Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

by on August 3, 2014

Post image for Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

Terlalu banyak orang tanya saya akhir-akhir ni tentang skim pelaburan emas yang dapat income bulan-bulan. Dah terlalu famous sekarang ni. Hari ni sahaja dah 6 orang tanya saya soalan yang sama. Ye lah. Siapa tak ‘curious’. Bukan sikit janji keuntungnya. Ada yang janji bagi keuntungan mencecah 70% – 100% dalam tempoh setahun!

Secara jujurnya, bila dengar boleh dapat keuntungan yang tak masuk akal tu pun, saya dah ‘reject’ awal-awal. Too good to be true. Kalau “perniagaan” untung 200% setahun tu memang biasa, tapi kalau “pelaburan” untung 20% tu bagi saya luar biasa. Apatah lagi untungnya 70% hingga 100% setahun!

Penganjur Bijak Lagi Baik Hati?

Kalau betul ianya pelaburan yang tulen, jangankan kita yang nak labur, badan-badan kerajaan, bank-bank dan institusi kewangan yang ada dana jauh lebih besar, dan jauh lebih ‘pakar’ dari kita akan rebut dulu. Tak sempat nak labur, dah ‘penuh’ dah quota macam saham Bank Rakyat! Tapi kalau kita dengar mana-mana skim pelaburan yang bagi pulangan tak masuk akal, sedangkan pihak bank pun tak “ambil port” langsung, sepatutnya itu dah boleh bagi kita “red flag”. Hati-hati. Labur duit jangan sampai lebur…

Kedua, banyak penganjur yang sangat bijak niagakan dan manipulasi emas katanya. Bukan setakat bijak, baik hati pulak tu. Kalau penganjur boleh bagi pelabur untung 70% – 100% setahun, agaknya berapa untung penganjur (peniaga)? Paling tidak pun 200% setahun. Maksudnya, daripada modal yang kita beri, mereka mesti dapat untung 300% setahun. Memang bijak, jauh lebih bijak dari kedai-kedai emas yang lama dan mana-mana institusi kewangan di Malaysia. Kalau itu kaedah niaga yang untungnya sangat besar, kenapa pengeluar emas berpengalaman seperti Poh Kong, Habib Jewel, dan Public Gold tak secerdik tu untuk niagakan kaedah macam tu?

Ciri-Ciri Skim Cepat Kaya

Secara jujurnya, saya tak pasti samada skim-skim begitu pelaburan tulen atau tak. Tapi berdasarkan ciri-ciri yang saya perhati, saya buat kesimpulan, ia adalah money game atau skim cepat kaya (cepat miskin!), sebab faktor berikut:

#1 – Keuntungan Tak Masuk Akal

Janji keuntungan 70% – 100% setahun tu sangat tak masuk akal. Pesan Azizi Ali (Pakar Kewangan berpengalaman), “Pelabur-pelabur world class seperti Warren Buffett dan George Soros pun ‘hanya’ memberi pulangan 20-34% setahun! Adakah masuk akal orang yang tidak pernah dikenali dapat memberikan pulangan yang sebegitu tinggi (melebihi 34% setahun)?”.

Kalau benar pelaburan tu tulen, saya syorkan ramai-ramai buat loan bank RM200,000 dan laburkan ke skim macam tu. Saya kira-kira, lepas tolak ansuran bank dalam RM1,200 sebulan, kita masih berbaki at least RM8,000 – RM10,000 sebulan. Dah tak perlu penat-penat kerja sampai mati. Bulan depan pun dah boleh pencen dan “bebas kewangan”!

#2 – Terma Sentiasa Berubah-ubah

Apa yang saya perhati, kaedah begitu mula popular sebagai skim “delay”, kemudian berubah-ubah dan pelbagai program ditawarkan tapi urusniaganya hampir sama. Letak duit, dapat income bulan-bulan. Dan macam-macam nama-nama pelik yang digunakan.

#3 – Produk Bukan Subjek Penting

Emas tak penting, harga emas semasa tak penting, tapi yang penting ialah letak duit dan dapat income bulan-bulan. Bahkan penganjur letak harga terlalu tinggi atau terlalu rendah yang tak masuk akal pun orang tak kisah sebab kebanyakkannya tak ada “penyerahan fizikal”. Keuntungan yang dijanjikan tak ada kena mengena dengan turun naik harga emas. Harga emas naik atau turun, semuanya untung. Pendek kata, confirm untung. Bahkan pembeli emas tak kisah pun tentang emas tu. Yang penting, dapat income bulan-bulan.

#4 – Punca Keuntungan Agak Kabur

Boleh dikatakan hampir kesemua penganjur akan mengelak untuk jawab mana datang keuntungan yang luar biasa tu. Kalau jawab pun, jawapan tu sangat kabur. Saya pernah tanya beberapa pengajur tapi ramai yang bukan sahaja tak menjawab soalan, tapi hentam balik Public Gold. Mungkin sebab mereka kenal saya dealer Public Gold yang aktif. Persoalan asas saya, mana datang keuntungan luar biasa tu? Jawapan biasa, emas tu diniagakan. Niaga yang macam mana yang boleh bagi untung berlipat kali ganda tu? Jawapan untuk persoalan ini biasanya berbelit-belit.

Kalau kita labur mana-mana tempat yang betul, “fund manager” biasanya akan terangkan sejelas-jelasnya mana datang keuntungan mereka. Macam mana operasi perniagaan mereka, strategi dan prospek bisnes mereka, ada prospektus, ada statistik, ada laporan kewangan dsb. Tapi skim begitu terlalu kabur. Orang yang join tu pun tak kisah. Janji masyuuk jer.

#5 – Kaedah Marketing Terlalu “Phishy”

Maaf. Kalau marketing tunjuk duit berlambak-lambak, tunjuk duit berjuta dalam akaun bank, itu cara skim cepat miskin. Pengalaman saya jumpa ramai orang kaya, majoriti mereka lebih suka low profile. Kalau kita betul-betul kaya, buat apa nak bising-bising kan? Duduk diam-diam lagi bagus.

Cuba tengok guru-guru bisnes, guru kewangan dan guru pelaburan sebenar, ada tak mereka tunjukkan harta mereka? Cuba perhati guru-guru seperti Robert Kiyosaki (Kewangan), Azizi Ali (Kewangan), Puan Ainon (Bisnes), Irfan Khairi (Bisnes Internet), Dr. Shah Razali (Hartanah), Tuan Faizul Ridzuan (Hartanah) dan lain-lain, pernah tak mereka “jual” produk mereka dengan tunjuk harta mereka? Tak pernah, tapi orang ramai tetap cari mereka sebab NILAI diri mereka yang sebenar.

Jadi bagi saya, kalau orang yang terlalu show-off (menunjuk-nunjuk), mereka bukan kaya sebenarnya. Kekayaan yang dia pamerkan tu cuma “umpan” untuk tangkap pelabur. Kaya yang mereka tunjukkan tu biasanya palsu, ataupun kaya dengan duit orang!

Fb Pn Ainon surat emas 2014-12-22

Money Game Bertopeng Emas?

Saya boleh buat kesimpulan, skim-skim begitu hanyalah money game i.e. skim cepat kaya (cepat miskin!) atau permainan duit. Penganjur sebenarnya nak guna duit kita dan emas kita untuk rolling bisnes ‘rahsia’ mereka. Kalau betul-betul jujur, jual emas tu pada harga pasaran. Emas tu kita simpan sendiri. Lepas tu penganjur yang baik hati tu bagi income bulan-bulan selama setahun. Ada tak pengajur berani buat macam tu? Jawapannya tak ada. Mana mereka nak cari duit untuk bayar income bulan-bulan?

Kalau tengok kes-kes lama, skim-skim macam tu memang ‘proven’ bayar income bulan-bulan supaya dapat kepercayaan orang ramai, tapi akhir sekali akan lingkup dan duit-duit pelabur akan lebur kesemuanya bila (1) penganjur lari, atau (2) diserbu oleh Bank Negara (BNM). Tapi saya nampak, bukan mudah BNM nak serbu sebab penganjur skim dah belajar dari kes sebelum ni. Urusniaga tak dibuat atas nama satu syarikat, tapi dibuat guna nama banyak syarikat. Setiap ejen ada syarikat “Sdn. Bhd” mereka. Syarikat “Sdn. Bhd” ialah syarikat yang liabilitinya terhad. Kalau syarikat kena beku, ianya tak menjejaskan ASET PERIBADI penganjur. Pelabur semua akan lingkup, tapi penganjur tetap kaya raya…

Pelaburan Emas Sebenar?

Saya harap, pandangan dan kesimpulan yang saya buat ni tak betul. Kalau ianya pelaburan tulen, alhamdulillah. Maksudnya itu peluang pelaburan luar biasa yang semua rakyat Malaysia patut sertai.

Hakikatnya, pelaburan emas yang sebenarnya ialah beli dan simpan emas SENDIRI, tak ada income bulan-bulan. Tak menarik macam skim-skim pelaburan begitu. Untung pelaburan emas secara asasnya bergantung naik turun harga emas. Buy low, sell high. Itu sahaja. Memang lambat kaya, tapi itu cara paling selamat sebab apa pun berlaku dalam dunia ni, emas tu masih ditangan kita.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
3 Ogos 2014
6 Syawal 1435

Kredit foto : successfulstartup101

{ 282 comments… read them below or add one }

1 Mohamad August 4, 2014 at 10:32 am

Perkongsian ilmu yang bermanfaat.

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie August 4, 2014 at 11:51 am

Alhamdulillah. Puji-pujian bagi Allah.

Reply

3 Asmawati August 4, 2014 at 10:52 am

Assalamualaikum tuan

Seronok saya membaca artikel ini. Semoga Allah melimpahkan rezeki melimpah ruah kpd tuan kerana membuka minda dan hati saya ttg pelaburan emas.
Pengajarannya, jangan cepat gopoh gapah utk menikmati keuntungan.

terima kasih.

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie August 4, 2014 at 11:52 am

Wslm Pn. Asmawati,

Alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah.

Terima kasih atas doa tersebut. Saya doakan Allah merahmati puan juga, amiin ya Allah.

Reply

5 Khairul August 4, 2014 at 4:54 pm

Slm Tuan. Perkongsian yg hebat. Bukan senang utk jd senang, bukan susah utk jd susah…. Moga kite semua dilindungi dr skim2 sebegini.

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie August 4, 2014 at 9:32 pm

Wslm En. Khairul.

Alhamdulillah. Mudah-mudahan Allah tunjukkan kita jalan rezeki yang halal lagi berkat, insyaAllah.

Reply

7 nurul August 4, 2014 at 5:23 pm

Assalamualaikum,
Zul pernah dengar tentang MLM PowerGold?
Adakah plan dia mematuhi syariah?

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie August 5, 2014 at 8:28 pm

Wslm Pn. Nurul,

Setahu saya, Power Gold tu termasuk dalam senarai pelaburan yang tak sah. Boleh cek dalam Alert List terkini BNM yang di update pada 25 Julai 2014 lepas. Klink link ni http://www.bnm.gov.my/documents/2014/20140725_FCA_EN.pdf .

Reply

9 Sha December 17, 2014 at 3:26 am

PowerGold dah dikeluarkan dari senarai alert BNM

Reply

10 Mohd Zulkifli Shafie December 17, 2014 at 6:26 am

Kalau tengoh alert list terkini, masih ada tertera nama syarikat “Amethyst Gold Creation Sdn Bhd (951063-K)”. Saya tak pasti adakah ia syarikat power gold yang dimaksudkan. Rujuk no. 10 dalam list bnm di link http://www.bnm.gov.my/documents/2014/20141021_FCA_EN.pdf .

Reply

11 Soodin June 12, 2015 at 2:06 pm

Based on information received by BNM, below is the list of known companies and websites which are not authorised nor approved under the relevant laws and
regulations administered by BNM:

Amethyst Gold Creation Sdn Bhd (951063-K) – Unlicensed activities 11/12/2013

Reply

12 zul@zgm December 23, 2014 at 7:15 am

hrp mklum tu bkn powergold.biz
tp parasit n virus yg nk mnjtuhkn powergold….tu individual website….bkn web rasmi powergold.biz….
Pkara ni,dlm list bnm da lama ye. Jd pd yg tgk jgn mudah melatah….

Sebenarnya, web tu yg x sah. Team awal2 yg byk menyalah gunakn powergold.. anda semua dijmput buka web tu. Blh ke x blh??web tu da lma CLOSE

Sbb tu kekal dlm list BNM… So kt situ kita da tau powergold langsung x bersalah. Tp terkena tempias web 2 tu…

Apa yg salah dlm powergold jika kita lihat mata kasar dan halus. Hanya jualan emas yg melibatkan harga rendah dan upah rendah. Salah ke?

Yg mjdi isu ada lah krna dalam 9 bonus syakita bg ada RP1, RP 2dan RP3. Syrkt hanya akan beri kedua2 RP itu bergantung kpd keuntungan syrkt. Bkn bg pd ahli pd amaun yg tetap pd setiap bulan.

Hanya jual bli emas. Bkn pelaburan yg menjanjikan pulangn bulan2…dan duduk diam dapat duit..no no no no..!!!! Ada usaha ada hasilnya. Itu lah POWERGOLD.

Kena paham tu…

Sbb kes inilah ramai yg kurang ilmu dh keliru dan salah fhm… mana mungkn modal seciput nk bagi duit bln2..

Mereka yg kurang ilmu ni la yg dah buat aduan kt BNM. So termasuk la 2web yg dlm list BNM.

X semestinya dlm list BNM kita bt x btl

Ada aduan, tjadi la cmtu

Cube korg fikir, ada lagig ke yg menyalahi undang2 biz powergold ni? Semua yg djalankn adalah telus je.

Beli emas kuar duit, dapat la emasnya. x penah lagi ahli yg kuar duit tp emas x dapt. x pernah berlaku. kalau lmbt smpai normal,sbb kita melibatkn penghantaran iaitu org tengah.

So knp nk ragu2 lg..

Sape musykil lagi,
Jika ada bertanya, boleh hubungi direct BNM di Talian BNM 03-26988044

Reply

13 azirahanis March 3, 2015 at 4:21 pm

tq atas info..saya walaupon baru join alhamdulillah dah dapat hasil sbb powergold ni yg berusaha dia yg dapat hasil..bukan pelaburan untuk dikejar oleh BNM..Powergold adalah jualan beli emas dan simpnan emas ..bonus diberikan kepada mereka yg berusaha menyimpan dan menjual emas..so kat mana pelaburan nye..kat mane penipuannya..

Reply

14 luqman March 7, 2015 at 8:11 pm

Ye saye stuju.. sy pun ahli powergold. mmg biz ni berbeza dgn biz2 yg lain.. tiada penipuan. Semuanya nyata.

Reply

15 pelajar fiqh ekonomi March 16, 2015 at 2:14 pm

Saya suka konsep powergold di mana ahli dapat membeli emas pd harga yg murah dan mendapat bonus..namun begitu konsep menaja ahli untuk mendapatkan bonus yg tinggi adalah konsep MLM yang jelas tidak menuruti syarak. Ahli sibuk mencari peserta baru utk dijadikan stokis/ahli utk mendapat bonus tertentu,bukannya sobuk.menjual produk fizikal.

Reply

16 Tinta March 29, 2015 at 2:55 pm

Pelajar fiqh ekonomi….
Bagaimana anda katakan konsep menaja ahli tidak memenuhi syarak… mintak jelaskan… sy berminat nk sertai ahli powergold… tapi… tak jelas ada yang cakap boleh ada yg cakap xboleh

Harap beri penjelasan.
Terima kasih

Reply

17 Mushkil August 16, 2015 at 7:33 am

Sya just nak tanya kepada ahli powergold. Andai kata business powergold tulen.. Knpa management powergold tidak berjumpa dengan bnm untuk keluarkan nama company dri list consumer alert. Apa yg management perlu adalah bentangkan modus operandi company. Jika tidak melanggar apa2 akta. Tiada masalah bnm nak keluarkan nama powrgold dri dlm list. Diharap member2 powergold boleh bertanya persoalan ini dengan management powergold. Sya berminat cuma perkara ini yg meragukan saya. Andai kata nama powergokd dah dikeluarkan, sya percaya lebih ramai akan join powergold. Fikir-fikirkan la….

Reply

18 aida September 14, 2015 at 8:36 am

Saya setuju dengan pelajar fiqh ekonkomi setelah saya kaji sistem airing powergold sama je macam MLM lain ahli join dapat bonus. Di mana memang jelas haram hukum nya skim-skim yang menggunakan sistem piramid, pairing, binary dan seangkatan dengannya. Emas tu hanya untuk mengaburi mata pembeli sahaja. Yang untung nya adalah syarikat dan yang lebuh menyedihkan pemilik syarikat adalah Melayu…… Kepada yang dah join tu tinggalkan lah powergold ni apa guna dapat duit banyak tapi tak berkat.

Reply

19 aida October 5, 2015 at 2:20 pm

rasa saya powergold bkn skim MLM. dia senang cmni jer..cthnya mcm direct selling Tupperware. cmtu jgkan?bla ats ada ahli bwhnya, dia dpt jgkan bonus wlpun yg ats x jual..rasa mana2 bisnes yg berkaitan cmni jg caranya.cari downline pastu dpt bonus tnpa ada selling..sama jer mna2 konsep jualan kt malaysia ni..tp powergold klau ada brg jualan org tu dptla bonus jualan,klau xder xderla org tu dpt apa2..

Reply

20 Wan October 7, 2015 at 11:52 pm

Saya pun pernah kemukakan soalan yg sama, tp bila sy call sendiri BNM dah dpt penjelasan. Keraguan tu sikit2 hilang..

ISU BNM
__________

UTK PENGETAHUAN SEMUA KAT LUAR SANA TU YE..

yg kena blacklist tu website
1. http://www.powergoldclub.com
2. http://www.powergold999.9.com

Bukan Amethyst Gold Creation..

Website rasmi yg sah powergold.biz. Kalo powergold.biz kena block.. website http://www.powergold.biz pun xleh buka.. xde lah hari2 dpt key in ahli baru dan pembelian emas.. dan keahlian pon xde lah cecah berpuluh-puluh ribu ahli..

Perkara ni dlm list bnm da lama ye sejak Oct 2013.. Sblm sy join lg.. Jadi pd yg tgk tu, jgn mudah melatah.. Sy sendiri awalnya ragu2..

Sbnrnya, web tu yg x sah.. Team awal2 yg byk menyalahgunakan powergold.. anda smua djmput bka web tu.. blh ke xblh.. dan try powergold.biz plak.. web tu da lma CLOSE..

Sbb tu kekal dlm list bnm.. tp powergold ok jer kan..

so kt situ kita da tau powergld lgsg xbslah.. tp tkna tempias web tu la..

Apa yg slh dlm powergold jika kita lihat mata ksar dan halus.. juz jualan emas yg melibatkan harga rendah dan upah rendah.. hurmm salah ke?

Yg menjdi isu adalah kerana RP1 dan RP2.. syarikat hanya akn memberi kedua-dua RP tu bergantung pada keuntungan syarikat.. bkn bagi kpd ahli bulan2..

Powergold Hanya jual bli emas.. bukan pelaburan yg mjanjikn pulangn bulan2.. 4d,dudk diam dapat duit.. no no no no.. ada usaha ada hasilnya.. itu lah powergold..

Kna phm tu yer..

Kes itulh rmai yg kurang ilmu dh keliru dan salah faham.. mana mungkn modal seciput nk bg duit bln2..

Mereka yg kurang ilmu ni la yg da buat aduan kt BNM.. so termasuk la 2 web tu dlm list..

X semestinya dlm list BNM kita buat tak betol..

Ada aduan, terjadi la cmtu..

Cube korang pikir, ada lagi ke yg menyalahi undang2 dlm biz powergold ni? sume yg djalan kan adalah telus je..

Bli emas kuar duit, dapat la emasnya.. x pnah lagi ahli yg kuar duit tp emas x dapat.. x pnah blaku.. kalu lmbt smpai tu normal la kan sbb kita melibatkan penghantaran iaitu “ORG TENGAH”..

So kenapa nk ragu2 lg..

Sape musykil lagi…
Jika ada bertanya, boleh hubungi direct BNM di Talian BNM 03-26988044

Reply

21 Kamarul Azuan August 5, 2014 at 10:39 am

Assalammualaikum wbt Ustaz Zul,

Saya ada pertanyaan pasal MLM yang menggunakan pajakan hotel di Mekah dan Madinah sebagai modal mereka. Mereka mengatakan hotel itu adalah kepunyaan saudagar Yaman dan mereka memajakkannya kepada orang Arab. Jadi, orang Arab ini memajakkan pula kepada mereka yang berminat. Mereka akan menjual lot-lot shares dan setiap bulan pelabur dapat fixed income. Antara kelebihan lain, mereka akan dapat peluang menunaikan haji menggunakan Visa Arab dan menginap di hotel-hotel kepunyaan Saudagar Yaman tadi.

Ustaz Zul pernah ke terdengar pasal MLM ini?
Please share.

Terima Kasih.

Reply

22 Mohd Zulkifli Shafie August 5, 2014 at 11:31 am

Wslm En. Kamarul,

Saya tak pernah dengar tentang MLM yang macam tu sebelum ni.

Reply

23 Faizal Hazmi January 4, 2015 at 3:09 am

klu mecca fund ada 2 jenis stakat yang saya tahu meccafund hotel dan meccafund global..kedua-keduanya membayar dividen setiap bulan dalam masa 12bulan..saya dh join 9 bulan..alhamdulillah boleh percaya.. dy ade limit..hanya 5000 pelabur sahaya limit,, inyaallah tuan2 boleh percaya..

Reply

24 cikgu August 19, 2014 at 10:52 pm

Mecca Fund kan? member saya ada ajak masuk, saya tgk pun mcm scam je

Reply

25 Nasrul Najmie September 22, 2014 at 1:59 pm

Saya rasa apa yg dimaksudkan oleh Mecca Fund. Memang agak popular dikalangan pelabur. Ada member ajak masuk. Tapi saya menolak sebab macam scam.

Mungkin Ustaz Zul & mereka yang lain dapat berikan pencerahan.
InsyaAllah.

Reply

26 Mohd Zulkifli Shafie September 22, 2014 at 3:18 pm

Saya cek tadi, Mecca Fund tu ada dalam senarai pelaburan tak sah BNM. Boleh cek di http://www.bnm.gov.my/documents/2014/20140725_FCA_EN.pdf .

Reply

27 NAPI August 5, 2014 at 8:02 pm

betul tu pe yg tn zul cite dalam artikel ni…dlm fb ,terlalu ramai yg wat skim ni..sy sendiri pun heran juga ..harge emas langsung x mempengaruhi ..

Reply

28 Mohd Zulkifli Shafie August 5, 2014 at 8:26 pm

Memang ramai otai-otai dalam emas sendiri pun heran. 🙂

Reply

29 Azizie M. August 7, 2014 at 5:02 pm

Salam tuan Zul,

Mohon Share.tq

Reply

30 Mohd Zulkifli Shafie August 7, 2014 at 5:53 pm

Wslm. Silakan En. Azizie.

Reply

31 amira August 9, 2014 at 3:42 am

Assalamualaikum tuan..sy selalu ikot blog tuan..tapi soalan sy nie agak kuar tajuk skit..berkaitan forex..sy ada bca yg forex adalah haram..betul ke tu?apa pandangan tuan..terima kasih tuan.

Reply

32 Mohd Zulkifli Shafie August 9, 2014 at 8:25 am

Wslm Cik Amira,

Saya tak begitu arif tentang forex. Tapi yang saya tahu, memang banyak pertikaian tentang hukum forex.

Wallahu a’lam.

Reply

33 mirul August 11, 2014 at 12:15 pm

Salam En. Zul,

Mohon pandangan tuan tentang program GAP PG, samada ianya patuh syariah atau sebaliknya.

Thanks 🙂

Reply

34 Mohd Zulkifli Shafie August 11, 2014 at 8:50 pm

Wslm En. Mirul,

Program GAP tu memang ada pertikaian dan kami dah suarakan kepada Public Gold. Sejak 9 Ogos, Public Gold dah improve GAP supaya ianya patuh syariah di mana, kita dibenarkan keluarkan emas fizikal minium 1 gram berbanding 10 gram sebelum ni.

Nasihat saya, kalau nak join GAP tu, kena beli ikut gram. Katakanlah hari ni RM145/gram, maka kita kena deposit duit RM145 ke akaun GAP tu. Jangan deposit RM100 sebab gram emas tu tak qualify untuk kita keluarkan emas fizikal.

Wallahu a’lam.

Reply

35 norfaisal mohd nor August 23, 2014 at 9:23 am

Assalamualikum En Zul ,
Saya ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kerana telah berkongsi ilmu yang sangat2 berguna bagi diri saya dan keluarga , saya follow artikel yang ditulis dan mendapat banyak manfaat daripadanya .
mohon pada En Zul untuk saya kongsikan artikel tersebut dengan rakan 2 saya yang lain , insyaallah kita sama2 berusaha memantapkan lagi kedudukan ekonomi kita dan sekaligus dapat membangunkan ummah , moga2 perkongsian ilmu ini akan menambahkan lagi keberkatan rezeki buat En Zul dan keluarga , insyaallah ..

morfaisal mohd nor , Palong 7 , GEMAS .

Reply

36 Mohd Zulkifli Shafie August 24, 2014 at 4:23 pm

Wslm En. Norfaisal,

Alhamdulillah, silakan share. Mudah-mudahan blog ni terus bermanfaat, insyaAllah. Amiin ya Allah.

Reply

37 khairul August 11, 2014 at 7:57 pm

Salam Cik Zul,
Sejak kebelakangan ni dkt fb byk sungguh individu2 yg menawarkan pakej pelaburan emas yg menjanjikan pulangan yg sgt menarik kepada pelabur2 mereka yg dahagakan keuntungan cpt.Pada saya macam ada sesuatu yg pelik tntg bagaimana income itu boleh digeneratekan dan di beri kpd peserta2 program dgn nama program yg agak unik.Seperti biasa,otg Melayu sebangsa kita yg begitu ghairah masuk utk dptkn kekayaan secara express.

Soalan saya,cik zul ada pengalaman tertipu/tersalah langkan join apa2 program seperti itu? Mohon share secara detail tntang pengalaman dlm the next2 post in shaa allah utk pedoman.Saya adalah silent reader cik zul selama 2 tahun ini..alhamdulillah di sini byk ilmu yg saya fah gali.mohon dihalalkan.

Reply

38 Mohd Zulkifli Shafie August 11, 2014 at 8:46 pm

Wslm En. Khairul,

Betul, memang kena banyak sabar kalau nak kaya.

Saya pernah beberapa kali kena tipu tapi tak pernah kena tipu dengan skim-skim pelaburan begitu. Pengalaman paling pahit saya kena tipu dengan tawaran gores dan memang. Masa baru jer kawin, dan tak tahu lagi sepak terajah hidup di KL. Datang dari kampung, kita ingat semua orang jujur macam kita. Habis sebahagian besar duit ‘talian hayat terakhir’ kami suami isteri. Dua tahun bekerja pun kami tak mampu nak simpan sebanyak tu. Lepas tu kena tipu dengan tuan rumah (duit deposit rumah tak dipulangkan), dan masa berniaga emas pun pernah kena tipu. Saya anggap, itu asam garam hidup dan bisnes supaya kita lebih berhati-hati. Alhamdulillah, Allah selamatkan saya dari ditipu atas perkara yang sama. Semuanya kes jenis berlainan.

Reply

39 khairul August 12, 2014 at 11:38 am

Cik zul,
Saya nak bagi cadangan supaya cik zul boleh update2 skali dengan review2 buku yg cik zul pernah baca sebelum ni.Saya tgk cik zul dah lama xupdate post review2 buku.Boleh dijadikan panduan untuk pembaca2 untuk pilih buku untuk dibeli kelak.

Sebelum ini saya ada perasaan kedekut untuk keluarkan duit untuk beli buku.Tapi kebelakangan ini alhamdulillah saya rasa mudah untuk membeli buku sebab saya tetapkan niat untuk menuntut ilmu dari buku2 yg dibeli dan in shaa allah dgn ilmu yg saya dapat tu dapat diamalkan dan dikongsi dgn family dan rakan2.

Reply

40 Mohd Zulkifli Shafie August 12, 2014 at 11:56 am

Salam En. Khairul,

Oh, betul. Saya terlupa, dah lama saya tak buat preview tentang buku-buku terbaru yang saya baca. Terima kasih atas peringatan tu En. Khairul. 🙂

Reply

41 Sabri August 11, 2014 at 10:55 pm

Telah dibaca pada jam 1055 malam Selasa 11 Ogos 2014

Reply

42 Ahmad August 12, 2014 at 2:04 am

jangan menjadi pengkhianat bangsa..

Reply

43 ida August 13, 2014 at 11:33 pm

Mcm mna dgn pelaburan gwgfx gold wave gold

Reply

44 Mohd Zulkifli Shafie August 14, 2014 at 8:01 am

Saya tak pasti pasal tu. Kalau bayar duit, emasnya tak dapat, kena hati-hati…

Reply

45 ainul arifin October 7, 2014 at 1:31 pm

Salam..
Bisnes terbaik abad ini..
Company gwgfx.
Produk forex..
Gwgfx memberi anda peluang melabur di forex sambil memberi pulangan modal selama 2 tahun dibayar sebannyak 28 kali.
Tidak tahu utk trade..tiada masalah.
Kami ada leader2 yg boleh membantu..
Perjanjian..keuntungan bahagi sama rata..kerugian dijamin jika mengikut terma n syarat.
Bg yg tidak mahu cari org..ada 2 keuntungan..
1.keuntungan 10% dr modal setiap 25 hari termasuk cuti am n cuti khas…
2.keuntungan setiap minggu mengikut pasaran jual beli matawang asing..
Mantopsss

mintak pandangan???

Reply

46 Mohd Zulkifli Shafie October 7, 2014 at 9:56 pm

Wslm Puan,

Saya tak tahu pasai bisnes ni. Cuma kalau tengok pada ciri-ciri tu, saya tak akan labur duit saya di situ.

Wallahu a’lam.

Reply

47 miss may November 26, 2014 at 11:31 am

hahaha..me too..sah sgt menipu..xde pelaburan yg xde risiko,xde pelaburan yg bgi fix profit mcm tu..pelik!tpi ramai juga yg nk joint..dah sah2 kne rate n dlm pantauan BNM..dah la xde surat sokongn BNM,ape pn xde..but,xsemua pelaburan ni xbetol.selagi tdk mlanggar akta2 BNM selagi tu ia sah beroperasi..senang cite,tgk la company2 yg dah d blacklist oleh BNM..so,hati2 jela sblm betindak..

Reply

48 titan August 14, 2014 at 12:31 am

yang nampak mengarut tu. abaikan aje.

Reply

49 anonymous August 14, 2014 at 4:08 pm

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Untuk makluman pihak tuan/puan, sukacitanya kami ingin memperkenalkan perkhidmatan pos terkini di Pos Malaysia Berhad iaitu Kemudahan Ar-Rahnu (Pinjaman Bercagarkan Eman), Perkhidmatan Simpanan Barang Kemas Emas, Perkhidmatan Mencuci Emas dan Penilaian Zakat Emas Secara Percuma.

Nikmatilah pelbagai perkhidmatan istimewa di cawangan kami. PEJABAT POS AR RAHNU TAMAN SRI TEBRAU ( bersebelahan wisma Tiong Hua). Tunai segera untuk emas anda..

Regards,

Ar-Rahnu@Pos
Cawangan Taman Sri Tebrau,
JKR 5355, Jalan Kelewang,
Taman Sri Tebrau,
80050 Johor Bahru, Johor.
No Tel : 07-3312084
Email : Ar-Rahnu.sritebrau@posarrahnu.com.my

Reply

50 klezcar August 15, 2014 at 4:08 am

alhamdulillah..penerangan serta nadihat yang berguna..hati-hati kawan-kawan..bukan nak senang,tapi bukan susah nak susah…hargai duit yang ada tu

Reply

51 Mohd Zulkifli Shafie August 15, 2014 at 6:11 am

Alhamdulillah.

Reply

52 rahimah August 15, 2014 at 7:05 am

Takut terjebak skim macam ni. Memang tak berani .

Reply

53 ikhwan August 15, 2014 at 2:11 pm

betul tu, emas pun jadi bahan pelaris pelaburan sekarang ni 🙂

Reply

54 luqman March 7, 2015 at 8:15 pm

Tapi kalau emas tu kita beli dan sampai kat tangan kita sy rasa xde masalah.. saya join powergold dah lama. Alhamdulilah stiap kali saya beli emas, emas mmg sampai. Terbukti ketulenan nya di Ar-Rahnu

Reply

55 mohd aizat August 16, 2014 at 1:31 pm

Salam tuan,
Saya mohon pencerahan dari tuan. Baru2 nie saya ade membuat jual beli emas daro darul emas perak. Sy membeli emas 11 gram berharga rm 1980. Di janjikan selepas dua bulan sy di minta utk menjual balik pada mereka..dalam tempoh 2 bulan itu sy akan dpt rm bonus rm 360. Modal terpulang pada saya sama ade nk teruskan atau nk ambil balik..pd pandangan tuan.. Pelaburan mcm nie boleh di percayai x? Oh lagu satu sy perlu bayar dulu..selepas 7 hari waktu berkerja baru boleh dpt emas tu .? Mohon pencerahan

Reply

56 Mohd Zulkifli Shafie August 17, 2014 at 6:55 am

Wslm En. Aizat,

1. Harga RM180 per gram tu bagi saya sangat mahal. Kalau emas Public Gold, sekitar RM145/gram je sekarang ni. Kalau kedai emas biasa mungkin sekitar RM165 jer.

2. Jual dengan janji beli balik pada harga mahal, itu urusniaga luar biasa. Tapi kalau dia nak beli harga lebih mahal, tak ada masalah. Jual jer lah.

3. Lepas 7 hari baru dapat emas, itu bergantung sejauh mana En Aizat percaya kepada penjual. Risiko 100% atas En. Aizat. Paling baik, lepas bayar terus boleh dapat emas tu bila-bila masa.

Wallahu a’lam.

Reply

57 MOHD NURUL SYUHADA WC October 11, 2014 at 8:54 am

Saya tidak bersetuju komen sama ada dari admin mahupun pembeli emas dari DEPB. Tuan pembeli telah masuk program yang dibuat oleh pihak DEPB untuk memberi keuntungan kepada pembeli. Sebenarnya harga emas di yang dijual oleh DEPB lebih murah dan termasuk harga upah. Jadi seharusnya tuan perlu berfikir sebelum membeli.

Reply

58 Faizal Hazmi January 4, 2015 at 3:12 am

dan akhirnya depb mengebas semua wang pelaburnya..

Reply

59 DZUL May 17, 2016 at 12:23 pm

komen ini terbaik. hahahahah

Reply

60 Lokmin Jusoh August 17, 2014 at 3:02 am

Assalamualaikum wbt En Zul, saya nak mintak pencerahan daripada komen otai emas di bawah. Adakah berhasil dengan apa yang dikatakan teknik delay tu? Maaf saya sangat tak faham konsep ar-rahnu ni.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Assalamualaikum wb…

Nah… Aku sampaikan ilmu macaman TB boleh bayar rm20/g…
1. Pelangan bayar rm180/g…
2. Pengelola tebus barang dengan harga 109/g… jadi… 180/109=1.65g..
3. Jualkan dengan harga MKS-1 = 133/g… jadi 1.65X133=rm219.45..
baru 1 cycle dah untung… 219.45-180=39.45/g…. tak boleh bayar 20/g?… hahaha… itu baru 1 cycle…. kalau buat 22 cycle dalam 1 bulan… berapa banyak untung daa,,,,?
4. Katakan Aku buat cycle kedua…. dengan duit rm219.45, aku tebus lagi arrahnu…. 219.45/109=2.01g…
5. Aku jual dengan harga MKS-1=133/g…. 2.01×133=rm267.77…. untungnya… 267.77-180=87.77/g… bayar pelanggan rm20/g… so… keuntungan bersih=67.77/g… itu baru 2 cycle…

The key-point adalah STOK PENIMBAL di arrahnu…. mesti ada barang di arrahnu paling kurang ratio 1:1…. sebaiknya 1:2…. contoh…terima belian TB 100g, maka, paling kurang mesti ada 200g di arrahnu… dengan itu boleh buat 2 cycle… kalau nak 10 cycle… mesti ada ratio 1:10…

Ini cara paling banggang dalam dunia… sebab itu jangan hairan bila Aku boleh bagi sampai rm40/g… nak buat ETA sendiri pun lebih kurang macam tu jugak caranya…. ……

SO… THE ULTIMATE QUESTION… INI MONEY GAME KER?… HAHAHA …..

SO… KORANG JANGAN MENGADA-NGADA NAK JUAL BARANG MAHAL KEPADA AKU… KOU INGAT AKU TAK RETI KIRE KER…. HAHAHA

Reply

61 Mohd Zulkifli Shafie August 17, 2014 at 6:48 am

Wslm En Lokmin,

Saya syak begitulah. Berbelit-beli urusniaganya.

Reply

62 aris October 11, 2014 at 9:06 am

Assalamualaikum, maaf tuan, ini bukan urusan berbelit2, bg sy mereka ini pintar matemetik dan secara jelas tlh memberitahu bagaimana keuntungan diperolehi dan mengurusi keuntungan tersebut.. melalui jual dan beli emas serta mengguna pakai kemudahan yg ada di ah rahnu.. kita sendiri pun boleh menjana keu tungan jika ikut cara mereka.. cuma bg mereka yg x tau mengaplikasikan cara ni hanya keluar modal dan mereka pula menjala kan bisnes ni dan keuntungan diagih… adakah salah dan haram hukum nya?!

Reply

63 Hud Hud October 15, 2014 at 10:35 am

Salam,

Memang menarik ilmu matematik mereka ni.. dari segi logik akal mmg boleh si pengelola buyback dgn harga yg lebih tinggi jika kita betul2 faham sistem operasi mereka.. Sebab 2 la “nyawa” mereka 50% ada di Ar-rahnu..

Jd pada pendapat saya mereka ni cuma manipulate sistem jual beli emas melalui ar-rahnu.. Jika tuan sendiri mengakui tuan pon pening dgn ilmu putar belit matematik mereka, lebih baik kita tengok dari jauh je.. Jgn tuduh mereka skim cepat kaya or ect.. itu lebih baik dari berkata-kata tanpa ilmu..

Wallahualam..

Reply

64 Mohd Zulkifli Shafie October 15, 2014 at 10:52 am

Wslm,

Sekarang saya dengar, skim-skim begitu dah banyak yang lingkup dan tersangkut. Kalau benar ia jual beli yang telus, kenapa mereka tak dapat settle bukan sahaja keuntungan yang dijanjikan, malah modal asal pun masih belum dipulangkan.

Saya percaya, ramai yang baru join tak akan dapat balik modal asal. Jalan terakhir yang saya nampak ialah mainkan sentimen sebagaimana Genneva mainkan sentimen bila kena serba BNM untuk meraih simpati pelabur mereka.

Yang tanggung rugi ialah pelabur. Penganjur dah kaya raya…

Wallahu a’lam.

Reply

65 zerul August 18, 2014 at 5:32 am

Assalam en. Zul…. Sy nk tanye pasal pelaburan pegasus bullion…. Adakah benar2 tulen or ‘scam’ sahaja. TQ

Reply

66 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:23 pm

Wslm En. Zerul,

Setakat apa yang saya tahu, syarikat tu tersenarai sebagai pelaburan tak sah BNM. En. Zerul boleh cek senarai terkini Alert List BNM di http://www.bit.ly/alertlist2014july .

Reply

67 nisa hashim August 19, 2014 at 5:09 pm

En Zul,

Saya mohon pendapat dari En zul. Saya ada membeli emas 999 pada tahun 2011. Waktu tu harga emas agak mahal menghampiri rm 200/g. Waktu tu saya sangat berkobar-kobar untuk involve dengan pelaburan emas.

Tapi apa yg saya perhatikan harga emas sekarang ni lebih rendah. Saya ada bertanya kepada kedai emas untuk menjualnya kembali. Tapi harga yang ditawarkan sangat rendah iaitu rm 108/g. Jika ke ar rahnu untuk membuat gadaian pula tidak diterima kerana saya tiada resit pembelian. Yang saya ada hanyalah certificate sahaja.

Apa kaedah yang boleh saya buat untuk memaksimakan keuntungan dengan pelaburan emas tersebut? Adakah jalan terbaik hanya simpan dan tunggu sehingga harga emas lebih tinggi dari harga saya beli dahulu? mohon pencerahan dan nasihat dari tuan ye.

Saya kurang arif tentang pelaburan emas, tapi ingin mencuba. Ada juga kawan saya yang approach dengan cara membuat pelaburan seperti article tuan. Hampir-hampir juga termakan dengan cerita mereka. tapi buat masa ini emas ini masih lagi dalam simpanan saya.

terima kasih tuan

Reply

68 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:37 pm

Wslm Pn. Nisa,

Masih ada jalan untuk recover loss tapi tak mudah untuk jangka masa terdekat. Melainkan puan adalah dealer emas, atau modal tu cukup untuk jadi dealer emas Public Gold, insyaAllah lebih cepat untuk recover loss dan jana keuntungan.

Puan boleh baca artikel saya tentang strategi yang perlu kita buat bila harga emas jatuh di https://www.mohdzulkifli.com/2011/09/harga-emas-jatuh-apa-nak-buat.html . Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

69 Alias August 20, 2014 at 11:56 am

Assalamualaikum saudara zul,

Mcm mana pula dengan ETA 7,14,30?dan boleh terangkan juga program2 mcm loaded 7 ect ect.Adakah loaded 7 ni sama dengan ETA 7?

Reply

70 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 11:59 am

Wslm En. Alias,

Boleh tanya sesiapa yang anjurkan skim tu. Saya cuma jual beli emas Public Gold jer. Beli emas, dapat emas.

Reply

71 Hafizi August 20, 2014 at 3:40 pm

Salam en zul.
saya ada soalan tntng pelaburan emas.
Cnthnye bgni.
Duit dlm tngn:rm100k
RM 100,000 tersebut saya belikan emas , pajakkan dan dapat RM 70,000 tunai, wang RM 70,000 itu saya beli emas dan pajak / gadaikan sekali dapat RM 49,000 tunai, beli emas lagi dan pajakkan lagi dapat RM 34,300 tunai. Wang RM 34,300 ini saya gunakan untuk membayar muka atau pendahuluan motosikal(berharga rm70k) dan selebihnya saya buat pinjaman / ansuran bulanan selama 5 tahun.

Ambil kira kenaikan purata tahunan emas sebanyak 25%, selepas 5 tahun kenaikan nilai emasnya adalah sebanyak 125%. Bermakna nilai emasnya ketika itu telah menjadi RM 225,000.00 + 157,500.00 + 110,250.00 (dapatan pinjaman dari gadaian) semuanya berjumlah RM 492,750.00

Perkiraan mudahnya ialah :RM 492,750.00 (Hasil Jualan Emas) – RM 153,300.00 (Pinjaman Ar-Rahnu) – 35,700.00 ( pinjaman ansuran bulanan ) = RM 303,750.00RM 303,75

Ini bermakna saya telah membeli sebuah motosikal yang berharga RM 70,000.00 dengan PERCUMA ..DAN DAPAT UNTUNG SEBANYAK RM 139,637.00.

btl xperkiraan sya ni tuan,dan adakah ianya possible??

Reply

72 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:06 pm

Wslm En. Hafizi,

Saya rasa artikel ni ditulis sebelum tahun 2012 sebab masa tu harga emas naik secara konsisten sekitar 20% dan pernah cecah 35%. Tapi kaedah begini sangat tak praktikal dengan pergerakan harga sekarang.

Wallahu a’lam.

Reply

73 Hafizi August 22, 2014 at 12:01 pm

trima ksh.jazakallah cik zul.

Reply

74 norfaisal mohd nor August 23, 2014 at 9:31 am

Assalamualaikm Tuan,
Terima kasih diatas pencerahan tentang GAP Public Gold tersebut . Ianya jelas dan nyata …. saya akan menggunakan kaedah tersebut , TERIMA KASIH sekali lagi.

norfaisal mohd nor Palong 7 GEMAS,

Reply

75 Mohd Zulkifli Shafie August 24, 2014 at 4:21 pm

It’s ok En. Norfaisal.

Reply

76 azlan August 27, 2014 at 1:41 pm

Salam tuan..sy memang sgt mentah dlm pelaburan emas..sy merasakan blog tuan ini sgt membantu berbanding blog2 lain yg pernah sy baca..terutama sekali bab risiko yg sgt cuba dielakkan.sy pernah diherdik apabila bertanya bagaimana risiko jika harga emas turun terutama utk skim n program2 kontra n loaded 8..mereka mengatakan kalau xpercaya mcmana nak deal..sy akan recommend blog tuan kpd kwn2 yg mcm sy..teruskan menulis smoga dpt mnjd amal jariah kelak.tq

Reply

77 Mohd Zulkifli Shafie August 27, 2014 at 11:45 pm

Wslm En. Azlan,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan blog ni bermanfaat, insyaAllah.

Reply

78 salwani shah alam August 28, 2014 at 6:01 pm

Assalamualaikum Tuan. Kawan saya ada memperkenalkan kepada saya satu program yang diberi nama ARBA Network. http://arbanetwork.blogspot.com/
Program ini adalah dibawah syarikat juala langsung Classic Worldwide Corporation. Saya rasa musykil dengan pulangan pelaburan yang begitu tinggi.. Pohon pandangan dan nasihat Tuan.. Terima kasih.

Reply

79 Mohd Zulkifli Shafie August 28, 2014 at 8:32 pm

Wslm Pn. Salwani,

Saya pun tak pasti samada ianya pelaburan yang betul atau tak. Kalau pelaburan yang bagi lebih 15% setahun, kena hati-hati melainkan ia diurus oleh institusi kewangan yang diselia oleh BNM. Kalau ianya jualan langsung, mungkin artikel saya pasal MLM boleh berikan pencerahan. Puan boleh baca artikel tu di link https://www.mohdzulkifli.com/2011/09/2-petanda-asas-menilai-sesuatu-mlm.html .

Reply

80 Salwani August 30, 2014 at 1:37 pm

Terima kasih byk2 En. Zul..

Reply

81 mohd mazwan December 10, 2014 at 7:46 pm

hehehe.. dh research tentang ARBA NETWORK ?? sy sendiri research about MLM dan ARBA NETWROK bukan pelaburan tapi seakan-akan pelaburan.. ARBA NETWORK ad perjanjian dengan sesiapa yang join, agreement selama setahun, perjanjian dimatikn dengan LDHN dan mempunyai lesen AJL drpd KPDNKK… xpercaya pulangan Classicworldwide corp (CWC) syarikat yang kendalikan ARBA network ??? anda bole pergi ke SSM minta penyata kewangan dengan SSM tp kena bayarlah rm30 dengan SSM… selain itu, please research siapa yang join ARBA network tu.. bukan orang sembarangan, ARBA network adalah MLM… MLM adalah concept perniagaan… rezeki dlm islam 9/10 datang perniagaan.. bagaimana Abdul Rahman Bin Auf boleh jadi jutawan dengan perniagaan ??? ARBA(abdul rahman bin auf) network menggunakan sistem Abdul Rahman Bin Auf dalam perniagaan.. dimana mereka untung besar tetapi mereka ambil sendikit sahaja untung selebihnya untuk diberikan kepada orang yang berniaga dalam perniagaan.. siapa ??? ahli-ahli ARBA network.. CWC adalah syarikat farmaseutikal yang menghasilkan produk sendiri dan dihasilkan oleh CEO CWC (bumiputera) produk CWC bertaraf antarabangsa.. xpercaya buka utube search tentang CWC dlm rancangan Biz TV1… jika sesiapa yang berminat termasuk Puan Salwani, saya sendiri akan jumpa dan bentang dihadapan puan… ingat tidak semua MLM itu menipu.. jika menipu, kerajaan HARAMkan perniagaan konsep MLM ni…. rezeki Allah sentiasa ada,percaya pada Allah dan kita usaha In shaa Allah… tuan Mohd Zulkifli Shafie juga boleh research siapa yang join ARBA network, bukalah utube malam jutawan arba.. https://www.youtube.com/watch?v=Tqsqtx6vr64https://www.youtube.com/watch?v=CZKkNsjP-3A..
in shaa Allah jika kita cari dan ikhtiar rezeki itu sentiasa cuma perlu bersabar… semoga Allah melimpahi rezeki mereka yang berusaha dijalankan Allah….

Reply

82 Mohd Zulkifli Shafie December 11, 2014 at 6:46 am

Salam En. Mazwan,

Kalau ianya MLM, ada 2 kriteria penting yang kita perlu semak. Kalau gagal “acid test” untuk kedua-dua kriteria tu, bagi saya ia Skim Cepat Kaya yang bertopengkan MLM. Boleh baca dalam artikel saya di link https://www.mohdzulkifli.com/2011/09/2-petanda-asas-menilai-sesuatu-mlm.html .

Wallahu a’lam.

Reply

83 tok tersontot January 8, 2015 at 9:50 am

Eh, bukan ke tokay ARBA yg masuk berita tv, jalan sambil tutup muka dua hari lepas??

Reply

84 Aizuddin October 18, 2015 at 11:39 pm

Yg tu arba yg skim emas.. yg ni arba jual kopi pak belalang… betul apa yg en mazwan bagitahu tu.. mohon jangan konfius ye tok tersontot

Reply

85 mar September 3, 2014 at 4:04 pm

salam, en Zul,

Apa pandangan En Zul tentang bisness tune talk sim card, macam mlm tapi katanya bukan…saya tertarik dengan “Cuba tengok guru-guru bisnes, guru kewangan dan guru pelaburan sebenar, ada tak mereka tunjukkan harta mereka? ” yg kat atas. Untuk tune talk, mereka banyak paparkan kejayaan agen2 mereka dengan pulangan setiap bulan dan charge persms tinggi..

untuk pengetahuan En Zul jg, tune talk ada colaboration dengan Airasia..so pelaburan yg macamni camane yer?

Reply

86 Mohd Zulkifli Shafie September 4, 2014 at 11:07 am

Wslm puan,

Kalau produk tune talk dibeli dan dijual dengan tujuan sebenar tak ada masalah. Saya ada ulas pasal MLM ni dalam artikel https://www.mohdzulkifli.com/2011/09/2-petanda-asas-menilai-sesuatu-mlm.html .

Reply

87 Dayang September 13, 2014 at 1:57 am

Assalamualikum. En zul tolong buka link yg sy beri d bwh ni, kmudian MOHON PANDANGAN en zul bkaitan link yg sy beri tu.sgala jasa baik en zul sy dahului dgn ucpan jutaan terimksh.

https://m.facebook.com/profile.php?id=100006123970900#!/story.php?story_fbid=1543492449198206&substory_index=0&id=100006123970900&refid=17&_ft_=app_id.0&__tn__=%2As

Adakah ini slh satu sprrt yg en zul maksudkan?

Reply

88 Mohd Zulkifli Shafie September 13, 2014 at 2:01 am

Wslm Pn. Dayang,

Ini antara urusniaga yang pelik. Saya rasa ada yang tak kena tu. Serahkan duit, serahkan emas, lepas tu tunggu income bulan-bulan. Risikonya pelabur tanggung 100% sebab duit dan emas ditangan penganjur.

Reply

89 Puyuh Firdaus September 13, 2014 at 11:07 pm

Assalamualikum. En zul,
Saya ada kawan yg menawar kn pelaburan emas , sekiranya sy ingin join pelaburan emas kawan sy ni, sy kena bayar rm4500 dan akan dapat setiap bulan RM1230 untuk 11 bulan..dalam untung ya dlm RM9K

Mohon pencerahan En zul mengenai pelaburan ini..perlu ke sy join atau tidak ??? 🙂

Reply

90 Mohd Zulkifli Shafie September 13, 2014 at 11:50 pm

Wslm En. Firdaus,

Pelaburan macam tu En. Firdaus tanggung risiko 100% sebab emas dan duit semuanya penganjur pegang. Kalau penganjur lari atau BNM serbu, En. Firduas yang lingkup dulu.

Reply

91 JIhan February 25, 2015 at 4:37 pm

Ini program KJ Gold kan Encik Puyuh Firdaus. Saya pun ada join. Dapat payment 2x je then now dah cancel. Masih menunggu balance payment. Tapi dah 2 bulan tak nampak ape pun. join atas dasar percaya kat bestfriend. Sepatutnya baca dulu blog Tuan Zulkifli ni dulu. Banyak info at least boleh la tau ciri-ciri skim pelaburan emas yang scam

Reply

92 ros September 21, 2014 at 10:01 pm
93 Mohd Zulkifli Shafie September 21, 2014 at 11:36 pm

Oh, ini kes Genneva Sdn Bhd (GSB) yang BNM buat serbuan tahun 2009. Yang BNM serbu 2012 hari tu, namanya Genneva Malaysia Sdn. Bhd. Ini company berbeza, kes berbeza. Tapi pengarah orang yang sama. Kes 2012 belum masih dalam siasatan. Belum selesai pun lagi kes tu. Pn. Ros boleh cek status kes Genneva Malaysia di http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/0301_status.htm#gennevamy .

Reply

94 ahmad zaki September 23, 2014 at 12:53 am

Beli public gold mana boleh untung… spread harga we buy dan we sell terlampau jauh… harga jual melampau tinggi berbanding harga spot… gold atau silver memang tak boleh untung … cth public gold silver 250g… harga we sell lebih kurang usd25… tapi harga we buy dlm usd20 …. mati nak tunggu usd25 cuma utk pulang modal… yg kaya cina public gold

Reply

95 Mohd Zulkifli Shafie September 23, 2014 at 7:24 am

En. Ahmad Zaki,

Cuma Public Gold sahaja ke yang model busines macam ni dalam dunia, atau memang ini model bisnes yang dipakai seluruh dunia sejak zaman berzaman? Syarikat cina jer ke buat model macam ni atau memang semua bangsa dan negara yang pakai bisnes model macam ni?

Reply

96 trazek September 27, 2014 at 8:29 am

tak tahu belaja…bukan tuduh2..jgn jd sombong..yg boleh byr harga tinggI tu bila guna arrahnu..jual beli..adoyai…faham betul2..baru boleh crita..

Reply

97 Mohd Zulkifli Shafie September 27, 2014 at 8:26 pm

En Trazek tolong ajarkan saya macam mana untung besar dengan arrahnu tu? Yang saya tahu arrahnu tu pinjaman yang cajnya mahal. Murah sikit dari kad kredit.

Reply

98 trazek September 27, 2014 at 9:21 pm

Boleh jumpa mana2 wakalah depb.insyaallah dorg boleh terangkan.. =)
Brlapang dada la ye..

Reply

99 Mohd Zulkifli Shafie September 28, 2014 at 7:28 am

En. Trazek,

Beginilah jawapan yang saya selalu dapat. Kebanyakkan orang semua tak faham termasuk orang yang join skim tu skali. Tapi kononya nampak macam pandai. Padahal bagi saya pengendali skim tu ‘menipu’ sampai semua orang rasa mereka tak pandai. Yang cerdik pun akan rasa dia bodoh kononnya ada skill rahsia padahal tak ada rahsia pun.

Saya rasa saya dah bongkar ‘habis’ ilmu ar-rahnu. Sebagai orang lama, kalau pengendali skim buat apa-apa ‘alasan’ yang tak masuk akal dengan ilmu saya, saya tahu ada yang tak kena pada ‘alasan’ mereka. Sedangkan orang baru yang tak berapa tahu tentang ar-rahnu, semuannya angguk-angguk jer.

Boleh bagi untung besar sebab masuk ar-rahnu? Bagi tahu saya ar-rahnu mana yang terima pajakan nilaian jutaan ringgit untuk satu individu (pengendali)? Kalau dia kata pajak di banyak tempat, adakah logik pengedali nak bawa emas tu ke berpuluh2 cawangan ar-rahnu untuk pajak? Kat mana untungnya ar-rahnu sedangkan ar-rahnu tu pinjaman yang cajnya mahal? Kalau cajnya murah, tak lah banyak pihak berlumba-lumba buka ar-rahnu.

Reply

100 khairul October 13, 2014 at 12:01 pm

Salam Cik Zul,

Alhamdulillah atas perkongsian ilmu. Sebenarnya saya kadang2 pelik mengapa org melayu kita ni suka sangat kondem PG cakap company bkn bangsa kita laa,harga mahal laa,komisen sikit laa,lambat untung dan mcm2 lagi.

Tetapi mereka tidak sedar sebenarnya yg mereka lebih ‘rela’ ditipu atau dimanipulate oleh org yg kononnya pakar manipulator dan sebagainya.

Tiada jalan mudah untuk jadi kaya dan sebelum nak jadi kaya itu eloklah di muhasabah dulu kenapa utk jadi kaya kerana apabila dikurniakan Allah nikmat kaya itu nanti in shaa allah dlm redha Allah.

Sedih saya tgk org melayu Islam yg camni Cik Zul..bila ada yg cuba beri/bertanya/menyampaikan info hukum mengenai masalah riba,konsep ‘jual beli’ kununnya itu ramai ‘otai2’ mereka melenting.

Apabila ‘kepala ketua’ mereka ‘terduduk’ dan bagitau tersalah faham hukum semua boleh pulak angguk2 tunduk sekali.

Astaghfirullahalazim…

Berdebar dada saya cik Zul..walaupon saya memang satu sen pon xberminat nk join masuk jemaah diorg.

Benarlah kata pakar2 kewangan seperti Azizi Ali,Irfan Khairi,Cik zul dan ramai lagi yg tiada jalan pintas kekayaan sebenarnya di dunia ini.

Yang ada ‘jalan pintas’ tu adalah sebenarnya jerat besar menanti mereka.!

Ps: Saya sebenarnya nak berjumpa dgn cikzul nanti kalau ditakdirkan ada rezeki..untuk bersahabat dan menimba ilmu pengalaman cikzul..tapi i malu sket..hihi

😀

Reply

101 Mohd Zulkifli Shafie October 13, 2014 at 11:36 pm

Wslm En. Khairul,

Betul, tak ada jalan pintas. Boleh dikatakan semua orang yang berjaya tak ambil jalan pintas. Mereka sanggup kerja keras.

Jemput datang minum-minum di Damansara Damai. Boleh contact saya bila-bila masa, insyaAllah.

Reply

102 nuzgal December 10, 2014 at 2:13 pm

DEPB dah tersontot pun. belagak sangat, buat bisnes cara kampungan, tayang sana tayang sini. Allah tunjuk sikit je…

Reply

103 tok tersontot January 8, 2015 at 9:47 am

DEPB dah sontot pn. ARBA pn sontot. KJ Gold pn sontot. Berlagak sgt. 99% penganjur emas ETA dh sangkut payment kt ahli ahli. Skang wakalah-wakalah semua sembunyi muka. Terus senyap tak nampak langsung batang hidung dlm group2 jual beli emas facebook. Org dah bagitau menda ni money game korg sibuk nk jugak menegak benang basah. Itu pn aku dengar ade lagi yg gatal nk join. Org melayu bab nk kaya senang ni memang no satu.

Reply

104 Faridzuan September 28, 2014 at 10:29 pm

Salam tn zulkifli,

Saya ingin memohon pendapat tuan. Baru2 ini ada seorang sahabat saya ada memberitahu program jual beli emas di mana pihak syarikatnya akan membeli emas 100g dgn harga yang tinggi,sehingga 2 kali ganda dari harga pasaran. Tetapi pihak syarikat akan membayar secara ansuran bulanan selama 11 bulan. Emas yang dibeli oleh syarikat kemudiannya akan dijual pula kepada syarikat membuat barang kemas daripada emas.

Mohon pendapat tuan berkenaan jual beli di atas dari sudut shariah, kebarangkalian risiko kepada penjual dan lain2 pandangan.

Terima kasih.

Reply

105 Mohd Zulkifli Shafie September 29, 2014 at 8:17 am

Wslm En. Faridzuan,

Saya tak pasti patuh syarak atau tak tapi kaedah macam tu kebanyakkannya dibuat oleh penganjur skim (‘cepat kaya’) yang menggunakan emas. Kaedah macam tu risikonya 100% kita tanggung sebab penjual pegang duit dan emas kita. Lagi satu saya agak was-was dengan harga yang dia jual terlalu murah, macam ada udang disebalik batu. Maksudnya kalau berani duit tu lebur semuanya, bolehlah join. Kaedah macam tu terbukti dah banyak penipuan. Cuma isu penipuan ni hanya kecoh dalam private group facebook jer. Orang baru yang tak tahu menahu ni senang sangat jadi mangsa.

Wallahu a’lam.

Reply

106 Faridzuan September 29, 2014 at 9:49 pm

Terima kasih tn zul atas pendapat yg diberikan.

Begini, sykt tersebut hanya membeli emas. Sekiranya saya ada emas 100g, boleh la saya menjualnya kepada sykt. Harga semasa emas katakan RM133/g. Saya beli emas dari mana2 bernilai RM13,300/100g dan menjualnya kpd sykt. Selepas seminggu, sykt akan membayar RM10.1k kepada saya. Baki sebanyak RM1,230 akan saya peroleh selama 11 bulan. Jadi total jualan emas sy kpd sykt ialah RM23,630. Tolak modal belian emas sy untung RM10,330.

Memang risikonya agak tinggi,tapi adakah berbaloi untuk teruskan jual beli ini?kerana selepas seminggu 75% modal sudah dikembalikan oleh sykt.

Mohon pencerahan.

Reply

107 Mohd Zulkifli Shafie September 29, 2014 at 10:18 pm

Betul En. Faridzuan. Risiko sangat tinggi. Orang yang buat urusniaga macam tu majoriti tak ada kedai pun.

Reply

108 caaiiyoop September 29, 2014 at 2:01 pm

Bagi pendapat sy plak. Jgn join skim pelaburan ni. Buat urusniaga sendiri. Cuma kena ada modal dan pengetahuan je. Beli emas pada harga murah. Jual pada harga mahal. Yg penting dlm urusniaga ni kita kumpul gram emas. Bukan kumpul nilai duit. Insha allah berjaya.

Reply

109 Mohd Zulkifli Shafie October 12, 2014 at 11:13 am

Saya setuju. Itu kaedah paling selamat, paling telus.

Reply

110 amir rahman October 1, 2014 at 6:56 am

Cik zul duduk kat damansara damai ke??nnt bleh la lpak di mahbub cik zul bnyk bnda sy nak tnya…trima kasih atas info cikzul ni..bnyk manfaat,alhamdulillah sy hampir2 nk labur rm12k psal emas

Reply

111 Mohd Zulkifli Shafie October 1, 2014 at 5:29 pm

Betul.

En Amir boleh contact saya 019-336 8009. Nanti kita set masa, insyaAllah.

Reply

112 remy October 1, 2014 at 12:23 pm

sangat berilmiah dan bermanfaat. semoga ramai yang sedar.

Reply

113 Mohd Zulkifli Shafie October 1, 2014 at 5:21 pm

InsyaAllah.

Reply

114 Nasrudin Ahmad October 7, 2014 at 12:25 pm

Saudara Zul,
Assalamualaikom.
Artikel tuan sangat menyamai dengan Skim Khazanah Bangsa dan Tok Belagak yang sedang hangat diperkatakan sekarang ni. Saya nak tanya betulkah Skim Khazanah Bangsa tu? Siap ada bangunan pejabat yang mewah lagi. Kalau ianya satu penipuan kenapa tiada sebarang tindakan dari Bank Negara. Terima kasih dan Wasallam

Reply

115 Mohd Zulkifli Shafie October 7, 2014 at 1:26 pm

Wslm En. Nasarudin,

Kalau nak diukur dari sudut bangunan, Genneva yang diserbu BNM tahun 2012 dulu jauh lebih gah dan cawangannya bersepah seluruh Malaysia. Kita kena teliti bagaimana dia beroperasi.

Reply

116 haikal November 16, 2014 at 6:53 pm

Salam en zul. Tapi apa pandangan en zul tentang khazanah bangsa tu???

Reply

117 Mohd Zulkifli Shafie November 16, 2014 at 8:50 pm

Wslm En. Haikal,

Bagimana modus operandi syarikat yang tuan maksudkan tu? Kalau beli emas dapat emas, bagi saya tak ada masalah.

Reply

118 azmir October 9, 2014 at 4:25 pm

assalamualaikum admin,
saya nak tanya?berkaitan powergold.. seperti dinyatakan ia dalam senarai pelaburan tak sah BNM.
sekiranya kita beli emas di powergold untuk simpan saja….kemudian emas yang ada kita jual semula atau pajak untuk dapatkan duit… adakah perkara ini sah…
boleh tak knp powergold tidak sah… sebb ramai kawan saya terlibat..

Reply

119 Mohd Zulkifli Shafie October 9, 2014 at 10:31 pm

Wslm En. Azmir,

1. Kalau beli emas Power Gold dan dapat emasnya, tak ada masalah.

2. Saya tak pasti kenapa BNM senaraikan Power Gold dalam Alert List. Saya perhati dah lama syarikat tu masuk dalam list tu. Seolah-olah tak ada tindakan atau kelulusan BNM untuk terkeluar dari senarai tu. Mungkin ada yang tak kena.

Wallahu a’lam.

Reply

120 hazim al bujuki October 15, 2014 at 3:18 am

Assalam Tuan.

Saya baru je hendak melabur hampir 12 k. Tiba-tiba terbaca blog Tuan. Boleh saya bertemu tuan untuk saya tanya lebih lanjut?

Reply

121 Mohd Zulkifli Shafie October 15, 2014 at 8:06 am

Wslm En. Hazim,

Boleh, insyaAllah. Jemput datang minum-minum di Damansara Damai.

Reply

122 mije jusoh October 18, 2014 at 10:34 pm

Assalamualaikum en zul..
Bagaimana nak tau sst pelaburan tu ok atau x ye? mcm mn kalau kita dh msk sst skim pelaburan dan kita mmg dpt pulangan setiap bulan yg dijanjikan tanpa sebrg mslh atau delay? Skim ni mmg ada dlm list keraguan bnm…mohon maklumbalas…tq

Reply

123 Mohd Zulkifli Shafie October 18, 2014 at 10:58 pm

Wslm En Mije,

Semua skim-skim cepat kaya TERBUKTI dapat income bulan-bulan. Kalau tak, memang orang tak akan join. Peringkat awal ok, tapi orang yang join kemudian akan terkena. Skim begitu tak bertahan lama. Kalau ikut Azizi Ali, biasanya tak lebih 3 tahun, lepas tu semua akan lingkup.

Mereka akan lingkup bila (1) pihak berkuasa akan serbu atau (2) pengendali skim menghilangkan diri.

Wallahu a’lam.

Reply

124 nuzgal December 10, 2014 at 2:33 pm

Skim cepat kaya yang paling bertahan lama dan pecah rekod dunia setakat ini dibuat oleh Bernard Madoff. boleh google dan baca atau tonton kat youtube untuk pengajaran kita.

Bernard Madoff memiliki asset yang jauh lagi hebat daripada apa yang ada pada pengendali program2 kampungan di Malaysia ni.

Reply

125 king October 24, 2014 at 10:45 pm

Salam….pernah dengar tentang wana gold? Saya ingin melabur 2 jongkong emas. Bernilai 24k. Dan di janjikan pulangan sebanyak 2500 setiap dua minggu. Sila beri pencerahan. Tq

Reply

126 Mohd Zulkifli Shafie October 26, 2014 at 7:44 am

Wslm,

Beli emas dapat income bulan-bulan, selalunya skim cepat kaya.

Reply

127 TokeEmas October 25, 2014 at 10:52 pm

Salam Tn! Nak tanya ttg Tok Belagak n Darul Emas Perak Enterprise ni. Kenal ke? Labur RM200 akan dapat RM20x10 bulan n bulan ke 11 dapat modal atau emas. Cam menarik je!

Reply

128 Sahir October 29, 2014 at 7:54 am

Salam,

mcm mana plak dgn skim kontra atau pisang manis super?

Reply

129 Mohd Zulkifli Shafie October 29, 2014 at 10:44 am

Wslm,

En. Sahir kena lihat pada modus operandinya, tak kisah apa nama sekali pun.

Reply

130 hambaAllah October 29, 2014 at 10:46 am

Salam en zul… tmpt keje saya ada yg anjur skim plaburan emas mcm ni. Modal sekian2 dpt untung sekian2 selama 7 bulan. Untung 80-100%. Atas nama KB atau Khazanah Bangsa. Apa pendapat encik? Ikut logik akal dan naluri saya semua tu tipu je. Manipulasi duit pelabur.

Reply

131 Mohd Zulkifli Shafie October 29, 2014 at 10:53 am

Wslm.

Kena tengok pada modus operandinya. Walaupun namanya mungkin berbeza-beza, skim cepat kaya semuanya sama. Letak duit, tunggu income lumayan bulan-bulan.

Reply

132 hambaAllah October 29, 2014 at 12:11 pm

Terima kasih en atas penjelasan tuan.

Reply

133 Manusia Biasa October 30, 2014 at 9:13 am

Jangan percaya yang si zulkifli ni cakap, dia ni cuma seorang baru cina, tak lebih dari tu…Cme dia ni pandai gunakan teknik reverse psychology…

Reply

134 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2014 at 9:29 am

Terima kasih tuan sebab sedekahkan pahala tuan untuk ditukar dengan dosa saya di hadapan Allah nanti. Alhamdulillah…

Reply

135 Abdfatah January 17, 2015 at 12:05 pm

Peserta skim cepat kaya tegar. Kesiannya…

Reply

136 makenasicic0j December 3, 2014 at 7:19 pm

Manusia biasa ni masuk skim ape? MLM ape cer citer

Reply

137 Rich October 30, 2014 at 12:57 pm

Assalam,saya di pelawa rakan untuk menyertai satu program emas yang boleh dapat income bulan2
Syarikat Khazanah Emas katanya…
Tapi saya cuba google untuk mencari maklumat mengenai syarikat ini tapi tiada..
Katanya dah 4 tahun beroperasi
Mohon pencerahan..

Reply

138 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2014 at 1:34 pm

Wslm tuan,

Nak tahu ok atau tak, tuan kena tengok modus operandi mereka. Nama mungkin berbeza-beza, tapi bendanya jer. Letak duit, tunggu income lumayan bulan-bulan.

Reply

139 nuzgal December 10, 2014 at 3:21 pm

Dalam erti kata lain,

1) kita beri duit kita selonggok dulu,
2) lepas tu skim beri balik sikit-sikit tiap-tiap bulan sehinggalah duit kita yang selonggok tadi sudah habis digunakan untuk beri balik kepada kita dan juga digunakan untuk cover overhead (gaji kakitangan, sewa bangunan etc oleh skim).
3) belum cukup jumlah bulan yang dijanjikan, skim sudah terbang @
4) skim dapat lagi selonggok duit dari bakal mangsa yang lain untuk terus bayar kita hingga genap bulan yang dijanjikan,
5) dan seterusnya process sama diulang bagai korek lubang tambus lubang sehingga akhirnya terlalu banyak lubang yang tergali dan tidak dapat ditambus lagi…. maka bungkuslah skim bersama2 mangsa yang ingin cepat kaya di dunia ini…

Belajarlah daripada orang terdahulu, banyak maklumat di internet:-
1) Carlos Ponzi
2) Pak Man Telor
3) Bernie Madoff
…dan lain-lain…

Wallah hu Aklam

Reply

140 adib October 30, 2014 at 7:26 pm

Slm.mcm mana dgn network marketing 4life?

Reply

141 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2014 at 8:25 pm

Wslm En. Adib,

Kalau MLM, persoalan paling asas ialah, produk dia ada tak orang beli sebab sukakan produk, bukan beli sebab nak join sistem? Kalau produk dijual dengan tujuan sebenar, biasanya tak ada masalah. Saya pernah ulas dalam artikel di https://www.mohdzulkifli.com/2011/09/2-petanda-asas-menilai-sesuatu-mlm.html .

Reply

142 Hisham Maaruf October 31, 2014 at 7:01 pm

Kejayaan tuan datang nye dari khidmat nasihat ikhlas yg tuan berikan. Itulah ganjaran yg Tuhan berikan.

Reply

143 Mohd Zulkifli Shafie October 31, 2014 at 7:37 pm

Alhamdulillah. Mudah-mudahan begitu En. Hisham.

Reply

144 Nurul Hidayah Ibrahim November 2, 2014 at 12:07 am

Okay… saya ada buat sendiri cara eta diorg ni.. xsusah pon … tp sy bukan egen.. lepas tau cara yg diorg buat mmg menguntungkan.. contoh sy beli emas or barang kemas dalam harga 15 ribu la katakan.. pastu saya g pajak.. then lulus pajak kat pos opis dalam 10k je.. topup lagi 5k then saya beli yg lain dgn harga 15k. Then saya g pajak lagi.. kemudian dapat pinjaman pajak 10k.. so sya beli lagi dgn harga 15k.. dapat seketul harga 15k.. tapi harga pasaran kata lah 18k.. so saya jual emas yg ketiga.. 10k dari duit tu saya pegi tebus barang no 2.. then jual.. dapat lg 18k.. plus baki 8k tadi. So pegi tebus barang no 1 10 k… balance 16k dan seketul emas.. inilah pelaburan emas yang diorg buat dan saya apply.. myb x sebanyak diorang.. tp still untung

Reply

145 nuzgal December 10, 2014 at 3:39 pm

ini namanya korek dan tambus. makin banyak anda lipat makin besar lubang2 kos pajak yang anda perlu tambus dan lubang nilai barang2 yang anda pajak tadi bila anda mahu mengambil kembali capital yang telah anda leburkan.

Jangan kira separuh jalan, kira sampai habis process. Dan contoh anda beri jika nilai emas naik daripada 15k ke 18k, bagaimana kalo nilai turun ke 12k atau tidak berubah. bermakna anda akan rugi atau anda hanya Berjaya meminjam dengan kos2 untuk menebuskan kembali barang2 anda. Erti kata lain lebih baik anda guna modal 15k asal anda untuk buat perniagaan lain yang menambah nilai dan bukan menambah hutang atau menyusut nilai modal anda.

Wallah hu aklam

Reply

146 ct zuraida November 3, 2014 at 9:06 pm

Assalamualaikum tuan..sgt menarik artikel tuan..saya ingin meminta pendapat tuan..baru pg td ada seorang kwn offer dkt saya utk masuk pelaburan emas dgn meletakkan 1600.00 sebagai permulaan dan akan dpt 250.00 sebulan utk setiap bulan..saya agak pelik..tp betul ke tuan..saya masih samar2 ttg hal ini..mohon pencerahan..terima kasih tuan.

Reply

147 Mohd Zulkifli Shafie November 3, 2014 at 9:55 pm

Wslm Pn. Ct Zuraida,

Saya tak tahu pelaburan tu ok. Artikel ni saya tulis sebagai peringatan sebelum meletakkan duit dalam pelaburan y ang too good to be true.

Reply

148 kamal November 5, 2014 at 10:29 pm

Assalam Encik zul ade pertanyaan tntg PG,
Andai saya beli emas PG,dn saye simpan emas tu di PG, boleh ke dpt hibah pd tiap2 bulan.?
Lg satu saye ade baca artikel pasal pegasus bullion yg ade kaitan dgn icbc bank,adakah kompeni ini layak utk kita buat pelaburan sbb saye baca artikel die yg merupakan bank terbesar di dunia, mntk penjelasan, t/ksh.

Reply

149 Mohd Zulkifli Shafie November 5, 2014 at 10:55 pm

Wslm En. Kamal,

Public Gold cuma jual beli emas macam biasa. Emas tu kita simpan sendiri. Tak ada apa-apa pulangan dijanjikan.

Pegasus Bullion yang saya tahu mereka gunakan ICBC Bank. Sesiapa pun boleh beli emas ICBC Bank. Itu entiti lain. Sama macam pengajur skim cepat kaya guna emas Public Gold untuk skim mereka. Pengajur tu entiti lain, Public Gold entiti lain. Walaupun mereka guna emas Public Gold, bukan bermakna Public Gold turut sama menganjur skim begitu.

Reply

150 khalid November 6, 2014 at 10:56 am

Salam..sy ingin bertanye mengenai pelaburan emas / jual beli emas yang dijalankan oleh DEPB.apa komen tuan?

Reply

151 Mohd Zulkifli Shafie November 6, 2014 at 11:35 am

Wslm En. Khalid,

Saya tak berapa arif tentang company tu cuma apa yang saya tahu, company tu dah termasuk dlm senarai pelaburan tak sah BNM.

En. Khalid boleh cek di http://www.bit.ly/alertlist2014july .

Prinsip penting dlm pelaburan emas ialah beli emas mesti dapat emas. Emas tu kita simpan sendiri. Kalau pun company simpankan, kita ada hak untuk keluarkan emas tu bila-bila masa. Kalau beli emas tapi emasnya tak dapat, skim begitu kebanyakkannya skim cepat kaya bertopengkan emas sebagaimana saya terangkan dlm artikel http://www.bit.ly/skimtopengemas .

Reply

152 pak mat duda November 11, 2014 at 4:25 pm

Assalamu alaikum… yang paling nyata sekali sesiapa yang melabur dengan Public Gold bermula tahun 2011,sehingga hari ini 11.nov.2014 langsung tak dapat untung satu sen pun.harga emas terus jatuh.jika admin seorang yg jujur sila jangan delete tulisan ini.sekian tq

Reply

153 Mohd Zulkifli Shafie November 11, 2014 at 7:18 pm

Wslm Pak Mat Duda,

Public Gold cuma jual beli emas jer. Beli emas dapat emas. Public Gold tak menawarkan apa-apa janji keuntungan. Harga jual beli ikut harga pasaran dunia. Kalau tuan rasa beli emas Public Gold tak untung, boleh beli emas jenama lain. Banyak lagi emas jenama lain di luar sana. Bahkan yang janji dapat income bulan bintang pun ada…

Reply

154 Abdfatah January 17, 2015 at 12:16 pm

Betul tu.. Jenama lain pun byk. Jenama cepat kayap pun ada.. Kalu suka sangat janji manis program emas bulan bintang bagai sila join skim cepat kaya baru tau tinggi rendahnya bulan bintang tersebut..

Reply

155 nurul aini November 12, 2014 at 10:22 am

assalamualaikum..
sy salah seorg pembeli emas dari Tok Belagak.sy dah beli emas 999 sbanyak 20gm dgn modal rm3300 pada bulan mac 2014.alhamdulillah spanjang sy brurusan dgn pihak TB sy rasa yakin asal usul duit tersebut..yang sy difahamkan emas fizikal yg sy beli e2 mereka akan pajakkan dalam arrahnu.hasil duit dri arrahnu mereka akan beli lg emas 999 dan akan pajakkan lg..emas yg yg telah dpajakkan terlebih dlu akan djual kpd pembeli lain.carany akan dpusing2 shingga tiba wktu sy akan dbyar mngikut kontrak yg telah dperstujui.sy jga difhamkan oleh pihak pguam syariah mereka bhwa jual beli emas yg kami lakukan menepati pndapat 4 mazhab yg trdpt dlm islam terutama skali mazhab shafie.alhamdulillah jg sejak sy mula mmbeli emas pd3/2014 dan mula dbayar pd 3/5/2014 sy dbyar snyak rm12/g slama stiap bulan.
ini pndapat sy,mmg ada brlakunya money game sperti yg khazanah bangsa lakukan dlu dan kini.kta sbgai pembeli klu nk join bnd mcm ni siasat habis mcm mna mreka jana duit dri mna mreka dpt emas murah, ikot hukum atau x.sbb kta org Islam ni trikat dgn Agama Islam kta dan Ajarannya.prinsip sy , xguna dpt duit brpuluh ribu setiap bulan atau hari tp barakahnya tiada..sy mx maaf andai kata ad yg xstuju dgn pendpt sy..sy hnya mcerita ap yg sy fhm n ap yg sy nmpk dlm jual beli emas nie,,

Reply

156 bella November 12, 2014 at 3:28 pm

Salam en zul. Bagaimana pula dengan pelaburan U-token(u fun club). Sy dgr rata2 pelabur mendapat pulangan semula dan menanti keuntungan. Pandangan en zul mcm mana ttg syarikat ni..

Reply

157 Mohd Zulkifli Shafie November 18, 2014 at 6:34 am

Wlsm Pn. Bella,

Syarikat tu tersenarai dalam Alert List BNM sejak 21 Oktober 2014. Itu senarai syarikat yang BNM kenalpasti menjalankan pelaburan tak sah. Puan boleh cek senarai tu di http://bit.ly/alertlist2014oct .

Reply

158 siti mariam November 13, 2014 at 9:00 pm

Assalamualaikum
Saya ada terbaca mengenai komen yg bertnya tentang powergold.biz..
powergold.biz bukan skim cepat kaya, , kami sama seperti publik gold menjalan urusniaga jual beli emas sahaja,,, mengenai isu nama tersenarai di list bnm tu,,, adalah isu web promosi persendirian bkn daripada syarikat,,, n skrg web promosi itu telah d bubarkan, ,, n sekarang powergold.biz tdak lg di pantau bnm…n powergold.biz 100% milik bumiputera, , dan mmpunyai kilang emas sendiri ametyst gold creation…
Kami mmbuka pintu kepada org ramai dengan keahlian rm380 untuk ahli dan rm3800 untuk stokis,,,, banyak lagi faedah dan bonus yg ahli akn dapat,,,,
Whatsapp saya untuk keterangan lanjut:017 728 5543 ct

Reply

159 rahmat November 16, 2014 at 11:56 am

Buat artikel mcm ni akan membuatkan org ramai takut untuk berurusan dgn syarikat yg berkenaan.jika syarikat2 yg berkaitan dgn artikel ini tidak melakukan apa yang penulis katakan maka terima kasih jugak kepada penulis kerana menukarkan dosa tertuduh dgn pahala si penulis.duduk diam tggu dan lihat lebih bagus daripada menghasut.

Reply

160 Mohd Zulkifli Shafie November 16, 2014 at 1:05 pm

Bahagian mana saya buat tuduhan kepada mana-mana syarikat En. Rahmat?

Semua ciri-ciri yang saya highlight tu sama dengan apa yang diingatkan oleh pakar-pakar kewangan tentang skim cepat kaya.

Reply

161 mazlan November 19, 2014 at 7:26 am

assalam tuan,

mohon pencerahan tentang pelaburan dari ARBA Group…bukan ARBA Network Group. Mereka mencari pelabur dengan bertopengkan islamic invest…nama pelaburan pun Abdul RAHMAN bIN aUF (arba)
Pelaburan keuntungan 8% setahun dan perlu simpan wang sehingga setahun. Lepas setahun wang pelaburan boleh keluar semua.
Apakah ini skim cepat kaya juga……ramai yang dah melabur terutama dari ahli klga saya…simpati saya…..ada juga saya nasihatkan….tapi mereka tetap terpengaruh dgn laba pelaburan….sila komen

Reply

162 Mohd Zulkifli Shafie November 19, 2014 at 7:40 am

Wslm En. Mazlan,

Saya tak pasti. Kena tengok macam mana modus operandinya. Kalau 8% tu bagi saya normal macamm ASB dan Tabung Haji jer. Kalau 8% sebulan, kena sangat berhati-hati.

Wallahu a’lam.

Reply

163 mazlan November 19, 2014 at 12:18 pm

maaf 8% per month..

Reply

164 Suria November 23, 2014 at 10:30 pm

Assalamualaikum en.Zul, saya ingin bertanya, jika saya membuat pelaburan yang mendatangkan income bulan2 seperti yang diterangkan oleh en.zul itu, where it is too good to b true, dan saya juga telah pon mendapat hasil drpada pelaburan itu, adakah duit yang saya dpt itu halal untuk saya gunakan?

Reply

165 Mohd Zulkifli Shafie November 24, 2014 at 6:21 am

Wslm Pn. Suria,

Setakat apa yang saya faham, duit keuntungan yang dapat dari pelaburan begitu, ianya riba. Duit tu kita tak boleh kita gunakan. Kena sedekahkan kepada orang lain.

Reply

166 miss may January 8, 2015 at 12:08 pm

maaf en.zul saya mencelah sdikit d sini..actually apa yg dikatakan oleh puan suria sama situasinya yg berlaku dgn suami saya.tapi apa yg mengganggu fikiran saya,apakah tuan yakin terhadap keuntungan drpd pelaburan yg (belum dinyatakan pelaburan apa & bagaimana prosedur pelaburan tersebut)adalah riba??sebagai contoh situasi suami saya-beliau melakukan pelaburan dalam emas & perak(komoditi) online trading yg hq nya terletak d luar negara.beliau telah berkecimpung lebih kurang 8 tahun dalam bidang trading bersama rakan2 seuniversitinya.boleh saya katakan beliau mmg byk pngtahuan tntg perniagaan online ini.Beliau melabur duit, dan melakukan urusniaga sendiri.untung atau rugi itu dtgnya dari usaha beliau trading sndri(bukan goyang kaki then dpt duit).boleh dikatakan juga,beliau mndapat income bulan2 sepertimana yg dikatakn oleh puan suria.so,adakah keuntungan yg diperolehi drpd pelaburan/urusniaga d dlm online itu riba & haram??mohon pencerahan sekali lagi..

Reply

167 Firdhaus January 28, 2015 at 4:44 pm

Assalam Tn. Zul,

Sy pon telah masuk ke skim pelaburan pn suria katakan tu…sy telah guna kan duit tu dan telah habis…baru tahu itu adelah riba setelah membace reply dari tuan ini…ape yg sy patut lakukan?perlukah sy menggantikan duit itu dengan bersedekah?

Reply

168 Mohd Zulkifli Shafie January 28, 2015 at 11:37 pm

Wslm En. Fridhaus,

Duit riba kena disedekahkan kesemuanya kepada orang lain. Ianya halal untuk orang lain, tapi haram untuk kita.

Reply

169 Suria April 21, 2015 at 10:18 pm

Assalamualaikum en.zul, adakah boleh jika saya memberi hasil keuntungan yang saya dapat itu kepada rakan yang tertipu dalam skim pelaburan yang sama? maksudnya adakah duit itu menjadi halal untuk dia?

Reply

170 Mohd Zulkifli Shafie April 28, 2015 at 2:46 am

Wslm Pn. Suria,

Duit yang haram untuk kita (disebabkan sumber haram), ia tak haram untuk orang lain. Apa yang saya faham, tak ada masalah untuk disedekahkan kepada orang lain.

Reply

171 Suria April 28, 2015 at 9:13 pm

terima kasih en.zul, atas penjelasan.. terima kasih banyak..

Reply

172 Mohd Zulkifli Shafie April 29, 2015 at 12:23 am

Sama-sama Pn. Suria.

Reply

173 miss may November 26, 2014 at 11:47 am

public golden house sdn bhd..telah di rate BNM 21 september 2014..mohon pencerahan?tq

Reply

174 Mohd Zulkifli Shafie November 26, 2014 at 12:35 pm

Public Golden House tu bukan Public Gold puan. Itu syarikat lain.

Reply

175 SHARLILY November 30, 2014 at 2:50 pm

Assalamualaikum. Saya 22 thun dan mentah jika ditanya berkaitan emas. tapi keinginan dan mintak yang mendalam untuk mgtahui tentang pelaburan barang ribawi ini.minat untuk mendalami bidang nie makin bertambah bila sy cont. pengajian dalam sarjana eko.islam bidang kewangan Islam. sy tercari-cari pelaburan dan pengurusan kewangan yang baik. lastly jumpa wordpress nie. terima kasih tuan. Banyak perkongsian yang menarik dan bermanfaat 🙂 Semoga dilimpahkan rezeki dan diberi kesihatan seterusnya menyebarkan ilmu.

Reply

176 Mohd Zulkifli Shafie November 30, 2014 at 7:28 pm

Wslm Cik Sharlily,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan blog ni bermanfaat, insyaAllah.

Reply

177 AMIN MAKMUR December 5, 2014 at 8:42 am

Ilmu yng sangat bermanfaat..moga menjadi panduan utk setiap kita yg ingin berjaya sebagai pelabur..

Reply

178 Mohd Zulkifli Shafie December 5, 2014 at 8:46 am

Alhamdulillah. InsyaAllah.

Reply

179 mohammad December 9, 2014 at 8:58 pm

Salam..Tuan boleh saya tahu jika kita di tipu oleh salah satu dari skim perlaburan emas apakah agensi yg patut kita rujuk dan bagai mana caranya..t.kasih

Reply

180 Mohd Zulkifli Shafie December 10, 2014 at 6:29 am

Wslm En. Mohammad,

Kalau dah ditipu, buat report polis dan report kepada BNM. Tapi untuk dapat duit tu balik biasanya sangat tipis.

Reply

181 khairul December 14, 2014 at 4:02 pm

Salam….tuan thankss…..byk ilmu dlm blog nie…..

Reply

182 Mohd Zulkifli Shafie December 14, 2014 at 11:16 pm

Wslm En. Khairul. Alhamdulillah. Mudah-mudahan blog ni bermanfaat, insyaAllah.

Reply

183 ana December 17, 2014 at 2:34 pm

Assalamualaikum. En.zul,sy dah tjebak dgn skim macam ni baru sebulan lebih. Stakat ni dah ambil hibah rm400/week bagi setiap 100g. Dah labur 600g, maknanya boleh dpt rm2400/week. Tp minggu ni nak stop,sbb dah kaji dr segi hukum,haram. Byk riba dan byk unsur ghararnya.
Jika dpt refund, ambil balik modal tu, mana yg lebih menguntungkan, nak ambil cash, atau dlm bntuk bar,pamp suise?

Reply

184 Mohd Zulkifli Shafie December 17, 2014 at 6:04 pm

Wslm Pn. Ana,

Paling baik ambil semula duit tu. Labur tempat lain yang lebih selamat.

Reply

185 ana December 18, 2014 at 5:12 pm

Syukran. Jazakallahu khoirul jazak…

Reply

186 Roslan December 18, 2014 at 2:46 am

Assalamualaikum en.zul.,saya nak ber tanya adakah salah dr segi hukum…saya beli Emas gold bar dgn tempahan 30 hari atau eta30,selepas dapat gold bar tu, saya jual dgn harga pasaran yg Lebih Tinggi.lebih kurang saya buat eta30 harga rm106 pergram,klau 100g =rm10600, slepas 30 hari dpt barang saya jual dekat pasaran harga mks we sell rm137 gram.so klau 100gram rm13700. Jadi harga jualan rm13700-rm10600 modal, saya untung dalam rm3100 sebulan hanya jual beli eta30.adakah ada money game dlm jual beli camni?

Reply

187 Mohd Zulkifli Shafie December 18, 2014 at 7:04 am

Wslm En. Roslan,

Kalau mengikut Dr Azman UIA, jual beli tu bermasalah dari sudut hukum. Boleh baca penjelasan beliau di http://drazman.net/2014/10/skim-jual-belipelaburan-emas-dengan-cara-eta-dan-buy-back-melalui-wakalah/ .

Reply

188 hasmizi December 21, 2014 at 9:14 am

As salam tuan,

Penah dengar istismarglobal? http://www.istismarglobal.com/

Ok ke tuan company ni….mcm spam jer.

Reply

189 Mohd Zulkifli Shafie December 21, 2014 at 11:27 pm

Wslm. Saya tak pernah dengar company tu.

Reply

190 ahmad January 6, 2015 at 2:12 am

salam tuan mohon share ilmunya

Reply

191 Mohd Zulkifli Shafie January 6, 2015 at 9:33 am

Wslm. Silakan En. Ahmad. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

192 apa apa je January 7, 2015 at 12:46 am

salam en zul,
saya fikir en.ni baik tingkat ilmu lagi utk buat blog yg meracun semangat rakan rakan lain seagamamu maju.

Reply

193 abdfatah January 14, 2015 at 4:13 pm

nasihat yang cukup bagus sekali… kemah molek deme…

Reply

194 apa apa je January 7, 2015 at 12:50 am

jangan hanya memandai mandai..
tak tahu tanya orang lain, lagi bagus dari tanya orang yg tak tahu dan ambil kesempatan pd orang lain buat duit,
ko dah kaya kah..?
ko dah berjaya kah..?
ko dah jadi jutawan kah.?
ko dah jayakan orang lain jadi jutawan kah..?

Reply

195 Mohd Zulkifli Shafie January 7, 2015 at 6:30 am

?

Reply

196 abdfatah January 14, 2015 at 4:10 pm

hahhh?????

Reply

197 khairul January 9, 2015 at 6:18 pm

Selalunya orang yang ‘panas bontot’ ja akan bereaksi macam ni.

Pendapat saya cik zul beri nasihat yg terbaik untuk selamatkan masyarakat dari terjebak dengan benda2 yg berisiko seperti skim cepat kaya ini.

Sila perhatikan sendiri dunia ’emas melayu’ yang konon2nya nak majukan ummah laa, ekonomi org melayu, 1 kg 1 rumah . etc.

Semua tersontot. Akibatnya? Semua adalah skim cepat kaya bertopengkan emas.

Reply

198 abdfatah January 14, 2015 at 4:11 pm

kepanasan sudahnya… mohon tingkatkan ilmu.. ngeh3

Reply

199 .... January 7, 2015 at 7:47 am

Da knape ko ni “ape-ape aje” msuk blog org trus nk menggelupur ni

Reply

200 abdfatah January 14, 2015 at 4:12 pm

haiyaa… dia pesan mohon tingkatkan ilmu dan belajar selok belok emas untuk jadi lebih kaya dan berjaya .. kan?

Reply

201 penyiasat skim cpt kaya January 13, 2015 at 6:55 pm

Senarai penipu no akaun bank yg menganjurkan aktiviti skim cepat kaya atau rolling money dibawah.

Aktiviti pengambilan deposit secara haram/roling money/skim cepat kaya

Aktiviti pengambilan deposit secara haram adalah suatu perbuatan menerima, mengambil, atau menyetujuterima deposit (wang, logam berharga, batu berharga, apa-apa artikel lain dan sebagainya) daripada orang awam atau pelabur, yang menjanjikan pembayaran semula deposit tersebut biasanya dengan faedah atau pulangan atau dengan sebarang balasan yang berupa wang atau nilaian wang, tanpa mempunyai satu lesen yang sah di bawah Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989.

-Nurischa enterprise
551623198126 maybank
151258664751
151258664744

-Yusri bin Mahad
101254038300
0108002962526
Cimb

-MUHAMMAD NAQIUDDEN
7053124486 ACC CIMB admin ROLL ROLL MONEY lesap

-mohd azbunhazairi group roling rafflesia lesap
7054810331 cimb

-Megah Mewah
CIMB 8601964748 Megah Mewah Trading lesap

-Shahrul b. Mohd yusoff
Maybank group ketupat raya
164838065302 roling lesap

-SHAHRULIZWAN B MOHD SAAD(Reez)
CIMB 7054496957 megah mewah group MMT LESAP

-NORDIN ISHAK group wardah lesap
7612027546 (CIMB)
114263048026 (mbb)

-Mohd Helmi Fatin
Acc cimb 7055224730 roling lesap

-WAN URUSAN BISNES/MUHD WAN RAZALI
164445049951 Maybank/ mcm biz2 buat roling labur lesap

-hasiah bt yakod
7606742875

-irwan shah b mohamad money cent
14170085556525 cimb lesap

-IZUAN FIRDAUS lesap
158435068825 MBB get money everymonth

-LEE JENG LOON
162786135778 MBB

-Rosliana bt Mohd yusof,
114084081860 Mbb,
7602807847 cimb

-NOrZILA yusof
114254168787 mbb

-Maichel Marcus
Cimb 7039323388
fb laila lily. lesap sap2

-NorAida binti Razali
7612297082 GROUP VIVA FOREVER..LESAP

– Mahat bin ismail
Cimb no.7054446740 GROUP DOUBLE 5DAY LESAP

-Nuruzzaman kes roling group D^secret Tree /trillion
7037370465 cimb lesap SAP2

-Amirah Masturina
7037143027 Cimb
Admin Trust Group

-roslinda mohd
mbb 153039027349

-mohd arifin
112978013445

-fadzilah
12530087530525

-azira alya
5577565400424085 cimb

-Noraizan Mohd Yusoff group rich gold forex empire dan tfpadu dan byk group
Maybank : 1627-8612-9178
CIMB : 1203-0004-0142-08

-Najiha binti nazari// GROUP STRATEGI LESAP
cimb 7035749384

-GROUP E-BOOK
SYAWAL BIN MOHD NOOR
CIMB 7612238079

-GROUP ROLLING+REAL
NORIZIAH KAMSAH
MBB 158163247372

-ROSELIZA IRANIE mbb
160184078149

-SALAFUDDEAN SEMAN mbb
154053329546

-Nama: Nurwahidah bt Khamirrudin
No.akaun maybank: 156020384682.
cimb: 7036950780
kes jual beli emas dan roling lesap

-noor SHAHIERA MAT KAPI
7612915748-cimb
35551012511-hong leong bank
159012858832- mbb..
kes tipu pinjaman mudah lesap guna fb blue bery..

-zulkerna awang mat
cimb 7055828546
4u.income kes roling money lesap

-MOHAMAD HAPISZAL BIN ABD JALIL
7017960973 cimb D^secret Tree /group TRILLION
kes roling money biz lesap

-RAHEMEE RAHIM
MAYBANK 151240218804
^^Rezeki Mingguan^^

-Kutu online waheeda Amani @Maisarah bt mohammad
Cimb bank 1218 -0005318-20-9
Mbb bank 162067589106

-fb fake Noor munirah
cimb brilliant network 07240000643108 lesap roling money

-Mohd Azim Asri..
BSN 0212141000042435 roling lesap

-Nur falia bt mohaman Nordin
7022293439 Cimb roling money lesap

-mohamad shukrie
7055651532 cimb .. group rolling money tegar/ lesapp sap2x

-nurul syuhada bt abdullah
cimb 7611813513 GROUP TRUSTEDKUTU N ROLLING lesap2x

-roslinda mohd
no akaun mbb 153039027349 plan tipu dan jual barang jg tipu

-MASHITOH BT HASHIM
08211 29000 04057 6 bsn group KUTU SEKALI B&D(BAYAR&DAPAT) lesap

– sindiket money game adik beradik/byk group terlingkup
RHB Sahwari b. Nawawi 15604400077380
RHB Nurul Wazila bt Mohd Yusop 11243960033667
MAYBANK NURUL WAZILA YUSOP 512464519649

-WANA SULAIMAN/ byk group skim buka/lesap
Email reference:malaynium88@gmail.com
Memo / description : ^^U1899959^^
acc name :ICHAYAJ RESOURCES
Maybank-512259558879
Cimb-8600774626

-group guling guling// lesap
AKAUN MAYBANK
554035410748 – RICH POINT RESOURCES
154017464709 – RAMLI BIN MIERAD
AKAUN CIMB
05080085856522 – RAMLI BIN MIERAD

-RUHILLMON NJAU (fb admin rose) rose roler group/lesap
No acc11060103646529 cimb

-NOR RUMIZA BINTI NONG KERIA/ bc investment
7000124915 (cimb)
0146963428 (xdpat contact lgsung)

-Group Miracle / Pure Miracle
Admin:- Lily Lely Raspin
Acc No.: 510237558090 MAY BANK

-Dayang Matsulie Binti Mohd Nan atau FB Stokis Buetali N Rupawan; dulu Don E^ Zera… Acc MBB 110078196656.
Group pertama: Income pasif & networking
Group kedua: Phyrex Networking
Group ketiga: GMJ4U-Stairs to Millionaire

-FARAHnadilah bt juhari
maybank
162200070060 group gold n jewel/lesap
7613156836 cimb // PENYANGAK TEGAR MAKLUK NI

-ROSPARIZAN BINTI MAMAT berserta intro2 yg bebal
group empayar solution lesap

-SDM MULTI PURPOSE/SADAM HUSIN
141984100053119 bsn
GROUP OIL DAN FOREX/ LESAP

-Tuan zill akashah BEBAL serta intro2 nye yg ramai
GROUP ZILL AKASHAH RINDU AWOK 300
mbb 559014212486/ INTERPASIFICSOY
cimb 8602119170/ INTERPASIFICSOY lesap

-Nur falia binti mohaman Nordin
7022293439(cimb acc)
No tel: 0108079687
FB: Falia Iqbal
Nama Group: Pelan Everyday/lesap

-group suria/ skim pelaburan/lesap
CIMB – 7611946188 – NORSURIANI SHAMSUDIN
MBB – 153029 155309 – NORSURIANI SHAMSUDIN

-group MONEY DROP
NUR AMALINA BT KAER
NO.ACC CIMB
7012676494

-NAMA : MARDHIYAH BT MUSTAFFA
NO AKAUN BANK : 162263461215 MAYBANK
BIZ AFILIATE

-REKA AK GELO/ GROUP PROJEK EMAS/LESAP
MBB 16112761122

-Annie Ann Enterprise.
No acc. 569954058348
ANNE CATERING INVESTMENT(ACI) lesapp sap2x

-Tipu rolling money & kutu
Raja Rohana bt Raja Yaakub
7051120442 – CIMB

-mohd hafizi othman
cimb 7613447540
roll game dan suka roll / lesap

-Tipu kutu & jual beli
Normala bt Kamsan
151276100502 – MAYBANK lesap

-nama: amirul asyraf
nama fb: Amirul Asyraf
no mbb: 163046282147
no cimb: 7612915843
no fon: 01117875277 lesap roling money

-GROUP SUDU EMAS
NUR AMIRA ZALIKA
158154261954 MBB lesap

-mohamad azman abdul rahman
cimb 7613220193
roling money/azman trusted group lesap

-abu hassan
maybank
160166168976
group Nur Insyirah lesap

WAN NIZAR BT WAN MALEK
556169231499 MBB roling money lesap

-mohd mahdhir
7043690533 cimb
group win win roling money/lesap

-che saiful hakimin
7057155783 cimb group income daily

-Cimb 7613352878
shahidatul azre roling money lesap

-Fairol Hisham 7613182568 cimb
lesap sahabat sejati

-Ruhani hassan 1600 5436 3613
mbb group teratai lesap.

-7014206530 cimb
Mohd asrul b saharudin roling money lesap

Reply

202 shikin January 13, 2015 at 9:16 pm

Salam en zul. Tq dgn info tn…sya ada kemusykilan.ank saudara saya ada buka syrikat jual beli emas bru sethn…suami sya ingin bli 100g emas bar yg djualnya…saya agak musykil apbila ank sedara kta sya blh trus amb gold gcp yg dijualnya atau mltkkan semula emas tersebut utk dilaburkan dgn dijanjikan pulangan setiap bln. Ems tsebut akn dijual kpd syrikat brgan elektronik yg guna emas dlm pendawaian…setlh sethn menrima income blnan suami akan mendpt semula bar gold suami dgn no rujukan yg berbeza…mohon pencerahan

Reply

203 Mohd Zulkifli Shafie January 17, 2015 at 8:25 am

Wslm Pn. Shikin,

Saya tak yakin dengan kaedah pelaburan begitu. Saya akan tolak awal-awal lagi. Kalau beli emas, emas tu mestilah dalam kawalan kita sepenuhnya samada kita nak simpan sendiri, atau sewa safe deposit box di bank atau syarikat swasta.

Reply

204 Abdullah January 15, 2015 at 6:29 am

Salam encik mohd zulkifli, terima kasih dengan perkongsian artikel tuan mengenai pelaburan emas , sy dulu tidak tahu apa2 mengenai pelaburan emas lagi2 sy di anjurkan utk melabur dlm pelaburan emas jenis skim cepat kaya ETA. Setelah itu , saya membuat kajian sendiri tanpa menjadi keldai yang diikat untuk mengiyakan sahaja duit sy utk digunakan oleh pihak eta yang banyak syubhat. Alhamdulillah , sy berdoa dan mohon petunjuk drpd ALLAH SWT dan saya dpt penerangan yang jelas dan terang melalui blog encik dan blog drazman mengenai pelaburan emas yang sebenar dan pelaburan menipu. Terima kasih tuan. Selamat 50k sy sendiri.

P/S : utk yang bermain eta dan membaca teks sy ni, bertaubatlah kamu sebelum duit tu jadi darah daging kamu sendiri, jangan buta mata buta hati dengan duit sbb hidup ni bukan semata duit sahaja. Nanti di akhirat ALLAH SWT tanya, dan salah satu yang pastinya bila ditanya ialah apa kamu buat dengan hukum ALLAH SWT mengenai perniagaan emas melebihi 3 hari masih tak dpt emas? 🙂 (jgn beralasankan dengan akad dalam resit atau akad jual beli, tu pun akan ditanya juga hehe) . – bagi yang belajar agama pasti akan faham mengenai persoalan terperinci akan apa kita lakukan didunia ni. Semua wajib ditanya tidak akan terlepas.-

– Carilah ilmu sebelum berniaga.-

Reply

205 Mohd Zulkifli Shafie January 17, 2015 at 8:00 am

Wslm En Abdullah,

Alhamdulillah. Puji-pujian bagi Allah.

Terima kasih atas nasihat En Abdullah juga. Saya yakin, ianya bermanfaat kepada ramai bakal pelabur. Saya doakan Allah merahmati En. Abdullah. Amiin ya Allah.

Reply

206 lia January 15, 2015 at 8:57 pm

salam
sy nk tnye.. sy ade masuk khazanah bangsa yg menawarkan pelbgai jenis urusniaga dan byaran nye scara beransur2 setiap bulan….
adakah sy sdah trtipu dengan skim diorg tawarkan pada sy?

Reply

207 Mohd Zulkifli Shafie January 17, 2015 at 7:57 am

Wslm Pn Lia,

Saya tak pasti. Tapi saya syak ianya skim yang bermasalah.

Reply

208 Nizar January 29, 2015 at 11:01 pm

Bagaimana tuan kata tak pasti, tapi tuan sendiri syak skim bermasalah?

Reply

209 Mohd Zulkifli Shafie January 30, 2015 at 5:31 am

Bermasalah atau tak bermasalah kita hanya boleh nilai pada ciri-cirinya sahaja. Sedangkan BNM sendiri tak pernah keluarkan senarai syarikat yang confirm skim cepat kaya. Mereka cuma keluar senarai syarikat yang disyakki bermasalah. Mana2 skim cepat kaya hanya boleh confirm bila ianya lingkup atau diserbu pihak berkuasa.

Jadi bukan posisi saya utk terus meletakkan hukum muktamad yang ianya skim cepat kaya. Even pakar kewangan Azizi Ali pun ambil pendirian yang sama dalam mendedahkan pelaburan yang DISYAKKI bermasalah.

Reply

210 mio16 January 16, 2015 at 4:44 am

Salam,

Saya cuma ingin memberi nasihat secara umum – bukan pelaburan emas – sebab saya pernah mengalami kerugian walaupun tak seberapa.

Lama dulu – Platinum Lane – syarikat bumiputra beroperasi di Kulim sekitar tahun 2000.
Pengalaman ini membuatkan saya sentiasa berfikir dan membuat kajian mendalam – bagi saya memang TIADA JALAN PINTAS untuk menjadi kaya.

Antara ciri2 perniagaan Platinum Lane yang masih dalam ingatan:

1. Untung 16% setiap bulan atas jumlah pelaburan
2. Dapat balik modal bila matang
3. Perjanjian jual beli siap dengan peguam
4. Ada bangunan & perniagaan sendiri – runcit dsbnya.

Pelancaran juga dirasmikan Menteri/Timbalan ketika itu.

Nasihat saya, if it’s too good to be true – elakkan.

Yang tanggung akibat diri sendiri.

Berusahalah, bekerjalah dengan titik pelu sendiri – biar sedikit pendapatan tetapi halal dan bersih serta tenang minda.

Jangan mudah terikut2 dengan orang lain – nasihat untuk diri sendiri juga…

Reply

211 Mohd Zulkifli Shafie January 17, 2015 at 7:29 am

Wslm,

Terima kasih atas perkongsian tuan. Mudah-mudahan ia jadi panduan untuk pelabur akan datang. Saya doakan Allah merahmati tuan, amiin ya Allah.

Reply

212 Abdfatah January 17, 2015 at 12:37 pm

Kedah? Platinum lane? Eh Arba di kedah.. Letak duit dan tunggu duit lumayan mahsyuk bulan2.. Walau kat mana pun mula operasinya.. Adakah arba akan menerima nasib yang sama? Fikir fikirkan dan tingkatkan ilmu juga selamat duit anda dari dirompak oleh penyamun skim cepat kayap tersebut.

Reply

213 Hairie January 22, 2015 at 9:31 am

Nasib baik saya tak masuk pelaburan emas ini. Syarikat pelaburan wana gold dah gulung tikar. Berjuta duit orang dah disapu.

Reply

214 Mohd Zulkifli Shafie January 22, 2015 at 9:48 am

Alhamdulillah. Allah selamatkan En. Hairie.

Reply

215 rudy January 23, 2015 at 10:37 am

Salam tuan zul
Pernah dengar Affiliate Junction (AJ) yg gunakan ic utk dptkn hasil.kira mcm meps.agak2 berisiko x nk join.tq

Reply

216 Mohd Zulkifli Shafie January 23, 2015 at 8:42 pm

Wslm En. Rudy,

Saya tak pernah dengar pasal tu.

Reply

217 Hamba Allah January 30, 2015 at 4:21 pm

Tahniah tuan zulkifli.

Sy juga ade mengikuti page ‘say no to MLM’ di fb.
mohon tuan boleh juga berkongsi pendapat di sana.
perkongsian yg baik pada mereka yg masih tercari cari jawapan.

Tahniah lg sekali tuan

Reply

218 Mohd Zulkifli Shafie February 1, 2015 at 6:04 am

Alhamdulillah. Mudah-mudahan artikel ni bermanfaat, insyaAllah.

Reply

219 fifie January 31, 2015 at 3:56 am

salam tuan,
moga sejahtera hendaknya. saya nak minta pendapat tuan tentang money game yg diberi nama mx3 jana pendapatan pasif. adakah money game ini berlindung di bawah mlm?
terima kasih.

Reply

220 Mohd Zulkifli Shafie January 31, 2015 at 7:57 am

Wslm Puan,

Saya tak tahu pasal company tu. Apa company sekalipun, kita boleh kenal berdasarkan ciri-ciri modus operandinya sahaja.

Reply

221 limi February 2, 2015 at 4:34 pm

Salam, ape pndpt tuan mngenai sistem power gold ? Adkh ikut syariah atau x ?

Reply

222 Mohd Zulkifli Shafie February 2, 2015 at 6:08 pm

Wslm En Limi,

Saya tak pasti. Kena cek dengan dealer Power Gold sendiri.

Reply

223 mat top February 3, 2015 at 12:43 pm

ARBA tunggu masa akan sontot mcm platinum lane dulu!

Kalau dah masuk, cepat minta duit balik…. jangan tungu lama2 nanti disontot orang!

Reply

224 Abdfatah February 4, 2015 at 12:41 am

MoU> Modus operandi Untung lebih kurang aje skim arba network. Kutip kutip duit pastu bahagikan duit ikut marketing plane. Tambah lagi satu lagi skim myperfway dot com yang sedang aktif duk tercari cari kutip duit tunggu duit tetiap bulan ikut marketing plane derang… Mohon lari jauh jauh laju laju.. Jgn arbangangaaa dah laa. Jgn terbangway dah laa..

Reply

225 Abdfatah February 5, 2015 at 8:59 am

Byk topeng rupanya.. BossArba laa.. BossVenture laa.. BossPerfway laa.. BossUfun laa.. Asyik2 duk fokus kejar orang aje suh joint. Meniaga entah ke mana. Produk entah ke mana. Konon nak meniaga ada jual beli produk. Alasan semata mata…

Reply

226 Zal February 10, 2015 at 3:58 pm

As’salam En. Zul,

Boleh terangkan sedikit berkenaan pelaburan dalam Phytoscience?
Adakah ia bisnes yang telus atau sekadar skim cepat kaya?
Terima kasih

Reply

227 Mohd Zulkifli Shafie February 10, 2015 at 10:50 pm

Wslm En. Zal,

Maaf, saya tak tahu pasal company tu. Bagi saya, tak kisah apa pun nama company. Yang paling penting, macam mana company tu beroperasi.

Reply

228 ita February 16, 2015 at 12:11 pm

Salam boleh sy tau program dana keluarga ni ok ke

Reply

229 Mohd Zulkifli Shafie February 16, 2015 at 2:06 pm

Wslm. Maaf Pn. Ita. Saya tak pasti apa program tu.

Reply

230 ika February 24, 2015 at 10:23 pm

Assalamualaikum w.b.t.
en. Zul pernah dengar tentang KJ GOLD?
Adakah plan dia mematuhi syariah?

Reply

231 Mohd Zulkifli Shafie February 24, 2015 at 10:30 pm

Wslm Pn. Ika,

Saya tak pasti tentang company tu. Lebih baik puan dapatkan info terus dari ejen mereka.

Reply

232 JIhan February 25, 2015 at 4:53 pm

Salam ms. Ika. Saya ada join program KJ Gold. Dapat 2x payment sahaja and dah dibubarkan pun semua program. Sekarang masih menanti balance payment tapi dah masuk 3 bulan tak nampak ape pun. Nak brtanya kat mereka lain yang join apa tindakan mereka pun tak boleh sebab saya tak kenal yang lain. Join pun atas dasar percaya kat rakan.

Reply

233 duang February 28, 2015 at 7:22 pm

Assalam.. secara mudahnye..

lain kali..beringat mcm ni..

kalau ada orang approach psl invest dlm apa segala pun..you all tanya mereka pasal BAFIA-banking and financial institution act.. kat mana company to compliance..mostly tukang approach tak boleh jawab…tahukah anda..aktiviti mengutip duit org awam adalah salah disisi undang2 kecuali jual beli..bank berdaftar dgn BNM sahaja layak ambik duit org ramai..

Reply

234 Mohd Zulkifli Shafie February 28, 2015 at 7:38 pm

Wslm En. Duang,

Terima kasih akan maklumat tersebut. Mudah-mudahan ia bermanfaat untuk pembaca.

Reply

235 hjr March 10, 2015 at 4:29 pm

Kat Malaysia x boleh bang! Kat Makkah dan Madinah jadi bang!
Saya pun ikut umrah bersama founder MeccaFundHotel. Umrah tu hotelnya 5***** bang, Hotel AlSafwah Royale Orchid, (pernah ke Makkah ke.?) 50 meter dari pintu King Abdul Aziz. DiMadinah hotel Oberoi, just after the back fence of the AnNabawi.
Visa, flight ticket to and fro, hotel, makan buffet 5*, umrah 3 kali, transportation bas baru mercedes canggih di tanah suci termasuk pergerakan ke Jaaranah, Hydaibiyyah, Arafah, Mina, Masjid Qiblatain, Masjid 7, ladang tamar, lawatan ke kilang cetak AlQuran, di Madinah, semya itu FREE bagi pelabur ysng telah pun dapat semula pulangan modal 3 lit (USD3000).
Total stay Makkah 6 hari, Madinah 4 hari, penerbangan pergi 1 hari balik 1 hari…. all FREE for me dgn MECCAFUNDHOTEL.
Dipohonkan kepada yang tak tahu, tiada maklumat tak perlulah memmburuk burukkan usaha pihak lain yang berjaya dgn program mereka wslau pun banyak rintangan you name it, srgala peraturan yg kerajasn malaysia kenakan keatas kita. Jika Allah izin .. that’s it …
Memang pada mulanya agak khuayir takut bersalahan dengan peraturan kerajaan.
Tetapi dah 2 tahun, pegawai bank negara pun join in, pegawai BAFIA pun join in, pegawsi Bukit Aman pun join in, orang kaya, orang miskin, petsni, pekedai runcit, pemilik pasaraya, anggota kerajaan semua level pun join in, tan sri dato sri pun join in, pegawai tentwra pun join in.
Janganlah di fitnah MFH atau MFG, dan baru di tubuhkan MeccaFund Asia yg mana MOU ditandatangani dengan pihak pihak tertentu di Singapore dan pelancaran pada 1.3.2015 baru baru ini di Singapore membuka peluang kepada Singaporea)n Muslims untuk join in.
Transaksi dalam talian dan value dalam USD, Singdollars dan bagi pelabur dari Malaysia di convert dalam ringgit Malaysia.
InsyaAllah dividen bulanan 15 -30% is realistik and possible, sebab saya dan ramai lagi pelabur dah dapat sebab, pemajakan hotel 14 tahun telah ambil kira semua faktor melibatka kewangan dan pengurusan hotel yg di terajui oleh pakar pakar kewangan dan ekonomi Muslim yg beroperasi di hotel hotel mewah di al Haramain, bukan non muslim yg deals dengan pelaburan kita. Bila urusan atas nama Allah segala galanya berjalan atas dasar lillahitaala wa fillah dan Allah turunkan keberkatan dalam urusan harian mereka dan segsla keuntungan di agihkan dengan adil dan saksama, termasuk sebahagiannya untuk pelabur yg bersama membangunkan kota Makkah

Reply

236 dir May 5, 2015 at 4:23 pm

ari tu ada org ajak saya join meccafund ni..tpi rasa was-was la..bayaran 1 lot pun mahal..

Reply

237 penyiasat skim cpt kaya March 13, 2015 at 9:31 pm

Senarai penipu no akaun bank yg menganjurkan aktiviti skim cepat kaya atau rolling money dibawah.

Aktiviti pengambilan deposit secara haram/roling money/skim cepat kaya

Aktiviti pengambilan deposit secara haram adalah suatu perbuatan menerima, mengambil, atau menyetujuterima deposit (wang, logam berharga, batu berharga, apa-apa artikel lain dan sebagainya) daripada orang awam atau pelabur, yang menjanjikan pembayaran semula deposit tersebut biasanya dengan faedah atau pulangan atau dengan sebarang balasan yang berupa wang atau nilaian wang, tanpa mempunyai satu lesen yang sah di bawah Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989.

-Nurischa enterprise
551623198126 maybank
151258664751
151258664744

-Yusri bin Mahad
101254038300
0108002962526
Cimb

-MUHAMMAD NAQIUDDEN
7053124486 ACC CIMB admin ROLL ROLL MONEY lesap

-mohd azbunhazairi group roling rafflesia lesap
7054810331 cimb

-Megah Mewah
CIMB 8601964748 Megah Mewah Trading lesap

-Shahrul b. Mohd yusoff
Maybank group ketupat raya
164838065302 roling lesap

-SHAHRULIZWAN B MOHD SAAD(Reez)
CIMB 7054496957 megah mewah group MMT LESAP

-NORDIN ISHAK group wardah lesap
7612027546 (CIMB)
114263048026 (mbb)

-Mohd Helmi Fatin
Acc cimb 7055224730 roling lesap

-WAN URUSAN BISNES/MUHD WAN RAZALI
164445049951 Maybank/ mcm biz2 buat roling labur lesap

-hasiah bt yakod
7606742875

-irwan shah b mohamad money cent
14170085556525 cimb lesap

-IZUAN FIRDAUS lesap
158435068825 MBB get money everymonth

-LEE JENG LOON
162786135778 MBB

-Rosliana bt Mohd yusof,
114084081860 Mbb,
7602807847 cimb

-NOrZILA yusof
114254168787 mbb

-Maichel Marcus
Cimb 7039323388
fb laila lily. lesap sap2

-NorAida binti Razali
7612297082 GROUP VIVA FOREVER..LESAP

– Mahat bin ismail
Cimb no.7054446740 GROUP DOUBLE 5DAY LESAP

-Nuruzzaman kes roling group D’secret Tree /trillion
7037370465 cimb lesap SAP2

-Amirah Masturina
7037143027 Cimb
Admin Trust Group

-roslinda mohd
mbb 153039027349

-mohd arifin
112978013445

-fadzilah
12530087530525

-azira alya
5577565400424085 cimb

-Noraizan Mohd Yusoff group rich gold forex empire dan tfpadu dan byk group
Maybank : 1627-8612-9178
CIMB : 1203-0004-0142-08

-Najiha binti nazari// GROUP STRATEGI LESAP
cimb 7035749384

-GROUP E-BOOK
SYAWAL BIN MOHD NOOR
CIMB 7612238079

-GROUP ROLLING+REAL
NORIZIAH KAMSAH
MBB 158163247372

-ROSELIZA IRANIE mbb
160184078149

-SALAFUDDEAN SEMAN mbb
154053329546

-Nama: Nurwahidah bt Khamirrudin
No.akaun maybank: 156020384682.
cimb: 7036950780
kes jual beli emas dan roling lesap

-noor SHAHIERA MAT KAPI
7612915748-cimb
35551012511-hong leong bank
159012858832- mbb..
kes tipu pinjaman mudah lesap guna fb blue bery..

-zulkerna awang mat
cimb 7055828546
4u.income kes roling money lesap

-MOHAMAD HAPISZAL BIN ABD JALIL
7017960973 cimb D’secret Tree /group TRILLION
kes roling money biz lesap

-RAHEMEE RAHIM
MAYBANK 151240218804
”Rezeki Mingguan”

-Kutu online waheeda Amani @Maisarah bt mohammad
Cimb bank 1218 -0005318-20-9
Mbb bank 162067589106

-fb fake Noor munirah
cimb brilliant network 07240000643108 lesap roling money

-Mohd Azim Asri..
BSN 0212141000042435 roling lesap

-NOOR SYAZMAZIERA
MAYBANK 152095850766

-Nur falia bt mohaman Nordin
7022293439 Cimb roling money lesap

-mohamad shukrie
7055651532 cimb .. group rolling money tegar/ lesapp sap2x

-nurul syuhada bt abdullah
cimb 7611813513 GROUP TRUSTEDKUTU N ROLLING lesap2x

-roslinda mohd
no akaun mbb 153039027349 plan tipu dan jual barang jg tipu

-MASHITOH BT HASHIM
08211 29000 04057 6 bsn group KUTU SEKALI B&D(BAYAR&DAPAT) lesap

– sindiket money game adik beradik/byk group terlingkup
RHB Sahwari b. Nawawi 15604400077380
RHB Nurul Wazila bt Mohd Yusop 11243960033667
MAYBANK NURUL WAZILA YUSOP 512464519649

-WANA SULAIMAN/ byk group skim buka/lesap
Email reference:malaynium88@gmail.com
Memo / description : ”U1899959”
acc name :ICHAYAJ RESOURCES
Maybank-512259558879
Cimb-8600774626

-group guling guling// lesap
AKAUN MAYBANK
554035410748 – RICH POINT RESOURCES
154017464709 – RAMLI BIN MIERAD
AKAUN CIMB
05080085856522 – RAMLI BIN MIERAD

-RUHILLMON NJAU (fb admin rose) rose roler group/lesap
No acc11060103646529 cimb

-NOR RUMIZA BINTI NONG KERIA/ bc investment
7000124915 (cimb)
0146963428 (xdpat contact lgsung)

-Group Miracle / Pure Miracle
Admin:- Lily Lely Raspin
Acc No.: 510237558090 MAY BANK

-Dayang Matsulie Binti Mohd Nan atau FB Stokis Buetali N Rupawan; dulu Don E’ Zera… Acc MBB 110078196656.
Group pertama: Income pasif & networking
Group kedua: Phyrex Networking
Group ketiga: GMJ4U-Stairs to Millionaire

-FARAHnadilah bt juhari
maybank
162200070060 group gold n jewel/lesap
7613156836 cimb // PENYANGAK TEGAR MAKLUK NI

-ROSPARIZAN BINTI MAMAT berserta intro2 yg bebal
group empayar solution lesap

-SDM MULTI PURPOSE/SADAM HUSIN
141984100053119 bsn
GROUP OIL DAN FOREX/ LESAP

-Tuan zill akashah BEBAL serta intro2 nye yg ramai
GROUP ZILL AKASHAH RINDU AWOK 300
mbb 559014212486/ INTERPASIFICSOY
cimb 8602119170/ INTERPASIFICSOY lesap

-Nur falia binti mohaman Nordin
7022293439(cimb acc)
No tel: 0108079687
FB: Falia Iqbal
Nama Group: Pelan Everyday/lesap

-group suria/ skim pelaburan/lesap
CIMB – 7611946188 – NORSURIANI SHAMSUDIN
MBB – 153029 155309 – NORSURIANI SHAMSUDIN

-group MONEY DROP
NUR AMALINA BT KAER
NO.ACC CIMB
7012676494

-NAMA : MARDHIYAH BT MUSTAFFA
NO AKAUN BANK : 162263461215 MAYBANK
BIZ AFILIATE

-REKA AK GELO/ GROUP PROJEK EMAS/LESAP
MBB 16112761122

-Annie Ann Enterprise.
No acc. 569954058348
ANNE CATERING INVESTMENT(ACI) lesapp sap2x

-Tipu rolling money & kutu
Raja Rohana bt Raja Yaakub
7051120442 – CIMB

-mohd hafizi othman
cimb 7613447540
roll game dan suka roll / lesap

-Tipu kutu & jual beli
Normala bt Kamsan
151276100502 – MAYBANK lesap

-nama: amirul asyraf
nama fb: Amirul Asyraf
no mbb: 163046282147
no cimb: 7612915843
no fon: 01117875277 lesap roling money

-GROUP SUDU EMAS
NUR AMIRA ZALIKA
158154261954 MBB lesap

-mohamad azman abdul rahman
cimb 7613220193
roling money/azman trusted group lesap

-abu hassan
maybank
160166168976
group Nur Insyirah lesap

-WAN NIZAR BT WAN MALEK
556169231499 MBB roling money lesap

-mohd mahdhir
7043690533 cimb
group win win roling money/lesap

-che saiful hakimin
7057155783 cimb group income daily

-Cimb 7613352878
shahidatul azre roling money lesap

-Fairol Hisham 7613182568 cimb
lesap sahabat sejati

-Ruhani hassan 1600 5436 3613
mbb group teratai lesap.

-Mohd asrul b saharudin 7014206530 cimb
roling money lesap

-shahidatul azre Cimb 7613352878

-Fairol Hisham 7613182568 cimb lesap sahabat sejati

-rokiah bte zainal cimb 7613470540
group bonda land

-allya maahad 5577565400613125

-zakaria hj hassan 7604942950 cimb N.A.Q.C Best Roll lesap

-Shahrul Nizam
151212956155 maybank group invest 2 online

-Zroll fakif 761 382 3988-
ACCOUNT CIMB. Generating Income Group 24hour

-AZROL MUHAMMAD ACC NO 7613823988
Generating Income Group 24hour

-amirul asraf 7612915843 abc group abc special

-haszlina hashim Mbb 151593133179duit tepi2

-normala akhiyar 7602611739 group zamrud

-rokiah bte zainal cimb 7613470540 group bonda land

-SUHAIDA 7042898856 CIMB group hanis roll

-haslizawani cimb 7056405549 group rolling ummie

-Hanijah bt Mahmud 12700005826525 CIMB bank @ 162013077031 Maybank skim cepat kaya

-norizwan shamsudin bsn 0199541000163206 rolling money wasap

-shahrol azuan maybank 158051492745 rolling money wasap

-shahidatul azreen Maybank 155015307745 rolling money wasap

-Account cimb : 8007246992
Holder name : Arique Enterprise group rolling money

Reply

238 ABDULRAHMAN TAIB March 31, 2015 at 12:35 pm

asalamualaikum. minta tolong en zul jelaskan hukum pelaburan meccafund hotel. ramai tanya saya hukumnya saya tak dapat jawab.

Reply

239 Mohd Zulkifli Shafie April 2, 2015 at 4:18 am

Wslm En. Abdul Rahman,

Saya tak pasti tentang hukum. Setakat yang saya tahu, nama pelaburan tersebut tersenarai dalam Alert List BNM. Boleh rujuk di http://www.bit.ly/alertlist2014dec

Reply

240 kamarul March 31, 2015 at 5:38 pm

Assalam..

Tuan, sy nak bertanya sikit. Kakak sy ada masuk dlm satu pelaburan emas. Modal paling kecik RM5k. Kalau ikut apa yg sy diberitahu kaedahnya, kakak sy akan simpan emas yg dibagi oleh penganjur selama 3 hari slps tu emas itu akan di ambil semula dan kakak sy akan dpt pulangan sebanyak RM500. Slps tu, dia akan beri lg emas utk kakak sy simpan dan 3 hari slps tu dia akan ambik blk dan bg kakak sy RM500 lg. Begitu lah seterusnya.

Masalahnya, ada ke sistem pelaburan begini? Sy bimbang kakak sy ditipu. Minta pandangan tuan.

Terima kasih.

Reply

241 Mohd Zulkifli Shafie April 2, 2015 at 4:18 am

Wslm En. Kamarul,

Kaedah begitu sangat pelik. Saya syak, ianya skim cepat kaya.

Reply

242 eliza April 5, 2015 at 3:24 am

As salam tuan..mcmane plak dgn biz EMGOLDEX ye..sya comfius la..tuan pnh dgr x ttg EMGOLDEX ni..

Reply

243 Mohd Zulkifli Shafie April 6, 2015 at 11:18 am

Wslm Pn. Eliza,

Jangan tengok pada namanya. Tapi perhatikan ciri-cirinya. Semua pelaburan yang pelik2 tu kita perlu anggap sebagai skim cepat kaya, hinggalah ia dapat dibuktinya sebaliknya. Itu prinsip untuk pastikan duit kita selamat.

Reply

244 eika April 13, 2015 at 2:55 pm

Salam en zol, sy nk tnya, sy bru join powergold, pakej yg d tawarkan rm450, untk daftar sebagai ahli, dgn pakej itu saya mendapat suku dinar emas dan boleh membeli emas dgn harga ahli, pakej seumur hdup, prbezaan harga emas memang berbeza, harga ahli lebih murah dari harga pasaran, ia mbuat kan sy sangat bruntung join powergold, bila sy critakan kepada kawan2, mereka juga berminat nk join, bila kawan sy join, kampeni akan bg sy bones sbnyak rm50 untk seorang ahli baru, jd soalan saya, adakah bisnes powergold ini ada ksilapan d mana2

Reply

245 Mohd Zulkifli Shafie April 14, 2015 at 9:05 am

Wslm Pn. Eika,

Saya tak pasti ok atau tidak. Lebih baik puan rujuk ejennya terus.

Kalau dengan bajet dalam RM450, puan boleh beli emas Public Gold dalam 3 gram. Saya rasa itu lebih baik berbanding dapat cuma 1/4 dinar (1.0625 gram). Dan mengikut pemerhatian saya, harga Public Gold lebih rendah berbanding harga ahli Power Gold.

Kalau puan beli untuk dapat keuntungan maksimum bila menjualnya, ada 5 kriteria penting yang puan perlu semak. Boleh baca dalam artikel saya di link https://www.mohdzulkifli.com/2012/05/5-kriteria-penting-memilih-emas-pelaburan.html .

Reply

246 aida September 7, 2015 at 10:47 am

tapi powergold menggunakan system pairing dan level (system piramid)seolah-olah macam mlm pula.

Reply

247 Fuziah Darwis May 27, 2015 at 8:47 pm

Assalam en Zul. Saya nak tnya pasal ARBA network. Boleh beri pandangan sikit. Skrg skim tu tgh meletop dikawasan saya. Tak kira ustaz ke imam ke semua dah terpengaruh dgn pelan yg ditawarkan. Harap en zul dpt membantu. Terima kasih.

Reply

248 Mohd Zulkifli Shafie May 27, 2015 at 9:38 pm

Wslm Pn. Fuziah,

Saya tak berapa pasti pasal bisnes tu. Cuma setakat maklumat yang sampai kepada pengetahuan saya, ciri-cirinya menunjukkan ianya skim cepat kaya.

Wallahu a’lam.

Reply

249 Wan Saiful June 2, 2015 at 4:16 am

Assalamualaikum Encik Zul, mcm mana dengan rolling money berasaskan emas..admin mendapatkan keuntungan dengan cara menjual lot kepada orang ramai, dan menggunakan duit pembayaran lot untuk membeli emas secara pukal yang kemudiannya dijual pula dengan harga pasaran..setelah mendapat keuntungan, keuntungan diagihkan kepada orang ramai yang mengeluarkan modal untuk membeli lot yang dijual oleh admin tersebut yang mana memberikan pulangan yang lumayan kepada orang ramai dengan cara hanya melaburkan duit tanpa berbuat apa2

Reply

250 Mohd Zulkifli Shafie June 2, 2015 at 7:24 am

Wslm En. Wan,

Saya tak pasti, tapi saya agak pelik siapa agaknya pembeli harga pasaran itu. Kebanyakkan yang lingkup sebelum ini, memang itulah dakwaan mereka. Kaedah begitu saya percaya, akhirnya ia tetap money game juga.

Wallahu a’lam.

Reply

251 zairi June 3, 2015 at 10:27 pm

assalamualaikum… nak tanya saya ada beberapa kwn ajak join forex http://www.wadiahtrading.com setiap mggu dijanjikan keuntungan 5% dan pilihan jenis kedua 7% dimasukkan dlm akaun bank setiap mggu modal dipulangkan bila dah matang 6 bln adakah salah atau haram jika forex berikan untung yg besar kpd pelabur tuan boleh cek website tersebut minta pencerahan dr tuan t.kasih

Reply

252 Mohd Zulkifli Shafie June 4, 2015 at 7:20 am

Wslm En. Zairi,

Saya sangat musykil dengan kaedah pelaburan begitu. Lagi satu, bila dijanjikan keuntungan tetap, ia dah jadi riba. Saya akan tinggalkan pelaburan begitu. Wallahu a’lam.

Reply

253 erica johnson June 13, 2015 at 7:22 pm

Sy nk ty pasal ufun dan suisse gold….patuh syariah ke tak….sebab ramai sedara mara yg terlibat..sy risau tentang keselamatan agama mereka…

Reply

254 Mohd Zulkifli Shafie June 14, 2015 at 6:59 am

Tuan cuba cek senarai syarikat tu dalam alert list BNM yang terkini http://www.bnm.gov.my/documents/2015/20150519_FCA_EN.pdf . Sebenarnya mudah jer nak kenalpasti syarikat tu ok tak tak. Lihat ciri-ciri yang saya senaraikan dalam artikel ni.

Reply

255 Dnorbaity June 15, 2015 at 11:33 am

Assalamualaikum…
Saya ada 1 dinar Public Gold x 7 keping iaitu hantaran perkahwinan saya.
Saya ingin menukarkannya ke barang kemas. Di mana boleh saya jualkannya?

Reply

256 Mohd Zulkifli Shafie June 17, 2015 at 5:21 am

Wslm puan,

Boleh juga emas tu di office Public Gold atau mana-mana dealer Public Gold terdekat.

Reply

257 bUKAN fAUZI July 1, 2015 at 8:23 am

Salam…

Saya nak kongsikan pelaburan money game yang bertopengkan pengkongsian modal yang dibuat di bawah MMY GLOBAL RESOURCES (M) SDN BHD & MMYGLOBAL FARM(T) Thailand LIMITED (kononnya). Skim ini di kendalikan oleh hanya seorang bernama Dato’ MUHAMAD FAUZI BIN HASHIM No. K/P : 710530-07-5197. A/C. CIMB 7612023586. Mengambil wang dari orang melayu kononnya untuk membantu dan menginfakkan harta.. Beliau telah memungut lebih RM3 juta dari para pelabur yang mana setiap pelabur akan mendapat pulangan sekali ganda dalam masa 6 bulan. Pelaburan minma adalah RM5k. Menggunakan agama utk menipu adalah modus operandi beliau.. Hati2 dengan beliau..

Reply

258 Saiful August 21, 2015 at 9:39 am

apa beza powergold dan publicgold?

Reply

259 Mohd Zulkifli Shafie August 21, 2015 at 10:28 am

Untuk bandingkan perbezaan, kena bandingkan 5 kriteria penting. Boleh baca artikel saya di link http://www.bit.ly/kriteriaemas .

Reply

260 rizal February 1, 2016 at 9:20 am

salam en zul
maaf bertanya.saya seorang rakyat biasa dengan taraf hidup sederhana.saya ada satu soalan.contoh saya ada 5x1g emas jongkong berlainan jenis.saya pajak emas sebanyak rm500 dan saya gunakannya untuk membayar/membeli handfone@perabot .tetapi saya membayar secara konsisten selama yg di tetapkan.adakah ini yg dinamakan perbelanjaan hangus?dan saya kerap melakukan ini untuk mengelakkan dari berbelanja besar setiap kali gaji.pada pendapat saya iya tidak merugikan sebab setelah habis membayar saya dapat emas saya semula serta barang yang saya beli juga tetap ada ditangan .tetapi apa pendapat en zul tantang langkah saya ini?

Reply

261 Mohd Zulkifli Shafie February 2, 2016 at 5:57 am

Wslm En. Rizal,

Dari sudut kira-kira, ia mungkin merugikan sebab caj ar-rahnu tu mahal. Ia sekitar 14% setahun. Tetapi dari sudut psikologinya, ia bagus sebab ‘kekayaan’ tu tak hilang begitu sahaja sebab kita terpaksa tebus balik emas tu.

Reply

262 rizal February 4, 2016 at 2:43 pm

tq en zul

Reply

263 Mohd Zulkifli Shafie February 5, 2016 at 6:56 am

Sama-sama En. Rizal.

Reply

264 rizal February 7, 2016 at 8:42 pm

Maaf saya nak tanya lagi satu..emas public gold boleh bawa ke luar negara? Airport dsb.adakah dikenakan cukai

Reply

265 Mohd Zulkifli Shafie February 7, 2016 at 10:28 pm

Boleh. Kalau di Malaysia tak ada restriction, cuma di negara lain tu kena semak regulation negara sana.

Reply

266 mail February 18, 2016 at 4:14 am

Nak tanya pasal zenith gold tgh top kat fb skarang ok ke scam jugak kalau ok nk labur 100k usd

Reply

267 Mohd Zulkifli Shafie February 18, 2016 at 7:12 am

Untuk kenal pasti pelaburan tu betul atau scam, kena tengok pada modus operandinya. Bagi emas, pastikan beli emas dapat emas tanpa perlu tunggu syarat tempoh matang dan sebagainya. Kalau perlu tunggu tempoh matang baru boleh dapat emas, itu petanda ianya scam.

Wallahu a’lam.

Reply

268 Mail February 19, 2016 at 2:33 am

Dpt emas tp sikit lepas bayar lepas matang 400 hari dapat lagi emas dan duit. Boleh tuan cek kat fb zenith gold saya pun kurang arif tapi labur 1000usd dapat lebih kurang 7000usd dalam msa 400 hari

Reply

269 Wiyah aya February 21, 2016 at 7:10 pm

Assalamualaikum tn..sy nk tanya wlaupun daa bc berpulh ribu komen kat ruangan tn nie..powergold biz masih boleh di percayai atau tidak??PENTING sbb x nak lagi kawan2 sy ditipu..mohon pencerahan.. sy dah semak, researh ttng web yng tn bg..cme sy perlu opnion dr pihak tn dn penjelasan.tq yer

Reply

270 Mohd Zulkifli Shafie February 22, 2016 at 6:42 am

Wslm puan,

Asalkan beli emas dapat emas, tak ada masalah. InsyaAllah pelaburan tu selamat. Tak kisah apa nama company sekali pun. Selagi emas tu ditangan kita, bagi saya ia ok.

Reply

271 Mahir March 15, 2016 at 11:53 am

daripada pemerhatian saya, harga pendaftaran ahli sgt tinggi berbanding emas yg dia dapat… duit dari situ rolling utk bayar bonus2 ahli dan beli emas lain utk supply… sesiapa boleh jadi ahli, sorang boleh register byk kali, invite orang lain jadi ahli. lagi ramai dapat join jadi ahli lagi banyak bonus yg dia dapat. bonus pengenalan, bonus pairing, etc.

dengan itu saya raya powergold ni adalah MLM + perniagaan emas. tak rasa ianya patuh syariah.

Reply

272 Ali Tualang May 16, 2016 at 9:46 am

saya dah perhati masih ramai keliru antara SKIM dan MLM. Ciri2 SKIM ialah:
1) Ciri2 SKIM yg nyata ialah PAIRING/MATCHING BONUS. Dikenali sistem PONZI.
2) profit utama bukan jualan produk tapi CUCUK ORANG atau SPONSORING. Drp situ ada macam2 bonus. Duit tu datang drp pendaftaran baru. Produk sekadar alat kaburi mata.
3)SKIM mesti ada PAKEJ. Contohnya PAKEJ BATU, ZAMRUD, INTAN, BERLIAN. Setiap pakej ada nilai penyertaan berbeza utk dapatkan profit yg lebih berganda.
4) paling ketara. Profit dijanjikan berganda dlm masa singkat. Ingat. Org tamak selalu rugi.

SKIM datang dlm pelbagai rupa spt EMAS, FOREX, SAHAM, KUTU, SKIM PERTANIAN & PETERNAKAN, dan produk2 lain. Cuma satu je. Ciri mereka sama spt di atas.

POWER GOLD dan POK DIN EMPIRE ada ciri2 diatas. Saya tak menuduh mereka ialah SKIM tapi utk pedoman diri saya. Saya akan jauhi diri drp mereka.

MLM ialah perniagaan yg sah. Sila rujuk laman Direct Selling Association of Malaysia (DSAM.org.my)

Reply

273 afiq July 16, 2016 at 1:16 pm

salam..cik zul saye nak tanye psl zenith gold…mcm mane pelaburan emas tuu boleh dipercayai atau tidak…saye tahu dia kena list ngan blascklist..tp diorg kate sbb syarikat hanye daftar kat uk…x perlu daftar ngan malaysia sbb zg x de ofis..or syarikat yg zg buat kat mlysia..mcm mane tuu

Reply

274 Mohd Zulkifli Shafie July 17, 2016 at 7:51 am

Wslm En. Afiq,

Kalau dah black list, lupakan sahaja. Cari pelaburan yang tak blacklist.

Reply

275 Nur August 30, 2016 at 1:43 am

Salam encik Zul,

Banyak juga komen kata Mlm ni haram. Betul ke Mlm haram? Apa yang menyebabkan mlm ni haram?

Reply

276 Mohd Zulkifli Shafie August 30, 2016 at 7:24 am

Wslm Cik Nur,

MLM sendiri tu tak haram. Yang haram tu Skim Cepat Kaya bertopengkan MLM.

Reply

277 zulhilmi September 4, 2016 at 8:15 am

Salam tuan zul…

Alhamdulillah, setelah bc tulisan tuan sy dpt elak jd mngsa scam…

Bkn stkt org melayu je, cina, india @ sape2 klo xde ilmu mmg mudah kn tipu dgn sindiket2 skim cpt kaya ni…

Too good to be true, and there is no easy money tuan..

Nk duit perlu usaha dan kerja keras… Bkn kerja keras headhunting…

Mdh2an Allah merahmati kita… Terima kasih… Moga sihat dan ceria selalu..

Reply

278 Mohd Zulkifli Shafie September 5, 2016 at 6:31 am

Wslm En. Zulhilmi,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan Allah melindungi kita dari terjebak perkara-perkara begitu.

Reply

279 Irena August 3, 2017 at 11:28 pm

Saya nak tanya..betulkah powergold selalu xde stok..kos kami ada group kutu yang bg tau die ambik stok dr powergold..tapi sampai 6 bulan maseh cakap xde stok…n satu lagi..kami ada oder gelang ukir nama kat mak kutu bernama mardona ni…dah 6 bulan pun die cakap powergold belum siapkan lagi tempahan tu sedangkan dah byr 3200 tu

Reply

280 Mohd Zulkifli Shafie August 10, 2017 at 8:42 am

Saya tak pasti.

Saya cuma jadi ejen Public Gold, bukan Public Gold. Setakat ni Public Gold tak ada masalah dari sudut stok.

Reply

281 Najwa Salma Bt Ismail November 11, 2020 at 8:53 pm

Emas amethyst ok tak? Patuh syariah? Dia tiada paksaan nk jual atw tak emas depa tu once kita dh join dealer. Kita blh beli utk diri sndiri j. Tknk jual emas dorang pun tkpe. Dn lgi satu ttg mncari dealer, once kita dh join dealer n kita taja satu dealer dibwh kita, kita dpt komisyen dari company dlm rm2rtus mcmtu. Klw mcmtu blh ke tuan? Haram ke hukumnya?

Reply

282 Mohamad Hafiz Shafie December 19, 2020 at 11:12 am

Wslm Cikpuan Najwa,

Setakat yang saya tahu, untuk pastikan belian emas itu patuh shariah. Konsep jadi ahli dapat harga murah tu meragukan dari sudut shariah. Untuk info lanju, Cikpuan Najwa boleh contact direct pihak Amanie Advisor iaitu penasihat shariah bank negara Malaysia.

Reply

Leave a Comment

{ 5 trackbacks }

Previous post:

Next post: