Rugi Beli Kereta

by on December 14, 2010

Daripada beli kereta baru, lebih baik beli hartanah baru. Harga kereta sentiasa susut, tapi nilai hartanah sentiasa naik, naik dan naik.

“I tak beli kereta”

“I cuma beli property dan gold jer. Hari tu I beli rumah kat area Mutiara Damansara RM1.2 million, sekarang dah nak siap. Price sekarang ni around RM2.5 million. Kalau I jual sekarang, senang-senang jer I boleh dapat RM1 million!”

Kata Kak Liz sambil membelek-belek koin Dirham Kelantan saya.

Terkejut. Dalam diam-diam, rupanya Kak Liz ni orang kaya.

Kak Liz ni jenis orang sempoi jer. Pakai kereta Proton Iswara lama jer. Tapi rupa-rupanya, asset dia dah melebihi jutaan ringgit! Jutawan senyap kata Chef Li.

Gaji Besar Belum Tentu Kaya

Memang macam tu lah yang saya perhati orang kaya-kaya. Orang kaya bagi saya bukan orang yang berpendapatan besar, tapi dia ada asset melebihi jutaan ringgit, dan asset tersebut sentiasa bagi pulangan berterusan.

Kebanyakkan ‘jutawan senyap’ ni tak bermegah-megah dengan kereta. Dia tahu nilai kereta yang sentiasa susut. Rugi kalau sentiasa tukar kereta baru. Asalkan dapat ke sana ke mari dengan selamat dan agak selesa, itu dah memadai. Tak bergaya pun tak apa, asalkan kaya.

Biar Tak Bergaya, Asalkan Kaya

Saya tengok seorang businessman Cina pun macam tu. Umurnya dalam 30an. Pendapatannya sekitar RM300,000 setahun. Tapi pakai kereta Toyota Camry jer walaupun pendapatan bulanannya mampu untuk bayar installment Mercedes ataupun BMW! Katanya, dia tak kaya. Biasa-biasa saja. Tapi dia cash rich. Kalau nak beli rumah cash pun boleh!

Saya tengok, banyak perbezaan antara orang kaya dengan orang biasa. Paling berbeza ialah CARA BERFIKIR.

Orang biasa-biasa suka sangat beli kereta. Bila masuk kerja, dia akan beli kereta PALING MAMPU! Beli apa sahaja, dia akan beli yang paling mampu sampai tak lagi berbaki untuk disimpan.

Nak Kaya, Berbelanjalah BAWAH Kemampuan

Bila naik gaji, dia akan tukar kereta baru. Tambah lagi installment yang dia paling mampu!

Tapi bila saya baca buku-buku kewangan, antara sebab kenapa ramai orang tak kaya-kaya (selain kad kredit) ialah suka bertukar-tukar kereta! Tak caya, try la kira.

Hari ni beli kereta baru, dalam satu malam, nilainya jatuh sekurang-kurangnya RM5,000! Wow… banyak tu…

So, memadailah pakai kereta biasa-biasa saja. Asalkan dapat pergi dari point A ke point B dengan selamat, dan agak selesa, pakai jer lah kereta tu. (“,)

Zulkifli

Damansara Heights
3 Disember 2010
27 Dzulhijjah 1431

p.s. Kalau anda ada asset RM1.2 juta, anda boleh dapat passive income sekurang-kurangnya RM6,000 – RM7,000 setiap bulan. Duit pencen seumur hidup.

{ 44 comments… read them below or add one }

1 Anonymous July 10, 2011 at 11:17 am

macammana dgn org yg pakai keta biasa jer pastu aset pon dia tak der..duit saving pon xder..mengidam jer la nak pakai keta mhl

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie July 12, 2011 at 1:08 am

Tak perlu pakai kereta mahal. Kereta mahal ni seronok setahun dua jer, lepas tu boring.. Nak tukar kereta lain pulak. Sifu saya beli kereta sport Mercs CLK harga RM500k.. tapi saya nampak, dia lebih suka pakai kereta Grand Livina jer.. lebih sempoi, lebih humble agaknya.. ramai boleh naik..

Moral of the story, tak payah la bercita2 nak pakai kereta mahal2.. Drp beli kereta mahal, lebih baik beli Van jer.. Boleh bawak anak2 ramai.. boleh bawak sedara mara jalan2 dgn van kita.. Jauh lebih bermakna walaupun tak bergaya di mata orang..

Bahagia bukan pada MATA, tetapi pada HATI… :)

Reply

3 Anonymous October 1, 2011 at 4:19 pm

ambo sokong 100%

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie October 4, 2011 at 1:10 am

Alhamdulillah… :)

Reply

5 SHiKiN December 12, 2011 at 9:23 am

mcm mana yer kalo kita push to the limit beli kereta sekarang, pastu tak beli2 dah… itu mcm mana yer, rugi atau menguntungkan

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie December 13, 2011 at 11:40 pm

Shikin, bagi saya, beli kereta ni actually merugikan.

Semua orang akan fikir nak beli kereta bagus, lepas tu tak nak beli dah. Tapi realitinya, bila kereta dah berusia, mesti ada problem. Semua kereta macam tu. Masa tu kita akan terfikir nak tukar kereta baru. Saya pakai kereta Nissun Sunny second hand tahun 1994. Ada kenalan saya pakai kereta Honda City tahun 1997 dan dia memang jaga betul2 maintenance. Tapi bila namanya kereta, saya tengok boleh tahan juga masalah kereta dia nak kena repair sana sini, lebih kurang kereta saya juga.

Berdasarkan pemerhatian saya, kereta keluaran Jepun (Toyota, Nissun, Honda) lebih berbaloi utk beli daripada kereta Malaysia. Berbalai utk long-term.

Wallahu a’lam.

Reply

7 Anonymous April 21, 2012 at 10:14 am

Tuan, saya bersetuju dengan tuan. Saya juga mengamalkan prinsip yang sama dengan tuan. Namun, ada juga yang seakan mempengaruhi prinsip yang kita amalkan. Sebagai contoh, ada orang kata kita perlu pakai kereta mewah kerana dikatakan aset. Sebagai contoh, ahli perniagaan atau mereka yang terlibat dengan MLM. Bila memandu dan pakai kereta mewah dan bawa jumpa client mahupun datang beri talk, client mahupun downline rasa yakin. Ni dinamakan walk the talk. Kereta mewah juga dikatakan ‘goal’ that motivate us to work hard and achieve that ‘goal’. Selain itu, kita kerja kuat so we deserve to reward ourself dengan kereta mewah. Nanti, dikatakan tak menikmati hidup ini atau lebih sedih dikatakan ‘kufur nikmat’. Apa pandangan tuan?

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie April 21, 2012 at 5:01 pm

Kereta utk impress orang join bisnes kita? Saya setuju kalau kita benar2 mampu. Tapi kalau sampai kereta tu merisaukan kita (takut tercalar, kena curi, terbeban dgn ansuran dsb), maksudnya kita belum mampu. Saya secara personally tak impress sgt orang yang pakai kereta besar sbb kalau orang tahu, kereta adalah antara perkara terakhir yg kita beli dlm bina kekayaan. Kalau orang tu benar2 kaya, dia beli rumah dulu sblm kereta…

Dulu saya pun ada cita2 pakai kereta mewah tapi bila saya selami apa yang benar2 membuat hidup saya bahagia, kereta mewah tak ada dlm senarai. Sifu saya yang kaya raya pun pakai kereta mewah, tapi saya tengok excitement kereta mewah tu cuma setahun dua jer… Lepas tu dah tak ada excitement dah. Saya tengok, mereka lagi selesa ke sana ke mari naik Nissan Livina jer.. Mereka lebih tekankan hidup yang lebih bermakna, bukan impress kami dgn harta yang dia ada.

Wallahu a’lam.

Reply

9 Anonymous May 8, 2013 at 11:51 am

mcm mana pula bli keta honda accord 93 harga 14 ribu. pakai 10 bln da baiki kerosakan 6 ribu..jln jauh pun xkonfiden takut ada masalah lain kluar.lbh baik bli baru..btl x?

Reply

10 Mohd Zulkifli Shafie May 8, 2013 at 12:26 pm

Ia bergantung. Kalau beli kereta condition ok, owner jaga servis elok, dia guna sebagai second car, low mileage, beruntung la dapat beli kereta macam tu. Tapi kalau kereta yang pakai lasak, servis tak jaga, kereta umur 5 tahun pun tak berbaloi.

Setakat ni saya prefer kereta second hand jer. Beli dari careful owner. Jimat berpuluh ribu berbanding kereta baru. Tapi kalau untuk perempuan bawa kereta, drive jauh pergi kerja tiap-tiap hari, mungkin patut consider beli kereta baru.

Wallahu a’lam.

Reply

11 nur November 20, 2013 at 4:20 pm

Assalamualaikum tuan & all readers.
Sy skrg dlm d lema utk memilih/membeli kereta utk kgunaan skg & b’kluarga nti. Oleh itu, sy byk search kt intrnet psal kualiti kreta,apa yg pntg dlm mmilih kreta & swaktu dgnnya, & sy t’trik dgn tjuk artikel tuan “rugi beli kereta” then trus t’lintas..alamakk rugi ke beli kereta??tp sy amat memerlukan!!!hu~~~ Tp bila dah baca smpai hbis bru lega..& suke sgt pndpt tuan yg t’akhir…..
** ” Tapi kalau untuk perempuan bawa kereta, drive jauh pergi kerja tiap-tiap hari, mungkin patut consider beli kereta baru.”** :)
so skrg, kreta ni mmg kperluan bg sy mmndg’n sy blum ada kreta & utk ulg alik g krja yg mn mmerlukn trnsport sndri (mmandg’n sblum ni sy hya mnumpng org shj). sy jga skg bkrja d ngri yg agk jauh dr kg hlaman…
Jadi..sy nk mnta pndpt tuan mngenai kriteria2 yg ptut sy utma kn dlm mmbeli kreta utk prjlanan jauh & long term.
sgt2 mmerlukan pndpat org yg pkar dlm mnguruskn prblnjaan.
Terima kasih..

Reply

12 Mohd Zulkifli Shafie November 21, 2013 at 6:30 pm

Wslm Cik Nur,

Prinsipnya beli kereta untuk sekadar keperluan jer. Kalau Viva dah cukup untuk keperluan, beli Viva jer. Kalau nak beli kereta, tunggu tahun depan kalau boleh sebab rugi beli akhir tahun ni. Masuk tahun baru jer harga kereta terus susut terlalu banyak.

Kalau masih bujang, balik kampung naik public transport lagi bagus. Jimat petrol, minyak, masa, tenaga, maintenance dsb. Tapi kalau dah tak lama nak berkeluarga, saya syorkan beli kereta yang sesuai untuk berkeluarga terus. Berpakat terus dengan bakal suami. Rugi beli kereta Viva tahun ni, tahun depan dah nak kawin. Tahun 2015 dah dapat anak terpaksa tukar kereta pulak.

Wallahu a’lam.

Reply

13 suhana December 25, 2013 at 2:20 pm

Salam..sy juga dlm dilema..perlu atau tidak sy bli kereta?rumah dh ade..kereta pon dh ade..kancil(bli cash,x de instllment)..tp sy dh bekeluarga anak 1..setakat ini..berfikir nk bli family car..yg agak besar cm alza n so on..perlu..atau tidak?tlg ye..

Reply

14 Mohd Zulkifli Shafie December 25, 2013 at 6:16 pm

Wslm Pn. Suhana,

Selagi ianya bukan benar-benar keperluan, bagi saya tak perlu beli. Tak perlu ikut orang lain. Bagi saya kereta lebih besar perlu kalau anak ramai dan selalu travel jauh macam balik kampung. Kalau setakat dekat-dekat jer, lebih baik simpan duit tu atau laburkan.

Wallahu a’lam.

Reply

15 mat December 27, 2013 at 8:52 pm

Assalam…saya antara yang dilema disebabkan kenderaan ni…harap tuan dapat beri nasihat. waktu sekarang mmng sy ade bnyak menyimpan dan ade beli emas…sy juga bekerja jauh dari kmpung halaman dan masa diambil untuk pulang ke kmpung halaman jika menaiki kenderaan awam tidak berbaloi dengan cuti..sy merancang untuk membeli kereta. itulah dilema sya sama ada kereta baru atau second hand..sudah hmpir 3 bulan saya memikirkan hal ni..harap tuan dapat memberi nasihat.

Reply

16 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 10:25 pm

Wslm En. Mat,

Orang muda lelaki, saya boleh syorkan beli kereta second hand. Beli kereta Jepun sebab lebih tahan, tak banyak hal. Ia jauh lebih berbaloi berbanding beli kereta tempatan yang baru. Dah 10 tahun saya pakai kereta second hand jer. Tak perlu buat loan.

Tapi sebelum beli, saya syorkan En. Mat baca dulu buku panduan beli kereta second hand sebab kalau tersilap beli, nanti yang dikejar secupak, tapi rugi segantang. Antara buku yang boleh saya recommend “Bagaimana Memilih Kereta Terpakai Yang Lebih Baik” keluaran Truewealth. Buku nipis jer. Boleh beli di http://www.bit.ly/keretaterpakai.

Reply

17 Azhar December 29, 2013 at 12:48 pm

Assalamualikum.
Saya merupakan seorang penuntut universiti dan akan datang bakal tempuh dunia pekerjaan.
Saya mahu meminta nasihat encik apakah pelaburan yang sesuai untuk pelajar macam saya ni.

Reply

18 Mohd Zulkifli Shafie December 30, 2013 at 12:30 am

Wslm En. Azhar,

Untuk student, pelaburan paling utama ialah pelaburan dalam ilmu. Banyak baca buku-buku tentang kewangan bila nak masuk ke alam pekerjaan. Lepas tu banyakkan simpanan. Saya kira-kira, graduan baru perlukan at least RM30,000 untuk keperluan dalam 3 tahun pertama. Jadi kena simpan pendapatan at least RM1,000 sebulan. Untuk student atau graduan baru, saya ada 3 nasihat. En. Azhar boleh baca di link http://www.mohdzulkifli.com/2013/06/3-nasihat-kewangan-graduan-baru.html.

Wallahu a’lam.

Reply

19 Ahmad December 31, 2013 at 2:35 pm

Assalamualaikum,
Saya ingin berkongsi satu idea yang mungkin tuan boleh fikirkan dengan lebih lanjut. Saya belum pernah melaksanakan idea ini kerana ianya sudah terlambat bagi saya dan belum perlu buat masa kini. Idea ini untuk mereka yang jarang-jarang guna kereta seperti untuk balik kampung atau pergi melancung.

Apabila membeli kereta baru, selain perlu membayar ansuran bulanan, pemilik kereta perlu membayar insuran dan maintenance yang mungkin mencecah RM200 sebulan. Tetapi kalau kita menyewa kereta apabila perlu sahaja, kita tidak perlu rungsing pasal maintenance atau insuran, atau harga kereta jatuh, malah setiap kali sewa, kita berpeluang sewa kereta berlainan. Tetapi pastikan jumlah sewaan setahun tidak melebihan ansuran kereta selama setahun. Pasti jimat kos insuran, maintenance dan lain-lain.

Idea yg sama mungkin boleh dipakai jika kita rasa nak upgrade dari kereta yang kecil kepada MPV. Saya rasa lebih baik sewa sahaja MPV tu dan kekalkan kereta asal yang kecil itu.

Apa pendapat Tuan?

Reply

20 Mohd Zulkifli Shafie January 1, 2014 at 8:01 am

Wslm En. Ahmad,

Betul tu. Saya sangat setuju denga idea En. Ahmad. Dan memang itulah yang ada dalam kepala saya yang dah ber-anak 7 orang. Nak beli MPV mahal-mahal bukan tak mampu, tapi takut tak berlaloi dengan penggunaannya. Sedangkan kita cuma perlu kereta macam tu 2, 3 kali setahun.

Terima kasih atas perkongsian En. Ahmad ni. Saya doakan Allah merahmati En. Ahmad atas perkongsian idea yang sangat bermanfaat ni. Amiin ya Allah.

Reply

21 Bibi nurzulaikha January 5, 2014 at 11:38 am

Assmk saya ingin minta pendapat.saya ada 2 biji kereta unser dan myv hutang dh habis.tp saya berfikir utk menukar unser kpd Alphard.utk pengetahuan saya ada 4 biji rumah sewa rumah biasa2 jer .tp saya tk bekerja hnya suri rumah.ingatkan salah satu dari sewa rumah utk dibyr ansuran apa pendapat tuan.kami mempunyai keluarga yg besar.

Reply

22 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 11:41 pm

Wslm Pn. Bibi,

Kalau puan hidup bergantung rumah sewa dan tak bekerja, maksudnya puan dah financially free. Kalau ianya keperluan tak ada masalah, beli jer sebab rumah sewa tu yang bayarkan kereta puan. Strategi bayar ansuran kereta dengan hasil dari rumah sewa tu satu tindakan yang sangat bijak.

Wallahu a’lam.

Reply

23 Ikhwan April 9, 2014 at 1:50 am

Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

Saya seorang ‘fresh graduate’ yg baru shja bkrja di sbuah syarikat di PJ dan dgn pndptan bulanan hanya sekitar RM2200.Pd mulanya bercadang utk mmbeli sebuah kereta 2nd hand tetapi selepas mmbaca entri ini dirasakan memadai utk saya bermotor shj dahulu.

Tidak dinafikan pelaburan dlm bidang hartanah adalah sesuatu yg mnjamin keuntungan dan sy sgt berminat utk mlabur dlm bidang trsebut.Akan tetapi kekangan modal dan kedudukan kewangan sy yg blum stabil sudah psti akn mnjadi penghalang bagi niat tersebut.

Apakah ad cara yg boleh sy lakukan utk meneruskan niat itu dan sekiranya ada,bolehkah tuan terangkan dgn lebih terperinci supaya lbih jelas utk sy memulakan lgkah prtama dlm bidang ini?

Ataupn tuan mmpunyai cadangan yg lbih baik bg keadaan ini,dialu-alukan bg mghulurkan sdikit buah fikiran utk pihak sy yg tidak sberapa.

Terima Kasih.

Reply

24 Mohd Zulkifli Shafie April 9, 2014 at 6:26 pm

Wslm En. Ikhwan,

Untuk memulakan pelaburan hartanah dengan modal yang mininum dan pendapatan minimum, saya syorkan baca buku:

(1) Pelaburan Hartanah Tanpa Modal – Saufi Karim

(2) Wa Tak Faham – Faizul Ridzuan

Dua buku adalah perkongsian pengalaman sebenar penulis yang memulakan pelaburan hartanah dengan pendapatan kecil dan modal yang minimum. Mungkin buku-buku ni boleh membantu En. Ikhwan.

Wslm.

Reply

25 nadiyah May 29, 2014 at 4:33 pm

Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

mohon pendapat encik saya dan suami baru baru ini telah membeli 2 buah kereta, walaupun pada hakikatnya simpanan kami semakin lama semakin berkurang, tambahan pula kami akan menyambut anak pertama untuk beberapa bulan saja lagi…setelah saya ikuti blog encik saya dapati kami telah membuat satu kesilapan yg sangat besar.

Boleh tuan beri pendapat bagaimana harus kami membaiki sistem kewangan kami supaya tidak semakin parah.

tq

Reply

26 Mohd Zulkifli Shafie May 29, 2014 at 5:04 pm

Wslm Pn. Nadiyah,

Apa2 kesilapan pun boleh diperbaiki. Kalau 1 kereta dah memadai untuk keperluan, jual balik lagi satu kereta. Kalau memang perlu ada 2 kereta, pakai la kedua2 kereta tu tak ada masalah. Tapi kos kereta bukan hanya ansuran bulanan, tapi puan kena simpan at least RM200 lagi sebulan untuk kos tahunan sebuah kereta i.e. maintenance, road tax & insuran, kerosakan, saman dsb.

Wallahu a’lam.

Reply

27 Haffidz June 20, 2014 at 9:10 pm

Sy memandang kereta mewah ni sebagai satu keperluan. Setelah penat memerah otak untuk menambah pendapatan saya rasakan perlu untuk saya dan isteri memiliki kereta mewah.

Bukan untuk impress orang ataupun berlagak, tetapi sebenarnya ramai tak tahu yg kereta buatan german seperti BMW atau mercedes sangat tahan lasak dan murah kos penyelenggaraan berbanding honda atau toyota.

Pengunaan petrol juga amat menjimatkan, setanding toyota dan honda.

Isteri saya memandu BMW328i 1997(2800cc), setiap hari ketempat kerja. Jarak perjalanan 90km ulang alik. Perbelanjaan petrol hanya RM400 sebulan. Tiada ansuran bulanan kerana dibeli secara tunai RM15k. Maintenance cost hanya RM1,300 setahun, cukai jalan+insurance RM 1,800. Lebih jimat dari kereta tuan puan semua.

Untuk kegunaan saya sendiri saya memandu Mercedes E300(3000cc) coupe 1991. Jarak perjalanan saya harian 200km, pemanduan dalam bandar+traffic jam. Kos petrol sehari RM 50. Maintenance tahunan RM900, cukai jalan RM 2,300 termasuk insurans. Kereta dibeli tunai RM50k.

Dengan penjimatan ini kami dapat melaburkan lebihan wang tunai dengan efektif dan dalam masa yang sama menikmati kehidupan yg berkualiti dengan kereta yg selesa, berkuasa tinggi, dan yg penting tak perlu menyeksa diri dengan kereta tua buatan malaysia/jepun yang mahaldan tidak selamat.

Reply

28 Mohd Zulkifli Shafie June 20, 2014 at 9:27 pm

Terima kasih En Haffidz atas perkongsian bermanfaat. Alhamdulillah.

Reply

29 Nik Yasir August 6, 2014 at 10:33 pm

Sy kurang bersetuju dgn hafidzz. Kos penyelenggaraan kereta import tetap mahal biarpun harga kedai potong. Sekali rosak….beribu2 kos penyelenggaraan nya… apa2 pun pendapat masing2.

Reply

30 Mohd Suffian August 8, 2014 at 4:41 pm

Assalamualaikum,

Saya setuju beli kereta sebenarnya rugi. Tetapi sy sendiri telah melakukan kesilapan tu. Dulu pakai kereta Saga, hati tenang. Skrang biler dah pakai Camry hati ada sedikit risau.. Tapi alhamdulillah, sakitnya cuma bayaran bulanan, dari segi maintenance sangat berbaloi. Camry sy pun 2nd hand tahun 2008. Alhamdulillah masih elok lagi…

Semoga anda semua, fokus pada pendapatan dahulu, baru pk nak upgrade kehidupan..

Wallahua’lam…

Wassalam

Reply

31 zol August 19, 2014 at 3:50 pm

Assalamualaikum…

Saya dah berkeluarga ada anak sorang…saya pakai wira manual tahun 2001 dan seringkali rosak…diikutkan dari gaji saya x sampai pun 2k..rumah sewa jer…pastu ingat nak beli viva baru je la satu..pastu nak tolak wira tu..apa pandangan tuan?

Reply

32 Mohd Zulkifli Shafie August 19, 2014 at 6:09 pm

Wslm En. Zol,

Kalau benar-benar perlu, beli jer tak ada masalah. Asalkan mampu bayar. Dalam artikel ni, teguran saya hanya untuk mereka yang suka bertukar-tukar kereta, sedangkan kereta yang ada masih baik lagi.

Reply

33 adi August 20, 2014 at 1:48 pm

Assalamualaikum..
saya berkeluarga anak sorang..wife saya cikgu sudah memiliki kereta sedan yang agak selesa,dia hari2 bawa pergi kerja..dalam kepala saya nak beli kereta second untuk ke tempat kerja bila hari hujan atau bila ada kursus di luar kwsn, sy hnya ada motosikal gaji 2k shj..haruskah saya beli kereta lagi?

Reply

34 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 1:50 pm

Wslm En Adi,

Terpulang. Kalau benar-benar keperluan, beli jer, tak ada masalah. Kalau saya memang tak ada masalah. 10 tahun lebih saya bekerja, memang hari2 naik motor jer samada hujan, panas, ribut atau petir.

Reply

35 rohaizah khamis August 28, 2014 at 4:13 pm

saya selepas graduate dan bekerja ( 11.11.2002) ….setahun lepas tu saya plan nak beli kereta. saya membuat pilihan sebuah kereta yg mampu sy byr di bawah RM500 sebulan , jimat minyak , ruangan luas, maintenance low .
saya comparekan antara Wira , Kenari dan naza Picanto .
Atas bantuan seorang rakan yg sudah bekerja di Johor..penilaian dibuat dan beliau syorkan saya beli kenari sbb pemarkahan penilaian terhdp Kenari adalah lebih tinggi .
Maka saya membeli sebuah Kenari , Rm48,485 dengan byrn bulanan RM485 selama 7thn . Alhamdulillah …pemilihan saya tepat sehingga sekarang, sekalipun tk pernah sangkut byr , kereta tk pernah meragam ..skrg dh 4 thn kereta itu menjadi milik saya ( dh habis byr) . allah izinkan segalanya berlaku terancang baik. wpun dh habis byr ..saya tk ada plan nak tukarkan kenari saya dengan kereta2 lain yg lebih baik pd zmn skrg ini wpun kawan2 saya dh tukar kepada kereta yg lebih mewah , byrn bulanan mencecah RM1k++.
skrg ni kenari saya dh dua kali ‘dilamar’ orang utk dibeli krn mrk kata Kenari mmg bagus dan jimat minyak , luas dan maintenance low. Saya menolak utk menjualnya.
Alhamdulillah ………

Reply

36 Mohd Zulkifli Shafie August 28, 2014 at 8:34 pm

Alhamdulillah.. Pengalaman yang menarik. Terima kasih atas perkongsian Pn. Rohaizah.

Reply

37 Suhaila September 8, 2014 at 3:37 pm

Assalamualaikum.. saya tertarik dengan laman ini. sekarang ini saya sedang meninjau kereta YANG SESUAI untuk dijadikan kereta sewa oleh adik saya (dia buat bisnes sewa kereta, bayaran bulanan dia akan uruskan, dan sekiranya ada lebihan dari sewa kereta akan dimasukkan ke akaun saya). Untuk makluman, Gaji saya bawah RM1500.00 dan tidak pernah buat loan. Saya nak minta pandangan encik mengenai perkara ini dan kereta apa yang sesuai dan low cost. setakat ini saya tertarik dengan kereta perodua axia yang baru keluar.

Reply

38 Mohd Zulkifli Shafie September 8, 2014 at 7:41 pm

Wslm Puan,

Kalau beli kereta sewa dan boleh jana pendapatan lebih daripada ansuran bank, itu boleh dianggap sebagai hutang baik. Kalau dengan beli kereta boleh jana pendapatan, beli 10 buah kereta pun tak ada masalah. Cuma saya tak ada ilmu tentang kereta sewa. Yang mana lebih bebaloi pun saya tak tahu. Puan kena cek dengan mereka yang pakar dalam bisnes kereta sewa.

Reply

39 erti kehidupan September 24, 2014 at 6:20 pm

Salam tuan admin. Mcm mna blh trbaca blog ni, sy pn xigt. Hehe. Apa2 pn nasihat dan pndapat serta pengalaman yg membetulkan seseorg itu baik kpd lbih baik. Byk jgak la baca link2 yg brkaitan dlm blog ni. Sy masih brpeluang utk mnyimpan dan skrg msih mnyimpan duit. Tu je mampu. Target 1 tahun 10k. Gaji kecil ke 1.5k je.Semoga dipermudahkan. Skg ni msih bujang dan tengah kumpul duit. Hehe. Hutang lain xde,cuma ptptn jela yg ada. Naik moto je ke tmpat kerja. Member2 semua sdah brkereta. Sabar je ati tmbah2 time raya smua gah brkereta. Sy ada perancangan sndiri. Klau blh xnak tgl kat kuala lumpur trlalu lma. Kehidupan sy di kg bkn di kl, di cni utk cari duit sja. Ada rezki nk buka bisnes jual brangan basah kat kg. Semoga allah permudahkan sy dan kita semua. Trima ksih abg zul empunya blog ini.

Reply

40 Mohd Zulkifli Shafie September 24, 2014 at 10:47 pm

Wslm.

Alhamdulillah, tabiat kewangan yang bagus. Saya doakan Allah permudahkan tuan, amiin ya Allah.

Reply

41 Johan September 29, 2014 at 10:58 am

Assalamualaikum.

Saya sgt setuju dgn entri ini. Saya hanya pakai kereta kecik (2 pintu) yg dh agak berumur skrg (beli dari mak pada 2008) dan dah abis bayar kat mak sejak 6 tahun lepas dan takde hasrat nak tukar / beli kereta baru dah walaupun rasanya mampu. lagi pun kereta xde masalah, dijaga baik. Baru2 ni isteri beli kereta viva 2nd hand (cash) dari adik yang nak lanjut pelajaran. Beli ni untuk kami pergi kerja hari2. semata2 untuk save minyak. Bagi saya kereta boleh dipakai selama 30 tahun malah lebih jika jaga dengan cermat & selagi kerajaan tak arahkan masuk besi buruk. Tak perlu kisah apa org nak kata. Kereta lama ke, kedekut ke, tak payah kisah suma tu.

Bila kereta dah abis bayar, ia buat saya mampu untuk membeli rumah 2biji alhamdulillah (gaji saya tak besar & tiada bonus tahunan). Kedua2 rumah saya sewakan. Dalam terdekat ni plan nak jual sebiji untuk settlekan yang lagi sebiji supaya dah tiada hutang 100%. saya bukan jenis suka bergaya. Beli baju pun murah2 je. buat apa beli baju mahal2, Paling penting cashflow bulanan takde masalah & ada purchasing power. kebanyakan orang bila gaji naik, automatic nak naikkan taraf hidup. Itu sangat rugi. Kalau maintain cara hidup yang sederhana dan asalkan cukup, gaji naik yg lebih itu banyak boleh dibuat & boleh tingkatkan amal jariah untuk saham akhirat. Wallahua’lam & InsyaAllah. moga hidup diberkati dan dipermudahkan segala urusan.

Reply

42 Mohd Zulkifli Shafie September 29, 2014 at 11:34 am

Wslm En. Johan,

MasyaAllah. Saya teruja dengan pengalaman En. Johan. Saya setuju cara tersebut.

Hari Sabtu lepas saya berpeluang jumpa saya kumpulan hartawan hartanah di Johor Bahru. Termasuk sifu mereka yang mempunyai puluhan hartanah di KL / Selangor. Tapi gaya hidup mereka semuanya jenis low profile. Kalau kita tengok mereka semua, kita tak tahu mereka tu orang kaya. Masing-masing pakai kereta macam kerja eksekutif rendah jer walapun pada hemat saya, mereka semua mampu beli kereta mewah secara tunai.

Terima kasih atas perkongsian En. Johan. Saya doakan Allah merahmati En. Johan atas perkongsian yang baik ni, amiin ya Allah.

Reply

43 alfi September 30, 2014 at 4:14 am

Assalamualaikum tuan,
Saya mempunyai sebuah kereta Nissan Sylphy dan Hyundai Matrix…kedua-duanya saya beli 2nd hand…skrg sy bercadang untuk menukar Matrix kepada Mitsubishi Grandis 2003 lucut kastam RM 55k…soalan sy..berbaloikah membeli mpv dah lebih 10 tahun untuk hutang selama 9 tahun….kondisinya luar dlm mmg tip top…x mcm kereta tempatan…apa pendapat tuan….terima kasih

Reply

44 Mohd Zulkifli Shafie October 1, 2014 at 5:24 pm

Wslm En Alfi.

Saya tak pasti berbaloi atau tak. Kena cek betul-betul kondisinya. Saya pakai Honda Accord umur dah 16 tahun ok je. Tapi ada yang pakai honda Accord yang tak sampai 10 tahun pun dah problem.

Reply

Leave a Comment

Current ye@r *

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: