MohdZulkifli.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

5 Pertimbangan Pilih Medical Card Terbaik

July 6, 2014

Medical Card

Dua hari ni saya betul-betul teliti Pelan Medical Card untuk lengkapkan cover kami sekeluarga. Sebelum ni saya dah cover dengan Personal Accident (PA) dan Critical Illness. Kali ni saya lengkapkan dengan Medical Card. Dan yang terakhir saya akan lengkapkan dengan Life Cover (cover kematian apa juga punca). Medical Card saya ambil agak lewat sebab sebelum ni belum ada keperluan mendesak. Dulu company (majikan) cover. Sekarang ni, cover sendiri. Jadi keperluan untuk ada medical card tu lebih mendesak berbanding masa kerja swasta dulu.

Takaful ni kalau nak ambil cover semua all-in, bagi saya kosnya sangat mahal. Mungkin betul apa yang disyorkan sesetengah ejen supaya allocate 10% daripada pendapatan untuk bayar takaful, tapi bagi saya 10% tu terlalu besar. Ia memang terbaik, dan pastinya juga terbaik untuk ejen sebab komisyen lebih besar. Saya cuba hadkan allocation saya 5% sahaja untuk bayar takaful, tapi dapat cover yang optimum mengikut keperluan sebenar kami.

Kenalpasti Risiko Kita Sendiri

Untuk pilih medical card ni, saya bukan ikut bulat-bulat apa yang ejen propose. Tapi saya pilih berdasarkan risiko sebenar kami sekeluarga. Ejen propose ikut ‘standard’ pelan syarikat, tapi kita kena match keperluan kita sendiri. Ejen nak close sales jer sebab itu pendapatan mereka. Samada pelan tu ‘fit’ dengan keperluan kita, itu bukan masalah ejen. Masalah ejen mana-mana bisnes sekalipun ialah dapat close sales atau tak. Itu jer.

Jadi kita sendiri mesti bijak pilih produk. Bila ejen nak jumpa saya, saya cakap siap-siap, apa jenis cover yang saya nak, dan berapa jumlah setiap cover. Kalau ejen syorkan produk itu, produk ini yang tak kena dengan risiko saya, minta maaf, saya akan tolak ketepi. Kalau ejen syorkan SAVING, minta maaf, bagi saya satu kesilapan kalau saya simpan duit dalam takaful sebab saya akan rugi banyak untuk bayar “wakalah fee” berbanding nilai saving sebenar.

Untuk pilih medical card, ini antara faktor yang saya consider:

#1 – Harga Wad Sesuai Dengan Tempat

Harga wad yang kita pilih, mesti ‘match’ dengan kadar harga wad hospital area kita tinggal. Kalau ambil harga wad murah, kita cuma boleh masuk hospital-hospital yang lebih murah dan kualiti perubatan juga lebih rendah. Saya perhati, kalau duduk di Lembah Klang ni, harga wad RM250 sehari tu kira ok.

Kalau ambil harga wad cuma RM150, sedangkan harga wad sebenar RM250, maka kita kena bayar sendiri extra RM100 sehari. Kalau masuk wad 10 hari, maka kita kena keluarkan duit sendiri RM1,000!

Kalau cek harga bilik wad hospital KPJ (rangkaian hospital swasta terbesar di Malaysia), RM250 tu boleh dapat bilik single yang biasa, bukan premium. Persoalannya, perlu ke ambil bilik single? Meh renungkan point saya seterusnya.

#2 – Harga Wad Tahan Inflasi

Bagi saya, ambil harga wad single SEKARANG ini bukan soal luxury, tapi kita nak medical card kita bertahan lama. Kalau sekarang ni RM250 tu boleh dapat wad bilik single, cuba bayangkan 10 tahun atau 20 tahun akan datang, agak-agak bilik wad macam mana yang kita boleh duduk dengan harga RM250?!

Saya rasa kalau bernasib baik, 20 tahun akan datang harga tu cuma boleh duduk wad 4 katil jer. Silap-silap wad 4 katil pun masa tu harganya RM400 sehari. Kita kena top-up lagi RM150 sehari.

Cuba bayangkan siapa ambil medical card yang harga wad cuma RM150. Saya rasa 10 tahun akan datang, kad tu tak cukup untuk cover harga wad hospital-hospital di Lembah Klang. Nanti rugi jer bayar takaful.

#3 – Had Tahunan Yang Cukup

Masa saya kerja dulu, executive biasa company cover RM75,000 untuk hospital. Mungkin bagi company, jumlah tu cukup untuk keperluan perubatan sekarang. Itu sekarang… Agak-agak kalau ambil cover RM100,000, cukup tak cover kos perubatan lagi 10 atau 20 tahun akan datang? Jadi jangan ambil cover yang terlalu murah. Mahal sikit tak apa, tapi ia bertahan lama. Mungkin kita rasa bayaran hari ni mahal, tapi nilai yang kita bayar tu kita akan rasa kecil 10 tahun akan datang.

Untuk kami suami isteri, saya ambil cover tahunan sekitar RM165,000. Mudah-mudahan, 10 – 20 tahun akan datang kad ni masih relevan untuk cover at least sebahagian besar kos perubatan masa tu, insyaAllah.

#4 – Had Seumur Hidup Yang Besar

Had seumur hidup ni pun penting. Kalau ambil had tahunan RM100,000, tapi had seumur hidup cuma RM300,000, seolah-olah kad tu boleh pakai cuma 3 tahun kalau kita kena musibah. Dalam banyak-banyak takaful, yang paling menarik perhatian saya (ketika saya menulis artikel ini) ialah Medical Card (stand-alone) AIA Takaful yang tiada had seumur hidup! Berbeza dengan medical card takaful lain yang boleh dikatakan semuanya ada had seumur hidup.

Yang mana penting, had tahunan atau had seumur hidup? Bagi saya, pertama sekali ialah had tahunan. Dan yang keduanya had seumur hidup.

Jangan keliru, ejen suka sangat sebut angka yang besar-besar. Contohnya medical card ni cover RM500,000. Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM60,000 jer, kalau kita jatuh sakit, bila habis had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM440,000! Dan saya pernah ada kenalan yang terpaksa diberhentikan rawatan di hospital swasta sebab had tahunan dah habis! Jadi kena faham perkara ni kalau ambil Medical Card.

#5 – Harga Caruman Paling Sesuai

Dan yang terakhir, barulah consider caruman. Kesilapan ramai orang ambil takaful ialah dia fikir berapa caruman yang dia mampu bayar. Samada polisi yang dia ambil tu cukup cover atau tak, dia tak pernah ambil tahu. Yang dia tahu, dia dah cover RM500,000! Apa yang ada dalam RM500,000? Cover kemalangan diri? Cover sakit kritikal? Cover masuk wad hospital? Ataupun cover kematian dan kecacatan kekal? Itu semua jenis cover berlainan, dan harganya juga berlainan.

Jadi kalau sahabat ada polisi takaful, pergi buka balik polisi tu. Baca dan faham apa yang dia cover. Lepas tu nilai balik, kalau berlaku musibah, adakah polisi tu menyesaikan masalah sebenar atau pun tidak. Kalau tak selesai masalah sebenar, kira balik jenis cover apa yang anda perlu, dan berapa jumlah sebenar yang anda perlu. Lepas tu baru panggil ejen takaful untuk bagi quotion. Bukan sebaliknya.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
6 Julai 2014
8 Ramadhan 1435

p.s. Saya bukan ejen takaful. Kalau sahabat pembaca nak lebih tahu tentang takaful, pergi cari ejen yang pakar lagi amanah. Saya cuma berkongsi sedikit pengalaman tentang takaful dan pernah berada dalam industri insuran dan takaful selama 10 tahun. Kalau sahabat pembaca adalah ejen takaful, saya alu-alukan komen yang membina bagi manfaat pembaca. Saya percaya, ejen berpengalaman lebih faham tentang takaful.

(Kredit foto : maximapojistovna)

Tentang Penulis

Mohd Zulkifli Shafie

Penulis buku Wang Emas, dan Misi Bebas Hutang.

Menulis tentang kewangan sejak 2008. Berpengalaman membimbing lebih 6,500 penyimpan emas secara peribadi di Malaysia, Indonesia, Singapore dan Brunei sejak 2010.

Merupakan pengasas G100 Network; network terbesar dealer Public Gold (syarikat pengeluar emas terbesar di Malaysia).

  • Salam Tuan,

    Perkongsian ilmu & pengalaman dalam blog Tuan banyak memberi manfaat pada saya dan pembaca lain. Alhamdulillah. Sy buat 2nd job as agent Prudential BSN Takaful sbg back up income dan tambah pendapatan. 5 faktor yg Tuan senarai tu sememangnya sgt penting dalam memilih medical card terbaik..

    Sy percaya Tuan juga tlh mempertimbangkan faktor – faktor lain seperti guaranteed renewable @ conditional renewable, cancelable & non-cancelable,1st party @ 3rd party medical card, any penalty 10-20% from total bil jk upgrade dr entitled room & board, Co-Takaful, had lawatan doktor sehari dan sebagainya.

    Memilih takaful terbaek sememangnya agak merumitkan. Seperti yg Tuan tekankn, yg paling penting adalah baca dan faham ape yg takaful kite cover. Kite tahu ape yg kite bayar dan ape yg akn kite dapat. Kenal pasti risiko kite, then matchkan dgn keperluan kite…or at least ikut kemampuan kite. Sbb kite perlu terus mncarum utk memastikan policy kite ‘inforce’.

    Terima kasih atas semua perkongsian artikel Tuan yg hebat & bermakna.

    • Wslm En. Khairul,

      Alhamdulillah. Terima kasih juga atas penambahan faktor lain yang perlu dipertimbangkan. Saya yakin, ianya bermanfaat untuk pembaca, insyaAllah.

      Saya doakan Allah beri keberkatan rezeki kepada En. Khairul atas perkongsian bermanfaat ini, amiin ya Allah.

        • Salam Tuan, harap benarkan saya membalas komen Puan Noraida ya.

          Salam Puan Noraida,
          CuepacsCare merupakan medikal kad khas buat penjawat awam. Program Takaful ini merupakan takaful penghospitalan dan pembedahan, sama seperti medikal kad di luar sana (AIA, PruBSN, GE, etc).
          Kadar sumbangan CuepacsCare lebih rendah berbanding takaful yang lain kerana CuepacsCare direka khas oleh kerjasama dengan CUEPACS dan Sun Life Takaful. CuepacsCare juga mempunyai had tahunan rendah berbanding medikal kad yang lain, sebab itu sumbangan bulanan amat rendah.
          CuepacsCare direka juga sebagai alternatif kepada penjawat awam jika mahu mendapatkan rawatan di hospital swasta.

    • salam encik, boleh tak terangkan kenapa prudential bsn tiada yg standalone? Dan apakah perbezaan yg standalone dgn prudential punya dari segi faktor yg encik berikan iaitu guaranteed renewable @ conditional renewable, cancelable & non-cancelable,1st party @ 3rd party medical card, any penalty 10-20% from total bil jk upgrade dr entitled room & board, Co-Takaful, had lawatan doktor sehari dan sebagainya. Tq

      • Salam saudari izyan, saya menjawab persoalan kenapa Prudential tiada polisi standalone.
        Andai kata jika pemegang polisi tidak pernah sakit tetapi secara tiba-tiba accident dan terus meninggal dunia.
        Ini bermakna, medical card yang pemegang polisi apply tidak berguna.
        Tidak adil untuk waris jika tiada pampasan dari syarikat insurance.

        Sebab itu Prudential BSN Takaful ada pampasan kematian paling minima rm25,000 untuk berlaku adil kepada pihak waris.

        Jika ada sebarang pertanyaan lagi boleh tanya saya. Saya agent Prudential BSN Takaful boleh visit website saya:
        https://www.alepz.com
        atau hubungi saya
        0193751433

    • Sebenarnya, kalau tak ada medical card, kita masih ada hospital kerajaan. Cuma:

      1. Bila melibatkan kos rawatan yang besar, kita tetap kena bayar jumlah yang besar kepada hospital kerajaan. Sebab tu walaupun masih ada hopital kerajaan, ramai rakyat Malaysia yang terkena penyakit kronik terpaksa minta sumbangan untuk rawatan.

      2. Untuk dapat rawatan hospital kerajaan, kita kena ikut giliran. Terpaksa ikut giliran sebab pesakit yang menunggu ramai. Tempoh menunggu tu berisiko samada penyakit kita semakin teruk atau silap haribulan kita mati dulu baru sampai giliran kita. Kes begini memang berlaku. Kalau hospital swasta, kita dapat akses kepada doktor pakar lebih cepat.

      3. Dari sudut keselesaan, banyak hospital kerajaan dah terlalu crowded. Arwah mentua saya meninggal Ramadhan tahun lepas (2013) di hospital kemaman. Apa yang mendukacikakan saya ialah, wad yang sepatutnya hanya untuk 6 katil, tapi terpaksa sumbat 11 katil! Para pesakit tak ada privasi langsung. Katil rapat2. Pendek kata, jarak antara katil hanya muat seorang sahaja berdiri, tak muat untuk letak kerusi. Hinggakan disaat mentua saya nazak, saya terpaksa baca yasin disebelah beliau sambil berdiri! Bila beliau menghembuskan nafas terakhir, semua lagi 10 katil boleh nampak arwah tu sedang nazak dah hembuskan nafas terakhir. Bila dah meninggal, biras saya terus panggil doktor. Doktor terlalu sibuk melayan ramai pesakit. Lepas 5 minit meninggal baru doktor sampai!

      Dalam kes tu, saya tak salahkan doktor dan hospital kerajaan. Tapi saya rasa, alangkah baiknya kalau kami adik-beradik ipar duai dapat hantar arwah mentua tu dapat rawatan di hopital lebih baik? . At least, suasana hospital swasta yang lebih kondusif dapat beri motivasi untuk pesakit tu cepat sembuh.

      Wallahu a’lam.

  • Salam En. Zul,

    Nak tanya beberapa kemusykilan:

    1. Adakah ‘medical card’ cover kos rawatan untuk Critical Illness?

    2. Apa perbezaan di antara ‘medical card’ dengan polisi Critical Illness?

    Selamat berpuasa 🙂

    • Wslm En. Mirul,

      Setakat apa yang saya tahu:

      1. Medical card cuma bayar bil hospital (actual bill) bila kita admitted (masuk wad), tak kisah sakit apa sekalipun yang bersifat keperluan, termasuklah penyakit kritikal. Kalau bil hospital jumlahnya RM5,000, maka takaful akan bayar KEPADA HOSPITAL RM5,000.

      2. Polisi Critical Illness berbeza. Biasnya takaful akan bayar lump sum (satu jumlah sekaligus) KEPADA KITA bila doktor sahkan kita terkena penyakit kritikal. Kalau cover RM100,000, maksudnya takaful bayar kepada kita RM100,000 sekaligus. Dengan duit tu, kita boleh guna untuk apa sahaja samada untuk perbelanjaan hidup ataupun rawatan.

      En. Mirul boleh sahkan perkara ni dengan mana-mana ejen takaful.

      • Tepat sekali Tuan. Pastikan takaful policy kite terus membayar bil hospital secara online kepada hospital dan bukan bayar dan claim utk kes2 hospitalization. Ape yg ditakuti, hidup terlalu lama dan mati terlalu awal.

  • en zul… nk tye minta pendapat boleh? reply bila ade kelapangan waktu. sy tau en bukan ejen takaful tp sy ni ade problem ngan takaful prubsn lah. esp ngn ejen dia. cmni, dec 2012 sy daftar n isi borang, ltak no akaun dan sign utk dptkan polisi takaful termasuk medikal kad, saving,etc rm150…(masa tu blurr sikit sbb kawan ajak.. ) then next year start bulan jan 2013 sampai skrg saya xbayar sbb saya anggap polisi saya dah mati sbb saya dah xbayar by cash dlm tempoh yg lama. rupanya2 polisi saya masih hidup dan ejen saya amek kesempatan guna borang yg sy isi awal2 dulu untuk digunakan sbg autodebit ke atas akaun bank islam saya. saya bru perasan bila pihak takaful tu hantar surat di mana autodebit unsuccessful sbb baki xcukup dlm 4 bln lepas.. rupanya sy dah bayar takaful tanpa persetujuan sy berjumlah rm1950 dan hampir RM1K lagi sy perlu bayar sbb baki bank xcukup.. sy dah tanye mereka dah thro emel n call tp mrk kata saya buat permohonan kelulusan autodebit, padahal sy xpernah pon buat permohonan.. mrk menggunakan borg yg saya isi awal2 tu sbg permohonan autodebit.. sy rungsing skrg ni.. saya nk claim balik semua duit2 saya tu tak termasuk 1st payment by cash. tp saya rasa peluang saya mcm xde je.. apa pendapat encik? harus sy tujukan pd bank negara ke tribunal pengguna ke? jujur saya mahu perlindungan polisi, tp yang baru, bukannya sy continue yg lama… hrp ejen takaful prubsn kt sini boleh beri pendapat sama.. EX-ejen saya senyap je bila sy bangkitkan perkara ni.. tq

    • Salam En. Along,

      1. Masa saya ambil medical card ni, situasi sama. Ejen minta maklumat kad kredit atau debit card supaya mereka dapat auto-deduct payment tu. Alhamdulillah, nasib baik saya aware tentang benda ni. Saya tak bagi maklumat untuk auto-deduct tu sebab saya prefer, saya sedar apa yang saya bayar. In case saya tak puas hati dengan polisi dia, saya senang stop bayaran.

      2. Saya nampak kes En. Along ni, ejen tak bagi penerangan yang cukup tentang auto-deduct tu. Kekadang kita nak mudah, kita main sign jer. Ejen pulak ambil kesempatan sebab dia nak make sure kita tak putus bayar. Kalau putus bayar, dia akan beri kesan kepada bonus tahunan ejen. Silap-silap ejen terpaksa bayar dengan duit dia untuk qualify bonus.

      3. Dalam kes ni, saya tak fikir syarikat takaful akan pulangkan duit tu. Walau macam mana pun, saya syorkan buat laporan bertulis kepada BNM, dan cc skali laporan tu kepada syarikat takaful tu. En. Along kena buktikan ketidak telusan ejen tu submit bisnes. Syarikat insuran / takaful memang takut bila public lapor kepada BNM.

      Wallahu a’lam.

  • Salam En Along,
    Just sharing. Sebenarnya penukaran policy adalah tidak digalakkan. Antara kesannya pada En adalah waiting period utk coverage penyakit kembali kepada 0. Contohnya utk kes-kes biasa seperti demam, medical card hanya boleh digunakan slps skurang2nya 90 hari dari tarikh policy approve. Utk kes lebih 30 hari dan kurang 90 hari, biasanya pay and claim basic. Jk melibatakn penyakit specific sperti batu karang, kencing manis, coverage hanya bermula slps 120 hari. Kecuali utk kes kemalangan di mana medical card boleh digunakan sebaik sahaja slps policy approve krn kemalangan tak berbau dan tak ade simpton. Tp penyakit, mesti ade simpton. Kesimpulan, ambil la takaful sementara sihat. Seperti pendapat Tuan Zul dan pengguna, sy nasihatkan En utk hadir ke Prudential branch utk membuat report dan mendengar penjelasan mrk, jk masih tak berpuas hati boleh memulakan langkah seterus spt Tuan Zul nyatakan. Wallahu a’lam.

    • Salam En. Khairul,

      Saya difahamkan bahawa takaful tak cover kalau pelanggan dikesan sudah mempunyai gejala/simptom penyakit sebelum mereka ambil polisi takaful.

      1. Kemusykilan saya, bagaimana pihak takaful boleh mengesahkan bahawa gejala/simptom penyakit itu telah ada sebelum pelanggan mengambil polisi mereka?

      2. Adakah medical check up perlu dibuat sebelum ambil polisi?

      3. Adakah keputusan medical check up pelanggan digunakan untuk menentukan gejala/simptom? Sebagai contoh, keputusan analisis darah menunjukkan pelanggan mempunyai tahap kolestrol tinggi, adakah ini boleh dimabil kira sebagai gejala/simptom penyakit?

      Mohon pencerahan & maaf sebab banyak bertanya 🙂

      Harap En. Zul juga boleh respon sekali 🙂

      Thanks.

      • Salam En Mirul,
        Betul En Mirul, penyakit sedia ada biasanya tidak akan dicover.

        1. Agak sukar untuk menjawap persoalan sebegini. Contohnya seseorang yg baru mengambil takaful kurang dari 30 hari, tetiba cuba membuat claim utk penyakit batu karang, sudah semestinya ini akan menimbulkan syak wasangka dr pihak takaful. Sebab itu wujud waiting period / tempoh menunggu utk claim. Biasanya waiting period utk penyakit ini adalah 120 hari. Sebab itu kite sangat mengalakkn semua utk mgambil takaful sementara masih mempunyai kesihatan terutama yg masih muda. 120 hari bagi mereka yg sehat sangat cepat berlalu, tetapi bg yg sakit 120 hari tersangat lama utk diharungi. Tambahan, biasanya doktor boleh agak bila penyakit itu bermula.

        2. Secara asasnya, tiada medical check up diperlukan utk mgambil takaful. Semasa mengisi borang cadangan, terdapat beberapa soalan berkenaan tahap kesihatn perlu dijawap oleh pemohon. Berdasarkan borang permohonan itu, pihak takaful akan menentukan jika medical check up / laporan perubatan diperlukan. Utk ‘clean kes’ (tiada rekod kemasukan ward, tiada gejala penyakit & penyiasatan dll), kes akan approve tanpa medical check up.

        3. Jk medical check up diperlukan, pemohon akan menjalani medical check up dan hasilnya akan menetukan keputusan permohonan takaful anda. Mungkin exclusion utk penyakit tertentu atau lain2. Persoalan berkenaan tahap kolestrol juga antara soalan2 yg perlu dijawap oleh pemohon.

        Harap sedikit pencerahan yg tak seberapa ini dapat membantu En. Mirul.

        Wallahu a’lam.

  • As salam…untuk kes puan along,biasanya kalau auto debit failed untuk 3 kali berturut,yang ke 4 mmg tak boleh proceed dah,auto cancel….ataupun puan boleh keluarkan semua duit (refer pd tarikh potongan) utk sementara waktu…make sure 3 bulan berturut2…

    Tuan zul…MAA takaful juga menyediakan medical card with “no lifetime limit” dan guaranteed renewal…tq

  • Salam
    Untuk pencerahan, lebih baik baca polisi atau yang belum ada takaful, boleh baca polisi orang lain sebagai panduan.

    Biasanya bila saya serah polisi, saya akan baca secara teliti agar peserta takaful tidak salah faham. Saya sebagai agen pun belajar dengan trainer berkali-kali dan membaca polisi baru faham. Kalau sekadar sepintas lalu, berkemungkinan berlaku salah maklumat.

    Buat masa ni, kad perubatan (medical card) ialah produk takaful yang paling laris kerana kepentingan dan kos pembiayaan perubatan yang sentiasa meningkat.

    Tumpang iklan ya saudara Zul. Jika sesiapa berminat mengetahui lanjut tentang takaful boleh contact saya, 016-555 4956. Kalau nak jumpa saya prefer area KL dan Sungai Buloh sahaja.

  • Assalamualaikum en. Zul.

    Sy baru lulus exam TBE dan dlm proses nk jadi agent tapi lepas baca artikel ni sy ragu2 nk teruskan hasrat menjadi agent sebab sy tak pasti jenis produk takaful yg mna betul2 sesuai utk peserta.

    Niat sy masa mula2 nak ceburi bidang takaful ni hanyalah untuk membantu keluarga, saudara-mara ,rakan2 dan kenalan untuk dilindungi takaful (tak kira la takaful apa pun) bukan atas dasar “menjual” produk semata2.

    Sy mohon en. Zul boleh nasihatkan sy.

    • Wslm En. Saiful,

      Bagus tu. Itu langkah yang baik. Saya syorkan sebelum mula ‘menjual’, ambil sedikit masa untuk belajar tentang produk takaful dan bagaimana produk-produk tu boleh bantu pencarum untuk dapatkan perlindungan terbaik. Jangan risau, mula-mula bukan senang sebab kita belum ada ilmu. Lama-lama insyaAllah semuanya mudah. Setiap permulaan, mesti bermula dengan ilmu.

      Saya yakin, bisnes takaful ni satu bisnes yang mulia. Tapi kita kena ada ilmu supaya kita lakukan juga secara mulia, insyaAllah.

      Wallahu a’lam.

      • As salam …kalau saya boleh mencelah yea…en saiful…bagi saya kerjaya ni suatu kerja yang mulia dan seronok bila melakukannya.Consultant perlu tahu “needs” client dan bukan main taram jer.Saya punya prinsip ialah “buat quotation client sebagamaina kita buat quotation utk diri dan keluarga kita”…dah tentu kita ingin sesuatu yang terbaik…Semoga tuan terus kan niat murni itu….in shaa Allah.

      • Assalamualaikum,
        saya juga seorang agen takaful AIA, apa yang saya biasa buat untuk pelanggan saya ialah saya terangkan keperluan setiap pelanggan berbeza dan saya konsult. mereka mengikut kemampuan mereka. Selepas mereka tahu kepentingan dan keperluan mereka baru saya buat quotation yang mereka ingini. Alhamdulillah, mereka lebih faham dan mereka jadi kawan bukan sekadar pelanggan.

        • Assalamualaikum,

          Saya merupakan seorang yg masih belum memiliki insurans atau medicard. Cuma memilik insuran kemalangan. Umur saya 35 tahun dan telah berkahwin serta dikurniakan 2 anak. Akhir ini timbul kesedaran akan perlunya perlindungan untuk perubatan setelah melihat kawan saya diserang penyakit jantung. Mujurlah dia ada perlindungan insurans. Kini saya terfikir jika saya ditimpa musibah, bagaimana saya mahu harungi.

          Jadi, saya pohon cadangan dari pihak ejen dan tuan blog apakah medicard yang sesuai. Saya berhasrat untuk membeli medicard untuk saya dan 2 anak saya. Isteri saya telah mempunyai insurans sendiri sebelum berkahwin lagi. Medicard yang saya perlu lebih kepada persediaan andai ditimpa penyakit kronik. Setakat ini, saya belum lagi disahkan menghidap apa2 penyakit dan belum pernah masuk ward. Harap ada ejen yang boleh email saya umelmi@gmail.com untuk pertimbangan.

    • asaalammualaikum. salam sejahtera. jika en saiful berminat nak jadi agent sy boleh bantu perjelaskan . in sha allah segala maklumat sy berikan supaya anda dapat pertimbangkan
      whatapp 0193050505 aiman

  • Assalamualaikum En Zul,
    Boleh tlg jelas kan “wakalah fees”. Knp saving dgn insurance kurang keuntungan. .
    Maaf ye. Sy mmg tak bnyk tau sngt psl insuran. Jika mengambil medical card, tp kite tiada sakit n tidak pernah warded.. adakah kt akan dpt pulangan?
    Ya sy tahu, kite tidak tau ape yg akan terjadi akan dtg, tp jika.kesihatan kite jaga, dan tidak pernah menghadapi sbgai penyakit2 seperti kncg

    manis darah tinggi n penyakit2 kronic yg lain, wajarkah jika sy consider sy mempuyai kesihatan yg baik dan tidak perlulah mengambil cover tahunan yg tinggi.
    Sekian/t.kasih

    • Wslm Pn. Intan,

      1. Untuk senang faham, wakalah fees ialah bahagian caruman yang dipotong untuk bayar komisyen ejen dsb. Kalau kita bayar RM100 sebulan, mungkin RM60 tu dipotong untuk fees tersebut dan sebahagiannya dimasukkan dalam dana tabarru’ (sedekah). Bahagian ni memang dikira ‘burn’ kalau dari sudut kira-kiranya.

      2. Kalau ambil insurans / takaful, jangan fikir pulangan. Kalau ada pulangan pun sangat sikit. Yang penting fikir berapa jumlah perlindungan yang kita dapat.

      3. Betul, kalau jaga kesihatan, maka risiko sakit tu rendah. Kita ambil insuran ni memang waktu kita sihat. Kalau dah sakit memang dah tak layak ambil insuran. Kita ambil insuran untuk sediakan payung sebelum hujan. Walaupun langit nampak cerah, tapi kita kena bersedia kot-kot hujan di tengahari.

      Wallahu a’lam

      • Betul, saya setuju dengan encik zulkifli. Dan harus diingat, tidak semestinya jika kita jaga kesihatan, penyakit tidak akan datang. Hal ini terjadi pada arwah ayah saya sendiri, yang mana seumur hidupnya adalah seorang yang fit, dan agak menjaga pemakanan. Tetapi secara tiba-tiba diserang penyakit berkaitan paru-paru dan jantung. Semua tu tidak boleh diramal.

      • Salam en zul..
        Blh en zul cadangkan nama ejen insurans yg en zul rekemen kan.
        Sbb nye susah sgt nk cari ejen yg betul2 nak bantu.
        Saya kata yg sy xnk saving tp ada aje alasan untuk sy amik saving

        • Salam cik puan Nisa dan tuan Zul.

          Mohon maaf mencelah.

          Saya Wan dari Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd, Kota Damansara.

          Sekiranya berminat dengan pelan medical card standalone dari AIA Public Takaful, Takaful Malaysia dan Zurich Takaful, mohon hubungi / whatsapp 013-983.8935 (Wan). Setiap medical card syarikat takaful / insurans ada kelebihan tersendiri.

          Biasanya saya cadangkan kepada prospek atau client, pilih sesuatu pelan berdasarkan keperluan (medical card sahaja / pelan perlindungan), keutamaan (pelan individu / keluarga) dan yang paling penting, berapa bajet yang sanggup di keluarkan. Sebab utama, caruman ini merupakan komitmen bulanan sepanjang hayat kita.

          Mereka di sekitar Shah Alam, PJ yang berminat melanggan pelan medical stand alone dari 3 operator takaful di atas, hubungi saya.

          Jzkk tuan Zul

  • Slm.en zul.sy ada ambil takaful etiqa plan takaful insan pd awl thu 2010.bayaran bulanan 100..cover 150k jika meninggal.jika hilang upaya kekal dapat la rm1250sbln slma 10tahun.nak tanya.adakah berbaloi takaful yg saya ambik ni..kalau x berbaloi sy nak stop je.tq

    • Wslm En. Lie,

      Saya rasa berbaloi. Kalau nak ambil cover yang sama sekarang, harganya lebih mahal. Cuma En. Lie kena confirm balik cover RM150k tu samada kematian akibat kemalangan atau dia cover apa juga jenis kematian. Cuba buka balik polisi takaful tu.

  • Setahu saya ada 3 company shj yg ada guaranteed renewal medical card.

    Antaranya termasuklah Prudential dan MAA. Setahu saya AIA tidak termasuk. Betulkan saya jika saya silap.

    http://insuransprudential.wordpress.com/2010/10/27/please-ensure-your-medical-card-is-guaranteed-renewal/

    Guaranteed renewal ni penting utk menidakkan keperluan melakukan medical check up setiap tahun atau jika didapati peserta terlalu kerap menghampiri annual limit card.

    Saya agen, dengan MAA Takaful, sebelum orang bertanya.

    zunaidi.ahmad@gmail.com

    Sy selalu juga jumpa client yg suka ‘top-up’ sumbangan bulanan tapi nak dilebihkan dalam bahagian saving.

    Suka saya ingatkan untuk client yg mcm ni utk membuat ‘regular saving’ di unit trust fund yang perform.

    Saya juga konsultant unit amanah bersama Kenanga Investors Berhad, sebelum orang lain bertanya. Yang nak invest blh contact saya.

    Fund yg dicadangkan adalah Kenanga Shariah Growth Fund (KSGF)

    http://www.kenangainvestors.com.my/KIB/KIB.Application.Web/KIBfundsdefault/Individual/Home.aspx

    Moga beroleh manfaat.

    • Pembetulan AIA Public Takaful GUARANTEE RENEWAL.. Setakat ni
      AIA, PRU dan MAA guarantee renewal.. dan setakat ni AIA, ManualiLife dan Pru guna first party Medical Card Claim Health Care Assitance.

    • Maaf saya mencelah.

      Great Eastern Takaful juga auto renewal sebab follow polisi asas. Selagi tidak TPD atau meninggal atau lebih limit seumur hidup, maka medical card akan boleh guna.

      Ramai orang dimomokkan dengan guaranteee renewal ini menyebabkan masyarakat tidak faham betul2. Term guarantee renewal biasanya digunapakai untuk stand alone medical card.

      Boleh tanya detail saya di 016-6269627

  • Alhamdulillah..discussion yg baik..
    Sy sbg agen biasanya akan mengambil kira aspek keperluan client dulu..apa keperluan dia, adakah dia perlukan medical card shj atau beserta dengan raider2 yg lain..tp biasanya sy ttp akan explain tentang raider2 yg lain..walaupun jumlah pampasan yg kecil dan sederhana tp sekurang2nya niat kita utk mengurangkan sikit beban pada family dia…
    Contoh raider prubsn yg bole di add on
    -pampasan penyakit kritikal
    -pampasan kemalangan
    -elaun kemasukan wad ( tambahan utk yg sedia ada)
    -contributor (waiver)
    -byk lagi raider lain bole check di website prubsn

    Dan kebiasaannya, client akan buat decision utk buang raider2 ni sikit..dan tgglkan yg basic shj. 1 basic coverage dan 5-6 raider (termasuk medical card). Ada juga yg tak ambil medical card tp hanya ambil life insurance shj..

    Jadi sebenarnya bergantung pd keperluan client kita sendiri..Sy setuju jika kita sebagai agen letakkan diri kita pd situasi mereka.

    Sy juga ada buat MLTT untuk yg baru nak beli rumah,.
    Boleh PM saya untuk dapatkan Quotation dan penerangan perxuma
    0143381377
    Akmal
    PRUBSN TAKAFUL

  • bagi pendapat saya, insurans ini elok yg ambik yg ada saving sekali, kalau mcm AIA yg unlimited tu adalah stand alone iaitu xde untuk investment. Mmg AIA itu premium murah kerana bukan utk investment. Contohnya kalau byr premium rm300 sebulan. Setahun dah rm3600. Duit tu xkan dpt sikit pon dkt client. Kalau ambik yg skali investment, at least ada cash value utk 20 thn akan dtg. X terasa rugi sgt.

    Berkenaan harga wad tu sebenarnya terpulang kemampuan setiap org, xsalah utk tahun 1 hingga tahun 3 kekal utk bilik rm150, bila ekonomi keluarga sudah meningkt, boleh la diupgrade bilik wad yg harga rm300..tp terpulang kemampuan masing2..jgn bebankan diri jika xmampu..

    • Bagi saya, kalau nak saving, jauh lebih untung saving duit ditempat lain. Insuran asasnya dibuat untuk perlindungan, bukan untuk saving. Saving tu cuma alat nak lariskan insuran supaya orang tak terasa duit dia ‘burn’ bayar wakalah fees dsb. Projection yang dibuat oleh ejen pun selalunya bersifat “over-promise”.

        • tak semestinya tidak bagus….cuma yg ada saving tu gunanya bilamana kita terdesak utk guna duit…atau mungkin pada masa2 tertentu tak dpt nak byr bulanan…dah 15 thn tak pernah culas…tetiba laps 3 bulan….so akan burn mcm tu saja…bila nak start akan kira 0 semula….dgn ada saving, duit tu la akan tampung sumbangan bulanan kita sementara…dan boleh juga dikeluarkan sebahagian jika perlu sgt(elakkan pengeluaran utk jamin masa tua)….sudah pasti saving dalam takaful tak dpt pulangan setinggi dlm instrument kewangan…cumanya simpanan kita menjamin keluarga bila kita tiada…tinggi nilai sumbangan, akan tinggi juga nilai pampasan

        • Saving @ term yg betul ialah Cash Value. Antara fungsi Cash Value ni,if client x dapat byr Takaful 3@4 month (depend pd nilai Cash Value semasa yg ada)pihak Takaful akan tarik dr duit ni utk aktifkan Medical Card dr lapsed.

  • Assalamualaikum encik zul. Ada kawan saya ejen takaful bagitahu hanya syarikat takaful malaysia yang patuh syariah suruhanjaya sekuriti dimana dananya tidak bercampur halal dan haram. Saya dah check dalam laman web suruhanjaya sekuriti dan ianya benar. Apa pandangan encik zul

    • Wslm En. Norazli,

      Semua syarikat takaful patuh syariah sebab setiap syarikat perlu ada majlis pengawasan syariah dan dipantau oleh BNM. Saya rasa apa yang kawan En. Norzali maksudnya tu ialah saham. Syarikat Takaful Malaysia tu public listed company, tapi syarikat takaful lain tu anak syarikat kepada syarikat induk (holding company) yang public listed. Walaupun mungkin holding company mereka sahamnya tak patuh syariah, tapi syarikat takaful mereka patuh syariah.

      • Saya dah tengok listing bahagian kewangan dalam suruhanjaya sekuriti hanya bank islam dan syarikat takaful malaysia sahaja yg tersenarai. Hujah kawan saya ialah suruhanjaya sekuriti adalah badan yang pakar dan lbh arif dengan kewangan islam. Adakah list yg dikeluarkan oleh sc itu tidak merujuk kpd mana2 syarikat takaful tetapi hanya merujuk kepada saham syarikat tersebut sahaja. Terkejut juga bila diberitahu sebegitu. Mungkin encik zul blh rujuk di suruhanjaya sekuriti dan bantu meleraikan kekeliruan ini

        • Apa yang kawan En. Norazli cakap tu betul, tapi perspektif berbeza. Kalau syarikat takaful lain tak ada dalam senarai kaunter saham yang disahkan patut syariah, bukan bermaksud yang lain tu haram. Suruhanjaya Sekuriti tu senarai syarikat di BURSA SAHAM sedangkan banyak syarikat takaful lain yang tak disenaraikan di BURSA SAHAM. Contohnya Syarikat Takaful Ikhlas. Kalau dicari, memang tak ada saham Takaful Iklas, sebab ia bukan public listed company.

          PatuH syariah ataupun tak patuh syariah, BUKAN ditentukan ianya tersenarai dalam BURSA dan disahkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Itu pengesahan dari sudut lain.

          Badan yang mengawal selia kepatuhan syariah ialah BNM. Dalam requirement BNM, setiap syarikat takaful mesti ada Shariah Committee dan mesti dibuat Shariah Audit setiap tahun. Dan setiap laporan audit dan minit mesyuarat Shariah Committee mesti dihantar kepada BNM dalam masa 30 hari.

          Jadi tak ada isu dari sudut kepatuhan syariah. Kawan En. Norazli tu bagi kefahaman yang SALAH dalam isu ni.

          Kalau nak senang faham, ada orang dakwa cuma Syarikat ABC sahaja yang disenaraikan sebagai patuh syariah oleh Suruhanjaya Sekuriti. Jadi kita kena faham, Suruhanjaya Sekuriti tu pengesahan syariah dari sudut apa? Ia dari sudut penyenaraian di kaunter saham patuh Shariah di Bursa Saham. Ianya pengesahan untuk para PELABUR, bukan PENGGUNA. Jadi adakah makanan yang dikeluarkan oleh syarikat lain tu haram?

          Isu produk halal haram BUKAN ditentukan oleh Suruhanjaya Sekuriti, tapi disahkan oleh JAKIM. Mana2 syarikat yang dapat logo halal JAKIM, maka produk dia halal. Walaupun syarikat tu ada pelaburan lain yang tak halal, itu isu lain. Bahkan mungkin hanya satu syarikat disenaraikan di Bursa, yang lain tu hanya syarikat sendirian dan tak perlu pun pengesahan Suruhanjaya Sekuriti. Mereka tak ada kena mengena dengan Suruhanjaya Sekuriti.

  • Assalam En.Zul

    Sy nk btanye sket sekiranya seseorang tu sudah mengalami penyakit kritikal spt darah tggi,kencing manis dll adakah dia mmg x layak utk mengambil sebarang perlindungan insurans? Sekiranya tidak, bole x en zul cadangkan simpanan di bank mane yg tbaik sbg alternatif utk di kegunaan kos perubatan…setakat ini sy fikirkn unit trust sbg alternatif tbaik…kes ni blaku pd kakak sy dan dlm keadaan tkawal…mohon pandangan en zul…terima kasih

    • Wslm En. Nadim,

      1. Betul, bila dah kena penyakit, dah tak boleh ambil cover takaful.

      2. Kalau untuk simpanan, saya prefer Tabung Haji jer. Kalau unit trust, ada caj dalam 5% setiap kali caruman. En. Nadim boleh confirm caj ni dari ejen unit trust sendiri.

    • Darah tinggi dan kencing manis bkn penyakit kritikal…sbb masih boleh sembuh dlm perubatan.
      Penyakit kritikal ialah penyakit yg dr sudut perubatan moden mmg sukar nak sembuh cth kanser tahap 3 atau 4.

      Kalau dah sembuh kencing manis dan darah tinggi tuan boleh sertai takaful. Kalau masih mengidap tuan/ puan pun masih boleh ambil. Attach medical report dan biarkan underwriter buat kerja mereka. klu dah truk sgt mereka cuma tak cover penyakit sedia ada shj. kematian,tpd, kemalangan dan lain2 penyakit kritikal yg tak bkait dgn penyakit sedia ada masih dicover. utk keterangan lanjut ble ke fb sy.~Pena Sihat Ummah.

    • Sekiranya dah ada penyakit.kemungkinan besar mana mana syarikat takaful susah nak terima permohonan kita..tapi masih ada satu produk dari syarikat takaful ni yang boleh terima iaitu CANCER360-i…

      Boleh hubungi sy untuk penerangan lanjut ..

      Faizalsaad
      0194496431

  • Assalamualaikum En. Nadim,

    Saya adalah perunding unit amanah public mutual. Unit trust adalah instrument pelaburan utk. jangka masa sederhana (3-5 thn) dan panjang (5 thn ke atas). Kalau hendak guna dalam utk kecemasan mmg
    tak sesuai. Tabung haji paling sesuai utk jangka masa pendek dan sederhana iaitu masa kurang dari 5 thn.

  • Assalamualaikum, semua saya nak berkongsi tentang tips membeli takaful hayat dan medical card.

    Sebelum tu saya perkenalkan diri saya dulu. saya ryzal merupakan Perunding takaful drp Maa takaful.
    bagi mana yang nak ambik mana2 pelan takaful nie sebenarnya dia perlu tau apa yang patut dan tak patut diambil.

    Umum semua tau kepentingan kehidupan kita seperti makan minum, sewa umah, bill utiliti dan lain2. apa yang penting adalah kita kena protect dulu benda asas ini kerana sekiranya berlaku musibah seperti hilang upaya kekal dan mengidap penyakikt kritikal yg teruk sudah pasti lah memberi impak yang besar kepada keluarga kita khususnya.

    Sekiranya terjadi musibah mcam yg saya nyatakan di atas adakah kita semua mampu bekerja lagi ? mcm mana pendapatan bulanan kita ? adakah majikan tetap bayar gaji kita wpun terpaksa bercuti selama 2 thn ? adakah simpanan kita mencukupi utk menghadapi masalah ini ? adakah pasangan hidup kita terpaksa kerja overtime kerana nk tampung perbelanjaan yg semakin meningkat ?

    dalam memiliki atau membeli polisi takaful nie jumlah coverage yang besar amat digalakan yg mana ia dapat memberi cash money kepada keluarga kita sekiranya berlaku musibah yg besar ini. Berapa c0verage yg perlu ?

    cara kiraan coverage yang selalu sya praktik kan adalah (jumlah gaji tahunan kasar bahagi dgn 0.08)
    contoh: gaji tahunan 30k so 30000/0.08 = 375 000
    so dapatlah jumlah coverage RM 375 000 yng diperlukan utk polisi takaful. so anything happen kpd pencarum makan jumlah coverage ini lah yang boleh dituntut oleh peserta takaful. Tetapi sekiranya ingin coverage yang tinggi polisi takaful itu tak perlulah dicombine kan dgn medical card. sebab apa bila ada element medical card dalam satu polisi nilai coverage yang besar ini akan membuatkan harga takaful itu bukan lagi RM 300 sbln tetapi maybe dekat RM 500 sbln.

    Dalam mengambil polisi takaful ini, adalah pelan takaful hayat hendaklah diasingkan dengan pelan medical card dan caruman sekitar 10% drp nilai income kita jer tidak boleh lebih drp 10% adalah reasonable utk kita bayar carumam bulanan atau tahunan. selalunya utk adjustment kita boleh berbincang dngn ejen takaful yg betul2 memehami apa manfaat yang diletakkan di dalam proposal atau polisi pelanggang.

    Membeli pelan takaful ini bukan semata mata utk medical card tetapi membeli takaful ini adalah untuk memdapat perjanjian bertulis bg memastikan jika anything happen terjadi kat kita maka kita akan dibayar mengikut apa yang dijanjikan. bahasa yg mudah adalah plan takaful ini utk menggantikan pendapatan yang hilang akibt musibah yg tidak dijangka.

    ok la sekian terima kasih,mohon kemaafan jika perkongsian ini tidak mendatangkan manfaat kpd semua.

  • Assalamualaikum wrb,
    Saya nak share sikit ttg apa yang saya baca diatas..

    1) Medical kad – cari had tahunan yang tinggi dan unlimited lifetime, ada company unlimited smp umur 80 tahun! sebab bayaran sangat2 rendah RM3-4 sehari boleh dapat coverage tinggi

    2) Personal Accident – mmg bayar rendah cuma RM100 setahun pun ada, tp untuk claim bergantung pada term and condition. contoh kalau syaratnya patah smp siku tp yang patah cuma jari shj mmg tak dpt claim or bpe percen shj yang dpt. dan hanya untuk kemalangan sahaja. kalau kena sakit kritikal tk boleh claim! jadi advise saya elok amik plan yang combine untuk penyakit kritikal dan kemalangan akan di bayar lum sum. byr sebulan serndah RM100 sebulan pun ada. biasanya cover RM150000-RM200000 jika berlaku TPD atau Death any cause!

    3) Wakalah fee – ini bukan untuk komisyen agen shj, tp kos pentadbiran dan mengurus dan lain2.. untuk details boleh rujuk en google bg maklumat lanjut.

    4) Claim – kalau amik PA sahaja yang 100 setahun tak salah dan boleh tapi bolehkah tuan isi form claim sendiri, amik medical report sendiri, doktor report amik sendiri, dan sebagainya. wakalah fee bknlah ditetapkan agen tp oleh bank negara dan syarikat takaful. tu menjadi tanggungjawab agen untuk menjalankan tanggungjwab apabila nak buat claim!

    5) saya bg contoh plan

    Death ( any cause included accident and critical illness ) – RM 400000
    TPD ( ( any cause included accident and critical illness ) -RM400000

    Critical illness 46 – Rm100000
    Hosp allowance benifit – RM100 perday
    – ada cash value bila matang

    cuma RM150 sebulan..

    Tuan rasa berbaloi tak?

  • Salam en zul.
    minta pendapat en zul.ada x insuran yg cover anggota polis@ sesuai utk sorg anggota polis ambil bg perlindungan diri dan family.

  • Assalamualaikum
    Panjang lebar dah habis saya baca semua pandangan.. Timbul penyesalan dalam diri sebab saya dah ambil medical card prudential untuk seluruh ahli keluarga saya tapi bukan takaful. Agen yang mengsyorkan pon tak beri apa pandangan untuk takaful ni, sy diberi pilihan untuk medical pru health, medical card utk suami 220, untuk saya 230, untuk anak 1st 180, utk anak ke2 150. Semua nya berlimit. Dan mmg dah include investment, life, critical ilness and etc. jika saya berniat untuk menukar plan, adakah dibolehkan? Cadangan plan. Boleh hubungi saya di email watie@abumama.com.my atau talian pejabat 0387379151. Saya perlukan agen yang jujur dan telus dalam memberi pandangan. Saya sudah sesat.. Jgn disesatkan lagi. Allahualam

  • Assalamualaikum..sy tengah cari insuran yg sesuai tuk 1 family..boleh sy tau insurans takaful mana yg bagus x?..lg 1 dr apa yg sy baca agent merupakan bnda trpenting dlm pemilihan insurans..tp ada agent yg tidak telus dan mengambil sikap sambil lewa..jika agent tidak dpt membantu apa jaminan sy dikala memerlukan dan kecemasan ye? ..sy br berumur 29thn suami 30thn dan anak 8bulan..boleh sesiapa email sy quotation ke elleyzelyana85@gmail.com

    • Walauapapun yang akan terjadi..bagaimana pun ia bakal terjadi..bilamana pun ia akan terjadi..kenapa ia terjadi..mengapa ia terjadi..tiada siapa yg akan tahu..tiada siapa yg akan bantu..tiada siapa yg akan ambil tahu bila ia benar benar terjadi..we can imagine how bad things can happened.and when it did..game over..the truth is “human are more concern of HAVING than BEING..ini bukan madah kecewa..ini bukan madah dendam. Selingan untuk memperingati diri sendiri..kita taasub perlukan itu ini..jaga itu jaga ini..risau sana risau sini..Bila kita benar-benar sakit..all the takaful+insurance+saving+bursa saham..bla bla unit trust rubbish..im sorry maafkan sy terkasar bahasa..that time u dont need nothing. Ya Allah..andaikan aku ada 1 lg peluang..aku ingin dan sgt ingin menyatakan terima kasih kepada insan yg menyayangi diriku..ingin aku minta maaf kerana tidak pernah bersyukur ada mereka di sisi..they also dont need that all the thing that goes into “rubbish” they want you..just you..Sorry to say..orang akan buat apa sahaja untuk terus hidup..tiada siapa yg buat plan kematian.alangkah indahnya hidup ini jika kita ada juga plan kematian.madah ini untuk diri saya sendiri bukan untuk tuan/puan yang rasa hidup ini selamanya.hidup hanya sekali?salah tu..hidup ni 2 kali..renung-renungkan dan selamat hidup sekali..selamat dihidupkan sekali lagi..husnuzonnnn

      • Salam Farah. Betul kata awak, bila kita sakit, semua tu dah tak perlu, sebab apa yang family kita nak adalah diri kita sahaja. Tetapi, mati itu kan pasti, memang tidak perlu dirancang. Seseorang tu beli takaful bukanlah sebab untuk meneruskan hidup kita sendiri semata-mata. Tetapi sebagai persediaan juga kepada orang-orang yang ditinggalkan. Sekurang-kurangnya, selepas kita mati, kita tidak membebankan ahli keluarga dengan hutang-hutang yang kita tinggalkan. Bukankah itu juga 1 penganiayaan terhadap keuarga kita?Ataupun mungkin juga mereka bertambah susah kerana tiada lagi tempat bergantung, jadi dengan pampasan wang takaful yang ditinggalkan itulah sedikit sebanyak dapat membantu mereka meneruskan kehidupan. Sekiranya keluarga yang kita tinggalkan itu memang cukup serba serbi, ataupun wang pun melimpah ruah, wang takaful yang ditinggalkan itu bolehlah disedekahkan ataupun digunakan ke jalan yang diredhai. Itupun dah menyumbang pahala yang tidak putus bagi simati dan keluarga.Masa hidup inilah kita merancang. Kalau dah mati, semua pun sudah terlambat.Sesungguhnya dapat beramal kepada keluarga tu 1 rahmat yang besar.

  • Assalammualaikum,
    saya Syahril, Agen Sepenuh Masa di Great Eastern Takaful.
    Kami ada plan medical card yang releven utk jangka masa panjang dgn adanya peningkatan secara auto bagi Kadar Bilik & Had Tahunan (+10% setiap 3tahun). Dan kini menyusul dgn pilihan 0% ko-takaful.

    *Juga mengalu-alukan mereka yang ingin menambah pendapatan!!..

    Info lebih lanjut,
    Syahril Seban 017-3053630
    syahrilseban.get@gmail.com

  • Bila sebut pasal MATI, ianya pasti, Setiap yang hidup pasti akan mati.

    Apabila berlaku je kematian, cepat-cepat buat perkara berikut:

    1) Uruskan jenazah si mati – Fardhu Kifayah
    2) Selesaikan hutang si mati
    3) Urus pusaka si mati

    Suka saya sebut pasal Hutang ni.. Ingatkan diri sendiri..
    Di dalam Al-Quran ayat 282 surah al-Baqarah ini bermula dengan:

    “Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu ada urusan hutang yang perlu diselesaikan pada tempoh masa tertentu, maka catatlah”..

    Ayat ini menunjukkan setiap hutang perlu dicatat. Kerana hutang bukan perkara yang boleh diambil mudah.

    Dalam satu hadis, Nabi Muhammad S.A.W tidak mahu solatkan jenazah yang masih berhutang sehingga Sahabat bernama Abu Qatadah menjamin hutang tersebut.

    Pernah didatangkan jenazah kepada Nabi saw untuk disolat, namun Baginda bersabda: “Solatlah untuk sahabat kalian. Sesungguhnya ia masih mempunyai hutang.”

    Abu Qatadah lalu berkata, “Aku yang menjaminnya.”
    Nabi saw bertanya lagi, “Dengan sempurna?”
    Abu Qatadah menjawab, “Dengan sempurna.”

    Dan hutang yang menjadi tanggungan jenazah itu adalah 18 atau 19 dirham. (Hadis Sahih direkodkan oleh Imam Ibn Majah)

    Ramai hanya menekankan tentang keperluan “Medical Card” sahaja, sehingga lupa akan keperluan lain yang lebih penting untuk pelanggan kita. (Ramai agen “Product Pusher”). Kesian kadang tengok klien punya sijil/polisi.

    Kepada yg lain:
    – Kenalpasti keperluan utama dalam membuat takaful (Pendapatan, hutang, medical card)

    – Cuba buat senarai hutang? kenalpasti sama ada dilindungi Takaful/Insuran atau tak?
    Cth: Hutang Kereta (byk kes, owner meninggal kereta kena lelong!!), Personal Loan, Hutang Belajar , Hutang Credit Card, Hutang Rumah, Hutang Kawan, Hutang Jiran… Hutang.. Hutang dgn Allah swt (Haji dah buat?)… Sekarang ni, operator takaful pun ada bg servis Badal Haji.

    – Pilih agen yg serius & komited kepada bisnes mereka.. Sekian..

  • Assalamualaikum semua. Bagus perkongsian ni. Saya pun nak bagi sedikit tip yg saya rasa amat penting sebelum membeli insurance perubatan.Kebanyakan client terkene bila masa nak discharge. Macam macam kerenah berlaku. Kadangx. Client terpaksa membayar sendiri. Itu klu client ada duit, klu client tak ada duit camner. Mohon pandangan Tuanx yg arif

  • Byk saya baca, Produk terbaik mcm mana pun tp agen buat masalah…bila ckp mmg manis, bila claim byk memberi masalah. Selagi tidak sakit, selagi itu bayar premium…bila sudah sakit nak claim byk kerenah, itu yg membuatkan saya naik bosan bila ada ada promosi drp agen..saya taknak berlaku seperti yg lain. Jadi saya mmg sukar nak kenal pasti agen yg betul betul jujur dlm tugas mereka…klu yg part time…reject terus…

    • Kadang2 bukan dtg masaalah dr pihak agent tp dr pihak client. Sy pernah ad kes,ambil polisi then x declare ad gastrik,polisi baru 5 bulan. Bila report doc sampai kat PruBsn utk request GL,rupanya2 gastrik dia dah teruk. Di pihak PruBsn,diaorg ada doc sendiri yg akan tgk details sebab2 client warded. Bila x dicover by PruBsn,client mengamuk. By right,siapa yg bersalah sebenarnya..agent pun pening

  • Salam En. Zul,

    Saya just nak mintak pandangan encik. Kalo saya bekerja dan company saya sudah menyediakan insurans untuk saya, perlu tak saya ambil insurans peribadi lain lagi? Sebab saya bimbang sekiranya saya sudah bertukar atau berhenti kerja nanti, dan saya baru nak ambil insurans cost akan jadi mahal kerana umur dah meningkat. Tapi saya juga takut akan rugi sekiranya mempunyai 2 insurans. Apa pandangan encik?

      • wasalam puan & abg zul..
        sedikit perkongsian, sebenarnya takaful nie penting kepada semua x kira kerja swasta or goment. sebab ape.? kite nak lindung harta kite drp illness. contoh sekarang nie saya kerja dengan 1 company dan ade coverage insuran untuk saya dan family. ok.yang 2 alhamdulilah. tapy bagaimana selepas saya bersara or diberhentikan kerja. adakah company 2 akan cover lagi.? kalau lepas bersara umur lebih 5o baru nak ambik medical card.? memang boleh. tapy may be masa 2 dh mahal. harga rm150 dah jadi rm7++..

        arieff omar ikhlas =0145174603

  • Assalaamualaikum Tuan,

    Terimakasih atas perkongsian ilma di atas. Semoga memberi manfaat juga kepada pembaca yang lain. Sekiranya tuan tidak keberatan, mohon bantuan tuan untuk saya berhubung dengan agen insurance AIA yang tuan berurusan.
    Agak sukar sekarang ni untuk mencari agen takaful yang amanah dan telus. Segala jasa baik tuan amatlah dihargai. Terima kasih.

    • Assalamualaikum tuan, boleh hubungi saya. Wakil AIA public Takaful. 0194722294. Shahidan, saya akan terangkan apa itu FANTA. Finanncial, Afort, Need. Time, Action.

  • Says nk bt operation …boleh x sy guns insurance pelajar shja? Or sy kna ada insurance takaful jgk utk claim sbb Hosp swasta…

    • Salam Cik Sofiah,

      Ia bergantung polisi insuran tu. Cuba cek apa yang dia cover. Kalau polisi insuran kemalangan diri, ia cuma cover kes hilang upaya dan kematian akibat kemalangan sahaja. Kos hopital tak cover.

    • Salam,

      Untuk pelajar memang U dah ada peruntukan insurans max RM1000 untuk kos hospital tapi hanya di hospital pilihan U tu sendiri (mostly hospital kerajaan).

      Baru2 ni di lab saya, ada student hampir terpotong 2 jari masa tengah guna mesin shredder. Sebab nak cepat, dia terus pergi Hospital Pantai guna medical card and guess what? Total operation cost dalam RM30k. Itupun selamat cepat, kalau lambat rasanya hilang 2 jari dia tadi. Now dah recover sepenuhnya.

      Suami saya pun student master, baru je sign up takaful AIA tahun lepas dengan hanya RM67 sebulan, with full benefit hospitalization such as limit tahunan RM100k setahun, UNLIMITED lifetime limit, tiada caj ko takaful etc.

      Boleh hubungi 017-3930527 (Hanim) untuk info lanjut tentang AIA Takaful.

      Terima kasih En Zul 🙂

  • salam

    Salam,

    Harap dapat emelkan quotation untuk plan medical card takaful MEDICA atau SMART MEDIC – apa beza kedua nie ya . Quotation yg saya nak dalam budget bulanan rm200 sebulan.

    Boleh tak dapatkan quo untuk anak (budget bawah RM100 sebulan setiap anak): umairah,7 tahun, 8 mei 2008, ashraf, 4 tahun 12 feb 2011 dan hanif, 10 bulan, 30 mei 2014. Tq

  • Assalammualaikum..
    En zul..
    Sy mntak pendapat dn cadangan tentang insuran ni,
    Insuran mn kah yg terbaik utk sy dn klaurga sy isteri dn ank sy..
    Ade ke insuran yg cover keluarga sy dn simpan contoh mcm pelaburan,
    Atau insuran utk cover keluarga sj..
    Sy hrap en zul dpt bg pendapat dn cdangan utk sy..
    En zul bleh email kt sy..
    (Suhaimi.mutd@gmail.com)

    • Wslm En. Suhaimi,

      Saya tak pasti yang mana paling bagus. Kalau insuran ni ibarat sebuah kereta, saya sendiri tak pasti kereta apa yang sesuai dengan En. Suhaimi. En. Suhaimi kena lihat keperluan (risiko), dan bajet sendiri. Bagi saya, beli insuran (takaful) hanyalah untuk perlindungan, bukan untuk simpanan ataupun pelaburan.

      Saya boleh syorkan En. Suhaimi consult dengan mereka yang lebih pakar seperti tuan Afyan Mat Rawi, penulis blog http://rahsiatakaful.com .

      Wallahu a’lam.

  • assalam..sy tgh mencari insurance takaful utk family..bleh suggest x insurance ape yg sesuai?kalo sy amek saving ok ke? asben umo 33 & ank 1taun 3bln. tq

  • Salam. Mohon sedikit pencerahan. Apakah yg dimaksudkan dgn ‘portfolio withdrawal clause’. Saya difahamkan terdapat beberapa company takaful yg meletakkan clause ini dlm polisi mereka. Apakah kesan baik buruk clause ini kepada client? terima kasih.

      • so thats mean ianya akan merugikan client la.. apa akan terjadi pada perlindungan terhadap pelanggan.. sudah tentu ianya tidak memberikan kesan baik kepada client

        • Betul. Tapi bagi saya industri insuran ni kita tak perlu risau sebab ia dikawal ketat oleh BNM sendiri. Sebarang tindakan yang tak betul oleh syarikat insuran yang melibatkan campurtangan terus oleh BNM yang mana, lesen mereka boleh ditarik balik.

  • salam tuan..sy seorang ahli pelan insuran taaaful etiqa..baru2 ni sy terlibat dlm kemalangan semasa bekerja dan mengalami patah jari kelingking sebelah kanan dan menyebabkan sya tidak bole melakukan kerja2 kerana tangan saya telah di simen..persoalan saya boleh x sy menuntut claim dr pihak insuran walaupaun saya tidak di tahan di dalam wad..saya jg telah mendapat cuti mc selama 30 hari..

    • Wslm En. Junaidi,

      Kena rujuk balik polisi takaful yang En. Junaidi ambil tu untuk pastikan mereka cover atau tidak. Untuk kepastian, contact pihak takaful tu sendiri dan berikan no. rujukan polisi. Minta mereka jelaskan.

  • Salam En.Zul,

    Saya sedang mencari insuran kesihatan yang sesuai, untuk makluman saya berumur 26, bujang, apa pakej insurance terbaik yang boleh disarankan?

    Terima Kasih

  • salam en.zul,

    boleh saya tahu kenapa polisi ataupun pelan takaful nie selalu berubah2..hampir setiap 2 tahun…macam takaful ikhlas medisaver sudah diganti dengan takaful mediplan,..( sila betulkan jika salah ) dan apakah kebaikan dan keburukkan bila perkara ini berlaku terutama kepada pengguna baru atau pengguna sedia ada…? dan perlukkah pengguna upgrade pelan yg sedia ada..? mohon pencerahan. thanks

    • Wslm En. Rahman,

      Memang syarikat akan sentiasa review produk mereka. Tak silap saya, ia tak menjejaskan polisi kita yang sedia ada. Ia hanya untuk peserta baru sahaja.

      Pasal Takaful Ikhlas, saya syorkan bincang dengan ejennya.

      • salam en zul,

        ada tak takaful yg cover utk pregnency..? dan kalau ada apakah kriteria yg perlu diutamakan…? satu lagi kalau untuk takaful sy pernah dengar term..deposite guarantee and cashless party wujudkah term ini dan kalau wujud apakah perbezaan nya..? mohon pencerahan. thanks

        • As salam En Rahman.

          Medical Card Prubsn TakafulLink cover untuk komplikasi kehamilan seperti kandungan luar rahim, sawan ketika mengandung dan sebagainya. kriteria yang diperlukan pastinya seorang perempuan. tiada kriteria lain yang diperlukan. terima kasih.

          NorHaswani Abd Rahman
          Wealth Planner Prubsn Takaful
          0172847659
          norhaswani@hotmail.com

  • salam tuan. Setiap bulan saya sudah peruntukkan sejumlah wang untuk simpanan asb. Sekiranya saya ingin mendapatkan insuran adakah saya masih perlu yg saving? Atau medical card saja sudah memadai? Mohon pandangan tuan.

  • assalamualaikum..terima kasih untuk pendapat dan pandangan tuan..sangat membantu.

    aqilla hassan
    optomerist
    perunding takaful great estern
    013-3538539

  • Saya amat berterima kasih dan tertarik dgn tulisan En Zul yg bersifat sangat adil, relevan dan tepat! Tulisan ini seharusnya menjadi panduan untuk org ramai membuat pemilihan medical card.

  • Assalamualaikum encik zul.. sy amat tertarik dgn penulisan encik zul mengenai insurans.. kerana pada era ini, insurans dipandang sebagai satu “penipuan” bagi sebilangan besar masyarakat termasuk saya dan menyebabkan lebih kurang 70% rakyat malaysia masih tidak memiliki sebarang perlindungan insurans disebabkan kekeliruan dan takut tertipu. Setelah meneliti semua penulisan dan komen tuan, saya membuat keputusan untuk menabung di tabung haji dan melanggan insurans AIA. Terima kasih atas pandangan dan komen yang dapat meyakinkan. Semoga tuan dan keluarga dirahmati allah. Amin ya rabbal alamin. In shaa allah.

  • salam cik zul..

    saya amat berterima kasih dan berbesar hati kepada encik zul di atas penulisan cik zul. ini telah menaikkan lagi semangat saya sebagai ejen takaful ikhlas. yang penting niat untuk tolong orang melayu.

    takaful ikhlas menyediakan medical card+saving+investment.

    ariff_o@yahoo.com
    ws 0145174603 untuk quotation oe pertanyaan..

    “seorang isteri dan anak tidak memerlukan takaful tapi ingatlah seorang balu dan yatim amat memerlukan nya”

  • Assalam, saya mencari pakej Simpanan Haji beserta Takaful, syarikat takaful mana yang boleh bagi quatation untuk Saya, husband dan 2 orang anak berumur 2 tahun + 4 tahun
    sila email ke mshazai@gmail.com

  • Assalamualaikum

    Insuran dan takaful amat penting sekarang.
    Sementara umur masih muda dan sihat cepat2 lah mengambil mana2 plan. Biar susah sikit sekarang jangan susah di kemudian hari.

    Sekiranya berminat untuk mendapatkan mana- mana takaful boleh la whatsapp / email untuk membuat appointment.

    Hidayah
    013-9147413
    Sekitar klang valley

  • Assalam en zul..

    sy amat tertarik dgn pnerangan en zul tentang takaful..alhamdulillah sy lebih mudah faham…

    Bnyk perbincangan yg ilmiah dn bernas ttg takaful..

    Mmg betul, kita perlu takaful utk perlindungn diri..jika tdk utk diri kita tp pnting utk kluarga kita..

    Alhamdulillah, sy sedar ttg kpntingn takaful n mmperuntukkan sedikit dri gaji utk perlindungn takaful…

    Terima kasih en zul atas perkongsian ini..:)

  • Salam,

    Sy seorang pelajar sdh dilindungi polisi insurans oleh penaja sy. Perlukah sy mengambil pelan takaful buat masa skrg atau selepas sy habis belajar? Mana lg penting medical card atau takaful hayat? Jika sy sdh bekerja nnt dan company sdh bg takaful, perlukah sy mengambil pelan takaful lain sbg backup?

    Sila email- afiqkamarulzaman@yandex.com

  • assalamualaikum,

    mohon pandangan tuan. saya telah memiliki polisi insurans kesihatan dan pernah membuat tuntutan akibat “herniated disc” (lazim disebut “slipdisc”).

    baru-baru ini, mungkin saya terlupa @ (cuai) membayar premium bulanan sehinggakan pihak syarikat insurans menghantar notis untuk “reinstate” polisi kesihatan tersebut.

    ejen insurans saya mencadangkan saya menukar polisi baru setelah saya merujuk notis “reinstate” kepada beliau dan memaklumkan bahawa saya akan dikecualikan daripada membuat sebarang tuntutan jika berlaku lagi kejadian “herniated disc” (slip disc) di masa akan datang.

    pohon pandangan dan nasihat dari tuan serta rakan-rakan konsultan insuran. terima kasih.

  • salam en.zul n semua2..
    ada x medical card yg bawah rm1000 setahun?
    dulu sya pakai maa (rm800+)…now zurich(rm800+) tp x ada
    takaful..kena kencing..
    wassalam
    0125946218..whatsapp

    • Salam en.razman. saya ejen etiqa takaful. Kalau encik nak ambil medical card actually based on umur encik min kena bayar berapa. Dari pakej kami etiqa takaful duit encik yg encik bayar itu dikira 2 in 1. Iaitu saving plus protection .

      Kalau encik nak tahu lebih lanjut just emel kepada saya . Boleh expain details dan bagi pandangan
      emel: n_ftinn93@yahoo.com

      ty

  • Assalamualaikum En Zul dan rakan-rakan,

    Saya mohon pandangan serta cadangan mengenai situasi terkini saya. Saya telah mencarum takaful medical card produk P sejak dari 2007 dan sehingga kini masih mencarum tanpa sebarang tunggakan. Walaubagaimanapun baru-baru ini saya telah menemui takaful dari produk M yang bagi saya agak menarik dari segi had tahunan berjumlah RM200k dan tiada had seumur hidup jika dibandingkan dengan produk P yang jauh lebih rendah dari produk M.

    Bagaimana jika saya bercadang untuk menukar produk tersebut tanpa menjejaskan sebarang risiko jika ditakdirkan terkena musibah dalam tempoh penukaran takaful? Adakah saya perlu mencarum 2 takaful dalam masa sama dan jika produk M yang baru saya sertai tersebut telah capai tempoh lebih 120 hari barulah saya hentikan produk P. Saya risau jika saya stop dengan produk P dan sertai produk M dan dalam masa kurang 2 bulan saya terkena musibah tanpa disedari. Itulah situasi yang saya dapat gambarkan iaitu risaukan ‘Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran’

    1 lagi mengenai ejen. Bagaimana tuntutan saya boleh dibuat jika ejen yang saya ambil takaful tersebut berhenti atau hilang entah ke mana? Dengan siapa saya perlu berurusan sekiranya saya masuk wad dan uruskan semua tuntutan yang telibat. Maaf jika pertanyaan saya agak naif sebab saya nak perkara begini jelas dan terang. Mohon pandangan sahabat sekalian. Terima kasih. Afif +6012-9847788

  • En zul..
    Apa pendapat en zul tentang waiver? Adakah ianya faktor penting dlm medical card selain dr annual n lifetime limit n room&board?

  • Salam tuan Zul,

    Saya bersetuju dengan pandangan tuan di atas. Ke 5-5 perkara di atas juga merupakan pertimbangan saya semasa membuat pilihan takaful selain beberapa aspek lain yang saya pertimbangkan.

    Namun begitu, sesetengah pelan ini mempunyai pro dan kontra. Sebagai contoh apabila tuan menyatakan antara pelan kad perubatan XXX adalah terbaik kerana tidak mempunyai had limit seumur hidup. Saya agak tidak bersetuju. Pada pendapat saya yang tak seberapa ini, dalam keadaan dunia hari ini, bila terdapat company yang boleh tawarkan kad perubatan tanpa had, ‘something fishy’ dan saya rasa ada sesuatu yang tak kena. Ini menyebabkan saya mencari dan mengkaji serta membuat perbandingan.

    Rupanya walaupun tidak terdapat had seumur hidup, sebenarnya masih terdapat had seumur hidup dalam kes penyakit-penyakit tertentu. Sebagai contoh jika kita mengambil pelan bilik 200, had seumur hidup bagi rawatan kanser pesakit luar ialah RM165,000, manakala bagi rawatan dialisis buah pinggang pesakit luar RM110,000 seumur hidup. Sedangkan penyakit-penyakit inilah sebenarnya yang akan memakan kos yang sangat tinggi walaupun seseorang itu mempunyai kad perubatan.

    Berapa lama sebenarnya dialisis yang dapat dilakukan dengan menggunakan RM110,000 untuk seumur hidup?

    Anggaran kos dialisis (minimum) RM300/sesi x 3 kali seminggu = RM900/seminggu
    Kos sebulan = RM900 x 4 = RM3600
    Setahun = RM3600 x 12 = RM43200

    RM110,000/RM43200 = 2.5 tahun sahaja!

    Bermakna dengan had seumur hidup RM110,000 ianya dapat bertahan selama DUA SETENGAH TAHUN SAHAJA bagi pesakit buah pinggang yang memerlukan dialisis! Bagaimana kos dialisis selepas habis had seumur hidup ini?

    Oleh itu, pada pendapat saya, adalah berbaloi memilih kad perubatan yang mempunyai had tahunan dan had seumur hidup yang tinggi namun tidak meletakkan syarat-syarat lain (hidden) terhadap penyakit-penyakit tertentu. Adalah tidak berbaloi sekiranya kita mempunyai kad perubatan yang kononnya unlimited tetapi sebenarnya mempunyai had apabila kita benar-benar memerlukan.

    Selepas membuat perbandingan ini, saya telah membuat keputusan untuk mengambil pelan dari GREAT EASTERN TAKAFUL kerana mempunyai had tahunan dan seumur hidup yang tinggi. Sebagai contoh utk kad perubatan bilik berharga 200 had tahunan sebanyak RM120,000 manakala had seumur hidup RM1.2juta! Malah penggunaannya adalah menyeluruh dan bukan terdapat ‘diskriminasi’ terhadap penyakit-penyakit tertentu.

    Sekian

    Fahmy
    Apartmen Saujana, Damansara Damai
    0122295948

  • terima kasih atas banyak maklumat berguna di blog ini, saya mmg sedang mempertimbangkan untuk mengambil medical card yg terbaik, bila baca saya mula2 terfikir untuk mengambil medical card A, tetapi bila baca lebih lanjut perkongsian maklumat, mcm nak ambil medical card B pula….kesudahannya masih keliru….heheheh….mana yang lebih baik antara AIA dan great eastern ye?

    • semua produk takaful dan insurance adalah baik kerana semua produk mesti mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia sebelum boleh di pasarkan oleh operator takaful.

      saya perunding takaful untuk Prubsn,Takaful Malaysia,Takaful Ikhlas,dan AIA public takaful.

      boleh hubungi saya di 0139466766 atau email capspringtakaful@gmail.com

      Terima kasih

      • salam tuan zawani
        boleh tlg buat perbandingan mengenai kelebihan-kelebihan atau kekurangan antara produk-produk takaful dari Prubsn,Takaful Malaysia,Takaful Ikhlas,dan AIA public takaful.
        saya sedang membuat pilihan utk takaful keluarga saya
        emel saya mohd.syahrin.sapuan@gmail.com 0123619174
        terima kasih

          • Assalamualaikum puan akmar,

            maaf jika menganggu, saya Hakim dari takaful great eastern. saya ingin berkongsi dengan puan ,pelan takaful dari company saya untuk memberi pilihan kepada puan untuk memilih pelan yang terbaik dan puan perlukan. saya cuba emel kepada puan tapi gagal. mohon puan whatapps/sms kepada saya 0179380326 jika berminat

    • Assalamualaikum puan leena,

      saya Hakim dari takaful great eastern. saya boleh cakap semua co. takaful mempunyai kelebihan masing2 dan juga persamaan. antara yang penting adalah komitmen ejen tu sendiri. jika puan leena berminat, saya boleh berkongsi dengan puan pelan takaful dari company saya. yang penting pelan itu ikut keperluan puan. macam en zul cakap di atas, saya lebih syorkan pelan perlindungan. boleh sms/whatapps di 017-9380326

  • assalamualaikum…
    saya sgt bersetuju dgn gembira dgn perbincangan dan kesedaran yg semakin timbul dikalangan masyarakat berkaitan insurans dan takaful..saya adalah perunding untuk pru bsn takaful dan juga perunding wasiat amanah raya berhad.. moga para pembaca semua tak kira latarbelakang beroleh manfaat dan kita dapat menjalin ukhwah sesama kita demi kebaikan ummah… boleh hubungi saya di 0196430298 untuk kita sama sama menjalin silaturrahim…

  • salam… boleh mintak panduan utk pilih “critical illness” plan.
    lagi satu, boleh tak kalau seorang muslim utk memilih konvetional insurance.
    dan kalau saya dah ada medical card dr company, dan dlm masa yg sama saya ada medical sendiri, bill hospital akan di bayar oleh company, tapi apa function medical saya pula?…
    terima kasih…

    • Assalamualaikum erry, sememangnya seorang muslim TIDAK BOLEH memilih conventional insurance sbb ade unsur riba dan perjudian. beza medical card company, 1st coverage dan limit tidak besar. 2nd, company hanya cover selagi kita bekerja dengan company tersebut. kalau dah pencen dan tidak bekerja lagi, nak ambil takaful semasa usia lanjut, caruman bulanan confirm dah mahal. saya boleh bagi panduan tuk pilih critical illness tp saya perlukan sedikit info dari tuan/puan. boleh taye saya di 017-9380326, Insya Allah saya boleh bantu. Saya Hakim dari takaful great eastern. saya hanya nak berkongsi dan bagi pilihan.

    • cara menentukan berapa coverage utk critical ilness income tahunan x 3 tahun.

      contoh: income tahunan x 3 tahun= 60k x 3 = rm 180k.
      nilai coverage utk CI adalah Rm 180k. sekiranya disahkan kena sakit kritikal, adakah kita boleh bekerja lagi? so bila tak kerja adakah majikan akan bayar income lagi ? sebab itu pampasan rm 180k nie penting

      utk keterangan detail boleh whata apps saya di 011-19778959 ryzal

    • Mencari sesuatu yang halal itu fardhu atas setiap muslim..asas pada semua pekara yang berkaitan dalam kehidupan nie,jadi pada pandagan saya isu insurans konvensional dan takaful nie,wajib beralih kepada takaful.
      Ini kerana bila mana ada pilihan ke atas sistem perbankan berasaskan islam,maka wajib atas seorang muslim untuk memilihnya..

  • Assalamualaikum. Boleh tak kongsi dengan saya apa beza life insurance (stand alone) dan medical card (stand alone)? saya di fahamkan kalau life insurance kena bayar guna duit sendiri dulu baru boleh claim. so bagaimana kalau penyakit kritikal? mesti tak mampu nak bayar guna duit sendiri dulu baru claim. terima kasih.

    • Waalaikumussalam nieza. takaful adalah memberi perlindungan kewangan sekiranya berlaku musibah: kematian, penyakit kritikal, hilang upaya manakala medical card adalah untuk menanggung kos rawatan. ada banyak kelebihan jika ambil kedua-dua sekali. untuk masuk hospital, sy nasihatkan masuk panel hospital company takaful,dan ada beberapa sebab lagi kenapa Guaranteed Letter tidak dikeluarkan pada hari yang sama. bagi saya, sebagai agen, kita perlu membantu client sekiranya client ade masalah untuk membayar deposit. jika nieza berminat untuk tahu lebih details, boleh whatapps saya 0179380326.

      • walaikumusalam nieza. Perbezaan medical(card stand alone) dan life standalone adalah life atau takaful hanya untuk pampasan kematian atau critical ilness dan beberapa riders lain,kelumpuhan dan tidak ada untuk medical card,sebagai contoh AiA public takaful ada medical card stand alone hanya khusus medical card.untuk family pakej dan individu ,AiA public takaful juga ada combination life dan medical card.Untuk medical card stand alone tiada pampasan kematian dan penyakit kritikal.satu pekara lagi ada medical card yg stand alone ni ada yang auto renew dan ada yang perlu renew setiap tahun.berbeza dengan combination yang tidak perlu renew hanya ada repricing bila kos rawatan meningkat terlalu tinggi.

    • life insurance
      manfaat lebih kepada pampasan utk kos sara hidup. contoh kena sakit kritikal stage 2 so sekiranya manfaat sakit kritikal bernilai rm 500k so pihak company akan membayar manfaat kpd peserta sebanyak rm 500k. bukan masuk hospital lps tu claim. walaupun rawatan dibuat di hospital kerajaan company tetap akan bayar pampasan tersebut.

      ada juga agent insurance/ takaful akan letakkan manfaat medical card di dalam life polisi ini, sbg daya penarik kpd pelanggang. dan ada juga agent akan jual sebagai stand alone.

      Medical card
      utk medical card pulak fungsi utama adalah utk pembiayaan bill hospital swasta sahaja. dan ia tidak mempunyai manfaat lain selain drp pembiayaan bill kos hospital swasta.

      utk penjelasan lanjut boleh what apps saya 011-19778959 ryzal

      atau add saya kat facebook: fb.com/ryzal.all

  • Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Saya telah membuat penerangan panjang lebar perbandingan mengenai pelan antara Great Eastern Takaful dan XXX spt yg disarankan dlm artikel ini. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelan Great Eastern Takaful boleh hubungi saya melalui telefon saya 0122295948. Terima kasih

  • Assalamualaikum, saya sedang mempertimbangkan untuk membuat perlindungan takaful, saya baru sahaja terima penerangan dari ejen Great Eastern Takaful, yang bagi saya sangat baru saya kenal berbanding Etiqa, Prudential dan Kurnia. Bolehkah ejen dari Prudential, MAA dan AIA berikan quotation kepada saya dalam tempoh terdekat ini, saya berumur 23 tahun, least risk worker iaitu guru, dan masih bujang.

    E-mail saya euphoricalzephyr@hotmail.com

  • Assalamualaikum…

    Saye ingin bertanya kepada en zulkifli,
    Untuk en zulkifli sendiri, insurance
    apa yang en ambil, dan Apa manfaat2
    yang en dapat dari insurance tersebut,

    Terima kasih….

  • Salam En Zul, nak tanya jika anak saya demam dan doktor saran masuk wad, adakah takaful akan cover. tq

      • En Mohd Khairi,

        Sepatutnya cover.
        Pengalaman dgn PruBSN anak kawan saya warded sebab demam mmg akan cover.
        Encik boleh check blk dgn agen takaful encik… Jika belum ada ejen takaful encik boleh hubungi saya, insyaAllah saya boleh kongsi tips dan cara memilih takaful mengikut keperluan encik

        Kamilia Jasrizal
        0194058411

  • Saya ada buat sedikit tinjauan. Jarang sekali dengar orang sebut medical card dari syarikat Takaful Malaysia atau Takaful Ikhlas. Bagus tak ‘medical card’ dari syarikat-syarikat ini? Macam Takaful Malaysia pun ada menawarkan juga medical card ‘stand alone’ tanpa had seumur hidup iaitu ‘no lifetime limit’.

    • Asalamualaikum Tuan Yaseer,

      Semua Takaful operator tak kira takaful malaysia atau mana mana takaful,mesti mempunyai kelulusan dari Bank negara sebelum produk boleh di keluarkan untuk pasaran. Semua produk bagus tak ada yang tak bagus,lebih kurang sama sahaja,beza hanya dari segi rider rider atau manafaat yang di tawarkan. Pekara yang paling adalah kena tgk apa keperluan untuk diri kita sebenar..adakah kita hanya perlu medical sahaja atau memerlukan saving sekali ,pampasan sahaja dan sebagainya,

      Pekara paling penting sebelum ambik atau sertai sesuattu takaful,kena faham dan dapatkan penjelasan yang detail dari ejen ejen..baca polisi fahamkan polisi ..kena tgk dalam polisi,apa yg di cover dan tak..ada co- takaful ke tak..ada c0- payment ke tak masa isi borang jangan sembunyikan apa apa maklumat berkaitan kesihatan.

      Bila dah faham dan masuk Takaful,. sebelum guna pastikan .
      1. bayaran Premium cantik,,tak ada tunggakan
      2. pastikan waiting period di patuhi
      3. check balik rawatan yang nak buat di cover ke tak.

      InsyaAllah kalau pekara pekara ini di patuhi,,tidak ada masaallah untuk mendapat rawatan dan claim.
      Paling penting tak timbul lagi INSURAN DAN TAKAFUL PENIPU.

      call/whasaap untuk pertanyaan—0139466766.

  • Assalamualaikum..alhamdulillah..segala puji bagi Allah..sebenar nya ini perkongsian yang sangat baik en zul..saya merupakan salah seorang life planner dari aia public takaful..sekadar perkongsian..salah satu dari apa yang en zul sebut tadi adalah tentang perlunya kita memahami risiko sebelum mendapatkan perlindungan takaful..saya suka ingatkan pelanggan saya tentang ini..sebagai contoh seorang bapa yang meng’takaful’ kan anak nya..selalu nya saya akan nasihat kan..untuk anak tidak perlu untuk subscribe rider2 yang tidak perlu..anak berusia setahun..tidak perlu untuk ada death benefit and critical illness benefit yang tinggi..semuanya adalah kerana setiap tambahn rider ini akan meningkatkan kos premium anda..tetapi bagi seorang bapa..perlu bagi nya untuk mendapatkan perlindungan penuh..ini kerana ahli keluarga bergantung kepada nya selaku pencari nafkah..sekiranya berlaku musibbah..maka si bapa telah menyiapkan perlindungan..ramai kalangan shbt sy seboleh mungkin menjual segala pekara yang boleh untuk menjadikan premium lebih tinggi..kerana di situ letak nya komisyen yang tinggi..namun bagi saya ini sebahagian jalan dakwah hang perlu di rintis secara ikhlas..soal ganjaran itu urusan Allah..saya berpeluang mengingatkan saudara seagama saya mengenai hadis nabi..ingat 5 sebelum 5,tentang bagaimana nabi tidak suka umat nya meminta2 dan sebagainya..

    Mohd suhada zolkifli
    0182132965

  • Assalamualaikum… saya berharap sangat bantuan daripada sesiapa yang boleh membantu… saya ambil insurans dari Prudential dari tahun 2012, dan pernah claim sekali untuk buat skop, dan result tak ada apa2 masalah kritikal. Baru 3 hari lepas saya dapat tahu dari agen yang lain bahawa kad saya konvensional… memang masa ambil medical card ni saya tak tahu apa2 tentang konvensional dan takaful ni. Jadi sekarang saya nak tukar kepada sesuatu yang patuh syariah. Tapi masalahnya, daripada syarikat yang sama saya dapat tahu kalau mohon baru, dia dah potong sebahagian besar benefit yang saya dapat dari kad sebelum ni. Contohnya elaun harian di hospital dan elaun surgery. Rasa rugi pulak. Jadi kalau boleh, saya nak cari mana2 insurans yang boleh bagi coverage tahunan dan lifetime yang tinggi, plus ada semua coverage2 yang saya pernah dapat dulu. Tapi saya tak tahu nak cari siapa dan di mana. Takut pulak dapat ejen yang mengambil kesempatan. Terima kasih

    • Salam shahana

      Mencari yang halal itu wajib ke atas setiap muslim..yang halal itu nyata dan yang haram itu jugak nyata..jelas dari masalah yang awak hadapi ejen insurans awak tidak memaklumkan sepenuhnya kepada awak tentang polisi yang awak terima..tapi masalah ini tidak menyebabkan awak terlepas dari pandangan dan hukum mengenai masalah melibatkan insurans konvensional..hukum haram itu tetap terpakai..cuma sepanjang pengetahuan saya,selama mana awak tidak mengetahui keharaman produk konvensional yang awak gunakan itu..ianya tidak menjadi dosa asbab tidak tahu..setelah mengetahui nya..maka jatuhlah hukum sekiranya awak terus menggunakanya..untuk persoalan berikut nya..cuba awak hubungi saya..mana tahu saya boleh bantu dari segi khidmat nasihat berkenaan produk takaful..0182132965

  • Assalamulaikum En. Zul..
    Sy ade mengambil insurans PA dan medicalcard, life. Saving saya, bank yang lain walaupon tidak seberapa. Sy penah mendengar tentang edu plan utk ank yg beserta medicalcard serta life. Mohon pencerahan,ttg pelan insurans pendidikan utk anak. Sbb sy ingin mengambil insurans utk anak tetapi konpius sama untuk menyimpan asing untuk pendidikan seperti isspn. Dengan kekangan kewangan. Mohon jasa baik encik untuk memberi pandangan. Tq

    • Wslm Pn. Lina,

      Takaful tujuannya untuk perlindungan. Kalau untuk tujuan simpanan, banyak lagi instrumen lain yang lebih baik. Daripada ambil perlindungan anak-anak, keutamaan sebenar ialah perlindungan ibubapa. Kalau ibubapa dah cukup coverage, insyaAllah anak-anak lebih terjamin sebab ibubapa yang akan menanggung anak-anak.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum
    Saya telah mengambil medical kad BSN TAKAFUL, pembayaran utk satu Keluarga saya seramai 5 org/berjumlah rm1000 sebulan.
    Saya & isteri rm275/sebulan.
    Bermula bulan Jan 2015.pembayaran adalah setiap bulan.
    Masaalah saya, baru2 ini bulan 11 isteri saya TELAH didiagnosis KANSER.
    Dan saya telah bawa isteri saya ke specialist pantai, tetapi pihak insurance kata nak kena investigate dlu.
    So proses dihospital x dpt berjalan lancar.
    Mcm mana saya nak buat? Mati akal saya.
    Mohon jawapan semua.

    • Wslm En. Mus,

      Apa yang saya tahu, kebanyakkan insuran cover untuk kanser stage 3 dan 4 je. Jarang insuran yang cover untuk cancer stage 1 dan 2.

      Lagi satu, insuran tak cover penyakit yang wujud sebelum perlindungan itu diambil.

      Jadi saya rasa pihak insuran nak investigate perkara tu dulu.

    • Asalamualaikum Tuan Mus,

      Pihak insurance akan investigate dulu untuk mengetahui rekod rekod tuan kalau dah ada ataupun pernah masuk hospital di mana mana sebelum tuan mengambil medical card.

      kalau di dapati isteri tuan sudah ada rekod di mana mana hospital kerajaan atau hospital swasta sebelum mengambil medical card dan isteri tuan tak declare dalam borang cadangan semasa mengambil medical card..memang akan menghadapi masalah dan kemungkinan besar untuk cancer tak akan di cover.

      walaubagaimanapun tuan masih boleh berbincang dengan pihak prubsn untuk tindakan selanjutnya.

      kalau tak silap saya tuan boleh rujuk pada polisi ,pada bahagian pekara pekara yang di kecualikan atau tak di cover.

      salah satunya,jika di dapati sesuatu penyakit wujud 2 tahun sebelum mengambil medical card tak di cover.

      Untuk kes isteri Tuan,kalau laporan doctor mengatakan kewujudan cancer ini telah lama,memang akan menghadapi masaalah.

      Proses investigate ini makan masa jugak,.cuma saya nasihatkan jika pihak prubsn ada meminta tuan untuk mengisi requirement form dan mendapatkan pengesahan dari mana mana hospital ,tuan kena pastikan untuk mengikut dan memenuhi semua soalan yang di khendaki. proses ini Memang memang agak menyusahkan..kerana tuan kena pergi ke setiap hospital untuk mendapatkan rekod perubatan.

      jika tuan tidak memenuhi segala pekara yg di khendaki oleh pihak prubsn,,akan timbul lagi masaalah untuk mengunakan medical untuk masa akan datang.

      semoga isteri tuan cepat sembuh dan segala masaalah isteri tuan dapat di selesaikan dengan sebaik mungkin, tuan berbincang dengan ejen dan pihak prubsn.

    • Assalammualaikum puan Mariaty. Saya Amran bin Abas dari Prudential BSN Takaful.. mohon puan hubungi saya di talian +601111188851 atau email amranabas@yahoo.com In syaa Allah saya bantu puan untuk maklumat berkenaan medical card. Terima kasih

  • Assalamualaikum wrh wbt

    Saya mohon jasa baik En. Zulkifli untuk tumpang post ini. Terima kasih.

    Mohon Tuan/Puan, agent-agent (yg sharing based, not komisyen based sahaja), bak kata puan ima seperti komen di atas “buat quotation client sebagamaina kita buat quotation utk diri dan keluarga kita” boleh luangkan masa utk terangkan kepada saya dan suami polisi terbaik dan jujur anda untuk ditawarkan mengikut keperluan kami?

    Mohon dihubungi secara email di alamat:
    hanas_0909@yahoo.com
    (cc: miz2mess@yahoo.com)

    Terima kasih.

  • saya dah siasat pasal aia public takaful untuk plan family takaful di link https://ringgitplus.com/en/health-insurance/medical-card/ …..memang ada limit seumur hidup iaitu ada limit seumur hidup range 250K-375K untuk rawatan buah pinggang dan cancer…. Padahal kalau ikut iklan tiada “lifetime limit”….Sedangkan kebanyakan takaful operator yang lain seperti prudential, great eastern dan MAA kenakan “as per charged as annually limit” dan asalkan tak melebihi had seumur hidup untuk kedua2 penyakit ni…Sya nmpak ni dah macam hidden things, so ada apa2 komen untuk menjelaskan hal ni drpd ejen AIA?

    • asalamualaikum Tuan asruf,seperti yang maklumkan sebelum ini,sebelum mengambil sesuatu insurance /takaful ,kena faham dan mintak penjelasan dari ejen ,memang banyak iklan iklan dari sesetengah ejen tidak berapa tepat,sebab itu saya nasihatkan tuan dapatkan iklan iklan atau info dari company terus atau iklan yang di keluarkan dari company .

      bagi sesetengah ejen yang ambik kisah tentang hal ini,mereka akan tulis notis kat bawah iklan (Sila rujuk polisi atau brochure sebenar dari company masing masing)

      Contoh yg tuan maklum kan tu seperti kat bawah.

      Overall Annual Limit (Item 1 to 17) Per Person Covered-100k
      Overall Lifetime Limit (Item 1 to 17) Per Person Covered-no life time limit

      Out-patient Kidney Dialysis Treatment (per Lifetime) and Out-patient Cancer Treatment (per
      Lifetime)-250k

    • Untuk makluman,kalo tak salah maklumat untu aia public pekara 17 ke 19 itu adalah additional item yg aia bagi untuk sebagai tambahan kepada rider yg sedia ada..maksud nya begini yearly limit bagi kadi 150k..item 17 ke 19 itu adalah tambahan kepada 150k yg ada khas untuk penyakit tersebut..dan additional itu tertakluk kepada jumlah itu sahaja..tgk balik polisi..bila client warded sahaja ianya tertulis as charged sebagaimana kebanyakan polisi dari syarikat lain..setiap syarikat ada pro and cons..so dont eaisly blame another company product..tq

  • Assalam en zulkifli,

    nak tanya, kenapa saving di takaful satu kerugian? kalau tak saving, bulan2 yg dibayar tu pergi ke mana? adakah kita akan dapat balik andai kata kita tdk ditimpa kemalangan atau admit hospital? minta penjelasan encik sbb sy plan nk amk takaful ni.

  • Salam,

    ada masalah ke kalo kt amik takaful melalui agen berlesen cth. Al isra’, Al fateh empire dll, apa kelebihan nya kalau kt amik direct dari operator atau agen berlesen.

    PRUBSN hotline takda hotline customer service 24 jam. macam ada sedikit risiko kalau tetiba kita tak dapat hubungi agen pada waktu kecemasan. harap ada sesapa yang boleh beri pendapat.

    • Ain.

      Jk x keberatan, boleh sy tlg kongsikan sikit.

      Cik sememangnya tidak boleh amik direct dgn operator sbb mereka bukan agent takaful berlesen yg perlu lulus exam dan g training kompentensi setiap tahun.

      Bila cik amik dgn agent, agent bertanggungjawab utk memberi khidmat sebaiknya.

      Cik, hotline utk apa ea? Masalh spt apa? Jika kes admitted ke wad.. PruBSN sudah menggunakan sistem online. Tanpa kehadiran agent pun sudah boleh diuruskn antara hospital dan pihak takaful.

      Agent pun manusia.. Ada jangka hayatnya.. Ada agent yg x sempat berkhidmat dgn clientnya sudah pun dijemput mengadap yg Maha Agong. Sistem online ni dpt atasi mslh keperluan agent disaat kecemasan. Untuk makluman, PruBSN Medi Assist boleh dihubungi 24jam 0321667377 jika perlu perkhidmatan

      1. emergency medical evacuation
      2. medical service provider referral
      3. arrangment of Dr’s appointment
      4. telephone medical advice
      5. Travel assiatance.

      Untuk khidmat rundingan dan penerangan takaful. InsyaAllah sy akan cuba bantu mengikut keperluan semua.

      Saya Wadi dr PruBsn Takaful.
      0199852115
      Fb: Wadi Esyam

  • Assalam en. mohd zulkifli shafie..

    Saya ingin berkongsi pengalaman pahit dengan agen insuran takaful dan kalau boleh saya mahu minta pandangan en mohd zulkifli mengenai masalah saya ini. untuk pengetahuan, saya telah ambil takaful mulai 2013 dengan cara bayaran tahunan(bayar melalui acc agen kerana ketika itu saya dan keluarga menetap di indonesia). kami pulang ke tanah air pada Jun 2015 dan agen mengesyorkan kami untuk menukar plan medical card. Plan medical card itu menarik perhatian saya dan suami dan kami bersetuju untuk menukar plan. Saya ada menanyakan layakkah kami dapat semula duit yang telah disumbangkan untuk plan insuran lama. Agen menjawab layak tetapi tidak secara detail. seminggu selepas kami bersetuju untuk menukar plan medical card, suami saya telah mula membuat bayaran mengikut nilai yang diberikan agen dan bayaran dibuat ke acc agen.setelah 3 bulan berlalu, saya merasa pelik kerana agen masih belum berikan polisi insuran kepada saya padahal bayaran bulanan telah dibuat. Berlarutan hingga Nov 2015 setelah kami asyik bertanya mengenai duit yang kami boleh dapat semula dari plan insuran lama serta no polisi insuran yang baru..barulah kami diberikan no polisi untuk dibayar terus ke takaful. Minggu lepas sejumlah wang telah dikreditkan ke akaun saya dan suami dan jumlah yang kami dapat sangat sedikit dari jumlah yang kami bayar sebelum ini. Kami pergi ke pejabat takaful dan dimaklumkan memang hanya itu saja yang kami layak dapat. Kami rasa amat tertipu kerana agen tidak memberikan penjelasan secara terperinci apa akan berlaku kepada jumlah duit yang telah kami bayar jika plan ditutup sebelum genap 5 tahun. Selain itu, untuk plan insuran medical card yang kami bayar ke akaun agen dari bulan jun 2015, yang dimasukkan ke akaun takaful hanya bermula pada okt 2015. Kami telah membuat aduan mengenai agen ke ibupejabat takaful. Adakah cara lain yang boleh kami lakukan? Terima kasih en. mohd zulkifli

    • Wslm Pn. Raja Aqma.

      1. Tentang polisi yang lama, saya rasa ejen tak beri penerangan yang cukup dengan berapa peratus duit yang puan bayar itu dianggap sebagai “simpanan”. Hakikatnya, sebahagian duit tu akan “burn” sebagai wakalah fees. Portion simpanan hanya sedikit.

      2. Kalau begitu kesnya, puan kena report kepada syarikat takaful tersebut. Dan sertakan bukti yang puan telahpun membuat pembayaran ke akaun ejen.

      Pengajarannya, jangan terlalu bergantung kepada ejen. Kita kena ambil inisiatif baca terma-terma atas kertas sebelum buat bayaran. Dan belajar untuk deal terus dengan syarikat.

      Wallahu a’lam.

  • Assalam,
    saya sedang tercari cari pelan insurans yang boleh bagus dan ejen yang dapat memberikan servis yang baik kepada client. Sebelum ni ambil insurans dengan sunlife tapi saya quit sbb tak berapa setuju dengan cara mrk.

    Terima kasih

  • assalam….sy merupakan agen AIA Takaful…bg yang berminat mendapatkan maklumat dan memiliki medical card AIA Takaful blh hubungi saya 019-630 8474/ 017-635 6284

  • Assalamualaikum wbt..
    Mohon tumpang iklan ye En Mohd Zulkifli Shafie.
    Saya adalah agen Prudential BSn Takaful..

    Ada yang berminat untuk mengambil Polisi takaful boleh hubungi saya terus ke talian 014-2645348 ( Cik Manal Zulaikha ).

  • salam,
    sebelum ni saya telah stop pru bsn takaful disebabkan ketidak tulusan agen saya, (malas nak bukak balik cerita lama), dan ketika ini saya dalam pencarian insurans terbaik untuk diri saya. kebanyakan akan menawarkan 3 dalam satu iaitu life,medical and saving. untuk in patient company ada cover setakat ini,
    soalannya perlu tak saya buat medical kad utk saya juge(beli tambahan) dan yang mana yg sesuai. lagi satu soalan , adakah ok kalau amik 3 dalm 1 tu atau just medical saja…

    • Salam shah

      Soal perlu,sekiranya di tanya pd perunding takaful jawapanya sudah tentu ya..namun pada pandangan saya adalah seperti ini..takaful ini adalah salah satu instrumen kewangan yang agak unik..keperluan saudara shah dan orang lain tidak sama..untuk soalan perlu atau tidak medical card..dari sudut pandang saya (tidak mengetahui latar belakang syarikat dan perkerjaan)jawapan adalan ya,kerana saudara memerlukan satu pelan persediaan sekiranya terjadi sesuatu kepada pekerjaan atau jawatan saudara.soal tiga dalam satu pada saya terlalu objektif..seperti pandangan en zul..takaful bukan tempat terbaik itu menyimpan,takaful adalah entiti yang bertangungjawab untuk melindungi risiko dan musibbah kewangan yang melanda saudara..maklumat lanjut hubungi saya 0182132965

      • thnks for the info… alhamduliilah setelah tanya pendapat yep.. mmg sy akan amik semula pelan medical tu .. utk simpanan yep akan ke tempat lain//// utk medical setakat ni company saya tanggung segala kos rawatan luar dan dalam…. betul juga kalau terjadi apa2,, takkan company nak tanggung sepanjang hayat.. setakat ni sy masih tercari 2 pelan perlindungan medical yang terbaik… penin peninnnn…..

    • asalamualaikum tuan shah.

      soalan berkenaan dengan keperluan mengambil medical card tambahan perlu ke tidak kerana sudah ada company punya sudah ada.

      Pertama sekali tuan kena jumpa HR company ,tuan boleh tanya berapa sum covered untuk medical (kalau banyak ok) . kedua adakah insurance company tuan ambik itu ada extended , maksudnya polisi masih boleh di sambung selepas pencen atau berhenti kerja,,walaupun kebanyakkan company jarang mengambil polisi ini,tetapi ada juga yang mengambil.

      kalau lah semua pekara di atas tidak ada,saya syorkan 100% tuan mengambil takaful untuk tambahan.. pertama sekali kerana bila tuan dah tak bekerja atau berhenti kerja ,secara automatic insurance pun stop,dan kalau masa ini tuan baru nak ambik ,akan timbul bermacam macam masaalah seperti mungkin tuan dah ada penyakit,umur dah meningkat yang mana akan menyebabkan premium bulanan terlampau tinggi..atau memang permohonan akan di tolak terus.

      berkenaan dengan pilihan samaada medical card stand alone atau takaful yang 3 in 1 atau investmentlink.

      kedua dua ada pro and contra.

      cuma nasihat saya kalau tuan hendak mengambil 3 in 1 kerana mahu pulangan atau ROI yang tinggi,itu kurang tepat kerana ,bila tuan bukak polisi dan baca pada bahagian pelaburan dan saving ,tuan boleh nampak jumlah wang yang terkumpul. Tuan kena faham jumlah wang yang terkumpul itu adalah PROJECTION syarikat takaful ada company yang letak samapai 13% setahun.,walaupun bila dapat yang sebenar tak sampai 10 %.

      cuma kelebihan 3in 1 berbanding dengan stand alone medical card adalah dari segi polisi mudah lapsed.

      kalau medical stand alone kena pastikan langsung tak ada tunggakan ,maksudnya bayaran bulanan mesti tepat…kalau tertunggak polisi boleh terminate terus,dan kalau dah terminate ,untuk permohonan baru kena declare balik laporan kesihatan,contohnya masa ambil sebelum lapsed tuan belum ada diabetes,tapi bila nak buat yang baru balik sudah ada diabetes,secara automatic untuk kes kes berkaitan diabetes,medical dah tak cover.

      berbanding dengan polisi 3 IN 1,kalau tertunggak setakat 2- 3bulan ,polisi masih aktif,dan kalau dah lapsed pun ,tuan hanya perlu bayar semua tunggakan dan tunggu sebulan,polisi akan aktif kembali tanpa perlu membuat permohonan baru.

      Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya : capspringtakaful@gmail.com
      0139466766

      • Perkongsian yang baik mohd zawani. RFA..Takaful bukan tempat yang baik untuk menyimpan..ianya sejenis perlindungan..always remember that..

  • Salam saya..takaful advisor prubsn takaful…untuk keterangan lanjut boleh call atau whatapps…semua syarikat takaful punyai.kelebihan masing…yg penting kita sebagai perlu jujur dgn client…semoga semua takaful advisor berjaya dan dirahmati Allah sentiasa…

  • Assalamualaikum Tuan/Puan,

    Bagi yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut plan dalam Prudential BSN Takaful, boleh lah menghubungi saya ditalian 019-3360301 (Hilmi).
    Saya ejen sepenuh masa dan tinggal di Johor Bahru.

    (maaf Tn Zul,tumpang iklan)
    Terima kasih.

  • Suatu analisa & pandangan yang baik Tn Zulkifli. Kini sudah ada pelan medikal kad takaful mampu milik dengan coverage sekurang-kurangnya 1.1juta setahun. Ada juga pelan untuk seisi keluarga yang jauh lebih murah dari pelan secara individu. Kenapa coverage 2, 3 ratus ribu setahun sudah tidak memadai? Kenapa had seumur hidup sudah tidak relevan? Ikuti perkongsian analisa kami di mutualtakaful https://mutualtakaful.wordpress.com/2015/11/15/takaful-medical-card/
    Untuk keterangan, hubungi/ whatsapps: 019-4340728.

  • Salam En Zul. Maaf bertanya, En Zul acap kali menyebut Takaful. Tapi Takaful ape yg encik sekeluarga ambik. Banyak takaful di Malaysia.

  • Maaf.. tumpang tanya.. insurans akan cover tak kos full medical check up..?? Sy mpunyai medical card PRU.. dan telah mcarum selama 6 tahun n xpernah mgunakan medical card tsebut..

  • Salam , tahniah n sgt berinformasi …

    If siapa2 yng berada di selangor, kl..boleh pm/whatsapp sy utk sy share psl takaful , utk income protection ataupun education plan utk anak-anak.
    Jangan risau , tiada paksaan , sebab keluarga anda adalah tanggungjawab anda , dan semestinya keputusan di tangan anda, bukan saya.

    013.77.33.8.44
    Perunding takaful prudential bsn takaful.

  • Saya tertarik dengan penulisan tuan, tak semua orang mempunyai pertimbangan begini bila memilih perlindungan kesihatan. Banyaknya lebih berminat untuk mempunyai bayaran caruman paling rendah dan berapa nilai elaun harian jika masuk wad.

    Sebenarnya takaful berkonsepkan perlindungan. Kenapa ramai yang selalu beranggapan takaful ialah medical card? sebab konsep asas perlindungan ialah kesihatan. Selain itu, takaful juga sebenarnya memberi perlindungan terhadap:
    1. Hutang
    2. pendapatan
    3. pendidikan
    4. persaraan
    5. haji / umrah
    6. pelaburan

    terdapat banyak instrument lain yang menawarkan perkara yang sama tetapi konsep takaful ialah sebagai perlindungan sekiranya kita didatangi 3 perkara:
    1. Sakit kritikal
    2. Hilang upaya
    3. Meninggal dunia

    kesemua ini akan memutuskan pendapatan kita kerana kita sudah lagi tidak bekerja. sebagai perlindungan, caruman takaful anda mampu untuk melindungi masalah hutang anda bila anda tidak boleh bekerja lagi. begitu juga dengan pendapatan, ianya boleh dilindungi dengan mempunyai caruman takaful. pampasan akan diberikan sekiranya 3 perkara ini muncul.

    Kesihatan, hutang dan pendapatan ialah perkara asas yang wajib dilindungi..takaful ini luas..bukan hanya tentang medical card.

    Maizatul
    Great Az Advisors
    http://www.greatfinancialplanner.weebly.com
    012-6825197
    Ig: islamicfinancialplanner
    seremban.melaka

  • Pengalaman beberapa kali saya dan ahli keluarga admit, ada medical insurance belaka.
    Agen punya elaborate cantek.
    Bila hospital nak claim waktu discharge, insuran delay dengan macam2 sebab. Pernah tunggu dari 9 pagi discharged hingga 5 ptg pun masih ding dong.
    Bahkan pernah ada insuran yg tak cover anak saya sebab bukan lagi student katanya. Yang pelik, monthly contributions insuran tak querry pulak bila umur anak dah tak entitled.

  • Assalamualaikum..
    Saye ade ambil insurans AIA personal assurance..dan ianya bukan takaful.
    Saye ingat nk tukar plan tapi saye xde ejen sebab insuran ni just melalui col melalui hotline 2tahun lepas. Dan saye pon xbrape jelas dgn plan insuran saye..so sye nk buat mcmne,just col je aia or mcmmne?

    • Assalam puan nurul, saya Rasyidah life planner dr aia public takaful berhad. Puan blh menghubungi sy di no 0163386519 jika puan serius nk tukar ke takaful aia…. Untuk pelanggan yg lain…. Jika belum miliki perlindungan takaful …segeralah mohon sementara masih sihat.. Apabila kita x cukup dana untuk membayar kos2 perubatan nnt…bdn mula disahkan menghidapi penyakit kritikal, waktu itu kita akan terasa pentingnya ada perlindungan takaful…kita memohon perlindungan takaful bukan untuk kegunaaan sekarang kerana kita akan guna pada masa akan datang . Sama juga dengan kad perubatan, pohonla awal kerana tiap kad perubatan mempunyai waiting period 90-120 hari. Tiada individu yg sanggup membelanjakan wang simpanan / wang persaraan utk membiyai perubatan….kerana fokus kita wang simpanan/ wang persaraaan adalah untuk diri kita apabila tidak lagi berkerja dan mungkin untuk anak2 yg masih dlm persekolahan. Setiap 2 tahun, kos perubatan meningkat 10%… Bg yg tercari2 plan apa yg perlu untuk diri sendiri, hubungi sy untuk kita aturkan temu janji kerana aia public takaful sekarang ada pelbagai plan yg sesuai utk diri kita sendiri, siapa kata jika ada 1 sakit kritikal tdk blh ada perlindungan takaful? Yg penting bukak minda, dan beri peluang kpd diri sendiri utk mengetahui plan apa yg mengikut keperluan semasa skrg….betanya kpd org yg betul
      Dan dr syarikat yg betul…. insyallah ada penyelesaian. Yg Baik Dr Allah yg buruk dr sy untuk perbaiki….

  • Salam En. Zul…
    Nak Tanya direct ni…mana lebih baik takaful AIA or MAA…makin baca makin pening…tgh berkira nak amik medical card ni…hu hu..please advise…

        • Assalam puan sasa,
          Sy rasyidah dr aia public takaful berhad, no telefon (0163386519)
          Setiap syarikat mempunyai kelebihan produk/ plan mereka sendiri. Sebelum membuat keputusan , dapatkan segala input dr apa yg puan nak kemudian puan baru buat keputusan. Agent hanya memberi nasihat dengan tiap produk/plan yg mereka ada. Puan yg perlu mengenalpasti adakah ciri2 plan itu sesuai dgn keperluan puan pd masa akn datang kerana kita memohon perlindungan bukan untuk kegunaan sekarang tetapi adalah untuk kegunaan pada masa akan datang kerana kita tidak mahu membiayai kos perubatan yg semakin meningkat pada masa akan datang. Cuma pendapat saya, untuk memilih kad perubatan,puan perlu jelas mengenai jumlah had tahunan, had seumur hidup. Sy bg contoh. Pelanggan saya baru2 ini mengalami sesak nafas dan dimasukkan ke ampang putri…kos untuk pembedahan injap untuk sedut di saluran tersumbat itu adalah rm 45,000…apabila had tahunan kita hanya rm60k-50k setahun, adalah amat tidak mencukupi kerana selepas pembedahan kita perlu followup treatment. Apabila had tahunan itu x mencukupi, itu yg menyebabkan kita terpaksa sambung di hospital kerajaan / membayar tunai… Mengikut kepada pengalaman saya menguruskan claim pelanggan , minimum seseorang itu perlu mempunyai had tahunan sekurang2nya rm 100, 000 ekoran kos perubatan yg kian meningkat disamping no life time limit. Kerana kebanyakkan syarikat perlindungan luar, menawarkan had tahunan 1 million -5 million seumur hidup, tetapi akan ditolak apabila guna utk kos perubatn. Perlu diingat , pelan perubatan kita unjurkan adalah untuk melindungi kita sepanjang kita hidup . Berapa million pun had seumur hidup , sbnrnya tidak mencukupi JIKA UMUR KITA PANJANG , itulah pentingnya No life time limit….memang kita ambil perlindungan untuk JIKA…JIKA SAKIT, JIKA MASUK WARD, JIKA UMUR PANJANG,JIKA X MAMPU LAGI BEKERJA DAN JIKA2 YG LAIN. Perlu bijak memilih plan supaya kita faham faedah yang akan dapat apabila berlaku JIKA2 itu….
          Maafkan sy jika ada salah dan silap dlm memberi pendapat.

        • Salam tuan..jika tuan ingin tahu tentang pelan takaful dan medical card sudilah menghubingi saya..harap saya dapat membantu tuan dalam mendapatkan yang terbaik..tuan juga boleh membuat perbandingan mana yang lebih baik untuk tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

          0134076539
          Md Noor bin Bidin
          Agency Manager Takaful Ikhlas
          Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
          Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

  • Salam, saya masih mencari2 takaful yg sesuai untuk keluarga saya, jika tidak keberatan agent2 sekalian bolehlah emailkan quotation untuk saya (27tahun), isteri (27 tahun) dan anak (1 tahun) ke ibnujairani89@gmail.com

    Terima kasih

    • Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

      0134076539
      Md Noor bin Bidin
      Agency Manager Takaful Ikhlas
      Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
      Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

  • Salam..tuan kalau kite cume amik medikal kad sahaja hrga akan berubah ikut umur kan..jadi berbaloi ke klau hanya ambil medikal kad. saya dan anak2 dah ada insuran tp saya cume terpikir andai ahli keluarga bertambah rasanya mcm tak ampu nak ambil insuran lagi. kalau kata saya tukar insuran individu ke insuran family adakah berbaloi..dan amik insuran 2thn++

  • assalamualaikum warga takaful…

    saya telah mengambil policy prubsn sebelum ini…tetapi disebabkan kurang pengetahuan sy telah mghentikan pembayaran disebabkan rasa kurang kepercayaan terhadap agen…
    diharap ada yg sudi jawab…huhu..

    1: sy diserang penyakit asma ketika kecil…dan telah ditahan wad pada umur sy lbh krg 8 tahun…dan tidak pernah ditahan semenjak itu…setelah menerima buku policy…sy mendapati sy tidak mendapat coverage bagi penyakit yg berkaitan dgn asma…bukankah ia sepatut ny berpandukan record kesihatn sy bg dua tahun sebelum sy mengambil policy…

    2: disebabkan rasa syak wasangka…sy telah berhenti mencarum…dan pada bulan 12 tahun lps policy sy diistiharkan lapse…adakah policy sy still aktif…bolehkah sy membuat policy baru…

    terima kasih admin…

      • assalamualaikum cik@pn siti,

        1. bergantung kpd health declaration yg dibuat masa apply. selalunya jika sykt takaful x berpuashati dgn declaration, mereka akan minta kita pergi buat check up di panel mereka. dari situ, takaful co’s akan buat risk evaluation samaada permohonan kita ditolak, caruman ditambah, penyakit tu di kecualikan n etc.

        2. kalau sijil dah lapse, maknanya sijil takaful tu dh x aktif. kalau nk bagi aktif, boleh reinstate. utk reinstate, kena byr caruman yg tertunggak n perlu isi borg health declaration.

        kalau nk buat sijil baru, boleh je. Isi semula borang permohonan.

  • Salam..sy nak bertanye sy masuk pelaburan AIA ,PB Advantage Plus Plan..bayar bln2 Rm 400 dan melabur selama 10 thun..dan utk tahun ke2,4,,6,8..sy akn dpt 8% dr pelaburan tu..dan akn menaik slpas 10 thun..sy akn dpt lum sum 100k setelah 25 tahun..sy nk tnye adakah brbaloi pelaburan yg sy buat..or ade mane2 ajen AIA yg bole jelaskan..t.kasih bnyak2..klau bole nyatakn skali pelaburan yg brbaloi tuk sy..hehe

    • Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

      0134076539
      Md Noor bin Bidin
      Agency Manager Takaful Ikhlas
      Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
      Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

  • Assalamualaikum….
    Syukran jazilan en zul dan semua….
    Alhamdulilah semua info amat bermanfaat….
    Semoga kita semua diberi keberkatan di dalam hidup dan mendapat kebahagian dunia akhirat….InsyaAllah.

  • Salam semua..saya juga berminat untuk mendapatkan takaful untuk saya dan keluarga. Saya berumur 31 tahun, isteri 31 tahun, anak lelaki 4 tahun dan perempuan 3 tahun. Boleh cadangkan pelan dan caruman bulanan yang sesuai untuk kami. harap boleh emailkan maklumat kepada saya di clanis85@gmail.com

    • Salam tuan..saya ada hantar email kepada tuan..harap saya dapat membantu tuan..ini nombor saya jika tuan perlukan..

      0134076539
      Md Noor bin Bidin
      Agency Manager Takaful Ikhlas
      Berpengalaman lebih 8 tahun dalam bidang takaful
      Fb : Md Noor Takaful Ikhlas

  • Assalamualaikum tuan..

    Alhamdulillah semoga ramai pembaca yang mengambil manfaat daripada perkongsian tuan ini..bagi saya apa yg dikongsikan tuan ini sgt bermakna kepada mana2 orang yang ingin mencarum takaful atau pun yg sudah mencarum takaful..
    Selama hampir 8 tahun saya dalam bidang takaful ini, sememangnya ramai dikalangan pelnaggan takaful yang tidak begitu mengambil peduli apa yg terkandung dalam pelan takaful yg mereka carum..begitu juga dgn agen2 takaful yg kurang memberi maklumat selengkapnya kepada client mereka..sungguh perkongsian tuan ini semoga membuka mata dan memberi kesedaran kepada pelanggan dan agen khususnya..

    Alhamdulillah..kepada siapa2 yang inginkan pelan takaful dan medical card..cadangan saya kepada semua adalah pelan mediplan takaful ikhlas..ikhlaslink secure takaful..

    Sudah tentu saya yakin pelan ini adalah pelan terbaik..

    Medical card takaful ikhlas

    # TIADA HAD TAHUNAN
    # HAD HAYAT YG TINGGI RM 850K HINGGAL RM 3.5 JUTA
    # TIADA KO TAKAFUL JIKA KURANG DAR 10% HAD HAYAT
    # PENINGKATAN HARGA BILIK JIKA TIADA TUNTUTAN
    # DOWNGRADE BILIK, DAPAT TUNAI
    # BANTUAN TUNAI (KANSER DAN BUAH PINGGANG)
    # KAD SEHINGGA 100 TAHUN (WAIVER TERMASUK KAD-PERCUMA JIKA BERLAKU MUSIBAH)
    #GUARANTEED RENEWAL SEHINGGA 100 TAHUN

    WALLAHUA’LAM..
    WASSALAM..

  • saya sha 23tahun,disahkan oku pada 21 tahun, doctor sahkan saya mengalami kecacatan ketika kecil, tetapi saya telah diusung sana ke mari dari kecil, doktor sahkan saya normal fizikal,
    pada pertengahan bulan ketika saya berumur 23tahun, saya nak amik takaful insuran MAA,PRU, mereka bilang telinga saya tak cover. saya kecewa.

  • Assalamualaikum tuan,

    Saya telah mengambil pelan takaful ikhlas nyawa dan penyakit kritikal selama 3 bulan dan kini saya bercadang untuk tutup pelan takaful ikhlas saya sekarang dan mengambil pelan takaful ikhlas medical card. Tapi saya dimaklumkan oleh agen takaful saya yang saya tidak dibenarkan untuk tukar pelan takaful saya sekarang untuk mengambil takaful ikhlas medical card kecuali setelah cukup setahun pelan takaful saya. Saya ingin memohon pencerahan dari mana2 agen takaful yg ada untuk confirmkn fakta setahun sebelum boleh menukar pelan takaful saya. Hopefully ada yg dpt membantu

    Wassalam

    • Assalamualaikum,

      En. Hafiz boleh rujuk dlm sijil takaful tuan berkaitan perkara nk tukar plan tu. kalau tak jumpa dlm kontrak, rujuk pd syarikat berkaitan dgn menghubungi talian khidmat pelanggan mereka. tq.

      utk sebuthrga percuma, boleh hubungi saya,
      Zu (0173259626)
      Takaful Malaysia

  • MORTGAGE LEVEL TERM TAKAFUL ( MLTT )
    ———————————————–
    Hari ni banyak post di fame pages tentang pinjaman rumah dari BSN 100% loan covered + 5% MRTA/MLTT.

    Tapi kali ni nak citer bagaimana MLTT ni serve as an alternative dari MRTA/MRTT yg amik 5% dari loan disburse (if MRTA/MLTT) tu absorb sekali dgn loan.

    SO,
    ?Menjadi kelaziman, MLTT akan disertakan bersama pinjaman perumahan (housing loan).
    ?MLTT menawarkan perlindungan yang lebih baik drpd MRTA.
    1. Pampasan Kematian
    2. Pampasan HUPK
    3. Sakit Kritikal
    4. Simpanan

    ?Bagi mereka yang gemarkan jualbeli hartanah, MLTT boleh dipindah milik dari satu aset kepada aset yang lain.Berbeza dengan MRTA, pemilik perlu memiliki insurance setiap kali membeli aset yang baharu.

    ?Bagi pemilik rumah kediaman persendirian pula, MLTT boleh digunapakai sehingga usia 99tahun pemilik. Berbeza mereka yang memilih MRTA, pada ketika usia emas kelak, disaat pembiayaan perumahan telah tamat, mereka tidak akan memiliki insurance lagi..Disaat itu, mereka baru sedar akan kesilapan membuat pilihan.

    ?MLTT memberikan perlindungan lebih baik..disaat usia menginjak umur senja, kebarangkalian penyakit dtg melanda tinggi, disini lah fungsi MLTT berperanan. Jika sakit kritikal, pemilik menerima pampasan dan sekaligus menyelesaikan baki pinjaman perumahan mereka.

    ? Bagi generasi muda hari ini, mereka menyatakan belum memiliki rumah? Apakah berbaloi memiliki MLTT sedangkan rumah pun tiada?

    MLTT boleh disandarkan kepada segala hutang pinjaman sedia ada, pinjaman kenderaan, PTPTN, kad kredit atau apa sahaja bentuk pinjaman peserta. Apabila memiliki rumah kelak, boleh dipindah milik kepada pinjaman perumahan…

    Itulah keunikan pelan pelupusan hutang dibawah skop MLTT.

    Untuk maklumat lanjut dan info tepat, sila hubungi:

    PM me, Nazrul: 013-5012430
    PM me, Nazrul: 013-5012430
    PM me, Nazrul: 013-5012430

    Terima kasih tuan tanah 🙂

  • saya dah membaca tulisan tuan, terima kasih kerana memberi byk input. tpi bila dh baca smpai bwh saya masih keliru medical card yg mane sy patut ambil..skrg sy cuma ade buat medical card utk anak kembar sy dgn prubsn takaful, tpi dh brp kali anak admit, ade beberapa bende yg buat sy kecewa dgn insuran ini. saya plan nk bertukar ke medical card family. buat masa ni sy masih berminat dgn AIA takaful medical card. umur saya 34 tahun, suami 31 tahun, anak kembar usia 21 bulan. sekiranya adde ejen takaful yg berminat boleh emailkan quotation pd sy di n.syareena@gmail.com. terima kasih

  • Salam tuan Zul & responders

    Banyak manfaat sy dpt drpd info2 diatas. Terima kasih banyak2. Mohon jika ada agent di Pahang utk insurans berikut :-

    1. Takaful ikhlas
    2. Takaful MAA
    3. Takaful Aia
    4. Takaful great eastern

    Saya 36yo & berminat utk mdptkn insuran medikal card. Boleh contact sy mll e-mail :- nasemuni@gmail.com. Byk lg soalan2 sy nk minta clarification drp agent2 yg experienced.

    Thanks ,

  • Salam..tuan/puan apa kabar..dh ada perlindungan takaful? Kalau dah ada alhamdulilh..kalau belum ada…great Eastern takaful ada menawarkan 12 manfaat perlindungan antaranya:

    1) Kad perubatan had limit 900k Dan cover sehingga umur 99 tahun.

    2) pampasan tunai sebab kematian rm100k

    3) khairat kematian rm2k proses dalam sehari

    4) hilang upaya penuh dan kekal rm100k

    5) pampasan kerana penyakit kritikal rm100k

    6) pampasan tunai kerana kemalangan rm20k

    7) elaun hospital sehari rm200

    8) cuti sakit sebab kemalangan rm20 sehari

    9) percuma premium sehingga umur 99 tahun

    10) great Eastern sambung bayar polisi anak jika si pembayaran meninggal dunia.

    11) simpanan sehingga rm60k

    12) towing car percuma seluruh malaysia

    Great Eastern takaful juga ada menawarkan simpanan utk mengerjakan HAJI/ pasti haji Serendah rm50 sahaja.

    Manfaat menyimpan di great Eastern takaful adalah:

    1) pampasan penyakit kritikal, kematian, hilang upaya

    2 elaun ihsan
    3) simpanan
    4) elaun adha
    5) badal HAJI
    6)elaun umrah/ HAJI

    Kalau tuan/puan berminat kita boleh set appointment boleh cll atau watsup sy 0183940755..

    Cepat2 ambil perlindungan takaful sebelum terlambat..insya Allah sy sedia membantu

  • Nak tanya etiqa takaful dlm ranking ke berapa kat malaysia dlm bidang insurans? Antara etiqa ., maa dan aia mana yang lebih bagus ?

    • Saya tak pasti.

      Cuma apa yang saya tahu, ambil takaful ni tak perlu tengok ranking. Macam beli kereta, kita tak perlu tengok ranking kereta tu. Cukup sekadar kereta itu dapat penuhi keperluan dan bajet kita.

    • Betul apa yang diperkatakan oleh tuan zulkiflie, setiap syarikat takaful ada kelebihannya masing masing. Jika berminat mengetahui apa yang ada didalam Aia takaful boleh hubungi saya
      Saya sedia menbantu..

      Faizal saad
      +60194496431
      Aia Pulic Takaful

  • slm..saya nak minta pendapat,saya ada ambil insuran konvensional prudential bermula dari jan2011,tapi last bayar pada june2015,accnt masih active cuma perlu bayar shj outstanding,saya ada terlintas untuk tukar kepada takaful oleh kerana konvensional dgr2 rumors tak tahu invest ke mana,cuma saya risau jika nak ambil baru yang takaful ni takut ada penyakit yang tak cover.Ada yang sudi tak bagi pendapat yg mana pilihan terbaik,sambung yg lama atau mula yg baru.terima kasih

  • Thanks for this page, En Zulkifli Shafie. Banyak info cons & contra about insurance. sehari suntuk baca this page and few insurance websites. Saya mmg berminat nak beli takaful insuran ni. Harap ejen2 takaful YANG RELEVAN bole emailkan quotation EXCLUDING Investment-link. Specifically for medical card/critical illness/death/hilang upaya. Sila hubungi melalui email saya : darlyza@gmail.com ,Thanks in adv.

  • Assalamuaikum,saya Nadiah Dari Prudential takaful , Terima en zulkifli menjelaskan kepentingan takaful , sharing info info Sgt manfaat. Jika ada yang berminat untuk mendapatkan quotation percuma yg besesuaian Boleh hubungi saya ,inshaallah sy Akan Bantu : Nama : Siti Nadiah Kamaruddin. No tel : 0129844216 bole whatapps (Pahang & kl area) tq

  • Salam, saya telah mengambil medical card mcis insurance genap setahun dan agen maklumkn ianya patuh Syariah Kerana Ada panel Syariah dan Dan yg saya Serbia diuruskan Oleh Aberdeen Islamic , namun saya rasa ragu2 bila syarikat mcis bukan syarikat takaful . Terima kasih tuan Zul article yg sangat membuat minda.

  • Salam,
    boleh bagi quatation aia takaful untuk family package umur sya 31 tahun suami 31 tahun anak 2 tahun 2 bulan dan 9 bulan keduanya perempuan.

  • Salam En. Zul dan responder yang aktif,

    Saya ingin memohon pencerahan berkenaan maklumat yang betul. Saya bercadang untuk menukar policy dari Prudential Takaful kepada AIA Takaful – Family Package. Namun begitu saya dimaklumkan oleh agen Prudential bahawa Package AIA Family ini ada non guarantee policy and allowing AIA to do policy cancelation at anytime and prudential dont have that..

  • Assalamualaikum, sy nk tnye ckit, ape perbezaan dri segi benefit kelebihan dan kekurangan antara Takaful Prudential BSN dengan Takaful AIA ye ?sy sdah amik under Prudential bsn. Kawan sy inform AIA ada cover utk family (ayah ibu anak 4 org ) dlm rm450

  • Assalamualaikum,
    saya tengah mencari insurans takaful untuk anak saya. Mana yang okay? AIA atau MAA? No prudential Please.

  • Assalamualaikum….sy juga ada beberapa soalan nak diajukan…insurans mana yang sedia kan plan utk cover family?setakat ni sy tgk AIA je yg ada….lain2 lebih kepada individu kan…dan adakah insuran susah untuk lulus jika berat badan kategori Obesiti?tp tuan badan sihat dan tidak punyai apa2 masalah penyakit….sbb sy pernah cuba apply great estern insurans…tp x lulus sebab berat badan berlebihan…T.kasih

  • Assalam.
    Terima kasih En Zul kerana mewujudkan thread ini. Banyak maklumat yg boleh dikongsikan samada oleh agen takaful atau tidak.
    Pada saya tidak ada baik atau buruknya sesuatu produk takaful keluarga. Yg penting agen mestilah telus dlm menyampaikan maklumat produk dari aspek yg positif mahupun negetif kepada client. Selepas itu terpulang kepada client utk membuat keputusan..
    Need base selling sangat penting. Agen perlu tawarkan apa yg pelanggan kehendaki..

    Bahtiyar
    0126914522
    bahtiyarprubsn@gmail.com
    Wealth planner
    PruBsn takaful

  • Salam.. sy sedang survey utk mencari pelan insurans terbaik untuk saya. Selepas membaca komen2 diats,Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut pelan2 yg ditawarkn oleh aia takaful, maa takaful, prudential bsn & great eastern takaful. Boleh 3mail kpd saya zaidatulerma@yahoo.com, & utk maklumat umur sy skrg 30 tahun