Suami Isteri

Cara Mengurangkan Stress Jalan ‘Jem’ Musim Perayaan

June 27, 2017 Suami Isteri
Thumbnail image for Cara Mengurangkan Stress Jalan ‘Jem’ Musim Perayaan

Penantian satu penyiksaan, bahkan musim membosankan. Tapi kalau waktu penantian itu diisi dengan perkara yang kita seronok buat, maka waktu penantian tu kita akan rasa terlalu singkat. Contohnya bagi anak-anak yang tertunggu-tunggu waktu berbuka puasa sebab lapar, sunnah wanita Ansar di zaman Nabi s.a.w akan berikan anak-anak itu mainan yang anak-anak seronok bermain sehingga terlupa […]

Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

August 30, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

Sekarang dah jadi “trend” dinar emas sebagai maskahwin. Tips penting daripada saya, kalau nak jadikan dinar sebagai maskahwin, sila pastikan dulu samada maskahwin tu dipersetujui mengikut jumlah “dinar” emas atau jumlah “RM” (duit)? Kalau mengikut jumlah dinar, boleh beli emas sekarang walaupun majlis aqad nikah akan berlangsung lagi 6 bulan. Tetapi kalau dipersetujui mengikut RM […]

Refresh Mood Cinta Suami Isteri

March 16, 2013 Keluarga
Thumbnail image for Refresh Mood Cinta Suami Isteri

Refresh cinta. Alhamdulillah, 1 Mac 2013 genaplah 10 tahun perkahwinan kami. Biasanya anniversary kami cuma keluar makan-makan dengan anak-anak jer. Tapi ulang tahun ke-10 ni kena special sikit. 2, 3 hari saya dok fikir apa nak buat, last skali buat keputusan, tinggalkan anak-anak sekejap, ini waktu untuk kami suami isteri! Cinta pun kena refresh. Biar […]

Azabnya Cinta Tanpa Percaya

October 10, 2009 Islah Diri

“Bang, ingat Ayang (selalu) yer Bang…” Pesan isteri sebelum saya melangkah keluar rumah sebab ada urusan di hujung minggu. Supaya sentiasa ‘ingatkan’ dia di rumah bersama anak-anak. Bukan tak percaya, tetapi sekadar “Tazkirah Cinta”. Saya tersenyum dan membalas; “Bukan macam tu Yang, pesan la Abang supaya ingatkan Tuhan. Kalau Abang ingat pada Tuhan, insyaAllah Abang […]

Fiqh dan Sains Seksual

June 1, 2009 Keluarga

Dua buah buku ni, mungkin boleh membantu bakal pengantin memahami fiqh dan sains seksual. Sahabat Nak KawinAda sahabat yang nak kawin mintak pandangan saya, apa buku yang perlu dibaca. Kalau ikutkan nak kena tahu, banyak sebenarnya. Tapi untuk ilmu yang ‘instant’, saya bagi beberapa nasihat sebagai orang yang ada sikit pengalaman berumahtangga. Bersembang sambil minum-minum. […]