Rugi Beli Kereta

by on December 14, 2010

Daripada beli kereta baru, lebih baik beli hartanah baru. Harga kereta sentiasa susut, tapi nilai hartanah sentiasa naik, naik dan naik.

“I tak beli kereta”

“I cuma beli property dan gold jer. Hari tu I beli rumah kat area Mutiara Damansara RM1.2 million, sekarang dah nak siap. Price sekarang ni around RM2.5 million. Kalau I jual sekarang, senang-senang jer I boleh dapat RM1 million!”

Kata Kak Liz sambil membelek-belek koin Dirham Kelantan saya.

Terkejut. Dalam diam-diam, rupanya Kak Liz ni orang kaya.

Kak Liz ni jenis orang sempoi jer. Pakai kereta Proton Iswara lama jer. Tapi rupa-rupanya, asset dia dah melebihi jutaan ringgit! Jutawan senyap kata Chef Li.

Gaji Besar Belum Tentu Kaya

Memang macam tu lah yang saya perhati orang kaya-kaya. Orang kaya bagi saya bukan orang yang berpendapatan besar, tapi dia ada asset melebihi jutaan ringgit, dan asset tersebut sentiasa bagi pulangan berterusan.

Kebanyakkan ‘jutawan senyap’ ni tak bermegah-megah dengan kereta. Dia tahu nilai kereta yang sentiasa susut. Rugi kalau sentiasa tukar kereta baru. Asalkan dapat ke sana ke mari dengan selamat dan agak selesa, itu dah memadai. Tak bergaya pun tak apa, asalkan kaya.

Biar Tak Bergaya, Asalkan Kaya

Saya tengok seorang businessman Cina pun macam tu. Umurnya dalam 30an. Pendapatannya sekitar RM300,000 setahun. Tapi pakai kereta Toyota Camry jer walaupun pendapatan bulanannya mampu untuk bayar installment Mercedes ataupun BMW! Katanya, dia tak kaya. Biasa-biasa saja. Tapi dia cash rich. Kalau nak beli rumah cash pun boleh!

Saya tengok, banyak perbezaan antara orang kaya dengan orang biasa. Paling berbeza ialah CARA BERFIKIR.

Orang biasa-biasa suka sangat beli kereta. Bila masuk kerja, dia akan beli kereta PALING MAMPU! Beli apa sahaja, dia akan beli yang paling mampu sampai tak lagi berbaki untuk disimpan.

Nak Kaya, Berbelanjalah BAWAH Kemampuan

Bila naik gaji, dia akan tukar kereta baru. Tambah lagi installment yang dia paling mampu!

Tapi bila saya baca buku-buku kewangan, antara sebab kenapa ramai orang tak kaya-kaya (selain kad kredit) ialah suka bertukar-tukar kereta! Tak caya, try la kira.

Hari ni beli kereta baru, dalam satu malam, nilainya jatuh sekurang-kurangnya RM5,000! Wow… banyak tu…

So, memadailah pakai kereta biasa-biasa saja. Asalkan dapat pergi dari point A ke point B dengan selamat, dan agak selesa, pakai jer lah kereta tu. (“,)

Zulkifli

Damansara Heights
3 Disember 2010
27 Dzulhijjah 1431

p.s. Kalau anda ada asset RM1.2 juta, anda boleh dapat passive income sekurang-kurangnya RM6,000 – RM7,000 setiap bulan. Duit pencen seumur hidup.

{ 24 comments… read them below or add one }

1 Anonymous July 10, 2011 at 11:17 am

macammana dgn org yg pakai keta biasa jer pastu aset pon dia tak der..duit saving pon xder..mengidam jer la nak pakai keta mhl

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie July 12, 2011 at 1:08 am

Tak perlu pakai kereta mahal. Kereta mahal ni seronok setahun dua jer, lepas tu boring.. Nak tukar kereta lain pulak. Sifu saya beli kereta sport Mercs CLK harga RM500k.. tapi saya nampak, dia lebih suka pakai kereta Grand Livina jer.. lebih sempoi, lebih humble agaknya.. ramai boleh naik..

Moral of the story, tak payah la bercita2 nak pakai kereta mahal2.. Drp beli kereta mahal, lebih baik beli Van jer.. Boleh bawak anak2 ramai.. boleh bawak sedara mara jalan2 dgn van kita.. Jauh lebih bermakna walaupun tak bergaya di mata orang..

Bahagia bukan pada MATA, tetapi pada HATI… :)

Reply

3 Anonymous October 1, 2011 at 4:19 pm

ambo sokong 100%

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie October 4, 2011 at 1:10 am

Alhamdulillah… :)

Reply

5 SHiKiN December 12, 2011 at 9:23 am

mcm mana yer kalo kita push to the limit beli kereta sekarang, pastu tak beli2 dah… itu mcm mana yer, rugi atau menguntungkan

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie December 13, 2011 at 11:40 pm

Shikin, bagi saya, beli kereta ni actually merugikan.

Semua orang akan fikir nak beli kereta bagus, lepas tu tak nak beli dah. Tapi realitinya, bila kereta dah berusia, mesti ada problem. Semua kereta macam tu. Masa tu kita akan terfikir nak tukar kereta baru. Saya pakai kereta Nissun Sunny second hand tahun 1994. Ada kenalan saya pakai kereta Honda City tahun 1997 dan dia memang jaga betul2 maintenance. Tapi bila namanya kereta, saya tengok boleh tahan juga masalah kereta dia nak kena repair sana sini, lebih kurang kereta saya juga.

Berdasarkan pemerhatian saya, kereta keluaran Jepun (Toyota, Nissun, Honda) lebih berbaloi utk beli daripada kereta Malaysia. Berbalai utk long-term.

Wallahu a’lam.

Reply

7 Anonymous April 21, 2012 at 10:14 am

Tuan, saya bersetuju dengan tuan. Saya juga mengamalkan prinsip yang sama dengan tuan. Namun, ada juga yang seakan mempengaruhi prinsip yang kita amalkan. Sebagai contoh, ada orang kata kita perlu pakai kereta mewah kerana dikatakan aset. Sebagai contoh, ahli perniagaan atau mereka yang terlibat dengan MLM. Bila memandu dan pakai kereta mewah dan bawa jumpa client mahupun datang beri talk, client mahupun downline rasa yakin. Ni dinamakan walk the talk. Kereta mewah juga dikatakan ‘goal’ that motivate us to work hard and achieve that ‘goal’. Selain itu, kita kerja kuat so we deserve to reward ourself dengan kereta mewah. Nanti, dikatakan tak menikmati hidup ini atau lebih sedih dikatakan ‘kufur nikmat’. Apa pandangan tuan?

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie April 21, 2012 at 5:01 pm

Kereta utk impress orang join bisnes kita? Saya setuju kalau kita benar2 mampu. Tapi kalau sampai kereta tu merisaukan kita (takut tercalar, kena curi, terbeban dgn ansuran dsb), maksudnya kita belum mampu. Saya secara personally tak impress sgt orang yang pakai kereta besar sbb kalau orang tahu, kereta adalah antara perkara terakhir yg kita beli dlm bina kekayaan. Kalau orang tu benar2 kaya, dia beli rumah dulu sblm kereta…

Dulu saya pun ada cita2 pakai kereta mewah tapi bila saya selami apa yang benar2 membuat hidup saya bahagia, kereta mewah tak ada dlm senarai. Sifu saya yang kaya raya pun pakai kereta mewah, tapi saya tengok excitement kereta mewah tu cuma setahun dua jer… Lepas tu dah tak ada excitement dah. Saya tengok, mereka lagi selesa ke sana ke mari naik Nissan Livina jer.. Mereka lebih tekankan hidup yang lebih bermakna, bukan impress kami dgn harta yang dia ada.

Wallahu a’lam.

Reply

9 Anonymous May 8, 2013 at 11:51 am

mcm mana pula bli keta honda accord 93 harga 14 ribu. pakai 10 bln da baiki kerosakan 6 ribu..jln jauh pun xkonfiden takut ada masalah lain kluar.lbh baik bli baru..btl x?

Reply

10 Mohd Zulkifli Shafie May 8, 2013 at 12:26 pm

Ia bergantung. Kalau beli kereta condition ok, owner jaga servis elok, dia guna sebagai second car, low mileage, beruntung la dapat beli kereta macam tu. Tapi kalau kereta yang pakai lasak, servis tak jaga, kereta umur 5 tahun pun tak berbaloi.

Setakat ni saya prefer kereta second hand jer. Beli dari careful owner. Jimat berpuluh ribu berbanding kereta baru. Tapi kalau untuk perempuan bawa kereta, drive jauh pergi kerja tiap-tiap hari, mungkin patut consider beli kereta baru.

Wallahu a’lam.

Reply

11 nur November 20, 2013 at 4:20 pm

Assalamualaikum tuan & all readers.
Sy skrg dlm d lema utk memilih/membeli kereta utk kgunaan skg & b’kluarga nti. Oleh itu, sy byk search kt intrnet psal kualiti kreta,apa yg pntg dlm mmilih kreta & swaktu dgnnya, & sy t’trik dgn tjuk artikel tuan “rugi beli kereta” then trus t’lintas..alamakk rugi ke beli kereta??tp sy amat memerlukan!!!hu~~~ Tp bila dah baca smpai hbis bru lega..& suke sgt pndpt tuan yg t’akhir…..
** ” Tapi kalau untuk perempuan bawa kereta, drive jauh pergi kerja tiap-tiap hari, mungkin patut consider beli kereta baru.”** :)
so skrg, kreta ni mmg kperluan bg sy mmndg’n sy blum ada kreta & utk ulg alik g krja yg mn mmerlukn trnsport sndri (mmandg’n sblum ni sy hya mnumpng org shj). sy jga skg bkrja d ngri yg agk jauh dr kg hlaman…
Jadi..sy nk mnta pndpt tuan mngenai kriteria2 yg ptut sy utma kn dlm mmbeli kreta utk prjlanan jauh & long term.
sgt2 mmerlukan pndpat org yg pkar dlm mnguruskn prblnjaan.
Terima kasih..

Reply

12 Mohd Zulkifli Shafie November 21, 2013 at 6:30 pm

Wslm Cik Nur,

Prinsipnya beli kereta untuk sekadar keperluan jer. Kalau Viva dah cukup untuk keperluan, beli Viva jer. Kalau nak beli kereta, tunggu tahun depan kalau boleh sebab rugi beli akhir tahun ni. Masuk tahun baru jer harga kereta terus susut terlalu banyak.

Kalau masih bujang, balik kampung naik public transport lagi bagus. Jimat petrol, minyak, masa, tenaga, maintenance dsb. Tapi kalau dah tak lama nak berkeluarga, saya syorkan beli kereta yang sesuai untuk berkeluarga terus. Berpakat terus dengan bakal suami. Rugi beli kereta Viva tahun ni, tahun depan dah nak kawin. Tahun 2015 dah dapat anak terpaksa tukar kereta pulak.

Wallahu a’lam.

Reply

13 suhana December 25, 2013 at 2:20 pm

Salam..sy juga dlm dilema..perlu atau tidak sy bli kereta?rumah dh ade..kereta pon dh ade..kancil(bli cash,x de instllment)..tp sy dh bekeluarga anak 1..setakat ini..berfikir nk bli family car..yg agak besar cm alza n so on..perlu..atau tidak?tlg ye..

Reply

14 Mohd Zulkifli Shafie December 25, 2013 at 6:16 pm

Wslm Pn. Suhana,

Selagi ianya bukan benar-benar keperluan, bagi saya tak perlu beli. Tak perlu ikut orang lain. Bagi saya kereta lebih besar perlu kalau anak ramai dan selalu travel jauh macam balik kampung. Kalau setakat dekat-dekat jer, lebih baik simpan duit tu atau laburkan.

Wallahu a’lam.

Reply

15 mat December 27, 2013 at 8:52 pm

Assalam…saya antara yang dilema disebabkan kenderaan ni…harap tuan dapat beri nasihat. waktu sekarang mmng sy ade bnyak menyimpan dan ade beli emas…sy juga bekerja jauh dari kmpung halaman dan masa diambil untuk pulang ke kmpung halaman jika menaiki kenderaan awam tidak berbaloi dengan cuti..sy merancang untuk membeli kereta. itulah dilema sya sama ada kereta baru atau second hand..sudah hmpir 3 bulan saya memikirkan hal ni..harap tuan dapat memberi nasihat.

Reply

16 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 10:25 pm

Wslm En. Mat,

Orang muda lelaki, saya boleh syorkan beli kereta second hand. Beli kereta Jepun sebab lebih tahan, tak banyak hal. Ia jauh lebih berbaloi berbanding beli kereta tempatan yang baru. Dah 10 tahun saya pakai kereta second hand jer. Tak perlu buat loan.

Tapi sebelum beli, saya syorkan En. Mat baca dulu buku panduan beli kereta second hand sebab kalau tersilap beli, nanti yang dikejar secupak, tapi rugi segantang. Antara buku yang boleh saya recommend “Bagaimana Memilih Kereta Terpakai Yang Lebih Baik” keluaran Truewealth. Buku nipis jer. Boleh beli di http://www.bit.ly/keretaterpakai.

Reply

17 Azhar December 29, 2013 at 12:48 pm

Assalamualikum.
Saya merupakan seorang penuntut universiti dan akan datang bakal tempuh dunia pekerjaan.
Saya mahu meminta nasihat encik apakah pelaburan yang sesuai untuk pelajar macam saya ni.

Reply

18 Mohd Zulkifli Shafie December 30, 2013 at 12:30 am

Wslm En. Azhar,

Untuk student, pelaburan paling utama ialah pelaburan dalam ilmu. Banyak baca buku-buku tentang kewangan bila nak masuk ke alam pekerjaan. Lepas tu banyakkan simpanan. Saya kira-kira, graduan baru perlukan at least RM30,000 untuk keperluan dalam 3 tahun pertama. Jadi kena simpan pendapatan at least RM1,000 sebulan. Untuk student atau graduan baru, saya ada 3 nasihat. En. Azhar boleh baca di link http://www.mohdzulkifli.com/2013/06/3-nasihat-kewangan-graduan-baru.html.

Wallahu a’lam.

Reply

19 Ahmad December 31, 2013 at 2:35 pm

Assalamualaikum,
Saya ingin berkongsi satu idea yang mungkin tuan boleh fikirkan dengan lebih lanjut. Saya belum pernah melaksanakan idea ini kerana ianya sudah terlambat bagi saya dan belum perlu buat masa kini. Idea ini untuk mereka yang jarang-jarang guna kereta seperti untuk balik kampung atau pergi melancung.

Apabila membeli kereta baru, selain perlu membayar ansuran bulanan, pemilik kereta perlu membayar insuran dan maintenance yang mungkin mencecah RM200 sebulan. Tetapi kalau kita menyewa kereta apabila perlu sahaja, kita tidak perlu rungsing pasal maintenance atau insuran, atau harga kereta jatuh, malah setiap kali sewa, kita berpeluang sewa kereta berlainan. Tetapi pastikan jumlah sewaan setahun tidak melebihan ansuran kereta selama setahun. Pasti jimat kos insuran, maintenance dan lain-lain.

Idea yg sama mungkin boleh dipakai jika kita rasa nak upgrade dari kereta yang kecil kepada MPV. Saya rasa lebih baik sewa sahaja MPV tu dan kekalkan kereta asal yang kecil itu.

Apa pendapat Tuan?

Reply

20 Mohd Zulkifli Shafie January 1, 2014 at 8:01 am

Wslm En. Ahmad,

Betul tu. Saya sangat setuju denga idea En. Ahmad. Dan memang itulah yang ada dalam kepala saya yang dah ber-anak 7 orang. Nak beli MPV mahal-mahal bukan tak mampu, tapi takut tak berlaloi dengan penggunaannya. Sedangkan kita cuma perlu kereta macam tu 2, 3 kali setahun.

Terima kasih atas perkongsian En. Ahmad ni. Saya doakan Allah merahmati En. Ahmad atas perkongsian idea yang sangat bermanfaat ni. Amiin ya Allah.

Reply

21 Bibi nurzulaikha January 5, 2014 at 11:38 am

Assmk saya ingin minta pendapat.saya ada 2 biji kereta unser dan myv hutang dh habis.tp saya berfikir utk menukar unser kpd Alphard.utk pengetahuan saya ada 4 biji rumah sewa rumah biasa2 jer .tp saya tk bekerja hnya suri rumah.ingatkan salah satu dari sewa rumah utk dibyr ansuran apa pendapat tuan.kami mempunyai keluarga yg besar.

Reply

22 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 11:41 pm

Wslm Pn. Bibi,

Kalau puan hidup bergantung rumah sewa dan tak bekerja, maksudnya puan dah financially free. Kalau ianya keperluan tak ada masalah, beli jer sebab rumah sewa tu yang bayarkan kereta puan. Strategi bayar ansuran kereta dengan hasil dari rumah sewa tu satu tindakan yang sangat bijak.

Wallahu a’lam.

Reply

23 Ikhwan April 9, 2014 at 1:50 am

Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

Saya seorang ‘fresh graduate’ yg baru shja bkrja di sbuah syarikat di PJ dan dgn pndptan bulanan hanya sekitar RM2200.Pd mulanya bercadang utk mmbeli sebuah kereta 2nd hand tetapi selepas mmbaca entri ini dirasakan memadai utk saya bermotor shj dahulu.

Tidak dinafikan pelaburan dlm bidang hartanah adalah sesuatu yg mnjamin keuntungan dan sy sgt berminat utk mlabur dlm bidang trsebut.Akan tetapi kekangan modal dan kedudukan kewangan sy yg blum stabil sudah psti akn mnjadi penghalang bagi niat tersebut.

Apakah ad cara yg boleh sy lakukan utk meneruskan niat itu dan sekiranya ada,bolehkah tuan terangkan dgn lebih terperinci supaya lbih jelas utk sy memulakan lgkah prtama dlm bidang ini?

Ataupn tuan mmpunyai cadangan yg lbih baik bg keadaan ini,dialu-alukan bg mghulurkan sdikit buah fikiran utk pihak sy yg tidak sberapa.

Terima Kasih.

Reply

24 Mohd Zulkifli Shafie April 9, 2014 at 6:26 pm

Wslm En. Ikhwan,

Untuk memulakan pelaburan hartanah dengan modal yang mininum dan pendapatan minimum, saya syorkan baca buku:

(1) Pelaburan Hartanah Tanpa Modal – Saufi Karim

(2) Wa Tak Faham – Faizul Ridzuan

Dua buku adalah perkongsian pengalaman sebenar penulis yang memulakan pelaburan hartanah dengan pendapatan kecil dan modal yang minimum. Mungkin buku-buku ni boleh membantu En. Ikhwan.

Wslm.

Reply

Leave a Comment

Current day month ye@r *

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: