5 Pertimbangan Pilih Medical Card Terbaik

by on July 6, 2014

Post image for 5 Pertimbangan Pilih Medical Card Terbaik

Dua hari ni saya betul-betul teliti Pelan Medical Card untuk lengkapkan cover kami sekeluarga. Sebelum ni saya dah cover dengan Personal Accident (PA) dan Critical Illness. Kali ni saya lengkapkan dengan Medical Card. Dan yang terakhir saya akan lengkapkan dengan Life Cover (cover kematian apa juga punca). Medical Card saya ambil agak lewat sebab sebelum ni belum ada keperluan mendesak. Dulu company (majikan) cover. Sekarang ni, cover sendiri. Jadi keperluan untuk ada medical card tu lebih mendesak berbanding masa kerja swasta dulu.

Takaful ni kalau nak ambil cover semua all-in, bagi saya kosnya sangat mahal. Mungkin betul apa yang disyorkan sesetengah ejen supaya allocate 10% daripada pendapatan untuk bayar takaful, tapi bagi saya 10% tu terlalu besar. Ia memang terbaik, dan pastinya juga terbaik untuk ejen sebab komisyen lebih besar. Saya cuba hadkan allocation saya 5% sahaja untuk bayar takaful, tapi dapat cover yang optimum mengikut keperluan sebenar kami.

Kenalpasti Risiko Kita Sendiri

Untuk pilih medical card ni, saya bukan ikut bulat-bulat apa yang ejen propose. Tapi saya pilih berdasarkan risiko sebenar kami sekeluarga. Ejen propose ikut ‘standard’ pelan syarikat, tapi kita kena match keperluan kita sendiri. Ejen nak close sales jer sebab itu pendapatan mereka. Samada pelan tu ‘fit’ dengan keperluan kita, itu bukan masalah ejen. Masalah ejen mana-mana bisnes sekalipun ialah dapat close sales atau tak. Itu jer.

Jadi kita sendiri mesti bijak pilih produk. Bila ejen nak jumpa saya, saya cakap siap-siap, apa jenis cover yang saya nak, dan berapa jumlah setiap cover. Kalau ejen syorkan produk itu, produk ini yang tak kena dengan risiko saya, minta maaf, saya akan tolak ketepi. Kalau ejen syorkan SAVING, minta maaf, bagi saya satu kesilapan kalau saya simpan duit dalam takaful sebab saya akan rugi banyak untuk bayar “wakalah fee” berbanding nilai saving sebenar.

Untuk pilih medical card, ini antara faktor yang saya consider:

#1 – Harga Wad Sesuai Dengan Tempat

Harga wad yang kita pilih, mesti ‘match’ dengan kadar harga wad hospital area kita tinggal. Kalau ambil harga wad murah, kita cuma boleh masuk hospital-hospital yang lebih murah dan kualiti perubatan juga lebih rendah. Saya perhati, kalau duduk di Lembah Klang ni, harga wad RM250 sehari tu kira ok.

Kalau ambil harga wad cuma RM150, sedangkan harga wad sebenar RM250, maka kita kena bayar sendiri extra RM100 sehari. Kalau masuk wad 10 hari, maka kita kena keluarkan duit sendiri RM1,000!

Kalau cek harga bilik wad hospital KPJ (rangkaian hospital swasta terbesar di Malaysia), RM250 tu boleh dapat bilik single yang biasa, bukan premium. Persoalannya, perlu ke ambil bilik single? Meh renungkan point saya seterusnya.

#2 – Harga Wad Tahan Inflasi

Bagi saya, ambil harga wad single SEKARANG ini bukan soal luxury, tapi kita nak medical card kita bertahan lama. Kalau sekarang ni RM250 tu boleh dapat wad bilik single, cuba bayangkan 10 tahun atau 20 tahun akan datang, agak-agak bilik wad macam mana yang kita boleh duduk dengan harga RM250?!

Saya rasa kalau bernasib baik, 20 tahun akan datang harga tu cuma boleh duduk wad 4 katil jer. Silap-silap wad 4 katil pun masa tu harganya RM400 sehari. Kita kena top-up lagi RM150 sehari.

Cuba bayangkan siapa ambil medical card yang harga wad cuma RM150. Saya rasa 10 tahun akan datang, kad tu tak cukup untuk cover harga wad hospital-hospital di Lembah Klang. Nanti rugi jer bayar takaful.

#3 – Had Tahunan Yang Cukup

Masa saya kerja dulu, executive biasa company cover RM75,000 untuk hospital. Mungkin bagi company, jumlah tu cukup untuk keperluan perubatan sekarang. Itu sekarang… Agak-agak kalau ambil cover RM100,000, cukup tak cover kos perubatan lagi 10 atau 20 tahun akan datang? Jadi jangan ambil cover yang terlalu murah. Mahal sikit tak apa, tapi ia bertahan lama. Mungkin kita rasa bayaran hari ni mahal, tapi nilai yang kita bayar tu kita akan rasa kecil 10 tahun akan datang.

Untuk kami suami isteri, saya ambil cover tahunan sekitar RM165,000. Mudah-mudahan, 10 – 20 tahun akan datang kad ni masih relevan untuk cover at least sebahagian besar kos perubatan masa tu, insyaAllah.

#4 – Had Seumur Hidup Yang Besar

Had seumur hidup ni pun penting. Kalau ambil had tahunan RM100,000, tapi had seumur hidup cuma RM300,000, seolah-olah kad tu boleh pakai cuma 3 tahun kalau kita kena musibah. Dalam banyak-banyak takaful, yang paling menarik perhatian saya (ketika saya menulis artikel ini) ialah Medical Card (stand-alone) AIA Takaful yang tiada had seumur hidup! Berbeza dengan medical card takaful lain yang boleh dikatakan semuanya ada had seumur hidup.

Yang mana penting, had tahunan atau had seumur hidup? Bagi saya, pertama sekali ialah had tahunan. Dan yang keduanya had seumur hidup.

Jangan keliru, ejen suka sangat sebut angka yang besar-besar. Contohnya medical card ni cover RM500,000. Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM60,000 jer, kalau kita jatuh sakit, bila habis had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM440,000! Dan saya pernah ada kenalan yang terpaksa diberhentikan rawatan di hospital swasta sebab had tahunan dah habis! Jadi kena faham perkara ni kalau ambil Medical Card.

#5 – Harga Caruman Paling Sesuai

Dan yang terakhir, barulah consider caruman. Kesilapan ramai orang ambil takaful ialah dia fikir berapa caruman yang dia mampu bayar. Samada polisi yang dia ambil tu cukup cover atau tak, dia tak pernah ambil tahu. Yang dia tahu, dia dah cover RM500,000! Apa yang ada dalam RM500,000? Cover kemalangan diri? Cover sakit kritikal? Cover masuk wad hospital? Ataupun cover kematian dan kecacatan kekal? Itu semua jenis cover berlainan, dan harganya juga berlainan.

Jadi kalau sahabat ada polisi takaful, pergi buka balik polisi tu. Baca dan faham apa yang dia cover. Lepas tu nilai balik, kalau berlaku musibah, adakah polisi tu menyesaikan masalah sebenar atau pun tidak. Kalau tak selesai masalah sebenar, kira balik jenis cover apa yang anda perlu, dan berapa jumlah sebenar yang anda perlu. Lepas tu baru panggil ejen takaful untuk bagi quotion. Bukan sebaliknya.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
6 Julai 2014
8 Ramadhan 1435

p.s. Saya bukan ejen takaful. Kalau sahabat pembaca nak lebih tahu tentang takaful, pergi cari ejen yang pakar lagi amanah. Saya cuma berkongsi sedikit pengalaman tentang takaful dan pernah berada dalam industri insuran dan takaful selama 10 tahun. Kalau sahabat pembaca adalah ejen takaful, saya alu-alukan komen yang membina bagi manfaat pembaca. Saya percaya, ejen berpengalaman lebih faham tentang takaful.

(Kredit foto : maximapojistovna)

{ 390 comments… read them below or add one }

1 Khairul July 9, 2014 at 3:10 am

Salam Tuan,

Perkongsian ilmu & pengalaman dalam blog Tuan banyak memberi manfaat pada saya dan pembaca lain. Alhamdulillah. Sy buat 2nd job as agent Prudential BSN Takaful sbg back up income dan tambah pendapatan. 5 faktor yg Tuan senarai tu sememangnya sgt penting dalam memilih medical card terbaik..

Sy percaya Tuan juga tlh mempertimbangkan faktor – faktor lain seperti guaranteed renewable @ conditional renewable, cancelable & non-cancelable,1st party @ 3rd party medical card, any penalty 10-20% from total bil jk upgrade dr entitled room & board, Co-Takaful, had lawatan doktor sehari dan sebagainya.

Memilih takaful terbaek sememangnya agak merumitkan. Seperti yg Tuan tekankn, yg paling penting adalah baca dan faham ape yg takaful kite cover. Kite tahu ape yg kite bayar dan ape yg akn kite dapat. Kenal pasti risiko kite, then matchkan dgn keperluan kite…or at least ikut kemampuan kite. Sbb kite perlu terus mncarum utk memastikan policy kite ‘inforce’.

Terima kasih atas semua perkongsian artikel Tuan yg hebat & bermakna.

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie July 9, 2014 at 8:35 am

Wslm En. Khairul,

Alhamdulillah. Terima kasih juga atas penambahan faktor lain yang perlu dipertimbangkan. Saya yakin, ianya bermanfaat untuk pembaca, insyaAllah.

Saya doakan Allah beri keberkatan rezeki kepada En. Khairul atas perkongsian bermanfaat ini, amiin ya Allah.

Reply

3 noraida October 31, 2017 at 10:32 am

boleh terangkan berkenaan cupac care tak? andai org goverment dapat kelebihan tak?

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie October 31, 2017 at 11:15 am

Mohon maaf Pn. Noraida. Saya tak tahu pasal tu.

Reply

5 Naqiah November 14, 2017 at 10:07 am

Salam Tuan, harap benarkan saya membalas komen Puan Noraida ya.

Salam Puan Noraida,
CuepacsCare merupakan medikal kad khas buat penjawat awam. Program Takaful ini merupakan takaful penghospitalan dan pembedahan, sama seperti medikal kad di luar sana (AIA, PruBSN, GE, etc).
Kadar sumbangan CuepacsCare lebih rendah berbanding takaful yang lain kerana CuepacsCare direka khas oleh kerjasama dengan CUEPACS dan Sun Life Takaful. CuepacsCare juga mempunyai had tahunan rendah berbanding medikal kad yang lain, sebab itu sumbangan bulanan amat rendah.
CuepacsCare direka juga sebagai alternatif kepada penjawat awam jika mahu mendapatkan rawatan di hospital swasta.

Reply

6 izyan November 13, 2016 at 10:31 am

salam encik, boleh tak terangkan kenapa prudential bsn tiada yg standalone? Dan apakah perbezaan yg standalone dgn prudential punya dari segi faktor yg encik berikan iaitu guaranteed renewable @ conditional renewable, cancelable & non-cancelable,1st party @ 3rd party medical card, any penalty 10-20% from total bil jk upgrade dr entitled room & board, Co-Takaful, had lawatan doktor sehari dan sebagainya. Tq

Reply

7 Aliff Ridzuan Zulkipli January 31, 2017 at 2:40 am

Salam saudari izyan, saya menjawab persoalan kenapa Prudential tiada polisi standalone.
Andai kata jika pemegang polisi tidak pernah sakit tetapi secara tiba-tiba accident dan terus meninggal dunia.
Ini bermakna, medical card yang pemegang polisi apply tidak berguna.
Tidak adil untuk waris jika tiada pampasan dari syarikat insurance.

Sebab itu Prudential BSN Takaful ada pampasan kematian paling minima rm25,000 untuk berlaku adil kepada pihak waris.

Jika ada sebarang pertanyaan lagi boleh tanya saya. Saya agent Prudential BSN Takaful boleh visit website saya:
https://www.alepz.com
atau hubungi saya
0193751433

Reply

8 haeida July 9, 2014 at 10:42 am

pada pendapat tuan adakah perlu ke kakitangan kerajaan mengambil insurans takaful or medical card?

Reply

9 Mohd Zulkifli Shafie July 9, 2014 at 11:10 am

Sebenarnya, kalau tak ada medical card, kita masih ada hospital kerajaan. Cuma:

1. Bila melibatkan kos rawatan yang besar, kita tetap kena bayar jumlah yang besar kepada hospital kerajaan. Sebab tu walaupun masih ada hopital kerajaan, ramai rakyat Malaysia yang terkena penyakit kronik terpaksa minta sumbangan untuk rawatan.

2. Untuk dapat rawatan hospital kerajaan, kita kena ikut giliran. Terpaksa ikut giliran sebab pesakit yang menunggu ramai. Tempoh menunggu tu berisiko samada penyakit kita semakin teruk atau silap haribulan kita mati dulu baru sampai giliran kita. Kes begini memang berlaku. Kalau hospital swasta, kita dapat akses kepada doktor pakar lebih cepat.

3. Dari sudut keselesaan, banyak hospital kerajaan dah terlalu crowded. Arwah mentua saya meninggal Ramadhan tahun lepas (2013) di hospital kemaman. Apa yang mendukacikakan saya ialah, wad yang sepatutnya hanya untuk 6 katil, tapi terpaksa sumbat 11 katil! Para pesakit tak ada privasi langsung. Katil rapat2. Pendek kata, jarak antara katil hanya muat seorang sahaja berdiri, tak muat untuk letak kerusi. Hinggakan disaat mentua saya nazak, saya terpaksa baca yasin disebelah beliau sambil berdiri! Bila beliau menghembuskan nafas terakhir, semua lagi 10 katil boleh nampak arwah tu sedang nazak dah hembuskan nafas terakhir. Bila dah meninggal, biras saya terus panggil doktor. Doktor terlalu sibuk melayan ramai pesakit. Lepas 5 minit meninggal baru doktor sampai!

Dalam kes tu, saya tak salahkan doktor dan hospital kerajaan. Tapi saya rasa, alangkah baiknya kalau kami adik-beradik ipar duai dapat hantar arwah mentua tu dapat rawatan di hopital lebih baik? . At least, suasana hospital swasta yang lebih kondusif dapat beri motivasi untuk pesakit tu cepat sembuh.

Wallahu a’lam.

Reply

10 Khairul July 9, 2014 at 10:25 pm

Tepat sekali Tuan. Izinkan sy berkongsi sedikit tambahan dari pengetahuan kami. Sebenarnya setiap perbelanjaan perubatan oleh kakitangan kerajaan akan ditolak dari gratuity pencen mrk nanti. Utk kes-kes biasa seperti demam, kosnya tak seberapa sgt. Tetapi utk kes-kes spt pembedahan major dan kimoterapi kanser, ia sgt tinggi dan boleh myebababkan gratuity pencen menjadi berkurangan sehingga kosong.. Boleh check pd GL, ada dinyatakan ttg apa-apa kos perubatan akan ditolak dari gaji pekerja. Wallahu a’alam.

Reply

11 Mohd Zulkifli Shafie July 10, 2014 at 12:17 am

Terima kasih En. Khairul atas penambahan. Saya doakan Allah merahmati En. Khairul. Amiin ya Allah.

Reply

12 Dzulfhadli June 12, 2015 at 4:00 pm

Tuan, minta izin share comment tuan ni dalam blog saya…

Reply

13 Mohd Zulkifli Shafie June 12, 2015 at 8:58 pm

Silakan En. Dzulfadhli.

Reply

14 Nabila May 26, 2016 at 1:57 pm

Salam tuan mohon share komen tuan yg di atas

Reply

15 Mohd Zulkifli Shafie May 27, 2016 at 1:11 am

Silakan puan.

Reply

16 mirul July 9, 2014 at 10:44 am

Salam En. Zul,

Nak tanya beberapa kemusykilan:

1. Adakah ‘medical card’ cover kos rawatan untuk Critical Illness?

2. Apa perbezaan di antara ‘medical card’ dengan polisi Critical Illness?

Selamat berpuasa :)

Reply

17 Mohd Zulkifli Shafie July 9, 2014 at 10:58 am

Wslm En. Mirul,

Setakat apa yang saya tahu:

1. Medical card cuma bayar bil hospital (actual bill) bila kita admitted (masuk wad), tak kisah sakit apa sekalipun yang bersifat keperluan, termasuklah penyakit kritikal. Kalau bil hospital jumlahnya RM5,000, maka takaful akan bayar KEPADA HOSPITAL RM5,000.

2. Polisi Critical Illness berbeza. Biasnya takaful akan bayar lump sum (satu jumlah sekaligus) KEPADA KITA bila doktor sahkan kita terkena penyakit kritikal. Kalau cover RM100,000, maksudnya takaful bayar kepada kita RM100,000 sekaligus. Dengan duit tu, kita boleh guna untuk apa sahaja samada untuk perbelanjaan hidup ataupun rawatan.

En. Mirul boleh sahkan perkara ni dengan mana-mana ejen takaful.

Reply

18 Khairul July 9, 2014 at 10:33 pm

Tepat sekali Tuan. Pastikan takaful policy kite terus membayar bil hospital secara online kepada hospital dan bukan bayar dan claim utk kes2 hospitalization. Ape yg ditakuti, hidup terlalu lama dan mati terlalu awal.

Reply

19 along July 9, 2014 at 12:46 pm

en zul… nk tye minta pendapat boleh? reply bila ade kelapangan waktu. sy tau en bukan ejen takaful tp sy ni ade problem ngan takaful prubsn lah. esp ngn ejen dia. cmni, dec 2012 sy daftar n isi borang, ltak no akaun dan sign utk dptkan polisi takaful termasuk medikal kad, saving,etc rm150…(masa tu blurr sikit sbb kawan ajak.. ) then next year start bulan jan 2013 sampai skrg saya xbayar sbb saya anggap polisi saya dah mati sbb saya dah xbayar by cash dlm tempoh yg lama. rupanya2 polisi saya masih hidup dan ejen saya amek kesempatan guna borang yg sy isi awal2 dulu untuk digunakan sbg autodebit ke atas akaun bank islam saya. saya bru perasan bila pihak takaful tu hantar surat di mana autodebit unsuccessful sbb baki xcukup dlm 4 bln lepas.. rupanya sy dah bayar takaful tanpa persetujuan sy berjumlah rm1950 dan hampir RM1K lagi sy perlu bayar sbb baki bank xcukup.. sy dah tanye mereka dah thro emel n call tp mrk kata saya buat permohonan kelulusan autodebit, padahal sy xpernah pon buat permohonan.. mrk menggunakan borg yg saya isi awal2 tu sbg permohonan autodebit.. sy rungsing skrg ni.. saya nk claim balik semua duit2 saya tu tak termasuk 1st payment by cash. tp saya rasa peluang saya mcm xde je.. apa pendapat encik? harus sy tujukan pd bank negara ke tribunal pengguna ke? jujur saya mahu perlindungan polisi, tp yang baru, bukannya sy continue yg lama… hrp ejen takaful prubsn kt sini boleh beri pendapat sama.. EX-ejen saya senyap je bila sy bangkitkan perkara ni.. tq

Reply

20 Mohd Zulkifli Shafie July 9, 2014 at 1:29 pm

Salam En. Along,

1. Masa saya ambil medical card ni, situasi sama. Ejen minta maklumat kad kredit atau debit card supaya mereka dapat auto-deduct payment tu. Alhamdulillah, nasib baik saya aware tentang benda ni. Saya tak bagi maklumat untuk auto-deduct tu sebab saya prefer, saya sedar apa yang saya bayar. In case saya tak puas hati dengan polisi dia, saya senang stop bayaran.

2. Saya nampak kes En. Along ni, ejen tak bagi penerangan yang cukup tentang auto-deduct tu. Kekadang kita nak mudah, kita main sign jer. Ejen pulak ambil kesempatan sebab dia nak make sure kita tak putus bayar. Kalau putus bayar, dia akan beri kesan kepada bonus tahunan ejen. Silap-silap ejen terpaksa bayar dengan duit dia untuk qualify bonus.

3. Dalam kes ni, saya tak fikir syarikat takaful akan pulangkan duit tu. Walau macam mana pun, saya syorkan buat laporan bertulis kepada BNM, dan cc skali laporan tu kepada syarikat takaful tu. En. Along kena buktikan ketidak telusan ejen tu submit bisnes. Syarikat insuran / takaful memang takut bila public lapor kepada BNM.

Wallahu a’lam.

Reply

21 Khairul July 9, 2014 at 11:02 pm

Salam En Along,
Just sharing. Sebenarnya penukaran policy adalah tidak digalakkan. Antara kesannya pada En adalah waiting period utk coverage penyakit kembali kepada 0. Contohnya utk kes-kes biasa seperti demam, medical card hanya boleh digunakan slps skurang2nya 90 hari dari tarikh policy approve. Utk kes lebih 30 hari dan kurang 90 hari, biasanya pay and claim basic. Jk melibatakn penyakit specific sperti batu karang, kencing manis, coverage hanya bermula slps 120 hari. Kecuali utk kes kemalangan di mana medical card boleh digunakan sebaik sahaja slps policy approve krn kemalangan tak berbau dan tak ade simpton. Tp penyakit, mesti ade simpton. Kesimpulan, ambil la takaful sementara sihat. Seperti pendapat Tuan Zul dan pengguna, sy nasihatkan En utk hadir ke Prudential branch utk membuat report dan mendengar penjelasan mrk, jk masih tak berpuas hati boleh memulakan langkah seterus spt Tuan Zul nyatakan. Wallahu a’lam.

Reply

22 Mohd Zulkifli Shafie July 10, 2014 at 12:17 am

Terima kasih En. Khairul atas penambahan. Saya doakan Allah merahmati En. Khairul. Amiin ya Allah.

Reply

23 mirul July 11, 2014 at 1:06 am

Salam En. Khairul,

Saya difahamkan bahawa takaful tak cover kalau pelanggan dikesan sudah mempunyai gejala/simptom penyakit sebelum mereka ambil polisi takaful.

1. Kemusykilan saya, bagaimana pihak takaful boleh mengesahkan bahawa gejala/simptom penyakit itu telah ada sebelum pelanggan mengambil polisi mereka?

2. Adakah medical check up perlu dibuat sebelum ambil polisi?

3. Adakah keputusan medical check up pelanggan digunakan untuk menentukan gejala/simptom? Sebagai contoh, keputusan analisis darah menunjukkan pelanggan mempunyai tahap kolestrol tinggi, adakah ini boleh dimabil kira sebagai gejala/simptom penyakit?

Mohon pencerahan & maaf sebab banyak bertanya :)

Harap En. Zul juga boleh respon sekali :)

Thanks.

Reply

24 Khairul July 15, 2014 at 9:26 am

Salam En Mirul,
Betul En Mirul, penyakit sedia ada biasanya tidak akan dicover.

1. Agak sukar untuk menjawap persoalan sebegini. Contohnya seseorang yg baru mengambil takaful kurang dari 30 hari, tetiba cuba membuat claim utk penyakit batu karang, sudah semestinya ini akan menimbulkan syak wasangka dr pihak takaful. Sebab itu wujud waiting period / tempoh menunggu utk claim. Biasanya waiting period utk penyakit ini adalah 120 hari. Sebab itu kite sangat mengalakkn semua utk mgambil takaful sementara masih mempunyai kesihatan terutama yg masih muda. 120 hari bagi mereka yg sehat sangat cepat berlalu, tetapi bg yg sakit 120 hari tersangat lama utk diharungi. Tambahan, biasanya doktor boleh agak bila penyakit itu bermula.

2. Secara asasnya, tiada medical check up diperlukan utk mgambil takaful. Semasa mengisi borang cadangan, terdapat beberapa soalan berkenaan tahap kesihatn perlu dijawap oleh pemohon. Berdasarkan borang permohonan itu, pihak takaful akan menentukan jika medical check up / laporan perubatan diperlukan. Utk ‘clean kes’ (tiada rekod kemasukan ward, tiada gejala penyakit & penyiasatan dll), kes akan approve tanpa medical check up.

3. Jk medical check up diperlukan, pemohon akan menjalani medical check up dan hasilnya akan menetukan keputusan permohonan takaful anda. Mungkin exclusion utk penyakit tertentu atau lain2. Persoalan berkenaan tahap kolestrol juga antara soalan2 yg perlu dijawap oleh pemohon.

Harap sedikit pencerahan yg tak seberapa ini dapat membantu En. Mirul.

Wallahu a’lam.

Reply

25 Ima azhar July 11, 2014 at 1:48 pm

As salam…untuk kes puan along,biasanya kalau auto debit failed untuk 3 kali berturut,yang ke 4 mmg tak boleh proceed dah,auto cancel….ataupun puan boleh keluarkan semua duit (refer pd tarikh potongan) utk sementara waktu…make sure 3 bulan berturut2…

Tuan zul…MAA takaful juga menyediakan medical card with “no lifetime limit” dan guaranteed renewal…tq

Reply

26 Mohd Zulkifli Shafie July 12, 2014 at 8:45 am

Wslm Pn. Ima,

Tq atas makluman tentang MAA Takaful. Tapi saya pelik, kenapa ejen bagi quotation kepada saya ada limit.

Reply

27 Ima azhar July 24, 2014 at 9:50 am

As salam en zul…mungkin itu quotation lama SM100….sekarang dh keluar SM200 which is no lifetime limit…tqvm

Reply

28 Mohd Zulkifli Shafie July 24, 2014 at 9:59 pm

Oo.. ok.

Reply

29 Shamsuddin July 15, 2014 at 5:54 pm

Salam
Untuk pencerahan, lebih baik baca polisi atau yang belum ada takaful, boleh baca polisi orang lain sebagai panduan.

Biasanya bila saya serah polisi, saya akan baca secara teliti agar peserta takaful tidak salah faham. Saya sebagai agen pun belajar dengan trainer berkali-kali dan membaca polisi baru faham. Kalau sekadar sepintas lalu, berkemungkinan berlaku salah maklumat.

Buat masa ni, kad perubatan (medical card) ialah produk takaful yang paling laris kerana kepentingan dan kos pembiayaan perubatan yang sentiasa meningkat.

Tumpang iklan ya saudara Zul. Jika sesiapa berminat mengetahui lanjut tentang takaful boleh contact saya, 016-555 4956. Kalau nak jumpa saya prefer area KL dan Sungai Buloh sahaja.

Reply

30 Mohd Zulkifli Shafie July 15, 2014 at 6:24 pm

Wslm En. Shamsuddin,

Saya benarkan sesiapa ejen iklankan takaful di sini. Asalkan beri panduan yang telus dan betul kepada pembaca supaya mereka dapat informasi yang tepat. InsyaAllah.

Reply

31 norhidayah June 26, 2015 at 12:04 pm

Salam..Bole email sy quoatation takaful range dalam 150 & Rm200. tq

Reply

32 MOHD IZWAN ISMAIL October 5, 2015 at 2:10 pm

Puan norhidayah boleh call/whatsapp sy di talian 013-988 8045.

MOHD IZWAN ISMAIL
Executive Wealth Planner
Prudential BSN Takaful
013.988.8045
mdizwanismail@prupartner.com.my

Reply

33 Saiful July 17, 2014 at 7:06 pm

Assalamualaikum en. Zul.

Sy baru lulus exam TBE dan dlm proses nk jadi agent tapi lepas baca artikel ni sy ragu2 nk teruskan hasrat menjadi agent sebab sy tak pasti jenis produk takaful yg mna betul2 sesuai utk peserta.

Niat sy masa mula2 nak ceburi bidang takaful ni hanyalah untuk membantu keluarga, saudara-mara ,rakan2 dan kenalan untuk dilindungi takaful (tak kira la takaful apa pun) bukan atas dasar “menjual” produk semata2.

Sy mohon en. Zul boleh nasihatkan sy.

Reply

34 Mohd Zulkifli Shafie July 17, 2014 at 10:44 pm

Wslm En. Saiful,

Bagus tu. Itu langkah yang baik. Saya syorkan sebelum mula ‘menjual’, ambil sedikit masa untuk belajar tentang produk takaful dan bagaimana produk-produk tu boleh bantu pencarum untuk dapatkan perlindungan terbaik. Jangan risau, mula-mula bukan senang sebab kita belum ada ilmu. Lama-lama insyaAllah semuanya mudah. Setiap permulaan, mesti bermula dengan ilmu.

Saya yakin, bisnes takaful ni satu bisnes yang mulia. Tapi kita kena ada ilmu supaya kita lakukan juga secara mulia, insyaAllah.

Wallahu a’lam.

Reply

35 Ima azhar July 24, 2014 at 9:57 am

As salam …kalau saya boleh mencelah yea…en saiful…bagi saya kerjaya ni suatu kerja yang mulia dan seronok bila melakukannya.Consultant perlu tahu “needs” client dan bukan main taram jer.Saya punya prinsip ialah “buat quotation client sebagamaina kita buat quotation utk diri dan keluarga kita”…dah tentu kita ingin sesuatu yang terbaik…Semoga tuan terus kan niat murni itu….in shaa Allah.

Reply

36 Azizi August 25, 2014 at 4:31 pm

Assalamualaikum,
saya juga seorang agen takaful AIA, apa yang saya biasa buat untuk pelanggan saya ialah saya terangkan keperluan setiap pelanggan berbeza dan saya konsult. mereka mengikut kemampuan mereka. Selepas mereka tahu kepentingan dan keperluan mereka baru saya buat quotation yang mereka ingini. Alhamdulillah, mereka lebih faham dan mereka jadi kawan bukan sekadar pelanggan.

Reply

37 Mohd Zulkifli Shafie August 25, 2014 at 5:09 pm

Alhamdulillah..

Reply

38 aiman December 20, 2016 at 5:53 pm

asaalammualaikum. salam sejahtera. jika en saiful berminat nak jadi agent sy boleh bantu perjelaskan . in sha allah segala maklumat sy berikan supaya anda dapat pertimbangkan
whatapp 0193050505 aiman

Reply

39 intan August 30, 2014 at 9:48 pm

Assalamualaikum En Zul,
Boleh tlg jelas kan “wakalah fees”. Knp saving dgn insurance kurang keuntungan. .
Maaf ye. Sy mmg tak bnyk tau sngt psl insuran. Jika mengambil medical card, tp kite tiada sakit n tidak pernah warded.. adakah kt akan dpt pulangan?
Ya sy tahu, kite tidak tau ape yg akan terjadi akan dtg, tp jika.kesihatan kite jaga, dan tidak pernah menghadapi sbgai penyakit2 seperti kncg

manis darah tinggi n penyakit2 kronic yg lain, wajarkah jika sy consider sy mempuyai kesihatan yg baik dan tidak perlulah mengambil cover tahunan yg tinggi.
Sekian/t.kasih

Reply

40 Mohd Zulkifli Shafie August 31, 2014 at 8:16 am

Wslm Pn. Intan,

1. Untuk senang faham, wakalah fees ialah bahagian caruman yang dipotong untuk bayar komisyen ejen dsb. Kalau kita bayar RM100 sebulan, mungkin RM60 tu dipotong untuk fees tersebut dan sebahagiannya dimasukkan dalam dana tabarru’ (sedekah). Bahagian ni memang dikira ‘burn’ kalau dari sudut kira-kiranya.

2. Kalau ambil insurans / takaful, jangan fikir pulangan. Kalau ada pulangan pun sangat sikit. Yang penting fikir berapa jumlah perlindungan yang kita dapat.

3. Betul, kalau jaga kesihatan, maka risiko sakit tu rendah. Kita ambil insuran ni memang waktu kita sihat. Kalau dah sakit memang dah tak layak ambil insuran. Kita ambil insuran untuk sediakan payung sebelum hujan. Walaupun langit nampak cerah, tapi kita kena bersedia kot-kot hujan di tengahari.

Wallahu a’lam

Reply

41 nana June 5, 2015 at 12:59 pm

Betul, saya setuju dengan encik zulkifli. Dan harus diingat, tidak semestinya jika kita jaga kesihatan, penyakit tidak akan datang. Hal ini terjadi pada arwah ayah saya sendiri, yang mana seumur hidupnya adalah seorang yang fit, dan agak menjaga pemakanan. Tetapi secara tiba-tiba diserang penyakit berkaitan paru-paru dan jantung. Semua tu tidak boleh diramal.

Reply

42 Nisa February 6, 2017 at 4:21 pm

Salam en zul..
Blh en zul cadangkan nama ejen insurans yg en zul rekemen kan.
Sbb nye susah sgt nk cari ejen yg betul2 nak bantu.
Saya kata yg sy xnk saving tp ada aje alasan untuk sy amik saving

Reply

43 muhd syaffiq February 26, 2017 at 11:03 am

Salam cik , sy bleh cadangkan product yg ssuai dan keperluan utk cik masa akan datang insya allah

Ws 0133903946

Reply

44 Ariff March 26, 2017 at 1:26 pm

Salam cik puan Nisa dan tuan Zul.

Mohon maaf mencelah.

Saya Wan dari Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd, Kota Damansara.

Sekiranya berminat dengan pelan medical card standalone dari AIA Public Takaful, Takaful Malaysia dan Zurich Takaful, mohon hubungi / whatsapp 013-983.8935 (Wan). Setiap medical card syarikat takaful / insurans ada kelebihan tersendiri.

Biasanya saya cadangkan kepada prospek atau client, pilih sesuatu pelan berdasarkan keperluan (medical card sahaja / pelan perlindungan), keutamaan (pelan individu / keluarga) dan yang paling penting, berapa bajet yang sanggup di keluarkan. Sebab utama, caruman ini merupakan komitmen bulanan sepanjang hayat kita.

Mereka di sekitar Shah Alam, PJ yang berminat melanggan pelan medical stand alone dari 3 operator takaful di atas, hubungi saya.

Jzkk tuan Zul

Reply

45 lie August 31, 2014 at 2:36 am

Slm.en zul.sy ada ambil takaful etiqa plan takaful insan pd awl thu 2010.bayaran bulanan 100..cover 150k jika meninggal.jika hilang upaya kekal dapat la rm1250sbln slma 10tahun.nak tanya.adakah berbaloi takaful yg saya ambik ni..kalau x berbaloi sy nak stop je.tq

Reply

46 Mohd Zulkifli Shafie August 31, 2014 at 8:05 am

Wslm En. Lie,

Saya rasa berbaloi. Kalau nak ambil cover yang sama sekarang, harganya lebih mahal. Cuma En. Lie kena confirm balik cover RM150k tu samada kematian akibat kemalangan atau dia cover apa juga jenis kematian. Cuba buka balik polisi takaful tu.

Reply

47 zunaidi September 3, 2014 at 12:39 pm

Setahu saya ada 3 company shj yg ada guaranteed renewal medical card.

Antaranya termasuklah Prudential dan MAA. Setahu saya AIA tidak termasuk. Betulkan saya jika saya silap.

http://insuransprudential.wordpress.com/2010/10/27/please-ensure-your-medical-card-is-guaranteed-renewal/

Guaranteed renewal ni penting utk menidakkan keperluan melakukan medical check up setiap tahun atau jika didapati peserta terlalu kerap menghampiri annual limit card.

Saya agen, dengan MAA Takaful, sebelum orang bertanya.

zunaidi.ahmad@gmail.com

Sy selalu juga jumpa client yg suka ‘top-up’ sumbangan bulanan tapi nak dilebihkan dalam bahagian saving.

Suka saya ingatkan untuk client yg mcm ni utk membuat ‘regular saving’ di unit trust fund yang perform.

Saya juga konsultant unit amanah bersama Kenanga Investors Berhad, sebelum orang lain bertanya. Yang nak invest blh contact saya.

Fund yg dicadangkan adalah Kenanga Shariah Growth Fund (KSGF)

http://www.kenangainvestors.com.my/KIB/KIB.Application.Web/KIBfundsdefault/Individual/Home.aspx

Moga beroleh manfaat.

Reply

48 Mohd Zulkifli Shafie September 3, 2014 at 7:22 pm

Terima kasih En. Zunaidi atas info bermanfaat ni. Alhamdulillah.

Reply

49 helmiluqman October 18, 2014 at 8:24 pm

Pembetulan AIA Public Takaful GUARANTEE RENEWAL.. Setakat ni
AIA, PRU dan MAA guarantee renewal.. dan setakat ni AIA, ManualiLife dan Pru guna first party Medical Card Claim Health Care Assitance.

Reply

50 Ernewaty AR February 18, 2015 at 4:52 pm

Maaf saya mencelah.

Great Eastern Takaful juga auto renewal sebab follow polisi asas. Selagi tidak TPD atau meninggal atau lebih limit seumur hidup, maka medical card akan boleh guna.

Ramai orang dimomokkan dengan guaranteee renewal ini menyebabkan masyarakat tidak faham betul2. Term guarantee renewal biasanya digunapakai untuk stand alone medical card.

Boleh tanya detail saya di 016-6269627

Reply

51 Mohd Akmal October 25, 2014 at 11:02 am

Alhamdulillah..discussion yg baik..
Sy sbg agen biasanya akan mengambil kira aspek keperluan client dulu..apa keperluan dia, adakah dia perlukan medical card shj atau beserta dengan raider2 yg lain..tp biasanya sy ttp akan explain tentang raider2 yg lain..walaupun jumlah pampasan yg kecil dan sederhana tp sekurang2nya niat kita utk mengurangkan sikit beban pada family dia…
Contoh raider prubsn yg bole di add on
-pampasan penyakit kritikal
-pampasan kemalangan
-elaun kemasukan wad ( tambahan utk yg sedia ada)
-contributor (waiver)
-byk lagi raider lain bole check di website prubsn

Dan kebiasaannya, client akan buat decision utk buang raider2 ni sikit..dan tgglkan yg basic shj. 1 basic coverage dan 5-6 raider (termasuk medical card). Ada juga yg tak ambil medical card tp hanya ambil life insurance shj..

Jadi sebenarnya bergantung pd keperluan client kita sendiri..Sy setuju jika kita sebagai agen letakkan diri kita pd situasi mereka.

Sy juga ada buat MLTT untuk yg baru nak beli rumah,.
Boleh PM saya untuk dapatkan Quotation dan penerangan perxuma
0143381377
Akmal
PRUBSN TAKAFUL

Reply

52 ikram November 12, 2014 at 11:28 am

bagi pendapat saya, insurans ini elok yg ambik yg ada saving sekali, kalau mcm AIA yg unlimited tu adalah stand alone iaitu xde untuk investment. Mmg AIA itu premium murah kerana bukan utk investment. Contohnya kalau byr premium rm300 sebulan. Setahun dah rm3600. Duit tu xkan dpt sikit pon dkt client. Kalau ambik yg skali investment, at least ada cash value utk 20 thn akan dtg. X terasa rugi sgt.

Berkenaan harga wad tu sebenarnya terpulang kemampuan setiap org, xsalah utk tahun 1 hingga tahun 3 kekal utk bilik rm150, bila ekonomi keluarga sudah meningkt, boleh la diupgrade bilik wad yg harga rm300..tp terpulang kemampuan masing2..jgn bebankan diri jika xmampu..

Reply

53 Mohd Zulkifli Shafie November 13, 2014 at 7:01 am

Bagi saya, kalau nak saving, jauh lebih untung saving duit ditempat lain. Insuran asasnya dibuat untuk perlindungan, bukan untuk saving. Saving tu cuma alat nak lariskan insuran supaya orang tak terasa duit dia ‘burn’ bayar wakalah fees dsb. Projection yang dibuat oleh ejen pun selalunya bersifat “over-promise”.

Reply

54 Yaseer November 13, 2015 at 2:27 pm

Maknanya lebih bagus ambil ‘stand alone’ medical card dan saving duit di tempat lain?

Reply

55 ahmad sujairi January 24, 2016 at 11:01 am

tak semestinya tidak bagus….cuma yg ada saving tu gunanya bilamana kita terdesak utk guna duit…atau mungkin pada masa2 tertentu tak dpt nak byr bulanan…dah 15 thn tak pernah culas…tetiba laps 3 bulan….so akan burn mcm tu saja…bila nak start akan kira 0 semula….dgn ada saving, duit tu la akan tampung sumbangan bulanan kita sementara…dan boleh juga dikeluarkan sebahagian jika perlu sgt(elakkan pengeluaran utk jamin masa tua)….sudah pasti saving dalam takaful tak dpt pulangan setinggi dlm instrument kewangan…cumanya simpanan kita menjamin keluarga bila kita tiada…tinggi nilai sumbangan, akan tinggi juga nilai pampasan

Reply

56 Nik syarihan August 2, 2016 at 11:34 pm

Saving @ term yg betul ialah Cash Value. Antara fungsi Cash Value ni,if client x dapat byr Takaful 3@4 month (depend pd nilai Cash Value semasa yg ada)pihak Takaful akan tarik dr duit ni utk aktifkan Medical Card dr lapsed.

Reply

57 Mohd Norazli November 13, 2014 at 10:49 pm

Assalamualaikum encik zul. Ada kawan saya ejen takaful bagitahu hanya syarikat takaful malaysia yang patuh syariah suruhanjaya sekuriti dimana dananya tidak bercampur halal dan haram. Saya dah check dalam laman web suruhanjaya sekuriti dan ianya benar. Apa pandangan encik zul

Reply

58 Mohd Zulkifli Shafie November 14, 2014 at 7:14 am

Wslm En. Norazli,

Semua syarikat takaful patuh syariah sebab setiap syarikat perlu ada majlis pengawasan syariah dan dipantau oleh BNM. Saya rasa apa yang kawan En. Norzali maksudnya tu ialah saham. Syarikat Takaful Malaysia tu public listed company, tapi syarikat takaful lain tu anak syarikat kepada syarikat induk (holding company) yang public listed. Walaupun mungkin holding company mereka sahamnya tak patuh syariah, tapi syarikat takaful mereka patuh syariah.

Reply

59 Mohd Norazli November 14, 2014 at 7:43 am

Saya dah tengok listing bahagian kewangan dalam suruhanjaya sekuriti hanya bank islam dan syarikat takaful malaysia sahaja yg tersenarai. Hujah kawan saya ialah suruhanjaya sekuriti adalah badan yang pakar dan lbh arif dengan kewangan islam. Adakah list yg dikeluarkan oleh sc itu tidak merujuk kpd mana2 syarikat takaful tetapi hanya merujuk kepada saham syarikat tersebut sahaja. Terkejut juga bila diberitahu sebegitu. Mungkin encik zul blh rujuk di suruhanjaya sekuriti dan bantu meleraikan kekeliruan ini

Reply

60 Mohd Zulkifli Shafie November 14, 2014 at 9:23 am

Apa yang kawan En. Norazli cakap tu betul, tapi perspektif berbeza. Kalau syarikat takaful lain tak ada dalam senarai kaunter saham yang disahkan patut syariah, bukan bermaksud yang lain tu haram. Suruhanjaya Sekuriti tu senarai syarikat di BURSA SAHAM sedangkan banyak syarikat takaful lain yang tak disenaraikan di BURSA SAHAM. Contohnya Syarikat Takaful Ikhlas. Kalau dicari, memang tak ada saham Takaful Iklas, sebab ia bukan public listed company.

PatuH syariah ataupun tak patuh syariah, BUKAN ditentukan ianya tersenarai dalam BURSA dan disahkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Itu pengesahan dari sudut lain.

Badan yang mengawal selia kepatuhan syariah ialah BNM. Dalam requirement BNM, setiap syarikat takaful mesti ada Shariah Committee dan mesti dibuat Shariah Audit setiap tahun. Dan setiap laporan audit dan minit mesyuarat Shariah Committee mesti dihantar kepada BNM dalam masa 30 hari.

Jadi tak ada isu dari sudut kepatuhan syariah. Kawan En. Norazli tu bagi kefahaman yang SALAH dalam isu ni.

Kalau nak senang faham, ada orang dakwa cuma Syarikat ABC sahaja yang disenaraikan sebagai patuh syariah oleh Suruhanjaya Sekuriti. Jadi kita kena faham, Suruhanjaya Sekuriti tu pengesahan syariah dari sudut apa? Ia dari sudut penyenaraian di kaunter saham patuh Shariah di Bursa Saham. Ianya pengesahan untuk para PELABUR, bukan PENGGUNA. Jadi adakah makanan yang dikeluarkan oleh syarikat lain tu haram?

Isu produk halal haram BUKAN ditentukan oleh Suruhanjaya Sekuriti, tapi disahkan oleh JAKIM. Mana2 syarikat yang dapat logo halal JAKIM, maka produk dia halal. Walaupun syarikat tu ada pelaburan lain yang tak halal, itu isu lain. Bahkan mungkin hanya satu syarikat disenaraikan di Bursa, yang lain tu hanya syarikat sendirian dan tak perlu pun pengesahan Suruhanjaya Sekuriti. Mereka tak ada kena mengena dengan Suruhanjaya Sekuriti.

Reply

61 Mohd Norazli November 14, 2014 at 9:54 am

Okay, terima kasih atas perkongsian ilmu ini.

Reply

62 Nadim November 22, 2014 at 1:19 am

Assalam En.Zul

Sy nk btanye sket sekiranya seseorang tu sudah mengalami penyakit kritikal spt darah tggi,kencing manis dll adakah dia mmg x layak utk mengambil sebarang perlindungan insurans? Sekiranya tidak, bole x en zul cadangkan simpanan di bank mane yg tbaik sbg alternatif utk di kegunaan kos perubatan…setakat ini sy fikirkn unit trust sbg alternatif tbaik…kes ni blaku pd kakak sy dan dlm keadaan tkawal…mohon pandangan en zul…terima kasih

Reply

63 Mohd Zulkifli Shafie November 22, 2014 at 4:04 am

Wslm En. Nadim,

1. Betul, bila dah kena penyakit, dah tak boleh ambil cover takaful.

2. Kalau untuk simpanan, saya prefer Tabung Haji jer. Kalau unit trust, ada caj dalam 5% setiap kali caruman. En. Nadim boleh confirm caj ni dari ejen unit trust sendiri.

Reply

64 Nadim November 22, 2014 at 11:46 pm

Terima kasih atas pandangan en zul

Reply

65 Pena Sihat Ummah January 1, 2015 at 5:06 pm

Darah tinggi dan kencing manis bkn penyakit kritikal…sbb masih boleh sembuh dlm perubatan.
Penyakit kritikal ialah penyakit yg dr sudut perubatan moden mmg sukar nak sembuh cth kanser tahap 3 atau 4.

Kalau dah sembuh kencing manis dan darah tinggi tuan boleh sertai takaful. Kalau masih mengidap tuan/ puan pun masih boleh ambil. Attach medical report dan biarkan underwriter buat kerja mereka. klu dah truk sgt mereka cuma tak cover penyakit sedia ada shj. kematian,tpd, kemalangan dan lain2 penyakit kritikal yg tak bkait dgn penyakit sedia ada masih dicover. utk keterangan lanjut ble ke fb sy.~Pena Sihat Ummah.

Reply

66 Faizal May 21, 2016 at 4:32 pm

Sekiranya dah ada penyakit.kemungkinan besar mana mana syarikat takaful susah nak terima permohonan kita..tapi masih ada satu produk dari syarikat takaful ni yang boleh terima iaitu CANCER360-i…

Boleh hubungi sy untuk penerangan lanjut ..

Faizalsaad
0194496431

Reply

67 sabri December 15, 2014 at 9:54 am

Assalamualaikum En. Nadim,

Saya adalah perunding unit amanah public mutual. Unit trust adalah instrument pelaburan utk. jangka masa sederhana (3-5 thn) dan panjang (5 thn ke atas). Kalau hendak guna dalam utk kecemasan mmg
tak sesuai. Tabung haji paling sesuai utk jangka masa pendek dan sederhana iaitu masa kurang dari 5 thn.

Reply

68 mohd shah rizal December 22, 2014 at 11:34 am

Assalamualaikum, semua saya nak berkongsi tentang tips membeli takaful hayat dan medical card.

Sebelum tu saya perkenalkan diri saya dulu. saya ryzal merupakan Perunding takaful drp Maa takaful.
bagi mana yang nak ambik mana2 pelan takaful nie sebenarnya dia perlu tau apa yang patut dan tak patut diambil.

Umum semua tau kepentingan kehidupan kita seperti makan minum, sewa umah, bill utiliti dan lain2. apa yang penting adalah kita kena protect dulu benda asas ini kerana sekiranya berlaku musibah seperti hilang upaya kekal dan mengidap penyakikt kritikal yg teruk sudah pasti lah memberi impak yang besar kepada keluarga kita khususnya.

Sekiranya terjadi musibah mcam yg saya nyatakan di atas adakah kita semua mampu bekerja lagi ? mcm mana pendapatan bulanan kita ? adakah majikan tetap bayar gaji kita wpun terpaksa bercuti selama 2 thn ? adakah simpanan kita mencukupi utk menghadapi masalah ini ? adakah pasangan hidup kita terpaksa kerja overtime kerana nk tampung perbelanjaan yg semakin meningkat ?

dalam memiliki atau membeli polisi takaful nie jumlah coverage yang besar amat digalakan yg mana ia dapat memberi cash money kepada keluarga kita sekiranya berlaku musibah yg besar ini. Berapa c0verage yg perlu ?

cara kiraan coverage yang selalu sya praktik kan adalah (jumlah gaji tahunan kasar bahagi dgn 0.08)
contoh: gaji tahunan 30k so 30000/0.08 = 375 000
so dapatlah jumlah coverage RM 375 000 yng diperlukan utk polisi takaful. so anything happen kpd pencarum makan jumlah coverage ini lah yang boleh dituntut oleh peserta takaful. Tetapi sekiranya ingin coverage yang tinggi polisi takaful itu tak perlulah dicombine kan dgn medical card. sebab apa bila ada element medical card dalam satu polisi nilai coverage yang besar ini akan membuatkan harga takaful itu bukan lagi RM 300 sbln tetapi maybe dekat RM 500 sbln.

Dalam mengambil polisi takaful ini, adalah pelan takaful hayat hendaklah diasingkan dengan pelan medical card dan caruman sekitar 10% drp nilai income kita jer tidak boleh lebih drp 10% adalah reasonable utk kita bayar carumam bulanan atau tahunan. selalunya utk adjustment kita boleh berbincang dngn ejen takaful yg betul2 memehami apa manfaat yang diletakkan di dalam proposal atau polisi pelanggang.

Membeli pelan takaful ini bukan semata mata utk medical card tetapi membeli takaful ini adalah untuk memdapat perjanjian bertulis bg memastikan jika anything happen terjadi kat kita maka kita akan dibayar mengikut apa yang dijanjikan. bahasa yg mudah adalah plan takaful ini utk menggantikan pendapatan yang hilang akibt musibah yg tidak dijangka.

ok la sekian terima kasih,mohon kemaafan jika perkongsian ini tidak mendatangkan manfaat kpd semua.

Reply

69 Ridzuan SP December 23, 2014 at 1:41 pm

En Mohd Shah Rizal,
Boleh saya dapat contact atau emel/wechat en utk bincang lanjut?

Reply

70 Mohd shah rizal December 24, 2014 at 1:33 pm

En Ridzuan SP nie no. contact saya 013 3109587 dan alamat emel saya mohd.shah.ryzal@gmail.com…….. or boleh add saya di fb.. https://www.facebook.com/ryzal.all

Reply

71 Zulkifli January 6, 2015 at 5:39 pm

Assalamualaikum wrb,
Saya nak share sikit ttg apa yang saya baca diatas..

1) Medical kad – cari had tahunan yang tinggi dan unlimited lifetime, ada company unlimited smp umur 80 tahun! sebab bayaran sangat2 rendah RM3-4 sehari boleh dapat coverage tinggi

2) Personal Accident – mmg bayar rendah cuma RM100 setahun pun ada, tp untuk claim bergantung pada term and condition. contoh kalau syaratnya patah smp siku tp yang patah cuma jari shj mmg tak dpt claim or bpe percen shj yang dpt. dan hanya untuk kemalangan sahaja. kalau kena sakit kritikal tk boleh claim! jadi advise saya elok amik plan yang combine untuk penyakit kritikal dan kemalangan akan di bayar lum sum. byr sebulan serndah RM100 sebulan pun ada. biasanya cover RM150000-RM200000 jika berlaku TPD atau Death any cause!

3) Wakalah fee – ini bukan untuk komisyen agen shj, tp kos pentadbiran dan mengurus dan lain2.. untuk details boleh rujuk en google bg maklumat lanjut.

4) Claim – kalau amik PA sahaja yang 100 setahun tak salah dan boleh tapi bolehkah tuan isi form claim sendiri, amik medical report sendiri, doktor report amik sendiri, dan sebagainya. wakalah fee bknlah ditetapkan agen tp oleh bank negara dan syarikat takaful. tu menjadi tanggungjawab agen untuk menjalankan tanggungjwab apabila nak buat claim!

5) saya bg contoh plan

Death ( any cause included accident and critical illness ) – RM 400000
TPD ( ( any cause included accident and critical illness ) -RM400000

Critical illness 46 – Rm100000
Hosp allowance benifit – RM100 perday
– ada cash value bila matang

cuma RM150 sebulan..

Tuan rasa berbaloi tak?

Reply

72 tarmizi March 11, 2015 at 7:39 am

En Zulkifli…ini pelan takaful daripada syarikat mana yer?

Reply

73 Bunga Putih January 8, 2015 at 3:25 pm

Maknanya en zul, apa pelan insuran yg mcm en zul bgtau di ats? sgt berbaloi dgn bayaran hanya rm150 complete.

Reply

74 mohd January 27, 2015 at 4:12 pm

Salam en zul.
minta pendapat en zul.ada x insuran yg cover anggota polis@ sesuai utk sorg anggota polis ambil bg perlindungan diri dan family.

Reply

75 Mohd Zulkifli Shafie January 28, 2015 at 7:04 am

Wslm En. Mohd,

Saya tak pasti insuran untuk anggota polis. En. Mohd cuba cari ejen dan berbincangan dengan ejen. Saya rasa tak ada masalah.

Reply

76 Ernewaty AR February 12, 2015 at 8:42 am

Salam En Mohd, Jika berminat boleh roger saya untuk pelan Takaful anggota polis. Ernewaty 016-6269627

Reply

77 Mira ezora February 28, 2015 at 4:55 pm

Ada, Anggota polis mmg sepatutnya memiliki perlindungan takaful…. Sbb anggota polis sangat2 terdedah dgn risiko….

Reply

78 Watie January 27, 2015 at 10:51 pm

Assalamualaikum
Panjang lebar dah habis saya baca semua pandangan.. Timbul penyesalan dalam diri sebab saya dah ambil medical card prudential untuk seluruh ahli keluarga saya tapi bukan takaful. Agen yang mengsyorkan pon tak beri apa pandangan untuk takaful ni, sy diberi pilihan untuk medical pru health, medical card utk suami 220, untuk saya 230, untuk anak 1st 180, utk anak ke2 150. Semua nya berlimit. Dan mmg dah include investment, life, critical ilness and etc. jika saya berniat untuk menukar plan, adakah dibolehkan? Cadangan plan. Boleh hubungi saya di email watie@abumama.com.my atau talian pejabat 0387379151. Saya perlukan agen yang jujur dan telus dalam memberi pandangan. Saya sudah sesat.. Jgn disesatkan lagi. Allahualam

Reply

79 Mohd Zulkifli Shafie January 28, 2015 at 7:08 am

Wslm Pn. Watie,

Tak ada masalah. Boleh stop insuran tu dan ambil takaful. Yang dah bayar tu tak apa.

Reply

80 arieff omar ikhlas June 17, 2015 at 3:32 am

wsalam,.,sorry menyampuk,.boleh stop atau tukar plan

Reply

81 safarin February 1, 2015 at 11:50 pm

Wslm kpd pembaca semue. Salam perkenalan. Saya safarin, ajen dari Takaful Ikhlas. Bagus info yang kita bincang di sini.
Boleh hubungi saya di 0177770350 atau email -perjalanan_1985@yahoo.com.my. Insyaallah…

Reply

82 Eliana February 9, 2015 at 4:15 pm

Assalamualaikum..sy tengah cari insuran yg sesuai tuk 1 family..boleh sy tau insurans takaful mana yg bagus x?..lg 1 dr apa yg sy baca agent merupakan bnda trpenting dlm pemilihan insurans..tp ada agent yg tidak telus dan mengambil sikap sambil lewa..jika agent tidak dpt membantu apa jaminan sy dikala memerlukan dan kecemasan ye? ..sy br berumur 29thn suami 30thn dan anak 8bulan..boleh sesiapa email sy quotation ke elleyzelyana85@gmail.com

Reply

83 farah February 11, 2015 at 1:41 am

Walauapapun yang akan terjadi..bagaimana pun ia bakal terjadi..bilamana pun ia akan terjadi..kenapa ia terjadi..mengapa ia terjadi..tiada siapa yg akan tahu..tiada siapa yg akan bantu..tiada siapa yg akan ambil tahu bila ia benar benar terjadi..we can imagine how bad things can happened.and when it did..game over..the truth is “human are more concern of HAVING than BEING..ini bukan madah kecewa..ini bukan madah dendam. Selingan untuk memperingati diri sendiri..kita taasub perlukan itu ini..jaga itu jaga ini..risau sana risau sini..Bila kita benar-benar sakit..all the takaful+insurance+saving+bursa saham..bla bla unit trust rubbish..im sorry maafkan sy terkasar bahasa..that time u dont need nothing. Ya Allah..andaikan aku ada 1 lg peluang..aku ingin dan sgt ingin menyatakan terima kasih kepada insan yg menyayangi diriku..ingin aku minta maaf kerana tidak pernah bersyukur ada mereka di sisi..they also dont need that all the thing that goes into “rubbish” they want you..just you..Sorry to say..orang akan buat apa sahaja untuk terus hidup..tiada siapa yg buat plan kematian.alangkah indahnya hidup ini jika kita ada juga plan kematian.madah ini untuk diri saya sendiri bukan untuk tuan/puan yang rasa hidup ini selamanya.hidup hanya sekali?salah tu..hidup ni 2 kali..renung-renungkan dan selamat hidup sekali..selamat dihidupkan sekali lagi..husnuzonnnn

Reply

84 nana June 5, 2015 at 3:39 pm

Salam Farah. Betul kata awak, bila kita sakit, semua tu dah tak perlu, sebab apa yang family kita nak adalah diri kita sahaja. Tetapi, mati itu kan pasti, memang tidak perlu dirancang. Seseorang tu beli takaful bukanlah sebab untuk meneruskan hidup kita sendiri semata-mata. Tetapi sebagai persediaan juga kepada orang-orang yang ditinggalkan. Sekurang-kurangnya, selepas kita mati, kita tidak membebankan ahli keluarga dengan hutang-hutang yang kita tinggalkan. Bukankah itu juga 1 penganiayaan terhadap keuarga kita?Ataupun mungkin juga mereka bertambah susah kerana tiada lagi tempat bergantung, jadi dengan pampasan wang takaful yang ditinggalkan itulah sedikit sebanyak dapat membantu mereka meneruskan kehidupan. Sekiranya keluarga yang kita tinggalkan itu memang cukup serba serbi, ataupun wang pun melimpah ruah, wang takaful yang ditinggalkan itu bolehlah disedekahkan ataupun digunakan ke jalan yang diredhai. Itupun dah menyumbang pahala yang tidak putus bagi simati dan keluarga.Masa hidup inilah kita merancang. Kalau dah mati, semua pun sudah terlambat.Sesungguhnya dapat beramal kepada keluarga tu 1 rahmat yang besar.

Reply

85 syahrilseban February 10, 2015 at 10:42 pm

Assalammualaikum,
saya Syahril, Agen Sepenuh Masa di Great Eastern Takaful.
Kami ada plan medical card yang releven utk jangka masa panjang dgn adanya peningkatan secara auto bagi Kadar Bilik & Had Tahunan (+10% setiap 3tahun). Dan kini menyusul dgn pilihan 0% ko-takaful.

*Juga mengalu-alukan mereka yang ingin menambah pendapatan!!..

Info lebih lanjut,
Syahril Seban 017-3053630
syahrilseban.get@gmail.com

Reply

86 syahrilseban February 11, 2015 at 9:39 pm

Bila sebut pasal MATI, ianya pasti, Setiap yang hidup pasti akan mati.

Apabila berlaku je kematian, cepat-cepat buat perkara berikut:

1) Uruskan jenazah si mati – Fardhu Kifayah
2) Selesaikan hutang si mati
3) Urus pusaka si mati

Suka saya sebut pasal Hutang ni.. Ingatkan diri sendiri..
Di dalam Al-Quran ayat 282 surah al-Baqarah ini bermula dengan:

“Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu ada urusan hutang yang perlu diselesaikan pada tempoh masa tertentu, maka catatlah”..

Ayat ini menunjukkan setiap hutang perlu dicatat. Kerana hutang bukan perkara yang boleh diambil mudah.

Dalam satu hadis, Nabi Muhammad S.A.W tidak mahu solatkan jenazah yang masih berhutang sehingga Sahabat bernama Abu Qatadah menjamin hutang tersebut.

Pernah didatangkan jenazah kepada Nabi saw untuk disolat, namun Baginda bersabda: “Solatlah untuk sahabat kalian. Sesungguhnya ia masih mempunyai hutang.”

Abu Qatadah lalu berkata, “Aku yang menjaminnya.”
Nabi saw bertanya lagi, “Dengan sempurna?”
Abu Qatadah menjawab, “Dengan sempurna.”

Dan hutang yang menjadi tanggungan jenazah itu adalah 18 atau 19 dirham. (Hadis Sahih direkodkan oleh Imam Ibn Majah)

Ramai hanya menekankan tentang keperluan “Medical Card” sahaja, sehingga lupa akan keperluan lain yang lebih penting untuk pelanggan kita. (Ramai agen “Product Pusher”). Kesian kadang tengok klien punya sijil/polisi.

Kepada yg lain:
– Kenalpasti keperluan utama dalam membuat takaful (Pendapatan, hutang, medical card)

– Cuba buat senarai hutang? kenalpasti sama ada dilindungi Takaful/Insuran atau tak?
Cth: Hutang Kereta (byk kes, owner meninggal kereta kena lelong!!), Personal Loan, Hutang Belajar , Hutang Credit Card, Hutang Rumah, Hutang Kawan, Hutang Jiran… Hutang.. Hutang dgn Allah swt (Haji dah buat?)… Sekarang ni, operator takaful pun ada bg servis Badal Haji.

– Pilih agen yg serius & komited kepada bisnes mereka.. Sekian..

Reply

87 farah February 12, 2015 at 1:11 am

Minat..minat..

Reply

88 Eyta June 29, 2016 at 7:25 am

Berminat.

Reply

89 Mohd Khairi February 20, 2015 at 1:13 pm

Assalamualaikum semua. Bagus perkongsian ni. Saya pun nak bagi sedikit tip yg saya rasa amat penting sebelum membeli insurance perubatan.Kebanyakan client terkene bila masa nak discharge. Macam macam kerenah berlaku. Kadangx. Client terpaksa membayar sendiri. Itu klu client ada duit, klu client tak ada duit camner. Mohon pandangan Tuanx yg arif

Reply

90 zul February 27, 2015 at 8:19 pm

Byk saya baca, Produk terbaik mcm mana pun tp agen buat masalah…bila ckp mmg manis, bila claim byk memberi masalah. Selagi tidak sakit, selagi itu bayar premium…bila sudah sakit nak claim byk kerenah, itu yg membuatkan saya naik bosan bila ada ada promosi drp agen..saya taknak berlaku seperti yg lain. Jadi saya mmg sukar nak kenal pasti agen yg betul betul jujur dlm tugas mereka…klu yg part time…reject terus…

Reply

91 Mohd Zulkifli Shafie February 28, 2015 at 9:20 am

Kalau ejen dah tak boleh membantu, boleh deal terus dengan syarikat takaful bila nak buat claim.

Reply

92 Nik syarihan August 2, 2016 at 11:44 pm

Kadang2 bukan dtg masaalah dr pihak agent tp dr pihak client. Sy pernah ad kes,ambil polisi then x declare ad gastrik,polisi baru 5 bulan. Bila report doc sampai kat PruBsn utk request GL,rupanya2 gastrik dia dah teruk. Di pihak PruBsn,diaorg ada doc sendiri yg akan tgk details sebab2 client warded. Bila x dicover by PruBsn,client mengamuk. By right,siapa yg bersalah sebenarnya..agent pun pening

Reply

93 Amy March 10, 2015 at 4:30 pm

Salam En. Zul,

Saya just nak mintak pandangan encik. Kalo saya bekerja dan company saya sudah menyediakan insurans untuk saya, perlu tak saya ambil insurans peribadi lain lagi? Sebab saya bimbang sekiranya saya sudah bertukar atau berhenti kerja nanti, dan saya baru nak ambil insurans cost akan jadi mahal kerana umur dah meningkat. Tapi saya juga takut akan rugi sekiranya mempunyai 2 insurans. Apa pandangan encik?

Reply

94 Mohd Zulkifli Shafie March 11, 2015 at 6:02 am

Wslm Pn. Amy,

Betul, risikonya kalau bertukar kerja dan umur pun makin meningkat. Lebih baik ambil untuk diri sendiri sebagai backup.

Reply

95 arieff omar ikhlas June 17, 2015 at 3:42 am

wasalam puan & abg zul..
sedikit perkongsian, sebenarnya takaful nie penting kepada semua x kira kerja swasta or goment. sebab ape.? kite nak lindung harta kite drp illness. contoh sekarang nie saya kerja dengan 1 company dan ade coverage insuran untuk saya dan family. ok.yang 2 alhamdulilah. tapy bagaimana selepas saya bersara or diberhentikan kerja. adakah company 2 akan cover lagi.? kalau lepas bersara umur lebih 5o baru nak ambik medical card.? memang boleh. tapy may be masa 2 dh mahal. harga rm150 dah jadi rm7++..

arieff omar ikhlas =0145174603

Reply

96 Hasbullah March 21, 2015 at 8:26 pm

Assalaamualaikum Tuan,

Terimakasih atas perkongsian ilma di atas. Semoga memberi manfaat juga kepada pembaca yang lain. Sekiranya tuan tidak keberatan, mohon bantuan tuan untuk saya berhubung dengan agen insurance AIA yang tuan berurusan.
Agak sukar sekarang ni untuk mencari agen takaful yang amanah dan telus. Segala jasa baik tuan amatlah dihargai. Terima kasih.

Reply

97 Mohd Zulkifli Shafie March 22, 2015 at 10:23 pm

Wslm En. Hasbullah,

Ejen takaful yang saya berurusan tu biasa-biasa sahaja. Saya cuma minta quotation dan saya pilih sendiri jenis coverage dan jumlah coverage yang saya perlukan.

Reply

98 Shahidan AIA Takaful October 19, 2015 at 12:14 am

Assalamualaikum tuan, boleh hubungi saya. Wakil AIA public Takaful. 0194722294. Shahidan, saya akan terangkan apa itu FANTA. Finanncial, Afort, Need. Time, Action.

Reply

99 sofiah March 23, 2015 at 9:29 pm

Says nk bt operation …boleh x sy guns insurance pelajar shja? Or sy kna ada insurance takaful jgk utk claim sbb Hosp swasta…

Reply

100 Mohd Zulkifli Shafie March 24, 2015 at 12:34 am

Salam Cik Sofiah,

Ia bergantung polisi insuran tu. Cuba cek apa yang dia cover. Kalau polisi insuran kemalangan diri, ia cuma cover kes hilang upaya dan kematian akibat kemalangan sahaja. Kos hopital tak cover.

Reply

101 Hanim February 8, 2017 at 11:04 pm

Salam,

Untuk pelajar memang U dah ada peruntukan insurans max RM1000 untuk kos hospital tapi hanya di hospital pilihan U tu sendiri (mostly hospital kerajaan).

Baru2 ni di lab saya, ada student hampir terpotong 2 jari masa tengah guna mesin shredder. Sebab nak cepat, dia terus pergi Hospital Pantai guna medical card and guess what? Total operation cost dalam RM30k. Itupun selamat cepat, kalau lambat rasanya hilang 2 jari dia tadi. Now dah recover sepenuhnya.

Suami saya pun student master, baru je sign up takaful AIA tahun lepas dengan hanya RM67 sebulan, with full benefit hospitalization such as limit tahunan RM100k setahun, UNLIMITED lifetime limit, tiada caj ko takaful etc.

Boleh hubungi 017-3930527 (Hanim) untuk info lanjut tentang AIA Takaful.

Terima kasih En Zul :)

Reply

102 MIRA February 27, 2017 at 11:02 am

Salam Puan Hanim,,
boleh emelkan quotation AIA untuk pelan keluarga

Reply

103 idzwan March 30, 2015 at 12:34 pm

salam

Salam,

Harap dapat emelkan quotation untuk plan medical card takaful MEDICA atau SMART MEDIC – apa beza kedua nie ya . Quotation yg saya nak dalam budget bulanan rm200 sebulan.

Boleh tak dapatkan quo untuk anak (budget bawah RM100 sebulan setiap anak): umairah,7 tahun, 8 mei 2008, ashraf, 4 tahun 12 feb 2011 dan hanif, 10 bulan, 30 mei 2014. Tq

Reply

104 mohd shah rizal April 16, 2015 at 12:58 pm

tuan boleh emel saya mohd.shah.ryzal@gmail.com @ hubungi saya terus di 0133109587 @ whatapps 011 19778959 saya merupakan ejen Maa Takaful berhad

Reply

105 suhaimi April 3, 2015 at 2:25 am

Assalammualaikum..
En zul..
Sy mntak pendapat dn cadangan tentang insuran ni,
Insuran mn kah yg terbaik utk sy dn klaurga sy isteri dn ank sy..
Ade ke insuran yg cover keluarga sy dn simpan contoh mcm pelaburan,
Atau insuran utk cover keluarga sj..
Sy hrap en zul dpt bg pendapat dn cdangan utk sy..
En zul bleh email kt sy..
(Suhaimi.mutd@gmail.com)

Reply

106 Mohd Zulkifli Shafie April 3, 2015 at 10:34 am

Wslm En. Suhaimi,

Saya tak pasti yang mana paling bagus. Kalau insuran ni ibarat sebuah kereta, saya sendiri tak pasti kereta apa yang sesuai dengan En. Suhaimi. En. Suhaimi kena lihat keperluan (risiko), dan bajet sendiri. Bagi saya, beli insuran (takaful) hanyalah untuk perlindungan, bukan untuk simpanan ataupun pelaburan.

Saya boleh syorkan En. Suhaimi consult dengan mereka yang lebih pakar seperti tuan Afyan Mat Rawi, penulis blog http://rahsiatakaful.com .

Wallahu a’lam.

Reply

107 arieff omar ikhlas June 17, 2015 at 3:45 am

wasalam tuan suhaimi & cik zul

boleh try email saya ariff_o@yahoo.com..saya akan bagi quotation.. inn syaa allah akan bantu tuan sehabis baik

Reply

108 royazloy April 6, 2015 at 11:13 am

Salam,

Boleh En Zul terangkan mengenai terma No claim Bonus, dan apakah kepentingannya

Reply

109 Mohd Zulkifli Shafie April 6, 2015 at 11:19 am

Wslm,

Non claim bonus tu ialah diskaun yang diberikan semasa kita membayar premium / sumbangan disebabkan kita tak membuat apa2 claim sebelum ni.

Reply

110 ida April 9, 2015 at 10:24 am

assalam..sy tgh mencari insurance takaful utk family..bleh suggest x insurance ape yg sesuai?kalo sy amek saving ok ke? asben umo 33 & ank 1taun 3bln. tq

Reply

111 Mohd Zulkifli Shafie April 10, 2015 at 8:12 am

Wslm Pn. Ida,

Saya syorkan puan jumpa ejen takaful yang amanah untuk dapatkan nasihat. Saya boleh syorkan puan contact Tuan Afyan di http://rahsiatakaful.com/v1/ . Saya percaya, beliau boleh bagi nasihat yang terbaik, insyaAllah.

Reply

112 Afyan April 23, 2015 at 3:48 pm

Terima kasih Tuan Zul atas rekomendasi Tuan.

Terharu saya :)

Reply

113 Mohd Zulkifli Shafie April 28, 2015 at 2:33 am

Alhamdulillah Tn. Afyan.

Reply

114 Zarah March 22, 2016 at 11:12 am

Askum…boleh sya dptkn no contak t.afyan.berkenaan tentg insurans

Reply

115 DrAbi April 25, 2015 at 5:49 pm

Salam. Mohon sedikit pencerahan. Apakah yg dimaksudkan dgn ‘portfolio withdrawal clause’. Saya difahamkan terdapat beberapa company takaful yg meletakkan clause ini dlm polisi mereka. Apakah kesan baik buruk clause ini kepada client? terima kasih.

Reply

116 Mohd Zulkifli Shafie April 25, 2015 at 11:43 pm

Wslm DrAbi,

Apa yang saya faham, syarikat boleh cancel pelan tu bila-bila masa terutamanya bila ia tak menguntungkan syarikat.

Reply

117 DrAbi April 26, 2015 at 11:37 am

so thats mean ianya akan merugikan client la.. apa akan terjadi pada perlindungan terhadap pelanggan.. sudah tentu ianya tidak memberikan kesan baik kepada client

Reply

118 Mohd Zulkifli Shafie April 26, 2015 at 2:22 pm

Betul. Tapi bagi saya industri insuran ni kita tak perlu risau sebab ia dikawal ketat oleh BNM sendiri. Sebarang tindakan yang tak betul oleh syarikat insuran yang melibatkan campurtangan terus oleh BNM yang mana, lesen mereka boleh ditarik balik.

Reply

119 junaidi May 12, 2015 at 2:04 pm

salam tuan..sy seorang ahli pelan insuran taaaful etiqa..baru2 ni sy terlibat dlm kemalangan semasa bekerja dan mengalami patah jari kelingking sebelah kanan dan menyebabkan sya tidak bole melakukan kerja2 kerana tangan saya telah di simen..persoalan saya boleh x sy menuntut claim dr pihak insuran walaupaun saya tidak di tahan di dalam wad..saya jg telah mendapat cuti mc selama 30 hari..

Reply

120 Mohd Zulkifli Shafie May 12, 2015 at 3:27 pm

Wslm En. Junaidi,

Kena rujuk balik polisi takaful yang En. Junaidi ambil tu untuk pastikan mereka cover atau tidak. Untuk kepastian, contact pihak takaful tu sendiri dan berikan no. rujukan polisi. Minta mereka jelaskan.

Reply

121 Miss Inaz May 13, 2015 at 1:31 pm

Salam En.Zul,

Saya sedang mencari insuran kesihatan yang sesuai, untuk makluman saya berumur 26, bujang, apa pakej insurance terbaik yang boleh disarankan?

Terima Kasih

Reply

122 Mohd Zulkifli Shafie May 19, 2015 at 8:55 am

Wslm Miss Inaz,

Contact ejen takaful. Saya boleh recommend Cik contact Tuan Afyan Mat Rawi, penulis http://www.rahsiatakaful.com. Saya percaya, beliau boleh berikan nasihat yang betul, insyaAllah.

Reply

123 Afyan June 18, 2015 at 1:21 pm

Terima kasih Tuan Zul atas beberapa kali rekomendasi.

Terharu rasanya :)

Jemput baca tulisan saya ini juga:
http://rahsiatakaful.com/v1/panduan-memilih-medical-card-terbaik/

Dan ini produk medical card tanpa annual limit:
http://rahsiatakaful.com/v1/produk/medical-card-takaful-ikhlas-mediplan/

Reply

124 rahman May 18, 2015 at 11:57 am

salam en.zul,

boleh saya tahu kenapa polisi ataupun pelan takaful nie selalu berubah2..hampir setiap 2 tahun…macam takaful ikhlas medisaver sudah diganti dengan takaful mediplan,..( sila betulkan jika salah ) dan apakah kebaikan dan keburukkan bila perkara ini berlaku terutama kepada pengguna baru atau pengguna sedia ada…? dan perlukkah pengguna upgrade pelan yg sedia ada..? mohon pencerahan. thanks

Reply

125 Mohd Zulkifli Shafie May 19, 2015 at 8:54 am

Wslm En. Rahman,

Memang syarikat akan sentiasa review produk mereka. Tak silap saya, ia tak menjejaskan polisi kita yang sedia ada. Ia hanya untuk peserta baru sahaja.

Pasal Takaful Ikhlas, saya syorkan bincang dengan ejennya.

Reply

126 rahman May 19, 2015 at 10:42 am

salam en zul,

ada tak takaful yg cover utk pregnency..? dan kalau ada apakah kriteria yg perlu diutamakan…? satu lagi kalau untuk takaful sy pernah dengar term..deposite guarantee and cashless party wujudkah term ini dan kalau wujud apakah perbezaan nya..? mohon pencerahan. thanks

Reply

127 wanee June 16, 2015 at 1:57 am

As salam En Rahman.

Medical Card Prubsn TakafulLink cover untuk komplikasi kehamilan seperti kandungan luar rahim, sawan ketika mengandung dan sebagainya. kriteria yang diperlukan pastinya seorang perempuan. tiada kriteria lain yang diperlukan. terima kasih.

NorHaswani Abd Rahman
Wealth Planner Prubsn Takaful
0172847659
norhaswani@hotmail.com

Reply

128 azman May 20, 2015 at 2:34 pm

salam tuan. Setiap bulan saya sudah peruntukkan sejumlah wang untuk simpanan asb. Sekiranya saya ingin mendapatkan insuran adakah saya masih perlu yg saving? Atau medical card saja sudah memadai? Mohon pandangan tuan.

Reply

129 Mohd Zulkifli Shafie May 20, 2015 at 2:38 pm

Wslm En. Azman,

Duit saving simpan tempat lain. Ambil takaful hanya untuk perlindungan jer lebih berbaloi.

Reply

130 aqilla May 20, 2015 at 10:16 pm

assalamualaikum..terima kasih untuk pendapat dan pandangan tuan..sangat membantu.

aqilla hassan
optomerist
perunding takaful great estern
013-3538539

Reply

131 Suri Fitriah May 25, 2015 at 12:25 pm

Saya amat berterima kasih dan tertarik dgn tulisan En Zul yg bersifat sangat adil, relevan dan tepat! Tulisan ini seharusnya menjadi panduan untuk org ramai membuat pemilihan medical card.

Reply

132 Mohd Zulkifli Shafie May 25, 2015 at 1:29 pm

Alhamdulillah..

Reply

133 hamzah June 8, 2015 at 7:49 am

Assalamualaikum encik zul.. sy amat tertarik dgn penulisan encik zul mengenai insurans.. kerana pada era ini, insurans dipandang sebagai satu “penipuan” bagi sebilangan besar masyarakat termasuk saya dan menyebabkan lebih kurang 70% rakyat malaysia masih tidak memiliki sebarang perlindungan insurans disebabkan kekeliruan dan takut tertipu. Setelah meneliti semua penulisan dan komen tuan, saya membuat keputusan untuk menabung di tabung haji dan melanggan insurans AIA. Terima kasih atas pandangan dan komen yang dapat meyakinkan. Semoga tuan dan keluarga dirahmati allah. Amin ya rabbal alamin. In shaa allah.

Reply

134 Mohd Zulkifli Shafie June 8, 2015 at 8:08 am

Wslm En. Hamzah,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan artikel ini bermanfaat, insyaAllah.

Kalau nak ambil insuran, pastikan ambil “takaful” (Islamic Insurance) sebab ianya patuh syariah.

Reply

135 arieff omar ikhlas June 17, 2015 at 3:55 am

salam cik zul..

saya amat berterima kasih dan berbesar hati kepada encik zul di atas penulisan cik zul. ini telah menaikkan lagi semangat saya sebagai ejen takaful ikhlas. yang penting niat untuk tolong orang melayu.

takaful ikhlas menyediakan medical card+saving+investment.

ariff_o@yahoo.com
ws 0145174603 untuk quotation oe pertanyaan..

“seorang isteri dan anak tidak memerlukan takaful tapi ingatlah seorang balu dan yatim amat memerlukan nya”

Reply

136 Shaza June 24, 2015 at 6:30 pm

Assalam, saya mencari pakej Simpanan Haji beserta Takaful, syarikat takaful mana yang boleh bagi quatation untuk Saya, husband dan 2 orang anak berumur 2 tahun + 4 tahun
sila email ke mshazai@gmail.com

Reply

137 zawani September 28, 2015 at 4:38 pm

wasalam puan shaza untuk plan takaful beserta haji boleh contact saya 0139466766. Tq

Reply

138 Hidayah June 27, 2015 at 1:35 am

Assalamualaikum

Insuran dan takaful amat penting sekarang.
Sementara umur masih muda dan sihat cepat2 lah mengambil mana2 plan. Biar susah sikit sekarang jangan susah di kemudian hari.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan mana- mana takaful boleh la whatsapp / email untuk membuat appointment.

Hidayah
013-9147413
Sekitar klang valley

Reply

139 hamizam August 5, 2015 at 1:18 am

assalamualaikum,

mohon pandangan tuan. saya telah memiliki polisi insurans kesihatan dan pernah membuat tuntutan akibat “herniated disc” (lazim disebut “slipdisc”).

baru-baru ini, mungkin saya terlupa @ (cuai) membayar premium bulanan sehinggakan pihak syarikat insurans menghantar notis untuk “reinstate” polisi kesihatan tersebut.

ejen insurans saya mencadangkan saya menukar polisi baru setelah saya merujuk notis “reinstate” kepada beliau dan memaklumkan bahawa saya akan dikecualikan daripada membuat sebarang tuntutan jika berlaku lagi kejadian “herniated disc” (slip disc) di masa akan datang.

pohon pandangan dan nasihat dari tuan serta rakan-rakan konsultan insuran. terima kasih.

Reply

140 razman hussain August 8, 2015 at 12:45 pm

salam en.zul n semua2..
ada x medical card yg bawah rm1000 setahun?
dulu sya pakai maa (rm800+)…now zurich(rm800+) tp x ada
takaful..kena kencing..
wassalam
0125946218..whatsapp

Reply

141 nurul August 30, 2015 at 8:19 pm

Salam en.razman. saya ejen etiqa takaful. Kalau encik nak ambil medical card actually based on umur encik min kena bayar berapa. Dari pakej kami etiqa takaful duit encik yg encik bayar itu dikira 2 in 1. Iaitu saving plus protection .

Kalau encik nak tahu lebih lanjut just emel kepada saya . Boleh expain details dan bagi pandangan
emel: n_ftinn93@yahoo.com

ty

Reply

142 Waiver August 31, 2015 at 1:01 am

En zul..
Apa pendapat en zul tentang waiver? Adakah ianya faktor penting dlm medical card selain dr annual n lifetime limit n room&board?

Reply

143 Meego fahmy September 1, 2015 at 1:15 pm

Salam tuan Zul,

Saya bersetuju dengan pandangan tuan di atas. Ke 5-5 perkara di atas juga merupakan pertimbangan saya semasa membuat pilihan takaful selain beberapa aspek lain yang saya pertimbangkan.

Namun begitu, sesetengah pelan ini mempunyai pro dan kontra. Sebagai contoh apabila tuan menyatakan antara pelan kad perubatan XXX adalah terbaik kerana tidak mempunyai had limit seumur hidup. Saya agak tidak bersetuju. Pada pendapat saya yang tak seberapa ini, dalam keadaan dunia hari ini, bila terdapat company yang boleh tawarkan kad perubatan tanpa had, ‘something fishy’ dan saya rasa ada sesuatu yang tak kena. Ini menyebabkan saya mencari dan mengkaji serta membuat perbandingan.

Rupanya walaupun tidak terdapat had seumur hidup, sebenarnya masih terdapat had seumur hidup dalam kes penyakit-penyakit tertentu. Sebagai contoh jika kita mengambil pelan bilik 200, had seumur hidup bagi rawatan kanser pesakit luar ialah RM165,000, manakala bagi rawatan dialisis buah pinggang pesakit luar RM110,000 seumur hidup. Sedangkan penyakit-penyakit inilah sebenarnya yang akan memakan kos yang sangat tinggi walaupun seseorang itu mempunyai kad perubatan.

Berapa lama sebenarnya dialisis yang dapat dilakukan dengan menggunakan RM110,000 untuk seumur hidup?

Anggaran kos dialisis (minimum) RM300/sesi x 3 kali seminggu = RM900/seminggu
Kos sebulan = RM900 x 4 = RM3600
Setahun = RM3600 x 12 = RM43200

RM110,000/RM43200 = 2.5 tahun sahaja!

Bermakna dengan had seumur hidup RM110,000 ianya dapat bertahan selama DUA SETENGAH TAHUN SAHAJA bagi pesakit buah pinggang yang memerlukan dialisis! Bagaimana kos dialisis selepas habis had seumur hidup ini?

Oleh itu, pada pendapat saya, adalah berbaloi memilih kad perubatan yang mempunyai had tahunan dan had seumur hidup yang tinggi namun tidak meletakkan syarat-syarat lain (hidden) terhadap penyakit-penyakit tertentu. Adalah tidak berbaloi sekiranya kita mempunyai kad perubatan yang kononnya unlimited tetapi sebenarnya mempunyai had apabila kita benar-benar memerlukan.

Selepas membuat perbandingan ini, saya telah membuat keputusan untuk mengambil pelan dari GREAT EASTERN TAKAFUL kerana mempunyai had tahunan dan seumur hidup yang tinggi. Sebagai contoh utk kad perubatan bilik berharga 200 had tahunan sebanyak RM120,000 manakala had seumur hidup RM1.2juta! Malah penggunaannya adalah menyeluruh dan bukan terdapat ‘diskriminasi’ terhadap penyakit-penyakit tertentu.

Sekian

Fahmy
Apartmen Saujana, Damansara Damai
0122295948

Reply

144 leena September 11, 2015 at 8:14 pm

terima kasih atas banyak maklumat berguna di blog ini, saya mmg sedang mempertimbangkan untuk mengambil medical card yg terbaik, bila baca saya mula2 terfikir untuk mengambil medical card A, tetapi bila baca lebih lanjut perkongsian maklumat, mcm nak ambil medical card B pula….kesudahannya masih keliru….heheheh….mana yang lebih baik antara AIA dan great eastern ye?

Reply

145 zawani September 13, 2015 at 11:55 pm

semua produk takaful dan insurance adalah baik kerana semua produk mesti mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia sebelum boleh di pasarkan oleh operator takaful.

saya perunding takaful untuk Prubsn,Takaful Malaysia,Takaful Ikhlas,dan AIA public takaful.

boleh hubungi saya di 0139466766 atau email capspringtakaful@gmail.com

Terima kasih

Reply

146 mohdsyahrin September 18, 2015 at 11:08 am

salam tuan zawani
boleh tlg buat perbandingan mengenai kelebihan-kelebihan atau kekurangan antara produk-produk takaful dari Prubsn,Takaful Malaysia,Takaful Ikhlas,dan AIA public takaful.
saya sedang membuat pilihan utk takaful keluarga saya
emel saya mohd.syahrin.sapuan@gmail.com 0123619174
terima kasih

Reply

147 Pn. Akmar September 18, 2015 at 2:35 pm

AsSlm tuan,
Mohon tuan email juga hasil perbandingan kelebihan & kekurangan tersebut. Saya pun masih dalam pertimbangan produk2 insuran juga.
Email: norakmarbazin@yahoo.com

Reply

148 Hakim September 19, 2015 at 8:02 am

Assalamualaikum puan akmar,

maaf jika menganggu, saya Hakim dari takaful great eastern. saya ingin berkongsi dengan puan ,pelan takaful dari company saya untuk memberi pilihan kepada puan untuk memilih pelan yang terbaik dan puan perlukan. saya cuba emel kepada puan tapi gagal. mohon puan whatapps/sms kepada saya 0179380326 jika berminat

Reply

149 zawani September 28, 2015 at 4:31 pm

InsyaALLAH saya akan email perbandingan,cuma saya perlukan beberapa maklumat dari puan,boleh whasp saya 0139466766
tq

Reply

150 zawani September 28, 2015 at 4:33 pm

InsyaALLAH saya akan email perbandingan,cuma saya perlukan beberapa maklumat dari puan,boleh whasp saya 0139466766
tq

Reply

151 zawani September 28, 2015 at 4:05 pm

saya dah whasApp pada tuan .terima kasih

Reply

152 Sue August 28, 2016 at 9:37 am

Assalam…mohon tuan email juga perbandingan stp polisi insurans tersebut. Tq

Reply

153 Hakim September 19, 2015 at 8:12 am

Assalamualaikum puan leena,

saya Hakim dari takaful great eastern. saya boleh cakap semua co. takaful mempunyai kelebihan masing2 dan juga persamaan. antara yang penting adalah komitmen ejen tu sendiri. jika puan leena berminat, saya boleh berkongsi dengan puan pelan takaful dari company saya. yang penting pelan itu ikut keperluan puan. macam en zul cakap di atas, saya lebih syorkan pelan perlindungan. boleh sms/whatapps di 017-9380326

Reply

154 mohd farish September 15, 2015 at 8:27 pm

assalamualaikum…
saya sgt bersetuju dgn gembira dgn perbincangan dan kesedaran yg semakin timbul dikalangan masyarakat berkaitan insurans dan takaful..saya adalah perunding untuk pru bsn takaful dan juga perunding wasiat amanah raya berhad.. moga para pembaca semua tak kira latarbelakang beroleh manfaat dan kita dapat menjalin ukhwah sesama kita demi kebaikan ummah… boleh hubungi saya di 0196430298 untuk kita sama sama menjalin silaturrahim…

Reply

155 erry September 16, 2015 at 4:59 am

salam… boleh mintak panduan utk pilih “critical illness” plan.
lagi satu, boleh tak kalau seorang muslim utk memilih konvetional insurance.
dan kalau saya dah ada medical card dr company, dan dlm masa yg sama saya ada medical sendiri, bill hospital akan di bayar oleh company, tapi apa function medical saya pula?…
terima kasih…

Reply

156 Hakim September 19, 2015 at 7:42 am

Assalamualaikum erry, sememangnya seorang muslim TIDAK BOLEH memilih conventional insurance sbb ade unsur riba dan perjudian. beza medical card company, 1st coverage dan limit tidak besar. 2nd, company hanya cover selagi kita bekerja dengan company tersebut. kalau dah pencen dan tidak bekerja lagi, nak ambil takaful semasa usia lanjut, caruman bulanan confirm dah mahal. saya boleh bagi panduan tuk pilih critical illness tp saya perlukan sedikit info dari tuan/puan. boleh taye saya di 017-9380326, Insya Allah saya boleh bantu. Saya Hakim dari takaful great eastern. saya hanya nak berkongsi dan bagi pilihan.

Reply

157 mohd shah rizal October 12, 2015 at 2:19 am

cara menentukan berapa coverage utk critical ilness income tahunan x 3 tahun.

contoh: income tahunan x 3 tahun= 60k x 3 = rm 180k.
nilai coverage utk CI adalah Rm 180k. sekiranya disahkan kena sakit kritikal, adakah kita boleh bekerja lagi? so bila tak kerja adakah majikan akan bayar income lagi ? sebab itu pampasan rm 180k nie penting

utk keterangan detail boleh whata apps saya di 011-19778959 ryzal

Reply

158 mohd suhada October 30, 2015 at 2:26 pm

Mencari sesuatu yang halal itu fardhu atas setiap muslim..asas pada semua pekara yang berkaitan dalam kehidupan nie,jadi pada pandagan saya isu insurans konvensional dan takaful nie,wajib beralih kepada takaful.
Ini kerana bila mana ada pilihan ke atas sistem perbankan berasaskan islam,maka wajib atas seorang muslim untuk memilihnya..

Reply

159 Yan September 20, 2015 at 9:52 am

Salam..sesiape bole qoute me plan yg cover for Personal Acc Benefit , Critical Illness Benefit , Hospitalization, Permanent Disability Benefit & Death Benefit . Is posibble to cover all this (5 in 1) in 1 plan?
Pls email me to Nuralya_hilmy@yahoo.com.sg

Reply

160 Yan September 20, 2015 at 10:10 am

salam..nak tanye..dari discussion di atas..isurance & Takaful 2 bende berbeza..mohon pencerahan..aper yg dimaksudkan takaful disini..

Reply

161 Mohd Zulkifli Shafie February 24, 2017 at 8:00 am

Wslm Pn. Yan,

Secara mudahnya, takaful tu adalah insuran cara Islam. Ia halal.

Reply

162 Nieza Ib. September 22, 2015 at 11:21 am

Assalamualaikum. Boleh tak kongsi dengan saya apa beza life insurance (stand alone) dan medical card (stand alone)? saya di fahamkan kalau life insurance kena bayar guna duit sendiri dulu baru boleh claim. so bagaimana kalau penyakit kritikal? mesti tak mampu nak bayar guna duit sendiri dulu baru claim. terima kasih.

Reply

163 Hakim September 22, 2015 at 8:30 pm

Waalaikumussalam nieza. takaful adalah memberi perlindungan kewangan sekiranya berlaku musibah: kematian, penyakit kritikal, hilang upaya manakala medical card adalah untuk menanggung kos rawatan. ada banyak kelebihan jika ambil kedua-dua sekali. untuk masuk hospital, sy nasihatkan masuk panel hospital company takaful,dan ada beberapa sebab lagi kenapa Guaranteed Letter tidak dikeluarkan pada hari yang sama. bagi saya, sebagai agen, kita perlu membantu client sekiranya client ade masalah untuk membayar deposit. jika nieza berminat untuk tahu lebih details, boleh whatapps saya 0179380326.

Reply

164 zawani September 28, 2015 at 4:27 pm

walaikumusalam nieza. Perbezaan medical(card stand alone) dan life standalone adalah life atau takaful hanya untuk pampasan kematian atau critical ilness dan beberapa riders lain,kelumpuhan dan tidak ada untuk medical card,sebagai contoh AiA public takaful ada medical card stand alone hanya khusus medical card.untuk family pakej dan individu ,AiA public takaful juga ada combination life dan medical card.Untuk medical card stand alone tiada pampasan kematian dan penyakit kritikal.satu pekara lagi ada medical card yg stand alone ni ada yang auto renew dan ada yang perlu renew setiap tahun.berbeza dengan combination yang tidak perlu renew hanya ada repricing bila kos rawatan meningkat terlalu tinggi.

Reply

165 mohd shah rizal October 12, 2015 at 2:08 am

life insurance
manfaat lebih kepada pampasan utk kos sara hidup. contoh kena sakit kritikal stage 2 so sekiranya manfaat sakit kritikal bernilai rm 500k so pihak company akan membayar manfaat kpd peserta sebanyak rm 500k. bukan masuk hospital lps tu claim. walaupun rawatan dibuat di hospital kerajaan company tetap akan bayar pampasan tersebut.

ada juga agent insurance/ takaful akan letakkan manfaat medical card di dalam life polisi ini, sbg daya penarik kpd pelanggang. dan ada juga agent akan jual sebagai stand alone.

Medical card
utk medical card pulak fungsi utama adalah utk pembiayaan bill hospital swasta sahaja. dan ia tidak mempunyai manfaat lain selain drp pembiayaan bill kos hospital swasta.

utk penjelasan lanjut boleh what apps saya 011-19778959 ryzal

atau add saya kat facebook: fb.com/ryzal.all

Reply

166 Meego fahmy September 24, 2015 at 4:01 pm

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya telah membuat penerangan panjang lebar perbandingan mengenai pelan antara Great Eastern Takaful dan XXX spt yg disarankan dlm artikel ini. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelan Great Eastern Takaful boleh hubungi saya melalui telefon saya 0122295948. Terima kasih

Reply

167 Hairee Adhridan Razali October 4, 2015 at 10:02 pm

Mohon share isi intipati ini tuan…

Reply

168 Mohd Zulkifli Shafie October 5, 2015 at 1:07 am

Silakan En. Hairee. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

169 Solehah October 12, 2015 at 2:33 pm

Assalamualaikum, saya sedang mempertimbangkan untuk membuat perlindungan takaful, saya baru sahaja terima penerangan dari ejen Great Eastern Takaful, yang bagi saya sangat baru saya kenal berbanding Etiqa, Prudential dan Kurnia. Bolehkah ejen dari Prudential, MAA dan AIA berikan quotation kepada saya dalam tempoh terdekat ini, saya berumur 23 tahun, least risk worker iaitu guru, dan masih bujang.

E-mail saya euphoricalzephyr@hotmail.com

Reply

170 Harris October 19, 2015 at 4:46 pm

Sesiapa yang ingin mendapatkan quotation untuk insurans boleh pergi ke page saya

http://harrissabri.weebly.com/

Reply

171 Syahid October 25, 2015 at 12:35 pm

Assalamualaikum…

Saye ingin bertanya kepada en zulkifli,
Untuk en zulkifli sendiri, insurance
apa yang en ambil, dan Apa manfaat2
yang en dapat dari insurance tersebut,

Terima kasih….

Reply

172 Mohammad Khairi bin Abdul Rahman October 31, 2015 at 7:20 pm

Salam En Zul, nak tanya jika anak saya demam dan doktor saran masuk wad, adakah takaful akan cover. tq

Reply

173 Mohd Zulkifli Shafie November 1, 2015 at 8:42 am

Wslm En. Khairi,

Kalau medical card rasanya cover.

Reply

174 Kamilia Jasrizal April 25, 2016 at 1:52 am

En Mohd Khairi,

Sepatutnya cover.
Pengalaman dgn PruBSN anak kawan saya warded sebab demam mmg akan cover.
Encik boleh check blk dgn agen takaful encik… Jika belum ada ejen takaful encik boleh hubungi saya, insyaAllah saya boleh kongsi tips dan cara memilih takaful mengikut keperluan encik

Kamilia Jasrizal
0194058411

Reply

175 Yaseer November 2, 2015 at 4:20 pm

Saya ada buat sedikit tinjauan. Jarang sekali dengar orang sebut medical card dari syarikat Takaful Malaysia atau Takaful Ikhlas. Bagus tak ‘medical card’ dari syarikat-syarikat ini? Macam Takaful Malaysia pun ada menawarkan juga medical card ‘stand alone’ tanpa had seumur hidup iaitu ‘no lifetime limit’.

Reply

176 M. Zawani RFA December 8, 2015 at 12:01 pm

Asalamualaikum Tuan Yaseer,

Semua Takaful operator tak kira takaful malaysia atau mana mana takaful,mesti mempunyai kelulusan dari Bank negara sebelum produk boleh di keluarkan untuk pasaran. Semua produk bagus tak ada yang tak bagus,lebih kurang sama sahaja,beza hanya dari segi rider rider atau manafaat yang di tawarkan. Pekara yang paling adalah kena tgk apa keperluan untuk diri kita sebenar..adakah kita hanya perlu medical sahaja atau memerlukan saving sekali ,pampasan sahaja dan sebagainya,

Pekara paling penting sebelum ambik atau sertai sesuattu takaful,kena faham dan dapatkan penjelasan yang detail dari ejen ejen..baca polisi fahamkan polisi ..kena tgk dalam polisi,apa yg di cover dan tak..ada co- takaful ke tak..ada c0- payment ke tak masa isi borang jangan sembunyikan apa apa maklumat berkaitan kesihatan.

Bila dah faham dan masuk Takaful,. sebelum guna pastikan .
1. bayaran Premium cantik,,tak ada tunggakan
2. pastikan waiting period di patuhi
3. check balik rawatan yang nak buat di cover ke tak.

InsyaAllah kalau pekara pekara ini di patuhi,,tidak ada masaallah untuk mendapat rawatan dan claim.
Paling penting tak timbul lagi INSURAN DAN TAKAFUL PENIPU.

call/whasaap untuk pertanyaan—0139466766.

Reply

177 pajen November 7, 2015 at 11:08 pm

Salm, sapa boleh email saya pelan takaful ngan medical card. Laki hini. Kija pejabat. Umo 29

Reply

178 Jaijai November 13, 2015 at 9:11 am

Salam encik pajen. Saya izaitun. Wealth planner untuk pruBSN. Boleh dapatkan contact number untuk saya hubungi encik?
Atau encik boleh contact saya 0192293487 / nurizaitunkamaruddin@gmail.com

Boleh sms or whatsapp saya untuk dapatkan detail.

Reply

179 Nor November 18, 2015 at 11:53 am

Assalam..
Sesiapa kat sini agen AIA takaful. Pls contact me at norazifah@gmail.com.
Tengah mencari medical plan untuk anak saya.

Reply

180 mohd suhada December 1, 2015 at 3:08 pm

Assalamualaikum..alhamdulillah..segala puji bagi Allah..sebenar nya ini perkongsian yang sangat baik en zul..saya merupakan salah seorang life planner dari aia public takaful..sekadar perkongsian..salah satu dari apa yang en zul sebut tadi adalah tentang perlunya kita memahami risiko sebelum mendapatkan perlindungan takaful..saya suka ingatkan pelanggan saya tentang ini..sebagai contoh seorang bapa yang meng’takaful’ kan anak nya..selalu nya saya akan nasihat kan..untuk anak tidak perlu untuk subscribe rider2 yang tidak perlu..anak berusia setahun..tidak perlu untuk ada death benefit and critical illness benefit yang tinggi..semuanya adalah kerana setiap tambahn rider ini akan meningkatkan kos premium anda..tetapi bagi seorang bapa..perlu bagi nya untuk mendapatkan perlindungan penuh..ini kerana ahli keluarga bergantung kepada nya selaku pencari nafkah..sekiranya berlaku musibbah..maka si bapa telah menyiapkan perlindungan..ramai kalangan shbt sy seboleh mungkin menjual segala pekara yang boleh untuk menjadikan premium lebih tinggi..kerana di situ letak nya komisyen yang tinggi..namun bagi saya ini sebahagian jalan dakwah hang perlu di rintis secara ikhlas..soal ganjaran itu urusan Allah..saya berpeluang mengingatkan saudara seagama saya mengenai hadis nabi..ingat 5 sebelum 5,tentang bagaimana nabi tidak suka umat nya meminta2 dan sebagainya..

Mohd suhada zolkifli
0182132965

Reply

181 Mohd Zulkifli Shafie December 1, 2015 at 10:42 pm

Wslm. Terima kasih En Sohada atas tips yang bagus ni.

Reply

182 Shahana December 7, 2015 at 2:02 am

Assalamualaikum… saya berharap sangat bantuan daripada sesiapa yang boleh membantu… saya ambil insurans dari Prudential dari tahun 2012, dan pernah claim sekali untuk buat skop, dan result tak ada apa2 masalah kritikal. Baru 3 hari lepas saya dapat tahu dari agen yang lain bahawa kad saya konvensional… memang masa ambil medical card ni saya tak tahu apa2 tentang konvensional dan takaful ni. Jadi sekarang saya nak tukar kepada sesuatu yang patuh syariah. Tapi masalahnya, daripada syarikat yang sama saya dapat tahu kalau mohon baru, dia dah potong sebahagian besar benefit yang saya dapat dari kad sebelum ni. Contohnya elaun harian di hospital dan elaun surgery. Rasa rugi pulak. Jadi kalau boleh, saya nak cari mana2 insurans yang boleh bagi coverage tahunan dan lifetime yang tinggi, plus ada semua coverage2 yang saya pernah dapat dulu. Tapi saya tak tahu nak cari siapa dan di mana. Takut pulak dapat ejen yang mengambil kesempatan. Terima kasih

Reply

183 mohd suhada January 12, 2016 at 1:23 pm

Salam shahana

Mencari yang halal itu wajib ke atas setiap muslim..yang halal itu nyata dan yang haram itu jugak nyata..jelas dari masalah yang awak hadapi ejen insurans awak tidak memaklumkan sepenuhnya kepada awak tentang polisi yang awak terima..tapi masalah ini tidak menyebabkan awak terlepas dari pandangan dan hukum mengenai masalah melibatkan insurans konvensional..hukum haram itu tetap terpakai..cuma sepanjang pengetahuan saya,selama mana awak tidak mengetahui keharaman produk konvensional yang awak gunakan itu..ianya tidak menjadi dosa asbab tidak tahu..setelah mengetahui nya..maka jatuhlah hukum sekiranya awak terus menggunakanya..untuk persoalan berikut nya..cuba awak hubungi saya..mana tahu saya boleh bantu dari segi khidmat nasihat berkenaan produk takaful..0182132965

Reply

184 Shahana December 7, 2015 at 2:07 am

Saya umur 30 tahun, sedang mencari plan yang terbaik seperti saya nyatakan di atas, ingin menukar dari konvensional ke takaful.
hana_primrose66@yahoo.com.my
Email selalu aktif.

Reply

185 lina December 9, 2015 at 11:27 am

Assalamulaikum En. Zul..
Sy ade mengambil insurans PA dan medicalcard, life. Saving saya, bank yang lain walaupon tidak seberapa. Sy penah mendengar tentang edu plan utk ank yg beserta medicalcard serta life. Mohon pencerahan,ttg pelan insurans pendidikan utk anak. Sbb sy ingin mengambil insurans utk anak tetapi konpius sama untuk menyimpan asing untuk pendidikan seperti isspn. Dengan kekangan kewangan. Mohon jasa baik encik untuk memberi pandangan. Tq

Reply

186 Mohd Zulkifli Shafie December 9, 2015 at 11:37 am

Wslm Pn. Lina,

Takaful tujuannya untuk perlindungan. Kalau untuk tujuan simpanan, banyak lagi instrumen lain yang lebih baik. Daripada ambil perlindungan anak-anak, keutamaan sebenar ialah perlindungan ibubapa. Kalau ibubapa dah cukup coverage, insyaAllah anak-anak lebih terjamin sebab ibubapa yang akan menanggung anak-anak.

Wallahu a’lam.

Reply

187 Mus December 13, 2015 at 7:59 pm

Assalamualaikum
Saya telah mengambil medical kad BSN TAKAFUL, pembayaran utk satu Keluarga saya seramai 5 org/berjumlah rm1000 sebulan.
Saya & isteri rm275/sebulan.
Bermula bulan Jan 2015.pembayaran adalah setiap bulan.
Masaalah saya, baru2 ini bulan 11 isteri saya TELAH didiagnosis KANSER.
Dan saya telah bawa isteri saya ke specialist pantai, tetapi pihak insurance kata nak kena investigate dlu.
So proses dihospital x dpt berjalan lancar.
Mcm mana saya nak buat? Mati akal saya.
Mohon jawapan semua.

Reply

188 Mohd Zulkifli Shafie December 14, 2015 at 9:20 am

Wslm En. Mus,

Apa yang saya tahu, kebanyakkan insuran cover untuk kanser stage 3 dan 4 je. Jarang insuran yang cover untuk cancer stage 1 dan 2.

Lagi satu, insuran tak cover penyakit yang wujud sebelum perlindungan itu diambil.

Jadi saya rasa pihak insuran nak investigate perkara tu dulu.

Reply

189 M. Zawani RFA December 18, 2015 at 11:32 am

Asalamualaikum Tuan Mus,

Pihak insurance akan investigate dulu untuk mengetahui rekod rekod tuan kalau dah ada ataupun pernah masuk hospital di mana mana sebelum tuan mengambil medical card.

kalau di dapati isteri tuan sudah ada rekod di mana mana hospital kerajaan atau hospital swasta sebelum mengambil medical card dan isteri tuan tak declare dalam borang cadangan semasa mengambil medical card..memang akan menghadapi masalah dan kemungkinan besar untuk cancer tak akan di cover.

walaubagaimanapun tuan masih boleh berbincang dengan pihak prubsn untuk tindakan selanjutnya.

kalau tak silap saya tuan boleh rujuk pada polisi ,pada bahagian pekara pekara yang di kecualikan atau tak di cover.

salah satunya,jika di dapati sesuatu penyakit wujud 2 tahun sebelum mengambil medical card tak di cover.

Untuk kes isteri Tuan,kalau laporan doctor mengatakan kewujudan cancer ini telah lama,memang akan menghadapi masaalah.

Proses investigate ini makan masa jugak,.cuma saya nasihatkan jika pihak prubsn ada meminta tuan untuk mengisi requirement form dan mendapatkan pengesahan dari mana mana hospital ,tuan kena pastikan untuk mengikut dan memenuhi semua soalan yang di khendaki. proses ini Memang memang agak menyusahkan..kerana tuan kena pergi ke setiap hospital untuk mendapatkan rekod perubatan.

jika tuan tidak memenuhi segala pekara yg di khendaki oleh pihak prubsn,,akan timbul lagi masaalah untuk mengunakan medical untuk masa akan datang.

semoga isteri tuan cepat sembuh dan segala masaalah isteri tuan dapat di selesaikan dengan sebaik mungkin, tuan berbincang dengan ejen dan pihak prubsn.

Reply

190 Mariaty December 15, 2015 at 10:19 am

Assalammualaikum,

Ada sesiapa boleh bagi infor pasal VIP Medical Card

Reply

191 amran abas December 16, 2015 at 5:50 pm

Assalammualaikum puan Mariaty. Saya Amran bin Abas dari Prudential BSN Takaful.. mohon puan hubungi saya di talian +601111188851 atau email amranabas@yahoo.com In syaa Allah saya bantu puan untuk maklumat berkenaan medical card. Terima kasih

Reply

192 Hana December 17, 2015 at 9:57 am

Assalamualaikum wrh wbt

Saya mohon jasa baik En. Zulkifli untuk tumpang post ini. Terima kasih.

Mohon Tuan/Puan, agent-agent (yg sharing based, not komisyen based sahaja), bak kata puan ima seperti komen di atas “buat quotation client sebagamaina kita buat quotation utk diri dan keluarga kita” boleh luangkan masa utk terangkan kepada saya dan suami polisi terbaik dan jujur anda untuk ditawarkan mengikut keperluan kami?

Mohon dihubungi secara email di alamat:
hanas_0909@yahoo.com
(cc: miz2mess@yahoo.com)

Terima kasih.

Reply

193 asrul December 23, 2015 at 4:35 pm

saya dah siasat pasal aia public takaful untuk plan family takaful di link https://ringgitplus.com/en/health-insurance/medical-card/ …..memang ada limit seumur hidup iaitu ada limit seumur hidup range 250K-375K untuk rawatan buah pinggang dan cancer…. Padahal kalau ikut iklan tiada “lifetime limit”….Sedangkan kebanyakan takaful operator yang lain seperti prudential, great eastern dan MAA kenakan “as per charged as annually limit” dan asalkan tak melebihi had seumur hidup untuk kedua2 penyakit ni…Sya nmpak ni dah macam hidden things, so ada apa2 komen untuk menjelaskan hal ni drpd ejen AIA?

Reply

194 M. Zawani RFA December 28, 2015 at 4:06 pm

asalamualaikum Tuan asruf,seperti yang maklumkan sebelum ini,sebelum mengambil sesuatu insurance /takaful ,kena faham dan mintak penjelasan dari ejen ,memang banyak iklan iklan dari sesetengah ejen tidak berapa tepat,sebab itu saya nasihatkan tuan dapatkan iklan iklan atau info dari company terus atau iklan yang di keluarkan dari company .

bagi sesetengah ejen yang ambik kisah tentang hal ini,mereka akan tulis notis kat bawah iklan (Sila rujuk polisi atau brochure sebenar dari company masing masing)

Contoh yg tuan maklum kan tu seperti kat bawah.

Overall Annual Limit (Item 1 to 17) Per Person Covered-100k
Overall Lifetime Limit (Item 1 to 17) Per Person Covered-no life time limit

Out-patient Kidney Dialysis Treatment (per Lifetime) and Out-patient Cancer Treatment (per
Lifetime)-250k

Reply

195 mohd suhada January 12, 2016 at 2:27 pm

Untuk makluman,kalo tak salah maklumat untu aia public pekara 17 ke 19 itu adalah additional item yg aia bagi untuk sebagai tambahan kepada rider yg sedia ada..maksud nya begini yearly limit bagi kadi 150k..item 17 ke 19 itu adalah tambahan kepada 150k yg ada khas untuk penyakit tersebut..dan additional itu tertakluk kepada jumlah itu sahaja..tgk balik polisi..bila client warded sahaja ianya tertulis as charged sebagaimana kebanyakan polisi dari syarikat lain..setiap syarikat ada pro and cons..so dont eaisly blame another company product..tq

Reply

196 dhia December 24, 2015 at 8:14 am

Assalam en zulkifli,

nak tanya, kenapa saving di takaful satu kerugian? kalau tak saving, bulan2 yg dibayar tu pergi ke mana? adakah kita akan dapat balik andai kata kita tdk ditimpa kemalangan atau admit hospital? minta penjelasan encik sbb sy plan nk amk takaful ni.

Reply

197 Mohd Zulkifli Shafie December 24, 2015 at 8:38 am

Wslm Pn. Dhia,

Setahu saya, cuma sekitar 10% sahaja caruman yang kita bayar akan menjadi portion “saving”. Selebihnya digunakan sebagai “wakalah fee”.

Reply

198 ain December 28, 2015 at 9:47 am

Salam,

ada masalah ke kalo kt amik takaful melalui agen berlesen cth. Al isra’, Al fateh empire dll, apa kelebihan nya kalau kt amik direct dari operator atau agen berlesen.

PRUBSN hotline takda hotline customer service 24 jam. macam ada sedikit risiko kalau tetiba kita tak dapat hubungi agen pada waktu kecemasan. harap ada sesapa yang boleh beri pendapat.

Reply

199 Esyam January 13, 2016 at 12:06 am

Ain.

Jk x keberatan, boleh sy tlg kongsikan sikit.

Cik sememangnya tidak boleh amik direct dgn operator sbb mereka bukan agent takaful berlesen yg perlu lulus exam dan g training kompentensi setiap tahun.

Bila cik amik dgn agent, agent bertanggungjawab utk memberi khidmat sebaiknya.

Cik, hotline utk apa ea? Masalh spt apa? Jika kes admitted ke wad.. PruBSN sudah menggunakan sistem online. Tanpa kehadiran agent pun sudah boleh diuruskn antara hospital dan pihak takaful.

Agent pun manusia.. Ada jangka hayatnya.. Ada agent yg x sempat berkhidmat dgn clientnya sudah pun dijemput mengadap yg Maha Agong. Sistem online ni dpt atasi mslh keperluan agent disaat kecemasan. Untuk makluman, PruBSN Medi Assist boleh dihubungi 24jam 0321667377 jika perlu perkhidmatan

1. emergency medical evacuation
2. medical service provider referral
3. arrangment of Dr’s appointment
4. telephone medical advice
5. Travel assiatance.

Untuk khidmat rundingan dan penerangan takaful. InsyaAllah sy akan cuba bantu mengikut keperluan semua.

Saya Wadi dr PruBsn Takaful.
0199852115
Fb: Wadi Esyam

Reply

200 rohiszad ishak January 15, 2016 at 12:52 am

Salam jangan risau…selalunya bila client masuk wad…agen akan dapat mesej…

Reply

201 Raja Aqma December 28, 2015 at 4:43 pm

Assalam en. mohd zulkifli shafie..

Saya ingin berkongsi pengalaman pahit dengan agen insuran takaful dan kalau boleh saya mahu minta pandangan en mohd zulkifli mengenai masalah saya ini. untuk pengetahuan, saya telah ambil takaful mulai 2013 dengan cara bayaran tahunan(bayar melalui acc agen kerana ketika itu saya dan keluarga menetap di indonesia). kami pulang ke tanah air pada Jun 2015 dan agen mengesyorkan kami untuk menukar plan medical card. Plan medical card itu menarik perhatian saya dan suami dan kami bersetuju untuk menukar plan. Saya ada menanyakan layakkah kami dapat semula duit yang telah disumbangkan untuk plan insuran lama. Agen menjawab layak tetapi tidak secara detail. seminggu selepas kami bersetuju untuk menukar plan medical card, suami saya telah mula membuat bayaran mengikut nilai yang diberikan agen dan bayaran dibuat ke acc agen.setelah 3 bulan berlalu, saya merasa pelik kerana agen masih belum berikan polisi insuran kepada saya padahal bayaran bulanan telah dibuat. Berlarutan hingga Nov 2015 setelah kami asyik bertanya mengenai duit yang kami boleh dapat semula dari plan insuran lama serta no polisi insuran yang baru..barulah kami diberikan no polisi untuk dibayar terus ke takaful. Minggu lepas sejumlah wang telah dikreditkan ke akaun saya dan suami dan jumlah yang kami dapat sangat sedikit dari jumlah yang kami bayar sebelum ini. Kami pergi ke pejabat takaful dan dimaklumkan memang hanya itu saja yang kami layak dapat. Kami rasa amat tertipu kerana agen tidak memberikan penjelasan secara terperinci apa akan berlaku kepada jumlah duit yang telah kami bayar jika plan ditutup sebelum genap 5 tahun. Selain itu, untuk plan insuran medical card yang kami bayar ke akaun agen dari bulan jun 2015, yang dimasukkan ke akaun takaful hanya bermula pada okt 2015. Kami telah membuat aduan mengenai agen ke ibupejabat takaful. Adakah cara lain yang boleh kami lakukan? Terima kasih en. mohd zulkifli

Reply

202 Mohd Zulkifli Shafie January 4, 2016 at 11:20 am

Wslm Pn. Raja Aqma.

1. Tentang polisi yang lama, saya rasa ejen tak beri penerangan yang cukup dengan berapa peratus duit yang puan bayar itu dianggap sebagai “simpanan”. Hakikatnya, sebahagian duit tu akan “burn” sebagai wakalah fees. Portion simpanan hanya sedikit.

2. Kalau begitu kesnya, puan kena report kepada syarikat takaful tersebut. Dan sertakan bukti yang puan telahpun membuat pembayaran ke akaun ejen.

Pengajarannya, jangan terlalu bergantung kepada ejen. Kita kena ambil inisiatif baca terma-terma atas kertas sebelum buat bayaran. Dan belajar untuk deal terus dengan syarikat.

Wallahu a’lam.

Reply

203 hana December 30, 2015 at 4:37 pm

Assalam,
saya sedang tercari cari pelan insurans yang boleh bagus dan ejen yang dapat memberikan servis yang baik kepada client. Sebelum ni ambil insurans dengan sunlife tapi saya quit sbb tak berapa setuju dengan cara mrk.

Terima kasih

Reply

204 khai January 4, 2016 at 12:22 pm

boleh contact sy..0177478001

Reply

205 nur haiyu January 5, 2016 at 3:41 pm

assalam….sy merupakan agen AIA Takaful…bg yang berminat mendapatkan maklumat dan memiliki medical card AIA Takaful blh hubungi saya 019-630 8474/ 017-635 6284

Reply

206 manal zulaikha January 6, 2016 at 12:29 pm

Assalamualaikum wbt..
Mohon tumpang iklan ye En Mohd Zulkifli Shafie.
Saya adalah agen Prudential BSn Takaful..

Ada yang berminat untuk mengambil Polisi takaful boleh hubungi saya terus ke talian 014-2645348 ( Cik Manal Zulaikha ).

Reply

207 Faezah hj idris January 7, 2016 at 10:24 pm

As salam..sy tercari2 pelan insurans yg layak dan bagus ..sy berumur 33 thn..email nurufaezah13@yahoo.com..tq

Reply

208 shah January 12, 2016 at 3:39 pm

salam,
sebelum ni saya telah stop pru bsn takaful disebabkan ketidak tulusan agen saya, (malas nak bukak balik cerita lama), dan ketika ini saya dalam pencarian insurans terbaik untuk diri saya. kebanyakan akan menawarkan 3 dalam satu iaitu life,medical and saving. untuk in patient company ada cover setakat ini,
soalannya perlu tak saya buat medical kad utk saya juge(beli tambahan) dan yang mana yg sesuai. lagi satu soalan , adakah ok kalau amik 3 dalm 1 tu atau just medical saja…

Reply

209 mohd suhada January 13, 2016 at 7:36 pm

Salam shah

Soal perlu,sekiranya di tanya pd perunding takaful jawapanya sudah tentu ya..namun pada pandangan saya adalah seperti ini..takaful ini adalah salah satu instrumen kewangan yang agak unik..keperluan saudara shah dan orang lain tidak sama..untuk soalan perlu atau tidak medical card..dari sudut pandang saya (tidak mengetahui latar belakang syarikat dan perkerjaan)jawapan adalan ya,kerana saudara memerlukan satu pelan persediaan sekiranya terjadi sesuatu kepada pekerjaan atau jawatan saudara.soal tiga dalam satu pada saya terlalu objektif..seperti pandangan en zul..takaful bukan tempat terbaik itu menyimpan,takaful adalah entiti yang bertangungjawab untuk melindungi risiko dan musibbah kewangan yang melanda saudara..maklumat lanjut hubungi saya 0182132965

Reply

210 shah January 15, 2016 at 9:38 am

thnks for the info… alhamduliilah setelah tanya pendapat yep.. mmg sy akan amik semula pelan medical tu .. utk simpanan yep akan ke tempat lain//// utk medical setakat ni company saya tanggung segala kos rawatan luar dan dalam…. betul juga kalau terjadi apa2,, takkan company nak tanggung sepanjang hayat.. setakat ni sy masih tercari 2 pelan perlindungan medical yang terbaik… penin peninnnn…..

Reply

211 M. Zawani RFA January 15, 2016 at 9:34 am

asalamualaikum tuan shah.

soalan berkenaan dengan keperluan mengambil medical card tambahan perlu ke tidak kerana sudah ada company punya sudah ada.

Pertama sekali tuan kena jumpa HR company ,tuan boleh tanya berapa sum covered untuk medical (kalau banyak ok) . kedua adakah insurance company tuan ambik itu ada extended , maksudnya polisi masih boleh di sambung selepas pencen atau berhenti kerja,,walaupun kebanyakkan company jarang mengambil polisi ini,tetapi ada juga yang mengambil.

kalau lah semua pekara di atas tidak ada,saya syorkan 100% tuan mengambil takaful untuk tambahan.. pertama sekali kerana bila tuan dah tak bekerja atau berhenti kerja ,secara automatic insurance pun stop,dan kalau masa ini tuan baru nak ambik ,akan timbul bermacam macam masaalah seperti mungkin tuan dah ada penyakit,umur dah meningkat yang mana akan menyebabkan premium bulanan terlampau tinggi..atau memang permohonan akan di tolak terus.

berkenaan dengan pilihan samaada medical card stand alone atau takaful yang 3 in 1 atau investmentlink.

kedua dua ada pro and contra.

cuma nasihat saya kalau tuan hendak mengambil 3 in 1 kerana mahu pulangan atau ROI yang tinggi,itu kurang tepat kerana ,bila tuan bukak polisi dan baca pada bahagian pelaburan dan saving ,tuan boleh nampak jumlah wang yang terkumpul. Tuan kena faham jumlah wang yang terkumpul itu adalah PROJECTION syarikat takaful ada company yang letak samapai 13% setahun.,walaupun bila dapat yang sebenar tak sampai 10 %.

cuma kelebihan 3in 1 berbanding dengan stand alone medical card adalah dari segi polisi mudah lapsed.

kalau medical stand alone kena pastikan langsung tak ada tunggakan ,maksudnya bayaran bulanan mesti tepat…kalau tertunggak polisi boleh terminate terus,dan kalau dah terminate ,untuk permohonan baru kena declare balik laporan kesihatan,contohnya masa ambil sebelum lapsed tuan belum ada diabetes,tapi bila nak buat yang baru balik sudah ada diabetes,secara automatic untuk kes kes berkaitan diabetes,medical dah tak cover.

berbanding dengan polisi 3 IN 1,kalau tertunggak setakat 2- 3bulan ,polisi masih aktif,dan kalau dah lapsed pun ,tuan hanya perlu bayar semua tunggakan dan tunggu sebulan,polisi akan aktif kembali tanpa perlu membuat permohonan baru.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya : capspringtakaful@gmail.com
0139466766

Reply

212 mohd suhada January 18, 2016 at 2:54 pm

Perkongsian yang baik mohd zawani. RFA..Takaful bukan tempat yang baik untuk menyimpan..ianya sejenis perlindungan..always remember that..

Reply

213 rohiszad ishak January 15, 2016 at 12:50 am

Salam saya..takaful advisor prubsn takaful…untuk keterangan lanjut boleh call atau whatapps…semua syarikat takaful punyai.kelebihan masing…yg penting kita sebagai perlu jujur dgn client…semoga semua takaful advisor berjaya dan dirahmati Allah sentiasa…

Reply

214 rohiszad ishak January 15, 2016 at 12:54 am

0124127253
..utk more details about prubsn takaful plan

Reply

215 hilmi February 2, 2016 at 2:27 pm

Assalamualaikum Tuan/Puan,

Bagi yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut plan dalam Prudential BSN Takaful, boleh lah menghubungi saya ditalian 019-3360301 (Hilmi).
Saya ejen sepenuh masa dan tinggal di Johor Bahru.

(maaf Tn Zul,tumpang iklan)
Terima kasih.

Reply

216 Nazri February 6, 2016 at 11:04 pm

Suatu analisa & pandangan yang baik Tn Zulkifli. Kini sudah ada pelan medikal kad takaful mampu milik dengan coverage sekurang-kurangnya 1.1juta setahun. Ada juga pelan untuk seisi keluarga yang jauh lebih murah dari pelan secara individu. Kenapa coverage 2, 3 ratus ribu setahun sudah tidak memadai? Kenapa had seumur hidup sudah tidak relevan? Ikuti perkongsian analisa kami di mutualtakaful https://mutualtakaful.wordpress.com/2015/11/15/takaful-medical-card/
Untuk keterangan, hubungi/ whatsapps: 019-4340728.

Reply

217 syuhadah asri February 14, 2016 at 12:49 am

Salam En Zul. Maaf bertanya, En Zul acap kali menyebut Takaful. Tapi Takaful ape yg encik sekeluarga ambik. Banyak takaful di Malaysia.

Reply

218 Mohd Zulkifli Shafie February 14, 2016 at 5:18 am

Wslm Pn. Syuhadah,

Saya ambil polisi:

1. Kemalangan diri
2. Penyakit kritikal
3. Medical card

Dan saya ambil dari 4 syarikat takaful untuk lengkapkan coverage yang saya mahu.

Reply

219 Shu February 14, 2016 at 9:06 pm

Maaf.. tumpang tanya.. insurans akan cover tak kos full medical check up..?? Sy mpunyai medical card PRU.. dan telah mcarum selama 6 tahun n xpernah mgunakan medical card tsebut..

Reply

220 Mohd Zulkifli Shafie February 14, 2016 at 9:09 pm

Tak pasti. Rasanya tak cover. Untuk confirm, call ejen atau syarikat takaful tu terus.

Reply

221 Hiekal February 22, 2016 at 10:32 am

Salam , tahniah n sgt berinformasi …

If siapa2 yng berada di selangor, kl..boleh pm/whatsapp sy utk sy share psl takaful , utk income protection ataupun education plan utk anak-anak.
Jangan risau , tiada paksaan , sebab keluarga anda adalah tanggungjawab anda , dan semestinya keputusan di tangan anda, bukan saya.

013.77.33.8.44
Perunding takaful prudential bsn takaful.

Reply

222 maizatul February 22, 2016 at 3:40 pm

Saya tertarik dengan penulisan tuan, tak semua orang mempunyai pertimbangan begini bila memilih perlindungan kesihatan. Banyaknya lebih berminat untuk mempunyai bayaran caruman paling rendah dan berapa nilai elaun harian jika masuk wad.

Sebenarnya takaful berkonsepkan perlindungan. Kenapa ramai yang selalu beranggapan takaful ialah medical card? sebab konsep asas perlindungan ialah kesihatan. Selain itu, takaful juga sebenarnya memberi perlindungan terhadap:
1. Hutang
2. pendapatan
3. pendidikan
4. persaraan
5. haji / umrah
6. pelaburan

terdapat banyak instrument lain yang menawarkan perkara yang sama tetapi konsep takaful ialah sebagai perlindungan sekiranya kita didatangi 3 perkara:
1. Sakit kritikal
2. Hilang upaya
3. Meninggal dunia

kesemua ini akan memutuskan pendapatan kita kerana kita sudah lagi tidak bekerja. sebagai perlindungan, caruman takaful anda mampu untuk melindungi masalah hutang anda bila anda tidak boleh bekerja lagi. begitu juga dengan pendapatan, ianya boleh dilindungi dengan mempunyai caruman takaful. pampasan akan diberikan sekiranya 3 perkara ini muncul.

Kesihatan, hutang dan pendapatan ialah perkara asas yang wajib dilindungi..takaful ini luas..bukan hanya tentang medical card.

Maizatul
Great Az Advisors
http://www.greatfinancialplanner.weebly.com
012-6825197
Ig: islamicfinancialplanner
seremban.melaka

Reply

223 Kak umi March 3, 2016 at 4:51 pm

Pengalaman beberapa kali saya dan ahli keluarga admit, ada medical insurance belaka.
Agen punya elaborate cantek.
Bila hospital nak claim waktu discharge, insuran delay dengan macam2 sebab. Pernah tunggu dari 9 pagi discharged hingga 5 ptg pun masih ding dong.
Bahkan pernah ada insuran yg tak cover anak saya sebab bukan lagi student katanya. Yang pelik, monthly contributions insuran tak querry pulak bila umur anak dah tak entitled.

Reply

224 Mat March 3, 2016 at 6:19 pm

Saya bersetuju dgn kak umi.
Terutama BSN Prudential. Diakui hospital.

Reply

225 Nurul March 3, 2016 at 7:58 pm

Assalamualaikum..
Saye ade ambil insurans AIA personal assurance..dan ianya bukan takaful.
Saye ingat nk tukar plan tapi saye xde ejen sebab insuran ni just melalui col melalui hotline 2tahun lepas. Dan saye pon xbrape jelas dgn plan insuran saye..so sye nk buat mcmne,just col je aia or mcmmne?

Reply

226 Mohd Zulkifli Shafie March 3, 2016 at 11:44 pm

Wslm Pn. Nurul,

Hentikan jer bayaran, automatik polisi tu akan tamat. Kalau buat potongan dari akaun, kena call mereka tanya cara untuk hentikan potongan tersebut.

Reply

227 Rasyidah March 10, 2016 at 11:47 pm

Assalam puan nurul, saya Rasyidah life planner dr aia public takaful berhad. Puan blh menghubungi sy di no 0163386519 jika puan serius nk tukar ke takaful aia…. Untuk pelanggan yg lain…. Jika belum miliki perlindungan takaful …segeralah mohon sementara masih sihat.. Apabila kita x cukup dana untuk membayar kos2 perubatan nnt…bdn mula disahkan menghidapi penyakit kritikal, waktu itu kita akan terasa pentingnya ada perlindungan takaful…kita memohon perlindungan takaful bukan untuk kegunaaan sekarang kerana kita akan guna pada masa akan datang . Sama juga dengan kad perubatan, pohonla awal kerana tiap kad perubatan mempunyai waiting period 90-120 hari. Tiada individu yg sanggup membelanjakan wang simpanan / wang persaraan utk membiyai perubatan….kerana fokus kita wang simpanan/ wang persaraaan adalah untuk diri kita apabila tidak lagi berkerja dan mungkin untuk anak2 yg masih dlm persekolahan. Setiap 2 tahun, kos perubatan meningkat 10%… Bg yg tercari2 plan apa yg perlu untuk diri sendiri, hubungi sy untuk kita aturkan temu janji kerana aia public takaful sekarang ada pelbagai plan yg sesuai utk diri kita sendiri, siapa kata jika ada 1 sakit kritikal tdk blh ada perlindungan takaful? Yg penting bukak minda, dan beri peluang kpd diri sendiri utk mengetahui plan apa yg mengikut keperluan semasa skrg….betanya kpd org yg betul
Dan dr syarikat yg betul…. insyallah ada penyelesaian. Yg Baik Dr Allah yg buruk dr sy untuk perbaiki….

Reply

228 Sasa March 8, 2016 at 6:15 pm

Salam En. Zul…
Nak Tanya direct ni…mana lebih baik takaful AIA or MAA…makin baca makin pening…tgh berkira nak amik medical card ni…hu hu..please advise…

Reply

229 Mohd Zulkifli Shafie March 9, 2016 at 5:44 am

Wslm Pn. Sasa,

Saya tak pasti yang mana lebih baik. Saya ambil jer polisi kalau ia sesuai dengan apa yang saya nak.

Reply

230 Sasa March 9, 2016 at 11:03 am

Ok en. zul…apa2 pun tq..byk ilmu baca blog en ni…

Reply

231 Rasyidah March 11, 2016 at 12:09 am

Assalam puan sasa,
Sy rasyidah dr aia public takaful berhad, no telefon (0163386519)
Setiap syarikat mempunyai kelebihan produk/ plan mereka sendiri. Sebelum membuat keputusan , dapatkan segala input dr apa yg puan nak kemudian puan baru buat keputusan. Agent hanya memberi nasihat dengan tiap produk/plan yg mereka ada. Puan yg perlu mengenalpasti adakah ciri2 plan itu sesuai dgn keperluan puan pd masa akn datang kerana kita memohon perlindungan bukan untuk kegunaan sekarang tetapi adalah untuk kegunaan pada masa akan datang kerana kita tidak mahu membiayai kos perubatan yg semakin meningkat pada masa akan datang. Cuma pendapat saya, untuk memilih kad perubatan,puan perlu jelas mengenai jumlah had tahunan, had seumur hidup. Sy bg contoh. Pelanggan saya baru2 ini mengalami sesak nafas dan dimasukkan ke ampang putri…kos untuk pembedahan injap untuk sedut di saluran tersumbat itu adalah rm 45,000…apabila had tahunan kita hanya rm60k-50k setahun, adalah amat tidak mencukupi kerana selepas pembedahan kita perlu followup treatment. Apabila had tahunan itu x mencukupi, itu yg menyebabkan kita terpaksa sambung di hospital kerajaan / membayar tunai… Mengikut kepada pengalaman saya menguruskan claim pelanggan , minimum seseorang itu perlu mempunyai had tahunan sekurang2nya rm 100, 000 ekoran kos perubatan yg kian meningkat disamping no life time limit. Kerana kebanyakkan syarikat perlindungan luar, menawarkan had tahunan 1 million -5 million seumur hidup, tetapi akan ditolak apabila guna utk kos perubatn. Perlu diingat , pelan perubatan kita unjurkan adalah untuk melindungi kita sepanjang kita hidup . Berapa million pun had seumur hidup , sbnrnya tidak mencukupi JIKA UMUR KITA PANJANG , itulah pentingnya No life time limit….memang kita ambil perlindungan untuk JIKA…JIKA SAKIT, JIKA MASUK WARD, JIKA UMUR PANJANG,JIKA X MAMPU LAGI BEKERJA DAN JIKA2 YG LAIN. Perlu bijak memilih plan supaya kita faham faedah yang akan dapat apabila berlaku JIKA2 itu….
Maafkan sy jika ada salah dan silap dlm memberi pendapat.

Reply

232 md noor bin bidin April 6, 2016 at 12:41 am

Salam tuan..jika tuan ingin tahu tentang pelan takaful dan medical card sudilah menghubingi saya..harap saya dapat membantu tuan dalam mendapatkan yang terbaik..tuan juga boleh membuat perbandingan mana yang lebih baik untuk tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

0134076539
Md Noor bin Bidin
Agency Manager Takaful Ikhlas
Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

Reply

233 Amar Jairani March 21, 2016 at 9:06 pm

Salam, saya masih mencari2 takaful yg sesuai untuk keluarga saya, jika tidak keberatan agent2 sekalian bolehlah emailkan quotation untuk saya (27tahun), isteri (27 tahun) dan anak (1 tahun) ke ibnujairani89@gmail.com

Terima kasih

Reply

234 md noor bin bidin April 6, 2016 at 12:35 am

Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

0134076539
Md Noor bin Bidin
Agency Manager Takaful Ikhlas
Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

Reply

235 roza March 22, 2016 at 3:12 pm

Salam..tuan kalau kite cume amik medikal kad sahaja hrga akan berubah ikut umur kan..jadi berbaloi ke klau hanya ambil medikal kad. saya dan anak2 dah ada insuran tp saya cume terpikir andai ahli keluarga bertambah rasanya mcm tak ampu nak ambil insuran lagi. kalau kata saya tukar insuran individu ke insuran family adakah berbaloi..dan amik insuran 2thn++

Reply

236 siti March 23, 2016 at 12:16 pm

assalamualaikum warga takaful…

saya telah mengambil policy prubsn sebelum ini…tetapi disebabkan kurang pengetahuan sy telah mghentikan pembayaran disebabkan rasa kurang kepercayaan terhadap agen…
diharap ada yg sudi jawab…huhu..

1: sy diserang penyakit asma ketika kecil…dan telah ditahan wad pada umur sy lbh krg 8 tahun…dan tidak pernah ditahan semenjak itu…setelah menerima buku policy…sy mendapati sy tidak mendapat coverage bagi penyakit yg berkaitan dgn asma…bukankah ia sepatut ny berpandukan record kesihatn sy bg dua tahun sebelum sy mengambil policy…

2: disebabkan rasa syak wasangka…sy telah berhenti mencarum…dan pada bulan 12 tahun lps policy sy diistiharkan lapse…adakah policy sy still aktif…bolehkah sy membuat policy baru…

terima kasih admin…

Reply

237 Mohd Zulkifli Shafie March 24, 2016 at 7:30 pm

Wslm Pn. Siti,

Kena cek terus dengan syarikat ataupun ejen berkenaan.

Reply

238 zu May 13, 2016 at 11:19 pm

assalamualaikum cik@pn siti,

1. bergantung kpd health declaration yg dibuat masa apply. selalunya jika sykt takaful x berpuashati dgn declaration, mereka akan minta kita pergi buat check up di panel mereka. dari situ, takaful co’s akan buat risk evaluation samaada permohonan kita ditolak, caruman ditambah, penyakit tu di kecualikan n etc.

2. kalau sijil dah lapse, maknanya sijil takaful tu dh x aktif. kalau nk bagi aktif, boleh reinstate. utk reinstate, kena byr caruman yg tertunggak n perlu isi borg health declaration.

kalau nk buat sijil baru, boleh je. Isi semula borang permohonan.

Reply

239 Zarr March 26, 2016 at 7:10 pm

Salam..sy nak bertanye sy masuk pelaburan AIA ,PB Advantage Plus Plan..bayar bln2 Rm 400 dan melabur selama 10 thun..dan utk tahun ke2,4,,6,8..sy akn dpt 8% dr pelaburan tu..dan akn menaik slpas 10 thun..sy akn dpt lum sum 100k setelah 25 tahun..sy nk tnye adakah brbaloi pelaburan yg sy buat..or ade mane2 ajen AIA yg bole jelaskan..t.kasih bnyak2..klau bole nyatakn skali pelaburan yg brbaloi tuk sy..hehe

Reply

240 md noor bin bidin April 6, 2016 at 12:33 am

Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

0134076539
Md Noor bin Bidin
Agency Manager Takaful Ikhlas
Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

Reply

241 Hazeera Azman May 22, 2017 at 3:29 pm

Boleh email saya detail ttg plan AIA (seperti di atas) RM 400 dan dapat lump sum 100k after 25 tahun?

hazeerazman@gmail.com

Reply

242 benjusohidris March 29, 2016 at 10:37 am

Assalamualaikum….
Syukran jazilan en zul dan semua….
Alhamdulilah semua info amat bermanfaat….
Semoga kita semua diberi keberkatan di dalam hidup dan mendapat kebahagian dunia akhirat….InsyaAllah.

Reply

243 Mohd Zulkifli Shafie March 29, 2016 at 11:27 am

Wslm. Alhamdulillah.. InsyaAllah.

Reply

244 idris April 4, 2016 at 12:32 am

Salam semua..saya juga berminat untuk mendapatkan takaful untuk saya dan keluarga. Saya berumur 31 tahun, isteri 31 tahun, anak lelaki 4 tahun dan perempuan 3 tahun. Boleh cadangkan pelan dan caruman bulanan yang sesuai untuk kami. harap boleh emailkan maklumat kepada saya di clanis85@gmail.com

Reply

245 md noor bin bidin April 6, 2016 at 12:24 am

Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

0134076539
Md Noor bin Bidin
Agency Manager Takaful Ikhlas
Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

Reply

246 md noor bin bidin April 6, 2016 at 12:21 am

Assalamualaikum tuan..

Alhamdulillah semoga ramai pembaca yang mengambil manfaat daripada perkongsian tuan ini..bagi saya apa yg dikongsikan tuan ini sgt bermakna kepada mana2 orang yang ingin mencarum takaful atau pun yg sudah mencarum takaful..
Selama hampir 8 tahun saya dalam bidang takaful ini, sememangnya ramai dikalangan pelnaggan takaful yang tidak begitu mengambil peduli apa yg terkandung dalam pelan takaful yg mereka carum..begitu juga dgn agen2 takaful yg kurang memberi maklumat selengkapnya kepada client mereka..sungguh perkongsian tuan ini semoga membuka mata dan memberi kesedaran kepada pelanggan dan agen khususnya..

Alhamdulillah..kepada siapa2 yang inginkan pelan takaful dan medical card..cadangan saya kepada semua adalah pelan mediplan takaful ikhlas..ikhlaslink secure takaful..

Sudah tentu saya yakin pelan ini adalah pelan terbaik..

Medical card takaful ikhlas

# TIADA HAD TAHUNAN
# HAD HAYAT YG TINGGI RM 850K HINGGAL RM 3.5 JUTA
# TIADA KO TAKAFUL JIKA KURANG DAR 10% HAD HAYAT
# PENINGKATAN HARGA BILIK JIKA TIADA TUNTUTAN
# DOWNGRADE BILIK, DAPAT TUNAI
# BANTUAN TUNAI (KANSER DAN BUAH PINGGANG)
# KAD SEHINGGA 100 TAHUN (WAIVER TERMASUK KAD-PERCUMA JIKA BERLAKU MUSIBAH)
#GUARANTEED RENEWAL SEHINGGA 100 TAHUN

WALLAHUA’LAM..
WASSALAM..

Reply

247 Mizsya April 6, 2016 at 2:33 pm

saya sha 23tahun,disahkan oku pada 21 tahun, doctor sahkan saya mengalami kecacatan ketika kecil, tetapi saya telah diusung sana ke mari dari kecil, doktor sahkan saya normal fizikal,
pada pertengahan bulan ketika saya berumur 23tahun, saya nak amik takaful insuran MAA,PRU, mereka bilang telinga saya tak cover. saya kecewa.

Reply

248 Hafiz April 7, 2016 at 11:06 pm

Assalamualaikum tuan,

Saya telah mengambil pelan takaful ikhlas nyawa dan penyakit kritikal selama 3 bulan dan kini saya bercadang untuk tutup pelan takaful ikhlas saya sekarang dan mengambil pelan takaful ikhlas medical card. Tapi saya dimaklumkan oleh agen takaful saya yang saya tidak dibenarkan untuk tukar pelan takaful saya sekarang untuk mengambil takaful ikhlas medical card kecuali setelah cukup setahun pelan takaful saya. Saya ingin memohon pencerahan dari mana2 agen takaful yg ada untuk confirmkn fakta setahun sebelum boleh menukar pelan takaful saya. Hopefully ada yg dpt membantu

Wassalam

Reply

249 zu May 16, 2016 at 10:30 am

Assalamualaikum,

En. Hafiz boleh rujuk dlm sijil takaful tuan berkaitan perkara nk tukar plan tu. kalau tak jumpa dlm kontrak, rujuk pd syarikat berkaitan dgn menghubungi talian khidmat pelanggan mereka. tq.

utk sebuthrga percuma, boleh hubungi saya,
Zu (0173259626)
Takaful Malaysia

Reply

250 Nazrul April 8, 2016 at 2:31 pm

MORTGAGE LEVEL TERM TAKAFUL ( MLTT )
———————————————–
Hari ni banyak post di fame pages tentang pinjaman rumah dari BSN 100% loan covered + 5% MRTA/MLTT.

Tapi kali ni nak citer bagaimana MLTT ni serve as an alternative dari MRTA/MRTT yg amik 5% dari loan disburse (if MRTA/MLTT) tu absorb sekali dgn loan.

SO,
?Menjadi kelaziman, MLTT akan disertakan bersama pinjaman perumahan (housing loan).
?MLTT menawarkan perlindungan yang lebih baik drpd MRTA.
1. Pampasan Kematian
2. Pampasan HUPK
3. Sakit Kritikal
4. Simpanan

?Bagi mereka yang gemarkan jualbeli hartanah, MLTT boleh dipindah milik dari satu aset kepada aset yang lain.Berbeza dengan MRTA, pemilik perlu memiliki insurance setiap kali membeli aset yang baharu.

?Bagi pemilik rumah kediaman persendirian pula, MLTT boleh digunapakai sehingga usia 99tahun pemilik. Berbeza mereka yang memilih MRTA, pada ketika usia emas kelak, disaat pembiayaan perumahan telah tamat, mereka tidak akan memiliki insurance lagi..Disaat itu, mereka baru sedar akan kesilapan membuat pilihan.

?MLTT memberikan perlindungan lebih baik..disaat usia menginjak umur senja, kebarangkalian penyakit dtg melanda tinggi, disini lah fungsi MLTT berperanan. Jika sakit kritikal, pemilik menerima pampasan dan sekaligus menyelesaikan baki pinjaman perumahan mereka.

? Bagi generasi muda hari ini, mereka menyatakan belum memiliki rumah? Apakah berbaloi memiliki MLTT sedangkan rumah pun tiada?

MLTT boleh disandarkan kepada segala hutang pinjaman sedia ada, pinjaman kenderaan, PTPTN, kad kredit atau apa sahaja bentuk pinjaman peserta. Apabila memiliki rumah kelak, boleh dipindah milik kepada pinjaman perumahan…

Itulah keunikan pelan pelupusan hutang dibawah skop MLTT.

Untuk maklumat lanjut dan info tepat, sila hubungi:

PM me, Nazrul: 013-5012430
PM me, Nazrul: 013-5012430
PM me, Nazrul: 013-5012430

Terima kasih tuan tanah :)

Reply

251 norisah shahrina April 15, 2016 at 4:00 pm

saya dah membaca tulisan tuan, terima kasih kerana memberi byk input. tpi bila dh baca smpai bwh saya masih keliru medical card yg mane sy patut ambil..skrg sy cuma ade buat medical card utk anak kembar sy dgn prubsn takaful, tpi dh brp kali anak admit, ade beberapa bende yg buat sy kecewa dgn insuran ini. saya plan nk bertukar ke medical card family. buat masa ni sy masih berminat dgn AIA takaful medical card. umur saya 34 tahun, suami 31 tahun, anak kembar usia 21 bulan. sekiranya adde ejen takaful yg berminat boleh emailkan quotation pd sy di n.syareena@gmail.com. terima kasih

Reply

252 Shahrul April 16, 2016 at 10:40 pm

Info bemanfaat. Komen pun banyak membantu

Reply

253 Mohd Zulkifli Shafie April 16, 2016 at 11:02 pm

Alhamdulillah.

Reply

254 Muni April 23, 2016 at 5:43 pm

Salam tuan Zul & responders

Banyak manfaat sy dpt drpd info2 diatas. Terima kasih banyak2. Mohon jika ada agent di Pahang utk insurans berikut :-

1. Takaful ikhlas
2. Takaful MAA
3. Takaful Aia
4. Takaful great eastern

Saya 36yo & berminat utk mdptkn insuran medikal card. Boleh contact sy mll e-mail :- nasemuni@gmail.com. Byk lg soalan2 sy nk minta clarification drp agent2 yg experienced.

Thanks ,

Reply

255 Najib April 26, 2016 at 6:45 am

Salam..tuan/puan apa kabar..dh ada perlindungan takaful? Kalau dah ada alhamdulilh..kalau belum ada…great Eastern takaful ada menawarkan 12 manfaat perlindungan antaranya:

1) Kad perubatan had limit 900k Dan cover sehingga umur 99 tahun.

2) pampasan tunai sebab kematian rm100k

3) khairat kematian rm2k proses dalam sehari

4) hilang upaya penuh dan kekal rm100k

5) pampasan kerana penyakit kritikal rm100k

6) pampasan tunai kerana kemalangan rm20k

7) elaun hospital sehari rm200

8) cuti sakit sebab kemalangan rm20 sehari

9) percuma premium sehingga umur 99 tahun

10) great Eastern sambung bayar polisi anak jika si pembayaran meninggal dunia.

11) simpanan sehingga rm60k

12) towing car percuma seluruh malaysia

Great Eastern takaful juga ada menawarkan simpanan utk mengerjakan HAJI/ pasti haji Serendah rm50 sahaja.

Manfaat menyimpan di great Eastern takaful adalah:

1) pampasan penyakit kritikal, kematian, hilang upaya

2 elaun ihsan
3) simpanan
4) elaun adha
5) badal HAJI
6)elaun umrah/ HAJI

Kalau tuan/puan berminat kita boleh set appointment boleh cll atau watsup sy 0183940755..

Cepat2 ambil perlindungan takaful sebelum terlambat..insya Allah sy sedia membantu

Reply

256 Azwani April 26, 2016 at 3:32 pm

Salam sy tengah survey nak ambik insurance nie… Etiqa takaful atau prubsn yang mana lebih bagus?

Reply

257 Safuan May 9, 2016 at 7:46 pm

Pm saya azwani
0109829290

Reply

258 Aini April 27, 2016 at 5:32 pm

Nak tanya etiqa takaful dlm ranking ke berapa kat malaysia dlm bidang insurans? Antara etiqa ., maa dan aia mana yang lebih bagus ?

Reply

259 Mohd Zulkifli Shafie April 27, 2016 at 7:28 pm

Saya tak pasti.

Cuma apa yang saya tahu, ambil takaful ni tak perlu tengok ranking. Macam beli kereta, kita tak perlu tengok ranking kereta tu. Cukup sekadar kereta itu dapat penuhi keperluan dan bajet kita.

Reply

260 Faizal May 21, 2016 at 5:10 pm

Betul apa yang diperkatakan oleh tuan zulkiflie, setiap syarikat takaful ada kelebihannya masing masing. Jika berminat mengetahui apa yang ada didalam Aia takaful boleh hubungi saya
Saya sedia menbantu..

Faizal saad
+60194496431
Aia Pulic Takaful

Reply

261 hany April 27, 2016 at 9:02 pm

assalamualaikum.sy nk tanya…medical dr etika naybank ok ke

Reply

262 asraf April 29, 2016 at 10:35 pm

slm..saya nak minta pendapat,saya ada ambil insuran konvensional prudential bermula dari jan2011,tapi last bayar pada june2015,accnt masih active cuma perlu bayar shj outstanding,saya ada terlintas untuk tukar kepada takaful oleh kerana konvensional dgr2 rumors tak tahu invest ke mana,cuma saya risau jika nak ambil baru yang takaful ni takut ada penyakit yang tak cover.Ada yang sudi tak bagi pendapat yg mana pilihan terbaik,sambung yg lama atau mula yg baru.terima kasih

Reply

263 Safuan May 9, 2016 at 7:43 pm

Pm saya asraf
0109829290

Reply

264 Lyza May 4, 2016 at 7:09 pm

Thanks for this page, En Zulkifli Shafie. Banyak info cons & contra about insurance. sehari suntuk baca this page and few insurance websites. Saya mmg berminat nak beli takaful insuran ni. Harap ejen2 takaful YANG RELEVAN bole emailkan quotation EXCLUDING Investment-link. Specifically for medical card/critical illness/death/hilang upaya. Sila hubungi melalui email saya : darlyza@gmail.com ,Thanks in adv.

Reply

265 Nadiah May 10, 2016 at 9:48 pm

Assalamuaikum,saya Nadiah Dari Prudential takaful , Terima en zulkifli menjelaskan kepentingan takaful , sharing info info Sgt manfaat. Jika ada yang berminat untuk mendapatkan quotation percuma yg besesuaian Boleh hubungi saya ,inshaallah sy Akan Bantu : Nama : Siti Nadiah Kamaruddin. No tel : 0129844216 bole whatapps (Pahang & kl area) tq

Reply

266 lily May 14, 2016 at 11:25 am

salam, mohon emailkan quotation untuk medical card di alamat email ini zaratekno@gmail.com

Reply

267 Man May 17, 2016 at 5:17 pm

Salam, saya telah mengambil medical card mcis insurance genap setahun dan agen maklumkn ianya patuh Syariah Kerana Ada panel Syariah dan Dan yg saya Serbia diuruskan Oleh Aberdeen Islamic , namun saya rasa ragu2 bila syarikat mcis bukan syarikat takaful . Terima kasih tuan Zul article yg sangat membuat minda.

Reply

268 Mohd Zulkifli Shafie May 17, 2016 at 5:39 pm

Wslm En. Man,

Alhamdulillah.

Reply

269 sofis May 17, 2016 at 5:36 pm

Salam,
boleh bagi quatation aia takaful untuk family package umur sya 31 tahun suami 31 tahun anak 2 tahun 2 bulan dan 9 bulan keduanya perempuan.

Reply

270 Faizal May 21, 2016 at 4:48 pm

Salam puan sofis…Sy perunDing AIA TAKAFUL…Boleh tak tinggalkan email untuk saya bagi qoutation…atau puan boleh hubungi saya,saya sedia membantu.
Faizalsaad
+60194496431
Aia Public Takaful
Faizal.saad@aia-premier.com.my

Reply

271 sofis May 24, 2016 at 12:45 pm
272 Fara March 25, 2017 at 1:27 pm

email saya juga misslove2009@ymail.com

Reply

273 Hafiz May 22, 2016 at 11:00 pm

urm.. susah juga nk buat pilihan ni..

Reply

274 Faizal June 17, 2016 at 12:15 am

Salam en hafiz….takaful medical kad ni penting sebenarnya…jangan disebabkan kita bertangguh2 dan kemudian hari merugikan kita.

Boleh cuba tgk quotation dari aia takaful.
Saya sedia membantu.
Faizal.saad@aia-premier.com.my
Life planner aia public takaful
Faizal 0194496431

Reply

275 Halimah March 30, 2017 at 10:28 am

Email sy juga..

Reply

276 ZaKi May 23, 2016 at 7:47 pm

Salam En. Zul dan responder yang aktif,

Saya ingin memohon pencerahan berkenaan maklumat yang betul. Saya bercadang untuk menukar policy dari Prudential Takaful kepada AIA Takaful – Family Package. Namun begitu saya dimaklumkan oleh agen Prudential bahawa Package AIA Family ini ada non guarantee policy and allowing AIA to do policy cancelation at anytime and prudential dont have that..

Reply

277 Nazri June 2, 2016 at 1:33 pm

En Zaki,
Maklumat ejen Prudential ini tidak benar. Encik boleh minta dia sertakan bukti dari quotation atau polisi dari kedua dua pengendali takaful utk kepastian.
http://www.mutualtakaful.wordpress.com

Reply

278 izwan May 24, 2016 at 8:58 am

Assalamualaikum, sy nk tnye ckit, ape perbezaan dri segi benefit kelebihan dan kekurangan antara Takaful Prudential BSN dengan Takaful AIA ye ?sy sdah amik under Prudential bsn. Kawan sy inform AIA ada cover utk family (ayah ibu anak 4 org ) dlm rm450

Reply

279 Nazri June 2, 2016 at 2:02 pm

Izwan,
Selain dari penjimatan dgn plan famili, kad medikalnya tidak ada had seumur hidup.

Nazri
0194340728
Aia takaful planner.
http://www.mutualtakaful.wordpress.com

Reply

280 Syarifah June 1, 2016 at 10:44 am

Assalamualaikum,
saya tengah mencari insurans takaful untuk anak saya. Mana yang okay? AIA atau MAA? No prudential Please.

Reply

281 Faizal June 16, 2016 at 11:56 pm

Waalaikumussalam puan…puan boleh hubungi saya atau email, saya boleh buatkan quotation ikut kesesuaian budget puan

Faizal.saad@aia-premier.com.my
0194496431
Life planner aia public takaful

Reply

282 mustaqim June 1, 2016 at 3:37 pm

Assalamualaikum….sy juga ada beberapa soalan nak diajukan…insurans mana yang sedia kan plan utk cover family?setakat ni sy tgk AIA je yg ada….lain2 lebih kepada individu kan…dan adakah insuran susah untuk lulus jika berat badan kategori Obesiti?tp tuan badan sihat dan tidak punyai apa2 masalah penyakit….sbb sy pernah cuba apply great estern insurans…tp x lulus sebab berat badan berlebihan…T.kasih

Reply

283 Faizal June 16, 2016 at 11:52 pm

Salam tuan,tuan boleh cuba apply dengan Aia takaful…yang penting kita declare tinggi berat semua..kita cuba apply dlu..

Boleh hubungi saya faizal 0194496431
Atau email faizal.saad@aia-premier.com.my
Life planner aia public takaful

Reply

284 Bahtiyar June 3, 2016 at 3:27 pm

Assalam.
Terima kasih En Zul kerana mewujudkan thread ini. Banyak maklumat yg boleh dikongsikan samada oleh agen takaful atau tidak.
Pada saya tidak ada baik atau buruknya sesuatu produk takaful keluarga. Yg penting agen mestilah telus dlm menyampaikan maklumat produk dari aspek yg positif mahupun negetif kepada client. Selepas itu terpulang kepada client utk membuat keputusan..
Need base selling sangat penting. Agen perlu tawarkan apa yg pelanggan kehendaki..

Bahtiyar
0126914522
bahtiyarprubsn@gmail.com
Wealth planner
PruBsn takaful

Reply

285 erma June 12, 2016 at 9:07 am

Salam.. sy sedang survey utk mencari pelan insurans terbaik untuk saya. Selepas membaca komen2 diats,Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut pelan2 yg ditawarkn oleh aia takaful, maa takaful, prudential bsn & great eastern takaful. Boleh 3mail kpd saya zaidatulerma@yahoo.com, & utk maklumat umur sy skrg 30 tahun

Reply

286 alya June 15, 2016 at 9:19 pm

Salam en zul@responder yang aktif..
Saya ingin brtanya,bolehkah saya menukar plan yang telah diambil 5 tahun lepas dalam.plan takaful ikhlas secara kelompok sewaktu di pjbt(tawaran plan waktu itu sehingga anak 5)..saya telah ambil polisi kelompok utk saya,suami&2 anak..dan kini bolehkah saya tukar kepada plan yang merangkumi.medical card di dalam takaful ikhlas juga?mohon pencerahan ya..tq

Reply

287 Mohd Zulkifli Shafie June 16, 2016 at 4:23 am

Wslm Pn. Alya,

Saya rasa tak boleh. Kena ambil yang baru dan cancel yang lama. Mungkin akan rugi.

Lebih baik puan terus confirm dengan ejen.

Reply

288 Aqilla June 20, 2016 at 3:54 pm

Assalamualaikum, terima kadih tuan menyediakan medium blog ini sebagai perkongsian antara clients dan juga agent. Sangat membantu kedua duanya.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan quotation percuma:
0133538539
Aqilla Hassan
Perunding Takaful Great Eastern

Reply

289 Azira June 23, 2016 at 10:45 am

As salam,

Saya dah ada medical card dgn Prudential BSN sejak 2012 tp agak tidak berpuas hati.

Saya mohon sesiapa yang boleh quote kan saya untuk MAA Takaful dan AIA takaful.. Umur 30 thn.

boleh tolong emailkan di azira.azizan282@gmail.com

Reply

290 M. Zawani RFA July 16, 2016 at 10:38 pm

asalamualaikum Pn Azira,

saya nasihatkan pn bincang dahulu dgn ejen sebelum terminate medical card pn dan mohon medical card yang baru. ini kerana medical card pn bermula 2012 dan sekarang dah masuk 4tahun..amat rugi sekali pn terminate medical card yang dah melepasi semua waiting period . Amalan menukar medical setiap kali ada masaalah yg masih boleh di bincang amat merugikan setiap peserta. Di antara kelemahan bila menukar medical card baru adalah.

1. bila mohon medical card baru, ada waiting period baru kena patuhi,dan paling teruk kalau pn dah ada claim dengan medical yang lama,kalau dah claim yang penyakit kronik ,untuk medical card baru sudah tentu medical baru tidak akan cover,kalau cover pun bayaran premium akan double atau lebih.

2. semua operator takaful sekarang amat strict dalam pengunaan medical card,terutama untuk medical card yang berusia kurang dari setahun..walaupun kes kes yang dah melepasi waiting period.
contoh kes : peserta mengambil medical card baru 6 bulan,kemudian di takdirkan masuk hospital,bila di diagnose peserta menghidap salah satu dari penyakit kritikal seperti diabetes ,hypertension atau heart attack dan dalam report doc mengatakan penyakit yang di hidapi oleh peserta ini sudah bermula sebelum dari tarikh medical card active,secara automatic segala rawatan perlu di tanggung sendiri oleh peserta walaupun sesetengah syarikat takaful menyatakan untuk penyakit kritikal adalah 4 bulan atau 120 hari dari tarikh kelulusan medical card.

3. Untuk kes takaful yang ada investment link atau 3 in 1,simpanan peserta sdikit atau (0) balik bila mohon yg baru ini kerana,kebiasaan 5 tahun pertama simpanan amat sedikit atau tak ada langsung.
simpanan peserta hanya akan betul betul bertambah bila masuk tahun ke 6,boleh check dalam polisi untuk melihat simpanan peserta pada tahun berapa baru bertambah.

Ini sekadar pandangan saya ,apa apa hal pun keputusan di tangan pn,kalau dah bincang dengan ejen dan tak boleh selesai juga,pn bolehlah ikut keputusan yg mana terbaik.

Reply

291 Ary April 30, 2017 at 10:08 am

Salam, diabetes dan hypertension bukanlah penyakit kritikal tuan. Ia tergolong didalam penyakit specific.

Reply

292 Ayda June 26, 2016 at 7:47 am

As salam.. sy ade plan insuran dgn MAA Takaful. Tp sy x puashati dgn plan tu.. dan ejen sy x membantu. Sy ingat nak cancel je plan tu tp dah 2 tahun bayar.. sy memerlukan nasihat dan pandangan ape yg ptt sy lakukan.

Reply

293 Mohd Zulkifli Shafie June 26, 2016 at 8:27 am

Wslm Pn. Ayda,

Kalau tak sesuai, terminate plan tu, dan ambil plan lain. Cuma bila ambil plan baru, mungkin 3 bulan pertama hanya cooling period i.e. sesetengah kes tak cover. Kena bincang dengan ejen.

Reply

294 mior June 26, 2016 at 11:02 pm

salam, ayda… boleh email sy… email address dan no tel…

mior.getakaful@gmail.com
0123479003

#sayapejuangtakaful

Reply

295 Budie August 27, 2016 at 9:31 am

Salam cik Ayda,

Saya Budie dr AIA, jika cik berminat utk mengetahui tentang plan dr AIA, bolehlah hubungi saya di 0167242668 ataupon email , budiemas@gmail.com

Terima kasih Tuan zul.

Reply

296 mselim3 June 27, 2016 at 3:44 pm

Assalammualaikum….

mselim3 baru aje ambil medical card takaful MAA … terima kasih atas artikel yang sangat berguna nie…

mselim3

pls: mselim3 sediakan payung sebelum hujan….

Reply

297 Mohd Zulkifli Shafie June 27, 2016 at 10:20 pm

Wslm. Alhamdulillah…

Reply

298 Nazri July 4, 2016 at 12:11 pm

Salam Tuan,

Terima kasih di atas perkongsian ilmu serta pengalaman Tuan sendiri. Saya dapati blog Tuan banyak memberi manfaat pd saya & pembaca2 yg lain. Saya bersetuju tentang 5 faktor yg Tuan senarai tu sememangnya sgt penting dalam memilih medical card terbaik..

Sy juga bersetuju dgn pandangan saudara Khairul, yang mana memilih takaful terbaik sememangnya agak merumitkan. Seperti yg Tuan tekankn, yg paling penting adalah baca dan faham ape yg takaful kite cover.

Akhir sekali pencarum yg akan memilih pakej yg mana beliau berkenan kerna, setiap produk takaful memiliki kelebihan & kekuatan masing2.

Tujuan kita adalah untuk menyedarkan masyarakat ttg kepentingan takaful nie, bukan setakat nk kejar closed sale je.

Terima kasih sekali Tuan Mohd Zulkifli Shafie, di atas nukilan yg berinformasi lagi bermanfaat ni.

Nazri
mdnazri.mdrosli@gmail.com

Reply

299 Mohd Zulkifli Shafie July 5, 2016 at 2:37 am

Wslm En. Nazri,

Alhamdulillah, mudah-mudahan blog ini terus bermanfaat, insyaAllah.

Reply

300 Amir July 23, 2016 at 4:14 pm

Tuan, mohon share. Tq.

Reply

301 Mohd Zulkifli Shafie July 28, 2016 at 9:18 am

Silakan En. Amir.

Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

302 zal July 24, 2016 at 6:52 pm

Assalamualaikum. Terima kasih kepada tuan punya blog dan pemberi komen atas perkongsian info2 yg sgt berguna dan bermanfaat. Saya ambil info nya shj, dulu kini dan selamanya, yang lain tiada. Terima kasih.

Reply

303 Mohd Zulkifli Shafie July 28, 2016 at 9:18 am

Wslm,

Alhamdulllah. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

304 Azhar July 24, 2016 at 8:47 pm

Maklumat yg amat bermanfaaat ??????

Reply

305 Mohd Zulkifli Shafie July 28, 2016 at 9:17 am

Alhamdulillah.

Reply

306 Mohd zaidi nadzri July 29, 2016 at 4:03 am

Saya nk tanya btul ke semua takaful dh xde cover utk elaun harian bila kn masuk wad..?

Reply

307 zana July 30, 2016 at 5:36 pm

Mohd Zaidi nadzri …

Salam saya full time life planner AIA TAKAFUL.
Di AIA masih ada elaun wad harian.

Reply

308 AQILLA HASSAN October 11, 2016 at 9:26 pm

Great Eastern Takaful pun masih ada.

Reply

309 syimir January 4, 2017 at 2:40 pm

takaful ikhlas n hong leong msig takaful masih offer elaun hospital sehingga rm500/sehari

Reply

310 fahim July 31, 2016 at 1:23 am

salam. saya umur 23 tahun. saya ingan nak ambil medical card maa takaful yang stand alone atau better ambik skali yang ada saving. mohon bagi pendapat. tQ

apa2 boleh email saya fahimybasironi@gmail.com

Reply

311 hafiz July 31, 2016 at 8:40 pm

Assalamualaikum…
Saya ade ambil medical card AIA…family pakej rm500 sebulan…suami isteri dan 4 org anak…semua ade medical card tersendiri…pada pendapat tuan…adakah pilihan saya ni tepat?

Reply

312 syimir January 4, 2017 at 2:37 pm

tuan perlu tambahkan satu polisi takaful nyawa sebagai income protection,in case apa2 jadi,family tuan ad sedikit duit untuk digunakan,bleh pm sy di 013-9195401 untuk polisi takaful nyawa yang berbaloi dengan nilai yang dikeluarkan

Reply

313 suhairi rizuan August 10, 2016 at 1:05 pm

Salam,
boleh bagi quatation takaful sepeti aia,prudential atau maa atau apa2 saja untuk family package umur sya 32 tahun isteri 31 tahun anak 5 tahun(p), 2 tahun(L) dan 1 tahun(P). Semuanya masih siaht walafiat.

email saya:r.suhairi@gmail.com

Reply

314 Azuan August 10, 2016 at 5:32 pm

Assalamualaikum. Sy agen AIA PUBLIC TAKAFUL kawasan Kedah dan Perlis. Untuk sebarang pertanya berkaitan medical card dari AIA boleh hubungi saya 011-26437004. Free quotation, appoinment di kawasan Kedah dan Perlis. Terima Kasih

Reply

315 Mieka August 10, 2016 at 9:55 pm

Salam..saya mie..umur 26.. Saya mahu beli insurans life..dan boleh saya tahu perbezaan antara insurans dr AIA dan prudential tak..
Kenapa saya nak beli insurans life..utk cover kos perubatan jika sakit, xcident, saving,Lumpuh dan perkara yg diluar jangkaan…saya juga sedang menganalisa insurans dr AIA atau prudential yg terbaik utk saya pilih..saya harap anda dpt bantu saya..agent yg berminat boleh hubungi saya di email ukalsom997@gmail.com.

Reply

316 syimir January 4, 2017 at 2:35 pm

saya sedia bantu puan,pm sy di 013-9195401,sy sedia bg advise tntg beberapa produk company takaful

Reply

317 noor August 24, 2016 at 5:33 pm

salam.. sy berumur 27 tahun dan baru mengambil medical card konventional great eastern. sy ingin menukar dari konventional medical card ke takaful. tetapi, agen saya menasihatkan saya menukar selepas setahun kerana sy baru habis waiting period. dia juga cakap eventhough medical card sy konventional tetapi dana yg digunakan tidak dilaburkan ke tempat haram. dia juga cakap akan ada banyak prosedur jika saya ingin tukar sekarang. mohon pendapat pakar insurans tentang hal ini.

terima kasih

Reply

318 Mohd Zulkifli Shafie August 24, 2016 at 7:59 pm

Wslm En. Noor,

Memang betul. Tapi saya tukar je. Bila ambil medical card baru, lepas 3 bulan baru cover bermula.

Reply

319 Budie August 27, 2016 at 8:30 am

Salam,

Pada pandangan saya, eloklah kita bertukar kepada takaful kerana sebagai orang Islam, memenuhi tuntutan agama adalah lebih penting terutama apabila kita ada pilihan utk memilih kepada sistem Islamik yang patuh kepada syariah Islam dan untuk mengelakkan rasa ragu2 terhadap pelaburan yang di buat.
Terima kasih.

Sebarang pertanyaan lanjut bolehlah sms/call/whatsapp saya di 016-7242668. (Budie)

Reply

320 AQILLA HASSAN October 11, 2016 at 9:24 pm

Assalamualaikum, saya adalah ejen Great eastern Takaful. Saya mencadangkan puan Noor menukar pelan konventional ke pelan takaful. Rujuk hukun insurance konvensioanal di laman web e-muamalat.islam.gov.my iaitu insurance konvensional yang jelas pengandungi unsur riba, judi dan ketidakpastian. Prosedur memang ada tetapi tidak begitu leceh seperti yang disangkakan. Berkenaan waiting period, maksimum hari adalah 120 hari, jadi puan tidak perlu risau. Insya allah puan dilindungi kerana niat yang baik ingin menjauhi yang haram. Lagipun pampasan yang diterima dari insurance konvensional adalah haram dan menjadi wang tidak patuh syariah dan semestinya puan tidak boleh mengambil wang tersebut.

Aqilla Hassan
013-3538539

Reply

321 Sue August 24, 2016 at 8:43 pm

Salm..pd 2009..sy ade ambil takaful ikhlas saving..n pd tahun 2013 sy ambil takaful ikhlas wanita..baru2 ini..sy tertarik ingin mengambil great eastern takaful kerana ade medical card+saving..n menurut penerangan ejen, tahun ke7 caruman kite 100% akn masuk dlm saving kite..ejen tu cadangkn sy terminate insurans takaful ikhlas saving n ambil mdical card great eastern takaful ni…mohon pandangan dr pihak tuan…bantulah sy buat pilihn

Reply

322 Nurul August 26, 2016 at 12:03 am

Assalam,

Free quotation hubungi sy di talian 01136449259.
Agent Syarikat Takaful Malaysia.

Reply

323 M. Zawani RFA August 26, 2016 at 4:15 pm

salam puan sue,

pada pandangan saya tak perlu terminate yang lama,hanya ambil medical card sahaja(medical card stand alone). kenapa perlu nak tambah saving dalam insurance atau takaful,lebih baik pn gunakan duit itu dalam unit trust yang patut syariah. Satu pekara lagi dalam mengambil insurance atau takaful tak di galakkan untuk tukar tukar ,kerana yang akan rugi adalah peserta,agen agen juga kena patut dan ada etika jangan galakkan peserta terminate polisi lain kerana nak jual polisi syarikat kita.

Reply

324 Budie August 27, 2016 at 8:49 am

Salam semua,

Saya setuju dengan M. Zawani RFA. Peserta akan mengalami beberapa kerugian sekiranya stop polisi lama dan ambil yang baru (tukar2). Salah satu nya ialah berkaitan dgn umur dimana umur Pn Sue telah meningkat dan faktor umur memainkan peranan penting dalam menentukan harga sumbangan yang akan di buat, bagi kes seperti Pn Sue, sudah tentu harga telah pon meningkat.

Jadi adalah lebih baik untuk Pn Sue, mengekalkan polisi sedia ada, dan membuat penambahan dgn mengambil polisi lain.

Jika berminat untuk mengetahui tentang plan takaful (medical card dan lain2) dari AIA, bolehlah hubungi sy : Budie – 012-7242668 (sms/call/whatsapp)

Reply

325 hamidah osman August 29, 2016 at 10:51 am

Assalam….
Alhamdulillah…dalam pencarian insuran mana yang perlu saya pilih saya terjumpa dengan blog En. Zul. Saya ingin mohon pandangan, saya dan suami telah mengambil Etiqa takaful tapi tiada medical card yg mana insuran ini akn mendapat bonus 3thn sekali. saya seorang penjawat awam manakala suami pekerja swasta, 3org anak saya pula tiada insuran, ada yg mengatakan xperlu insuranskan anak2 sebab saya penjawat awam. ada plk yg cakap insurans perlu sebab jika terjadi masalah yg tidak diingini dan memerlukan kos yg tinggi kita xmampu. Lain pula kawan saya yg ada medical card tapi tak pernah guna, seorang lagi tidak ambil insurans sebab anaknya memang ada masalah usus yang hospital kerajaan sahaja yang sanggup. Buntu jadinya…. Tapi saya sekarang sedang meneliti insurans Prudential @ AIA….Harap rakan2 di sini dapat membantu

Reply

326 M. Zawani RFA September 2, 2016 at 9:07 am

asalamuaalaikum pn hamidah.

pada pandangan saya medical card masih perlu walaupun puan penjawat awam dan suami pekerja swasta yang mana kebanyakkan company swasta sudah ada insurance company.

1.Bagi penjawat awam memang ada kelebihan dari segi rawatan di hospital kerajaan,namun bukan semua free walaupun puan penjawat awam,contohnya jika ada kemalangan yang memerlukkan rawatan pembedahan dan memasukkan besi (tintanium) untuk menyambung tulang yang patah..kalau tak silap saya besi itu kita kena tanggung sendiri.

2. Untuk keselasaan, walaupun puan penjawat awam ,untuk rawatan masih kena menunggu ,contoh kemasukan ke wad,walaupun bagi penjawat awam ada kelebihan untuk memilih kelas wad 1 atau 2 mengikut gred jawatan,tapi bilik kelas1 ini hanya ada berapa unit sahaja di setiap hospital . Paling penting sekali bagi kaum wanita adalah aurat ,bila berada dalam wad yang berkongsi ramai (kelas 3) sudah tentu amat tak selesa bagi kaum wanita nak membuka tudung dan sebagainya.

Suami kakitangan swasta sudah tentu ada insurance company.

persoalannya sampai bila company akan tanggung….berapa coverage yang di beri oleh syarikat ,kalau setakat 20k setahun memang tak cukup nak cover cost rawatan. kalau di takdirkan berlaku musibah dan tak dapat kerja lebih dari 3 bulan,adakah company tidak akan mengambil pekerja lain untuk mengantikan tempat suami pn..paling lama pun 6 bulan company akan tanggung selepas itu..bagaimana dengan kita,kalau masa ni baru kita mahu mengambil medical card dah tak ada guna ,semua syarikat insurance akan menolak permohonan dan kalau terima bayaran terlampau tinggi.

Berkenaan anak kawan puan yang mengidap penyakit usus dan tidak company insurance yang mahu menerima permohonan. ini memang polisi setiap company insurance ,bila peserta sudah mempunyai penyakit ,memang amat susah untuk permohonan medical card di luluskan. kalau lulus sekalipun penyakit yang sudah ada atau penyakit yang berkaitan dengan penyakit tersebut tidak akan di cover dan bayaran bulanan juga tinggi.

Untuk Kes puan ini,saya cadangkan puan kekalkan etiqa takaful ,saya tak pasti pakej puan ambil cuma saya agak pakej itu dah termasuk dengan pampasan untuk kematian ,kelumpuhan dan penyakit kritikal.

Puan hanya perlu ambil medical card stand alone ,samada family plan atau individu plan. berkenaan pilihan puan PRUbsn atau Aia public takaful. Prubsn tidak ada medical card stand alone,yang ada AIA Public takaful ,MAA takaful sekarang Zurich Takaful dan beberapa lagi syarikat takaful.

Ini sekadar padangan saya sahaja.

Reply

327 Faizal September 2, 2016 at 7:23 pm

Assalamualaikum…

Saya sokong 100% pandangan daripada saudara/ saudari M.Zawani RFA.

Untuk dapatkan pakej lengkap satu keluarga boleh hubungi atau sms saya.

Faizal aia public takaful
019.449.6431

Reply

328 syimir January 4, 2017 at 2:33 pm

pm sy di 013-9195401,cadangan saya amek medikal kad stand alone untuk satu family dan polisi takaful nyawa, jika include sume skali mmg sgt berbaloi dan lebih nilai untuk puan. Even lau msuk hospital kerajaan ada company takaful yang bleh bg elaun hospital maksimum rm500/sehari.

Reply

329 wan September 2, 2016 at 12:50 am

Salamen zul..puas sy membaca tntg pndpt insurans nih..sy ada ambil prubsn takaful..persoalan sy..cth..sy membyr rm120(medical)+rm30 saving,,sekiranya trjd apa2 ..ok..sy fham..katakan sy membayar selama 20thn..total rm36k..sy lihat polisi rm34k++..di item pulangan tidak dijamin..so..sy trfikir rugi la sy byr sedangkn blom tntu sy akn dpt 50%dr nilai itu sbb saving dlm rm7200 selama 20thn..so ada sesiapa disni bleh jelaskn kpd sy..atau emailkn ryan_abadi82@yahoo.com.my..atau sy perlu tukar polisi..apapn email sy..sekiranya enzul ada pndangan sila la email sy juga..tq en zul kerna adakan tntg isu ni d blog tuan..

Reply

330 Mohd Zulkifli Shafie September 5, 2016 at 6:35 am

Wslm En. Wan,

Takaful bukan untuk saving, tapi perlindungan.

Kalau ambil takaful, fokus kepada perlindungan sahaja. Duit saving tu lebih baik letak dalam Tabung Haji.

Reply

331 syimir January 4, 2017 at 2:29 pm

sume company takaful tidak menjamin pulangan dan pulangan adalah berdasarkan prestasi dana,projection cash value itu adalah non-guaranteed dan diluluskan BNM,so nasihat sy takaful bukan tempat untuk menyimpan,takaful utk protection.

Reply

332 nora September 4, 2016 at 3:27 pm

as salam tuan..
maaf bertanya, jika seseorang yang telah diistiharkan muflis/bankrap boleh ke membuat caruman insuran aia.

Reply

333 Mohd Zulkifli Shafie September 5, 2016 at 6:33 am

Wslm Pn. Nora,

Saya tak pasti.

Puan cuba contact ejen takaful berkaitan.

Reply

334 nurul September 7, 2016 at 2:14 pm

salam Puan Nora,
seseorang yang diisytiharkan muflis boleh membuat caruman insurans AIA, dengan syarat dia tak boleh jadi payor. apllication owner boleh tukar kepada wife.

Reply

335 nora October 20, 2016 at 11:24 am

hi nurul..
kalau i nak buatkan suami i perlindungan insurans tapi dia dah diisthtiharkan muflis macam mana ye..
sebab jadi penjamin pada org lain yg x byr..
boleh contact i x..0127006124

Reply

336 Sue September 9, 2016 at 5:44 pm

Teima kasih tuan.
Terbuka minda saya lepas baca artikel ni.
Saya tak pnah ambik tau pon pasal polisi yang saya ambil.
Sekarang dah mula kumpul info apa yg patut saya check dalam polisi dan review semula polisi saya.
Tqvm tuan untuk artikel yang sgt baik ini.

Reply

337 Mohd Zulkifli Shafie September 11, 2016 at 6:57 am

Sama-sama Pn. Sue.

Alhamdulillah. Mudah-mudahan artikel ni bermanfaat, insyaAllah.

Reply

338 Mamu September 16, 2016 at 11:58 pm

Mencarum utk wife prubsn sejak 2012. Baru ni eksiden. Pi berubat di pantai hospital drpd RM 10k saya cuma kena bayaq RM 1300 utk CO takaful maks RM1k or 10%. Dlm RM1300 tu may be RM 300 sbb upgrade bilik single dari bilik ber 4. Dari segi ejen , ejen saya dia amanah dan buat keja baguih. Yg tak baguihnya spital pantai tak bagi laki bermalam di wad pmpuan share 4 , share 2, padahai saya hasben dan semua katil dipisah dengan tirai. Polisi spital pantai ni memaksa kita upgrade pi bilik single yg dah tentu mahai melangkaui limit bilik polisi takaful kita. Alangkah baguih kalau dpt pi spital swasta yg membenarkan muhrim bermalam tak Kira wad laki/pmpuan. Sekadar berkongsi untuk menjadi panduan semua.

Reply

339 syimir January 4, 2017 at 2:26 pm

saya nasihatkan tuan upgrade medikal kad isteri tuan kepada bilik wad single

Reply

340 aishah September 17, 2016 at 7:39 am

Salam …

Sekali lagi diingatkan takaful bukan tujuan utama utk saving tapi utk protection (perlindungan)…
Saya suka ingatkan pelanggan saya Dan orang ramai tentang PURE SAVING Dan SECURE SAVING

Untuk penjelasan lanjut boleh hubungi saya

Consultant PruBSN Takaful
Aishah
0195966252
Fb: Dia Qaisara

Reply

341 Hanun October 20, 2016 at 8:21 pm

Salam Tuan.

Kakak saya telah ambil etiqa medical insurance sejak 2009. Dia ingatkan insurance tu islamic/takaful. Rupanya yang conventional. Soalan sy bolehkah ditukar kpd etiqa takaful dan jika tidak boleh, apa penyelesaian terbaik. Kakak saya sekarang mengidap penyakit kronik. Terima kasih atas bantuan.

Reply

342 Mohd Zulkifli Shafie November 19, 2016 at 7:28 am

Wslm Pn. Hanum,

Tak boleh tukar.

Kalau sudah ada penyakit kronik, memang tak boleh ambil insuran / takaful yang lain. Tak ada option.

Dari sudut hukum, kena tanya mereka yang pakar dalam hal muamalat Islam.

Reply

343 Suzila November 2, 2016 at 8:14 pm

Assalamualaikum
Perbincangan yg menarik.. Satu lg produk yg ada ialah mcis.. Saya dah baca semua komen.. Tak ada yg sentuh ttg mcis.. Saya mencari info ttg mcis

Reply

344 syimir January 4, 2017 at 2:24 pm

mcis still produk konvesional,produk takaful buat masa sekarang, aia takaful,great eastern takaful,zurich takaful,takaful malaysia,takaful ikhlas,prudential bsn takaful,hong leong msig takaful,etiqa takaful

Reply

345 asiah November 9, 2016 at 6:42 pm

assalamualaikum…
Saya sekadar ingin bertanya..
Medical card dari AXA Affin adalah insurans bukan takaful,
Tapi ejen dah bagitau awal-awal dana axa ialah dana Imbang Syariah yang memang 100% patuh syariah.
Company AXA juga memang dibawah dana Syariah yg diselia bank Negara, perlu ke saya ragu-ragu dengan polisi saya? Medical card Axa juga setakat ni takde masalah untuk claim.

Reply

346 Mohd Zulkifli Shafie November 19, 2016 at 7:11 am

Wslm Pn. Asiah,

Insuran vs takaful, ia bukan persoalan dana, tetapi sistem.

Macam makanan daging lembu. Lembu itu memang haiwan yang halal dimakan, tetapi kalau cara sembelihan itu yang tak ikut syariat, maka ianya haram.

Reply

347 syimir January 4, 2017 at 2:22 pm

ini bermakna ejen puan dah misleading info,sistem dan akad membezakan takaful nga insurans,insurans di mana caruman adalah milik company,takaful caruman adalah milik peserta takaful. Takaful adalah cara memperbetulkan balik sistem insurans yang salah sama seperti perbankan islam memperbetulkan balik sitem perbankan konvesional

Reply

348 Hanifah Sanusi November 22, 2016 at 10:43 am

Salam.
saya baru nak mula fahamkan tentang insurans ni sebab memang tak pernah buat lagi sebelum ni dan skrg dah start kerja naik kenderaan sendiri risau berlaku kejadian yg tak diingini. Persoalannya ialah insurans apa yg terbaik utk saya ambil, termasuk cover utk accident and family sekali. mungkin jika ada utk travel insurans pun saya berminat.
dan apa perbezaan insurans dgn takaful ?
jika ada sesiapa disini yg boleh jelaskan boleh email saya, hanifahsanusi@yahoo.com
thank you.

Reply

349 syimir January 4, 2017 at 2:19 pm

pm saya di 013-9195401,sy sedia advise tuan pasal beberapa produk dari beberapa company takaful yang menepati keperluan tuan

Reply

350 Wan March 26, 2017 at 1:35 pm

Tahniah tuan Syimir. Ini yang seeloknya.

Reply

351 shah November 23, 2016 at 9:52 am

Salam,

Saya berumur 27 tahun dan inshallah bakal menimang cahaya mata tahun depan. Baru baru ni, sy ada sign up utk investment unit trust drpd Public Mutual. Monthly rm200.

Ketika tu, sy fikir ia lebih kepada future saving sy, dan since PM ada offer insurance when reach certain investment amount, sy consider mcm serampang dua mata lah (eventhough sy pasti cover nya xsehebat insurance yg actual company insurance offer).

Sy aware dan acknowledge tentang itu sbb pada sy, medical sy company (swasta) cover so keperluan untuk medical card tu kurang. Tapi baru baru ni ada kawan sepejabat sy (yg juga agent takaful) persistently promote pelan takaful company beliau.

Soalan nya, perlukah sy subscribe juga medical card plan tu sedangkan sy masih bawah cover company (suami pekerja kerajaan) dan sekarang komitmen bulanan sy betul2 cukup untuk sy bantu mak ayah dan keluarga sy selain simpanan untuk anak yang bakal lahir awal tahun hadapan.

Mohon pandangan bernas dr en Zulkiflie atau readers lain. Time kasih.

Reply

352 Shanty Nur Shaffizan December 5, 2016 at 3:38 am

Salam,

Pertama sekali tahniah kepada puan kerana bakal menimang cahaya mata tahun depan. Bercakapa tentang pelaburan, setiap portfolio mempunyai fungsi berbeza-beza. Puan telah memulakan simpanan di unit trust, jadi ia adalah kejayaan dlm menyimlan kerana unit trust merupakan platform 100% simpanan kerana pulangan yg tinggi antara 12-15% setahun (compound interest) . Matlamat simpanan di unit trust biasanya adalah utk pendidikan anak-anak, persaraan atau plan simpanan jangkamasa sederhana atau panjang ( 5 tahun dan ke atas).

Pelaburan takaful lebih kepada perlindungan. Dahulu semasa saya bekerja dan walaupun dilindungi insuran company, tp saya decide utk melabur utk mengambil takaful sendiri. Apabila melahirkan anak ke 4, tekanan kerja menyebabkan saya berhenti kerja tetapi saya bersyukur kerana saya dilindungi lebih awal.

Kos perubatan, pendidikan, persaraan semakin meningkat. Apatah lagi dengan tekanan inflasi dan kos sara hidup. Oleh itu kita kena lebih bijak dalam mengatur wang dan membuat pelaburan. Bagi saya pelaburan asas untuk ketiga-tiga perkara (perubatan, pendidikan anak-anak, persaraan) harus menjadi keutamaan.

Jika puan berminat untuk berkongsi idea boleh wa saya di 012-3534885. Saya kini merupakan wealth consultant sepenuh masa. (Agency Supervisor di Cimb Wealth Management bg portfolio pelaburan amanah saham & skim persaraan swasta, Life Planner AIA Takaful Berhad & As-Salihin Islamic Estate Planner).

Take a good care & semoga Allah mempermudahkan urusan kita. InsyaAllah.

Reply

353 M. Zawani RFA December 7, 2016 at 3:45 pm

asalamualaikum wbt tuan shah,

Tahniah tuan kerana ada kesedaran dalam takaful dan investment.
pertama sekali berkenaan investment tuan dalam public mutual ,seingat saya investment lebih dari 100k public mutual akan bagi satu skim insurance cuma sudah pasti insurance itu tidak sama sekali dengan actual insurance /takaful dari syarikat insurance.

public mutual mempuyai beberapa dana -dana untuk pilihan para pelabur samada yg konvensional ataupun yang patut syariah..hopefully tuan melabur dalam dana yang patut syariah.. tuan juga telah buat DDI sebanyak RM 200 sebulan.

berkenaan pertanyaan tuan perlu ke tak mengambil polisi medical baru memandangkan sudah ada yg company .Pandangan saya memang perlu kerana beberapa sebab seperti yang telah di terangkan sebelum ini.

walaubagaimanapun,tuan mempunyai masaalah budget kerana lebihan belanja hanya cukup untuk di beri kepada orang tuan dan anak yang bakal lahir nanti.

untuk jawapan tepat saya perlu tengok tuan punya financial background ,baru boleh saya calculate dan design balik financial tuan.

cuma secara dasarnya, nasihat saya utamakan kepada kedua orang tua,jgn sesekali skip belanja kepada orang tua kerana untuk memenuhi beberapa keinginan kita ..InsyaAllah rezeki tuan akan datang semula bila bila masa.

Disini saya ada beberapa cadangan untuk masaalah tuan.
1. walaupun personel medical card memang perlu walaupun sudah ada company cover,memadangkan budjet tuan tidak berapa cukup…tuan boleh tangguh dulu untuk mengambil medical card personel

2. tuan boleh kecilkan DDI dari 200 kepada 100 sebulan

3. lebihan 100 itu saya cadangkan ambil takaful untuk life dan hibahkan kepada yang tersayang ini adalah untuk jaminan masa diorang jika berlaku apa apa musibah kepada tuan.

takaful life kalau 100 sebulan dah boleh cover untuk 100k jika belaku kematian ,kelumpuhan atau penyakit kritikal.

untuk maklumat lanjut boleh layari web site saya
http://www.rizqinzawmalresources.com

Reply

354 aiman December 20, 2016 at 6:18 pm

assalammualaikum shah… tahniah anda ada kesedaran buat saving.
berkenaan medical card. jika anda ada perlindungan bawah co bekerja, di sini sy nak tanya, anda mungkin bekerja berapa lama dgn co tersebut?
jika dah pencen umur 55 so dah takda kena mengena dengan co maka dah terputus dan anda tiada perlindungan.
suami anda kakitangan kerajaan, makaudnya maksud hospital kerajaan maybe fully cover kos. sedar tak ramai doctor yg ambil medical insurans utk dptkan rawatan dr luar/swasta sebab lebih cepat. para menteri dn anak2 mereka kalau sakit pn tak pergi GH. semua masuk swasta, ada yg sampai p US buat rawatan.
dengan umur anda 27, kenapa tidak anda buat saving dlm takaful. rm200/250 medical card 100k-1juta tahunan.
by 30 years ada simpanan 60k-100k++
dialisis/rawatan luar kanser 750k
sekarang ramai yg kena kanser payudara memerlukan hampir 400k kos merawat termasuk kimo n radio
whatapp utk discuss lebih lanjut
0193050505 aiman chu
p/s thanks tuan tanah

Reply

355 Cumi December 9, 2016 at 10:29 am

Assalamualaikum. Mohon kebenaran untuk share artikel ni encik. Tq

Reply

356 Mohd Zulkifli Shafie December 13, 2016 at 7:50 am

Silakan. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

357 Lee Jalee December 17, 2016 at 4:49 pm

Baru2 ni saya msuk spital kpj utk operate Teramat sedih walaupun sya gnekan GL dri kompeni masih ada baki bil yg saya kne topup yg dlm jumlah yg agk byk.
Saya ada medical card prubsn ko takaful yg lom CUKUP matang. Ngatkñ dlm saat kecemasan tu nak gnekan tapi x bleh..
Ada tak mana2 medical card yg tempoh matang x sampai setahun.. Sya cdg nak cancel ko takaful prubsn Dan carik yg lbih sesuai ibarat musim buah di Malaysia yg dh x ikut musim..
Atau ada cdgan dari para2 Agen insurance takaful.

Reply

358 aiman December 20, 2016 at 6:03 pm

lee jalee… sy aiman chu dari AIA PUBLIC TAKAFUL. sy tak dapat nak komen apa2 sebab tak dapat fakta sebenar. yg pastinya jika apa2 penyakit kronik sah laku guna medical card 120 hari. jika demam/denggi/chickenpok selepas signup boleh masuk hospital kemungkinan pay n claim sbb baru jalan polisi. jika xcident boleh terus masuk hospital.
penyakit kronik tu akan disahkan terlebih dahulu bahawa anda tidak merahsiakan penyakit anda semasa ambil takaful.
medical card aia public limit sehingga 1.1juta tahunan dan tiada limit seumur hidup.
whatapp 0193050505 aiman chu

Reply

359 syimir January 4, 2017 at 2:15 pm

semua company takaful ade 120 hari waiting period, melainkan lau kes kemalangan terus boleh guna medikal kad tu,bleh pm sy di 013-9195401,saya bleh advise pelbagai produk taakful,InsyaAllah

Reply

360 Arip January 11, 2017 at 8:12 pm

Setahu saya sebagai agen Takaful Ikhlas semua insuran ada tempoh bertenang selama 4 bulan, lepas 4 bulan medical card dh boleh guna sepenuhnya.

arip takaful ikhlas 0163328067

Reply

361 Husni January 23, 2017 at 11:52 am

Pn Lee Jalee

Rasanya untuk komplikasi kehamilan saja yg tempoh menunggu setahun.
Komplikasi kehamilan yang dilindungi ialah:
1. Kehamilan luar rahim
2. Kehamilan anggur / molar
3. Penggunaan pembeku darah yang berlebihan menyebabkan pendarahan teruk
4. Pendarahan teruk selepas bersalin yang memerlukan pembuangan rahim
5. Sawan ketika mengandung
6. Air ketuban terperangkap di dalam salur darah
7. Darah beku tersumbat di dalam saluran darah di peparu
8. Tekanan darah tinggi serta kehadiran protein di dalam urine semasa mengandung

Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi saya
Husni 019 2785895

Reply

362 Anis December 27, 2016 at 2:30 am

Assalam tuan zul..alhamdulillah.. perkongsian yang sgt baik..

Moga akan lebih ramai lg masyarakat kita yg mempunyai kesedaran untuk memiliki PERLINDUNGAN TAKAFUL ni..
:)

Anis
Takaful Consultant
Prubsn Takaful
Johor
012-8568539 :)

Reply

363 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2016 at 9:10 am

Wslm.

Alhamdulillah. Sama-sama Pn. Anis.

Reply

364 haikal January 17, 2017 at 6:25 pm

Salam
mohon agen aia emelkan kepada saya detail perlindungan insurans AIA medical card bagi individu. adakah aia ada saving dan harga yg termurah untuk individu
wva8286@gmail.com

Reply

365 Kuto January 18, 2017 at 11:52 am

Salam,

Saya nak tanya, antara AIA takaful dengan PruBSN takaful mane lagi better ye??
Saya bajet dalam Rm200 untuk Medical & Saving dan saya ada planning untuk ambil ASB sekali dalam RM110 untuk 20K 30 tahun.

Thanks.

Reply

366 Devianah January 28, 2017 at 9:37 pm

Salam tuan Zul & responders

Banyak manfaat sy dpt drpd info2 diatas. Terima kasih banyak2. Mohon jika ada agent di Tawau sabah utk insurans berikut :-

1. Takaful ikhlas
2. Takaful MAA
3. Takaful Aia
4. Takaful great eastern

Saya 34 yo & berminat utk mdptkn insuran medikal card utk suami(42 yo) n anak2 (9 & 8 yo) Boleh contact sy mll e-mail :- devianah83@gmail.com. Byk lg soalan2 sy nk minta clarification drp agent2 yg experienced.

Thanks ,

Reply

367 Pn Ann February 9, 2017 at 9:52 pm

Hello Pn Devianah..saya agen Takaful Ikhlas, Sabah.

Puan boleh hubungi saya.
Call/whatsapp
0135825220

Tq.

Reply

368 Aliff Ridzuan Zulkipli January 31, 2017 at 2:32 am

assalammualaikum, sharing yang bermanfaat. Saya agent takafaul dari Prudential BSN Takaful. sesiapa yang nak apply plan takaful boleh singgah ke website saya

http://www.alepz.com
atau
call/whassup saya 0193751433

Reply

369 Ruddy Chimlin January 31, 2017 at 1:27 pm

Mohon pencerahan, sy sebelum ni mempunyai medical card tapi dah berhenti.sekarang ni sy ingin mencari medical card Baru.persoalannya adakah rekod penyakit berisiko tinggi seperti slip disc yang cover Medical card insurance (company A) lama akan memberi kesan kepada proses mengambil Medical card insuran (company B)?

Reply

370 Ary April 30, 2017 at 9:46 am

Tuan pernah warded sbb slip disc? Selalunya insurnce B akam minta rekod n medicl check up trlebih dhuli sblum proceed utk mendptkan m.card.

Reply

371 iera samsol February 1, 2017 at 9:48 pm

Salam tuan. Nak tanya ada tak company takaful yg takda Co Insurance/Co Payment. Sy masih dlm dilema buntu nak ambil mana insurance yg terbaik. Blh bg suggestion?

Reply

372 Faizal February 2, 2017 at 10:11 pm

Wasalam tuan/puan/cik iera samsul.

Saya tolong jawab ye bagi pihak tuan zulkifli shafie?. Salah satu company yang tiada co insuranse/ co takaful ialah Aia public takaful.
Boleh hubungi saya di talian +60194496431 @ boleh terus email untuk dapatkan quotation percuma : fbs.faizal@gmail.com

Saya sedia membantu.

Reply

373 Faizal Aia Takaful February 2, 2017 at 10:37 pm

Wasalam cik iera. Saya tolong jawab ye bagi pihak tuan zulkifli shafie?. Syarikat yang tiada co insurans/ co takaful adalah AIA PUBLIC TAKAFUL. boleh hubungi saya di talian +60194496431 @ boleh terus email : fbs.faizal@gmail.com, untuk dapatkan quotation dan penerangan percuma. Saya sedia membantu.?

Reply

374 Mad February 4, 2017 at 11:32 pm

Assalam,
Boleh bg Quo untuk Great eastern Takaful, AIA & PRUBSN.
ab_dragon1089@yahoo.com
TQ :)

Reply

375 Kim February 5, 2017 at 11:54 am

Assalamualaikum.. sy skang sedang mencari medical card ikut bajet saya. dan yang paling penting sy nak ejen yg betul2 jujur, bnyk ilmu & pengalaman, fit ngan keperluan sy dan bukan menjual semata2. sbb sy penah jual insurance sblm ni. nombr sy 0172089020

Reply

376 fadzil faiz February 22, 2017 at 1:05 am

Saya agen Aia utara.
sebarang nasihat atau pandangan tentang takaful boleh hubungi saya 0134319516. kita boleh berunding ikut kemampuan dan kehendak keperluan tuan dan puan.
Boleh ajak sembang2. xamik pun xpa, kita boleh kongsi ilmu.
jika gagal merancang, bererti kita merancang utk gagal.
0134319516 faiz
AiA Utara

Reply

377 Lorna Alias March 19, 2017 at 9:04 pm

Assalamualaikum & salam sejahtera semua,

Terima kasih En Zul atas perkongsian entri ini. Untuk anda yang masih mencari polisi Takaful yang bersesuaian dengan bajet yang ada boleh Whatsapp saya segera +60126999852.

Dapatkan protection yang terbaik agar diri anda dan ahli keluarga anda sentiasa dilindungi.
Musibah tidak mengenal individu, masa dan usia ya.
Sayangi insan-insan sekeliling kita.

Trusted AIA Life Planner Anda
Lorna Alias
+6012 6999 852
Klang-Shah Alam-Jenjarom-Sijangkang-
Port Klang-Kapar-Setia Alam-USJ-Bangi

Reply

378 NAZIRAH April 5, 2017 at 4:16 pm

ASSALAMUALAIKUM & SALAM 1 MALAYSIA.

Mohon medikal kad terbaik untuk family saya.

1. WIFE. SITI 21-05-1986 PEMBANTU KLINIK HOSPITAL SWASTA. NO SMOKING.

2. HUSBAND. NORMAN 21-07-1983 PEMBANTU OPERASI PENJAWAT AWAM. NO SMOKING.

3. ANAK 1ST LELAKI 28-10-2014.

4. ANAK 2ND PEREMPUAN 30-04-2016.

5. SEMUA KELUARGA TAHAP KESIHATAN BAIK.

6. BAJET RENDAH TAPI COVERAGE TERBAIK. (NO LIMIT)

email : apek_norman@yahoo.com
whatsapp : 0173647839

Reply

379 karnibal April 19, 2017 at 4:51 pm

assalam saya nak tanya,
agen saya sudah berhenti daripada buat insuran,

soalan saya boleh ke lantik agen baru pada insuran yang sama??
ada risiko ke??

Reply

380 Asyraf Zulkiflu July 31, 2017 at 2:11 am

Boleh Whatsapp sye utk bincangkan tentang perkara ini… 0192175652…

Reply

381 Amin Abas May 12, 2017 at 12:52 pm

Assalamualaikum semua,
Terima kasih En Zul kerana menyediakan platform ini untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan Takaful.
.
Saya Amin Abas full time Takaful advisor dari PruBSN Takaful. Kalau anda ingun mengatahui lebih lanjut berkenaan dengan takaful boleh hubungi saya di nombor:.
.
0122899224
.
atau pergi ke website saya di
.
http:/aminabas.com
.
Terima kasih..

Reply

382 Nor June 9, 2017 at 9:54 am

Salam….tahniah en Zul dan semua, banyak perkongsian yg bermanfaat mengenai takaful. Sesiapa yg ambil takaful dia dah ada bekalan akhirat sbb membantu dan menderma di samping mendapatkan perlindungan/pampasan dunia.

Reply

383 Mohd Zulkifli Shafie June 9, 2017 at 10:41 pm

Alhamdulillah.

Reply

384 Ariff Muhamad June 23, 2017 at 3:30 pm

Assalamualaikum En. Zul dan pembaca sekalian.. Terima kasih En. Zul di atas informasi takaful dan perbincangan yg sihat berkenaan perlindungan takaful.. Saya pernah menghadiri seminar kewangan yg dikelolakan oleh Tuan Briyan, rakan sy semasa di sekolah VI dulu.. Dimana En. Zul salah seorang Penceramah jemputan ketika itu, sy dgn rendah diri ingin memohon keizinan En. Zul bagi mempromosikan keberadaan saya di Klang bagi memudahkan sesiapa yg sedang mencari ejen @ perunding takaful di sekitar Klang, Port Klang, Pulau Indah, Sijangkang, Kg Pendamar, Telok Gadong, Teluk Pulai, Pulau Ketam, Kg Raja Uda.. Utk mendapatkan quotation dan penerangan percuma, Boleh hubungi/ wasap/ telegram sy di talian ~ +60129113559 ~

Ariff Muhamad (Imam Surau Laguna Park PI)
Perunding Takaful Prudential BSN

Reply

385 acai August 15, 2017 at 1:55 pm

salam..ok utk ringkasan..bagi tuan apa plan dan insuran mane yg terbaik ..boleh tuan bagi cadangan?sebelum nie saya di PRU insuran..

Reply

386 Mohd Zulkifli Shafie August 15, 2017 at 7:39 pm

Wslm En. Acai,

Tak ada yang terbaik. Ambil takaful ni macam pilih kereta. Tak ada kereta yang terbaik. Ia bergantung keperluan dan bajet masing-masing.

Reply

387 nurul September 30, 2017 at 1:49 am

Saya ada mengambil insurans Prudential Konventional, tetapi dananya diletakkan 100% patuh syariah..

Adakah ini haram? Apakah beza dengan takaful?

Reply

388 Mohd Zulkifli Shafie October 2, 2017 at 11:46 am

Insuran konvensional semuanya tak patuh syariah. Ia bukan persoalan dana, ia persoalan aqad dan kaedah muamalat tu sendiri. Sebagai contoh, daging ayam asasnya halal, tapi kalau tak disembelih (hanya dipatahkan tengkuk sampai mati), ianya jadi haram (bangkai) walaupun ia tetap ayam.

Mesti ambil takaful sebab semua produk takaful mendapat pengesahan patuh syariah oleh mereka yang pakar dalam muamalat Islam.

Reply

389 Dila October 22, 2017 at 5:18 pm

Salam,

Terima kasih atas perkongsian maklumat yang sangat berguna bagi golongan-2 seperti saya yang baru ingin mengambil medical card untuk keluarga . saya nak tanya anak saya ex-premature baby . bulan 11 ni dia 2 tahun . pernah warded masa usia dia 6 bulan tak silap saya ingat kan dia kena sawan tapi doktor kata berkemungkinan itu bukan sawan sebab sepanjang warded dia tak pernah kena serangan ape-2 mungkin saya yang salah lihat ketika tu saya fikirkan die macam sawan tetiba dia lihat keatas dalam masa 10-30 saat macam tu . disebabkan dia ex-prem tu saya terlalu risau dan over protective kott time tu . dokter just on antibiotic 10day that time sebab ujian darah mase tu macam ada kuman sikit sebab time tu dia demam . selain tu die tiada masalah lain . sehingga sekarang masih ada follow up pakar untuk perkembangan die sebab prem baby kan . so far die membesar dgn sihat . boleh ke ex-prem baby mcm ank sy apply medical card ?

Reply

390 Puan azura November 13, 2017 at 12:54 pm

Aslm,
Saya ingin mencari agent medical insurance yang boleh membantu saya mendapatkan plan terbaik untuk saya. Masalahnya saya telah berumur 51 tahun. Sebelum ini saya menggunakan pakej keluarga atas nama suami. Malangnya suami saya tidak lagi berminat untuk menyambung insuran itu sebabkan tiada takaful. Saya tiada mempunyai masalah kesihatan kecuali pernah masuk hospital panel kerana pembedahan buang appendik.
Mohon sesiapa yang boleh menbantu dengan membalas email saya diatas.
Terima kasih.

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: