MohdZulkifli.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Pelan Persaraan Lagi 5 Tahun

November 10, 2022

Ada orang tanya saya. Dia nak pencen lagi 5 tahun.

Dia target, lagi 5 tahun, dia akan ada duit simpanan dalam RM160,000. Sedangkan dia perlukan pendapatan RM30,000 setahun untuk teruskan hidup.

Saya buat kira-kira, duit simpanan dia cuma boleh bertahan lebih kurang 5 tahun lebih sahaja.

Lepas tu semuanya habis. Dia kena kerja balik macam biasa. Pergi pagi balik petang.

More...

Jangan Tarah Duit Simpanan

Saya bagitahu dia, duit simpanan tu kalau kita tarah, memang akan habis.

Nak pencen sampai mati, kena ada pendapatan pasif. Pendapatan yang boleh kita dapat walaupun tak bekerja.

Atau kerjanya sangat minimum, bahkan kita boleh bayar orang lain buatkan untuk kita.

Contohnya ada rumah yang boleh disewakan.

Atau jumlah simpanan yang banyak dalam ASB atau Tabung Haji, yang dividennya cukup untuk tampung kehidupan kita.

Tapi 5 tahun tempoh tu sangat singkat untuk cukupkan semua tu.

Pelan Terbaik Bersara Lagi 5 Tahun

Jadi plan terbaik untuk membolehkan dia bersara dengan selesa dalam tempoh 5 tahun (mengikut pengetahuan dan pengalaman saya), hanyalah mulakan simpanan emas Public Gold.

Belajar jadi penyimpan emas yang berilmu supaya simpanan emas tu boleh menjadikan kewangan dia lebih baik.

Lepas tu belajar cara nak bantu 500 orang dapat manfaat yang sama. Paling lama pun ambil masa 1 - 2 tahun kalau dia fokus.

Kalau setakat nak duit pencen RM2,000 - RM3,000 sebulan dalam masa 2 tahun dari sekarang, ia mudah sahaja kalau gunakan support system yang G100 Network sediakan. InsyaAllah.

Syaratnya hanya sanggup belajar melalui program yang kami sediakan, dan sanggup berusaha.

Formula Kejayaan Yang Terbukti

Formula kejayaan sudah ada, program mentorship daripada orang yang sudah proven succes sudahpun tersedia. InsyaAllah.

Dia hanya perlu bermula dan ambil langkah pertama menjadi penyimpan emas walaupun serendah RM100 melalui Akaun Emas GAP dulu sebelum pergi ke step seterusnya.

Alhamdulillah. 2 orang muda yang di atas gondola ni sudahpun pencen. Seorang usia 40-an. Seorang lagi masih 30-an.

Lagi dua lelaki yang angkat tangan tu sudahpun pencen sebelah kaki. Tinggal sebelah kaki saja lagi.

Alhamdulillah.

#FinancialFreedom

Zulkifli
Cyberjaya
10 November 2022
15 Rabiul Akhir 1444H


Tentang Penulis

Mohd Zulkifli Shafie

Penulis buku Wang Emas, dan Misi Bebas Hutang.

Menulis tentang kewangan sejak 2008. Berpengalaman membimbing lebih 6,500 penyimpan emas secara peribadi di Malaysia, Indonesia, Singapore dan Brunei sejak 2010.

Merupakan pengasas G100 Network; network terbesar dealer Public Gold (syarikat pengeluar emas terbesar di Malaysia).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>