2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu

by on December 3, 2012

Post image for 2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu

Rumah biasanya jadi aset, tapi adakalanya jadi liabiliti. Memang dah jadi lumrah, bila kerja dah agak stabil, orang akan beli rumah impian paling mampu. Dengan kata lain, membeli rumah paling selesa dengan ‘deduction’ paling maksimum dibenarkan oleh pihak bank i.e. 1/3 daripada gaji bulanan. Kalau dia mampu RM1,500 sebulan, dia akan memaksimumkan jumlah pinjaman RM1,500 sebulan, sampai dah tak ada EXTRA untuk buat investment lain.

Minggu lepas, saya hadir ke kelas Pelaburan Hartanah yang dianjurkan oleh ex-classmate saya masa di UiTM dulu, iaitu Tuan Bri (www.tuanbri.com). Beliau memang orang berpengalaman dalam bidang pelaburan hartanah. Ada satu isu yang dah lama saya fikir, dan ia dikukuhkan lagi dengan pendapat Tuan Bri iaitu, terlalu gopoh membeli rumah paling mampu seperti landed house, mungkin boleh merugikan, antaranya:

Kerugian #1 – Telepas Peluang Untuk Pelaburan

Daripada gunakan RM1,500 sebulan untuk ansuran sebuah rumah teres dua tingkat, lebih baik beli dua (2) buah apartment dengan ansuran RM750 sebulan setiap satu. Jadikan sebuah apartment lagi sebagai investment – sewakan! Kalau pandai percaturan, semua kos ansuran dan yuran maintenance apartment ke-2 tu ditanggung 100% oleh penyewa, bahkan silap hari bulan dapat extra lagi. Kalau nilai sewaannya boleh cecah RM900 sebulan, maksudnya kita dapat positive cash flow sebanyak RM150 (RM900 – RM750) sebulan!

Beli rumah Ahmad dan Baba

Extra RM900 akan menggandakan kekayaan Baba. Kekayaan Ahmad dah ‘tersangkut’.

Cuba bezakan Ahmad dan Baba, siapa lebih kaya? Pastinya Baba lebih kaya sebab kekayaan tu bukan berapa banyak duit yang kita dapat, tapi berapa banyak duit yang kita simpan… Orang yang ikut cara Ahmad tu akan lambat kaya sebab tak ada extra untuk gandakan kekayaan dengan investment.

Kalau Baba agak cerdik dari sudut investment, dia boleh gunakan extra RM900 sebulan sebagai dana untuk beli rumah ke-3 setahun dua lepas tu! Kekayaan Baba akan berganda setiap tahun hanya kerana dia mempunyai duit EXTRA!

Kerugian #2 – Hidup ‘Terikat’ Dengan Rumah

Katakanlah Ahmad beli sebuah landed house di Sg. Buloh dengan ansuran paling mampu, dia ‘berat’ nak berpindah in case dia terpaksa berpindah tempat kerja ke Cyberjaya. Dia terpaksa ulang-alik setiap hari dari Sg. Buloh ke Cyberjaya sebab bukan senang nak sewakan landed house berbanding apartment. Bila terlalu cepat beli landed house, dia akan terikat. Seolah-olah akan tua dan pencen di situ, dan melepaskan peluang-peluang yang boleh meningkatkan lagi kerjaya dia.

Saya suprise, walaupun Tuan Bri tu antara orang ternama dalam pelaburan hartanah di Malaysia, tapi katanya “saya tak beli rumah!”. Beliau hanya tinggal menyewa dan mempunyai banyak rumah sewa! “Buat apa beli rumah?” kata beliau lagi… Katakanlah sebelum ni kerja di KL, tiba-tiba kena pindah kerja ke Cyberjaya, sewa jer lah rumah dekat Cyberjaya. Jimat masa, jimat duit tol dan petrol dan macam-macam lagi. Jadi buat apa susah-susah ‘beli’ rumah? Bagi beliau, kita tak perlu memiliki rumah, unless memang dah plan untuk pencen di situ… Tapi takkan umur 20-an dan 30-an dah nak ‘settle-down’ dengan pencen?

Saya Beli Rumah Tanpa ‘Bebanan’

Sebenarnya, apa yang disarankan oleh Tuan Bri tu, itulah yang saya dah buat. Saya cuma beli sebuah apartment di Damansara Damai, dengan installment RM550 sebulan. Saya belum pasti samada nak pencen di Selangor, sebab kami masih berkira-kira untuk besarkan anak-anak kami di kampung (Kelantan) untuk memberikan environment yang lebih kondusif.

tuan bri mohd zulkifli

Tuan Bri, satu geng study. Berjumpa balik lepas 12 tahun.

In case kami suami isteri buat keputusan berpindah ke kampung, saya tak perlu risau sebab rumah tu boleh disewakan pada bila-bila masa dengan nilai sewaan RM550 – RM650 sebulan! Ia akan memberikan positive cash flow. Alhamdulillah, rumah yang saya beli sekarang ni memang mudah disewakan sebab apartmentnya lebih terurus, hanya 2 blok apartment, mempunyai reserved parking, tak penat memanjat sebab tingkat 1, dekat dengan sekolah, kedai dan banyak fasiliti lain. Kalau berpindah, saya rasa tak ada masalah untuk dapat penyewa dalam masa selewatnya 2 minggu! Orang akan ‘berebut’ untuk menyewa, InsyaAllah…

Lepas join kelas Tuan Bri tu, saya dapat kukuhkan beberapa ilmu tentang kewangan, antaranya:

  • Jangan beli liabiliti, unless dah backup dengan asset yang boleh membiayaai liabiliti. Beli rumah dan sewakan. Hasil sewaan tu gunakan untuk beli kereta.
  • Tak perlu gopoh untuk ada ‘rumah sendiri’ sebab orang yang menyewa mempunyai lebih fleksibili untuk bergerak dan majukan kerjaya. Kemajuan hidup akan ‘tersangkut’ dengan rumah paling mampu, apatah lagi orang yang beli kereta paling mampu!
  • Manfaatkan status ‘makan gaji’ untuk strategy OPM – gandakan kekayaan dengan ‘hutang’. Tapi ia mesti diurus dengan betul.
  • Letakkan target mempunyai at least 10 buah rumah sewa menjelang pencen. Ia boleh dijadikan sebagai ‘passive income’ untuk hari tua nanti.
  • Kalau nak senang (passive income), beli apartment. Kalau nak kaya (capital gain), beli landed house.
  • Pelaburan paling menguntungkan ialah pelaburan untuk diri – ilmu. Harta secara sendirinya tak akan bertambah, melainkan dengan bertambahnya ilmu.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
3 Disember 2012
19 Muharram 1434

p.s. Setiap ilmu, ada ‘ahlinya’. Kalau anda nak belajar tentang hartanah, Tuan Bri salah seorang ‘ahlinya’.

Artikel berkaitan:

{ 519 comments… read them below or add one }

1 Anonymous December 4, 2012 at 5:58 am

topik yg menarik utk diamalkan

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie December 4, 2012 at 6:16 am

InsyaAllah, sama-sama kita amalkan.

Reply

3 Anonymous December 4, 2012 at 6:52 am

tapi pulangan untuk landed house hampir 4 kali ganda dalam masa 10 tahun, macam mana tu tuan zul?

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie December 4, 2012 at 7:17 am

Dari sudut capital gain (kenaikan harga), memang landed house lebih cepat naik, tapi apartment lebih mudah jana ‘passive income’ sebab lebih mudah disewakan. Pendek kata, beli, sewakan, beli, sewakan, beli lagi, sewakan lagi.

Investment dalam landed house perlukan modal lebih besar, dan ‘holding power’ lebih lama. Beli, tunggu, baru jual. Waktu menunggu tu perlukan modal. Pesan tuan Bri, kalau nak kaya, ‘main’ landed house. Tapi kalau nak senang (passive income), beli apartment.

Kedua-duanya pun bagus cuma saya nampak, strategi lebih bagus ialah beli apartment banyak-banyak, income daripada apartment tu gunakan untuk beli landed house.

Wallahu a’lam.

Reply

5 zulkifli July 18, 2016 at 1:20 pm

Macam mana pulak bagi golongan yang dah berumur seperti saya ni.
Sudah semestinya menginginkan rumah yang selesa untuk didiami.
Dengan kata lain, beli rumah untuk duduk bukan untuk disewakan

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie July 19, 2016 at 5:09 pm

Boleh. Ada duit beli je.

Reply

7 Hafidz December 4, 2012 at 8:08 am

Alhamdulillah..terima kasih byk2 tuan..Saya sangat bersyukur kerana dapat baca artiket tuan yg ni..Saya tak berkesempatan utk hadir ke mana2 seminar Tuan Bri,namun apa yg tuan ringkaskan ni cukup2 membantu saya..Kebetulan sy sedang memilih utk membeli rumah,yg landed 200k,yg apartmen hanya 80k.Tempat yg hampir sama hampir dgn bandar besar.cuma apartmen tu takde reserved parking shj.Apa pendapat tuan ttg sewakan ikut bilik?Cth,sy beli landed house yg 200k td dan duduk hanya 3 tahun sebelum pindah,maka sy sewakan ikut bilik utk dptkan lebih sewa bulanan?market kawasan tu hanya 6-700 sewa sebulan sdgkn loan sy byr lebih krg 8-900.jd xde positive cashflow..T.kasih byk tuan

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie December 4, 2012 at 9:21 am

Alhamdulillah Hafidz… Puji-pujian bagi Allah..

Dari sudut sewa bilik, kalau ianya possible, why not? Tapi Hafidz lebih faham samada rumah tu possible atau tak untuk sewakan bilik.

Ikut pada panduan yang Tuan Bri bagi hari tu, kalau property tu RM200k, nilai sewaan rumah sepatutnya sekitar RM1,300 sebulan, barulah ia dianggap ‘profitable’ untuk investment. Kalau untuk duduk, tak ada masalah.

Wallahu a’lam.

Reply

9 mohamad amirull October 27, 2016 at 4:54 pm

assalam…tuan zul

kalau mcm sy org kelantan nk bile rumah diselangor blh ke mcm mane

Reply

10 Mohd Zulkifli Shafie October 27, 2016 at 8:27 pm

Wslm En. Amirull,

Boleh.

Reply

11 " MAT KEDAH " January 7, 2013 at 3:32 pm

Kes yang bakal Hafidz hadapi telah saya hadapi sekarang.. Walaupun saya rugi RM215 (negatif cash flow) namun saya beranggapan bahawa saya hanya bayar RM215 utk mendapatkan rumah teres 2 tingkat yg nilai Market Value akan naik lebih lagi selepas Jambatan Kedua Pulau Pinang siap 2014. Hari tu pun dah ada sorang cikgu cina nak beli rumah saya dgn RM295k (saya beli pada Jul 2008 RM182k).

Disebabkan fikir faktor kenaikan yg boleh NAIK LAGI.. saya buat decision biarlah negatif cash flow dan selepas sahaja jambatan naik semuanya akan berubah. Jika ingin invest perkara paling penting ialah LOKASI, LOKASI dan LOKASI.

Alhamdulillah saya kini berpindah di Perlis negeri kecil dan penuh dgn pelajar dari UiTM, UNIMAP, Politeknik, Matrikulasi.. semua tu memerlukan tempat tinggal kerana asrama yg ditawarkan pihak kampus tidak mencukupi bagi menampung bilangan pelajar ini. Oleh demikian bila buat pelaburan hartanah. Pilih lokasi kerana jika suatu hari nanti kita nak berpindah dan nak sewakan, pastinya akan ADA PERMINTAAN. In sha Allah.

Reply

12 Mohd Zulkifli Shafie January 8, 2013 at 3:55 am

Terima kasih En. Mat Kedah, perkongsian yang sangat bermanfaat. Alhamdulillah.

Reply

13 Warga Kota January 1, 2014 at 8:13 am

Salam Tuan Hafidz,
Apa yang berlaku pada Tuan berlaku pada saya juga..sewa lg sikit dr bayar bank bulan2. Tapi selepas 4 tahun saya jual rumah saya di Shah Alam, ke untungan yang saya dapat byk. Dan kalau saya tak sewakan rumah saya pada masa itu, tentu saya tak dapat keuntungan yang banyak. Saya kira2 kalau saya tak sewakan awal2, saya kerugian Rm70k. Walaupun saya sewakan pada harga bawah drpd saya bayar pada bank, in the end saya untung juga.
Harap Tuan Hafidz berjaya insyallah.

Reply

14 Anonymous December 7, 2012 at 12:32 am

Ada tips tak untuk beli bangunan kedai atau komersial?

Reply

15 Mohd Zulkifli Shafie December 7, 2012 at 2:59 am

Pasal rumah kedai dan komerial ni, saya syorkan tuan rujuk mereka yang pakar dalam bidang ni macam Tuan Bri tu.

Reply

16 Anonymous December 7, 2012 at 1:45 am

Assalam..

Manfaatkan status ‘makan gaji’ untuk strategy OPM – gandakan kekayaan dengan ‘hutang’

Boleh kongsikan point yg ini…@ sebelum ini dah pernah ada..maklum le masih makan gaji…huhu…

Terima kasih..

Reply

17 Mohd Zulkifli Shafie December 7, 2012 at 3:05 am

Wslm,

Orang makan gaji ada kelebihan untuk buat loan sebab bank lebih yakin untuk bagi loan kepada orang yang makan gaji. Ia lebih secure untuk bank.

Cuma, kita kena pandai manfaatkan fasiliti tu. Buat loan untuk beli asset yang sentiasa naik nilainya macam emas dan hartanah. Tapi saya perhati ramai orang makan gaji terperangkap dengan fasiliti ni, mereka buat loan untuk beli liabiliti macam beli kereta dan selalu bertukar kereta. Akhir sekali, terbelengu dengan masalah hutang.

Bagus strategy OPM, tapi kena belajar strategi yang betul. Contohnya, beli rumah, sewakan. Beli lagi, sewakan lagi. Dengan kemudahan ni, mungkin kita boleh buat koleksi rumah sewa kalau kena pada caranya.

Wallahu a’lam.

Reply

18 Anonymous December 7, 2012 at 6:42 am

Assalammualaikum Tuan Zul,

Terima kasih atas entry yang bermanfaat ini. Saya dalam proses nak membeli rumah pertama, iaitu sebuah apartment. Apa pendapat tuan tentang gabungan loan suami isteri atau satu pihak saja yang sesuai memohon? Mohon beri pencerahan.

Terima kasih.

Reply

19 Mohd Zulkifli Shafie December 7, 2012 at 6:47 am

Wa’alaikumussalam Tuan,

Alhamdulillah. T.kasih juga berziarah ke blog seadanya ni.

Menurut pendapat Tuan Bri, jangan sekalikan pembelian rumah suami isteri. Paling baik, asingkan. Antara faktornya, tuan boleh dapat pembiayaah 90% sehingga 2 buah rumah. Kalau tuan asingkan, maksudnya boleh dapat pembiayaan 90% untuk 4 buah rumah. Dua untuk tuan, dua lagi untuk isteri.

Wallahu a’lam.

Reply

20 Anonymous December 7, 2012 at 8:08 am

Terima kasih,

Adakah perbezaan anta rumah townhouse dan rumah apartment..mana satu lagi untung?

Reply

21 Mohd Zulkifli Shafie December 8, 2012 at 9:16 pm

Townhouse saya tak familiar. Cuma saya nampak potensi townhouse lebih kurang landed house yang lain. Tapi landed house lebih baik daripada townhouse. Wallahu a’lam. Mungkin lebih baik tuan rujun pada yang lebih pakar, macam Tuan Bri.

Reply

22 Anonymous December 10, 2012 at 3:28 am

ada pro and con.. pada saya kalau pandai pilih tempat utk beli landed property.. value akan appreaciate after rumah siap.. Let say rumah rege RM250k (under DIBS & 100% loan).. lepas siap duduk situ dlm 5-6 bulan, then jual.. tak mustahil bleh dapat jual dlm RM350++, so, dah ada profit cash in hand dlm RM 100k.. dgn Rm100k ni buat bayar downpayment 10% and kos lawyer 4 lagi apartment (2 suami 2 isteri , bleh dapat 90% loan).. so, dari 4 biji rumah tu..s atu bleh duduk.. 3 lagi bleh sewa.. masyukk..

keadeh ni sesuai utk yg mula2 nak start tapi takde duit utk byr downpayment.. tapi make sure kena pastikan rumah landed tu mmg hot la.. saya ada kenal member yg berjaya dgn kaedah ni

Reply

23 Mohd Zulkifli Shafie December 10, 2012 at 9:48 am

Terima kasih atas perkongsian idea. Menarik strategi yang tuan kongsikan tu. Memang landed house lebih cepat dari sudut peningkatan nilai.

Pokoknya, adakan extra cash untuk buat investment supaya kekayaan kita boleh digandakan.

Reply

24 Faiz December 29, 2013 at 10:49 am

Betul tapi jangan lupa kita kena consider Real Property Gain Tax yg baru dimana property yg dijual pada holding period 3 tahun kena 30%, 20% untuk tahun keempat dan 15% pada tahun kelima. Masih boleh untung tapi mungkin pada kadar yg lebih rendah

Reply

25 Mohd Zulkifli Shafie December 29, 2013 at 10:53 am

Betul tu En. Faiz.

Reply

26 gapo June 26, 2014 at 11:52 pm

Kalau belum guna, boleh pakai exemption once in a lifetime.

Reply

27 Anonymous December 10, 2012 at 1:28 pm

salam..sy pn.rokiah..best baca blog en.zul…bagus sebab sudi share ilmu yg ada utk jd pengetahuan pd org luar …insyaallah ilmu en.zul akan dpt lebih dr Allah pd masa hAdapan..aminn.

Reply

28 Mohd Zulkifli Shafie December 12, 2012 at 9:14 am

Wslm Pn. Rokiah,

Alhamdulillah. Puji-pujian bagi Allah. Terima kasih berziarah ke blog seadanya ni. Moga bermanfaat, insyaAllah.

Reply

29 Cikgu Emas December 15, 2012 at 1:20 am

Tahniah!
Artikel yang menarik untuk dikongsi bersama.
Memang seronok bila dapat beli rumah untuk disewakan. Macam kes saya, beli rumah dkt UNIMAS, bayar bulan2 RM680. Dua tahun lepas saya sewakan dgn harga RM500. Sekarang sewa dah naik ke Rm700. Tapi bayaran bulanan ke bank tetap sama. Bila renew contact nanti boleh naik lagi sebab kwsan tu hot spot. Yang bestnya, kancil yg saya beli thn 2000 dulu pun penyewa rumah saya sewa. Jadi 2 in 1.
Duit sewa ni pula saya gunakan untuk beli emas. Alhamdulillah, rezeki…

Reply

30 Mohd Zulkifli Shafie December 15, 2012 at 10:26 pm

Alhamdulillah, tahniah Pn. Haryati. Memang menarik perkongsian Pn tentang property investment. Terima kasih.

Reply

31 Fateema May 24, 2015 at 12:27 am

Salam tn zul..article ni best..dah ulang2 saya baca dalam tahun ni.terima kasih banyak2…saya hadapi pkara sama dimana sy tpaksa bpindah dan bayaran bulanan rumah akwasan saya kurang dari bayaran bank. Rumah 2 tgkat..kurang dekat rm500 negative cash flow . tfikir nak jual atau refinance rumah tu. Which is better? Rumah tu kalau check kt mudah.my rm550k. Tq

Reply

32 Mohd Zulkifli Shafie May 24, 2015 at 7:50 am

Wslm Pn. Fateema,

Alhamdulillah.

Samada nak jual atau refinance, ia terpulang matlamat kewangan puan. Kalau sekarang dah negative cash flow RM500, kalau refinance kena panjangkan tempoh baru untuk jadikan ia positive. Dan jangan tambah pinjaman masa refinancing tu, tambah tempoh sahaja.

Wallahu a’lam.

Reply

33 Anonymous December 17, 2012 at 8:37 am

Salam tuan,

saya dalam keadaan perlu beli rumah sebab risau harga naik dan tuan rumah naikkan sewa melampau..

saya tak punya cash yg banyak dalam tangan..dan suami akan buat loan atas nama dia sahaja. rumah bawah 200k

persoalannya memang beli rumah kena keluar duit yang banyak utk 10% + SNP ke?

kalau EPF saya tak cukup makna memang saya tak boleh beli rumah lah ya tuan?

Reply

34 Mohd Zulkifli Shafie December 17, 2012 at 9:14 am

Wslm Puan,

Umumnya, kalau nak beli rumah kena ada modal at least 15%. 10% untuk deposit, 5% untuk kos berkaitan (S&P dengan penjual, loan agreement dengan bank, MRTA dll). Tapi kalau pandai, benda tu boleh adjust.

Katakan penilaian yang dibuat oleh bank ke atas rumah RM100,000 tapi penjual menjual rumah tu kepada puan RM90,000. Maksudnya, puan boleh apply bank loan 90% daripada nilaian bank RM100,000 tadi dan tak perlu keluarkan 10%, dengan syarat, dalam S&P (perjanjian jual beli) diletakkan harga RM100,000, bukan RM90,000 sebagaimana dipersetujui oleh penjual.

So, bank bagi loan RM90,000 dan puan tak perlu keluarkan deposit 10%. Puan cuma tanggung kos lagi 5% jer. Banyak lagi strategi yang boleh digunakan untuk meminimumkan modal. Saya syorkan puan baca buku bertajuk “WTF?” tulisan “Faizul Ridzuan”. Beliau dah beli 28 buah rumah hingga usia beliau 32 tahun.

Wallahu a’lam.

Reply

35 Anonymous December 26, 2012 at 6:24 am

macam mana saya boleh dapatkan buku tersebut tuan?

Reply

36 Mohd Zulkifli Shafie December 26, 2012 at 7:05 am

Buku tu banyak dijual di kedai buku. Try cari di kedai buku MPH ataupun Popular.

Reply

37 Anonymous December 19, 2012 at 3:21 am

Salam En. Zul,

Saya mempunyai baki hutang rumah sekitar 50k untuk tempoh 23 tahun lagi..Bayaran bulanan adalah RM410.

Baru2 ini saya melihat ada tawaran daripada sebuah bank untuk pinjaman peribadi yang menawarkan pinjaman 50k untuk tempoh 10 tahun dgn bayaran bulanan RM550..

Adakah berbaloi jika saya membuat pinjaman peribadi tersebut dan seterusnya membuat full settlement rumah? Mohon pandangan dari saudara. Terima kasih…

Reply

38 Mohd Zulkifli Shafie December 19, 2012 at 3:47 am

Wslm tuan,

Kalau mengikut kiraan kasar saya, buat pinjaman peribadi tu lebih untung.

Pinjaman Peribadi:
RM550 x 12 bulan x 10 tahun
= RM66,000

Hutang Rumah:
RM410 x 12 bulan x 23 tahun
= RM113,160

Sebelum buat keputusan ambil pinjaman peribadi, cuba semak dengan bank kot-kot loan rumah tu boleh restructure menjadikan bayaran kepada 10 tahun lagi. Dan buat perbandingan.

Kalau rumah tuan tu disewakan, saya rasa kekalkan loan rumah tu lebih baik. Wallahu a’lam.

Reply

39 Hello December 26, 2013 at 9:30 pm

Assalamualaikum, mengapakah kalau Rumah ini disewa, mengekalkan loan Rumah adalah lebih baik?
Boleh tolong jelaskan terperinci tuan, tq

Reply

40 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 7:33 am

Wlsm,

Sebenarnya bukan sebab nak kekalkan loan, tapi untuk maksimumkan aliran tunai positif. Contohnya, kalau nilai sewa RM800 sebulan, kita nak rendahkan ansuran bulanan (dengan cara panjangkan tempoh pinjaman) supaya dapat lebih banyak aliran tunai positif. Kalau ansuran RM500 sebulan, maksudnya kita dapat aliran tunai RM300 (RM800 – RM500) sebulan. Tapi kalau ansuran bulanan RM750 disebabkan tempoh pinjaman yang lebih singkat, maka kita cuma dapat aliran tunai RM50 (RM800 – RM750) sahaja.

Wallahu a’lam.

Reply

41 Elieza December 20, 2012 at 3:54 am

Baru baca artikel ni.. memang saya agree and ni juga cara yang war-warkan oleh Robert Kiyosaki. Memang betul cara tu untuk tambah asset and step to financial freedom :)

Reply

42 Mohd Zulkifli Shafie December 20, 2012 at 4:01 am

Thanks Pn. Elieza.. :)

Reply

43 fairuz fuazi December 21, 2012 at 3:58 am

Tima kasih Tuan Zul…saya pun dalam proses beli rumah pertama utk invest. dan saya sendiri masih menyewa. saya pun dah mula menyimpan emas dan berkira-kira utk jadi ejen PG in future.

terima kasih kerana berkongsi.

Reply

44 Mohd Zulkifli Shafie December 26, 2012 at 6:23 am

Alhamdulillah… Puji-pujian bagi Allah… Tahniah En. Fairuz.

Reply

45 Anonymous December 26, 2012 at 2:15 am

salam tuan..

blog yang sgt menarik…cuma baru jumper..hehe..

saya nak tanya pandangan tuan, ada satu rumah lelong kat damasaran damai, idaman apartment, lelong RM47k…

ikut penglaman tuan, sesaui tak saya beli rumah ini dengan bid 50k..coz saya semak dalam mudah MV rumah ni dalam 65k sahaja..

kalo tuan tahu, berapa kadar sewa rumah area ni…terima kasih tuan

FB : Mc Xuan (ridzuan )

Reply

46 Mohd Zulkifli Shafie December 26, 2012 at 6:26 am

Wslm En. Ridzuan,

Terima kasih berziarah ke blog seadanya ni.

Harga RM50 tu memang dah cantik. Sewa apartment Idaman tu sekitar RM300 – RM450. Tapi saya syorkan En. Ridzuan pergi tengok dulu rumah tu. Buat kira-kira berapa kos repair, maintainance yang oustanding dsb. Apartment tu low cost apartment, tapi pengurusannya agak baik. Cuma parking memang tak cukup, kekandang ke tolak 4, 5 kereta dulu baru boleh keluar parking. Apa-apa pun, kena pergi tengok dulu.

Wallahu a’lam.

Reply

47 Anonymous January 6, 2013 at 1:27 am

terima kasih tuan…banyak membantu tuk baut keputusan..

semoga diberkatiNYA

Reply

48 Mohd Zulkifli Shafie January 6, 2013 at 1:41 am

Alhamdulillah… Puji-pujian bagi Allah…

Reply

49 MAT KEDAH January 7, 2013 at 3:09 pm

Alhamdulillah.. Topik yg menarik dan saya pun mcm tu pada mulanya.. Kononnya Bangga dpt beli landed house masa usia 30 tahun dan belum rumah siap saya dpt kerja dgn sektor awam dan posting kat Sarawak, sayangkan rumah yg baru siap (tak mahu bagi sewa) saya dan isteri terpaksa menjalani kehidupan PJJ (perkahwinan jarak jauh). Sekolah isteri (Beliau guru) pada masa tu cuma 300meter sahaja dari rumah yg saya beli.

Point penting yg saya nak sampaikan ialah JANGAN JADI MACAM SAYA. Kenapa? Saya pada mulanya ingat akan settle down kat situ dan menjalani khidupan “Comfort Zone” (ye laa rumah dah ada, apa nak fikir lagi). Namun satu hari jiran saya (yg usianya dlm 40-an) memberitahu bahawa takkan nak settle down kat sini. In sha Allah kita pasti akan cari rumah yg lebih besar atau dok tanah kampung yg boleh dibina rumah banglo. Pada masa tu barulah saya sedar bahawa apa yg saya usahakan selama ini cukuplah sekadar utk duduk sementara dan mungkin berpindah.

Ya saya berpindah kembali ke Perlis selepas 3 tahun setengah berjauhan dgn isteri dan kali ini saya buat keputusan utk isteri sama-sama ikut berpindah ke Perlis. Kini saya tinggal di Kuarter Kerajaan dan paling best tempat kerja dekat saja (kuarter dan tempat kerja dlm satu pagar). Isteri pulak terpaksa ke tempat kerja jauh sedikit dalam jarak 10km. dan paling best rumah saya yg baru seminggu ditinggalkan terus disewakan. Walaupun saya nampak mcm negatif cash flow RM215 (sebab rumah saya disewa RM600 dan loan bank RM815), namun yg paling best ialah saya seolah-olah hanya membayar RM215 bagi sebuah rumah 2 tingkat di PULAU PINANG… Syukur alhamdulillah.

Reply

50 Mohd Zulkifli Shafie January 7, 2013 at 3:16 pm

Alhamdulillah… Terima kasih Tuan Mat Kedah. Satu perkongsian yang menarik untuk dijadikan iktibar untuk semua. Moga Allah merahmati tuan. Amiin…

Reply

51 Anonymous February 7, 2013 at 4:35 am

Sy sgt tertarik dgn topik ini, saya minta izin copy dan in sha allah saya akan nyatakan juga sumbernye…

terima kasih..

Reply

52 Mohd Zulkifli Shafie February 12, 2013 at 10:25 am

Alhamdulillah. Silakan tuan.

Reply

53 Anonymous February 23, 2013 at 6:13 pm

saya bercadang untuk membuat loan 200k dan saya mensasarkan dalam masa 1 tahun untuk membeli 3 buah rumah untuk disewakan dengan harga 300-350 sebulan .adakan tn zul merasakan tindakan saya itu betul.saya adalah seorang kakitangan kerajaan bergaji rm3500 dan tiada sebarang potongan gaji.

Reply

54 Mohd Zulkifli Shafie February 24, 2013 at 1:17 am

Wslm tuan,

Bagi saya buat loan untuk beli rumah, dan disewakan satu strategi kewangan yang baik. Cuma kena pastikan rumah tu mudah disewakan dan ada backup strategy kalau rumah tu tak dapat penyewa.

Wallahu a’lam.

Reply

55 Ahmad Rizal February 24, 2013 at 2:16 pm

Salam,

Saya tertarik dengan topik ni. Kalau saudara tidak keberatan, saya nk dapatkan pendapat saudara. Kami (saya dan isteri) memiliki 2 landed house . Yg 2nd br je dapat kunci. (setiap rumah tu ade 2 nama, saya dan isteri). Kami juga bercadang utk dapatkan rumah/apartment ke 3 tetapi masalahnya kelayakan loan rumah dh tinggal 70% utk seorg.

Pada pendapat saudara, ape yg perlukan kami buat utk rumah pertama (2nd tu nk buat nk duduk)? Perlukah kami jual rumah pertama tu utk buat modal utk beli rumah/apartment baru dan secara tak langsung nama masing ade satu rumah je.

ataupun biarkan disewa, refinance kedua2 rumah untuk tukar setiap rumah ade satu nama je (tak pasti kalau nk tuka 2 nama ke 1 nama kene refinance)?Dengan ini, kami boleh dapatkan rumah ke 3 dengan loan maximum.

Mohon pendapat saudara, salam.

Rizal

Reply

56 Mohd Zulkifli Shafie February 24, 2013 at 3:45 pm

Wslm En. Rizal,

Antara tips penting yang dikongsikan oleh Tuan Bri kepada saya ialah bila nak beli rumah, buat satu nama jer. Bila satu nama, suami isteri tu berpeluang beli rumah dengan 90% financing sehingga 4 buah rumah. Suami 2 buah, dan isteri pun 2 buah rumah.

Saya nampak, cara terbaik ialah tukarkan 2 nama kepada 1 nama jer tapi secara jujurnya, saya tak pasti prosesnya macam mana. Cuba refer dengan pihak bank atau peguam yang terlibat masa jual beli rumah tu.

Kalau option pertama tak sesuai, mungkin jual jer rumah pertama dan saya pasti, rumah tu dah dapat capital gain (keuntungan) yang baik.

Wallahu a’lam.

Reply

57 wellienna May 15, 2013 at 8:21 am

Boleh mencelah ye tuan rumah,

Saya setuju dengan pendapat guna 1 nama untuk 1 property. Pengalaman saya, guna 1 nama 1 property kami boleh memiliki 4 buah rumah dengan 10% deposit dan ada tu yang below 10%.

Tak pun boleh try tanya di MBSB rasanya rumah ke3 dia boleh bagi sehingga 90% loan lagi. Baik terus ke MBSB berdekatan. Nak jual tu sayang dan nak refinance akan menambahkan hutang sedia ada. Pendapat saya la.

Reply

58 Mohd Zulkifli Shafie May 16, 2013 at 5:21 am

Silakan puan.

Terima kasih atas perkongsian pengalaman yang sangat bermanfaat. Moga Allah merahmati puan sekeluarga. Amiin ya Allah.

Reply

59 omar March 13, 2013 at 9:05 am

Salam, En. Zul.
Nak tumpang tanya..siapa yang perlu tanggung kos untuk bayaran maintenance, cukai pintu dan indah water? pemilik atau penyewa? saya kalau boleh nak jana aliran tunai positif dan pada masa yang sama tak nak bebankan penyewa. best practice yang manakah tuan syorkan?

Reply

60 Mohd Zulkifli March 19, 2013 at 2:22 am

Wslm En Omar,

Biasanya maintenance fee, owner yang bayar. Penyewa cuma bayar bil elektrik dan bil air jer. Wallahu a’lam.

Reply

61 Anonymous March 19, 2013 at 12:46 am

salam, nak tanya
kalo beri sewa, pastu penyewa tak nak bayar dan tak nak keluar dari rumah, dan penyewa agak samseng , macam mana nak buat/ halau penyewa itu

Reply

62 Mohd Zulkifli March 19, 2013 at 2:29 am

Wslm tuan,

Saya memang tak ada pengalaman tentang perkara ni. Cuma berdasarkan pembacaan saya, proses penyewaan rumah bermula dengan MEMILIH penyewa terbaik, bukan simply sewakan kepada sesiapa. Pesan Azizi Ali (pakar kewangan), katanya rumah tu lebih baik terbiar tanpa penyewa berbanding menyewakan kepada penyewa yang salah.

Tapi kalau dah dapat penyewa yang macam tu, saya rasa kena dapatkan khidmat peguam & polis kalau perlu.

Wallahu a’lam.

Reply

63 Muhammad Ridhwan March 24, 2013 at 4:55 am

Slm tuan kepada sesiapa sy ingin berkongsi pndapat..adakah berbaloi beli rumah flat sri nilam, bndar baru ampng 72k dan dijadikan sebagai satu pelaburan?

Reply

64 Mohd Zulkifli Shafie March 28, 2013 at 9:36 am

Wslm En Ridhwan,

Umumnya, kalau nak beli rumah flat atau apartment, pastikan bayaran sewa lebih tinggi dari ansuran bulanan loan supaya dapat jana aliran tunai positif. Kalau buat loan rumah untuk investment, maksimumkan tempoh pinjaman supaya ansurannya dapat diminimumkan. Dan tentunya kena pastikan rumah tu senang disewakan.

Wallahu a’lam.

Reply

65 Nokia E66 (outdated? yes) April 26, 2013 at 3:30 am

Saya adalah salah seorang bekas penyewa di sri nilam ampang

Sepanjang 7 bulan di sana, saya melalui

1) CDI moto dicuri
2) tayar moto dicuri
3) plate moto dicuri
4) aerial kereta dicuri
5) cuma 1 lif yang aktif, walaupun ada 2, masa wife saya pregnant 7 bulan, kami terpaksa menapak naik smpi ke tingkat 14 selama seminggu kerana lif tidak direpair
6) kawasan pangsapuri tersebut menjadi transit untuk kenderaan curi dan dalam masa yang sama mereka akan mencuri spare part dari kenderaan lain di situ juga

Pembeli yang tiada pilihan terpaksa pasrah dan tinggal sahaja di situ, tetapi penyewa sentiasa ada pilihan, ada kemungkinan akan silih berganti dan menimbulkan masalah di kemudian hari

Reply

66 Mohd Zulkifli Shafie April 29, 2013 at 3:29 pm

Terima kasih tuan atas perkongsian. Permasalah yang tuan bagi tahu tu antara faktor kenapa rumah kos rendah kurang sesuai dibeli untuk tujuang pelaburan.

Reply

67 wellienna May 15, 2013 at 8:13 am

Salam. Sekadar perkongsian.

Saya tertarik dengan cara ini dan saya pun sudah amalkan. Kami berdua pendatang dari Pantai Timur. Mula2 cari rumah lelong je.Flat 3 bilik tingkah bawah, area shah Alam.Kata kami masa tu kami tak mampu untuk beli rumah Teres Shah Alam pun. Semua Mahal. Kalau nak kira yang kena byr kat bank semput2 gaji kami lebihan sikit aje untuk yg lain macamana kami nak idup. Isk tak berbaloi rasanya.

Kerjanya mencari aje. dapatla flat pertama tahun 2005 rezeki anak sulung agaknya.Below market value.Ye la beli lelong kan. Kemudian pada thn 2008, dengan tak disangka kami mendapat rezeki memiliki sebuah rumah teres di tengah-tengah bandar Shah Alam. Ini memang rezeki yang tak tersangka2x. Masa tu owner kata deposit dia nak rm500 aje.aduhai.rugi kalau kami lepaskan.Kami berkira2.Ok.Cash flow di flat boleh ke rumah tu atau disimpan dan memang dah tak ada bebanan.

Dan Insya Allah kalau berpindah kemana-mana untuk bagi sewa tak ada masalah. Yang penting minda free dari memikir rumah yang kena byr. Orang bayarkan.

Lepas tu barulah beli untuk dapat betul2 cash flow. Hasil cash flow flat pertama topup untuk rumah ke2 , flat ke3 dan ke 4 untuk simpanan anak-anak yang ramai ni.

Sekadar perkongsian: Jangan terus merempit andai kita golongan biasa-biasa macam kami. Biar bermula dari kecil-kecilan.Insya Allah ada rezeki anak adala dapat yg besar sikit tu.

Reply

68 Mohd Zulkifli Shafie May 16, 2013 at 5:24 am

Wslm puan,

Terima kasih atas perkongsian pengalaman yang sangat menarik. Moga Allah merahmati puan sekeluarga atas perkongsian bermanfaat ini, amiin ya Allah.

Reply

69 Anonymous May 20, 2013 at 4:20 am

Assalammualaikum wbt Encik Zul,
saya Norzana dari selayang, ingin bertanya. saya menjual apartment saya pada 2011. sehingga sekrg tidak ada apa2 perkembangan wlupun smua sya telah sign MOT, SNP. Bila call lawyer dia asyik memberikan alasan ‘stucked di land office”, dia kata perlukan 2 pelepasan/transferable dpd land office (sya kurang faham mengenai ini).
FYI, sya beli apartmnt itu secara cash pada sekitar 2009. Title: srata. Apartment Ki Park BBS.
Boleh Encik Zul berikan panduan apa yg harus saya lakukan? saya pun agak gusar dan tertanya2 adakah penjual juga tidak follow up case kelewatan ini?

Terima kasih Encik Zul.

Reply

70 Mohd Zulkifli Shafie June 1, 2013 at 2:52 am

Wslm Pn. Norzana,

Saya mohon maaf atas kelewatan reply comment. Saya dah rujuk persoalan puan ni kepada sahabat saya Tuan Hifdzi (Hifdzi & Co). Beliau seorang lawyer yang berpengalaman mengendalikan urusan jual beli hartanah. Ini komen beliau:

1. Adakah puan telah mendapat bayaran baki? Sekiranya belum, maka tempoh masa tersebut adalah terlalu lama.

2. Proses 2 pelepasan dari land office bererti apartmen puan telah mendapat “blanket consent” di mana proses pindahmilik nama pemaju kpd puan perlu dibuat terlebih dahulu dan barulah nama pmbeli baru dimasukkan. Peguam boleh memohon untuk membuat pindah milik terus (direct transfer) tetapi perlu mendapat kebenaran dari pemaju. Isu kelewatan: tidak dinafikan kdg kala berlaku kelewatan tetapi ia haruslah berasas. Tertakluk kepada fakta yg diberikan, saya mencadangkan agar pihak puan memohon pihak peguam memberikan kronologi kes dan status terkini. Bagi tahu peguam ini bagi tujuan semakan dengan peguam lain. Mungkin sekiranya ada tekanan, maka peguam puan akan lebih berusaha mpercepatkan urusan pindahmilik tersebut.

Apa yg di titik beratkan di sini adalah bayaran baki puan.

Reply

71 Anonymous June 10, 2013 at 10:56 am

tq…good info..selama ni saya “dikeji” sbb beli apt..saya di anggap org miskin sbb yg lain lumba2 beli landed house di langat n semenyeh.

tp tu lah…org x tau apa yg kita tau.tq for the info…sejuk hati membacanya.keji2 saya pun ada 2 apt 1 flat.satu tu disewa sebulan 1300 sbb sebelah lrt.

tq encik.

Reply

72 Mohd Zulkifli Shafie June 10, 2013 at 10:59 am

Alhamdulillah… Satu perkongsian yang menarik. Best tu, sewa RM1,300 sebulan. Banyak tu positive cashflow. Yang penting, tuan tahu apa yang tuan buat. Moga dipermudahkan Allah, insyaAllah.

Reply

73 Anonymous June 14, 2013 at 8:14 am

assalamualaikum..saya ingin tanya sebab saya pun baru je nk belajar2 nk generate passive income ni..hehe..let say klau kita beli rumah then kita xsewakan pun dekat org..monthly installement kita bayar sendri..samppai satu tahap bila harga rumah tu dah tinggi baru jual..dengn cara beginilagi menguntungkan or kita sewa dekat org lainlagi untung? :)

Reply

74 Mohd Zulkifli Shafie June 14, 2013 at 11:28 pm

Wslm,

Teknik tu biasanya untuk mereka yang beli landed house. Ia sesuai untuk sesiapa yang ada duit lebihan yang besar dan tak kisah pulangan jangka pendek. Orang duit banyak sesuai beli landed house (sebab landed house lebih cepat naik harga), bayar bulan-bulan dan biarkan rumah tu. Bila harga rumah naik, dia terus jual.

Bagi siapa yang modal kecil, better beli apartment dan sewakan. Sementara menanti kenaikan harga rumah, kita dapat nikmati income sewa bulanan. Harga rumah akan naik juga, tapi nilai kenaikan agak lambat berbanding landed house.

Wallahu a’lam.

Reply

75 amin January 17, 2015 at 12:42 pm

Sy rasa sya juga bkal terikut jejak yg sama..sebab sy dalam perancangan membeli rumah teres dgan harga 170000..ansuran bulanan bank dalm 800 sebulan…harga market sewa kwasan sekitar untk rumah yg sama sekitar 600 ke 800…itupn kalau nasib dpt sewakan dgan harga 800 sebab ckup untk byar bank bulan2…tapi tak boleh generate positve cash flow…dan kalau trpaksa sewakan dgn harga bwah 800 pula sy trpaksa topup lg untk ckup kn byaran bulanan bnk…..apa2 pn sy harap atleast lepas lima tahun nanti harga rumah tu akan naik untk membolehkn sy jual semula rumah tu untk dpt keuntungan…

Reply

76 Cik Nadz June 19, 2013 at 4:35 am

Thanks for the advice! Sangat berguna/membantu utk sy yang tgh mencari rumah utk pelaburan.

Reply

77 Mohd Zulkifli Shafie June 19, 2013 at 4:41 am

Alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah. Moga Cik Nadz berjaya, insyaAllah.

Reply

78 Cik Nadz June 19, 2013 at 4:37 am

Kalau boleh, tuan takyah letak kot “enter code before comment”. Thanks!

Reply

79 Mohd Zulkifli Shafie June 19, 2013 at 4:43 am

Terima kasih atas cadangan. Dulu saya allow komen tanpa masukkan kod, tapi masalah spam semakin banyak. Entah datang dari mana. Bila letak syarat kena masukkan kod, dah selesai masalah spam. Alhamdulillah.

Reply

80 Ainee Cumi June 27, 2013 at 3:17 am

Terima kasih tuan atas perkongsian ni. Semoga Tuan tidak berhenti menulis dan sentiasa sudi berkongsi ilmu dengan kami.

Reply

81 Mohd Zulkifli Shafie June 27, 2013 at 3:50 pm

It’s ok puan. Doakan saya moga Allah bagi kemudahan kepada saya untuk terus berkongsi ilmu melalui penulisan. InsyaAllah.

Reply

82 Observer July 3, 2013 at 6:50 am

Juz nk tmbh, passive income ni, actually kene declare tax tau…sye br tau this year..especially bile nk buat loan guna tenancy agreement…sy pn ade kondo yg sy sewakan lebih dr sy bayar….yg xbest, kite bukan kene declare diff kita bayar, tapi berapa yg lkita sewakan, klu byr bnk 600, sewa 900, kne declare 900…hope semua aware hal ni…

Reply

83 Mohd Zulkifli Shafie July 4, 2013 at 4:06 am

Betul tu tuan. Memang kena declare income. Tapi kita kena declare nett income daripada sewaan, bukan gross income. Katakanlah tuan dapat sewaan RM12,000 setahun, tapi kos lain (loan interest, maintenance, insurance etc) berjumlah RM5,000. Maka tuan kena declare cume RM7,000 (12K – 5K), bukan RM12,000.

Ansuran bank memang tak boleh tolak, tapi interest portion untuk ansuran tu boleh ditolak. Itu kena ada ilmu income tax.

Wallahu a’lam.

Reply

84 Ain July 15, 2013 at 11:06 am

Salam Ramadhan En Zul.

Saya Ain dari Bangi. Saya menduduki rumah teres yang dibeli dengan govt loan. Saya mempunyai 2 unit apartment satu di Kajang dan satu lagi di Bangi. Kedua-dua apartment ini menggunakan bank loan dan sedang disewakan. Kadar sewa melebihi kadar bulanan yang saya bayar ke bank.

Baru-baru ini saya terfikir untuk menjual apartment saya di Kajang kerana ianya terletak ditingkat paling atas (tingkat 5 – walkup apartment) dan saya tidak larat menaiki tangga apabila bertukar penyewa atau penyewa meminta saya menyelesaikan masalah rumah. Saya bercadang untuk menjual apartment tersebut tetapi belum membuat keputusan kerana difahamkan lokasi tersebut akan menjadi hot spot berikutan projek MRT yang dalam pembinaan.

Soalan saya kepada tuan, berbaloikah saya menjual apartment tersebut? Saya difahamkan pihak bank tidak meluluskan pinjaman bagi pembelian rumah ke 3. Saya bercadang menjual apartment tersebut dan membeli apartment yang ada lif. Dalam masa yang sama saya ada sedikit simpanan dan ada juga apartment yang boleh saya beli secara tunai. Tetapi saya sayang kepada simpanan tersebut dan bercadang membuat pinjaman peribadi.

Apakah resolusi terbaik bagi membantu saya membuat keputusan? Terimakasih kerana membantu

Reply

85 Mohd Zulkifli Shafie July 15, 2013 at 6:20 pm

Wslm Pn. Ain,

Kalau rumah tu berpotensi untuk naik lebih jauh sebab pembinaan MRT, saya rasa tak perlu jual. Sewakan jer dulu sebab ia boleh jana positive cashflow. Bank tak ada masalah untuk luluskan rumah ke-3, tapi limit pembiayaan rumah ke-3 cuma 70% daripada nilai rumah tersebut. Memandangkan puan memang ada simpanan yang cukup, top-up pembelian baru dengan simpanan yang ada jer.

Wallahu a’lam.

Reply

86 azie July 16, 2013 at 3:32 pm

Assalamualaikum En.Zul,

Saya Pn.Azie nak tanya skit pendapat En.Zul.

Suami saya ada beli rumah di Bdr Sg.Buaya pd tahun 1998. Pinjaman perumahan dipotong setiap bulan RM480.Rumah tersebut disewakan hingga sekarang dengan kadar RM300 sebulan.
Kami pulak tinggal menyewa di Gombak dengan sewaan RM550 sebulan. Saya bercadang nak pindah tahun depan…ialah sapa tak suka duk rumah sendiri. Suami pulak bekerja di Jln Semarak,KL. Mana lebih baik duk umah sewa lagikah atau umah sendiri memandangkan jarak rumah ke tempat kerja (Jln semarak) agak jauh La ni dah ada rumah tol utk masuk ke Sg.Buaya (akan siap mungkin hujung tahun) jadi dpt jimatkan masa cuma kena bayar duit tol pulak pergi balik.
Bila pindah ke sana, mungkin bizness saya jugak akan terjejas(homemade cookies n cakes) sbb customer saya dah ramai, mereka senang datang rumah saya compare dengan Sg.Buaya tu ramai yg tak tahu. Apa pendapat En.Zul samada perlu ke saya teruskan niat saya atau tangguh dulu nak pindah.

Terima kasih byk .

Reply

87 Mohd Zulkifli Shafie July 17, 2013 at 7:28 am

Wslm Pn. Azie,

Saya tak pasti apa pilihan terbaik. Kalau saya di tempat puan, saya akan pertimbangkan kesannya kepada:

1. Kos duit bulanan – bertambah / berkurang
2. Masa – waktu perjalanan pergi balik (kekadang waktu lebih berharga daripada duit)
3. Income bisnes

Puan buat perbandingan “on-paper” pro & kontra samaada perpindah atau tak.

Wallahu a’lam.

Reply

88 Ramzi Im July 22, 2013 at 4:42 pm

Salam alaik Sdra Zul

Saya sedikit risau 2 perkara:

1. saya telah buat govt loan untuk beli kondo di Kajang, telah ada penyewa yang menyewa dengan kadar RM1,200 (bayaran loan govt RM1,198), nampak macam untung, tapi ada maintenance fee sebanyak RM390 untuk 3 bulan (i.e. RM130 sebulan tu…) masalahnya ada kemungkinan tak akan ada kenaikan kadar sewa dalam masa setahun 2 ni?

2. adakah saya perlu declare income tax? kalau ikutkan yang saya bayar, sewa RM1,200, bayaran loan govt. RM1,198, maintenance fee lagi (RM130 sebulan). Apa lagi yang LHDN benarkan untuk kita tolak masa declare tax?

Jazakallah

Reply

89 Mohd Zulkifli Shafie July 22, 2013 at 5:49 pm

Wslm En. Ramzi,

1. Dalam masa 2 tahun payah sikit nak naik sewa, melainkan ada kemudahan baru kawasan tu, contohnya ada Stesen MRT. Itupun samada bila penyewa baru masuk, ataupun buat new rental agreement. En. Ramzi buat rental agreement tak?

2. Memang kena declare income tax RM1,200 x 12 bulan. Tapi boleh tolak segala kos berkaitan termasuk maintenance fee, kos repair rumah, portion interest untuk housing loan installment, dan segala kos berkaitan. Pasal income tax jangan risau. “You pay when you earn”. Pastikan segala resit dan rekod penyewaan disimpan dengan baik.

Wallahu a’lam.

Reply

90 Ramzi Im July 23, 2013 at 8:35 am

Terima kasih atas maklumbalas saudara,

1. untuk makluman, saya memang ada buat “rental agreement” + “mati setem” di LHDN, just in case. Dalam rental agreement ni, saya ada masukkan yang tempoh sewaan adalah bagi duration 1 tahun, namun berdasarkan perbualan lisan dengan penyewa, beliau berhasrat untuk tinggal untuk tempoh 3 tahun… untuk makluman saudara, beliau sedang menyambung pengajian PhD di salah satu IPTA di negara kita, tinggal dengan family

2. berkaitan income tax pula, setakat ini saya “tiada masalah” sangat dengan LHDN, kerja govt dan siap kena PCB lagi, tapi tak banyaklah, in sya Allah jika dengan “tambahan” rumah sewa ni harap-harap tak kena bayar banyak lah kat LHDN, banyak pelepasan yang boleh kita masukkan sebenarnya, cuma takut nanti dah tambah rumah sewa ni, instead of dapat “refund” kita pulak kena tambah, tu yang jadi sedikit risau tu, hu hu

Reply

91 Mohd Zulkifli Shafie July 23, 2013 at 9:16 am

Ok.

1. Bila rental agreement dah expired, kena renew. Jangan biarkan rumah disewakan tanpa rental agreemant yang sah.

2. Income tak jangan risau. Kita hanya bayar bila kita dapat income. Bila income bertambah, pasti income tax bertambah. Cuma kalau orang yang ada bisnes, dia boleh dapat banyak tolakan berbanding orang yang tak ada bisnes.

Wallahu a’lam.

Reply

92 Kay July 27, 2013 at 6:33 pm

askum,syukur pada allah saya jumpa blog ni.tolong bantu saya utk selesaikan masalah yg sering mengganggu hati dan meMATIvasikan saya,please.saya seorang guru berumur 51 tahun(7 tahun jer lagi nak pencen) dan masih belum mempunyai rumah atau apa property.kerana saya terpaksa menggunakan kewangan gaji saya utk menanggung 4 org anak saya di universiti sehingga kini.htang2 saya semuanya kerana pelajaran anak2 saya.masalah nya ialah saya belum mepunyai apa-apa rumah samada pinjaman kerajaan atau bank.masalahnya ialah harga rumah kini sudah meletuo dan kurang mampu utk saya beli.akibatnya masih tercari cari jalan keluar utk saya membahagiakan diri saya dan anak2 saya,seperti rakan lain,punya rumah sendiri dan bahagia tk anak2.tolonglah beri saya satu cadangan/jalan keluar agar saya boleh berusaha kearah itu.tolonglah saya,moga allah limpahkan rezeki yg lebih kpd kita,amin.0198346673

Reply

93 Mohd Zulkifli Shafie July 28, 2013 at 9:06 am

Wslm En. Kay,

Saya tak pasti apa penyelesaian untuk permasaalahan tuan. Persoalan pokok sekarang, mana nak cari duit untuk beli rumah? Jalan paling short-cut bagi saya kena mulakan bisnes sendiri. Tak ada istilah terlambat dalam mencapai kejayaan. Nabi ajar kita, kalaulah ada biji benih di tangan, dan kita dah tahu esok Kiamat, Nabi suruh tanam biji benih tu. Tak ada masalah.

Mulakan bisnes sendiri hari ni. Kelebihan En. Kay ialah ramai kenalan (network) dan banyak pengalaman. Dan En. Kay adalah kakitangan kerajaan. Kerajaan memang perlukan pembekalan yang tak putus-putus. Manfaatkan kelebihan yang ada. Cuba dapatkan kontrak pembekalan yang kecil-kecilan dulu. Saya bukan pakar bisnes dengan kerajaan, tapi saya yakin, pasti ada jalan, insyaAllah.

Kalau boleh jana pendapatan sampingan RM2,000 sebulan pun dah cukup untuk bayar rumah. Dan selalunya bisnes berkembang secara berganda. Nanti anak dah kerja, boleh buat loan atas nama anak dan En. Kay bayar bulan-bulan. Atau silap hari bulan, boleh bayar rumah secara tunai! InsyaAllah.

Wallahu a’lam.

Reply

94 zul zaki July 31, 2013 at 3:22 am

seronok rasa nye baca kisah pengalaman kawan kawan di sini. alhamdulillah sy sudah mempunyai rumah apartment di sekitar lembah klang di beli pada harga rm150k..maklumlah saya pasangan yg baru berkahwin umur sy 28 tahun dan isteri 26 tahun dan mempunyai seorg anak. sempat menyewa setahun lepas berkahwin…menyewa di sekitar lembah klang agak mahal rm650 untuk sebuah apartment 2 bilik menyebabkan kami mencari jalan keluar untuk membeli rumah..sekarang kami plan untuk membeli rumah kedua pula tapi apartment atau flat untuk disewakan… apa yg kami buat sekarang adalah invest dahulu sebahagian duit ke dalam unit trust dan emas untuk mendapatkan modal untuk rumah kedua…sikit sikit lama lama jadi bukit…nak membeli teres di lembah klang agak mahal menyebabkan kami lebih bertumpu kepada apartment sahaja..semoga blog ini dapat membantu membuka fikiran rsmai org di luar sana dan en zul sentiasa dapat add value org yg memerlukan kepakaran anda…

Reply

95 Mohd Zulkifli Shafie July 31, 2013 at 10:51 am

Alhamdulillah En. Zul Zaki, permulaan kewangan yang sangat baik. Tahniah. Terima kasih berkongsi pengalaman yang menarik untuk iktibar pembaca. Moga Allah merahmati tuan sekeluarga. Amiin ya Allah.

Reply

96 dila August 5, 2013 at 2:34 pm

saya kini menetap di sebuah apartment – di kajang,. hasil pemberian ibu bapa saya, baru2 ni, saya beli rumah landed di UKM bangi. tp saya sewa kan kpada student GMI, cashflow negatif, sbb bulan2 saya bayar rumah sbayak rm1700. harga sewa rm1300.dekat dgn bangi gateway tp at least, saya ade rumah landed property di BBB.yang harga nya makin mahal.alhamdulillah

Reply

97 Mohd Zulkifli Shafie August 6, 2013 at 1:58 pm

Alhamdulillah… Walaupun cash flow negatif, tapi masih berbaloi sebab harga landed property di Bandar Baru Bangi naik harga sangat cepat. Alhamdulillah…

Reply

98 Abdullah August 20, 2013 at 1:36 pm

Salam En Zulkifli,

Byk sy dpt belajar dr komen2 pembaca blog ini. Terima Kasih. Sy byk terlepas peluang membeli landed property di Bangi semasa baru bermula kerja 3-4 thn lepas krn, merasakan harga waktu itu terlalu tinggi utk rumah di Bangi, ttp sekarang agak menyesal krn harga rumah makin tinggi, teres di Bangi boleh mencecah RM600k! 2 thn lepas, ada projek apartment baru di Bangi & tanpa berfikir pjg krn takut terlepas peluang lagi, sy pn membeli dgn harga RM290k, keluasan 1,300sq/ft. Rumah da siap tp belum dpt CF lg tp itupn ejen2 da berlegar menanyakan rumah tersebut. Mereka memberitahu rumah tersebut boleh dijual dgn harga RM400-450K! Persoalannya

1. adakah patut sy jual dan membeli 2 rumah yg lebih murah (kalau jumpa).
2. rumah tersebut didaftarkan atas nama saya & isteri ttp pinjaman atas nama sy seorg, bagaimana mahu tukar status ke atas nama seorg shj?

Terima Kasih diatas ilmu2 ini.

Reply

99 Mohd Zulkifli Shafie August 21, 2013 at 10:15 am

Wslm En. Abdullah,

Terima kasih atas perkongsian pengalaman yang menarik.

1. Kalau tuan jumpa 2 buah rumah yang bagus untuk invesment, why not jual jer. Kalau tak, hold jer dulu. Bagi saya rugi kalau duit stuck pada satu rumah especially rumah untuk duduk sendiri. Gandakan kekayaan dulu sebelum belum beli rumah pencen. Ramai orang muda-muda lagi dah beli rumah pencen, dan akibatnya kekayaan dia tersangkut pada satu rumah.

2. Saya tak pasti macam mana prosesnya. Mungkin En. Abdullah boleh tanyakan lawyer yang buat S&P tu. Saya rasa tak mudah juga sebab ia bersangkut dengan bank.

Wallahu a’lam.

Reply

100 Orang baru August 21, 2013 at 9:30 am

Salam Tuan, saya menetap di KL dan sudah memiiliki sebuah rumah flat kos rendah yang di beli second hand ( tempat tinggal sekarag). Saya berasal dari kelantan, saya bercadang untuk membeli sebuah rumah banglow yang masih dalam pembinaan (70% siap) di kawasan Pantai Cahaya Bulan, Kelantan, harga dalam RM250k. Idea nak beli rumah di kelantan kerana kalau tengok harga rumah di kelantan sekarang semuanya sudah naik melambung-lambung sampai ada yang sampi RM400K (banglow 6000kp), memang saya bercadang untuk settledown kat kelantan bila pencen nnt (25 tahun lagi tu). Pandangan tuan tentang pospek hartanah di kelantan ,samaada berbaloi beli sekarang, aspek penyewa, jual lepas-beli atau mcm mana, adakah juga pembelian tersebut merupakan liabiliti kepada saya? Terima kasih

Reply

101 Mohd Zulkifli Shafie August 21, 2013 at 9:43 am

Wslm Tuan,

Saya pun orang Kelantan. Apa yang saya nampak, di Kelantan lebih baik beli tanah berbanding rumah kalau tuan fikir tentang investment. Di Kelantan orang prefer beli tanah dan buat rumah sendiri. Ia berbeza berbanding di Selangor / KL di mana orang prefer beli rumah siap sebab tanah di sini mahal.

Wallahu a’lam.

Reply

102 tasnim August 22, 2013 at 10:51 am

Assalamu’alaikum wbt.

Terima kasih atas perkongsian ini. Saya jadi agak risau pula. Suami saya ada cerita mengenai blog En. Zulkifli semalam. Hari ini, saya terjumpa sendiri, sumber cerita yang diceritakan suami semalam.

Kami ingat, kami masih dalam landasan yang betul dalam aspek kewangan. Apabila baca buku Irfan Khairi, “Nota Jutawan, Nota Kewangan”, kami rasa banyak jugak yang sedang dibuat, especially bab hutang. Usia perkahwinan kami hampir mencecah 2 tahun, dan hutang utama yang hampir selesai, tinggal RM 1000 adalah hutang kahwin tanpa interest, means pinjam daripada keluarga. Itupun kami berhenti sekejap kerana kami fokuskan pada downpayment rumah (baru selesai).

Masalahnya, even kami tidak pakai kereta mewah, hanya RM 470/month dan tinggal 4 tahun lagi untuk selesai, rumah baru pula akan dibayar RM 1400/month, bermula hujung tahun ini (insyaAllah). Kami sangkakan rumah itu adalah aset, dan tidak rugi membelinya. Kami pun dapat rumah idaman. Kereta buruk tak apa (walaupun berangan nak kereta mewah tetap ada), janji ada rumah selesa diduduki. Itu yang kami rasa.

Bila terbaca pandangan Encik Zul, saya rasa betul jugak, terutamanya kerjaya suami dalam bidang O&G yang lagi melompat kerja, lebih bagus income. Bila difikirkan, rumah tersebut bukannya menjadi aset, tapi liabiliti. Saya pun ada perancangan nak surirumah & mula bisnes dari rumah. So, maybe kami akan dibelenggu dengan bebanan housing loan ini. Sekarang, adakah kami perlu jual rumah tersebut, dan beli rumah lain yang lebih murah harganya?

Reply

103 Mohd Zulkifli Shafie August 22, 2013 at 11:29 am

Wslm Pn. Tasnim,

Tq berziarah ke blog saya. Moga bermanfaat.

1. Memang kalau beli rumah boleh jadi aset, boleh jadi ‘liabiliti’. Ia bergantung cara kita susus strategi. Tapi secara umumnya, beli rumah tak rugi.

2. Kalau dah beli rumah tu, duduk dulu beberapa tahun. Nanti nilai rumah dah naik, jual rumah tu dan beli rumah yang lebih murah supaya bagi kelegaan kepada kewangan. Manfaatkan “capital gain” hasil jual rumah dan lebihan duit bulanan untuk jana kekayaan. Landed house di KL/ Selangor ni naik dekat 100% dalam tempoh 5 tahun.

Wallahu a’lam.

Reply

104 Ain August 22, 2013 at 3:22 pm

Assalamualaikom wbkth En Zul.

Loan kereta saya akan selesai dalam bulan Julai tahun depan. Saya bayar RM 600.00/month. Saya memang tak mahu beli kereta baru sebab bog En Zul ini sangat mengesankan jiwa saya terutama dalam pengurusan kewangan. Saya ada dua biji apartment yang sedang disewa sekarang. Walaupun disewa dan mendapat positive cash flow tapi hati saya masih tidak tenteram disebabkan masih berhutang dengan pihak bank. Pada pandangan En Zul, mana lebih baik:

a. Duit lebihan kereta nanti ditop up kepada kedua-dua loan itu menjadikan bayaran bulanan lebih besar untuk settle hutang lebih awal atau

b. Saya maintain bayar loan ikut bayaran bulanan yang asal dan adakan satu akaun berasingan duit bayaran kereta tu dan bayar sekaligus bila dah mencukupi

Kawan saya nasihatkan tak perlu settle loan awal dan ikut saja installment sampai habis tempoh sebab loan biasanya ada insuran yang melindungi ahli keluarga kita dari membayar balik apabila kita sakit atau meninggal. Apa pandangan En Zul.

Terima Kasih banyak-banyak kerana membantu. Wassalam

Reply

105 Mohd Zulkifli Shafie August 22, 2013 at 3:36 pm

Wslm Pn. Ain,

1. Betul yang kawan Pn. Ain bagi tahu tu. Loan rumah (good debt) secara umumnya tak perlu settle awal sebab ia membuatkan kita semakin kaya. Apatah lagi rumah tu menjana positive cash flow. Kalau puan meninggal dunia, rumah tu akan jadi milik waris 100%. Tapi pastikan loan rumah tu dilindungi insuran / takaful. (Jangan confuse dengan insuran kebakaran rumah).

2. Kalau nak settle awal, guna kaedah (b). Simpan duit dulu lepaskan bayar untuk PENGURANGAN BAKI setiap tahun. Pengurangan baki tu dia akan settle jumlah pokok loan tu.

Wallahu a’lam.

Reply

106 aimar August 23, 2013 at 5:11 pm

En. Zul

Saya minta lebih penjelasan. Bagaimana buat untung dengan menyewakan rumah.

jika merujuk pada rajah Ahmad Baba, dapati Baba untung 150×2 = 300
bagaimana encik Baba boleh sewa rumah bawah nilai 300 sebulan? bukan kah jika Baba sewa rumah 500 maka dia dapat -200?
bukan lebih elok Baba tinggal di 1 rumah dan sewakan 1 rumah. matematik dia untung 150 sebulan

tolong jelaskan, saya kurang faham.

terima kasih,
Aimar

Reply

107 Mohd Zulkifli Shafie August 23, 2013 at 5:26 pm

En. Aimar,

Dalam illustrasi tu, memang Baba tinggal 1 rumah dan sewakan 1 rumah. Dan Baba dapat positive cash flow sebanyak RM150 sebulan.

Rumah 1 : Ansuran RM750 (dia tinggal sendiri)
Rumah 2: Ansuran RM750 (disewakan RM900 = positive cash flow RM150)

Berbanding dengan Ahmad, Baba ada extra RM900 sebulan daripada sewa dan Baba boleh manfaat duit extra yang dia ada untuk gandakan lagi kekayaan.

Reply

108 noor August 26, 2013 at 2:21 pm

assalamualaikum..bagaimana membuat agreement rumah sewa yg berkesan “to protect the interest of the owner”. Terima kasih

Reply

109 Mohd Zulkifli Shafie August 26, 2013 at 3:16 pm

Wslm Pn. Noor,

Saya syorkan puan dapatkan buku Azizi Ali bertajuk “Tuan Rumah Jutawan”. Dalam buku tu dia dah bagi perjanjian sewa rumah yang bagus & senang di fahami untuk lindungi pemilik rumah.

Reply

110 kl-car-rental August 28, 2013 at 7:51 am

nice sharing..beli rumah memang kena perlu dan sangat2 memerlulukan ketelitian yang mendalam..hehe..kalau tak nanya bertahun2 dan beribu2..

Reply

111 Mohd Zulkifli Shafie August 28, 2013 at 12:19 pm

Tq tuan atas peringatan. Moga Allah merahmati tuan. Amiin.

Reply

112 yenny August 29, 2013 at 5:31 pm

salam En Zulkifli
Bolehkah saya ingin mendapatkan pndgn En Zul iaitu mengenai rumah saya yg telah habis hutang dgn pihak bank dan saya merancang utk menjual rmh yg diduduki skrg ini (harga pasaran 250k) & pulang ke kg dgn membeli sebidang tanah & mendirikan rumah diatas tanah saya sendiri?
Saya juga merancang utk menyewakan beberapa pintu dimana hasil sewa kelak akan mendatangkn pendapatan buat saya kelak memandangkan saya tidak mempunyai wang pencen.

Reply

113 Mohd Zulkifli Shafie August 29, 2013 at 5:52 pm

Wslm Pn. Yenny,

Bagus perancangan tu puan. Idea yang baik. Jual rumah yang mahal, beli rumah yang lebih murah tapi kita selesa duduk di situ. Dan dapat sewakan lagi untuk dapat pendapatan pasif macam pencen.

Reply

114 megustelazul September 3, 2013 at 11:07 am

Salam Tuan,
Apakah kos yang perlu saya tanggung sekiranya saya membeli rumah jenis apartment? Sebagai contoh kos penyelenggaraan , kos pembuangan sampah dsbgnya. Untuk pengetahuan tuan, saya bercadang membeli rumah apartment untuk dijadikan sewa, oleh sebab itu, kos2 sampingan tersebut perlu saya ambil kira supaya saya dapat membuat pengiraan untuk mendapatkan cash flow yang positive. Terima Kasih tuan

Reply

115 Mohd Zulkifli Shafie September 3, 2013 at 12:42 pm

Wslm Tuan,

Kos standard yang ditanggung oleh pemilik rumah biasanya:
– Maintenance bulanan – termasuk pembuangan sampah (setiap bulan)
– Pembentugan i.e. Indah Water (3 bulan sekali)
– Cukai pintu (6 bulan sekali)
– Insuran kebakaran (setahun sekali)

Itu jer.

Reply

116 megustelazul September 4, 2013 at 10:39 am

Terima Kasih Tuan atas penerangan tersebut

Reply

117 Mohd Zulkifli Shafie September 4, 2013 at 12:04 pm

It’s ok tuan.

Reply

118 zul August 19, 2014 at 1:50 am

ini sy tambah:
maintainance lift jugak. kalo salah betulkan.tq

Reply

119 wan September 4, 2013 at 12:52 am

As-Salam en.Zul, alhamdulillah syukur saya secara kebetulan terjumpa artikel perkongsian inI. Sy belum mempunyai rumah sendiri dan skrg ini dlm peringkat awal tengah tercari-cari rumah untuk di beli tapi belum pasti lokasi, jenis rumah yg akn d beli. bila ingatkn loan kereta yg msh berbaki 4thn lg, saya budget hanya max loan rm750-900 shj sebln. mohon pendapat en.zul, lokasi rumah, jenis rumah(kalau boleh bg suggestion rumah amat d alukn..:-) utk perancangan investment jangka panjang& sesuai utk sy yg bekerja di area glenmarie. Terima kasih.

Reply

120 Mohd Zulkifli Shafie September 4, 2013 at 12:03 pm

Wslm Puan,

Kalau bajet RM750 – RM900, boleh beli medium cost apartment. Maksimumkan tempoh loan supaya dapat rendahkan ansuran bulanan.

Saya tak boleh spesifik rumah kawasan mana, tapi beberapa cadangan saya; Kalau apartment yang tak ada lift, beli tingkat 1 atau ground floor jer. Cari rumah yang tak mengadap matahari jatuh sebab ia akan menyebabkan rumah tu panas. Dan rumah tu mesti dekat dengan sekolah, public transport. Paling penting, ia mudah disewakan.

Kalau perlu masa berbulan bulan untuk dapat penyewa, apartment tu tak sesuai untuk dijadikan investment.

Wallahu a’lam.

Reply

121 myvitrd September 7, 2013 at 8:48 am

assalamualaikum dan semoga tn terus diberi kesihatan untuk berkongsi artikal yg baik seperti ini..

Saya dh baca 106 komen dlm blog tn dan byk ilmu sy pelajari

Saya dalam dilema untuk jual apartment yg sedang saya duduk sekarang ni di bandar sri damansara..

Sy ingin pendapat dari tuan wajar atau tidak saya jual apartment tersebut atau tidak..

Dis 2010 saya berjaya membeli satu apartment kos sederhana di sri damansara dengan harga 120k.. Tingkat 3 tiada lif.. Apartment tersebut ada 4 tingkat sahaja jika dikira yg bawah sekali sebagai ground floor.

Ogos 2013 jiran rumah sy yg satu tingkat dengan saya telah menjual rumah beliau dengan harga 260k.. Atau dlm bahasa mudahnnya rumah say telah naik harga sehingga 140k dlm masa 2 tahun lebih.

Dan sy ada check MV untuk floor yg sama dengan agen maximum ada org jual sekarang dgn harga 285k..

Jadinya saya dengan isteri bercdg untuk menjual rumah sekarNg dengan harga 285k ke 300k.. Dan hasil untung rumah tu sy bercdg nk beli teres 1 tingkat di meru klang dengan harga 240k..

Untuk makluman tn apartment yg sy duduk sekarang ni berstatus pegangan bebas dan non bumi.. Di meru semua rumah teres berstatus bumi..

Pd pandangan tuan wajarkah sy menjual aprtment sy dan beli rumah teres tersebut.. Sy takut buat keputusan yg silap.. Terima kasih tn..

Reply

122 Mohd Zulkifli Shafie September 7, 2013 at 4:19 pm

Wslm Tuan,

Saya tak pasti samada wajar atau tak. Tapi dari sudut investment, memang boleh jual dan menguntungkan. Selain dari jual, tuan boleh pertimbangkan samada;

(a) refinance rumah tu kepada RM280k tu dan gunakan duit refinance tu untuk beli rumah di Meru. Rumah tu disewakan. Rumah di Sri Damansara mungkin akan lebih mahal sebab akan ada MRT di Sg. Buloh.

(b) sewakan jer rumah tu kalau ia boleh bagi positive cashflow yang baik. Gunakan lebihan cash flow tu untuk conver ansuran pinjaman rumah di Meru.

Selain dari ansuran bulanan bank, kena pertimbangkan juga kos tambahan bila berpindah rumah baru seperti peningkatan kos petrol & toll untuk ke tempat kerja dan masa perjalanan untuk sampai ke tempat kerja.

Wallahu a’lam.

Reply

123 myvitrd September 7, 2013 at 6:09 pm

Terima kasih atas pandangan tn.. Semoga sya dpt buat keputusan yang terbaik..

Reply

124 Mohd Zulkifli Shafie September 7, 2013 at 6:10 pm

InsyaAllah. Moga Allah tunjukkan pilihan terbaik untuk tuan.

Reply

125 Puan Lina September 9, 2013 at 3:22 pm

Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

Baru terjumpa pagi ni blog tuan dan baru je habis baca komen2 disini.Saya ni tengah dok berkira2 nak buat refinance rumah dari BSN ke Bank Islam.BSN tu monthly rm400 dan saya sewakan rm400 juga kat student .Rumah di beli thn 2004 dgn harga 70k(tempoh 25 tahun) dan value skrg melebihi 100k(Seri Iskandar Perak,sedang pesat membangun skrg).Baki pinjaman bank ada lagi 55k.Saya ingin dptkan lebihan tunai bila buat refinance nnt utk membuat renovation rumah ke 2 yg saya duduki dan membuat sedikit simpanan.Rumah ke 2 adalah pinjaman perbendaharaan dan berbaki lagi rm92k(tempoh 25 tahun)..Adakah perlu saya buat refinance semula utk renovate rumah atau saya buat simpanan je atau saya byr full settlement kereta dlm30k lagi.Buat refinance rumah ni perlu ke ada duit cash utk byr itu ini urusan lawyer ,bank dsbnya?Maaf saya tak tau sgt pasal ni.

Reply

126 Mohd Zulkifli Shafie September 9, 2013 at 5:13 pm

Wslm Pn. Lina,

Terima kasih berziarah ke blog saya. Moga bermanfaat, insyaAllah.

1. Kalau untuk simpanan, saya rasa lebih baik puan simpan secara tunai jer. Simpan sikit-sikit pendapatan bulanan. Duit tunai ‘selonggok’ yang disimpan macam tu agak berisiko dari kebocoran wang. Melainkan puan tukarkan simpanan tu ke dalam bentuk emas fizikal.

2. Refinance rumah untuk buat full-settlement pun saya rasa tak berbaloi. Bayarkan loan kereta tu macam biasa sampai habis.

3. Refinance rumah untuk renovation yang meningkat nilainya, ok. Tapi simpan resit renovation tu. Nanti nak jual, valuer boleh ambil kira renovation tu untuk penilaian.

4. Kalau puan tukar dari BSN ke Bank Islam, maksudnya kena buat Loan Agreement yang baru. Memang kena ada kos tambahan. Itu puan kena bincang dengan pihak bank.

Wallahu a’lam.

Reply

127 shah September 12, 2013 at 1:39 pm

Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

mohon pencerahan.
1) sy telah membeli rumah low cost secara sub-sale dan agreement S&P telah ditandatgn pd Jul 2013.walaubagaimanapun, urusan kebenaran pindahmilik masih belum selesai di lembaga perumahan & hartanah slgr.

2)borang permohonan rumah kos rendah sy submit ke LPHS pd bln 10 thn lps.pd masa tersebut sy masih bujang dan pendapatan bulanan masih lg memenuhi syarat.

3) pd Sept 2013, sy telah menerima penawaran rumah kos rendah oleh LPHS di kawasan lain dgn harga 42K.

4) adakah sy masih boleh membeli rumah tersebut?

Reply

128 Mohd Zulkifli Shafie September 26, 2013 at 5:33 pm

Wslm En. Shah,

Mohon maaf sebab saya tak pasti. Rumah kos rendah ni agak ketat syarat jual belinya. Kalau boleh beli, memang beruntung la.

Reply

129 Mekzaa September 13, 2013 at 10:36 am

Assalamualaikum,
terima kasih di atas makumat yang amat bermanafaat.
saya dan suami juga org kelantan, punyai 4 org anak. juga hajat dihati nak buat rumah di kampung bila dekat nak pencen nanti.
sekarang menyewa di rumah flat taman melati gombak. dah lama teringin nak beli rumah di kl ni. macam mana yer kalo nak beli rumah yang bank lelong. senang ker susah proses nak beli yang bank lelong ni. kami nak beli rumah di kawasan kami menyewa ni. beli dan sewakan. kami akan pindah dan sewa rumah di kawasan dekat dengan opis (kg. pandan) pulak. ok ker kalau buat macam tu. ok ker beli rumah lelong ni.
terima kasih.

Reply

130 Mohd Zulkifli Shafie September 13, 2013 at 5:01 pm

Wslm Pn. Mekzaa,

Rumah lelong kena belajar ‘sepak terajangnya’ dengan orang yang mahir macam Tuan Bri. Banyak perkara kena cek untuk beli rumah lelong. Kena tengok rumahnya dulu, bil-bil yang tertunggak dsb. Saya belum mahir tentang rumah lelong.

Reply

131 muzaffar September 25, 2013 at 4:49 pm

Salam En Zul.
Saya nak minta pendapat , sy berminat dgn satu apartment kos rendah di ampang,berdekatan dgn stesen lrt ( jarak 3minit) namun ape yang membuatkan sy masih teragak2 adalah harga di tawarkan adalah rm170K.
Keluasan rumah lebih kurang dlm 750sqft.
status leasehold. Berbaloi kah utk sy beli rumah ni?

Reply

132 Mohd Zulkifli Shafie September 25, 2013 at 8:38 pm

Wslm En. Muzaffar,

Kena cek berapa market price & berapa sewaan area situ. Lepas tu boleh boleh bajet samada berbaloi ataupun tak. Kalau boleh dapat positive cash flow, insyaAllah ok sangat walaupun rumah kecik. Rule yang biasa digunakan untuk menilai berapakah sewaan mininum sesebuah apartment tu; harga apartment tu kena bahagikan dengan 150. Dalam kes En. Muzaffar, RM170,000 / 150 = RM1,133.

Jadi kena make sure sewaan apartment tu boleh cecah RM1,133 barulah dianggap berbaloi untuk invesment.

Wallahu a’lam.

Reply

133 muzaffar September 25, 2013 at 11:06 pm

Terima kasih En Zul, alhamdulillah sy tak silap langkah. Kadar sewaan di kawasan apartment/flat ni dlm lingkungan maksimum rm800. Andai sy teruskan jugak, mungkin sy akan menghadapi negative cash flow. Terima kasih atas ilmu yg diberi.

Reply

134 Mohd Zulkifli Shafie September 25, 2013 at 11:16 pm

It’s ok En Muzaffar. Alhamdulillah.

Reply

135 nia December 15, 2013 at 7:49 am

maaf, knp kena bahagi dgn 150?

Reply

136 Mohd Zulkifli Shafie December 15, 2013 at 8:14 am

Itu formula yang diberi semasa saya join kelas hartanah bersama Tuan Bri. Itu cara pantas untuk kira berapa nilai sewa yang bebaloi untuk sesebuah rumah sapaya dapat positive cashflow.

Reply

137 Mohd Zulkifli Shafie December 15, 2013 at 8:29 am

Itu formula yang diberi semasa saya join kelas hartanah bersama Tuan Bri. Itu cara pantas untuk kira berapa nilai sewa yang bebaloi untuk sesebuah rumah sapaya dapat positive cashflow.

Reply

138 adib abdul muhaimin April 26, 2015 at 5:35 pm

salam en zulkifli, boleh saya tahu kenapa perlu dibahagikan kepada 150?

Reply

139 adib abdul muhaimin April 26, 2015 at 5:37 pm

abaikan soalan saya..sebab saya baru baca comment berikutnya..terima kasih

Reply

140 nor September 28, 2013 at 7:58 pm

Assalam en zul. Mohon bantuan penjelasan:

1.Biasanya berapakah maksimum peratusan kenaikan harga rumah yang belum terjual oleh pemaju berbanding semasa harga ‘launching’ iaitu masa mula2 ianya dijual. Contoh: Harga yg ditawarkan sebelum rumah siap, RM85,000. Bila siap sehingga ke berapa peratus kenaikan yang boleh dikenakan oleh pemaju?
2. Adakah bakal pembeli masih layak dipertimbangkan dgn kos S &P percuma jika pembeli2 sebelumnya dapat? Untuk makluman, rumah2 di kawasan tersebut mula diduduki pada April 2013 dan tempoh defects adalah 18 bulan. Rumah yg dicadang untuk dibeli buat masa ini digunakan untuk menyimpan bahan2 lebihan binaan dan kediaman sementara pekerja indon yg membaiki defects rumah2 yang baru dihuni oleh pembeli. Adakah firma guaman yg dilantik oleh pemaju masih meliputi kos S&P pada bulan Disember 2013 kelak?

Terima kasih.

Reply

141 Mohd Zulkifli Shafie September 29, 2013 at 10:30 am

Wslm Pn. Nor,

1.Pasal kenaikan harga tu bergantung kpd lokasi dan permintaan kepada rumah tu. Kalau permintaan tinggi, memang banyaklah kenaikan. Kenaikan harga hartanah bergantung kepada demand & supply.

2.Saya tak pasti. Itu kena negotiate dengan pemaju. Selagi boleh negotiate, mintak jer diskaun yang mana boleh

Wallahu a’lam.

Reply

142 Dee September 30, 2013 at 8:32 pm

Salam tuan Zulkifli

Apa pendapat tuan jika apt dijadikan homestay atau sewa harian (transit)?

Terima Kasih..

Reply

143 Mohd Zulkifli Shafie September 30, 2013 at 8:51 pm

Wslm En. Dee,

Ok juga tu, tapi nak kena urus la setiap kali orang keluar masuk. Kalau sewa bulanan senang sikit. Kita duduk jauh pun ok.

Reply

144 Muhamad June 12, 2014 at 4:56 am

Boleh tuan zul beri pendapat tentang refinance housing loan.

Reply

145 Mohd Zulkifli Shafie June 12, 2014 at 8:18 am

Pendapatan dari perspektif apa En. Muhamad? Kalau refinance untuk gandakan investment ok. Cuma sekarang ni bank-bank dah perketat syarat refinancing.

Reply

146 Ija October 1, 2013 at 4:11 pm

Salam..sy berminat hendak membeli dinar dan kepingan emas.boleh saya guna en zul sebagai introducer..kalau sy nak menjadi dealer pb..apa langkah yg sy perlu lakukan dan ape yg sy perlu sediakan..mohon nasihat en zul..

Reply

147 Mohd Zulkifli Shafie October 1, 2013 at 7:18 pm

Wslm Pn. Ija,

Boleh letak saya sebagai introducer. Tak ada masalah. Nanti lepas order, puan emailkan Booking Order kepada saya ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu puan follow-up dengan Public Gold bila perlu, insyaAllah.

Kalau nak jadi dealer, kena buat belian RM20,000 dalam satu resit, automatik jadi dealer. Kalau puan perlukan consulatation lanjut, boleh contact saya pada bila-bila masa, 019-336 8009 (call / sms / wassap). InsyaAllah saya akan guide setakat apa yang saya tahu.

Reply

148 Mohd Zulkifli Shafie October 1, 2013 at 7:18 pm

Wslm Pn. Ija,

Boleh letak saya sebagai introducer. Tak ada masalah. Nanti lepas order, puan emailkan Booking Order kepada saya ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu puan follow-up dengan Public Gold bila perlu, insyaAllah.

Kalau nak jadi dealer, kena buat belian RM20,000 dalam satu resit, automatik jadi dealer. Kalau puan perlukan consulatation lanjut, boleh contact saya pada bila-bila masa, 019-336 8009 (call / sms / wassap). InsyaAllah saya akan guide setakat apa yang saya tahu.

Reply

149 Ain October 10, 2013 at 1:17 pm

Assalamualaikom En Zul seisi keluarga dan semua pembaca.

Saya baru selesai membaca laman web AKPK bertujuan untuk menambahkan lagi pengetahuan tentang pengurusan kewangan. Saya telah membaca kisah-kisah kejayaan AKPK menstruktur semula hutang-hutang yang kronik dalam masyarakat. Selepas membaca kisah-kisah tersebut saya mengesan satu perkara iaitu apabila sipolan meninggal dunia/ sakit kronik maka warisnya seolah-olah menderita, tersiksa untuk membayar semula hutang perumahan yang dibuat oleh sipolan sehingga terpaksa berjumpa AKPK untuk menstruktur semula perbelanjaan.

Saya ingin bertanya dengan En Zul, bukankah semasa kita membuat loan tersebut, loan kita telah dilindungi oleh insuran kalau kita mati/sakit kronik maka waris tidak perlu lagi membayar. Bukankah loan tersebut datang dengan pakej insuran/takaful yang dimasukkan sekali dalam jumlah loan tersebut? Situasi yang dilaporkan oleh AKPK tersebut membimbangkan saya kerana saya ada 4 loan rumah yang belum selesai.

Apa pandangan En Zul?

Reply

150 Mohd Zulkifli Shafie October 10, 2013 at 2:54 pm

Wslm Pn. Ain,

Bila beli rumah, pastikan ambil perlindungan Takaful Gadaijanji atas selalu disebut sebagai MRTT. Contohnya yang ditawarkan oleh Takaful Ikhlas (http://www.takaful-ikhlas.com.my/bpp/gadaijanji.asp). Kalau berlaku kematian atau hilang upaya kekal, rumah tu akan jadi milik kita dan ahli waris sebab takaful akan langsaikan hutang.

Kes yang AKPK yang puan maksudkan, saya rasa si mati tak ambil perlindungan takaful / insuran. Lindugan insuran ni BUKAN AUTOMATIK masa kita beli rumah, tapi kita sendiri kena ambil perlindungan tu. Kalau rumah puan belum ada perlindungan takaful MRTT, puan boleh ambil sekarang.

Wassalam.

Reply

151 Ain October 10, 2013 at 5:02 pm

Assalamualaikom.

ohh begitu rupanya…ingatkan automatik semua ada insuran. Alhamdulillah semua loan saya ada MRTT/MRTA. Terima kasih atas pencerahan.

Reply

152 Mohd Zulkifli Shafie October 10, 2013 at 5:47 pm

Alhamdulillah… :)

Reply

153 KHAIRUL October 12, 2013 at 8:00 am

Salam En. Zul,

Tq atas info yang berguna. Saya seronok membaca cerita dan pengalaman dalam blog tuan. Saya ingin pendapat En. Zul.

Saya ada 1 apartment. Apartment tu bayar bank 546 sebulan. Gaji layak beli 2 unit tapi masa fikir untuk duduk sendiri, jadi beli satu saja. Oleh kerana tempat kerja jauh, saya sewakan rm700/kosong (sewa kosong sebab xda modal beli perabot lagi). Dan Insyaallah tahun depan bulan 3 saya naikkan 1000/ Fully furnished (duit hasil sewa). Saya ada buat penjanjian tapi belum buat mati setem kat LHDN. Macam mana proses buat mati setem nie dan kosnya?

Kedua, saya nak mohon pindah dalam 2,3 tahun lagi. Saya plan nak buat rumah sendiri di kampung, tanah pemberian org tua. Saya nak buat pinjaman peribadi 100k kat bank rakyat, bulanan RM1,111 sebulan 10 thn. Pendapat En. Zul, berbaloi ke saya buat pinjaman peribadi buat rumah? Apartment tu dah guna loan govt. Ada ke pinjaman buat rumah sendiri dari institusi kewangan dan tempoh bayaran sehingga 20 tahun ke atas?

Reply

154 Mohd Zulkifli Shafie October 12, 2013 at 11:16 am

Wslm En. Khairul,

Terima kasih berziarah ke blog saya. Moga bermanfaat.

1. Pasal cara mati setem tu secara terperinci, En. Khairul boleh refer di link ni http://khairulnawawi.blogspot.com/2013/03/perjanjian-rumah-sewa-tenancy-agreement.html.

2. Buat personal loan untuk buat rumah bagi saya jauh lebih berbaloi berbanding loan kereta, atau membeli barang yang susut nilainya. Pasal pinjaman untuk buat rumah, saya tak pasti. Kena survey dengan bank.

Wallahu a’lam.

Reply

155 jalailudin October 12, 2013 at 10:51 pm

Asalamulaikum tuan..

blog tuan sungguh bermanfaat kepada saya.. terima kasih banyak2.. terima kasih juga kepada pengkomen2 kerana secara tidak langsung saya dapat belajar.. moga dimurahkan rezeki dan menjadi OKB (orang kaya bertakwa).. tq

Reply

156 Mohd Zulkifli Shafie October 13, 2013 at 8:03 am

Wslm En. Jalailudin,

Terima kasih kerana berziarah ke blog saya. Moga ianya bermanfaat, insyaAllah. Moga Allah melapangkan & memberkati rezeki kita semua. Amiin.

Reply

157 Khairul October 13, 2013 at 9:46 am

Salam en.zul..terima kasih byk..semoga tuan semakin berjaya dunia dan akhirat..

Reply

158 Mohd Zulkifli Shafie October 13, 2013 at 3:17 pm

Wslm En. Khairul,

Terima kasih berziarah ke blog ini. Moga ianya bermanfaat.

Saya doakan Allah berikan kejayaan dunia dan akhirat untuk tuan juga. Amiin.

Reply

159 aspira October 20, 2013 at 10:47 am

Salam…

Sy nak tanya pendapat en zul.. sy dlm proses membeli rumah ke 2 dimeru.. Rumah teres setingkat secondhand keluasan 20×60 dgn harga rm177k… keadaan rumah biasa saje… rumah tu berdekatan pekan meru dan segala kemudahan tersedia seperti Sekolah rendah, menengah, sek agama, pasaraya, kedai dan depan rumah ada sebuah surau.. rumah ke 2 ini sy beli utk buat sewa… tp sy rasa agak ragu dan risau jika keputusan sy membeli rumah itu tidak berbaloi dgn harga dan keluasan.. bulanan sy byar dlm rm800.. dan sewa rm600.. apa pendapat en zul tentang keadaan sy… adakah sy mmpu mendapt keuntungan dgn rumah itu jika sy nak jual akn dtg…

Reply

160 Mohd Zulkifli Shafie October 20, 2013 at 7:56 pm

Wslm tuan,

Mungkin tuan boleh tingkatkan pendapatan sewa bulanan dengan cara sewakan bilik yang fully-furnised. Kalau sewa rumah kawasan situ dalam RM600 sebuah, puan boleh tingkatkan sewa bulanan kepada RM1,000 atau lebih. Kalau rumah tu ada 3 bilik, sewakan master bedroom RM400, 2 lagi bilik lain RM300 sebilik.

Syaratnya, rumah tu mesti fully-furnised. Sebab memang ada permintaan rumah macam tu terutamanya dari kalangan eksekutif muda, atau pasangan yang baru berkahwin. Mereka tak ada kemampuan untuk sewa rumah yang mahal-mahal dan mereka biasanya duduk tak lama. Mereka prefer sewa rumah yang dah siap dengan kelengkapan berbanding mereka kena beli sendiri dengan kos lebih mahal.

Wallahu a’lam.

Reply

161 puteri October 21, 2013 at 6:02 pm

Assalamualaikum…

Sy rasa agak menyesal dan sedikit terburu2 setelah membuat 3%pembayaran keatas rumah.sebelum ni sy fikit utk memiliki rumah ke2 ini utk membuat aset utk jangka masa panjang memandang harga rumah teres skrng agak mahal..memandangkan harga ditawarkan bawah rm200k ..tanpa befikir panjang sy bersetuju memiliki rumah tersebut..pada pandangan en zul utk jangka masa 5thn akan dtg mampukah sy mendpt keuntungan berganda kiranya sy ingin menjual rumah tersebut..rumah sy beli di meru klant dan rumah second…apa pandangn en zul dgn keputusan sy utk memiliki rumah berkenaan kerana riso tdk mampu utk memiliki rumah teres yg murah lg akan dtg..adkah betul tindakkan sy…sy juga terfikir utk menjual rumah tersebut setelah 5thn..adakah sy boleh mendapt keuntungan pada masa akan dtg..utk pengetahuan en zul rumah yg sy beli ialah teres setingkat dimeru klang dan berkeluasan 20×60 berharga rm180k..

Reply

162 Mohd Zulkifli Shafie October 21, 2013 at 6:30 pm

Wslm Pn. Puteri,

Umumnya, beli rumah tak rugi. Kalau dah beli, teruskan jer lah. Sewakan rumah tu untuk dapatkan pendapatan sementara menunggu kenaikan harga. Saya yakin 5 tahun akan datang rumah tu akan mahal tapi ia bergantung kepada lokasi, lokasi, dan lokasi. Kalau nak tingkatkan lagi keuntungan, boleh sewakan mengikut bilik tapi rumah tu kena fully furnished. Sekarang ni banyak permintaan untuk sewa bilik fully furnished terutamanya bagi mereka yang baru bekerja, pelajar, dan tak plan untuk duduk lama di sesuatu tempat.

Apapun, sebelum nak sewakan tu, survey dulu permintaan setempat.

Wallahu a’lam.

Reply

163 puteri October 21, 2013 at 6:44 pm

Terima kasih en zul….semoga Allah permudahkan segala urusan..aamiin..

Reply

164 Mohd Zulkifli Shafie October 21, 2013 at 7:27 pm

It’s ok puan. Saya doakan Allah permudahkan urusan puan. Amiin.

Reply

165 Nora October 22, 2013 at 1:35 pm

Salam En. Zul,

Apa pendapat encik tentang tawaran rumah ini:

Apartment: Service Apartment Alam Sanjung
Lokasi: Batu Tiga (belakang PETRON)
Ask price: 505000
Loan: 90%
Dibs: ada
Discount:
3% SPA legal fee + 7% bumiputera
Tiada downpayment sebab loan atas harga 50500
Size: 980sq ft

Saya dan suami berpendapatan 8000 sebulan (4k seorang) dan lepas kira2 jumlah liability utk rumah ini ialah 2300 sebulan bila siap pada tahun 2016 (merancang ambik joint loan). Kami merancang utk tinggal di apartment ini sebab dekat dengan tempat kerja (ada ktm dan extended lrt putra subang jaya). Adakah rumah ini berbaloi utk dibeli? kami merancang utk menyewakan rumah ini di masa hadapan (lepas 5-10 tahun).

Reply

166 Mohd Zulkifli Shafie November 16, 2013 at 5:03 am

Wslm Pn. Nora,

Saya tak pasti samada berbaloi atau tak. Ia bergantung startegi puan untuk invest dalam property. Servis apartment ni bebeza dari apartment biasa. Ramai pelabur hartanah lebih suka apartment kos sederhana sebab permintaannya banyak dan konsisten. Dari susut kira-kira, saya prefer bel 3 buah apartment kos sederhana berbanding beli sebuah service apartment berharga RM500,000.

Wallahu a’lam.

Reply

167 Nurafiqah November 1, 2013 at 6:07 pm

assalamualaikum encik zul,

saya ade satu soalan berkaitan hartanah. adakah keputusan untuk membeli rumah pada penghujung tahun 2013 adalah keputusan yg tepat atau sebalik nye? saya baru berumur 25 tahun, jadi, sya akui mempunyai akal yg sangat cetek berkaitan harta tanah. mintak jasa baik encik zul memperjelaskan ttg isu ini. trima kasih..

Reply

168 Mohd Zulkifli Shafie November 1, 2013 at 9:52 pm

Wslm Pn. Nurafiqah,

Kalau beli rumah untuk pelaburan, ada 3 perkara penting yang perlu pertimbangkan iaitu:

1. Lokasi
2. Lokasi
3. Lokasi

Bila masa terbaik untuk beli rumah sendiri? Bila kita kita akan duduk sesuatu tempat tu at least dalam tempoh 5 tahun.

Wallahu a’lam.

Reply

169 halim November 6, 2013 at 1:39 pm

Assalamualaikum Sdr Zul,

Saya sekarang menyewa apt di bdr Saujana Putra dgn bayaran bulanan rm400.00.Utk pgthuan sdr Zul, saya sudah membeli sebuah rumah low cost di port klang dgn ansuran bulanan bank rm363.00 sejak 2001 akan tetapi rumah tu sudah di sewakan dgn ansuran bulanan rm350.00, saya bercadang ingin memiliki sebuah apt di tempat saya sewa, tetapi saya ada menelefon agen penjual rumah dia mengatakan kalau nak beli rumah area sini pastikan bukan under SUK selangor,mesti bwh pemaju barulah layak beli, jika tidak akan burn deposit 10%…so benarkah saya sebagai pemilik rumah sedia tidak layak untuk membeli rumah ke2 low cost under kerajaan negeri…? tolong jelaskan…terima kasih…

Reply

170 Mohd Zulkifli Shafie November 15, 2013 at 7:41 am

Wslm En. Halim,

Betul. Rumah kos rendah hanya boleh dibeli kalau income bawah RM2,500 sebulan dan belum memiliki rumah. En. Halim boleh cek catatan di blog sahabat saya yang pakar pelaburan hartanah di link http://tuanbri.com/blog/2009/08/syarat-membeli-rumah-kos-rendah/.

Reply

171 nurul nadia zailan November 7, 2013 at 3:02 pm

Salam,

Semalam saya dan suami baru melawat beberapa show house di kampung halaman suami (Ipoh).Dan salah satunya sangat menarik hati kami,rumah semi-D yang sangat cantik dan harganya RM238,000.00 (40’x80′). Suami mencadangkan saya untuk membeli rumah tersebut dengan deposit sekitar 20k-30k tidak termasuk diskaun bumi lot.

Selepas membaca topik daripada saudara, hati saya berbelah bagi sama ada nak membeli rumah tersebut atau membeli rumah apartment untuk invest seperti yang saudara cadangkan kerana saya bimbang dalam tempoh setahun atau dua ni,harga rumah akan semakin tinggi.Saya risau sekiranya saya mengambil atau membeli rumah lain di sekitar ibu kota (tempat kerja sekarang),adakah saya berpeluang membeli rumah idaman di kampung dengan harga yang munasabah?

Boleh saudara bagi pendapat sebab dalam seminggu lagi suami saya nak membayar booking rumah tersebut…untuk pengetahuan saudara, urusan pembelian hanya boleh guna nama saya sebab suami blacklist..

Terima Kasih

Reply

172 Mohd Zulkifli Shafie November 16, 2013 at 4:53 am

Wslm Pn. Nurul,

Bab kewangan ni, kena ketepikan emosi. Kewangan adalah matematik, tapi kita selalu kalah kepada emosi. Buat kira-kira dengan teliti. Kalau beli rumah di kampung, tapi puan bekerja di bandar, apa nasib rumah tu nanti. Saya risau ansuran bulanan akan jadi bebanan. Daripada beli rumah yang tak dimanfaatkan, lebih baik beli banyak apartment dan disewakan. InsyaAllah dengan positive cashlflow apartment2 yang puan miliki nanti mampu untuk cover kos pembelian rumah idaman satu hari nanti.

Saya pun selalu konflik antara kira-kira dengan emosi. Cuma saya fikir, bila kita ada duit, peluang tu sentiasa akan ada, insyaAllah.

Wallahu a’lam.

Reply

173 farizul Mustapha November 7, 2013 at 9:48 pm

Salam,
Saya mencari rumah pertama.. Saya bekerja di PJ dan isteri bekerja di bangsar.. Skrg saya menyewa di puchong dgn kadar rm800 sbulan..
Dengan harga rumah yg mahal skrg, patutkah sya membeli rumah baru atau rumah second?
Saya berminat mengikut cara encik, labur utk rumah apartment dlu, and buat rumah di kampung utk bersara..
Tapi bagaimana nak buat? Saya perlu mencari rumah kos nye berape?

Reply

174 Mohd Zulkifli Shafie November 16, 2013 at 4:26 am

Wlsm En. Farizul,

Kalau ada plan nak duduk sesuatu tempat tu at least selama 5 tahun, dah boleh consider untuk beli rumah. Kalau RM800 sebulan tu, cukup untuk dapat rumah nilainya sekitar RM120,000. Maksudnya tuan memang dah ada kemampuan untuk beli, cuma kena rajin survey rumah. Kalau dapat yang under market value, itu lebih baik sebab boleh adjust untuk jadikan 100% loan. Saya prefer rumah second sebab tempat tu biasanya dah established, dan rumah tu confirm dah siap untuk duduk atau disewakan.

Wallahu a’lam.

Reply

175 Maria Aida November 18, 2013 at 11:04 pm

Assalamualaikum..
Blog dan perkongsian yg menarik. Saya berkira2 hendak membeli rumah pertama.
Rumah second hand yg tlh di renovate rm195k di selatan Malaysia.
Bila terjumpa blog ni sy jadi ragu2 sama ada nk beli rumah atau sewa.
Sy juga berjauhan dgn suami. Bercadang mencari kerja di kg sy.
Pada pendapat tuan bagus sy beli rumah utk duduk atau sewa.
Beli rumah utk d sewakan tetapi kawasan sy tiada apartment.

Reply

176 Mohd Zulkifli Shafie November 19, 2013 at 7:21 am

Wslm Pn. Maria,

Kalau nak beli rumah, masa sesuai untuk beli bila puan dah ada keputusan duduk sesuatu tempat tu at least 5 tahun. Itu antara nasihat pakar-pakar hartanah. Kalau puan pun tak pasti nak duduk kat mana lagi, mungkin akan berpindah tempat bertugas dsb, lebih baik tangguhkan dulu niat untuk beli. Kalau tak nanti puan akan ‘tersangkut’ dengan rumah.

Wallahu a’lam.

Reply

177 Maria Aida November 19, 2013 at 8:32 am

Terima kasih atas pandangan sy kerja kerajaan suami swasta. Yg susah nya sy mohon pindah x dpt. Disebabkan satu negeri sy mmg duduk d kampung.
Jadi kami ambil keputusan utk menetap saja di kampung sy.

Reply

178 Mohd Zulkifli Shafie November 19, 2013 at 9:51 am

It’s ok puan.

Oo.. Ok. Saya doakan Allah permudahkan urusan puan. Amiin ya Allah.

Reply

179 Ahmad Fakhry Abdul halim November 22, 2013 at 11:39 am

saya nak tanya pendapat tuan, saya dalam perancangan untuk membeli rumah lebih daripada satu, dlm kes saya ni, sebanyak 3 buah di area kajang, rumah apartment kos sederhana rendah, ketiga-tiga rumah berharga RM59K, RM60K, dan RM62K.

soalan saya ialah:

Bolehkan sy membeli 3 biji rumah serentak, kalau x silap saya, saya ada terbaca dlm artikel di internet, menyatakan undang-undang di pejabat tanah negeri Selangor, rumah Kos rendah x boleh beli lebih dari 1.Ditakuti deposit yg saya bayar akan burn.

Reply

180 Mohd Zulkifli Shafie November 22, 2013 at 11:51 am

Betul En. Fakhry. Rumah kos rendah hanya boleh beli satu jer. Kecuali rumah lelong. Itu apa yang saya dapat tahu daripada kawan saya Tuan Bri (www.tuanbri.com)

Reply

181 yie November 22, 2013 at 4:12 pm

Salam cik zul..alhamdulillah dipertemukan dgn blog cik zul
Saya berasal dari kelantan dan sekarang bertugas di sabah.saya bekerja d estate. kerjaya saya ini menghendaki perpindahan dari satu tempat ke satu tempat dan paling lame bertugas di satu tempat adalah 3 tahun.pada jan 2013 saya telah membuat keputusan membeli bungalow di kg di area bachok kelantan yang berharga 250k dan bayaran ke bank adalh 1300 sebulan.apa yang menjadi masalh kpada sya sekarang adakah pelaburan saya merugikan kerana rumah tersebut tidak disewakan hanya tinggal time balik cuti .sebab utama sya beli rumah tersebut adalah untuk pelaburan hari tua memandangkan pencen bru saya tinggal d kg.jd lpas pencen saya tidak akan dibebani dgn hutang rumah lg.tetapi selepas membaca beberapa blog berkaitan pembelian rumah,saya merasakan kerugian beli rumah tersebut.adakah berbaloi jika saya jualkan saja rumah tersebut.

Reply

182 Mohd Zulkifli Shafie November 22, 2013 at 6:20 pm

Wslm En. Bakri,

Kalau saya ditempat En. Bakri, saya akan jual rumah tu. Invest di tempat lain. InsyaAllah akan ada rezeki buat rumah di kampung nanti. Tapi kalau rumah tu boleh disewakan atau dijadikan home stay dengan pendapatan yang berbaloi, dan ada keluarga yang tolong uruskan, maintain jer rumah tu.

Wallahu a’lam.

Reply

183 yie November 24, 2013 at 11:08 am

Jika bungalow 4 bilik n 3 bilik air brapa kadar sewa yg saya boleh kenakan.
And jika dijual sekarang.
Adakah ianya akan mendatangkan kerugian coz kna byr lock in period kpda bank..saya dikhabarkan juga untuk.dpat housing loan sekarang adalah susah.adakah ini benar.dan memandangkan harga rumah yg meningkat naik sekarang.ianya akan menyukarkan saya untuk mendapatkan housing loan jika nak beli rumah lain.thank cik

Reply

184 Mohd Zulkifli Shafie November 24, 2013 at 11:40 am

En. Bakri,

Kadar sewa kena tengok tempat. En. Bakri kena survey kadar sewa area rumah tu. Kalau permintaan banyak, mahal lah sewa rumah. Kalau tak ada permintaan, tak kira besar masa saiz rumah pun sewanya tetap murah.

Memang sekarang ni Bank Negara dah perketatkan syarat pinjaman.

Reply

185 m ruzaimi November 29, 2013 at 8:02 am

salam en zul….
mnarik jgk blog ni…
sy ada kemusykilan di sini…..sminggu dua ni sy tgh bercadang nk beli rumah di Seksyen 23, Shah Alam…double storey intermediate (basic unit) harga rumah RM490k (owner mintak)…tapi bila sy tanya jurunilai harga semasa rumah tu cuma RM420k….
area sek 23 mmg terbaik sbb dkt ngn hgway …sng nk akses mana2 tmpt…kmudhan bayak…mmg xrugi kalo beli…untg jngka pnjang ada….
sy bercdng nk beli umah tuh sbb dh kmpunan lama nk beli umah area c2….sy cgku n bertugas di seksyen 24…nk pegi keja mmg dkt sgt lh…rumah area c2 siap dlm thun 2008 harga msa 2 lbh krang RM375k x slp sya…nk beli masa tuh x trrmmpu sbb sy baru keja thun 2007…gaji pn blum cukup…kwngan pn blum stabil…
skang ni gaji bersih sy lbh krang RM3000 sbln…
tpi bila terbca blog en zul ni sy jadi ragu2…was2 n las2 sy kepningnn…xthu mana 1 btul…
mmg sy blum ada rumah sndiri lagi… dh 7 thn sy brtgas di seksysn 24…nk tukar klantan pn xtau bila nk dpt…
rsyanya sy trget akn duduk brtgas di c2 dlm 5 thun lagi…stkt ni pn sy blum ada apa2 aset lgi….skang pn masih mnyewa di seky 17…
sy ada jgk srvey apartment di kota kemuning..ada apartmn baru naik kt area c2 hrga lbh kurang RM240k…3 blik / 2 blk air…tmpt pn ok jgk bagus jgk kalo nk bagi sewa…long term investment pn ok…
kalo beli rumah dble sstry tuh lbh kurang bln2 sy kna byar RM2000 jgk lh…aiiiisshhhh…pecah poket amboo…
jdi bila mmkrkan perihal ini sy xthu nk wt cmne…konfiussss…
skang nk mntak tlg en zul lh bgi pndpt hk mana molek….
maaf lh kalo pnjg sgt nk baca …

Reply

186 Mohd Zulkifli Shafie November 29, 2013 at 9:36 am

Wslm Cikgu Ruzaimi,

Pelaburan ni MATEMATIK, tapi kita selalu kalah dengan EMOSI. Rasa suka, berminat, sangat, atau teringin selalu membuatkan kita tak pedulikan kira-kira yang kita buat. Ikut congakan saya, ansuran RM2,000 sebulan tu terlalu besar bagi gaji bersih RM3,000 sebulan. Rumah tu yang Cikgu beli tu mungkin akan dirasakan macam “penjara” disebabkan bebanannya terlalu besar.

Saya prefer bina kekayaan dalam ruang yang saya boleh bernafas lega. Tak kaya tak apa, tapi duit ada, dan malam tidur lena. Jadi kalau saya di tempat Cikgu, saya akan cari apartment kos sederhana. Beli, dan sewakan. Kalau ada 10 buat apartment pun tak jadi bebanan sebab ansuran bulanan ditanggung oleh penyewa.

Wallahu a’lam.

Reply

187 m ruzaimi November 30, 2013 at 7:22 am

Trima ksh en zul….alhmdulillh stlh mndgr nasht ini sy rsa lega…
Sy jga mnyedri kmmpuan kwngn sy….jdi sy tdklh trburu2 dlm hl ini…
tpi aprtmen yg sy bgthu 2 ok ker…

Reply

188 Mohd Zulkifli Shafie November 30, 2013 at 5:49 pm

Alhamdulillah… Apartment tu kalau ansurannya ringan untuk dibayar, dan senang disewakan, boleh beli tu. InsyaAllah ia akan jadi pelaburan yang bagus. Wallahu a’lam.

Reply

189 m ruzaimi December 1, 2013 at 5:34 am

Trima kash byk2 en zul..

Reply

190 Mohd Zulkifli Shafie December 1, 2013 at 8:05 am

It’s ok En. Ruzaimi. :)

Reply

191 m ruzaimi December 2, 2013 at 3:38 pm

salam en zul…
aprtmnt di Kota kemuning harga lbih kurang RM230k…kalo sy mmblinya ansuran bulanan kurang2 hmpir RM1200 sbln utk tmpoh 25 thun @ RM1100 (35thn),
ajen kt aprtmn c2 sewa bulanan antara RM800-900 sbln aje…jdi kt cn cash flow sy akn rugi kerna sy trpksa tmbah tunai sndiri dlm RM300 – 400 sbln….ni blum masuk kos2 lain yg sy sdiri kna byr kan…adakah ini akn mnjadi bbn kepada sy ?…aprtmen ni mungkin sdh boleh diduduki awal 2014 proses skang pn dh 90% nk siap…bila sy call ejen dia kta harga yg dtawrkan itu utk jual thun ni jgk sbb kalo thun dpan owner akn naikkn harga ….adkah ini salh satu taktik ‘kotor’ ejen2 hartanah yg cuba nk ambik ksmpatan….dan supaya sy beli n depa blh untung byk2 ….allahuakbarrr…
lg 1, aprtmen ni bersebelahan dgn highway kesas…akses ke sh alm , federal hgway pn snag dn prospek utk harga naik 2 agak tinggi jgk lh…mungkin 7 @8 thun akan dtg mmg berbaloi utk dijual…sblum awal2 pmbinaannya kwn sy kta hrganya lbh kurng RM150k aje..tpi bila dh nak siap naik mndddak plak harganya….
kalo sy rendahkkn lagi tmpoh pnjaman skali pun mungkin itu blum ckup utk mnampung ansuran bulanan yg sy kna byar…..
jadi yg mana terbaik utk sy ..bgi pndagan cket…
en zul org klate jgk ko…hehe

sekian wassalam…

Reply

192 Mohd Zulkifli Shafie December 2, 2013 at 8:05 pm

Wslm En. Ruzaimi,

1. Untuk tinggikan sewa, mungkin boleh sewakan fully-furnished atau sewakan ikut kepala (macam asrama). Memang ada permintaan rumah macam tu.

2. Saya tak pasti tentang taktik ejen tu. Tapi mungkin ada betulnya sebab rumah yang dijual mulai 2014 cukai RPGTnya jauh lebih tinggi berbanding jual pada tahun ni.

3. Saya tak pasti yang mana terbaik. En. Ruzaimi kena buat kira-kira secara detail, nilaikan permintaan untuk LOKASI tu, baru boleh buat keputusan terbaik.

4. Saya orang Klate jugak. :)

Reply

193 m ruzaimi December 2, 2013 at 9:30 pm

alhamdulillah…
jwpn yg kemah keming dari en zul…
kalu ambo ckgu BM ambo v fullmark utk soalan ni…:)
bila mdngr nasihat drpd en zul ni kurang2 ada lh ilmu cket2 pasl beli rmh ni…blh la manjadi panduan…ko guano…
trimo kash en zul

Reply

194 Mohd Zulkifli Shafie December 2, 2013 at 9:51 pm

Kemah keming? Alhamdulillah… :)

195 Rajab December 26, 2013 at 4:13 pm

Ni contoh terbaik bahawa realiti harga sekarang tidak sesuai untuk game RENTAL…sub sale boleh dikatakan sgt susah (tapi tak mustahil) untuk dapat return yang sesuai…mungkin beli rumah LELONG ada harapan lagi untuk rental return yang OK…rumah sewa pening untuk dimaintain, cukai taksiran, caj IWK, caj maintenance, penyewa lambat bayar, tak bayar sewa, rumah rosak nak kena repair. Silap2 -ve cashflow huhu…kadang2 lagi berbaloi simpan dalam amanah saham atau tabung haji je

Reply

196 Mohd Zulkifli Shafie January 16, 2014 at 7:51 am

En. Rajab, bagi saya perbezaannya pada ilmu. Ada ada ramai kenalan yang berjaya dengan strategi RENTAL dan boleh uruskan rumah-rumahnya dengan baik. Saya faham masalah-masalah tuan rumah dan Azizi Ali ada dedahkan permasalah biasa ni dalam buku Tuan Rumah Jutawan. Kalau En. Rajab baca buku tu, saya rasa sebahagian besar masalah tuan rumah boleh selesai, insyaAllah.

Untuk strategi rental sebenarnya banyak cara boleh buat supaya nilai sewaannya berbaloi dan boleh generate positive cashflow. Cuma artikel saya cuma bagi overview jer. Nak belajar ilmu hartanah kena cari gurunya macam rakan saya http://www.tuanbri.com.

Wallahu a’lam.

Reply

197 Mohd Zulkifli Shafie January 16, 2014 at 8:06 am

En. Rajab, bagi saya perbezaannya pada ilmu. Ada ada ramai kenalan yang berjaya dengan strategi RENTAL dan boleh uruskan rumah-rumahnya dengan baik. Saya faham masalah-masalah tuan rumah dan Azizi Ali ada dedahkan permasalah biasa ni dalam buku Tuan Rumah Jutawan. Kalau En. Rajab baca buku tu, saya rasa sebahagian besar masalah tuan rumah boleh selesai, insyaAllah.

Untuk strategi rental sebenarnya banyak cara boleh buat supaya nilai sewaannya berbaloi dan boleh generate positive cashflow. Cuma artikel saya cuma bagi overview jer. Nak belajar ilmu hartanah kena cari gurunya macam rakan saya http://www.tuanbri.com.

Wallahu a’lam.

Reply

198 Hamba Allah November 29, 2013 at 11:08 pm

Assalamualaikum Tuan,

Mohon pendapat. Saya saya ada sebuah rumah kos rendah yg saya tinggal skrg (habis bayar) dan sebuah rumah bungalow (di Perak) loan RM650 sebulan (masih belum ada penyewa), sewa di kawasan tu dlm RM400. Dlm masa yg sama, saya bercadang nak beli sebuah apartment (under construction – jangka siap pada 2016) di Penang berharga RM250k (loan RM1200 sebulan). Komitment bulanan saya agak ketat kalau ditambah dgn rumah baru. Saya masih bingung dlm membuat keputusan. Developer dah kejar kerana ramai lagi waiting list. Pasangan saya tidak bekerja. Income bersih RM4.2k dgn seorang anak. Apartment ini juga disyaratkan hanya boleh di jual selepas 10 tahun.

Soalan saya, patutkan saya beli atau budget bulanan tu saya buat saving sahaja?

Mohon pendapat Tuan untuk membantu saya membuat keputusan

T.kasih. semoga segala ilmu yg dikongsi itu diberkati.

Reply

199 Mohd Zulkifli Shafie November 30, 2013 at 5:54 pm

Wslm Puan,

Kalau rumah tu senang dapat penyewa tak ada masalah. Beli jer rumah tu. Kalau ada rumah yang dapat disewakan dengan baik, ada 10 buah rumah pun tak ada masalah sebab ansuran tu hakikatnya dibayar oleh penyewa. Cuma pastikan setiap rumah yang disewakan tu ada Rental Agreement supaya puan dapat isytiharkan duit sewa tu sebagai sebahagian daripada pendapatan. Ia memudahkan bank buat penilaian bila nak buat loan rumah yang lain, insyaAllah.

Wallahu a’lam.

Reply

200 Hamba Allah December 1, 2013 at 9:09 am

Assalamualaikum Tuan,

Syukur alhamdulillah dan Terima kasih di atas panduan. Bolehkan saya rumuskan yg TIADA apa2 yg peliklah walaupun pemaju mensyaratkan apartment tersebut hanya boleh di jual selepas 10 tahun?

Terima kasih sekali lagi :)

Reply

201 Mohd Zulkifli Shafie December 1, 2013 at 1:56 pm

Wslm Puan,

Bagi saya tak ada apa-apa yang pelik. Tapi saya syorkan puan tanya pemaju atau mereka yang berpengalaman kenapa ada syarat 10 tahun tu. Wallahu a’lam.

Reply

202 afif nazmi January 4, 2014 at 7:28 am

saya rasa apartment tu dibeli bawah tawaran kerajaan negeri ataupun kerajaan pusat utk golongan terpilih. mcm PRIMA la sy agak. actually if x silap harga tu memang jauh rendah banding harga pasaran sbb tu ada syarat camtu. sbb dia peruntuk rumah tu just utk kita jer bkn utk bt pelaburan. sbb harga hartanah di penang (pulau) melampau2

Reply

203 m ruzaimi December 4, 2013 at 8:05 am

hmm….:)

Reply

204 guru baru December 25, 2013 at 4:48 pm

Salam saudara,
Saya hani dan saya merupakan seorang guru y baru sahaja 3 tahun mengajar..pendapatan bersih sy adalah 3800 sebulan dan saya sudah pun membeli sebidang tanah dgn potongan 900 sebulan.kini sy merancang untuk membeli rumah sendiri secara join loan dgn suami iaitu sebanyak 460k..kira2 potongan sbnyk 1500 sebulan..dan suami sebanyak 1200 sebulan..memandangkn kami dua2 baru tiga tahun bekerja sebagai guru dan gaji kami berdua serupa,adakah merugikan untuk kami membeli rumah pertama itu.. kami berkenan memandangkn kawasannyaby luas di tgh bandar sesuai untuk kami besarkn anak2..mohon pendapat dari saudara

Reply

205 Mohd Zulkifli Shafie December 25, 2013 at 6:31 pm

Wslm Cikgu,

Saya rasa telalu awal untuk Cikgu beli rumah bersara. Kalau saya ditempat Cikgu, saya akan manfaatkan duit gaji tu untuk gandakan kekayaan. Dengan nilai RM460k tu, boleh beli at least 3 buah apartment kos sederhana di KL Selangor dan mampu menjana pendapatan sekitar RM1,500 – RM2,500 bersih setiap bulan. Kalau saya ditempat Cikgu, saya akan beli 3 buah rumah apartment kos sederhana. 1 untuk duduk sendiri, lagi 2 buah untuk disewakan.

Jangan risau takut tak dapat beli rumah impian sebab peluang-peluang yang baik selalunya datang untuk orang yang berduit. Kalau kita ada duit, bila-bila masa boleh beli rumah dsb. Cash is king.

Wallahu a’lam.

Reply

206 Rajab December 26, 2013 at 4:02 pm

Realiti beli rumah untuk sewa tak macam 3-5 tahun dulu. Sekarang nak dapat ROI (gross) 8% pun susah, lelong pun sengit dan banyak kali harga mencecah harga sub-sale. Rumah landed pulak naik 2x ganda sejak 5 tahun dulu, yang guna strategi beli rumah untuk pasif income dulu masih ok, tapi nak beli rumah yang landed sekarang kena buat banyak kiraan sebab kos terlalu tinggi. Tak banyak yang membincangkan pelaburan pebauran tanah , mungkin kerana modal diperlukan lagi banyak berbanding rumah/apartment. Saya sekarang tukar strategi ke arah tanah lot selepas agak ‘kecewa’ dengan ROI untuk rental game dan sub-sale (flip – RPGT huhu).

Reply

207 Ima December 27, 2013 at 12:27 am

Assalamualaikum En. Zul

Saya baru kematian suami akibat kemalangan dan beliau telah meninggalkan saya dengan wang tunai sebanyak RM300k. Saya mempunyai pekerjaan tetap dengan gaji bersih sebanyak RM3500 sebulan tanpa apa2 potongan. Saya tidak mempunyai sebarang rumah dan bercadang untuk terus membeli sebuah rumah untuk dijadikan tempat tinggal saya dan anak2 seramai 3 orang kerana bimbang sekiranya kami tidak mempunyai rumah sendiri..buat masa ini saya tinggal di kuaters kerajaan di Putrajaya dengan potongan gaji sebanyak Rm450…

Setelah membaca artikel yang ditulis oleh en. Zul, saya mula berminat dengan strategi yang saya rasa amat menarik untuk keuntungan dalam jangka masa panjang. Saya harap En.Zul dapat memberikan pandangan atas strategi yang boleh saya lakukan berdasarkan kedudukan kewangan saya sekarang.

Reply

208 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 7:51 am

Wslm Pn. Ima,

Innalillahi wa’inna ilaihi rooji’uun. Salam takziah dari saya. Moga Allah berikan kesabaran kepada puan sekeluarga.

1. Kalau saya disituasi puan, saya prefer beli rumah untuk sewakan supaya dapat jana pendapatan pasif demi masa depan anak-anak. Kalau RM300k tu, mungkin boleh beli 3 buah rumah apartment kos sederhana. Kalau tak cukup beli tunai, manfaatkan pinjaman.

2. Tapi sebelum labur dalam hartanah, saya sangat syorkan laburkan dulu dalam ilmu. Beli buku-buku pelaburan hartanah dan baca blog-blog hartanah. Antara buku yang bagus untuk baca (dan perlu baca kalau nak melabur) ialah:

(a) Jutawan Hartanah (Azizi Ali)
(b) Tuan Rumah Jutawan (Azizi Ali)
(c) Wa Tak Faham (Faizul Ridzuan)
(d) Pelaburan Hartanah Tanpa Modal (Saufi Karim)

Puan khatamkan dulu buku-buku tu, lepas tu baru mulakan langkah melabur dalam hartanah. Saya doakan Allah melapangkan rezeki kepada puan dan anak-anak.

Nasihat saya juga, kalau duit RM300k adalah harta puasaka, pastikan itu diagihkan dulu mengikut faraid sebab dalam harta tu ada hak ahli waris yang lain iaitu anak-anak, ada hak ibu atau bapa suami, dan mungkin juga adik beradik suami kalau puan tak ada anak lelaki dan bapa suami dah meninggal dunia.

Wallahu a’lam.

Reply

209 edy December 27, 2013 at 7:56 am

Fikir nk untung memang baba lg untung…tp ahmad menang dari segi kualiti tempat tinggal…ahmad x payah fikir pasal lif rosak..pasal ruang rumah yg sempit dan mcm2 lg…

Setiap keputusan ada pro n kontra

Reply

210 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 8:33 am

Memang tak ada keputusan betul atau salah. Ia bergantung kepada matlamat masing-masing.

Reply

211 sahabat December 27, 2013 at 8:29 am

salam..sy mmg buta bab2 nak beli rumah/tanah ni..skrg bru nak celik..sy nak tnya en zul..gaji bersih sy 4.5k sebulan..lpas tolak duit keta dn lain2 lgi..tggal la 2.5k sebulan..sy masih bujang and brhasrat nak kawin dlm masa 1-2 tahun lgi..so skrg terpikir plak utk ada rumah..lepas bc artikel di atas,nmpak seperti beli rmah apartment lagi untung..so sy nak mntak cdgan en zul, dgn keadaan sy ni yg nak saving utk kawin,pa plan yg terbaik utk sy..

Reply

212 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 8:36 am

Wslm,

Kalau nak tambah saving, mungkin boleh cari rumah sub-sale yang under market value. Katakanlah pinjaman yang bank boleh bagi RM100,000 tapi rumah yang tuan beli cuma RM80,000. Jadi duit lebihan pinjaman RM20,000 tu nanti boleh digunakan untuk belanjan kahwin.

Wallahu a’lam.

Reply

213 sahabat December 27, 2013 at 8:34 am

salam en zul..sy nk mntak cdgn la..sy ni mmg agak buta dlm bab2 rumah/tanah ni..skrg gji sy 4.5k sebulan,lepas tolak duit keta dan lain2 tggal la dlm 2.5 k..sy masih bujang dan sekrg tggal dgn family..sy brcadang nak brumah tgga dlm masa 1-2 tahun lgi..lpas baca artikel ni nmpak mnarik utk memilik rumah..so sy nak tny en zul,pa plan terbaik utk sy utk ada rumah dan dlm ms yg sama sy nak saving jugak utk kawin..

Reply

214 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 8:41 am

Wslm,

Kalau nak tambah saving, mungkin boleh cari rumah sub-sale yang under market value. Katakanlah pinjaman yang bank boleh bagi RM100,000 tapi rumah yang tuan beli cuma RM80,000. Jadi duit lebihan pinjaman RM20,000 tu nanti boleh digunakan untuk belanjan kahwin.

Wallahu a’lam.

Reply

215 azlinor December 27, 2013 at 10:37 am

Salam
Saya berminat utk membuat perlaburan hartanah..saya ada mencuba utk membeli rumah apartment kos rendah
Tetapi pemohonan saya ditolak disebabkan tidak memenihi syarat utk memiliki rumah kos rendah iaitu pendapatan bersih rm2500 kebawah.. utk pengetahuan pihak tuan sekarang sya memyewa rumah rm 600 sebulan. Saya ingin memiliki rumah sediri dengan bulanan bawah rm800..kawasan damansara

Reply

216 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 8:01 pm

Wslm En. Azlinor,

Kalau ada perancangan duduk sesuatu tempat at least 5 tahun, lebih baik beli rumah. Memang banyak rumah kalau ansuran bulanan RM800 tu.

Reply

217 azizi December 27, 2013 at 4:23 pm

salam en.zul,

sy bru mula bekerja n mnyimpan hajat utk membeli rumah di usia muda nie (umur 23thun). dlm masa yg sama sy juga ingin menyimpan sedikit sbgai perbelanjaan kahwin (target 3 tahun akn dtg boleh kawen). apa pendapat en. zul samada beli rumah atau apartment? memandangkan harga rumah semakin hari semakin naik, sy takut 3 tahun akan datang sy x mampu nak beli rumah. sy juga ad bercadang utk membeli apartment utk disewakan tapi ilmu masih cetek dalam bab beli rumah, sewa menyewa suma. sy ad terbaca ttg rumah sub-sale dlm komen diatas. apa itu sub-sale?dimana boleh dapat apartment sederhana bwh 100k? skrg sy tinggal dgn fmly. dlm masa tiga ini sy tidak menetap di rumah sgt sbb sy akn selalu ke luar negara. pendapat en.zul sgt berharga buat sy.

terima kasih

Reply

218 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 8:07 pm

Wslm En. Azizi,

1. Kalau nak senang, beli rumah apartment. Senang disewakan. Kalau nak kaya, beli rumah landed house sebab kenaikan harga lebih cepat. Tapi modal kena besar, dan kena ada kemampuan bayar rumah kalau tak ada penyewa.

2. Apartment kos sederhana sekarang ni sekitar RM100k – RM150. Susah nak dapat bawah RM100k sekarang ni. Kalau nak beli, beli rumah apartment yang dekat dengan En Azizi. Pelaburan hartanah ni paling penting lokasi, lokasi, dan lokasi. Kalau lokasi tu banyak permintaan, itu bagus untuk investment.

3. Sub-sale tu beli rumah dari tangan pemilik individu, bukan beli rumah baru dari pemaju.

Wallahu a’lam.

Reply

219 Huda December 27, 2013 at 9:32 pm

Salam tuan. Byk info berguna di sini. Tapi bila saya survey new apartment dia area klang valley, semua nya mahal dan di luar kemampuan :( Rata-rata around 350k above yg mgkin installmnt dlm 1800 sebulan for 30 years. Mudahkah untuk dapat sewaan lebih kurang 2300 (350k/150) utk apartment? Ini mnumbulkan ketakutannod saya utk membuat keputusan mbeli atau tidak… Tq

Reply

220 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2013 at 10:55 pm

Wslm Pn. Huda,

Kalau nak buat investment, saya perhati paling baik aparment kos sederhana, buka condominium mewah. Masih banyak rumah apartment kos sederhana RM150k ke bawah di KL & Selangor ni. Kalau nak sewa tinggi, sewakan bilik atau jadikan asrama. Atau jadikan rumah tu fully-furnished. Nilai sewa makin lama makin naik sedangkan ansuran rumah tu tetap tak naik-naik. Long term insyaAllah berbaloi.

Wallahu a’lam.

Reply

221 quzaini December 27, 2013 at 11:25 pm

salam.jom sembang hartanah.stay di BSD.minum ditanggung

0163448204

Reply

222 shida December 28, 2013 at 12:42 am

Tuan.. sy tlh membeli rmh teres 2t corner lot di bbbangi berharga 470k dgn joint loan dgn suami. Rmh tsebut siap sthn lps. Slps siap kami pnh ditawarkan dgn harga 1.2j. Walaubagaimanapn kami bcadang tdk mahu mjualnya memandangkn kami berhasrat tinggal lama disitu. Kami jg merasakan value rmh dlm ms 5-10 thn akn naik mdadak disbbkn bdktn komuter,ukm,highway bangi n kjg serta mrt yg bkl siap disamping bdekatan skolah dan pelbagai kemudahan. Adakah tuan merasakn pelaburan kami bbaloi. Tq smoga tuan terus diberikn kesihatan dan ilmu utk perkongsian yg bmanafaat utk smua.

Reply

223 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 8:04 am

Pn. Shida,

Bagi saya beli rumah tu memang untung. Cuma strategi tu terpulang memgikut matlamat kewangan masing-masing. Rumah landed begitu memang bagus untuk kenaikan nilai (capital gain). Rumah apartment bagus kalau nak generate passive income.

Wallahu a’lam.

Reply

224 ahmad December 28, 2013 at 4:24 am

Salam.. sy dh terlajak beli rumah sime darby nilai impian corner lot bernilai 566k.. lps dpt diskaun 5% staff dan 10% bumi dpt la harga around 46xk.. lokasinya betul2 tepi nilai 3.. sy plan beli utk invest.. apa pandangan korang? Cmner nk dptkan tenant pd high rental rate? Tq.. wslm

Reply

225 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 8:01 am

Wslm En. Ahmad,

Landed house bagus untuk capital gain. Untuk sewaan memang agak susah. Tapi mungkin En. Ahmad boleh sewakan mengikut bilik dan rumah tu kena fully-furnished. Memang ada permintaan untuk rumah fully furnished. Kalau rumah kosong, biasanya orang tak nak sewa sebab telalu mahal.

Wallahu a’lam.

Reply

226 Mas December 28, 2013 at 9:50 am

Assalamualaikum Tuan,

Alhamdulillah banyak ilmu saya dapat dari artikel & perkongsian para rakan-rakan.

Saya bercadang untuk membeli apartment medium cost pada awal tahun ini di PJ. Sebab berdekatan dengan stesen MRT yang sedang dalam pembinaan.

Reply

227 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 12:22 pm

Wslm Pn. Mas,

Alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah.

Bagus, perancangan yang baik tu.

Reply

228 norasiah December 28, 2013 at 1:35 pm

assalamualaikum en zul.

suami ada membeli rumah kos rendah berhrga 35k pda 2008..n kadar pnjaman bnk sebyk 424 selama 10 thun n pinjaman berbaki 34k lg. kadar sewaan rumah tersebut 400 kebwh .

soalan sy, mcmner kami ingin thu hrga semasa bg rumah tersebut kerana kami ingin menjual rumah tersebut dlm masa y terdekat u d gntikan dengan perlaburan hartanah y lain.. lokasi ok (seklh, klnik, stesn myk dll)..2013 bg rumah full renovation dkwsan tersebut sekitR RM85k kebwh. tp rumah sy hmpir 60% renovation.

Reply

229 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 7:51 pm

Wslm Pn. Norasiah,

Puan boleh contact valuer (penilai hartanah). Bagi mereka alamat rumah, nanti mereka boleh bagi anggaran harga pasaran semasa.

Reply

230 muhamad hanis December 28, 2013 at 7:45 pm

Assalamualaikum..
Terima kasih dengan perkongsian ilmu yang bermanfaat…
Cuma….jika ade lagi kelas hartanah tuan Bri tuu……nak minX tlg2 lah wawar2kan kat cnie ye…hehehe…terima kasih

Reply

231 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 7:48 pm

Wslm En. Muhamad Hanis,

Alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah.

Kelas tu Tuan Bri akan adakan esok di Shah Alam. Boleh contact 013-3306772. Atau boleh follow facebook beliau di https://www.facebook.com/tuanbri.

Reply

232 Effendi Mohamed Nor December 28, 2013 at 11:01 pm

As salam tuan. Bagaimana pula dengan rumah pejabat seperti SOHO, SOFO, SOVO yang semakin banyak dibangunkan oleh developer sekarang ini. Adakah berbaloi untuk pelaburan?

Reply

233 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 11:34 pm

Wslm En. Effendi,

Saya kurang arif tentang rumah pejabat. Saya tak dapat bagi komen.

Reply

234 maisarah December 29, 2013 at 2:07 am

Salam en zul
Sy dan suami sudah membeli rumah teres 2tgkt di puncak alam brhrge 345k..msih dlm pembinaan dijangka siap pertengahan tahun 2014.sy suami isteri bekerja di kl dan skrg tgl di kuarters suami.
Sy nk mntk pendapat en zul mengenai nilai hartanah di puncak alam.berbaloi ke untuk disewa atau dijual bila harga sudah naik.kamu xrase akn tgl di sana memandangkn jauh dr tmpt keje.

Reply

235 Mohd Zulkifli Shafie December 29, 2013 at 8:10 am

Wslm Pn. Maisarah,

Apa yang saya tahu, Puncak Alam tu kawasan yang pesat membangun. Berpotensi besar untuk masa depan sebab ada kampus UiTM kat situ. Tapi rumah teres tak mudah disewakan sebagaimana rumah apartment. Tapi dari sudut naikan harga memang ok, insyaAllah.

Reply

236 azura December 29, 2013 at 12:05 pm

Assalammualikum en zul…..

Bila dh baca hampir keseluruhan cerita dr blog ini,membuatkan sy terfikir……..
sy seorang guru yang mengajar d sabah berumur 28 tahun…..berasal dr johor……sy ada membeli sebuah apartmnt yg sy duduk skrg nie dgn harga 180k……. nilai harga apartmnt kwsn sy nie skrg mencecah 300k..( sy pn terkejut)…..dlm masa yg sama,sy berkira2 utk membeli rumah teres d johor tuk gov loan…konon nya harga rumah semakin mahal skrg dan lebih mudah tuk saya bila bertukar balik ke johor…….soalan saya

i.) sekiranya sy bertugas d johor……saya perlu sewa kn apartmnt sy atau jual nya sahaja……bila pikir tuk sewa kn sy risau sbb kami jauh dan x ada org yg boleh tgk2 kn…

ii) bila beli skrg umah teres d johor dgn anggaran 250k,sy takut terbeban dgn hutang pulak…….

minta pandangan en zul……sekian terima kasih

Reply

237 Mohd Zulkifli Shafie December 29, 2013 at 12:40 pm

Wslm Pn. Azura,

1. Mengikut pakar kewangan Azizi Ali, kita boleh consider beli rumah bila kita pelan nak duduk sesuatu tempat tu untuk tempoh at least 5 tahun.

2. Bagi saya kalau dah pindah Johor, jual jer rumah di Sabah tu sebab tak sesuai sewakan rumah dari jarak jauh melainkan ada keluarga yang boleh tengok-tengokan.

3. Kalau saya ditempat puan, saya tak akan beli rumah di Johor lagi melainkan kalau saya dah nak pindah ke Johor. Invest duit tu ditempat lain dulu. Kalau ada duit, peluang-peluang yang baik akan sentiasa ada, insyaAllah.

Reply

238 Lt Kdr Ir. Ng December 29, 2013 at 4:07 pm

Salam tuan tuan dan puan puan teori tuan Bri itu mulai 2014 semua dah tak valid dan tidak boleh lagi gunapakai. Tuan tuan dan puan puan jgn lagi terpedaya dengan teori dia supaya terperangkap. Dia pa ini buat duit sahaja dgn menganjurkan ceramah, pada halnya ilmu penting tidak diajar.

Reply

239 Mohd Zulkifli Shafie December 30, 2013 at 12:23 am

Wslm,

Saya kenal Tuan Bri. Dia bukan jenis orang menipu. Syarikat beliau digerakkan oleh satu team yang masing-masing ada kepakaran dalam hartanah, bukan beliau gerakkan seorang diri. Saya percaya dengan program dan team beliau.

Reply

240 Sofahani December 30, 2013 at 12:23 pm

Assalamualaikum En Zulkifli,

Saya ada beberapa soalan yang saya agak musykil & mahukan pendapat dr pihak Tuan,

Saya baru berkahwin, dan baru-baru ini kami bercadang mahu berpindah dari rumah sewa yang kami diami sejak 3 bulan kerana kadar sewa yang mahal (RM750.00 sebulan) dan kami bercadang hendak menetap di rumah keluarga suami saya.

Pada mulanya kami bercadang hendak menyimpan duit sepanjang menumpang di rumah keluarga untuk membeli Landed House, dan apabila membaca blog Tuan, saya terus menukar fikiran saya. Suami saya berpotensi untuk melompat kerja baru dan saya ingin tahu ;

a) Saya bercadang hendak membeli rumah lelong kerana harganya lebih rendah dari MV. Apa pendapat tuan bagi rumah lelongan bertaraf leasehold? Adakah ia menguntungkan?

b) Katakan rumah lelong harganya RM90,000. Adakah bank menerima permohonan housing loan sebanyak itu? Saya ada mendengar beberapa bank hanya menyokong pembiayaan RM100k ke atas sahaja. Mohon pendapat tuan.

c) Rumah lelong dan rumah beli ada risikonya. Jika rumah lelong, takut ada kes pemilik asal tidak mahu berpindah. Tetapi untuk memilik rumah beli,penjual sekarang pun bijak untuk meletakkan harga tinggi dan kadang-kadang tidak setimpal dengan pulangan rumah yang dibeli untuk disewa nanti. Mohon tuan komen.

d) Pada kadar gaji berapakah melayakkan kita untuk membeli rumah? Ini kerana saya ada komitmen pinjaman koperasi (tinggal lagi 3 tahun) dan pinjaman peribadi (masih berbaki 9tahun) dan jumlah komitmen pinjaman kedua-duanya adalah sebanyak RM800.00.

Harap tuan dapat memberikan pendapat tuan. Terima kasih!

Reply

241 Mohd Zulkifli Shafie January 1, 2014 at 8:14 am

Wslm Pn. Sofahani,

1. Bagus beli rumah lelong, tapi kena ada ilmu. Dapatkan ilmu dari buku-buku pelaburan hartanah untuk faham sepak terjang rumah lelong.

2. Itu saya tak pasti sebab saya tak biasa dengan rumah lelong. Mungkin puan boleh rujuk kawan saya di http://www.tuanbri.com untuk berguru tentang rumah lelong.

3. Itu kita kena survey habis-habis sebelum beli. Untuk dapat rumah yang baik, kena banyak survey dan negotiate habis-habis. Saya syorkan Puan baca buku “Wa Tak Faham” oleh Sdr Faizul Ridzuan bagaimana dia beli dah 23 buah pada umurnya 30 tahun. Belajar cara dia beli rumah.

4. Tak lebih dari 1/3 gaji. Kalau boleh, ringankan ansuran dengan maksimumkan tempoh pinjaman. Pastikan ansuran tu puan boleh bayar dengan mudah in case rumah tu tak ada penyewa.

Wallahu a’lam.

Reply

242 Nabilah Hanis Shaari December 31, 2013 at 5:54 am

Terima kasih atas perkongsian. Dah boleh mula membuat perancangan bersama suami. Saya memang berminat dengan topik2 sebegini. Semoga Allah murahkan rezeki Tuan dan isteri melalui perkongsian ini.

Reply

243 Mohd Zulkifli Shafie December 31, 2013 at 7:20 am

It’s ok Pn. Nabilah. Terima kasih atas doakan tersebut. Saya doakan Allah melapangkan rezeki puan sekeluarga. Amiin.

Reply

244 Nabilah Hanis Shaari December 31, 2013 at 5:56 am

Terima kasih atas perkongsian. Insha Allah, membantu perancangan kewangan saya bersama suami. Saya doakan agar Allah murahkan rezeki Tuan dan isteri kerana berkongsi. :)

Reply

245 Mohd Zulkifli Shafie December 31, 2013 at 7:20 am

It’s ok Pn. Nabilah. Terima kasih atas doakan tersebut. Saya doakan Allah melapangkan rezeki puan sekeluarga. Amiin.

Reply

246 Syakir Zainol December 31, 2013 at 11:37 am

Salam.

Saya ada kemusykilan dgn contoh di artikel ni. Katakan lah dgn amount yg sama (RM1500) saya beli 2 apartment dgn harga RM 750 bulanan setiap satu maka saya berpotensi mendapat passive income (mengikut contoh). Tapi di masa akan datang (pencen) utk settle down di rumah landed, saya perlu menjual apartment2 ini bukan? Jadi pada masa tu saya sudah tiada lagi passive income dari apartment ini?

Reply

247 Mohd Zulkifli Shafie December 31, 2013 at 12:14 pm

Wslm En. Syakir,

Maksud artikel ni ialah bina kekayaan dulu. Bila dah kaya, kita ada banya pilihan untuk buat rumah macam mana yang kita mahu, dan ditempat mana yang kita suka. Tanggunhkan dulu apa yang dikatakan rumah impian. Jangan terlalu cepat nak settle down sebab ia akan menghadkan kekayaan kita untuk terus berkembang.

Bagi saya, bila dah settle down, rumah-rumah apartment tu tak perlu jual supaya ia jadi mesin yang boleh jana duit secara berterusan. Bila dah kaya, cari duit lain untuk beli bina rumah impian.

Wallahu a’lam.

Reply

248 mohd noor December 31, 2013 at 1:08 pm

Salam,
Katakan kita ada 5 buah rumah apartment yg disewakan,
tiba-tiba (contoh) SEMUA penyewa buat hal taknak bayar sampai 2-3 bulan..
Bukankah nanti kita akan kena bayar installment untuk kelima2 rumah dgn gaji kita yg seciput tu? kalau 1 rumah RM600 x 5 = RM3000 kena cover sendiri..

Penyewa2 buat hal, duit pun habis sementara tgh sakit hati nak tuntut sewa dari penyewa, silap2 terpaksa guna kredit kad nak bayar installment2 tertunggak..

Apakah langkah persediaan untuk insiden sebegini?

Reply

249 Mohd Zulkifli Shafie January 1, 2014 at 7:57 am

Wslm En. Mohd Noor,

Itu persoalan ilmu. Saya syorkan nak mulakan apa-apa bidang sekalipun, mulakan dengan ilmu. Kalau nak jadi Tuan Rumah, belajar dulu cara jadi Tuan Rumah Merdeka dari mereka yang berjaya. Antara buku yang bagus ialah “Tuan Rumah Jutawan” tulisan pakar kewangan Azizi Ali.

Secara ringkasnya, masalah tu kita boleh control. Saya pernah berguru dari Tuan Rumah yang ada lebih 30 buah rumah di KL. Perkara tu semua boleh elakkan bermula dari KITA PILIH penyewa lagi. Hartanah kita nilainya bukan murah, jadi kita kena pilih siapa yang layak sahaja boleh menyewa. Bukan sewakan kepada orang sembarangan. Kena ada agreemement hitam putih dsb.

Jadi saya syorkan at least En. Mohd Noor baca buku yang saya maksudkan tu. Saya rasa 90% masalah Tuan Rumah boleh selesai dengan ikut panduan dalam buku tu. InsyaAllah.

Wallahu a’lam.

Reply

250 epy January 1, 2014 at 1:47 pm

salam Tuan Mohd Zulkifli Shafie

berbaloi tak beli rumah di kawasan pantai dalam untuk generate income. rumah flat pantai dalam. bilik tido 2 bilik air 1. terima kasih atas jawapan tuan.

Reply

251 Mohd Zulkifli Shafie November 18, 2014 at 6:40 am

Wslm En. Epy,

Saya tak pasti berbaloi atau tak. Kena tengok harga rumah dan sewaan dikawasan tu. Baru boleh agak-agak samada berbaloi atau tak.

Reply

252 Mohamad Harun January 3, 2014 at 9:12 am

Salam
sy beli landed house di cheras.
byr bulan2 pd bank rm1400 tp sy sewakan tp dpt sewakan pd rm1250 shj.
kemudiannya saya sewa apartment yg dkt area sama jgk pd rm750.

sy rasa ok jgk beli landed house unt investment coz kalau jual semula akan lebih berbaloi2 dari apartment. Tu pendpt sy shj lh dan kebetulan area cheras mmg harga menarik.

Reply

253 anne January 4, 2014 at 1:22 pm

assalamualaikum..tq atas perkongsian ilmu..sgt bmanfaat bg org seperti saya. harap tuan boleh bg pandangan terhadap masalah saya.. kami tinggal di kuarters kerajaan flat seksyen 24. Suami saya mempunyai sebuah landed hse di seksyen 18 shah alam dan disewakan. Alhamdulillah tidak mjadi liabiliti. baru2 ini saya telah membayar 3% utk mmbeli sebuah landed house sub_sale di sek25 shah alam yg berharga 245k. hasrat saya ingin mndapat kualiti hidup dirumah yg lbh selesa berbanding tinggl di flat. Pendapatan saya rm3700 tanpa sebarang potongan hutang. Tp rasa berasa ragu-ragu atas keputusan yg dibuat…rumah tersebut ade penyewa. sewa diantara 800-900 sebulan. kami akan menetap disini sekurang- kurangnya dlm tempoh 10 thn. Adakah rugi saya membeli rumah tersebut? sekiranya tk jd beli, saya perlu cari buyer ganti untuk elakkan deposit 7.5k burn . ataupun beli sahaja rumah tersebut..simpan selama beberapa tahun dan kemudian jual.

Reply

254 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 5:41 am

Wslm Pn. Anne,

Saya perhati, beli rumah macam mana pun berbaloi di KL / Selangor ni. Walaupun mungkin kita alami negative cash flow, tapi 5 tahun akan datang insyaAllah ianya positif. Janji puan mampu tanggung cash flow negatif tu untuk beberapa tahun.

Reply

255 Khairil Mahmud January 4, 2014 at 4:46 pm

Assalamualaikum tuan
Sy telah pun membeli rumah di Kajang pd 1 jan 2012. Rumah teres dua tingkt dgn harga rm340k ansuran bulanan rm1560. Kini rumah tu telah sy sewakn pd student dgn harga rm1250. Negative cash flow. Kini sy nk beli satu lg rumah iaitu apartment yg akan fibins di Southville City Bangi. Harganya lps diskaun dlm rm320k dan ansuran rm1444 ditambah dgn rm240 maintenance apartmen tersebut. Berbaloikah untuk disewa jika masih negative cah flow andai sy sewakan dlm harga rm1300-1400 sebln? Sy minat kwsan tu sebab akan ada interchange exit highway PLUS yg akan dibina khas utk kwsan tersebut yg dijangka siap pada 2017.

Reply

256 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 5:37 am

Salam En. Khairul,

Saya perhati, beli rumah macam mana pun berbaloi di KL / Selangor ni. Walaupun mungkin kita alami negative cash flow, tapi 5 tahun akan datang insyaAllah ianya positif. Janji En. Khairul mampu tanggung cash flow negatif tu untuk beberapa tahun.

Tentang rumah sewa tu ada beberapa cara untuk tinggikan nilai sewa sekalikan menjadikan cash flow positif. Antaranya:
(a) Sewakan mengikut bilik
(b) Sewakan mengikut kepala (jadikan asrama)
(c) Tambah perabut, jadikan semi-furnished atau fully-furnished

Tapi sebelum “upgrade” tu, survey dulu keperluan tempat tu.

Wallahu a’lam.

Reply

257 Khairil Mahmud January 5, 2014 at 5:01 pm

Terima kasih byk tuan. Just nak tanya pendpt tuan. Saya ada satu lg pilihan apartment utk dibeli iaitu di Bandar Kajang. 8min shj berjln kaki ke MRT station yg akn siap pd 2017. Tetapi rumah tu adalah leasehold dan bumi unit. Rumah dua bilik tp harganya lps diskaun rm350k. Sy difahamkn rumah leasehold dan bumi unit ni susah sket nk dijual bbnding freehold dan non bumi unit. Betul ke? Sy kini dlm dilema nk beli di Bangi or di Kajang. Di bangi akan ada interchange highway exit khas untuk kwsan Southville dan bdkstan dgn UKM, UniKL, KPTM bangi dan Bandar Baru Bangi dan apartment tu adalah feeehold dan xda status bumi lot.Kajang pula ada pelbagai kemudahan sbb dh mmbgn dan MRT tp congested kajang ni. Pd pndapat tuan mana satu apartment terbaik utk sy beli utk invest?

Reply

258 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 11:45 pm

Betul tu En. Khairil. Freehold dan non-bumi lot lebih mudah dijual.

Saya tak pasti mana terbaik. En.Khairil kena buat kira-kira terperinci. Senaraikan pro & cons setiap option yang ada dulu sebelum buat keputusan. Kalau lokasi dekat MRT tu memang akan hot i.e. banyak permintaan. Paling teruk pun rumah tu boleh disewakan mudah. Samada sewaan tu berbaloi atau tu, itu persolan penting juga kena ambil kira.

Wallahu a’lam.

Reply

259 nizam January 5, 2014 at 10:37 am

salam tuan,
sy bercadang untuk membeli sebuah suite (1 blk, 1 ruang tamu, 1 tandas, 1 blk study) di icity s.alam yang berharga rm 450k dengan keluasan 566kp dan status tanahnya adalah FREEHOLD.. mengikut pemaju berkenaan, rumah berkenaan akan disewa oleh sebuah syrkt hotel ternama dengan ROI dianggarkan 5%-7% sebulan apabila rumah berkenaan siap. rumah berkenaan dijangka siap pada tahun 2017 (sy hanya perlu membayar interest sahaja pada masa skrg). perjanjian dengan syrkt berkenaan adalah selama 5+5thn dan. untuk pengetahuan tuan, sy bekerja dan menetap di terengganu dan hanya bercadang untuk membeli rumah tersebut sebagai pelaburan dan bercadang untuk menjualnya kembali setelah tempoh sewaan tamat kelak.
soalan sy, pada pendapat tuan adakah pelaburan jenis ini berbaloi atau mempunyai risiko? untuk pengetahuan tuan juga, sy akan membeli rumah tersebut secara pinjaman bersama dengan isteri melalui pinjaman bank. kami bekerja sebagai penjawat awam dan belum lg mempunyai rumah sendiri tetapi telahpun membeli tanah untuk dibuat rumah secara pinjaman kerajaan..
harap tuan dapat membantu sy dalam perkara ini..tq

Reply

260 Mohd Zulkifli Shafie January 6, 2014 at 12:03 am

Wslm En. Nizam,

Rumah begitu akan bermasalah bila ekonomi gawat sebab permintaan dia tak banyak macam rumah low cost atau medium cost. Saya perhati ramai property investor suka rumah medium cost dan low cost sebab permintaan sentiasa. Dalam apa keadaan ekonomi sekalipun, permintaan rumah macam tu akan sentiasa ada. Bahkan kalau ekonomi terus, orang yang biasa menyewa kondo mewah pun boleh downgrade ke rumah lebih murah.

Itu pandangan peribadi saya.

Wallahu a’lam.

Reply

261 Shiba Hisham January 5, 2014 at 10:19 pm

Duit yang ada buat beli kereta? And i thought kereta ialah liabiliti. Makin tahun harga kereta makin turun, is it a good advise to spend money on mengumpul kereta banyak2? Dengan harga minyak yang makin naik, tax dan maintenance cost yang tinggi. Sorry, but i dont think that piece of advise is good.

Reply

262 Mohd Zulkifli Shafie January 5, 2014 at 11:57 pm

Puan Shiba refer statement yang mana suruh kumpul kereta banyak-banyak? Saya tak faham persoalan puan.

Reply

263 kadir mokhtar January 6, 2014 at 11:21 am

assalamualaikum…. bole bg link fb tuan Bri???
menarik jugak baca bisnes hartanah ni….

Reply

264 Mohd Zulkifli Shafie January 6, 2014 at 11:29 am

Wslm,

En. Kadir boleh seach “Tuan Bri Pakar Hartanah”.

Reply

265 farizul January 6, 2014 at 3:41 pm

salam encik zul..

saya dah berminat nak membeli rumah apartment berharga rm175k.. rumah second..
dkt dgn tmpt keje, dkt dgn rumah mak.. harga ikut market value…
jika saya beli rumah tu, saya boleh mengeluarkan duit kwsp saya untuk bayar 10% betul kan?? tapi jika guna 1 nama, kwsp bini saya xboleh kuar.. ingat duit kwsp bini nak buat modal renovate rumah skit.. tapi kena buat 2 nama..
rugi x if saya guna 2 nama ? kalau saya nak beli rumah kedua nanti, ada maslah ke??

Reply

266 Mohd Zulkifli Shafie July 14, 2014 at 1:19 am

Wslm En. Farizul,

Had pembiayaan pinjaman 90% hanya 2 buah rumah seorang. Kalau pembelian ni buat atas 2 nama, maksudnya, En. Farizul dan isteri tinggal lagi 2 peluang untuk dapat pembiayaan 90% tu. Kalau nak beli lebih banyak rumah, lebih baik buat 1 nama sahaja.

Wslm.

Reply

267 zul August 19, 2014 at 3:29 am

pada pandangan tuan, Perlukah buat perjanjian melalui peguam lain utk hitam putih, berkaitan rumah tersebut. atau mmg boleh tuntut dimahkamah tnpa penjanjian aka penjanjian mulut je selepas penceraian. Contoh: letak nama isteri, tp suami bayar bulan2.. 5-15 tahun kemudian mereka bercerai.. & rumah tu dah jd milik isteri.. & duit suami confirm burn..

Reply

268 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:32 pm

Salam En. Zul,

Bagi saya tak perlu. Bila berkahwin, saya tak fikir kita kena buat “exit plan” untuk perceraian. Kita kena plan kita akan hidup semati sampai bila-bila. Kalau beli atas nama isteri tapi kita yang bayar, bagi saya kita bersedia serahkan rumah tu kepada isteri. Kalau berlaku perceraian, itu hal lepas perceraian. Jangan plan untuk perceraian.

Wallahu a’lam.

Reply

269 don January 7, 2014 at 12:45 pm

Salam
kalau camni la gayanya
yg susah makin susah la encik oi..
org beli rumah nk dduk bukanye nk cari keuntungan
beli mahal2 pastu sewa plak mahal
adei.
igt gaji org malaysia ni byak sgt ke?
yahudi namanya tu.

Reply

270 Mohd Zulkifli Shafie January 7, 2014 at 2:33 pm

Wslm En. Don,

Oh, ye ke macam Yahudi?

Boleh En. Don terangkan pada saya, apa hukumnya beli rumah? Dan apa pula hukumnya sewakan rumah?

Bukankah dengan jadi tuan rumah kita boleh bantu orang lain dapat tempat selesa untuk berteduh dengan menyewakan pada harga patut? Bukan semua orang nak beli rumah, bahkan ramai orang duduk sesuatu tempat tu untuk sementara jer. Kalau semua orang beli rumah dan tak sewakan, mana mereka ni nak berteduh?

Reply

271 anis January 9, 2014 at 7:12 pm

Salam tuan,
Saya & suami sdg membuat pertimbangan utk membeli rumah di kawasan kuala pilah. Harga rm320k 4 bilik. Kawasan pula berhampiran dgn uitm kampus baru kuala pilah.
Ramai yg tidak menyokong andai kami membeli di situ atas faktor sy mengajar di kajang & suami di cyberjaya. Nnt dh beli rumah, loan dh potong, akhirnya x duduk jg & menanggung hutang. Umur pn baru 30an masih ada ms membina kerjaya di mn2.

Kami pula berpendapat,membeli sbg aset krn ms hadapan pasti kami x mampu nk beli rumah sekitar bangi,kajang @ sekitar hulu langat.andai kata kami x duduk pn masih boleh disewakan kpd pelajar @ pensyarah. Kami mmg dlm dilema. Rumah itu mmg menarik hati kami. Tp suami sy benar2 nakkan rumah tu krn dh x sanggup menyewa & teringin nk umah sendiri. Kadar sewa umah skang masih rm550 jer.

Apa pandangan tuan?

Reply

272 Mohd Zulkifli Shafie January 11, 2014 at 12:49 am

Wslm Pn. Anis,

Kalau rumah tu senang disewakan pada bila-bila masa dan memberikan aliran tunai positif setiap bulan i.e. nilai sewaan lebih besar dari ansuran bulanan, beli jer rumah tu sebab puan tak menanggung bebanan hutang. Penyewa yang “bayarkan”. Tapi kalau rumah tu susah disewakan, kena buat pertimbangan dengan lebih teliti.

Bila buat loan rumah, maksimumkan tempoh pinjaman supaya dapat minimumkan ansuran bulanan bank. Itu cara nak pastikan rumah tu boleh bagi aliran tunai positif. Makin lama makin untung sebab ansuran bulanan tu “fixed”, tapi nilai sewa tu makin meningkat dari tahun ke tahun.

Wallahu a’lam.

Reply

273 hafiz January 12, 2014 at 2:57 am

Salam.

Saya nak minta pendapat dan pandangan saudara.

Saya telah bekerja sebagai kakitangan awam di kedah selama 3 tahun dan masih belum memiliki rumah. Rumah di kedah adlh rumah sewa. Baru2 ni saya terjumpa iklan apartment berharga 350k di bangi menghala ke nilai (berdekatan dengan rumah ibu bapa saya) yg saya rasa nak beli untuk tujuan investment.
Adakah betul keputusan saya ni? Minta panfangan saudara.

Reply

274 Mohd Zulkifli Shafie January 12, 2014 at 8:59 am

Wslm En. Hafiz,

Kalau ada kemampuan, memang bagus beli rumah. Kalau bertukar-tukar lokasi bekerja, kena beli rumah yang senang disewakan. Dan bagi saya, rumah tu mesti kawasan dekat dengan keluarga. In case En. Hafiz kerja jauh, at least ada orang tengok-tengokkan.

Masa umur muda ni bagus beli rumah sewa supaya duit lebihan yang banyak tu selamat dari “kebocoran”.

Dari sudut harga rumah tu, beli rumah yang ansuran bulanannya ringan untuk di bayar. Pendek kata kalau rumah tu tak ada penyewa sekalipun, En. Hafiz boleh bayar ansurannya.

Wallahu a’lam.

Reply

275 hafiz January 12, 2014 at 9:55 am

Terima kasih ats pandangan tersebut. Saya masih keliru lg nk beli ke tak sebab takutkan tiada penyewa jika harga sewa antara rm1200-1500. Ikut pada kiraan sy setelah melwt pemaju projek. setelah diskaun.harga rumah rm330k. Loan yg perlu sy bt adlh 90%.bermakna lbh kurg 300k.jadi ansuran bulanan yg perlu ditanggung rm1400.jika masukkan rm300 utk maintenance. Bermakna tiap2 bulan sy perlu tanggung adlh rm 1700. Adakah saya dalam keadaan untung dgn membeli rumah ni? Walaupun penyewa dpt sewa pd hrga rm1200 je setelah rumah siap pd 2017. Minta pandangan.

Reply

276 Mohd Zulkifli Shafie January 12, 2014 at 4:00 pm

Kalau mengikut kira-kira En. Hafiz rumah tu boleh jadi “bebanan”, maksudnya kena cari rumah lain yang lebih affordable. Pastikan rumah yang En. Hafiz beli tu mampu untuk tidur lena waktu malam.

Reply

277 hafiz January 13, 2014 at 7:50 am

Terima kasih ats pandangan tersebut. Saya masih keliru lg nk beli ke tak sebab takutkan tiada penyewa jika harga sewa antara rm1200-1500. Ikut pada kiraan sy setelah melwt pemaju projek. setelah diskaun.harga rumah rm330k. Loan yg perlu sy bt adlh 90%.bermakna lbh kurg 300k.jadi ansuran bulanan yg perlu ditanggung rm1400.jika masukkan rm300 utk maintenance. Bermakna tiap2 bulan sy perlu tanggung adlh rm 1700. Jika apartment siap 2017 nt, saya hanya dpt sewakan rm1200 dan pd ms sama kena tanggung byr rm1700 bulan2. Adakah saya dalam keadaan untung dgn membeli rumah ni?

Reply

278 Mohd Zulkifli Shafie January 13, 2014 at 8:11 am

Kalau macam tu maksudnya negative cashflow. Rugi. Better cari rumah yang boleh bagi positive cashflow.

Reply

279 rosidah January 13, 2014 at 3:56 pm

assalamualaikum
menarik baca blog ni

sebanrnya saya baru sign purchase aggrmnt.. untuk sebuah kondominium ( rm256k)
2 bilik dan fully furnish.

cadang beli untuk buat investment.. dengan kadar sewa ( Rm800-Rm900) sebulan.
ansuran rumah rm1242 ( means saya kena bayar rm450)..

apa pendapat tuan

Reply

280 Mohd Zulkifli Shafie January 16, 2014 at 7:47 am

Wslm Pn. Rosidah,

Terbaiknya beli rumah yang boleh bagi positive cashflow. Kalau buat housing loan untuk invesment, cara terbaik ialah maksimumkan tempoh pinjaman supaya ansuran bulanan lebih rendah dan kita boleh dapat positive cashflow. Ansuran bank tu tetap, tapi nilai sewa makin lama makin meningkat.

Tapi apapun puan dah beli rumah tu. Mungkin puan terpaksa tanggung negative cashflow untuk beberapa tahun, tapi saya percaya, nilai sewa tu akan naik dan puan dapat generate positive cashflow, insyaAllah.

Reply

281 ahmad January 13, 2014 at 5:33 pm

Salam. Saya baru membaca blog tuan.
Saya ada rumah di Gombak (kini duduk) & kini harga pasaran RM700k (dibeli rm300k baru 3 tahun lepas). Saya masih pening sama ada nak jual sbb sayang tetapi installment bulanann pun ada tunggakkan hampir 2 bulan. Pendapat tuan jika :

a) Jual dan guna duit lebihan dengan pecahan : RM200k (simpan dlm ASB) + RM50k (naik haji termasuk ibu bapa) + RM150k (deposit rumah apartment)
b) Jual dan guna pecahan : RM100k (simpan dlm ASB) + RM200k (bina rumah di kg)+RM50k (naik haji) + RM50k (deposit beli apartment) – ni kena balik terus la…
c) Refinance jer…

Reply

282 Mohd Zulkifli Shafie January 16, 2014 at 7:43 am

Wslm En. Ahmad,

Saya tak pasti apa pilihan terbaik. Ia bergantung kepada perancangan hidup dan matlamat kewangan En. Ahmad. Cuma bagi saya, saya prefer jual rumah tu kalau ianya membebankan dan manfaatkan capital gain untuk gandakan kekayaan dengan beli rumah-rumah sewa yang lain.

Wallahu a’lam.

Reply

283 zie January 15, 2014 at 10:09 pm

salam en zul.

saya dan suami baru sahaja booking landed house di puncak alam yang akan siap dibina pada hujung tahun 2015. rumah tersebut berharga rm462k dan selepas discount berharga rm415800. kami booking dr developer sndiri dgn bayaran sebanyak rm100. developer akan buat 100% utk kami dan kami hanya perlu bayar rm400 lagi masa sign s&p. sekarang ni tgh menunggu loan approve. untuk makluman en zul. gaji bersih kami berdua hanya rm3924. kami nak beli rumah ni pun sebab 0 downpayment selain lawyer pun tak perlu bayar. kami memang tiada langsung duit simpanan untuk bayar 10% untuk beli rumah lain. kami tahu kami telah mengambil risiko dengan membeli rumah tersebut dgn bayaran bulanan sebanyak rm1900 +rm166 insurans.

kami mengambil keputusan membeli rumah tersebut kerana untuk disewakan kepada student uitm puncak alam memandangkan kampus itu akan menjadi kampus induk tak lama lagi. kemudahan seperti tesco pun telah ada. kami bercadang untuk menjual rumah tersebut dlm masa 6-7 tahun nanti supaya kami dpt membeli rumah lain memandangkan kami tiada duit simpanan untuk byr 10% dan duit lawyer. apa yang kami risau sekarang ni takut loan kami tak lepas memandangkan gaji kami sikit.

mohon bantuan en zul. adakah tindakan kami ni betul? dan adakah loan kami approve dengan income kami berdua rm3924 untuk loan sebanyak rm415800?

Reply

284 Mohd Zulkifli Shafie January 16, 2014 at 7:38 am

Wslm Pn. Zie,

Saya tak pasti tindakan beli rumah tu betul atau tak. Bagi saya loan tu terlalu banyak dan terlalu membebankan Pn. Zie dan suami. Bila beli rumah untuk disewakan, puan kena buat kira-kira adakah puan mampu bayar ansuran rumah tu in case tak ada penyewa untuk tempoh at least 3 bulan. Kalau puan mampu, insyaAllah sesuai beli rumah tu untuk investment. Kalau tak, nanti rumah tu jadi “penjara” bagi puan suami isteri.

Wallahy a’lam.

Reply

285 faisal January 17, 2014 at 7:06 am

Salam en zul, sy ada beli aprtmnt kos rendah di ampang utk rumah ke 2. Sy dh byr deposit 10% pd lawyer. Loan sy tlh diluluskan tp drp pjbt tanah sy x layak sbb sy dh ada aptmnt p’tama kos sederhana. Skrg sy tgh usahakan utk m’dptkan loan dr bank yg bole buat 3rd Party dgn menukarkan nama pembeli iaitu wife sy yg x bekerja. Sy ada tnya pd lawyer tu sekiranya bank x terima 3rd party dlm situasi sy, mcmn dgn duit 10% sy. Dia ckp kena tnggu buyer baru utk aptmnt tu baru sy dpt. Adakah betul proses tu en zul? Mohon pandgn en zul Tq

Reply

286 Mohd Zulkifli Shafie January 17, 2014 at 7:47 am

Wslm En. Faisal,

Saya tak arif pasal urusan rumah kos rendah. Tapi yang saya tahu, orang yang dah ada rumah pertama memang tak layak beli rumah kos rendah. Dan syaratnya juga, pendapatan isi rumah (berkahwin / bujang) tak lebih RM2,500 sebulan. Saya rasa prosesnya dah betul tu. Kalau nak kepastian, En. Faisal rujuk Tuan Bri di http://www.tuanbri.com.

Wallahu a’lam.

Reply

287 eina gedzz January 19, 2014 at 8:59 pm

Salam sume..
tq for the info.. but 50% jer..
sbb na ader pendirian sndri.. btul klu bli apartment lg bgs dr landed house but xsesuai utk persekiran utk ank2 berkembang.. na rimas duk flat or apartment.. mmg bukan taste.. tp terus ternag na ckp..na kahwin muda umur 23thn dh kahwin dan dlm mse yg sama br keje 4bulan dh bli umh flat kt damansara.. for investment.. coz duk dgn mak.. n now second house beli pdbumur 27thn landed house sek20 shah alam..alhamdulillah.. myb nk bli one more landed house coming soon.. sbb loan govt xwt lg.. heheh.. just nk kongsi info.. think big..u can get BIG more.. xkn nk menyewa seumur idup kot.. sama je pusing2 balik.. byr sewa dgn byr kat bank lebih kurg jer..
Sharing is caring..

Reply

288 Mohd Zulkifli Shafie January 19, 2014 at 9:28 pm

Wslm Puan,

Tak ada betul, tak ada salah. Ia bergantung pada matlamat dan strategi masing-masing.

Macam saya, saya prefer duduk rumah apartment / condo sebab lebih selamat. Risiko pecah rumah sangat rendah berbanding landed house. Nak tinggal anak isteri di rumah pun senang hati. Landed house agak tak selamat area KL Selangor ni especially kalau isteri jadi suri rumah sepenuh masa. Waktu orang pergi kerja, kawasan kejiranan sunyi sepi dan agak berisiko tinggal di rumah. Kecuali rumah landed yang kawasan kejiranannya memang dikawal ketat.

Wallahu a’lam.

Reply

289 alliea January 22, 2014 at 2:11 pm

assalam tuan zul…

nak mintak pndpt…

sy dan suami merupakan kakitangan awam…
kami bercadang tuk membeli rumah pertama kami….mula2 nya bercadang tuk membeli rumah yang berharga 250k…tapi selepas membaca blog tuan…kami berubah fikirandan bercadang tuk membeli sebuah rumah 2nd fully furnished yg berharga 150k…dan anggaran bayran bulanan dlm rm7++..

memandangkan kami tinggal berasingan/berjauhan…sy tggl dgn family di melaka dan dia tggl di kuarters kerajaan…maka kami bercadang untuk menyewakan ajer rumah tersebut…rate sewa kawasan tersebut adalah ddlm sekitar Rm300-rm400 untuk rumah kosong…biasanya penyewa terdiri drpd student MMU atau UTEM..n kalaufully furnished mgkn harga sewa hanya rm600 plg tggi…

tapi tak kisahlah pasal negatif cashflow itu….sbb sy tau kawasan hartanah situ akan menaik tinggi dlm tempoh beberapa tahun akn dtg…masalahnya skrg kami tgh berfikir samada tuk wat loan dgn bank atau government?n seeloknya 2 atau 1 nama tuk rumah harga 150k nie…mohon bg pndpt….

thanks….

Reply

290 Mohd Zulkifli Shafie January 22, 2014 at 8:43 pm

Wslm Pn. Alliea,

Saya syorkan buat satu nama jer sebab setiap nama cuma boleh dapat pembiayaan perumahan 90% terhad kepada dua rumah jer. Kalau buat satu nama, puan dan suami berpeluang dapat pinjaman 90% hingga 4 buah rumah. 2 buah rumah atas nama suami, dan 2 buah lagi atas nama puan. Tapi kalau puan join nama, maksudnya nanti puan suami isteri cuma terhad kepada 2 buah rumah sahaja.

Pasal negative cashflow tu, saya rasa oleh cover tapi syaratkan puan sewakan rumah tu kepada student mengikut kepala. Jadikan rumah tu sebagai asrama, bukan sewakan sebuah rumah. Strategi macam tu boleh tingkatkan pendapatan sewa, dan yang penting, student pun senang nak sewa. Kalau student tak ada geng untuk menyewa pun, dia boleh sewa rumah tu sebab sewaan mengikut kepala. Itu sekadar cadangan.

Wallahu a’lam.

Reply

291 zulkefli January 24, 2014 at 7:01 pm

Salam Tn,
saya berhasrat nak beli rumah taun ni memandangkan baru berkahwin dan insyallah bln 8 akn menimang cahaya mata yg pertama. ok sy ingat nak beli rumah pertama dgn budget 500-600 sbln. tp sy ada dengar kwn2 bg taw yg ekonomi sekarang tak sesuai utk mmbli rumah malah 2-3 thn dr sekarang ekonomi negara akn lg teruk. masa 2 kerajaan akn naikkn kadar BLR%. so siapa yg beli rumah or yg ada loan ngn bank akn tggung monthly payment lbh tggi dsbbkn knaikan kadar BLR. mohon padangan dr tuan sbb sy bkn org yg mahir dlm bab ekonomi ni.

Reply

292 Mohd Zulkifli Shafie January 26, 2014 at 7:44 am

Wslm En. Zulkefli,

Kalau beli rumah medium cost atau low cost, ia tak terjejas sangat dengan kegawatan ekonomi sebab permintaan sentiasa ada. Rumah tu keperluan asas. Walau gawat macam mana pun ekonomi, orang tetap perlukan tempat tinggal. Untuk pastikan ansuran bank tak terkesan dengan kenaikan BLR, pilih pembiayaan bank yang menawarkan fixed rate (kadar tetap). Ekonomi teruk macam mana sekalipun ansuran tetap sama.

Wallahu a’lam.

Reply

293 faizah February 5, 2014 at 10:24 pm

Sy b’hasrat utk membeli rmh.ini rmh pertama.stlh mengambilkira Pelbagai faktor,sy mempunyai 2 pilihan.
Pilihan pertama-apartment di bukit jelutong. Rmh terpakai tp hrga apartment ini agak mahal.ini krn bkt jelutong tmpt elit.dkt dgn tmpt kerja.

Pilihan kedua-rmh teres jln kebun seksyen 30 shah alam. Rmh besar dan landed.cuma tmpt kurang m’bangun.nak cari rmh landed dgn hrga mampu milik di shah alam,cuma blh dpt dkt seksyen 30.agak jauh dgn tmpt keje dan perlu lalu tol.
Mohon pendapat en zul

Reply

294 Mohd Zulkifli Shafie February 6, 2014 at 7:28 am

Saya syorkan puan tulis atas kertas pro & kontra kedua-dua rumah. Ambil kira sekali kos tol, petrol & masa ke tempat kerja. Bincang dengan suami dan buat keputusan. Saya tak pasti mana pilihan terbaik untuk puan.

Reply

295 Safuan February 6, 2014 at 4:06 pm

Salam En.Zul

Saya berumur 26tahun, mempunyai gaji bersih dalam rm3200 sebulan.. Komitmen saya cuma personal loan rm125 sebulan…. Saya berminat untuk membeli apartment berharga dalam rm60-80k di Bangi untuk tujuan investment….

Masalah nye saya sekarang, adakah betul timing saya untuk start beli rumah untuk investment sekarang dengan pada yang sama saya sedang saving untuk kahwin pada tahun hadapan….. Jika saya membeli apartment rm80k di Bangi dan membuat rm100k loan… berapakah cash in hand yang saya perlu ada, sebagai contoh saya berminat dengan apartment yang di advertise di Mudah.my berharga 80k ini? Adakah berbaloi dengan situasi saya sekarang?

Reply

296 Mohd Zulkifli Shafie February 6, 2014 at 8:52 pm

Wslm En. Safuan,

Kalau beli untuk disewakan, dan sewaannya melebihi ansuran bank, memang berbaloi. Beli rumah yang boleh bagi positive cashflow ni tak menjejaskan simpanan kita sebenarnya (bahkan boleh tambahkan simpanan) sebab ansuran bank tu boleh cover dengan duit sewaan. Seolah-olah penyewa bayarkan ansuran bank untuk kita.

Kalau nak beli rumah, secara umumnya kena ada cash in hand 15% dari nilai rumah tu untuk bayar deposit, yuran lawyer, S&P dsb. Tapi kalau boleh dapat rumah (sub-sale) bawah market price, boleh dapat extra cash sebenarnya.

Wallahu a’lam.

Reply

297 safuan February 7, 2014 at 10:06 am

Jika la, harga rumah tu rm80k, saya mampu dapatkan discount dari owner jadi rm75k saja…. saya buat loan rm100k (disebabkan minimum loan rumah sekarang rm100k)….

Jadi, dengan “trick” sebegitu, adakah ia mampu cover semua cost 15% tersebut? ataupun sebahagian dari 15% tu?

3% booking + 7% snp… adakah itu termasuk dalam 15% tersebut?

Reply

298 Mohd Zulkifli Shafie February 7, 2014 at 11:57 am

InsyaAllah boleh cover. Ada satu buku pelaburan hartanah yang cerita pasal tu bertajuk “Pelaburan Hartanah Tanpa Modal”, tulisan Tuan Saufi Karim. En. Safuan boleh cari buku tu.

Reply

299 imi February 8, 2014 at 7:13 am

salam en.zul..
saya nak bercadang nk beli teres 2 tingkat harga rm278k di klantan sedangkan sy bekerja d johor,, adakah berbaloi untuk di sewakan, sewa kawasan 2 paling tinggi 600-700 je, loan sy potong rm1500 sbulan,, mohon pandangan tuan…..

Reply

300 Mohd Zulkifli Shafie February 8, 2014 at 8:36 am

Wslm,

Kalau ikut kira-kira tu, memang tak berbaloi.

Reply

301 imi February 8, 2014 at 1:21 pm

terima kasih tuan,,

Reply

302 nora February 10, 2014 at 7:21 pm

saya setuju dengan apa yang diperkatakan diatas. Rumah kos rendah ada banyak masaalah. Parkir tak cukup. Lori besar pun masuk juga. Penghuni pun huru hara. Jiran atas buang sampah bagaikan tidak ada peraturan dan undang undang. Berjalan, hentak kaki, jika jiran atas benci jiran bawah, ambil tukul pukul sesuka hati. Rumah Kos Rendah tidak ada undang undang dan warganya tidak ada peraturan. Anak anak disitu pula jahat. Ada yang tidak bercampur gaul dengan kanak kanak disitu, tetapi yang berluasa amatlah nakal dan jahat. 9 tahun mulai merokok. Ibu bapa tidak hirau pun. Belasan tahun mulai belajar menjadi pencuri, bermula dengan mencuri motosikal lepas tu masuk kereta orang dan curi barang. Ramai juga yang membuli ibu ibu tunggal (yang buli itu adalah bapak bapak orang). Kesian mereka. Pada siapa mereka nak mengadu.

Reply

303 yana February 11, 2014 at 3:49 pm

Salam En Zul,

Saya tgh berkira2 ntok beli rumah subsale…budget sy dlm RM70,000..tu je yg mampu setakat ni…beli ni untuk investment, bg sewa…
tgh survey2 ni..jumpe 2 pilihan

1. Kat kajang, lokasi strategik sbb MRT nti…freehold, tp Lost cost nye rumah, n gaji saya more than 2500, but according to agent, dia ckp okay…gaji bole up to 5K…btol ke?
2. Kat Puncak Alam, UITM student tgh sewa..tp Leasehold, expired 20889…

Kalau ikot pandangan Tuan, yang mn satu patut sy pilih..?

terima kasih

Reply

304 Mohd Zulkifli Shafie February 11, 2014 at 7:28 pm

Wslm Pn. Yana,

1. Kena cek requirement terbaru kerajaan tentang rumah low cost. Setahu saya pun memang RM2,500 ke bawah.

2. Leasehold pun tak ada masalah cuma kurang permintaan bila kita nak jual balik nanti. Tapi kalau untuk disewakan, memang tak ada masalah.

Saya tak pasti yang mana terbaik bagi puan. Puan tulis atas kertas pro & cons setiap option. Dan pilihlah yang mana terbaik.

Reply

305 pijol March 3, 2014 at 2:50 pm

Salam En. Zul,

Minta nasihat, Saya ada beli rumah area flora damasara low cost apt RM 82K.
Booking sudah dibayar dlm rm2k@2% dan kemudian agent mark-up pulak rumah tu sampai RM100k utk submit ke bank.

Persoalannya, perlukan saya membayar balance 8% pada peguam s&p setelah bank meluluskan 90% @90K drpd nilai pinjaman. TERIMA KASIH kerana tunjuk ajar.

Reply

306 Mohd Zulkifli Shafie March 3, 2014 at 4:29 pm

Wslm En Pijol,

Saya tak pasti kenapa ejen buat macam tu. En Pijol kena bincang dengan ejen. Tapi saya rasa ejen tu cuba dapatkan loan lebih tinggi supaya terus dapat cover kos2 berkaitan dan En Pijol tak perlu keluarkan duit sendiri.

Wallahu a’lam.

Reply

307 zul August 19, 2014 at 4:05 am

terima kasih tuan..
sebenarnya mmg ejen tu markup utk cover cost peguam s&p dan peguam bank. tp bila diskus balik dgn ejen & pegawai bank yg uruskan loan, sy suruh dia kurangkan loan tu.. alhamdulillah.. dpt le kurang sket.. monthly pon xde lah cecah 500.. skrg ni plak sangkut kt SUK, sbb mereka lembab keluarkan surat yg pemaju nak.. apa yg menyebabkan mereka lembab buat keje pon sy taktaw.. nnt sy update lg..t.k

Reply

308 Hamba Tajdid March 4, 2014 at 3:27 pm

Sudah-sudah la….jgn la dibicarakn sgt bende2 ni…anta ni baik, dr org yg baik-baik…dr wajah pn tampak tenang……rugi klu anta asyikkkk dgn bende ni je……

Reply

309 Mohd Zulkifli Shafie March 4, 2014 at 6:29 pm

Kat mana yang rugi membincangkan tentang kewangan dan kekayaan Tuan Hamba Tajdid?

Reply

310 Azwan March 7, 2014 at 10:04 am

Assalammualaikum tuan,

baru terbaca blog tuan, amat menarik & penuh info, tq tuan.
just nak mintak pandangan tuan. saya dulu tak terpikir untuk melabur & mmg berhajat untuk settle down tinggal di kl shj. so, saya dah beli rumah landed teres 2 tingkat beharga +-RM 220k dalam 5 tahun lepas di KL. memang betul, sy takde duit lebihan untuk melabur sebab komitmen bayar rumah & kereta.

lepas baca blog tuan, terbuka hati untuk melabur. berbaloikah sy buat refinance rumah landed sy nie & buat modal untuk melabur samada melabur untuk rumah untuk disewakan or melabur emas. memandangkan nilai rumah saya sekarang ini dah naik ke +-RM500k, rasanya tiada masalah untuk buat refinance. sebenarnya sy lebih berminat dengan pelaburan emas, tetapi nak buat perbandingan dahulu dengan perlaburan rumah memandangkan pelaburan emas memerlukan modal dan pelaburan rumah untuk disewakan perlukan sy untuk buka akaun loan yg baru.
terima kasih tuan…….

Reply

311 Mohd Zulkifli Shafie March 7, 2014 at 10:22 am

Wslm En. Azwan,

Kelebihan hartanah ialah kita boleh memanfaatkan pinjaman. Kelebihan emas ialah ia aset yang sangat cair. Masing-masing ada kelebihan.

Kalau refinance rumah untuk labur dalam hartanah saya rasa berbaloi. Kalau nak beli emas, saya syorkan guna duit simpanan jangka panjang jer. Tak perlu buat loan.

Wallahu a’lam.

Reply

312 ika March 8, 2014 at 4:44 am

Assalamualaikum tuan zul,
Bersyukur trjumpa blog tuan ni. Baca komen dr mula smpi habis. Byk ilmu yg sy dpt. Sy nak minta pendapat tuan, sy bekerja sndiri dan suami govt. Pndapatan per month lbih kurg 11k. Berminat nak beli rumah banglo 2 tgkat kluasan 50 × 90 utk rumah prtama kami dgn buat joint loan harga rm430k bumi lot. Monthly lbih kurang 2k. Kwsn rumah tu brdekatan dgn 3 buah skolah n satu shopping mall. Adakah berbaloi utk kami beli sbg investment. Kami brdua brusia 27thun. Brcadang mnjual rumah slps 5-10tahun. Mohon pendapat tuan yg lbih arif.

Reply

313 Mohd Zulkifli Shafie March 8, 2014 at 9:28 am

Wslm Pn. Ika,

Kalau nak duduk sesuatu tempat at least 5 tahun, memang sesuai beli rumah kata Pakar Kewangan Azizi Ali. Saya rasa ianya berbaloi. Wallahu a’lam.

Reply

314 hakim March 10, 2014 at 1:30 am

Salam. Bagus tulisan dan info yg diberikan.

Mohon pendapat En.Zul.
Sy sudah beli rumah semi-d yg belum siap yg bernilai 250k
dgn menggunakan pinjaman kerajaan.
Setelah siap, nilainya menjadi 350k.
Adakah sy boleh menjual rumah ini?
Jika boleh, apakah prosedur yg patut dilakukan?

Terima kasih.

Reply

315 Mohd Zulkifli Shafie March 10, 2014 at 5:44 pm

Wslm En. Hakim,

Kalau tak nak duduk rumah tu, boleh jual dan ambil keuntungan. Tapi cukai RPGT untuk 3 tahun pertama 30% daripada keuntungan. Wallahu a’lam.

Reply

316 Ahmad Afif March 11, 2014 at 11:13 pm

salam, tuan zul.

terima kasih atas semua info yang bagi saya sangat berguna.

saya ada soalan, saya masih lagi seorang pelajar, bagaimanakah caranya saya hendak memulakan membeli rumah? kerana nak minta loan bank perlu kepada payslip dsb.

kedua, tuan boleh cadangkan bank2 yang bagus untuk saya gunakah khidmat mereka?

terima kasih tuan.

Reply

317 Mohd Zulkifli Shafie March 12, 2014 at 6:54 am

Wslm En. Afif,

Untuk dapatkan pinjaman, kena ada sumber pendapatan. Kalau pendapatan tu bank rasakan mampu untuk bayar balik loan, baru bank akan luluskan. Kalau belum ada sumber pendapatan, pelaburan paling penting ialah ILMU. Ambil sedikit masa baca buku-buku pelaburan hartanah dan belajar memulakan bisnes sendiri. InsyaAllah ia lebih berbaloi.

Reply

318 Siti Nuraini March 16, 2014 at 12:24 pm

Alhamdulillah.. Bersemangat betul baca post ni.. Insha Allah ada rezeki lebih sy juga mesti gerak.. =)

Reply

319 Mohd Zulkifli Shafie March 16, 2014 at 1:30 pm

Alhamdulillah..

Reply

320 azwan March 26, 2014 at 11:18 pm

saya bercadang hendak membeli rumah dengan harga 138k.. saya tak pasti pinjaman mana yang perlu saya guna samaada kerajaan atau swasta.. saya layak buat pinjaman kerJaan 300k lebih…

Reply

321 Mohd Zulkifli Shafie April 19, 2014 at 8:20 am

Secara umumnya, cari pinjaman yang “interest” lebih rendah.

Reply

322 lowkey April 22, 2014 at 5:34 pm

Salam Tuan,

Saya ada baca buku Faizul Ridzuan tu dan ada belajar ttg cara nak beli sub sale dgn low or zero down payment. Tapi masih kurang jelas. Saya nak beli sub sale dgn harga di bawah market value. Katakan owner mahu jual rumah itu RM200k dan bank value rumah tu pada kadar RM220k, kita akan untung dalam RM20k which is 10% dari down payment rumah tu.

Persoalan saya boleh ke jika saya deal dengan owner rumah tu untuk bayar low down payment dan bayar selebihnya gunakan extra RM20k tu?

Sebab saya tak cukup cash untuk bayar 10% down payment untuk harga rumah RM200k sebelum sign S&P.

Mohon bantuan Tuan.

Terima kasih

Reply

323 Mohd Zulkifli Shafie April 22, 2014 at 6:26 pm

Wslm tuan,

Boleh negotiate dengan owner. Untuk kurangkan bayar down payment, dalam S&P tu tulis harga RM220k. Kalau bank luluskan loan 90%, maksudnya bank akan bagi loan RM198k. Tuan cuma perlu bayar down payment RM2k (RM200 – RM198k).

Wallahu a’lam.

Reply

324 lowkey April 23, 2014 at 4:54 pm

Terima kasih atas jawapan Tuan.

Maksudnya bank tak tahu yang sebenarnya saya deal dengan owner hanya RM200k? Owner tahu yang saya dapat loan hanya RM198k dan kami cuma ada persetujuan untuk letakkan harga RM220k sebagai ‘replika’ hanya di S&P?

Mohon penjelasan. Terima kasih.

Reply

325 Mohd Zulkifli Shafie April 23, 2014 at 6:42 pm

Betul tu. Bank akan berdasarkan kpd S&P. Jangan bagi tahu bank “secret deal” ni. :)

Reply

326 lowkey May 2, 2014 at 4:53 pm

Tapi Tuan, bukankah bank hanya lepaskan loan kita jika kita ada perjanjian mengatakan kita telah membayar 10% down payment sebelum sign S&P?

Dan, ada ke owner rumah yg mahu perjanjian yg sebegitu? Rata-rata semua nak full payment 10% :(

Reply

327 Mohd Zulkifli Shafie May 3, 2014 at 12:17 pm

Itu boleh negotiate dengan penjual dan tanpa pengetahuan bank. Sesetengah developer pun ada yang buat macam tu supaya pembeli tak perlu keluar sampai 10% dari harga belian.

Reply

328 lowkey May 12, 2014 at 9:08 am

Terima kasih Tuan,

Saya ada consult dengan Mortgage consultant tentang berapa jumlah pinjaman yang saya boleh lepas jika pendapat nett saya RM2,500.

Adakah bank akan tengok jumlah simpanan kita untuk luluskan 90% loan tu? Jika ya berapa jumlah simpanan minimum yang perlu saya ada di bank untuk kukuhkan pinjaman?

Untuk pengetahuan Tuan saya berumur 25thn dan tidak ada apa2 komitmen bank lain. Record bank saya clean.

Mohon bantuan.

Reply

329 Mohd Zulkifli Shafie May 12, 2014 at 10:11 am

It’s ok tuan.

Bank akan consider berdasarkan jumlah pendapatan dan Debt Service Ratio (peratusan hutang berbanding pendapatan). Asasnya, itu jer.

Reply

330 lowkey June 24, 2015 at 9:28 am

Salam Tuan, saya ada persoalan lg ttg “mark-up” loan ni. Katakan owner mahu jual rumah RM100k, dan bank value is RM140k. Saya nak mark up S&P supaya jadi RM115k (90% loan is RM103,500). Bolehkah saya dpt pinjaman dr bank 100% kerana bank value ialah RM140k? Atau mmg bank akan bg 90% juga dr RM115k? kalau begitu, ada lebihan sekitar RM3,500 dimasukkan kpd owner selepas disburse. Maksudnya, owner kena beri pada saya balik RM3,500 tu kan? Jika ikutkan perjanjian ni, saya tak perlu keluarkan 10% downpayment kerana dah dicover oleh mark up tadi kan?

Minta penjelasan. Thank you tuan.

Reply

331 Mohd Zulkifli Shafie June 25, 2015 at 4:44 am

Wlsm tuan,

Boleh. Tapi kena ada agreement tambahan yang lain, dan kena bincang dengan laywer yang sediakan S&P Agreement tu. Dan perkara ni kena diam-diam. Pihak bank tak boleh tahu.

332 azni May 2, 2014 at 9:28 pm

Byak ilmu ttg pembelian rumah sy pelajari dr blog ni.
Nk tya pd en zul ckit ni..klu kita nk beli rumah loan krjaan bagusnya
Wat 25 tahun ke 30 thun.hg rumah 90k je…
Mohon en zul bg idea

Reply

333 Mohd Zulkifli Shafie May 3, 2014 at 12:14 pm

Alhamdulillah..

Kalau beli untuk duduk, pendekkan tempoh. Kalau untuk invest, panjangkan tempoh untuk jana positive cash flow.

Reply

334 Azizi May 1, 2014 at 12:38 am

Assalamualaikum En. Zul,

Saya baru terjumpa blog Tuan. Amat menarik & saya dah baca topik nie & semua komen yang diberi. Saya telah mempunyai 2 buah rumah & isteri(tidak bekerja) satu buah rumah. Baru2 ini saya beli sebuah low cost apartment daripada abang saya tanpa melalui lawyer(hanya bayar tambahan & sambung bayar bulan2). Baki loan dalam RM30k, bulanan RM300 & sewa sekarang RM500.Market Value skrg RM90k.

Saya ingin menukar nama rumah tersebut bagi mengelakkan sebarang masalah di masa hadapan. Saya dalam dilema samada untuk membuat loan rumah(70%) atau personal loan. Saya bimbang sekiranya loan rumah itu atas nama saya, menyebabkan saya sukar untuk melabur lagi (90% loan) untuk rumah yang seterusnya.

Sekiranya saya ada RM30k cash, apa tindakan sewajarnya?

Minta pandangan En Zul.

Terima kasih,
Azizi Ali,
Kajang

Reply

335 Mohd Zulkifli Shafie July 14, 2014 at 1:16 am

Wslm En. Azizi,

1. Low cost apartment hanya boleh dibeli oleh mereka yang berpendapatan isi rumah RM3,500 ke bawah (kalau di Selangor) dan belum pernah memiliki rumah. Kalau dah ada rumah, memang tak boleh beli rumah tu. Saya risau rumah tu tak boleh dipindahmilik atas nama En. Azizi.

2. Saya rasa, kalau nak lepaskan masalah tu, En. Azizi terus jual rumah tu kepada sesiapa yang layak. Secara dokumentasinya, urusan jual beli tu adalah antara pemilik lama dan pembeli baru tu nanti. En. Azizi bagi sedikit bayaran kepada pemilik lama, dan cash out keuntungan dari jual beli tersebut.

Wallahu a’lam.

Reply

336 Haniff June 24, 2015 at 9:34 am

Maaf tumpang tanya, adakah jika rumah low cost itu telah lebih 10 tahun boleh dibeli oleh sesiapa pun jika di selangor?

Reply

337 Mohd Zulkifli Shafie June 25, 2015 at 4:42 am

Saya tak pasti En. Haniff. Cuba tanya ejen hartanah.

Reply

338 ali imran May 2, 2014 at 11:44 am

As salam..Saya ada rumah landed di JB kalau disewakan dlm rm 650..kalau jual harganya sekitar rm 200k..jika hasil jual rumah saya simpan di tabung haji..keuntungan dlm 6.5%…so setahun saya dpt income rm13k…klu sewa income setahun dlm rm7.8k x termsk maintenance cost…. berbaloi kah kalau saya jual…pastu cari modal beli lg landed house…sewakan…jual slps 5 tahun (utk elakkan tax)…wassalam. .

Reply

339 Mohd Zulkifli Shafie July 14, 2014 at 1:01 am

Wslm En. Ali Imran,

Pada saya, simpan kekayaan dalam bentuk aset fizikal lebih berbaloi. Walaupun rumah tu mungkin sewaan cuma RM7.8k sahaja setahun, tapi bila ditambah dengan kenaikan harga rumah tu, saya rasa lebih besar daripada dividen Tabung Haji. Dan sewaan rumah biasanya boleh ditingkatkan samada dengan jadikan rumah tu sebagai semi-furnished atau fully-furnised, atau sewakan mengikut bilik.

Apa2 pun. En. Ali lebih faham tentang marketability rumah tersebut. Kena buat kira-kira secara terperinci sebelum buat keputusan.

Wallahu a’lam.

Reply

340 wan am May 3, 2014 at 3:45 am

Slm.. sy nk tanya pndpt… klu sy br sgn agreemnt bli rumah banglo harga 370k.. siap cf grill… kipas dh psg tunggu langsir je nk siap tp rasa nk jual blk rumah tu mcmn.. sbb beli terburu2 tetiba rs jauh pulak nak berulang ke tmpt krja.. apa pndpt tuan… boleh batal ke agreemnt

Reply

341 Mohd Zulkifli Shafie May 3, 2014 at 12:21 pm

Wslm. Saya tak pasti. Cuba bincang dengan penjual.

Reply

342 Amir Asyraf May 4, 2014 at 8:56 pm

Salam En Zul
Saya berumur 19tahun student lagi. Saya ada buat site income dgn business mak saya, pendapatan saya rm1000 sebulan mak saya kasi. Saya ada modal rm20k.. saya berminat untuk buat investment beli apartment..En Zul boleh bagi cadangan dkt saya kalau saya mahu bermula menjana pendapatan passive income ?

Reply

343 Mohd Zulkifli Shafie July 14, 2014 at 12:05 am

Wslm En Amir,

Kalau nak buat property investment, kita mesti ada sumber pendapatan tetap samada kerja atau berniaga sendiri. Bank perlukan dokumen yang membukti kemampuan kira bayar balik pinjaman tu.

Jadi kalau En Amir beli rumah, kena beli atas nama mak. Nanti dah bekerja baru boleh beli atas nama sendiri.

Saya syorkan En Amir baca buku Wa Tak Faham, tulisan Faizul Ridzuan. Saya yakin, buku sangat membantu.

Reply

344 izzatnaqib May 7, 2014 at 9:36 am

berapa bilangan bilik bagi sebuah apartmen yg sesuai untuk dibeli pada peringkat awal ni ye? 3 bilik dan 2 bilik air ok x? berapa pula kadar bayaran bulanan untuk apartmen mcm ni?

Saya budak baru belajar :)

Reply

345 Mohd Zulkifli Shafie May 7, 2014 at 11:41 am

Standard 3 bilik, 2 bilik air. Harga tu bergantung tempat dan jenis apartment tu. Harga sekitar RM100,000 – RM250,000. Ansuran bulanan bergantung jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman. Saya anggarkan ansuran dalam RM800 – RM1,300.

Reply

346 Amir Asyraf May 7, 2014 at 5:27 pm

Salam En Zul
nak tanya, saya baru berumur19 student lagi, saya berminat nak melabur dalam hartanah jadi bagaimana kalau saya ingin memulakan dgn modal 20k dan pendapatan saya 1200 sebulan bolehkah saya membeli sebuah unit apartment untuk dijadikan investment?

Reply

347 Mohd Zulkifli Shafie May 7, 2014 at 6:12 pm

Wslm En. Amir,

Saya rasa kena tingkatkan pendapatan dulu baru senang dapat pinjaman bank untuk beli rumah. Bagi saya pendapatan RM1,200 tu terlalu kecil untuk melabur hartanah. Saya syorkan fokus dulu bina bisnes sendiri. Bila pendapatan besar, pelaburan yang jadi lebih mudah, insyaAllah.

Reply

348 Norlela May 10, 2014 at 5:02 pm

Salam En Zul,

Apa pendapat en Zul berkenaan “property bubble burst”?

Sekiranya ia berlaku di Malaysia, kemungkinan skrg bukan waktu yg sesuai untuk beli rumah kerana harga property sgt tinggi buat masa ini.

Reply

349 Mohd Zulkifli Shafie May 10, 2014 at 6:11 pm

Wslm Pn. Norlela,

Setakat observation saya, property mungkin akan turun sikit sebab:

1. Kerajaan naikkan cukai RPGT. Cukai yang tinggi dikenakan bagi sesiapa yang jual dalam tempoh 5 tahun pemilikan. Ini akan membuatkan aktiviti “flipping” oleh pemain hartanah di kurangkan.

2. Bank Negara tinggikan kadar interest BLR. Maksudnya, caj pinjaman jadi lebih mahal, ansuran jadi lebih tinggi. Maka, makin kurang kemampuan orang membuat pinjaman.

3. Syarat membuat pinjaman diperketatkan. Maksudnya, nak buat pinjaman sekarang tak semudah dahulu. Nak buat refinancing pun saya dengar dah semakin susah.

Bila berlaku ketiga-tiga faktor ni, maksudnya permintaan hartanah jadi semakin menurun, dan pemilik hartanah mungkin tak dapat jual pada harga yang lebih mahal. Maka kenaikan harga hartanah akan jadi perlahan untuk beberapa tahun akan datang.

Bila ini berlaku, yang akan jadi ‘raja’ ialah sesiapa yang mempunyai kewangan yang kukuh. Cash is king.

Saya tak fikir property bubble akan berlaku seteruk sub-prime crisis di US. Bila berlaku property bubble, maka yang akan terjejas teruk ialah property yang high-end seperti condominium dan landed house. Bagi rumah medium cost, bagi saya tak ada masalah sebab apa pun keadaan ekonomi, orang tetap perlukan tempat tinggal. Dan ekonomi tak begitu rancak, permintaan rumah medium cost akan sentiasa ada, bahkan mungkin akan meningkat.

Jalan yang selamat bagi saya, invest pada rumah-rumah medium cost, dan gunakan strategi cash flow. Beli untuk disewakan.

Itu sekadar pandangan saya yang tak begitu pakar tentang hartanah.

Wallahu a’lam.

Reply

350 Norlela May 11, 2014 at 6:49 am

Salam En Zul,

Terima kasih atas pencerahan property bubble burst.

Reply

351 che rosnah May 15, 2014 at 12:34 pm

Assalamualaikum. Saya inginkan pandangan tuan. Saya ada sebuah rumah di kuantan bayaran bulanan rm550. Saya org kedah dan saya tidak berhasrat utk menetap di kuantan selepas pencen. Mungkin saya akan menetap di kedah slps pencen. Tahun depan saya ingin berpindah ke KL ikut suami. Saya ingin jual rumah tersebut, menyewa di KL kawasan setiawangsa yang memang tinggi sewaan tetapi dekat dgn tempat kerja dan membeli rumah atau apartment lain di KL untuk disewakan. Saya tak pasti tindakan ini betul atau tak jadi saya perlukan nasihat drp tuan. Terima kasih.

Reply

352 Mohd Zulkifli Shafie May 15, 2014 at 10:03 pm

Wslm Pn. Che Rosnah,

Kalau ikut Azizi Ali (antara pakar hartanah) katanya, masa sesuai untuk beli rumah disesuatu tempat bila kita akan menetap disitu dalam tempoh at least 5 tahun. Mungkin jual rumah kuantan dan beli di KL satu plan yang bagus.

Wallahu a’lam.

Reply

353 mohd raji aziz May 18, 2014 at 6:38 pm

Asssalamualaikum..Sya ingin membeli rumah landed di nilai 3.dgn menggunakan pinjaman bersama isteri saya..Cuma ingin mengetahui pecahan mrta yg terbaik mrta memandangkan nasihat bank adalah pecahan 50%:50%. Adakah jika mrta 100% kepada saya lebih baik. Dapatlah kiranya pencerahan dari pihak tuan.tkasih

Reply

354 Mohd Zulkifli Shafie May 18, 2014 at 11:59 pm

Wslm En. Raji,

Bagi saya, ia bergantung kepada siapa yang menanggung rumah tu. Kalau En. Razi seorang yang tanggung bayaran rumah tu, letak atas nama En. Razi sahaja. Kalau 50:50, MRTA pun sepatutnya 50:50. Kalau salah seorang meninggal, mana-mana pihak tak menanggung beban yang ditinggalkan oleh si mati.

Wallahu a’lam.

Reply

355 Syafiq May 21, 2014 at 5:25 pm

Salam En. Zul

Saya mahu minta pandangan atau nasihat. Saya baru berumur 24 tahun dan sedang merancang untuk membeli rumah pertama atau landed housed di daerah dalam Johor pada harga below 100k. Adakah berbaloi untuk saya beli rumah tersebut?
Dalam perancangan saya, saya tak akan duduk sini untuk jangka masa panjang dan rancang untuk sewakan pada masa akan datang. Ini kerana kawasan disini adalah kawasan berdekatan industri dan potensi untuk disewakan tinggi.

Saya minta nasihat dr tuan berbaloikah saya beli rumah tersebut pada umur skrg?

Terima Kasih

Syafiq

Reply

356 Mohd Zulkifli Shafie May 21, 2014 at 7:05 pm

Wslm En. Syafiq.

Kalau rumah tu menang postensi senang disewakan, beli jer tak ada masalah. Kalau tak duduk pun nanti, boleh disewakan, insyaAllah.

Reply

357 sazila June 15, 2014 at 10:34 am

Asssalamualaikum..sya nak tanya pendapat , sya join loan dgn suami beli rumah semi D dengan harga 200k pd tahun 2010..10%dp..bulan2 dibayar o suami rm1020 sebulan dlm masa 25 thun…lately sya ad terpikir nak beli rumah teres yg harga 80k ats nama sya sendiri.utk disewa..gji sya bersih 2130 sbln…persoalanya..adakah bank akan lulus loan sya, memandangkn sya da join loan dgn suami sblm nie…

Reply

358 Mohd Zulkifli Shafie June 15, 2014 at 1:41 pm

Wslm Pn. Sazila,

Berapa banyak bank boleh bagi pinjaman tu bergantung sejauh mana komitmen hutang kita berbanding dengan pendapatan. Ia diistilahkan sebagai Debt Service Ratio (DSR). Untuk faham pengiraan DSR, saya syorkan puan baca artikel Pakdi di link http://www.pakdi.net/cara-kira-debt-service-ratio-dsr/ . InsyaAllah puan boleh kira sendiri samada loan baru tu boleh lulus ataupun tak.

Wallahu a’lam.

Reply

359 gapo June 27, 2014 at 12:03 am

Saya beli rumah (jual & bina) dengan 10% diskaun jadi saya tak keluar apa2 duit untuk downpayment. Loan saya tiada lock-in period. New launches di kawasan saya kemudian dijual dengan harga jauh lebih tinggi (land area/builtup besar sikit). Kalau dah siap nanti, saya anggar ada untung 150k (x tolak CKHT sebab nak apply exemption once in a lifetime) kalau tolak harga jualan (anggaran) dengan hutang bank. Soalannya, bila rumah tu baru siap, saya baru bayar interests sahaja.. macam mana saya nak taw berapa interest bank charge untuk early settlement (tanpa tanya pegawai bank).. ada formula ke?

Reply

360 Mohd Zulkifli Shafie June 27, 2014 at 7:33 am

Saya tak pasti tentang interest. Kena semak dengan pegawai bank juga rasanya.

Reply

361 orang kampung June 30, 2014 at 3:48 pm

salam tuan, berjam jam saya baca artikel termasuk dgn komen2 ni sekali (separuh sahaja xlarat nk habiskan semuanya) .. terima kasih, byk input yg saya dpt melalui pembacaan ni. semoga tuan dan “komen”ers dapat meneruskan perkongsian dan penulisan sebegini..

sy ade bnde tny sbnrnye, nk minta pendapat tuan mengenai financial mngment sy. serba sedikit sy beritahu background sy.. sy baru keje, gaji dlm 3100 termasuk epf, umur 24 dan ade mak,.. kalu ditolak semua kos sebulan saya, ada la tinggal dalam 1500… kos hidup sy tinggi jugak sbnrnye

sy berhasrat nk beli umah lelong sbnrnye dlm kadar 40k kebawah dan sewakan… bole guna loan perumahan ke? atau lebih baik guna personal loan? memandangkan saya dah buat personal loan 70k (installment sbyk 778 sebulan 10 years) ….sbb skrg ni sy xde komitmen lg, darpada sy beli kete, baik sy byr loan umah tu, dan mane tahu bole mdtgkan positive cash flow…kan? betul ke ape sy ckp ni?haha….. tuan sarankan pada saya x beli rumah lelong ni?

selepas sy beli, sy bercdg nk renovate dan sewakan… berapa tempoh kita bole jual balik rumah ni ye? andai nye, saya bercadang nk guna capital tu untuk beli rumah idaman sy atau berkahwin ke kalau da ade jodoh nanti..

sy xtahu la tuan bole bg cadangan x pada backup plan sy ni, sy bercadang nk letakkan sebahagian personal loan sy pd 1 biz ni, namenye z3 marketing… insyaAllah, dlm 20k, sebulan sy akan diberi elaun sbyk 800 untuk berniaga, tapi oleh kerana sy bekerja, sy amik pendekatan, terima elaun shj setiap bulan… ini pun sbb untuk cover loan sy sbyk 778 tu… tuan rasa wajar x sy amik pendekatan ni? atau andai sapa2 tahu dan lebih arif pasal ni… sbb risau jugakan kalu terjadi apa2

terima kasih banyak2 tuan2/puan2 krn membantu…

Reply

362 Mohd Zulkifli Shafie July 3, 2014 at 8:43 am

Wslm tuan,

1. Beli rumah lelong pun boleh buat housing loan.

2. Kalau financing kecil, buat personal loan pun boleh sebab had financial housing 90% hanya layak untuk 2 buah rumah sahaja. Kalau beli rumah murah, pakai personal loan dulu pun ok.

3. Betul, beli rumah dulu lebih baik kalau tak ada keperluan beli kereta. Especially rumah yang boleh bagi possitive cashflow.

4. Rumah lelong boleh beli, tapi kena ada ilmu. Rumah lelong walaupun nampak murah, banyak lagi kos tersembunyi yang kita kena tahu contohnya maintenance yang tertunggak dsb. Saya syorkan tuan baca dulu buku panduan beli rumah lelong. Ada jual di kedai buku. Google pun boleh.

5. Rumah boleh jual bila-bila masa. Tapi proses jual beli paling cepat pun settle dalam masa 3 – 6 bulan (kalau freehold). Kalau leasthold, mungkin dalam 9 bulan baru settle. Kalau jual kurang dari 5 tahun pemilikan, ada cukai hartanah RPGT atas keuntungan kenaikan harga rumah tu.

6. Kalau letak duit pada satu company, lepas tu dia bagi income bulan-bulan, itu biasanya skim cepat miskin. Kalau dinamakan bisnes, maka ada produk yang kita beli, dan produk tu kita jual pada customer. Itu baru nama bisnes. Hati-hati. Jangan letak duit dalam mana-mana pelaburan yang kita tak tahu hujung pangkalnya.

Wallahu a’lam.

Reply

363 orang kampung July 3, 2014 at 11:08 am

Tuan, terima kasih banyak2 diatas nasihat dan tunjuk ajar..
lepas ni sy cuba aplikasikan..

Reply

364 zul August 19, 2014 at 4:33 am

tuan, sy nak tahu jugaklah.. bolehkah berikan duit pd pembida rumah lelong.. supaya mereka tak jadi bida rumah lelong tersebut..
cth:Si X ingin beli harga rumah lelong 45k, 5 orang pembida tak termasuk si X ni, die kasi 2k seorang, so 2Kx5 orang = 10K. Harga rumah lelong jd 10k+45K = 55K. Adekah cara ini dihalalkan? t.k.

Reply

365 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:34 pm

Salam tuan,

Apa yang saya tahu, itu memang praktis biasa dalam hal lelongan. Saya tak pasti ianya halal atau haram.

Reply

366 Atika July 11, 2014 at 2:53 am

Assalamualaikum

Banyak ilmu saya dapat dr blog tuan dan banyak juga saya nak tanya

1) kami ada rumah sewa di sek7 (belakan uitm) rumah ini di beli pada harga rm180k pada tahun 2012. Kami mendapat untung rm200 kerana rumah ini bayar di bank rm1000 dan di sewakan pada harga rm1200. Tetapi sejak 6 bulan kebelakangan ini kami kena menanggung bayaran sewa rumah ini kerana semua student uitm telah pindah ke uitm puncak perdana. Oleh sebb itu kami mahu menjual rumah ini kerana rasa tiada untuk lagi.
2) kami juga ada melihat rumah di landed house di shah alam berharga rm600k, 1860sqft. Untuk pengetahuan tuan kami berdua tidak tinggal di malaysia kerana suami saya bekerja di Abu Dhabi. Tujuan kami membeli rumah adalah kerana kami tiada tempat tinggal bila pulang ke malaysia ( selalu kami akan bercuti sebulan di malaysia) dan dah naik segan asyik menumpang rumah saudara.

Persoalan saya adakah berbaloi saya membeli rumah landed hose berhrga rm600k di shah alam? Atau kami hanya perlu beli apartment sahaja di shah alam?

Terima kasih

Kami yang sangat sangat confius

Reply

367 Mohd Zulkifli Shafie July 14, 2014 at 12:58 am

Wslm Pn. Atika,

Kalau situasi Pn. Atika, saya prefer beli aparment jer sebab mudah disewakan kalau tak duduk. Landed house dari sudut kenaikan harga memang lebih baik dari apartment, tapi dari sudut penyewaan tak semudah aparment.

Wallahu a’lam.

Reply

368 zamie July 16, 2014 at 10:33 am

assalam en zul,

saya ada soalan,

saya baru membeli rumah pertama teres 2 tingkat dgn harga RM312k di JB, dgn interest bank sebanyak 4.2% selama 30 tahun. jika dikira jumlah yang perlu dibayar balik ada lah dlm RM5++k. soalannya,

1. jika saya ingin menjual rumah teres baru yang belum diduduki itu dengan harga contohnya RM400k, adakah saya perlu membayar baki pinjaman saya?

2. bilakah masa yang sesuai untuk saya jual jika inginkan sedikit keuntugan?

terima kasih.

Reply

369 Mohd Zulkifli Shafie July 16, 2014 at 3:28 pm

Wslm En. Zamie,

1. Biasanya kalau buat full-settlment, kita cuma bayar jumlah pokok sahaja. Interest (caj keuntungan bank) untuk tahun-tahun selepasnya tak dikira.

2. Bila harga rumah dah naik, boleh jual bila-bila masa. Kalau jual sebelum 5 tahun pemilikan, kena bayar cukai RPGT (hartanah).

Wallahu a’lam.

Reply

370 malik jr August 2, 2014 at 6:43 am

salam en zul..pd pendapat tuan mana lebih bagus beli rumah 2nd or baru?

Reply

371 Mohd Zulkifli Shafie August 2, 2014 at 7:58 am

Wslm En. Malik,

Masing-masing ada kelebihan. Dari sudut investment, rumah baru, downpayment mungkin rendah, tapi lambat dapat disewakan atau jual. Rumah lama, kawasan kediaman dah established, dah banyak kemudahan, kalau beli boleh terus disewakan, dah boleh buat kira-kira secara tepat cashflow dsb.

Reply

372 hamad August 16, 2014 at 3:20 am

Salam tuan,
mungkin soalan saya ni tak logik , cuma kekadang saya tertanya sendiri lah kan, katakan kita memiliki aset 10 buah rumah,macam mana kalau one day Malaysia berlaku kemelesetan ekonomi spt ‘bubble burst’ di US tempoh hari dimana byk rumah dilelong dan menjadikan harga rumah jatuh. Tak ke rugi pegangan kita selama ini ? Tq

Reply

373 Mohd Zulkifli Shafie August 17, 2014 at 7:09 am

Wslm En. Hamad,

Setakat apa yang saya tahu, risiko begitu hanya berlaku kepada rumah-rumah high end (mahal) seperti kondo-kondo mewah, tapi susah berlaku kepada rumah-rumah medium cost kebawah. Bila berlaku krisis ekonomi, susah dapat penyewa bagi rumah-rumah mahal tu sebab orang akan beralih kepada rumah sewa mampu milik.

Rumah dilelong sebab owner tak mampu bayar bank. Owner tak mampu bayar biasanya sebab mereka tak ada penyewa. Jadi rumah medium cost ke bawah, permintaan sentiasa ada dalam apa juga keadaan ekonomi. Sebab tu ramai pemain-pemain hartanah prefer rumah medium cost.

Wallahu a’lam.

Reply

374 Nur Sabarina August 18, 2014 at 8:32 am

Assalam En Zul. Alhamdulillah sy secara x sengaja telah tmasuk dlm blog en zul, yg sy kira mmg byk input yg bmanfaat. Saya seorg peg kjaan n blh bpencen secara pilihan pd bila2 ms mulai skrg. Sy tlh mmpunyai sbuah aptmt yg tlg selesai htg (skrg sewakan rm 550) n skrg sedang dlm proses mbeli secondhd landed hse rm270, 40x 70), Conner lot di n.9 ,5 min ke komuter sg gadut (ikutnkiraan akn kena byr rm1700/ mth loan kjaan).mth Buat masa ini sy tinggal di rumah kjaan. Mcm mn cara supaya sy dpt tingkatkan lg pluang mngandakan aset sy. Gaji sy rm7k.. n sy mampu simpan rm2 k/ mth dr gaji sy. Mhn nasihat en zul.. tqvm

Reply

375 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2014 at 4:42 pm

Wslm puan,

Dengan kemampuan simpanan RM2,000 tu, memang banyak ruang gandakan pendapatan melalui hartanah. Cuma saya tak pasti dengan umur puan, sejauh mana bank boleh bagi pinjaman untuk beli hartanah. Saya syorkan puan baca buku bertajuk “Wa Tak Faham” tulisan Sdr. Faizul Ridzuan. Itu pengalaman beliau membeli 23 hartanah dalam tempoh 10 tahun.

Reply

376 mohd jamal bin sahril August 22, 2014 at 9:21 pm

assalammualaikum en zulkifli..saya bujang berumur 26 tahun, berasal dari johor tetapi sekarang bekerja di kuala lumpur hampir 1 tahun 5 bulan. Saya ingin membeli rumah pertama dalam daerah johor bahru untuk pelaburan.Baru-baru ini, kakak saya mengeyorkan saya agar membeli apartment di johor yang berharga rm130k. tetapi market value hanya rm120k sahaja.adakah berbaloi jika saya membeli apartment tersebut?adakah saya perlu membuat personal loan untuk membayar downpayment rumah?untuk pengetahuan en zulkifli, gaji pokok saya ialah rm2k, tiada sebarang komitmen kecuali ptptn.terima kasih en zulkifli.

Reply

377 Mohd Zulkifli Shafie August 23, 2014 at 2:34 am

Wslm En. Jamal,

Kalau ikutkan ilmu yang saya belajar daripada guru-guru hartanah, beli rumah di bawah market value kalau nak jana keuntungan dari pelaburan hartanah.

Reply

378 mohd jamal bin sahril August 23, 2014 at 10:11 am

terima kasih atas penjelasan..adakah berbaloi sekiranya saya membeli apartment di shah alam kerana saya dapati ada apartment yang dijual di bawah market value?saya tidak merancang untuk duduk di sana.sekadar untuk disewakan sahaja..

Reply

379 Mohd Zulkifli Shafie August 24, 2014 at 4:21 pm

Kalau beli bawah market value tak ada masalah. Beli jer sebab kat situ dah boleh buat profit macam beli tu.

Reply

380 halida September 7, 2014 at 3:40 pm

Slm tuan..sy akan menjual rumah yg sy duduki skrg ini dgn nilai 450k..dulu sy beli dgn nilai 200k..cuma sy nak tahu kos2 proses apa yg perlu sy bayar (tanggung) untuk menjualnya dan kos2 proses apa yg perlu pembeli rumah sy bayar..tq

Reply

381 Mohd Zulkifli Shafie October 12, 2014 at 5:28 am

Wslm Pn. Halida,

Maaf, saya tak pernah jual rumah. Setakat ni saya cuma beli jer.

Setakat yang saya tahu, kita kena bayar kepada ejen dalam 3% dari nilai rumah tu. Ejen akan uruskan semua bagi pihak kita.

Wallahu a’lam.

Reply

382 ainy September 7, 2014 at 5:19 pm

terima kasih ..banyak ilmu yang saya dapatkan dari blog tuan nih lain kali saya singgah lagi ..semuaga ilmu ini dapat dimanfaatkann

Reply

383 Mohd Zulkifli Shafie September 7, 2014 at 6:42 pm

Alhamdulillah. Terima kasih kerana berziarah ke blog ni. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

384 Wan Hilmi September 8, 2014 at 9:48 am

Salam tuan,

Mintak beri panduan dalam forum, cara2 memiliki landed property bagi mereka yg bergaji RM2k++. Saya ingin cuba mendapatkan rumah, pdptn sy + isteri adalah RM5k++.

Reply

385 Mohd Zulkifli Shafie September 8, 2014 at 10:51 am

Wslm En. Hilmi,

Bank boleh bagi kelulusan tengok kepada Debt Service Ratio (DSR). Mungkin boleh rujuk link ni untuk pengiraan http://www.refinancerumah.com/2013/11/kira-debt-service-ratio-dsr-contoh-1/ .

Reply

386 Md Din September 9, 2014 at 8:00 am

Saya adalah salah seorang penyewa rumah Tuan Bri…. hehe….

Reply

387 Mohd Zulkifli Shafie September 9, 2014 at 8:32 am
388 nadya September 9, 2014 at 3:06 pm

saya seronok bc blog en. & komen2 pandangan n pendapat di cni.sy nk bertanya pendapat terbaik
Sy n suami (actually suami) beli apartment Prima U1 Shah Alam dgn byrn bulanan RM1050+RM200(maintenance).Harga rumah dibeli RM255k
Bulan lepas kami booked utk pembelian landed property (landed hse) di Shah Alam HillPark area Puncak Alam dgn harga RM497k dijangka siap 2017.

Saya n suami masih dilema sama ada nk dijual aparmnt sedia ada tau sewakan.sb klu jual ikut value semasa dgn fully furnished lbh kurang RM400k

Tapi kami perlukan juga modal masuk rumah baru utk renovate,hiasan dlmn..sng kate mcm masuk cuci kaki je..

Kewajarannya.adakah sewakan sb apartment ni hotspot student uitm,msu,unisel,ptptl.. Atau masuk je landed hse dgn modal minima?

Saya ada baca psl economy downturn.which is kemungkinan berlaku setiap 10thn.(1997&1998,2007&2008 xterasa sgt).akan dtg kemungkinan 2017&2018.klu ingin jual rugi la kan waktu tu.

Reply

389 Mohd Zulkifli Shafie September 9, 2014 at 5:46 pm

Salam Pn. Nadya,

Saya tak pasti apa solutionnya. Itu terpulang kepada matlamat kewangan puan. Kalau saya ada apartment yang macam tu, saya suka beli, sewakan & simpan sebab itu mesin duit. Kalau perlukan tunai, mungkin boleh apply personal loan atau refinancing. Loan tu nanti bayar hasil dari positive cashflow apartment tu.

Wallahu a’lam.

Reply

390 zaidie September 13, 2014 at 5:01 pm

salam tuan,

saya nk tanya mengenai pembelian rumah teres low cost.rumah teres low cost di balakong, kalau kita nk beli rumah teres low cost ini ada syarat tertentu ker? sebagai contoh tidak boleh mempunya rumah lain sebelum beli rumah teres low cost.atau dia tidak mempunyai sakatan apa2 jika kita hendak beli..sebab sy dah ade rumah lain sebelum ni..dah sekg bercdang hndak beli rumh teres low cost ni di balakong..minta pandangan dan pendapat tuan2 yang arif tetang rumh teres low cost ini..

Reply

391 Mohd Zulkifli Shafie September 13, 2014 at 11:52 pm

Wslm En. Zaidie,

Rumah low cost hanya boleh dibeli oleh orang yang belum ada rumah dan pendapatan isi rumah RM3,500 ke bawah jer.

Reply

392 Fairuzi September 15, 2014 at 1:46 am

Assalamualaikum ustaz kalo masih mengingati sy. Ex-uitm machang 99-03. Sekadar ingatkan kepastian, dahulu sy teringat sorg senior krn memiliki nama unik “brian limbang”. Adakah beliau tuan bri itu? Tq

Reply

393 Mohd Zulkifli Shafie September 15, 2014 at 6:56 am

Wslm En. Fairuzi,

Betul, nama famous dia sekarang Tuan Bri. :)

Reply

394 Fairuzi aka Chin September 18, 2014 at 2:18 pm

hehehe.. sudah beberapa kali hadir program hartanah dia, wajah dia agak familiar tapi takut salah org tak berani nak tegur.. rupanya mmg dia la orgnya.. subhanallah.. tq ustaz atas pencerahan..

Reply

395 Mohd Zulkifli Shafie September 18, 2014 at 3:16 pm
396 linda_abdrazak September 15, 2014 at 11:39 am

sy dlu pernah ddk damasara damai .masa tu harga sewa dlm rm250-rm300 . skrg bila nak sewa hamboii smpi rm500 more . skrg berkira2 nak beli rumah disana .dah macam2 kemudahan semua dekat .
Terima kasih atas idea yg rasional . Bagus

Reply

397 Mohd Zulkifli Shafie September 15, 2014 at 11:48 am

Alhamdulillah..

Reply

398 Cosmas Jonathan September 18, 2014 at 11:58 pm

nak bgi salam… mcm x masuk ja.. hehe… jadi sy mulakan dengan salam sejahtera la yer..

di tpt sy, property yang dijual adalah berbentuk landed properties dan hig-end condominium sahaja. ada pun apartment harganya lebih kurang sahaja dengan landed property..harga terrace houses 3 bilik d tpt sy skrg ni 290K++ dan ke atas manakala apartment pula starting 245K untuk 2 bedroom apartment. Jadi, ape pndpt tuan tentang property yang ptt kita pilih.?

Reply

399 Mohd Zulkifli Shafie September 19, 2014 at 3:30 pm

Salam sejahterah En. Jonathan,

Kalau harga landed dengan high-end condo lebih kurang saya, saya prefer landed. Capital gain lebih baik.

Reply

400 Ain September 29, 2014 at 1:32 pm

Assalam En Zul,

Saya dah ambil 3 x loan bank utk beli rumah. Yang pertama dan kedua tu memang 90% dan yang ketiga 70%. Katalah rumah kedua saya (90%) dah dijual dan saya nak beli rumah lain. Loan dengan bank dapat semula 90% atau dikira 70%.

Reply

401 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2014 at 7:02 am

Wslm Pn. Ain,

Kalau dah jual rumah lain, boleh dapat loan 90% balik.

Reply

402 ashsakura October 6, 2014 at 10:37 am

salam encik zul. gaji basic sy adalah 1977.59 manakala elaun adalah 640.00 tanpa sebarang potongan loan lain. adakah saya layak buat gov loan utk rumah sebanyak 250k? berapa setiap bulan sy kena byr + 4% charge yg dikenakan?

Reply

403 Mohd Zulkifli Shafie October 7, 2014 at 1:42 pm

Wslm,

Dengan gaji sebanyak tu, saya tak syorkan buat loan sampai RM250k. Loan tu nanti akan ‘memjarakan’ hidup tuan. Buat loan dengan kadar yang tuan ringan untuk membayarnya.

Wallahu a’lam.

Reply

404 zuhaidi October 17, 2014 at 12:32 am

salam zul..apa kelebihan beli rumah prima dan kekurangan dr segi pelaburan..cth prima gambang kuantan rmh semi d rm150k..mtk pencerahan

Reply

405 Mohd Zulkifli Shafie October 17, 2014 at 7:06 am

Wslm En. Zuhaidi,

Saya tak study pasal perumahan prima tu. Cuma apa yang saya nampak, itu faedah yang kerajaan beri untuk rakyat Malaysia dapat rumah sendiri dengan harga mampu milik. Ia bukan untuk investment. Saya rasa investor tak patut ambil kesempatan atas faedah begitu.

Reply

406 Sabariah October 19, 2014 at 12:55 pm

Salam tuan,
nak tanya saya berminat untuk membeli apartment dkt desa mentari low cost harga rumah dlm 80k utk buat investment.. tapi gaji saya 3000 ke atas boleh ke saya memiliki rumah di desa mentari tu sebab satahu saya ada syarat2nya utk memiliki rumah low cost ni.. apa pandangan tuan

Reply

407 Mohd Zulkifli Shafie October 19, 2014 at 2:01 pm

Wslm Pn. Sabariah,

Setahu saya, antara syarat utama untuk beli rumah low cost:

1. Pendapatan isi rumah (suami isteri) tak lebih RM3,500.
2. Belum pernah memiliki sebarang rumah (samada suami atau isteri).

Kalau puan tak termasuk dalam kriteria ni, memang tak boleh beli rumah low cost. Melainkan memang rumah tu dilelong oleh bank.

Wallahu a’lam.

Reply

408 Norafifah October 20, 2014 at 4:27 pm

Salam,

Sy ada soalan yang simple, sekiranya sy memohon loan bank atas nama sy shja, pengeluaran kwsp pn hanya dr akaun sy shja? ataupun ada cara untuk sy & suami blh keluarkn kwsp.

Reply

409 Mohd Zulkifli Shafie October 20, 2014 at 5:02 pm

Wslm puan,

Setahu saya pengeluaran pun atas nama puan sahaja.

Reply

410 Pn. Mimi October 26, 2014 at 10:34 pm

Salam en zul
Sy merancang utk membeli sebuah rumah semi d setingkat di kota puteri, batu arang (berdekatan ijok) harga lebih kurang 350k (mungkin dpt kurang sedikit lg harganya) land area berkeluasan 3800 kaki persegi. Saya plan nak buat loan 250k shj dan bayar cash bakinya menggunakan epf dan simpanan sendiri utk mengurangkan commitment bulanan jd bulanan 1200 ke 1300 sbb fikirkan perbelanjaan anak2 dsbnya setiap bulan nanti. Rumah ini utk sy sekeluarga duduki sbb saya bekerja dalam 20km dr rumah tersebut dan tiada plan utk bertukar kerja dlm 5 thn ni sbb nak sambung belajar. Jika jadi ini adalah 2nd house sbb sy dan suami sudah membeli apartment di setia alam yg dijangka siap hujung 2015 dan bln2 perlu bayar bank 700. Plannya apartment tu utk disewa. Jadi saya sedang tertanya2 berbaloikah menggunakan simpanan cash dan epf sy itu utk mengurangkan commitment bulanan sy? Sy rasa tak secure bila fikirkan bulanan kena bayar banyak itu sbb sy tak nak buat pinjaman tinggi2. Setelah ditolak utk mbeli rumah tu insya allah saya masih ada lg sedikit duit simpanan. Sy juga slalu buat keje part time sebagai tambahan pada gaji bulanan cuma payment nye dpt lambat skit.

Reply

411 Mohd Zulkifli Shafie October 27, 2014 at 8:18 am

Wslm Pn. Mimi,

Kalau beli rumah untuk duduk sendiri, lebih baik minimumkan pinjaman dan cepatkan langsai hutang. Kalau untuk investment, banyakkan pinjaman dan panjangkan tempoh pinjaman tu lebih baik untuk kurangkan duit yang perlu dikeluarkan untuk membeli rumah tu, dan kurangkan ansuran bank supaya dapat positive cashflow.

Reply

412 Pn. Mimi October 28, 2014 at 8:42 am

Terima kasih atas jawapan. Lg satu saya nak tanya kalau antara rumah semi d yg berkeluasan 38++ harga 330k basic unit belum buat apa2 dgn semi d 2+++ kaki persegi yg telah diduki so dah ada la kabinet dapur dan sebagainya harga 310k mana lebih berbaloi beli? Saya plan min 5 thn akan duduk di situ dan mungkin lebih bergantung pd keadaan pembelajaran saya. Sama ada akan pencen di situ tak pasti. Saya ada rumah pusaka di kampung yg boleh saya duduk andai kata nak berpencen. Umur saya skrg 30+

Reply

413 Mohd Zulkifli Shafie October 29, 2014 at 7:06 am

Salam Pn. Mimi,

Saya tak pasti yang mana lebih berbaloi. Kalau untuk investment, puan kena buat anggaran berapa puan boleh dapat pendapatan daripada sewaan atau kenaikan harga tu. Faktor yang paling penting kalau beli rumah ialah lokasi, lokasi dan lokasi. Lokasi tu akan menentukan keuntungan daripada rumah tu.

Reply

414 Blog Tahan Lama November 29, 2014 at 11:53 am

Salam tuan,

Saya beli rumah di Neocyber 750kps. Bagus tak untuk pencen?

Reply

415 Mohd Zulkifli Shafie November 30, 2014 at 6:37 am

Wslm tuan,

Saya tak pasti bagus atau tak. Puan kena kenal pasti tujuan beli rumah tu, tengok market value, dan kadar sewaaan di kawasan tu. Itu maklumat asas untuk kenalpasti rumah tu bagus atau tak.

Wallahu a’lam.

Reply

416 man December 17, 2014 at 11:22 am

salam en zul..sy nk tnya pndpt en zul..brbaloikh sy beli rumh papan lama d kg pndan dlm dgn hrga 200k?rumh tu 2 pintu n tempoh pjkan tnggl 50thn…rumh tu prlu dbaiki anggaran 20k…tq….dlm dilema…

Reply

417 Mohd Zulkifli Shafie December 17, 2014 at 6:03 pm

Wslm En. Man,

Saya tak pasti. Secara umumnya, En. Man kena:

1. Bandingkan dengan harga pasaran. Kalau bawah harga pasaran, insyaALlah berbaloi.

2. Bandingkan hasil sewaan dengan ansuran bank. Kalau ansuran lebih rendah berbanding sewaan, insyaAllah berbaloi.

Wallahu a’lam.

Reply

418 jad January 31, 2015 at 7:33 pm

Assalam tuan, sy pekerja swasta begaji rm2200, umur 25thn, sy bercadang nak beli rumah apartment di damansara damai dgn harga rm80k.. boleh n berbaloi tak kalau sy buat pinjaman rm100k sebab sy memang masih tak mampu bayar downpayment sebab komitmen utk majlis perkhwinan pd hjung tahun ni.. Sy dlm dilema, kawasan tu pulak pada sy ok, tp mengikut pandangan rakan kawsan tu agak kurang sesuai disebabkan susah parking n sesak. Sy n bkl isteri bekerja di ampang. Belum buat keputusan nk sewakan atau dudk situ.. masih belum terlambat ke utk sy buat investment memandangkan keadaan ekonomi yg makin x menwntu ni? Terimakasih.

Reply

419 Mohd Zulkifli Shafie February 1, 2015 at 7:01 am

Wslm En Jad,

Bandingkan antara ansuran bank yang bakal En. Jad tanggung dengan potensi sewaan di kawasan tu. Lepas tu baru boleh buat kira-kira berbaloi ataupun tak.

Reply

420 Ijad February 3, 2015 at 11:43 am

Assalamualaikum tuan, mohon pendapat tuan.sy dlm proses utk beli rumah di tronoh iaitu 1.2km dr UTP.adakah ia berbaloi utk invest.jika di lihat dgn pembangunan bdr U & dgr kata akan di bina hospital di seri iskandar.mohon pendapat tuan.tq.

Reply

421 Mohd Zulkifli Shafie February 3, 2015 at 1:14 pm

Wslm En Ijad,

Saya tak tahu kawasan tu. En Ijad kena kaji potensi kawasan tu sebelum melabur.

Reply

422 aniz March 5, 2015 at 10:35 pm

Salam en zul,blog yg sangat menarik buat saya.Saya mempunyai rumah sewa di setiawangsa yg bersebelahan dgn sekolah, Lrt & bermacam kemudahan lagi,masalah skrg utk menaikkan sewa rumah saya banyak kepada kesian & takut untuk cakap .dlm masa yg sama saya terpaksa tanggung maintenance dan lain2 kos spt indah water.untuk makluman saya sewakan apartment tersebut rm750 dgn kemudahan pengawal dan taman permainan di dpn rumah kerana rumah saya unit bawah.harap dpt beri pandangan bagaimana utk bercakap dgn penyewa supaya sewa dpt dinaikkan.anggaran sewa di sana rm1200++.ini bukan sbb pentingkan diri sendiri tp saya rasa lebih kepada subsidikan sehingga merumitkan diri sendiri.

Reply

423 Mohd Zulkifli Shafie March 7, 2015 at 6:59 am

Wslm Pn. Aniz,

Kekadang pemilik rumah kena hati kering sikit sebab itu rumah kita dan kita berhak untuk buat keputusan. Bagi tahu sahaja nak naikkan sewa mengikut market rate. Kalau dia setuju, dia boleh teruskan sewa. Kalau tak setuju, dia boleh keluar.

Cara lain, puan sewakan kepada orang lain. Puan bagi tahu jer puan nak masuk dan nak buat renovation (buat walaupun sikit). Lepas tu puan cari penyewa baru dengan kadar yang baru.

Wallahu a’lam.

Reply

424 Diana Putri March 18, 2015 at 1:49 pm

Artikelnya sangat bagus dan bermanfaat yang mana menjelaskan tentang kerugian memilih properti yang paling mampu.

Reply

425 Mohd Zulkifli Shafie March 21, 2015 at 4:52 am

Alhamdulillah..

Reply

426 Shafizi March 26, 2015 at 2:10 pm

Sebenarnya Ahmad (Dalam cerita ni) tu tak kaya. Kalau kita sewakan rumah kita, kita lupa kos kos lain seperti

1) Maintenance Cost (Monthly RM200 Average for normal apartment)
2) Cukai Pintu
3) House Maintenance Cost
4) Tunggakan bil bil
5) Karenah penyewa yang tak tentu hala.

Selalunya maintenance cost pemilik rumah yang tanggung.
Cukai Pintu kadang kadang mahal.
Penyewa tak jaga rumah macam pemilik. Sini kena repair, situ kena repair. Tambahan lagi, kos pembaikan semakin tinggi sekarang bukan macam dulu dulu.

Harga rumah jugak tak stabil adakalanya naik dan adakalanya turun.

Ikut Lokasi.

Reply

427 Mohd Zulkifli Shafie March 27, 2015 at 7:24 am

Itu pentingnya ada ilmu En. Shafizi.

Saya berguru dengan ramai sifu-sifu hartanah yang tak pening kepada pun dengan isu-isu tu. Bahkan isu penyewa yang tak bayar, rumah jannam tu pun tak pernah berlaku walaupun beliau ada lebih 200 penyewa!

Orang berilmu, buat perkara yang sama dengan cara berbeza. Dan hasilnya tentu berbeza.

Reply

428 Shafizi March 27, 2015 at 9:41 am

Saya setuju dengan ilmu tu. Tapi encik zulkifli tak jawab soalan saya.

Tapi kalau Baba mempunyai ramai anak dan kedekut untuk membeli rumah yang lebih besar sikit nak buat apa?

Ahmad dapat keselesaan rumah dua tingkat walau duit kena keluar banyak untuk satu rumah. Puas hati.Dari segi keselesaan ke atas keluarga memang Ahmad yang menang. Bagi Ahmad, duit boleh dicari.

RM750.00 – Saya setuju Baba dapat daripada penyewa.

RM750.00 yang Baba dapat tu Baba bayar dekat Bank untuk Rumah kedua.
Positive flow ialah RM150.00

RM150.00 boleh gandakan kekayaan? Betulkah Rm150 boleh gandakan kekayaan?

Dan penyewa tolong bayarkan rumah kepada kita dan satu hari rumah tu jadi milik kita. Itukah taktik kita dalam kehidupan? Itukah matlamat kita dalam kehidupan? Untuk mengumpul harta yg akan dihisab kelak.

Semakin banyak harta semakin banyak kita akan dihisab kelak.

Bilalah Baba tu nak merasa dok rumah yang besar? Duit dah ada, anak dah semakin nak besar? Dok terkepung rumah kecik sampai dah tua bangka. Dok nak dapat cash flow dari sumber lain.

Masalahnya kita banyak terikut ikut dengan rentak sistem kapitalis menyebabkan kita menjadi terlalu kedekut dan berhati hati dalam membuat perbelanjaan.

Contohnya kucing pun boleh hidup bertahun tahun sampai kucing pun tak tahu sapa yang nak bagi makan kat dia….kucing mana tahu bila time nak makan?

Tapi rezeki Allah tu pasti datang bila sampai pada masanya.

Kita kena yakin dengan rezeki Allah.
Tu yang utama.

Selalunya cukai pintu pemilik rumah yang bayar. Kalau nak suruh penyewa bayar, ini bermakna kita menekan penyewa.

Maintenance Cost pun selalu pemilik rumah yang bayar.

Reply

429 Mohd Zulkifli Shafie March 27, 2015 at 9:48 am

Hidup satu pilihan. Duit masing-masing. Pilihan masing-masing. Tiada yang betul atau yang salah sebab ianya soal pilihan hidup.

Reply

430 firdaus daud May 28, 2017 at 10:49 am

Assalammualaikum

Reply

431 Shafizi March 26, 2015 at 2:13 pm

Pada pandangan saya, lebih baik satu rumah kerana satu maintenance, satu cukai pintu dan satu lain lain daripada 2 kos overhead ygn memeningkan kepala.

Reply

432 Mohd Zulkifli Shafie March 27, 2015 at 7:25 am

Orang berilmu, buat perkara yang sama dengan cara berbeza. Dan hasilnya tentu berbeza.

Reply

433 Shafizi March 26, 2015 at 2:15 pm

Tambahan lagi, penyewa pun kadang kadang tak bayar sewa walaupun kita buat agreement. Tak tau rumah kita orang sewakan buat apa. Yang tu pun pening kepala. Lebih baik duit lebihan RM750.00 laburkan pada mana mana yang patut.

Reply

434 Mohd Zulkifli Shafie March 27, 2015 at 7:25 am

Orang berilmu, buat perkara yang sama dengan cara berbeza. Dan hasilnya tentu berbeza. Belajar jadi tuan rumah dulu sebelum menyewakan rumah.

Reply

435 khairul nizam amin March 27, 2015 at 11:59 pm

Salam….
seronok baca blog Encik Zul… bukan senang nak cari org yg mahu share ilmu macam ni… dlm pada x sedar, Encik Zul menyumbang kepada peningkatan taraf ekonomi masyarakat…itu pun satu jihad Encik Zul..
Sebut pasal kewangan…lebih2 lagi hartanah ni…sedih juga bila saya lihat Bangsa lain yang menguasainya…bukan pasal dengki kat bangsa lain…tapi pasal bangsa kita x tahu rebut peluang… apa pilihan yg kita ada melainkan kita kena bersaing juga..kan Encik Zul?

Reply

436 Mohd Zulkifli Shafie March 28, 2015 at 7:30 am

Wslm En. Khairul Nizam,

Allhamdulillah. Mudah-mudahan blog ini bermanfaat, insyaAllah.

Betul tu. Kita mesti bermula dengan diri kita. Sentiasa tambah pemilikan hartanah dan beri kesedaran kepada kenalan terdekat. InsyaAllah.

Reply

437 khairul nizam amin March 28, 2015 at 1:09 am

Encik Zul,
saya nak bertanya sedikit.
Saya ingin mencuba utk membeli rumah dlm satu acara lelong ..
tetapi agent meletakkan syarat 5% duit booking…
saya agak khuatir bila saya dpt membida rumah pada acara lelong trsbt, kelulusan pinjaman dgn bank tidak dapat diluluskan menyebabkan duit booking saya akan hangus..
adakah perlu saya naik ke mana2 bank utk check kelayakan saya bagi mendapatkan apa2 loan?
Encik zul ada apa2 nasihat utk saya x?

Reply

438 Mohd Zulkifli Shafie March 28, 2015 at 7:35 am

Wslm En. Khairul Nizam,

Sebelum beli rumah lelong, pergi risik-risik dulu, bank mana yang sedia berikan kelulusan atas pembelian tersebut. Kalau bank dah berikan lampu hijau, baru masuk bidding. Lampu hijau daripada bank tu sangat-sangat kritikal sebab, biasanya lepas memang lelongan, kita kena settle pembayaran dalam masa 90 hari! Tempoh 90 hari itu sebenarnya sangat singkat untuk proses dapatkan pinjaman -> selesaikan SAP -> proses kelulusan pinjaman dan pembayaran oleh bank. Kalau tak settle, memang HANGUS duit booking tu.

Saya syorkan baca dulu buku-buku pasal hartanah lelong. Banyak sepak terajang untuk hartanah lelong. Dan kos permulaannya juga agak besar. Sekurang-kurangnya, kita mesti stand by duit sebanyak 30% daripada harga rumah lelong itu.

Wallahu a’lam.

Reply

439 anwar April 8, 2015 at 8:38 am

Saya membeli rumah undercon dri pemaju..snp disign pada dis2014.awal bulan 4 saya mendapt biling pertama dri pemaju..due date untuk bank disburse duit adalah 13.4 …sehinga hari ni bank masih pending…saya call loywr bank untuk kepastian…mereka kata request untuk blanket consent dibuat pada 29.1 pada pemaju dan sampai ke pejabat loywr pada 29.3 bersama billing..saya tanye sempat ke arahkan bank disburse duit sblm 13..4 kataya agak mustahil sebab ade documentation perlu disediakan melibatkan loyer snp pula..saya risau pasal late penalti yang akan dikenakan keatas saya…loyer loan kata boleh buat letter krono event untuk tau sapa yang salah jika saya kene bayar late penalti..mohon advise iau ini..apa kah sebenar flow dari saya sign snp hinga bank release first payment ke pemaju..apa itu blank consent..thanks

Reply

440 Mohd Zulkifli Shafie April 10, 2015 at 8:16 am

Salam En. Anwar,

Secara asasnya, kalau berlaku kelewatan begini, memang kita yang tanggung. Sebenarnya tanggungjawab kita, bila KITA BAYAR peguam untuk urusan S&P, dan KITA BAYAR peguam bank untuk urusan pinjaman, KITA perlu follow-up mereka berkali-kali sampai urusan ni diselesaikan dengan cepat. Walaupun kita tak faham terma-terma undang-undang dalam urusan pembelian rumah, soalan yang saya selalu tanya mereka “macam mana progress sekarang?”. Biar mereka explain kepada kita. KITA DAH BAYAR mereka, sepatutnya kita boleh tanya apa sahaja yang kita tak faham, dan mereka kena fahamkan kita sebab KITA BAYAR.

Wallahu a’lam.

Reply

441 Muhammad Faiz Mohd Yusof April 19, 2015 at 3:31 pm

As-salam tuan zul..

Sy follow blog tuan dri bbrapa tahun lepas..sy bakal berkahwin lgi sebulan & sy dah buat bbrapa persediaan sebelum berkahwin..diantranya mmbeli rumah baru dgn harga rm150k di melaka (bkal isteri kerja di melaka)..kami telah buat persetujuan rumah ini adalah rumah tetap kami selepas kahwin & berkongsi byaran bulanan..sy jga aktif membeli-jual emas sthun yg lepas tpi disebabkn masalah2 tertentu,sy menghentikan membeli ETA..skrg sy merancang utk generate cash flow selepas kahwin sbab cash sy bnyk digunakan utk perbelanjaan kahwin & beli rumah..sy merancang utk membeli sebuah apartment dgn kos rm65k di sermban utk disewakan (lokasi stratergik)..sy juga perlu mnyelesaikn personal loan sbnyk rm15k yg dibuat utk cover deposit rumah baru 10%..

1) sy ada mngikut step dri en.zul dgn kurangkn komitmen..sy terminated insuran sy yg tak perlu

2) adakah ianya keputusan yg bijak dgn tmbah hutang beli aprtment rm65k utk disewakan?..

3) bolehkah sy buat personal loan rm30k utk tutp balik loan lama rm15k dan balance wang tu sy gunakan utk invest beli emas gild bar or bayar duit deposit rumah?

4) Bolehkn dgn balance personal loan itu utk setelkn loan stdy PTPTN?..

5)sy ada mmbuat loan ASB rm50k dan monthly rm300..sy plan utk terminated loan asb ni utk kurangkn komitmen..Adakah ianya keputusan yg bijak?..

6) boleh bagi idea untuk jana passive income pada kami utk terus positif bebas dari masalah kewangan..

Sekian,terima kasih

Reply

442 Mohd Zulkifli Shafie April 28, 2015 at 3:28 am

Wslm En. Faiz,

1. Alhamdulillah.

2. Hutang beli rumah yang disewakan boleh dikategorikan sebagai hutang baik – yang boleh membuatkan kita lebih kaya, insyaAllah.

3. Buat persoanal loan untuk cover personal loan biasanya merugikan. Kalau untuk deposit rumah, mungkin ok. Beli emas dengan duit loan saya tak syorkan.

4. Tak perlu. Caj pinjaman PTPTN tu jauh lebih murah dari personal loan. Lebih baik terus bayar PTPTN daripada bayar personal loan semata-masa nak cover hutang PTPTN.

5. Saya prefer terminate ASB sebab ia akan kurangkan kelayakan untuk buat pinjaman lain nanti.

6. Banyak cara tapi kena belajar. Beli rumah dan disewakan tu salah satu caranya. Pokoknya, kena terus belajar ilmu kewangan. Lagi banyak ilmu, lagi meningkat kekayaan kita, insyaAllah.

Reply

443 shikin May 5, 2015 at 1:59 pm

Assalam ..
saya nak minta pandangan. Jual rumah lama dan beli rumah lain atau refinance rumah lama, lebihan cash buat deposit 10% beli rumah lain yang lebih dekat dengan tempat kerja?

Agak buntu sekarang ni.

Reply

444 Mohd Zulkifli Shafie May 6, 2015 at 7:05 am

Wslm Pn. Shikin,

Puan kena buat kira-kira dengan detail dan buat perbandingan. Barulah puan dapat buat keputusan dengan baik.

Reply

445 fahmi May 5, 2015 at 2:44 pm

assalamualaikm en zul

alhamdullilah byk ilmu yg sya dpt selepas membaca blog tuan ni dan byk persoalan yg nak saya ajukan kepada pihak tuan.Saya bekerja di sektor swasta dengan income setiap bulan sebanyk RM2500.Saya ad membuat rancangn untk membeli rumah pertama memandangkan sy masih muda (23 tahun) ntk dijadikan sebagai invesment pada mase tua nnti atau selepas kawin.

1)Saya ad membeli sebuah kereta dengn instalmnt sebyk RM 650 sbulan…adakn sy patt mnjual kereta tersebut dan mmngunakn wang bulnan untk membyar rumah?

2)Selepas mndapat pekerjaan sy ad mmbuat personal loan sebyk RM 20k untk bisness dengn installmnt sebnyk RM255 sebulan.Maslahnye sekarng bisness sy tidk berjaya dan merugikan mnyebbkn sy terpakse menangung kerugian tersebut dengn pihak bank.

3)Jika sy ingin membeli sebuah rumah atau aprtmnt (xkisah yg mana) apa lagkah2 yg patt sy ambil ntk mngurngkan byaran bulan.adakah sy patt mnjual kereta sy?

4)Dengn gaji sy yg xseberapa itu berapa jumlah loan yg pihak bank dpt berikan ntk membeli sebuah rumah?

Reply

446 Mohd Zulkifli Shafie May 6, 2015 at 9:27 am

Wslm En. Fahmi,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan blog ni terus bermanfaat, insyaAllah.

1. Itu terpulang kpd En. Fahmi. Tengok kepada keperluan. Kalau tak perlu, baik jual.

3. Untuk kurangkan bayaran bulanan, panjangkan tempoh pembiayaan. Mungkin boleh buat sampai 35 tahun. Kalau kereta tu bukan satu keperluan, jual jer dulu.

4. Itu kena refer kepada pihak bank. Bagi pendapatan En. Fahmi, biasanya mereka akan benarkan ansuran bulanan tak lebih 30% daripada gaji. Kena bincang dengan bank kalau nak confirm.

Wallahu a’lam.

Reply

447 fahmi May 6, 2015 at 5:49 pm

terima kasih atas nasihat encik.Berkenaan dengn asuran yg encik bgtau iaitu 30% drp gaji bulanan.Adakah itu termasuk dengn potongn bulanan kereta?

Reply

448 Mohd Zulkifli Shafie May 6, 2015 at 6:55 pm

Kalau termasuk dengan pinjaman lain, biasanya tak boleh lebih 40%.

Reply

449 rozaiful May 20, 2015 at 1:53 am

Assalam.sy nk tnya, makcik sy nk jual rumah 120k dan menggunakan loan kerajaan semasa membeli rumah tersebut. tetapi rumah tersebut belum habis bayar.sy kakitangan kerajaan. boley tak saya beli rumah makcik sy menggunakan loan kerajaan?

Reply

450 Mohd Zulkifli Shafie May 20, 2015 at 6:43 am

Wslm,

Tak ada masalah.

Reply

451 Pn.Dee June 21, 2015 at 10:10 am

Salam Ramadhan Tuan Zul,

Terima kasih atas perkongsian ilmu hartanah dan semoga ia memberi manfaat kepada kami.

Saya dengan rendah diri mohon nasihat dn pandangan dari tn berdasarkan situasi saya ini:

Saya kakitangan awam bekerja di kl. Pada thn 2008 sy tlh beli sebuah kondo pajakan negeri 858sqft di jalan jelatek, kl dgn harga rm108k (ansuran blnn rm560). Namun pada tahun ini saya telah jual kondo tsbt dgn harga rm460k(pembeli staf petronas klcc).
Keuntungan: rm350k

Situasi saya,
1) menyimpan dlm asb rm200k (acc sy) dn rm150k (acc suami). Anggaran dividen adalah rm26k sthn.

2) dlm proses membeli sebuah teres baru pegangan bebas 1800sqft di politeknik port dickson yang telah siap dgn harga rm330k mggunakan loan kerajaan dn ansurannya rm1700 sbln. Saya bercadang menyewakannya.

Perancangan saya, menggunakan keuntungan asb membayar pinjaman perumahan tersebut.

Mohon pandangan Tuan Zul..

Terima kasih.

Reply

452 Mohd Zulkifli Shafie June 21, 2015 at 4:13 pm

Wslm Pn. Dee,

Bagi saya ok juga dengan perancangan tu. Selain ASB, mungkin puan boleh pertimbangkan Tabung Haji. Dividen Tabung Haji tu kita tak perlu tolak zakat. Kalau ASB, puan kena bayar zakat 2.5% atas nilai simpanan RM350k tu setiap tahun. Lepas ditolak zakat, mungkin Tabung Haji lebih untung.

Wallahu a’lam.

Reply

453 Haniff June 26, 2015 at 11:48 am

Salam Tuan, dapat tahu tuan tinggal di Damansara Damai, boleh saya tahu area situ apartment mana yang boleh dikatakan harga di bawah RM150k dan sesuai untuk family tinggal dan selamat? maklumlah tak semua apartment di damansara damai sesuai diduduki oleh family.

Terima kasih.

Reply

454 Mohd Zulkifli Shafie June 26, 2015 at 11:19 pm

Wslm En. Hanif,

Mana-mana apartment semua ada family tinggal. Saya tak pasti mana apartment yang tak sesuai family tinggal. Kalau RM150k ke bawah, kena survey apartment kos rendah. Antaranya; Idaman, Harmoni, Lestari dan Permai.

Reply

455 Azhari June 29, 2015 at 2:23 pm

Salam En Zul,
Terima Kasih atas perkongsian ilmu hartanah di blog tuan ini. Sangat bermanfaat untuk org2 yg dahagakan ilmu dari ilmuwan seperti tuan.

Saya ingin meminta pandangan dari Tuan bagaimana cara terbaik untuk saya menguruskan rumah yg saya beli seperti berikut:
– rumah double storey di beli pada 2007 di Kota Damansara dgn kos 310K. Market Price rumah sekarang dalam 850-950K.
– Rumah di sewa pada kadar RM2200, negative cash flow kerana membayar pinjaman pada RM2300 sebulan.

Cadangan saya :
– menjual rumah pada harga contohnye 850K.
– membayar hutang2 semasa (loan kereta, personal loan & etc) – 300K
– Balance kasar selepas tolak full settlement dalam 300K digunakan utk membeli sebuah apartment utk tujuan di sewakan maybe pada kadar 1500 sebulan.
– Membeli sebuah lagi apartment dgn membuat pinjaman bank 300K. Sewakan apartment pada kadar 1500 sebulan.
– mengikut kiraan kasar, sekira nye kedua apartment memberi positive cash flow, saya mampu utk membuat monthly saving dari gaji (suami/isteri) sebanyak 10k sebulan utk selama 10-15 tahun lagi sebelum bersara. Dari saving ini akan di gunakan utk membeli rumah selepas bersara.

Mohon pandangan dari Tuan.

Reply

456 Mohd Zulkifli Shafie June 30, 2015 at 8:58 am

Wslm En. Azhari,

Kalau nak kembangkan kekayaan, saya prefer jual rumah tu, langsaikan kesemua hutang negatif (dah pastikan jangan buat hutang negatif lagi) dan beli rumah-rumah yang boleh bagi positive cashflow.

Wallahu a’lam.

Reply

457 mselim3 August 11, 2015 at 11:57 am

Assalammualaikum…

terima kasih atas info nie… walaupun ianya cuma basic tapi penuh bermakna. Saya tgh2 mencari untuk pembelian rumah ke dua…

mselim3

Reply

458 Mohd Zulkifli Shafie August 11, 2015 at 1:51 pm

Wa’alaikumussalam En. M.Selim. Alhamdulillah.

Reply

459 Asyraf August 13, 2015 at 9:16 pm

A’kum En.Zul,

Dahsyat penangan post ni smpai tertido2 saya baca ruang komen yang panjang berjela. Sy nak tanya. Background ringkas sy bergaji rm3500+, tak ada komitmen kereta dan masih bujang. Hutang sy cuma ptptn sikit je. Sy niat nak kumpul aprtment utk dptkan positive cashflow tu.

1) apartment harga berapa yg sesuai utk sy bermula? RM220,000 ok tak? Atau saya perlu cari yg harga lebih rendah lagi?
2) adakah mustahil untuk saya ada 10 bijik rumah dlm tempoh masa 5 tahun; atau ni angan-angan tak munasabah? (Kalau ukur dari gaji saya).

Reply

460 Mohd Zulkifli Shafie August 14, 2015 at 7:04 am

Wslm En. Asyraf,

1. Harga RM220k tu dikira medium cost apartment. Ia mungkin sesuai untuk strategi cash flow. Kena bandingkan Market Value, harga ditawarkan, ansuran bank dan kadar sewaan semasa.

2. Tak mustahil kalau kita fikir tak mustahil. Saya syorkan baca buku bertajuk Wa Tak Faham, tulisan tuan Faizul Ridzuan.

2.

Reply

461 Khairi April 9, 2017 at 11:25 am

Assalam Tuan Zulkifli,

Saya dah khatam habis buku WTF tu, menarik. Soalan saya, adakah masih relevan teknik yg digunakan Faizul sekarang ni? sebab kebanyakan condo yg dibeli beliau untuk rental play adalah sebelum tahun 2010 yg mana pada waktu itu tiada sekatan yg banyak oleh BNM jika dibandingkan waktu ini, contoh nya LTV70% dimana pembelian rumah ketiga utk residential, bank hanya memberi pinjaman 70% shj. Pembeli perlu letak d/p 30%.

Cth: rumah harga 200k, d/p sebanyak 60k!

Apa pendapat tuan untuk ini?

Dan macam mana ye saya boleh follow tuan…

Reply

462 Mohd Zulkifli Shafie April 10, 2017 at 12:52 pm

Pasal hartanah, saya syorkan follow Tuan Faizul Ridzuan.

Beliau aktif mengadakan seminar tentang seminar hartanah sekarang. Lebih baik En Khairi belajar terus dari seminar yang beliau anjurkan.

Reply

463 Riduan October 1, 2015 at 8:58 pm

Salam En Zul,

Saya sudah mengikuti artikel saudara selama hampir setahun, Terima kasih atas ilmu yang bermanfaat.

Saya merupakan seorang pekerja swasta dengan gaji berpendapatan RM2700
dan menyewa di Damansara Damai, Persoalan saya ialah bolehkah saya membeli Perumahan Kos Rendah seperti Idaman, Harmoni, Lestari dan Permai dengan gaji sedemikian. Saya difaham kan akan ada kawalan/sekatan dari pihak kerajaan negeri untuk pembelian rumah kos rendah bagi pendapatan melebihi RM2500.

Reply

464 Mohd Zulkifli Shafie October 2, 2015 at 9:36 am

Wslm En. Riduan,

Untuk pembelian rumah kos rendah, setahu saya, had pendapatan isi rumah RM3,500 sekarang.

Reply

465 Riduan January 18, 2016 at 7:21 pm

terima kasih Tuan

Reply

466 Mohd Zulkifli Shafie January 18, 2016 at 10:04 pm

Sama-sama En. Riduan

Reply

467 Nur Hazreen October 18, 2015 at 9:33 pm

Salam en.Zul.

Saya dh mengikuti blog en.Zul hampir setahun dan mengucapkan terima kasih di atas tip-tip kewangan yang amat bermanfaat.

Saya ingin bertanya mengenai apartment yg sedang dijual di Cyberjaya.

Harga rumah kondominium tersebut Rm400k++ dengan bayaran bulanan sebanyak rm2300 sebulan.

Mohon pandangan en, zul samada kondo tersebut sesuai dibeli utk pelaburan?

Terima kasih.

Reply

468 Mohd Zulkifli Shafie October 19, 2015 at 3:35 am

Wslm Pn. Nur Hazreen,

1. Saya tak pasti berbaloi atau tidak.

2. Puan kena compare ansuran bank dengan sewaan bulanan, dan compare juga dengan market value kawasan tersebut.

3. Kawasan Cyberjaya tu memang bagus sebab kawasan yang sedang membangun. Banyak syarikat MNC ada di situ.

Reply

469 NUR HAZREEN October 19, 2015 at 2:43 pm

Terima kasih En. Zul.

Reply

470 mat October 30, 2015 at 11:05 am

Terima kasih atas nasihat yg berguna.

Reply

471 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2015 at 10:13 pm

Sama-sama En. Mat.

Reply

472 mat October 30, 2015 at 11:42 am

Salam en. Zul

Saya ingin bertanya kpd en. Zul tentang apartment Tun Teja Rawang. Mudahkah untuk sy dapatkan penyewa utk apartment tersebut(utk investment). Saya kurang arif area Rawang ni..t kasih

Reply

473 Mohd Zulkifli Shafie October 30, 2015 at 1:04 pm

Wslm En. Mat,

Saya juga kurang arif kawasan Rawang.

Reply

474 Mabar90 November 15, 2015 at 10:04 pm

Assalamualaikum Tuan Zul,

Saya berumur 25 tahun dan bekerja di GLC dengan gaji bersih rm4.2k++. Sayabercadang untuk membeli sebuah rumah sub-sale di Shah Alam yang berharga rm235k. Malangnya saya tidak mempunyai modal untuk membayar downpayment untuk rumah ini.

Soalan saya, adakah berbaloi/digalakkan untuk saya membuat personal loan untuk tujuan downpayment pembelian rumah ini. Buat masa sekarang, saya tiada komitmen dengan pihak bank kecuali kad kredit yang gunakan secara berhemah (insyaAllah) setakat ini.

Mohon pencerahan Tuan Zulkifli. Terima kasih.

Reply

475 Mohd Zulkifli Shafie November 18, 2015 at 10:17 am

Wslm,

Salah satu option jika kekurangan modal, boleh guna duit KWSP atau beli rumah yang dijual 10% below market value.

Reply

476 hidayah November 16, 2015 at 11:15 pm

SLM En zul…tahniah ats pkgsian INI…sy ingin mmnta pndpt..sy sdg survey Rmh di kl..basic gji sy slpas tlak komitmen rm1900..sy tlh mmbli rmh prtma gov loan d kg..sktar thun 2009..pd pndgan tuan ..Rmh d kl perlu bli Rmh lelong/baru krn sy bcdng utk stay d kl..tp utk mmbli Rmh bru sy prlu tggu 3 thun untk stle komtmen yg lsin..eg kreta..mnt js baik En mmbrikn pndgn…terms ksh..smga Allah mrhmati kta

Reply

477 Mohd Zulkifli Shafie November 18, 2015 at 10:12 am

Wslm Pn. Hidayah,

Kelebihan rumah lelong, mungkin boleh dapat harga lebih murah dari market value. Kekurangannya, kos permulaan biasanya agak besar especially bila terpaksa repair dan tanggung apa-apa bayaran utiliti yang tertunggak. Perlu ada ilmu tentang hartanah lelong sebelum masuk lelongan.

Kelebihan rumah baru, kos permulaannya kecil. Mungkin kita cuma keluarkan modal dalam RM3,000 – RM5,000 sahaja sebab boleh dapat berbagai diskaun dan insentif daripada developer. Kekurangannya, mungkin tak mudah dapat penyewa (sekiranya nak disewakan) sebab selalunya ia dibina di kawasan yang belum ramai penduduk.

Jadi terpulang kepada puan yang mana lebih sesuai.

Reply

478 suhannah December 27, 2015 at 9:44 am

Salam tuan…sy ada membayar deposit 3.5% dr harga rumah 120k..rumah ni sy di fahamkan dri agent rumah medium cost..tp tiada blck n white yg agent confirmkan rumah itu medium (tiada sms hanya phonecall) ..tetapi selpas deposit dibuat kami mendapat tau rumah otu low cost.kami xlayak membeli rumah low cost kerana mempunyai property lain (hadiah dr ibu) dan xlayak dr segi gaji >5k seisi rumah..Agent seperti lpas tngan n mengataKan supaya kami proceed terlebih dahulu…sy risau lawyer fees n etc akan dikenakan kemudian hari..tp kami tetap xdapat beli rumah itu…apakah cara yg terbaik utk menangani masalah ini? Terima kasih tuan.

Reply

479 Mohd Zulkifli Shafie December 27, 2015 at 11:07 am

Wslm Pn. Suhannah,

Minta ejen pulangkan balik deposit tu atau puan bawa kes tu kepada Tribunal Pengguna sebab menipu. Kos untuk buka kes tu cuma RM5 je.

Reply

480 Ija kl January 30, 2016 at 5:50 am

Assalamualaikum en.zul..saya nak mintak pendapat..saya sudah berjaya dalam proses undian rumah pr1ma di taiping..rumah teres 2 tingkat..rumah ini tidak boleh disewakan dalam masa 10 tahun..saya bekerja di kl dan tidak dapat tinggal di rumah pr1ma tersebut..saya terpaksa membayar sewa rumah di kl rm800 sebulan kerana saya tinggal dengan ibu dan masih bujang..cadangnya nak beli rumah di kl dan buat bilik sewa disamping saya juga boleh tinggal di situ..tapi dapat rezeki untuk beli rumah pr1ma yang harga rm260k..adakah saya patut beli jugak rumah di kl untuk investment..gaji saya tak banyak pun..rm3500 sahaja..mintak tolong bagi pendapat ye..terima kasih..

Reply

481 Ija kl January 30, 2016 at 7:35 pm

Saya juga perlu membayar kereta dan ptptn..mohon bantuan ye..

Reply

482 Mohd Zulkifli Shafie January 31, 2016 at 11:47 am

Wslm Cik Ija,

Kalau pembelian tu hanya membebankan kewangan, tak perlu beli. Banyak lagi rumah area KL Selangor.

Reply

483 Ija kl February 10, 2016 at 12:30 pm

Maksudnya saya tak perlu beli rumah prima tu ke..rasa sayang pulak kalau tak beli sebab bukan senang nak dapat rumah prima tu..lagipun boleh tinggal di situ bila dah tua nanti..

Reply

484 Mohd Zulkifli Shafie February 11, 2016 at 5:06 am

Sayang atau tak, itu hal emosi. Yang penting kena buat keputusan berdasarkan kira-kira. Kewangan itu matematik.

Reply

485 Ija kl February 12, 2016 at 9:49 am

Oo..maksud en zul saya tak perlu beli rumah prima tu..beli rumah area kl atau selangor je ye..

Reply

486 Mohd Zulkifli Shafie February 12, 2016 at 12:35 pm

Tak kisah rumah apa, kalau rumah itu membebankan kewangan kita, lebih baik beli rumah lain.

Reply

487 NURULIHDA SAHADI May 20, 2016 at 12:56 pm

Assalamualaikum, terima kasih untuk ilmu yang dikongsikan. saya mengalami perkara yang sama seperti Ija KL. alhamdulillah saya telah berjaya dalam pemilihan rumah pr1ma Tebrau di Johor Bahru(apartment tingkat 13) berharga rm300K(full loan), dengan bayaran bulanan sekitar rm1.5K tiada sebarang sewaan mahupun jualan dibenarkan untuk tempoh 10 tahun. minta penjelasan dari pihak tuan tentang perkara-perkara berikut:-
1- sekiranya saya menolak untuk membeli rumah pr1ma tersebut adakah saya masih berpeluang membeli rumah pr1ma dimasa akan datang?saya masih belum menandatanganni sebarang perjanjian pinjaman dengan pihak bank walaupun pinjaman saya telah diluluskan.
2-bolehkah saya membatalkan perjanjian mortage loan yang telah ditandatangi untuk membeli rumah yang lain? adakah sebarang penalti yang perlu saya bayar?
3- mana satu yang pihak tuan fikirkan sesuai:-
a. beli rumah apartment rm300K dengan bayaran bulanan rm1.5K
b. beli rumah flat rm80k( Untuk disewakan- budget renovation sekitar rm120K)
terima kasih

Reply

488 Mohd Zulkifli Shafie May 23, 2016 at 9:21 am

Wslm Puan,

1. Saya tak pasti kalau tolak, boleh dapat tak pada masa akan datang. Cuma saya tak akan grab sesuatu tawaran hanya sebab tawaran tu bagus. Saya hanya akan grab kalau saya perlu atau ia memang menguntungkan saya. Kalau ia tawaran baik, tetapi ia membebankan (tak boleh dijual, tak boleh disewakan), saya lupakan sahaja tawaran tu. Saya percaya, bila kita mempunyai kedudukan kewangan yang baik, peluang-peluang yang baik sentiasa ada.

2. Saya tak pasti. Puan kena rujuk dengan pihak bank. Mungkin ada.

3. Saya tak pasti. Saya akan beli kalau mengikut kira-kira, ianya menguntungkan dan membuatkan saya lebih kaya. Kena semak market value dan kadar sewaan rumah tu dulu, kemudian bandingkan dengan bayaran ansuran kepada bank yang kita perlu tanggung.

Wallahu a’lam.

Reply

489 AFIQ HASHIM May 22, 2016 at 4:55 am

SECARA JUJURNYA..APA KOMEN TUAN MENGENAI PREFER?

UNTUK ORANG YANG BARU INGIN MEMILIKI RUMAH, ADAKAH PLAN INI SESUAI?

JIKA YA…KENAPA…?
JIKA TIDAK…KENAPA?

Reply

490 AFIQ HASHIM May 22, 2016 at 4:56 am
491 Mohd Zulkifli Shafie May 22, 2016 at 8:28 am

Maaf, saya tak tahu tentang skim tu. Saya tak boleh bagi pandangan apa-apa.

Reply

492 Fieda May 26, 2016 at 2:30 pm

Assalam…en.zul.sy fida berumur 31 baru nk beli rumah pertama.tp sy hanya layak untuk membeli rumah flat bt ms ini.disebabkn kotmidmen yg ada.cm sy nk tnye sy sdh pergi tgk rumah n sdh bkenan dan tnye bank untuk aply loan iaitu publik bank blh dpt dgn hrge 120k dan orner letak 90k.Maybank interst rate 4.5 tetapi tdk blh proses di sebabkn status x ada strata.Masalahnye skarang sy x tau nk proceed ke tidak untuk rumah itu disebabkn status srata tu.di sbb hk milik msh lg master title dan sdh bnkcrup. Adakah risiko tuk sy beli rumah tu atau pun tidak ye sekiranya 4-5 thn nnt sy mau menjual rumah tu.apa pendapat encik.Terima kasih

Reply

493 Mohd Zulkifli Shafie May 27, 2016 at 3:37 am

Wslm Pn Fieda,

Kalau ada masalah macam tu, saya tak akan beli rumah tu. Nanti nak jual, susah. Cari rumah lain lebih baik.

Reply

494 Puan HR June 6, 2016 at 9:38 am

Alhamdulillah… terima kasih atas perkongsian bermanfaat tUAN….

Kmai berumur 34 tahun dan memiliki sepasang anak. Berikut serba sedikit info tentang pembelian rumah saya dan suami:
1) rumah pertama rumah town house kos rendah RM42 K. Bulanan bayaran RM300 dan nilai sewakan RM600 sebulan. Rumah ni atas nama suami yang dirancang untuk dihibahkan kepada anak bongsu lelaki kami (umur : 3 tahun).

2) berkat rezeki anak rumah kami beli rumah kedua landed house corner lot.. Umur baru 29 tahun kunun gaya2 dah nak pencen. Sekrang macam tersekat dapat offer keja area lain dah tak boleh nak pindah… Aduuuhh sekarang baru terbaca post Tuan rasa cam nyesal jugak. Rumah ni atas nama bersama suami dan isteri. Rumah dirancang untk kami bersara nanti

3) September 2015 saya beli sebuah kondominium untuk anak saya sebab terfikirkan masa zaman anak nanti takut harga rumah yang semakin menaik. Harga hampir 300K… Kalau sewa pun rasanya tak lepas bayaran installment. Kondominium ni atas nama saya yang dirancang untuk dihibahkan kepada anak sulung perempuan kami (umur : 10 tahun).

Alhamdulillah,.. setakat ni kami masih lagi mampu melakukan pembayaran ketiga2 rumah di atas secara konsisten.

Soalan saya, pada pandangan Tuan, apakah cara terbaik untuk saya perbaiki kesilapan2 pembelian no. 2 dan no. 3.. Dah mula nyesal ni sebab lewat mendapatkan ilmu2 berkenaan. Selalu fikir terlalu jauh pasal persaraan dan anak2 sampaikan terlepas peluang2 pelaburan yang sekarang… :( Mohon tunjuk ajar tuan

Reply

495 Mohd Zulkifli Shafie June 6, 2016 at 10:19 am

Wslm puan,

Tak ada masalah. Rumah no. 2 dan no. 3 boleh dijual. Dah jual, selesai masalah, insyaAllah. Bila kedudukan kewangan ok, beli balik rumah yang betul.

Reply

496 Sindy June 10, 2016 at 6:41 pm

Nak tanya mana lebih best tuk investasi rumah…rencana nak beli rmh 1 tuk sewa tapi ada 2 pilihan yg sy suka hanya ta tau mana best …
1. Genting-developer langsung contract rmh kita 5 thn tuk jadikan HOTEL swiss garden ,3thn tetap,2 tahun lagi sesuai keuntungan hotel itu..so boleh tetap 6% or bisa kurang bisa lebih dari 6%. Apartemen service rm.349k lepas potong rebate 5% n bumi 5%… 362 sqf.studio.maintenance rm.147/bln. Hotel bayar kita contract 3thn 1700/ month ..so.loan kurang lebih aman hanya maintenance..

2.Di daerah cyberjaya kita kena cari sendiri penyewa or agen yg bantu …hanya at ta tau pasti apakah tempat tu betul2 banyak mahasiswa/i…memang daerah tuh sdh ramai saya tengok.tapi tidak tahu apakah banyak pelajar mau sewa disana 1bulan rm 1700 1 bilik full furnish ….maintenance 0.28/sqf, 450sqt.maintenance 130/bln..
. Harga ini service apartement rm.289k lepas potong rebate n bumi..developer n agen cakap banyak ta susah banyak yg mal sewa…to who knows right sebab tu sy share apakah betul cam tu..so baik ambil mana ya….boleh balas or WHATSAPP saya 0192843849…thx u

Reply

497 uddie unly June 20, 2016 at 11:47 am

saya nak jual flat area bandar baru bangi seksyen 6 ground floor,sesiapa berminat hubungi saya 01121976588 atau 0197221883 uddie hot area.urgent

Reply

498 Maria June 27, 2016 at 5:33 pm

Salam tuan. Adakah berbaloi saya beli apartment low cost di hotspot rm45k menggunakan personal loan (10 tahun). Anggaran ansuran bulanan rm535. Kadar sewa di kawasan tersebut rm500. Bil dan baikpulih seperti mentol etc ditanggung penyewa. Apartment masih dalam keadaan baik, berpenghuni, ground floor. Saya menyewa berdekatan tempat kerja rm250 sebulan. Berbaloikah kerana saya tidak mendapat positive cash flow, tapi dalam masa 10 tahun dengan bayaran rm285 (250 sewa + 35 apartment) apartment tersebut menjadi milik saya?

Reply

499 Mohd Zulkifli Shafie June 27, 2016 at 10:42 pm

Wslm Pn. Maria,

Nampak macam ok. Kelau betul kiraan tu, setahun dua lagi akan positif, insyaAllah.

Reply

500 SFadillah July 13, 2016 at 5:32 pm

Assalam En Zul,

Sy bercadang nk beli rmh teres Insya Allah lagi 2 tahun selepas suami sy dpt keluarkan kwsp. sy dh ade rmh sndiri iaitu low cost apartment 1 unit di Bdr Permaisuri. market price utk sewa di kwsan ini sekitar rm900-rm1000. sy masih buntu nk cari rmh area mana yg sesuai.. sy bercadang nak beli rumah & tinggal disitu. apartment sy nak sewakan boleh byr installment pd bank tiap2 bln. ape pendapat En Zul?

Reply

501 Mohd Zulkifli Shafie July 17, 2016 at 7:55 am

Wslm Pn. SFadillah,

Boleh je puan. Kalau rumah apartment tu senang di sewakan dengan sewaan berbaloi, ia tak ada masalah.

Reply

502 lynn October 4, 2016 at 2:06 pm

Salam, husband sy insha Allah dpt beli rumah prima setingkat (teres setingkat) dgn hanya RM155k, tetapi kami berkenan utk beli rumah ( semi-D teres setingkat)yg lg besar dgn harga rm228k, ofkos bebanan bulanan lg besar, apa pndpt tuan ye? cume beli rumah prima xboleh disewakan dlm masa 10 thn. tq

Reply

503 Mohd Zulkifli Shafie October 5, 2016 at 7:01 am

Wslm Pn Lynn,

Saya tak pasti yang mana terbaik.

Puan kena kenalpasti tujuan puan boleh rumah tu, dan apa pilihan terbaik untuk mencapai matlamat itu. Puan yang lebih tahu pasal tu.

Reply

504 najwa October 18, 2016 at 10:50 am

Assalamualaikum tuan,
Saya nak minta pendapat, saya mempunyai dia riama. Rumah A dan Rumah B. Rumah A adalah teres lot tepi, dan rumah B teres lot tgh. Eumah B adalah pemberian orang tua saya. Suami saya bekerja dekat dengan rumah B dan.Jarak suami saya bekerja dr Rumah A adalah 1 jam perjalanan.Tuan rasa perlukan saya berpindah ke rumah B, krn kalau berpimdah ke rumah B saya perli mojon pertukaran. Mana yg lebih baik. Apa saya nak buat dgn rimah A saya jika saya berpimdah.Sewakan atau jual.

Reply

505 Mohd Zulkifli Shafie October 19, 2016 at 10:47 am

Wslm Pn. Najwa,

Untuk buat pilihan terbaik, ambil kertas dan tulis kelebihan dan kekurangan setiap pilihan. Lepas tu baru buat pilih keputusan yang dirasakan terbaik.

Reply

506 Yus February 8, 2017 at 4:35 am

Salam Tuan, nak tumpang tanya kalau beli apartment secara cash adakah pihak LHDN akan membuat kacau.? Ini adalah investment kami yang pertama di bandar cassia 2nd penang bridge ada apa2 tips untuk percubaan pertama kami.lokasi berhampiran kdu baru dan kilang plus ikea juga akan dibuka disitu.adakah wajar membeli sq feet yang besar 1000 atau 900?tq very much!

Reply

507 Mohd Zulkifli Shafie February 9, 2017 at 5:10 am

Wslm En. Yus,

LHDN memang akan cari siapa yang tak bayar cukai. Kalau memang bayar cukai, beli cash berapa buah rumah sekalipun tak ada masalah.

Reply

508 Siti Shiela April 28, 2017 at 4:22 pm

Assalamualaikum En.Zul..

Saya nak Tanya, sy ade apply rumah under LPHS utk apartment & telah di luluskan..tetapi terasa harganya tersangatlah mahal RM250K.

Saya patut terima / tolak? Kalau tolak, nama akan blacklist di LPHS selama 2 tahun..buntu..

Reply

509 Mohd Zulkifli Shafie May 1, 2017 at 6:16 pm

Wslm Pn. Siti Shiela,

Saya tak tahu pasal rumah yang Pn. Siti maksudkan. Jadi saya tak boleh bagi apa-apa pandangan.

Reply

510 Azlan June 8, 2017 at 9:22 pm

Salam en. Zul,

Saya mahu bertanya, kalo saya beli landed double storey kat Puncak alam, Adakah berbaloi kpd saya dari segi sewaan kpd pelajar/staff UITM dan sbgai gain capital

Reply

511 Mohd Zulkifli Shafie June 9, 2017 at 10:41 pm

Wslm En. Azlan,

Saya tak pasti. Kena ‘study’ dan buat kira-kira kadar sewaan, ansuran bank, market value dsb untuk kawasan tu.

Reply

512 FIRDAUS DAUD June 13, 2017 at 7:13 pm

assalammualaikum tuan,saya hanya ingin bertanyakan pendapat..
sy mempunyai 1unit low cost apartment yg telah disewakan.cash flow yg sy terima adalah rm 370.
sekarang saya menyewa landed house 2stry berhampiran flat sy dgn kadar sewaan rm900 sbln.
setelah hampir setahun kami menyewa,ada jiran ingin menjual rmh selang beberapa unit dari rmh kami sewa dgn kadar harga 100k below market price.
harga yg disetujui jual rm400k…market value rm500k dimana monthly akan jadi rm2k sbln *35thn pinjaman berbanding rm900 sbln sy menyewa skg.
soalan sy..adakan wajar (untung atau rugi) sy membeli rumah tersebut utk didiami keluarga kami.(3org anak 4thn- 12thn)

Reply

513 Mohd Zulkifli Shafie June 14, 2017 at 11:34 am

Wslm En. Firdaus,

Kalau ikut pengiraan yang En Firdaus tunjukkan tu, menyewa (RM900/bln) lebih murah daripada beli (RM2,000/bln). Maksudnya, kalau nak lebih untung, beli lagi hartanah lain yang boleh dapat sewaan yang berbaloi. Untuk duduk sendiri, duduk di rumah sewa yang sewaannya jauh lebih murah daripada ansuran bank yang sepatutnya kita perlu bayar.

Wallahu a’lam.

Reply

514 idham June 15, 2017 at 11:08 am

salam en zul. nak tnya kalau kita ada landed house yg tidak didiami..berbaloi tk jadikan rumah sewa kerana setelah sy buat kajian installment bulanan dan sewa bulanan memang negative flow. Adakah patut teruskn dgn sewa walaupun negative flow atau mula alternatif lain contohnye jdkn homestay? rate sewa kawasan tersebut memang lah rendah setakat ini.
T.kasih

Reply

515 Mohd Zulkifli Shafie June 16, 2017 at 5:54 am

Wslm En. Idham,

Nak tahu berbaloi atau tak, kena buat kira-kira. Kalau cashflow negatif, memang rugi. Nak buat homestay atau apa sahaja bentuk sewaan, kena cek permintaan.

Reply

516 MAI August 7, 2017 at 11:34 am

Salam Tuan,

Saya nak minta pendapat.. makcik saudara saya ingin jual rumah flat beliau (rumah sewa) dengan harga RM120k. Saya memang berminat. Rumah dekat LRT. Tapi yg menjadi dilema saya ialah saya dpt maklumat rumah flat tersebut bakal dirobohkan dan diganti dengan development lain ( seperti flat area kerinci) dan mereka (JMB) telah pun adakan mesyuarat. Kalau ikutkan pemilik flat kerinci mereka akan dpt satu rumah transit di PPR sehingga rumah baru mereka siap. tp isunye utk tuan rumah yg menyewakan sekira dpt rumah PPR nnt boleh ke utk disewakan. kalau duduk sendiri tiada masalah. So sesuai tak saya beli?

Harap Tuan dapat bantu.

Reply

517 Mohd Zulkifli Shafie August 10, 2017 at 8:47 am

Wslm Pn Mai,

Saya syorkan khatamkan beberapa buku tentang hartanah sebelum labur duit dalam hartanah. Bila ada ilmu, baru puan boleh buat keputusan yang betul.

Reply

518 m ruzaimi December 4, 2013 at 4:28 am

slm en zul

lg 1 ambo nk tya…bla nk bli rumah ni mcm2 jenis ajennya…ada org mlyu n ada org cna jdi yg mana lbih baik dan senang utk urusan kemudian hari…baik dari segi proses karenah dn sbgainya…
skia dr sy….

Reply

519 Mohd Zulkifli Shafie December 4, 2013 at 5:32 am

Wslm Ruzaimi,

Ejen paling baik ialah yang “mahir lagi amanah”. Macam mana nak cari ejen yang ada ciri “mahir lagi amanah”, itu memang cabaran kita semua. Kalau orang Islam, kalau jenis jaga solat, insyaAllah dia ada sifat “amanah”. Yang lain tu, saya pun tak pasti macam mana nak kenal ejen yang baik. Doa jer lah. Mintak Allah permudahkan urusan kita.

Wallahu a’lam.

Reply

Leave a Comment

{ 8 trackbacks }

Previous post:

Next post: