Kekayaan Negara Untuk Siapa?

by on June 7, 2008


Apakah Benar Malaysia Tertekan?

Minyak, oh minyak… Hm, saya tak faham kenapa kerajaan kita begitu tertekan dengan kenaikan harga minyak dunia. Semasa kenaikan dulu, saya pernah membuat coretan tentang isu ini dalam yahoogroups.

Kenaikan harga minyak dunia bukan disebabkan KOS PENGELUARAN, tetapi disebabkan SPEKULASI. Kenaikan minyak dunia sepatutnya menggembirakan seluruh rakyat Malaysia kerana negara kita adalah pengeksport bersih. Maksudnya, kita ada lebihan minyak di Malaysia.

Kenaikan Minyak Menguntungkan Malaysia

Kenaikan harga minyak dunia, bermaksud menjadikan PETRONAS untung berlipat kali ganda! Tak pecaya, tengoklah tahun lalu – PETRONAS mencatatkan “record profit” tak silap saya lebih kurang RM76 bilion, iaitu keuntungan paling tinggi dalam sejarahnya. Saya yakin, keuntungan tahun ini akan mencecah RM100 billion!

Em, siapalah diri saya nak komen pasal ekonomi. Tetapi pandangan yang pernah saya lontarkan dalam yahoogroups tahun lalu ada persamaannya dengan pandangan Tun Dr. Mahathir dalam artikelnya yang terkini di www.chedet.com.

Komen Tun Dr. Mahathir

“Mampukah Kerajaan terus beri subsidi? Saya “penasihat” Petronas tetapi saya tahu sedikit sahaja berkenaannya dan tidak lebih daripada apa yang dilaporkan dalam akaunnya yang diumumkan. Apa yang saya tahu mungkin tidak begitu tepat tetapi cukup untuk saya membuat beberapa penilaian.

Malaysia mengeluar lebih kurang 650,000 tong minyak sehari. Kita guna 400,000 tong dan selebihnya 250,000 tong di export.

Tiga tahun lalu minyak mentah dijual pada kadar USD30 satu tong. Hari ini ianya USD130 – kenaikan sebanyak USD100. Hampir tiada peningkatan di dalam kos pengeluaran oleh itu lebihan USD100 boleh dianggap untung bersih.

250,000 tong yang dieksport sepatutnya memberi kita pulangan 250,000 x 100 x 365 x 3 = RM27,375,000,000 (Dua puluh tujuh bilion Ringgit).

Tetapi Petronas untung lebih RM70 billion, yang kesemuanya milik Kerajaan. Kerajaan ini melimpah dengan wang.” – Tun Dr. Mahathir, 5 Jun 2008

Dikejar Secupak, Rugi Segantang…

Mungkin ada benarnya Anwar Ibrahim boleh berjanji kepada rakyat sewaktu kempen PRU-12 bahawa harga minyak RUNCIT – untuk penggunaan rakyat Malaysia – akan diturunkan sekiranya Pakatan Rakyat memerintah. Saya percaya, kenaikan harga petrol domestik kepada RM2.70 hanyalah jalan kerajaan untuk mengaut untung secupak, tetapi akhirnya rugi segantang.

Mungkin saya akan coretkan andaian saya bagaimana kerajaan akan lebih rugi dengan kenaikan ini di artikel akan datang. Saya bukanlah pakar ekonomi, tetapi isu ekonomi menarik minat saya untuk mengikutinya.

Wallahu ‘alam.

Zulkifli
Damansara Damai
6 Jun 2008, 8.17 pagi

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: