Ayat-Ayat Cinta The Movie

by on June 27, 2008

Kali Pertama Ke Pawagam

Alhamdulillah… saya baru saja tengok movie Ayat-Ayat Cinta. Tengok bersama rakan-rakan sepejabat di Mid Valley tadi. Tayangan bermula jam 8.40, habis lebih kurang jam 10.50 tadi. Hajatnya dulu, nak tengok bersama isteri, tapi disebabkan kekangan anak-anak, saya terpaksa menonton dengan kawan-kawan saja.

Dan hari ini, saya pecahkan rekod – pertama kali jejakkan kaki ke pawagam dalam hidup! Dan baru saya tahu macam mana rupanya pawagam.

“Man, memang dia tak tutup lampu ker dalam pawagam ni?”

“Oh! Jap lagi (masa tayangan) dia tutup la lampu… Masa iklan ni memang dia buka lampu…”

Hah… memang saya tak pernah masuk ke pawagam… (“,)

Memang dah lama saya teringin nak tonton cerita AAC ni, iaitu sebaik saja khatam membaca novelnya. Saya memang terlalu “excited” untuk menontonnya kerana novelnya sangat terkesan pada diri saya.

Dan yang sangat membuatkan saya begitu hargai novel ini, kerana jalan ceritanya mempunyai “sentimental value” pada diri saya. Ia bukan sekadar cerita Fahri, tetapi mengingatkan saya tentang cerita saya

Menonton Untuk Merasainya

Tayangan tadi, tak ramai penonton. Saya rasa dalam 10% saja penonton berbanding seat yang ada. Mungkin kerana kurangnya promosi agaknya. Walauapapun, saya berpuas hati dengan tayangan tadi. Novelnya saya dah nak khatam untuk kali keduanya. Bila tengok movienya, bertambah la lagi “feel” pada Novel Ayat-Ayat Cinta.

Saya tahu, movienya tak seIslamik novelnya. Saya menontonnya bukan kerana nak membandingkan novel dan movienya, tetapi untuk MERASAINYA. Saya sangat hargai usaha Saudara Hanung Bramantyo (pengarah filem) dan team penerbit. Ia boleh diberikan pujian. Ia patut diteruskan, tetapi syariat Tuhan mesti diperbaiki dalam proses pembikinan filem supaya ia benar-benar memberi kesan pada penonton.

Pada saya, bukan mudah menterjemahkan tulisan (novel) ke dalam bentuk tayangan filem. Memang banyak babak penting tak dimasukkan ke dalam filem – mungkin kerana masa 2 jam terlalu pendek untuk memuatkan novel ke dalam filem. Jalan ceritanya juga banyak yang diubah, tetapi tak jauh dari novelnya.

Filem Berjaya Tetapi Hilang Roh Asalnya

Saya rasa, tujuan asal Ustaz Habiburrahman, penulis Novel Ayat-Ayat Cinta – untuk menyampaikan dakwah – juga kurang berjaya disampaikan melalui filem ini, jika mahu dibandingkan dengan novel. Memang, sesiapa saja membaca novelnya pasti terkesan, dan sedikit sebanyak mendidik para pembaca dalam beberapa aspek kehidupan.

Novel AAC ditulis untuk mendidik pembaca supaya kembali kepada Tuhan. Manakala Movie AAC ini pula lebih kepada cerita Cinta. Konflik Cinta merupakan subjek paling utama dalam filem ini. Walaupun ianya tentang Cinta, ia jauh lebih baik daripada movie-movie cinta yang lain – yang tak Islamik.

Best tu, memang la best… Penonton perempuan nampaknya betul-betul ‘terkesan’. Ada yang keluar pawagam dengan linangan air mata. Masa tayangan pun ada yang bunyinya macam teresak-esak. Ketabahan dan pengorbanan Aisha cukup menyentuh hati para penonton. Yang lelaki pun mungkin juga ‘terkesan’, tapi cover-cover la kot… kena jaga macho…. (“.)



Aisha – Watak Paling Dominan dan Berjaya

Tentang watak, nampaknya watak Aisha dan Noura sahaja yang berjaya dihidupkan. Dua watak ini berjaya dihidupkan sebagaimana novelnya, bahkan mungkin watak Aisha lebih baik daripada novel. Watak Aisha adalah watak yang paling dominan. Fahri pula nampaknya tak semacho novelnya. Ia kelihatan agak mentah, dan tak berjaya menjadi lelaki ‘role-model’ sebagaimana Fahri di dalam novel.

Berilah Sokongan Pada Filem Islamik

Walau apapun kekurangannya, saya sangat menyokong penerbitan filem ini. Saya galakkan sahabat menontonnya – supaya dapat “feel” apa yang ditulis dalam novel. Kalau nak beli VCD, jangan beli yang cetak rompak. Belilah yang original. Berilah sokongan. Moga usaha menerbitkan filem Islamik ini dapat disemarakkan lagi. Moga ia juga dapat dicontohi oleh penggiat-penggiat filem di Malaysia supaya memperbanyakkan lagi filem-filem yang Islamik.

Akhir sekali, saya mengucapkan tahniah pada Saudara Hanung Bramantyo bersama team pelakon, krew dan penerbit filem ini. Saya mendoakan moga mereka semua ditambahkan hidayah dan kebahagiaan oleh Allah S.W.T. Moga-moga mereka juga benar-benar menjadi watak sebagaimana yang mereka bikinkan dan lakonkan, insyaAllah…

Wallahu ‘alam.

Zulkifli
Damansara Damai
23 Jun 2008, 12.44 malam

Inilah foto ‘Fahri’, ‘Aisha’ dan anak-anak di dunia nyata.

Pada saya, watak Fahri dan Aisha dalam Novel AAC adalah Ustaz Habiburrahman (penulis) dan isterinya. Kerana bukan mudah menghasilkan tulisan yang berkesan kalau dia sendiri tak merasainya.

{ 2 comments… read them below or add one }

1 za8 June 30, 2008 at 3:52 am

ana ade movie dia 2 bulan yg lalu(kwn yg donlot, tp x copy. tgk jumping2 jer. No feel on that movie. nak tgk balik, rasa malas lak nak layan. mungkin sesuai utk zaujah kot.. hi3x

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie July 3, 2008 at 5:14 am

Ana dah tengok sikit2 yang dalam internet.. memang takada feel.. Kena tengok yang original baru ada feel..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: