MohdZulkifli.Com


Motivasi Kewangan dan Pelaburan Emas

2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu

December 3, 2012

Rumah biasanya jadi aset, tapi adakalanya jadi liabiliti. Memang dah jadi lumrah, bila kerja dah agak stabil, orang akan beli rumah impian paling mampu. Dengan kata lain, membeli rumah paling selesa dengan ‘deduction’ paling maksimum dibenarkan oleh pihak bank i.e. 1/3 daripada gaji bulanan. Kalau dia mampu RM1,500 sebulan, dia akan memaksimumkan jumlah pinjaman RM1,500 sebulan, sampai dah tak ada EXTRA untuk buat investment lain.

Minggu lepas, saya hadir ke kelas Pelaburan Hartanah yang dianjurkan oleh ex-classmate saya masa di UiTM dulu, iaitu Tuan Bri (www.tuanbri.com). Beliau memang orang berpengalaman dalam bidang pelaburan hartanah. Ada satu isu yang dah lama saya fikir, dan ia dikukuhkan lagi dengan pendapat Tuan Bri iaitu, terlalu gopoh membeli rumah paling mampu seperti landed house, mungkin boleh merugikan, antaranya:

Kerugian #1 – Telepas Peluang Untuk Pelaburan

Daripada gunakan RM1,500 sebulan untuk ansuran sebuah rumah teres dua tingkat, lebih baik beli dua (2) buah apartment dengan ansuran RM750 sebulan setiap satu. Jadikan sebuah apartment lagi sebagai investment – sewakan! Kalau pandai percaturan, semua kos ansuran dan yuran maintenance apartment ke-2 tu ditanggung 100% oleh penyewa, bahkan silap hari bulan dapat extra lagi. Kalau nilai sewaannya boleh cecah RM900 sebulan, maksudnya kita dapat positive cash flow sebanyak RM150 (RM900 – RM750) sebulan!

Beli rumah Ahmad dan Baba

Extra RM900 akan menggandakan kekayaan Baba. Kekayaan Ahmad dah ‘tersangkut’.

Cuba bezakan Ahmad dan Baba, siapa lebih kaya? Pastinya Baba lebih kaya sebab kekayaan tu bukan berapa banyak duit yang kita dapat, tapi berapa banyak duit yang kita simpan… Orang yang ikut cara Ahmad tu akan lambat kaya sebab tak ada extra untuk gandakan kekayaan dengan investment.

Kalau Baba agak cerdik dari sudut investment, dia boleh gunakan extra RM900 sebulan sebagai dana untuk beli rumah ke-3 setahun dua lepas tu! Kekayaan Baba akan berganda setiap tahun hanya kerana dia mempunyai duit EXTRA!

Kerugian #2 – Hidup ‘Terikat’ Dengan Rumah

Katakanlah Ahmad beli sebuah landed house di Sg. Buloh dengan ansuran paling mampu, dia ‘berat’ nak berpindah in case dia terpaksa berpindah tempat kerja ke Cyberjaya. Dia terpaksa ulang-alik setiap hari dari Sg. Buloh ke Cyberjaya sebab bukan senang nak sewakan landed house berbanding apartment. Bila terlalu cepat beli landed house, dia akan terikat. Seolah-olah akan tua dan pencen di situ, dan melepaskan peluang-peluang yang boleh meningkatkan lagi kerjaya dia.

Saya suprise, walaupun Tuan Bri tu antara orang ternama dalam pelaburan hartanah di Malaysia, tapi katanya “saya tak beli rumah!”. Beliau hanya tinggal menyewa dan mempunyai banyak rumah sewa! “Buat apa beli rumah?” kata beliau lagi… Katakanlah sebelum ni kerja di KL, tiba-tiba kena pindah kerja ke Cyberjaya, sewa jer lah rumah dekat Cyberjaya. Jimat masa, jimat duit tol dan petrol dan macam-macam lagi. Jadi buat apa susah-susah ‘beli’ rumah? Bagi beliau, kita tak perlu memiliki rumah, unless memang dah plan untuk pencen di situ… Tapi takkan umur 20-an dan 30-an dah nak ‘settle-down’ dengan pencen?

Saya Beli Rumah Tanpa ‘Bebanan’

Sebenarnya, apa yang disarankan oleh Tuan Bri tu, itulah yang saya dah buat. Saya cuma beli sebuah apartment di Damansara Damai, dengan installment RM550 sebulan. Saya belum pasti samada nak pencen di Selangor, sebab kami masih berkira-kira untuk besarkan anak-anak kami di kampung (Kelantan) untuk memberikan environment yang lebih kondusif.

tuan bri mohd zulkifli

Tuan Bri, satu geng study. Berjumpa balik lepas 12 tahun.

In case kami suami isteri buat keputusan berpindah ke kampung, saya tak perlu risau sebab rumah tu boleh disewakan pada bila-bila masa dengan nilai sewaan RM550 – RM650 sebulan! Ia akan memberikan positive cash flow. Alhamdulillah, rumah yang saya beli sekarang ni memang mudah disewakan sebab apartmentnya lebih terurus, hanya 2 blok apartment, mempunyai reserved parking, tak penat memanjat sebab tingkat 1, dekat dengan sekolah, kedai dan banyak fasiliti lain. Kalau berpindah, saya rasa tak ada masalah untuk dapat penyewa dalam masa selewatnya 2 minggu! Orang akan ‘berebut’ untuk menyewa, InsyaAllah…

Lepas join kelas Tuan Bri tu, saya dapat kukuhkan beberapa ilmu tentang kewangan, antaranya:

  • Jangan beli liabiliti, unless dah backup dengan asset yang boleh membiayaai liabiliti. Beli rumah dan sewakan. Hasil sewaan tu gunakan untuk beli kereta.
  • Tak perlu gopoh untuk ada ‘rumah sendiri’ sebab orang yang menyewa mempunyai lebih fleksibili untuk bergerak dan majukan kerjaya. Kemajuan hidup akan ‘tersangkut’ dengan rumah paling mampu, apatah lagi orang yang beli kereta paling mampu!
  • Manfaatkan status ‘makan gaji’ untuk strategy OPM – gandakan kekayaan dengan ‘hutang’. Tapi ia mesti diurus dengan betul.
  • Letakkan target mempunyai at least 10 buah rumah sewa menjelang pencen. Ia boleh dijadikan sebagai ‘passive income’ untuk hari tua nanti.
  • Kalau nak senang (passive income), beli apartment. Kalau nak kaya (capital gain), beli landed house.
  • Pelaburan paling menguntungkan ialah pelaburan untuk diri – ilmu. Harta secara sendirinya tak akan bertambah, melainkan dengan bertambahnya ilmu.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
3 Disember 2012
19 Muharram 1434

p.s. Setiap ilmu, ada ‘ahlinya’. Kalau anda nak belajar tentang hartanah, Tuan Bri salah seorang ‘ahlinya’.

Artikel berkaitan:

About the author 

    • Dari sudut capital gain (kenaikan harga), memang landed house lebih cepat naik, tapi apartment lebih mudah jana ‘passive income’ sebab lebih mudah disewakan. Pendek kata, beli, sewakan, beli, sewakan, beli lagi, sewakan lagi.

      Investment dalam landed house perlukan modal lebih besar, dan ‘holding power’ lebih lama. Beli, tunggu, baru jual. Waktu menunggu tu perlukan modal. Pesan tuan Bri, kalau nak kaya, ‘main’ landed house. Tapi kalau nak senang (passive income), beli apartment.

      Kedua-duanya pun bagus cuma saya nampak, strategi lebih bagus ialah beli apartment banyak-banyak, income daripada apartment tu gunakan untuk beli landed house.

      Wallahu a’lam.

  • Alhamdulillah..terima kasih byk2 tuan..Saya sangat bersyukur kerana dapat baca artiket tuan yg ni..Saya tak berkesempatan utk hadir ke mana2 seminar Tuan Bri,namun apa yg tuan ringkaskan ni cukup2 membantu saya..Kebetulan sy sedang memilih utk membeli rumah,yg landed 200k,yg apartmen hanya 80k.Tempat yg hampir sama hampir dgn bandar besar.cuma apartmen tu takde reserved parking shj.Apa pendapat tuan ttg sewakan ikut bilik?Cth,sy beli landed house yg 200k td dan duduk hanya 3 tahun sebelum pindah,maka sy sewakan ikut bilik utk dptkan lebih sewa bulanan?market kawasan tu hanya 6-700 sewa sebulan sdgkn loan sy byr lebih krg 8-900.jd xde positive cashflow..T.kasih byk tuan

    • Alhamdulillah Hafidz… Puji-pujian bagi Allah..

      Dari sudut sewa bilik, kalau ianya possible, why not? Tapi Hafidz lebih faham samada rumah tu possible atau tak untuk sewakan bilik.

      Ikut pada panduan yang Tuan Bri bagi hari tu, kalau property tu RM200k, nilai sewaan rumah sepatutnya sekitar RM1,300 sebulan, barulah ia dianggap ‘profitable’ untuk investment. Kalau untuk duduk, tak ada masalah.

      Wallahu a’lam.

    • Kes yang bakal Hafidz hadapi telah saya hadapi sekarang.. Walaupun saya rugi RM215 (negatif cash flow) namun saya beranggapan bahawa saya hanya bayar RM215 utk mendapatkan rumah teres 2 tingkat yg nilai Market Value akan naik lebih lagi selepas Jambatan Kedua Pulau Pinang siap 2014. Hari tu pun dah ada sorang cikgu cina nak beli rumah saya dgn RM295k (saya beli pada Jul 2008 RM182k).

      Disebabkan fikir faktor kenaikan yg boleh NAIK LAGI.. saya buat decision biarlah negatif cash flow dan selepas sahaja jambatan naik semuanya akan berubah. Jika ingin invest perkara paling penting ialah LOKASI, LOKASI dan LOKASI.

      Alhamdulillah saya kini berpindah di Perlis negeri kecil dan penuh dgn pelajar dari UiTM, UNIMAP, Politeknik, Matrikulasi.. semua tu memerlukan tempat tinggal kerana asrama yg ditawarkan pihak kampus tidak mencukupi bagi menampung bilangan pelajar ini. Oleh demikian bila buat pelaburan hartanah. Pilih lokasi kerana jika suatu hari nanti kita nak berpindah dan nak sewakan, pastinya akan ADA PERMINTAAN. In sha Allah.

    • Salam Tuan Hafidz,
      Apa yang berlaku pada Tuan berlaku pada saya juga..sewa lg sikit dr bayar bank bulan2. Tapi selepas 4 tahun saya jual rumah saya di Shah Alam, ke untungan yang saya dapat byk. Dan kalau saya tak sewakan rumah saya pada masa itu, tentu saya tak dapat keuntungan yang banyak. Saya kira2 kalau saya tak sewakan awal2, saya kerugian Rm70k. Walaupun saya sewakan pada harga bawah drpd saya bayar pada bank, in the end saya untung juga.
      Harap Tuan Hafidz berjaya insyallah.

  • Assalam..

    Manfaatkan status ‘makan gaji’ untuk strategy OPM – gandakan kekayaan dengan ‘hutang’

    Boleh kongsikan point yg ini…@ sebelum ini dah pernah ada..maklum le masih makan gaji…huhu…

    Terima kasih..

    • Wslm,

      Orang makan gaji ada kelebihan untuk buat loan sebab bank lebih yakin untuk bagi loan kepada orang yang makan gaji. Ia lebih secure untuk bank.

      Cuma, kita kena pandai manfaatkan fasiliti tu. Buat loan untuk beli asset yang sentiasa naik nilainya macam emas dan hartanah. Tapi saya perhati ramai orang makan gaji terperangkap dengan fasiliti ni, mereka buat loan untuk beli liabiliti macam beli kereta dan selalu bertukar kereta. Akhir sekali, terbelengu dengan masalah hutang.

      Bagus strategy OPM, tapi kena belajar strategi yang betul. Contohnya, beli rumah, sewakan. Beli lagi, sewakan lagi. Dengan kemudahan ni, mungkin kita boleh buat koleksi rumah sewa kalau kena pada caranya.

      Wallahu a’lam.

  • Assalammualaikum Tuan Zul,

    Terima kasih atas entry yang bermanfaat ini. Saya dalam proses nak membeli rumah pertama, iaitu sebuah apartment. Apa pendapat tuan tentang gabungan loan suami isteri atau satu pihak saja yang sesuai memohon? Mohon beri pencerahan.

    Terima kasih.

    • Wa’alaikumussalam Tuan,

      Alhamdulillah. T.kasih juga berziarah ke blog seadanya ni.

      Menurut pendapat Tuan Bri, jangan sekalikan pembelian rumah suami isteri. Paling baik, asingkan. Antara faktornya, tuan boleh dapat pembiayaah 90% sehingga 2 buah rumah. Kalau tuan asingkan, maksudnya boleh dapat pembiayaan 90% untuk 4 buah rumah. Dua untuk tuan, dua lagi untuk isteri.

      Wallahu a’lam.

    • Townhouse saya tak familiar. Cuma saya nampak potensi townhouse lebih kurang landed house yang lain. Tapi landed house lebih baik daripada townhouse. Wallahu a’lam. Mungkin lebih baik tuan rujun pada yang lebih pakar, macam Tuan Bri.

  • ada pro and con.. pada saya kalau pandai pilih tempat utk beli landed property.. value akan appreaciate after rumah siap.. Let say rumah rege RM250k (under DIBS & 100% loan).. lepas siap duduk situ dlm 5-6 bulan, then jual.. tak mustahil bleh dapat jual dlm RM350++, so, dah ada profit cash in hand dlm RM 100k.. dgn Rm100k ni buat bayar downpayment 10% and kos lawyer 4 lagi apartment (2 suami 2 isteri , bleh dapat 90% loan).. so, dari 4 biji rumah tu..s atu bleh duduk.. 3 lagi bleh sewa.. masyukk..

    keadeh ni sesuai utk yg mula2 nak start tapi takde duit utk byr downpayment.. tapi make sure kena pastikan rumah landed tu mmg hot la.. saya ada kenal member yg berjaya dgn kaedah ni

  • salam..sy pn.rokiah..best baca blog en.zul…bagus sebab sudi share ilmu yg ada utk jd pengetahuan pd org luar …insyaallah ilmu en.zul akan dpt lebih dr Allah pd masa hAdapan..aminn.

  • Tahniah!
    Artikel yang menarik untuk dikongsi bersama.
    Memang seronok bila dapat beli rumah untuk disewakan. Macam kes saya, beli rumah dkt UNIMAS, bayar bulan2 RM680. Dua tahun lepas saya sewakan dgn harga RM500. Sekarang sewa dah naik ke Rm700. Tapi bayaran bulanan ke bank tetap sama. Bila renew contact nanti boleh naik lagi sebab kwsan tu hot spot. Yang bestnya, kancil yg saya beli thn 2000 dulu pun penyewa rumah saya sewa. Jadi 2 in 1.
    Duit sewa ni pula saya gunakan untuk beli emas. Alhamdulillah, rezeki…

    • Salam tn zul..article ni best..dah ulang2 saya baca dalam tahun ni.terima kasih banyak2…saya hadapi pkara sama dimana sy tpaksa bpindah dan bayaran bulanan rumah akwasan saya kurang dari bayaran bank. Rumah 2 tgkat..kurang dekat rm500 negative cash flow . tfikir nak jual atau refinance rumah tu. Which is better? Rumah tu kalau check kt mudah.my rm550k. Tq

      • Wslm Pn. Fateema,

        Alhamdulillah.

        Samada nak jual atau refinance, ia terpulang matlamat kewangan puan. Kalau sekarang dah negative cash flow RM500, kalau refinance kena panjangkan tempoh baru untuk jadikan ia positive. Dan jangan tambah pinjaman masa refinancing tu, tambah tempoh sahaja.

        Wallahu a’lam.

  • Salam tuan,

    saya dalam keadaan perlu beli rumah sebab risau harga naik dan tuan rumah naikkan sewa melampau..

    saya tak punya cash yg banyak dalam tangan..dan suami akan buat loan atas nama dia sahaja. rumah bawah 200k

    persoalannya memang beli rumah kena keluar duit yang banyak utk 10% + SNP ke?

    kalau EPF saya tak cukup makna memang saya tak boleh beli rumah lah ya tuan?

    • Wslm Puan,

      Umumnya, kalau nak beli rumah kena ada modal at least 15%. 10% untuk deposit, 5% untuk kos berkaitan (S&P dengan penjual, loan agreement dengan bank, MRTA dll). Tapi kalau pandai, benda tu boleh adjust.

      Katakan penilaian yang dibuat oleh bank ke atas rumah RM100,000 tapi penjual menjual rumah tu kepada puan RM90,000. Maksudnya, puan boleh apply bank loan 90% daripada nilaian bank RM100,000 tadi dan tak perlu keluarkan 10%, dengan syarat, dalam S&P (perjanjian jual beli) diletakkan harga RM100,000, bukan RM90,000 sebagaimana dipersetujui oleh penjual.

      So, bank bagi loan RM90,000 dan puan tak perlu keluarkan deposit 10%. Puan cuma tanggung kos lagi 5% jer. Banyak lagi strategi yang boleh digunakan untuk meminimumkan modal. Saya syorkan puan baca buku bertajuk “WTF?” tulisan “Faizul Ridzuan”. Beliau dah beli 28 buah rumah hingga usia beliau 32 tahun.

      Wallahu a’lam.

  • Salam En. Zul,

    Saya mempunyai baki hutang rumah sekitar 50k untuk tempoh 23 tahun lagi..Bayaran bulanan adalah RM410.

    Baru2 ini saya melihat ada tawaran daripada sebuah bank untuk pinjaman peribadi yang menawarkan pinjaman 50k untuk tempoh 10 tahun dgn bayaran bulanan RM550..

    Adakah berbaloi jika saya membuat pinjaman peribadi tersebut dan seterusnya membuat full settlement rumah? Mohon pandangan dari saudara. Terima kasih…

    • Wslm tuan,

      Kalau mengikut kiraan kasar saya, buat pinjaman peribadi tu lebih untung.

      Pinjaman Peribadi:
      RM550 x 12 bulan x 10 tahun
      = RM66,000

      Hutang Rumah:
      RM410 x 12 bulan x 23 tahun
      = RM113,160

      Sebelum buat keputusan ambil pinjaman peribadi, cuba semak dengan bank kot-kot loan rumah tu boleh restructure menjadikan bayaran kepada 10 tahun lagi. Dan buat perbandingan.

      Kalau rumah tuan tu disewakan, saya rasa kekalkan loan rumah tu lebih baik. Wallahu a’lam.

      • Assalamualaikum, mengapakah kalau Rumah ini disewa, mengekalkan loan Rumah adalah lebih baik?
        Boleh tolong jelaskan terperinci tuan, tq

        • Wlsm,

          Sebenarnya bukan sebab nak kekalkan loan, tapi untuk maksimumkan aliran tunai positif. Contohnya, kalau nilai sewa RM800 sebulan, kita nak rendahkan ansuran bulanan (dengan cara panjangkan tempoh pinjaman) supaya dapat lebih banyak aliran tunai positif. Kalau ansuran RM500 sebulan, maksudnya kita dapat aliran tunai RM300 (RM800 – RM500) sebulan. Tapi kalau ansuran bulanan RM750 disebabkan tempoh pinjaman yang lebih singkat, maka kita cuma dapat aliran tunai RM50 (RM800 – RM750) sahaja.

          Wallahu a’lam.

  • Baru baca artikel ni.. memang saya agree and ni juga cara yang war-warkan oleh Robert Kiyosaki. Memang betul cara tu untuk tambah asset and step to financial freedom 🙂

  • Tima kasih Tuan Zul…saya pun dalam proses beli rumah pertama utk invest. dan saya sendiri masih menyewa. saya pun dah mula menyimpan emas dan berkira-kira utk jadi ejen PG in future.

    terima kasih kerana berkongsi.

  • salam tuan..

    blog yang sgt menarik…cuma baru jumper..hehe..

    saya nak tanya pandangan tuan, ada satu rumah lelong kat damasaran damai, idaman apartment, lelong RM47k…

    ikut penglaman tuan, sesaui tak saya beli rumah ini dengan bid 50k..coz saya semak dalam mudah MV rumah ni dalam 65k sahaja..

    kalo tuan tahu, berapa kadar sewa rumah area ni…terima kasih tuan

    FB : Mc Xuan (ridzuan )

    • Wslm En. Ridzuan,

      Terima kasih berziarah ke blog seadanya ni.

      Harga RM50 tu memang dah cantik. Sewa apartment Idaman tu sekitar RM300 – RM450. Tapi saya syorkan En. Ridzuan pergi tengok dulu rumah tu. Buat kira-kira berapa kos repair, maintainance yang oustanding dsb. Apartment tu low cost apartment, tapi pengurusannya agak baik. Cuma parking memang tak cukup, kekandang ke tolak 4, 5 kereta dulu baru boleh keluar parking. Apa-apa pun, kena pergi tengok dulu.

      Wallahu a’lam.

  • Alhamdulillah.. Topik yg menarik dan saya pun mcm tu pada mulanya.. Kononnya Bangga dpt beli landed house masa usia 30 tahun dan belum rumah siap saya dpt kerja dgn sektor awam dan posting kat Sarawak, sayangkan rumah yg baru siap (tak mahu bagi sewa) saya dan isteri terpaksa menjalani kehidupan PJJ (perkahwinan jarak jauh). Sekolah isteri (Beliau guru) pada masa tu cuma 300meter sahaja dari rumah yg saya beli.

    Point penting yg saya nak sampaikan ialah JANGAN JADI MACAM SAYA. Kenapa? Saya pada mulanya ingat akan settle down kat situ dan menjalani khidupan “Comfort Zone” (ye laa rumah dah ada, apa nak fikir lagi). Namun satu hari jiran saya (yg usianya dlm 40-an) memberitahu bahawa takkan nak settle down kat sini. In sha Allah kita pasti akan cari rumah yg lebih besar atau dok tanah kampung yg boleh dibina rumah banglo. Pada masa tu barulah saya sedar bahawa apa yg saya usahakan selama ini cukuplah sekadar utk duduk sementara dan mungkin berpindah.

    Ya saya berpindah kembali ke Perlis selepas 3 tahun setengah berjauhan dgn isteri dan kali ini saya buat keputusan utk isteri sama-sama ikut berpindah ke Perlis. Kini saya tinggal di Kuarter Kerajaan dan paling best tempat kerja dekat saja (kuarter dan tempat kerja dlm satu pagar). Isteri pulak terpaksa ke tempat kerja jauh sedikit dalam jarak 10km. dan paling best rumah saya yg baru seminggu ditinggalkan terus disewakan. Walaupun saya nampak mcm negatif cash flow RM215 (sebab rumah saya disewa RM600 dan loan bank RM815), namun yg paling best ialah saya seolah-olah hanya membayar RM215 bagi sebuah rumah 2 tingkat di PULAU PINANG… Syukur alhamdulillah.

  • Sy sgt tertarik dgn topik ini, saya minta izin copy dan in sha allah saya akan nyatakan juga sumbernye…

    terima kasih..

  • saya bercadang untuk membuat loan 200k dan saya mensasarkan dalam masa 1 tahun untuk membeli 3 buah rumah untuk disewakan dengan harga 300-350 sebulan .adakan tn zul merasakan tindakan saya itu betul.saya adalah seorang kakitangan kerajaan bergaji rm3500 dan tiada sebarang potongan gaji.

    • Wslm tuan,

      Bagi saya buat loan untuk beli rumah, dan disewakan satu strategi kewangan yang baik. Cuma kena pastikan rumah tu mudah disewakan dan ada backup strategy kalau rumah tu tak dapat penyewa.

      Wallahu a’lam.

  • Salam,

    Saya tertarik dengan topik ni. Kalau saudara tidak keberatan, saya nk dapatkan pendapat saudara. Kami (saya dan isteri) memiliki 2 landed house . Yg 2nd br je dapat kunci. (setiap rumah tu ade 2 nama, saya dan isteri). Kami juga bercadang utk dapatkan rumah/apartment ke 3 tetapi masalahnya kelayakan loan rumah dh tinggal 70% utk seorg.

    Pada pendapat saudara, ape yg perlukan kami buat utk rumah pertama (2nd tu nk buat nk duduk)? Perlukah kami jual rumah pertama tu utk buat modal utk beli rumah/apartment baru dan secara tak langsung nama masing ade satu rumah je.

    ataupun biarkan disewa, refinance kedua2 rumah untuk tukar setiap rumah ade satu nama je (tak pasti kalau nk tuka 2 nama ke 1 nama kene refinance)?Dengan ini, kami boleh dapatkan rumah ke 3 dengan loan maximum.

    Mohon pendapat saudara, salam.

    Rizal

    • Wslm En. Rizal,

      Antara tips penting yang dikongsikan oleh Tuan Bri kepada saya ialah bila nak beli rumah, buat satu nama jer. Bila satu nama, suami isteri tu berpeluang beli rumah dengan 90% financing sehingga 4 buah rumah. Suami 2 buah, dan isteri pun 2 buah rumah.

      Saya nampak, cara terbaik ialah tukarkan 2 nama kepada 1 nama jer tapi secara jujurnya, saya tak pasti prosesnya macam mana. Cuba refer dengan pihak bank atau peguam yang terlibat masa jual beli rumah tu.

      Kalau option pertama tak sesuai, mungkin jual jer rumah pertama dan saya pasti, rumah tu dah dapat capital gain (keuntungan) yang baik.

      Wallahu a’lam.

    • Boleh mencelah ye tuan rumah,

      Saya setuju dengan pendapat guna 1 nama untuk 1 property. Pengalaman saya, guna 1 nama 1 property kami boleh memiliki 4 buah rumah dengan 10% deposit dan ada tu yang below 10%.

      Tak pun boleh try tanya di MBSB rasanya rumah ke3 dia boleh bagi sehingga 90% loan lagi. Baik terus ke MBSB berdekatan. Nak jual tu sayang dan nak refinance akan menambahkan hutang sedia ada. Pendapat saya la.

  • Salam, En. Zul.
    Nak tumpang tanya..siapa yang perlu tanggung kos untuk bayaran maintenance, cukai pintu dan indah water? pemilik atau penyewa? saya kalau boleh nak jana aliran tunai positif dan pada masa yang sama tak nak bebankan penyewa. best practice yang manakah tuan syorkan?

  • salam, nak tanya
    kalo beri sewa, pastu penyewa tak nak bayar dan tak nak keluar dari rumah, dan penyewa agak samseng , macam mana nak buat/ halau penyewa itu

    • Wslm tuan,

      Saya memang tak ada pengalaman tentang perkara ni. Cuma berdasarkan pembacaan saya, proses penyewaan rumah bermula dengan MEMILIH penyewa terbaik, bukan simply sewakan kepada sesiapa. Pesan Azizi Ali (pakar kewangan), katanya rumah tu lebih baik terbiar tanpa penyewa berbanding menyewakan kepada penyewa yang salah.

      Tapi kalau dah dapat penyewa yang macam tu, saya rasa kena dapatkan khidmat peguam & polis kalau perlu.

      Wallahu a’lam.

    • Wslm En Ridhwan,

      Umumnya, kalau nak beli rumah flat atau apartment, pastikan bayaran sewa lebih tinggi dari ansuran bulanan loan supaya dapat jana aliran tunai positif. Kalau buat loan rumah untuk investment, maksimumkan tempoh pinjaman supaya ansurannya dapat diminimumkan. Dan tentunya kena pastikan rumah tu senang disewakan.

      Wallahu a’lam.

    • Saya adalah salah seorang bekas penyewa di sri nilam ampang

      Sepanjang 7 bulan di sana, saya melalui

      1) CDI moto dicuri
      2) tayar moto dicuri
      3) plate moto dicuri
      4) aerial kereta dicuri
      5) cuma 1 lif yang aktif, walaupun ada 2, masa wife saya pregnant 7 bulan, kami terpaksa menapak naik smpi ke tingkat 14 selama seminggu kerana lif tidak direpair
      6) kawasan pangsapuri tersebut menjadi transit untuk kenderaan curi dan dalam masa yang sama mereka akan mencuri spare part dari kenderaan lain di situ juga

      Pembeli yang tiada pilihan terpaksa pasrah dan tinggal sahaja di situ, tetapi penyewa sentiasa ada pilihan, ada kemungkinan akan silih berganti dan menimbulkan masalah di kemudian hari

  • Salam. Sekadar perkongsian.

    Saya tertarik dengan cara ini dan saya pun sudah amalkan. Kami berdua pendatang dari Pantai Timur. Mula2 cari rumah lelong je.Flat 3 bilik tingkah bawah, area shah Alam.Kata kami masa tu kami tak mampu untuk beli rumah Teres Shah Alam pun. Semua Mahal. Kalau nak kira yang kena byr kat bank semput2 gaji kami lebihan sikit aje untuk yg lain macamana kami nak idup. Isk tak berbaloi rasanya.

    Kerjanya mencari aje. dapatla flat pertama tahun 2005 rezeki anak sulung agaknya.Below market value.Ye la beli lelong kan. Kemudian pada thn 2008, dengan tak disangka kami mendapat rezeki memiliki sebuah rumah teres di tengah-tengah bandar Shah Alam. Ini memang rezeki yang tak tersangka2x. Masa tu owner kata deposit dia nak rm500 aje.aduhai.rugi kalau kami lepaskan.Kami berkira2.Ok.Cash flow di flat boleh ke rumah tu atau disimpan dan memang dah tak ada bebanan.

    Dan Insya Allah kalau berpindah kemana-mana untuk bagi sewa tak ada masalah. Yang penting minda free dari memikir rumah yang kena byr. Orang bayarkan.

    Lepas tu barulah beli untuk dapat betul2 cash flow. Hasil cash flow flat pertama topup untuk rumah ke2 , flat ke3 dan ke 4 untuk simpanan anak-anak yang ramai ni.

    Sekadar perkongsian: Jangan terus merempit andai kita golongan biasa-biasa macam kami. Biar bermula dari kecil-kecilan.Insya Allah ada rezeki anak adala dapat yg besar sikit tu.

  • Assalammualaikum wbt Encik Zul,
    saya Norzana dari selayang, ingin bertanya. saya menjual apartment saya pada 2011. sehingga sekrg tidak ada apa2 perkembangan wlupun smua sya telah sign MOT, SNP. Bila call lawyer dia asyik memberikan alasan ‘stucked di land office”, dia kata perlukan 2 pelepasan/transferable dpd land office (sya kurang faham mengenai ini).
    FYI, sya beli apartmnt itu secara cash pada sekitar 2009. Title: srata. Apartment Ki Park BBS.
    Boleh Encik Zul berikan panduan apa yg harus saya lakukan? saya pun agak gusar dan tertanya2 adakah penjual juga tidak follow up case kelewatan ini?

    Terima kasih Encik Zul.

    • Wslm Pn. Norzana,

      Saya mohon maaf atas kelewatan reply comment. Saya dah rujuk persoalan puan ni kepada sahabat saya Tuan Hifdzi (Hifdzi & Co). Beliau seorang lawyer yang berpengalaman mengendalikan urusan jual beli hartanah. Ini komen beliau:

      1. Adakah puan telah mendapat bayaran baki? Sekiranya belum, maka tempoh masa tersebut adalah terlalu lama.

      2. Proses 2 pelepasan dari land office bererti apartmen puan telah mendapat “blanket consent” di mana proses pindahmilik nama pemaju kpd puan perlu dibuat terlebih dahulu dan barulah nama pmbeli baru dimasukkan. Peguam boleh memohon untuk membuat pindah milik terus (direct transfer) tetapi perlu mendapat kebenaran dari pemaju. Isu kelewatan: tidak dinafikan kdg kala berlaku kelewatan tetapi ia haruslah berasas. Tertakluk kepada fakta yg diberikan, saya mencadangkan agar pihak puan memohon pihak peguam memberikan kronologi kes dan status terkini. Bagi tahu peguam ini bagi tujuan semakan dengan peguam lain. Mungkin sekiranya ada tekanan, maka peguam puan akan lebih berusaha mpercepatkan urusan pindahmilik tersebut.

      Apa yg di titik beratkan di sini adalah bayaran baki puan.

  • tq…good info..selama ni saya “dikeji” sbb beli apt..saya di anggap org miskin sbb yg lain lumba2 beli landed house di langat n semenyeh.

    tp tu lah…org x tau apa yg kita tau.tq for the info…sejuk hati membacanya.keji2 saya pun ada 2 apt 1 flat.satu tu disewa sebulan 1300 sbb sebelah lrt.

    tq encik.

  • assalamualaikum..saya ingin tanya sebab saya pun baru je nk belajar2 nk generate passive income ni..hehe..let say klau kita beli rumah then kita xsewakan pun dekat org..monthly installement kita bayar sendri..samppai satu tahap bila harga rumah tu dah tinggi baru jual..dengn cara beginilagi menguntungkan or kita sewa dekat org lainlagi untung? 🙂

    • Wslm,

      Teknik tu biasanya untuk mereka yang beli landed house. Ia sesuai untuk sesiapa yang ada duit lebihan yang besar dan tak kisah pulangan jangka pendek. Orang duit banyak sesuai beli landed house (sebab landed house lebih cepat naik harga), bayar bulan-bulan dan biarkan rumah tu. Bila harga rumah naik, dia terus jual.

      Bagi siapa yang modal kecil, better beli apartment dan sewakan. Sementara menanti kenaikan harga rumah, kita dapat nikmati income sewa bulanan. Harga rumah akan naik juga, tapi nilai kenaikan agak lambat berbanding landed house.

      Wallahu a’lam.

      • Sy rasa sya juga bkal terikut jejak yg sama..sebab sy dalam perancangan membeli rumah teres dgan harga 170000..ansuran bulanan bank dalm 800 sebulan…harga market sewa kwasan sekitar untk rumah yg sama sekitar 600 ke 800…itupn kalau nasib dpt sewakan dgan harga 800 sebab ckup untk byar bank bulan2…tapi tak boleh generate positve cash flow…dan kalau trpaksa sewakan dgn harga bwah 800 pula sy trpaksa topup lg untk ckup kn byaran bulanan bnk…..apa2 pn sy harap atleast lepas lima tahun nanti harga rumah tu akan naik untk membolehkn sy jual semula rumah tu untk dpt keuntungan…

    • Terima kasih atas cadangan. Dulu saya allow komen tanpa masukkan kod, tapi masalah spam semakin banyak. Entah datang dari mana. Bila letak syarat kena masukkan kod, dah selesai masalah spam. Alhamdulillah.

  • Juz nk tmbh, passive income ni, actually kene declare tax tau…sye br tau this year..especially bile nk buat loan guna tenancy agreement…sy pn ade kondo yg sy sewakan lebih dr sy bayar….yg xbest, kite bukan kene declare diff kita bayar, tapi berapa yg lkita sewakan, klu byr bnk 600, sewa 900, kne declare 900…hope semua aware hal ni…

    • Betul tu tuan. Memang kena declare income. Tapi kita kena declare nett income daripada sewaan, bukan gross income. Katakanlah tuan dapat sewaan RM12,000 setahun, tapi kos lain (loan interest, maintenance, insurance etc) berjumlah RM5,000. Maka tuan kena declare cume RM7,000 (12K – 5K), bukan RM12,000.

      Ansuran bank memang tak boleh tolak, tapi interest portion untuk ansuran tu boleh ditolak. Itu kena ada ilmu income tax.

      Wallahu a’lam.

  • Salam Ramadhan En Zul.

    Saya Ain dari Bangi. Saya menduduki rumah teres yang dibeli dengan govt loan. Saya mempunyai 2 unit apartment satu di Kajang dan satu lagi di Bangi. Kedua-dua apartment ini menggunakan bank loan dan sedang disewakan. Kadar sewa melebihi kadar bulanan yang saya bayar ke bank.

    Baru-baru ini saya terfikir untuk menjual apartment saya di Kajang kerana ianya terletak ditingkat paling atas (tingkat 5 – walkup apartment) dan saya tidak larat menaiki tangga apabila bertukar penyewa atau penyewa meminta saya menyelesaikan masalah rumah. Saya bercadang untuk menjual apartment tersebut tetapi belum membuat keputusan kerana difahamkan lokasi tersebut akan menjadi hot spot berikutan projek MRT yang dalam pembinaan.

    Soalan saya kepada tuan, berbaloikah saya menjual apartment tersebut? Saya difahamkan pihak bank tidak meluluskan pinjaman bagi pembelian rumah ke 3. Saya bercadang menjual apartment tersebut dan membeli apartment yang ada lif. Dalam masa yang sama saya ada sedikit simpanan dan ada juga apartment yang boleh saya beli secara tunai. Tetapi saya sayang kepada simpanan tersebut dan bercadang membuat pinjaman peribadi.

    Apakah resolusi terbaik bagi membantu saya membuat keputusan? Terimakasih kerana membantu

    • Wslm Pn. Ain,

      Kalau rumah tu berpotensi untuk naik lebih jauh sebab pembinaan MRT, saya rasa tak perlu jual. Sewakan jer dulu sebab ia boleh jana positive cashflow. Bank tak ada masalah untuk luluskan rumah ke-3, tapi limit pembiayaan rumah ke-3 cuma 70% daripada nilai rumah tersebut. Memandangkan puan memang ada simpanan yang cukup, top-up pembelian baru dengan simpanan yang ada jer.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum En.Zul,

    Saya Pn.Azie nak tanya skit pendapat En.Zul.

    Suami saya ada beli rumah di Bdr Sg.Buaya pd tahun 1998. Pinjaman perumahan dipotong setiap bulan RM480.Rumah tersebut disewakan hingga sekarang dengan kadar RM300 sebulan.
    Kami pulak tinggal menyewa di Gombak dengan sewaan RM550 sebulan. Saya bercadang nak pindah tahun depan…ialah sapa tak suka duk rumah sendiri. Suami pulak bekerja di Jln Semarak,KL. Mana lebih baik duk umah sewa lagikah atau umah sendiri memandangkan jarak rumah ke tempat kerja (Jln semarak) agak jauh La ni dah ada rumah tol utk masuk ke Sg.Buaya (akan siap mungkin hujung tahun) jadi dpt jimatkan masa cuma kena bayar duit tol pulak pergi balik.
    Bila pindah ke sana, mungkin bizness saya jugak akan terjejas(homemade cookies n cakes) sbb customer saya dah ramai, mereka senang datang rumah saya compare dengan Sg.Buaya tu ramai yg tak tahu. Apa pendapat En.Zul samada perlu ke saya teruskan niat saya atau tangguh dulu nak pindah.

    Terima kasih byk .

    • Wslm Pn. Azie,

      Saya tak pasti apa pilihan terbaik. Kalau saya di tempat puan, saya akan pertimbangkan kesannya kepada:

      1. Kos duit bulanan – bertambah / berkurang
      2. Masa – waktu perjalanan pergi balik (kekadang waktu lebih berharga daripada duit)
      3. Income bisnes

      Puan buat perbandingan “on-paper” pro & kontra samaada perpindah atau tak.

      Wallahu a’lam.

  • Salam alaik Sdra Zul

    Saya sedikit risau 2 perkara:

    1. saya telah buat govt loan untuk beli kondo di Kajang, telah ada penyewa yang menyewa dengan kadar RM1,200 (bayaran loan govt RM1,198), nampak macam untung, tapi ada maintenance fee sebanyak RM390 untuk 3 bulan (i.e. RM130 sebulan tu…) masalahnya ada kemungkinan tak akan ada kenaikan kadar sewa dalam masa setahun 2 ni?

    2. adakah saya perlu declare income tax? kalau ikutkan yang saya bayar, sewa RM1,200, bayaran loan govt. RM1,198, maintenance fee lagi (RM130 sebulan). Apa lagi yang LHDN benarkan untuk kita tolak masa declare tax?

    Jazakallah

    • Wslm En. Ramzi,

      1. Dalam masa 2 tahun payah sikit nak naik sewa, melainkan ada kemudahan baru kawasan tu, contohnya ada Stesen MRT. Itupun samada bila penyewa baru masuk, ataupun buat new rental agreement. En. Ramzi buat rental agreement tak?

      2. Memang kena declare income tax RM1,200 x 12 bulan. Tapi boleh tolak segala kos berkaitan termasuk maintenance fee, kos repair rumah, portion interest untuk housing loan installment, dan segala kos berkaitan. Pasal income tax jangan risau. “You pay when you earn”. Pastikan segala resit dan rekod penyewaan disimpan dengan baik.

      Wallahu a’lam.

  • Terima kasih atas maklumbalas saudara,

    1. untuk makluman, saya memang ada buat “rental agreement” + “mati setem” di LHDN, just in case. Dalam rental agreement ni, saya ada masukkan yang tempoh sewaan adalah bagi duration 1 tahun, namun berdasarkan perbualan lisan dengan penyewa, beliau berhasrat untuk tinggal untuk tempoh 3 tahun… untuk makluman saudara, beliau sedang menyambung pengajian PhD di salah satu IPTA di negara kita, tinggal dengan family

    2. berkaitan income tax pula, setakat ini saya “tiada masalah” sangat dengan LHDN, kerja govt dan siap kena PCB lagi, tapi tak banyaklah, in sya Allah jika dengan “tambahan” rumah sewa ni harap-harap tak kena bayar banyak lah kat LHDN, banyak pelepasan yang boleh kita masukkan sebenarnya, cuma takut nanti dah tambah rumah sewa ni, instead of dapat “refund” kita pulak kena tambah, tu yang jadi sedikit risau tu, hu hu

    • Ok.

      1. Bila rental agreement dah expired, kena renew. Jangan biarkan rumah disewakan tanpa rental agreemant yang sah.

      2. Income tak jangan risau. Kita hanya bayar bila kita dapat income. Bila income bertambah, pasti income tax bertambah. Cuma kalau orang yang ada bisnes, dia boleh dapat banyak tolakan berbanding orang yang tak ada bisnes.

      Wallahu a’lam.

  • askum,syukur pada allah saya jumpa blog ni.tolong bantu saya utk selesaikan masalah yg sering mengganggu hati dan meMATIvasikan saya,please.saya seorang guru berumur 51 tahun(7 tahun jer lagi nak pencen) dan masih belum mempunyai rumah atau apa property.kerana saya terpaksa menggunakan kewangan gaji saya utk menanggung 4 org anak saya di universiti sehingga kini.htang2 saya semuanya kerana pelajaran anak2 saya.masalah nya ialah saya belum mepunyai apa-apa rumah samada pinjaman kerajaan atau bank.masalahnya ialah harga rumah kini sudah meletuo dan kurang mampu utk saya beli.akibatnya masih tercari cari jalan keluar utk saya membahagiakan diri saya dan anak2 saya,seperti rakan lain,punya rumah sendiri dan bahagia tk anak2.tolonglah beri saya satu cadangan/jalan keluar agar saya boleh berusaha kearah itu.tolonglah saya,moga allah limpahkan rezeki yg lebih kpd kita,amin.0198346673

    • Wslm En. Kay,

      Saya tak pasti apa penyelesaian untuk permasaalahan tuan. Persoalan pokok sekarang, mana nak cari duit untuk beli rumah? Jalan paling short-cut bagi saya kena mulakan bisnes sendiri. Tak ada istilah terlambat dalam mencapai kejayaan. Nabi ajar kita, kalaulah ada biji benih di tangan, dan kita dah tahu esok Kiamat, Nabi suruh tanam biji benih tu. Tak ada masalah.

      Mulakan bisnes sendiri hari ni. Kelebihan En. Kay ialah ramai kenalan (network) dan banyak pengalaman. Dan En. Kay adalah kakitangan kerajaan. Kerajaan memang perlukan pembekalan yang tak putus-putus. Manfaatkan kelebihan yang ada. Cuba dapatkan kontrak pembekalan yang kecil-kecilan dulu. Saya bukan pakar bisnes dengan kerajaan, tapi saya yakin, pasti ada jalan, insyaAllah.

      Kalau boleh jana pendapatan sampingan RM2,000 sebulan pun dah cukup untuk bayar rumah. Dan selalunya bisnes berkembang secara berganda. Nanti anak dah kerja, boleh buat loan atas nama anak dan En. Kay bayar bulan-bulan. Atau silap hari bulan, boleh bayar rumah secara tunai! InsyaAllah.

      Wallahu a’lam.

  • seronok rasa nye baca kisah pengalaman kawan kawan di sini. alhamdulillah sy sudah mempunyai rumah apartment di sekitar lembah klang di beli pada harga rm150k..maklumlah saya pasangan yg baru berkahwin umur sy 28 tahun dan isteri 26 tahun dan mempunyai seorg anak. sempat menyewa setahun lepas berkahwin…menyewa di sekitar lembah klang agak mahal rm650 untuk sebuah apartment 2 bilik menyebabkan kami mencari jalan keluar untuk membeli rumah..sekarang kami plan untuk membeli rumah kedua pula tapi apartment atau flat untuk disewakan… apa yg kami buat sekarang adalah invest dahulu sebahagian duit ke dalam unit trust dan emas untuk mendapatkan modal untuk rumah kedua…sikit sikit lama lama jadi bukit…nak membeli teres di lembah klang agak mahal menyebabkan kami lebih bertumpu kepada apartment sahaja..semoga blog ini dapat membantu membuka fikiran rsmai org di luar sana dan en zul sentiasa dapat add value org yg memerlukan kepakaran anda…

  • saya kini menetap di sebuah apartment – di kajang,. hasil pemberian ibu bapa saya, baru2 ni, saya beli rumah landed di UKM bangi. tp saya sewa kan kpada student GMI, cashflow negatif, sbb bulan2 saya bayar rumah sbayak rm1700. harga sewa rm1300.dekat dgn bangi gateway tp at least, saya ade rumah landed property di BBB.yang harga nya makin mahal.alhamdulillah

  • Salam En Zulkifli,

    Byk sy dpt belajar dr komen2 pembaca blog ini. Terima Kasih. Sy byk terlepas peluang membeli landed property di Bangi semasa baru bermula kerja 3-4 thn lepas krn, merasakan harga waktu itu terlalu tinggi utk rumah di Bangi, ttp sekarang agak menyesal krn harga rumah makin tinggi, teres di Bangi boleh mencecah RM600k! 2 thn lepas, ada projek apartment baru di Bangi & tanpa berfikir pjg krn takut terlepas peluang lagi, sy pn membeli dgn harga RM290k, keluasan 1,300sq/ft. Rumah da siap tp belum dpt CF lg tp itupn ejen2 da berlegar menanyakan rumah tersebut. Mereka memberitahu rumah tersebut boleh dijual dgn harga RM400-450K! Persoalannya

    1. adakah patut sy jual dan membeli 2 rumah yg lebih murah (kalau jumpa).
    2. rumah tersebut didaftarkan atas nama saya & isteri ttp pinjaman atas nama sy seorg, bagaimana mahu tukar status ke atas nama seorg shj?

    Terima Kasih diatas ilmu2 ini.

    • Wslm En. Abdullah,

      Terima kasih atas perkongsian pengalaman yang menarik.

      1. Kalau tuan jumpa 2 buah rumah yang bagus untuk invesment, why not jual jer. Kalau tak, hold jer dulu. Bagi saya rugi kalau duit stuck pada satu rumah especially rumah untuk duduk sendiri. Gandakan kekayaan dulu sebelum belum beli rumah pencen. Ramai orang muda-muda lagi dah beli rumah pencen, dan akibatnya kekayaan dia tersangkut pada satu rumah.

      2. Saya tak pasti macam mana prosesnya. Mungkin En. Abdullah boleh tanyakan lawyer yang buat S&P tu. Saya rasa tak mudah juga sebab ia bersangkut dengan bank.

      Wallahu a’lam.

  • Salam Tuan, saya menetap di KL dan sudah memiiliki sebuah rumah flat kos rendah yang di beli second hand ( tempat tinggal sekarag). Saya berasal dari kelantan, saya bercadang untuk membeli sebuah rumah banglow yang masih dalam pembinaan (70% siap) di kawasan Pantai Cahaya Bulan, Kelantan, harga dalam RM250k. Idea nak beli rumah di kelantan kerana kalau tengok harga rumah di kelantan sekarang semuanya sudah naik melambung-lambung sampai ada yang sampi RM400K (banglow 6000kp), memang saya bercadang untuk settledown kat kelantan bila pencen nnt (25 tahun lagi tu). Pandangan tuan tentang pospek hartanah di kelantan ,samaada berbaloi beli sekarang, aspek penyewa, jual lepas-beli atau mcm mana, adakah juga pembelian tersebut merupakan liabiliti kepada saya? Terima kasih

    • Wslm Tuan,

      Saya pun orang Kelantan. Apa yang saya nampak, di Kelantan lebih baik beli tanah berbanding rumah kalau tuan fikir tentang investment. Di Kelantan orang prefer beli tanah dan buat rumah sendiri. Ia berbeza berbanding di Selangor / KL di mana orang prefer beli rumah siap sebab tanah di sini mahal.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamu’alaikum wbt.

    Terima kasih atas perkongsian ini. Saya jadi agak risau pula. Suami saya ada cerita mengenai blog En. Zulkifli semalam. Hari ini, saya terjumpa sendiri, sumber cerita yang diceritakan suami semalam.

    Kami ingat, kami masih dalam landasan yang betul dalam aspek kewangan. Apabila baca buku Irfan Khairi, “Nota Jutawan, Nota Kewangan”, kami rasa banyak jugak yang sedang dibuat, especially bab hutang. Usia perkahwinan kami hampir mencecah 2 tahun, dan hutang utama yang hampir selesai, tinggal RM 1000 adalah hutang kahwin tanpa interest, means pinjam daripada keluarga. Itupun kami berhenti sekejap kerana kami fokuskan pada downpayment rumah (baru selesai).

    Masalahnya, even kami tidak pakai kereta mewah, hanya RM 470/month dan tinggal 4 tahun lagi untuk selesai, rumah baru pula akan dibayar RM 1400/month, bermula hujung tahun ini (insyaAllah). Kami sangkakan rumah itu adalah aset, dan tidak rugi membelinya. Kami pun dapat rumah idaman. Kereta buruk tak apa (walaupun berangan nak kereta mewah tetap ada), janji ada rumah selesa diduduki. Itu yang kami rasa.

    Bila terbaca pandangan Encik Zul, saya rasa betul jugak, terutamanya kerjaya suami dalam bidang O&G yang lagi melompat kerja, lebih bagus income. Bila difikirkan, rumah tersebut bukannya menjadi aset, tapi liabiliti. Saya pun ada perancangan nak surirumah & mula bisnes dari rumah. So, maybe kami akan dibelenggu dengan bebanan housing loan ini. Sekarang, adakah kami perlu jual rumah tersebut, dan beli rumah lain yang lebih murah harganya?

    • Wslm Pn. Tasnim,

      Tq berziarah ke blog saya. Moga bermanfaat.

      1. Memang kalau beli rumah boleh jadi aset, boleh jadi ‘liabiliti’. Ia bergantung cara kita susus strategi. Tapi secara umumnya, beli rumah tak rugi.

      2. Kalau dah beli rumah tu, duduk dulu beberapa tahun. Nanti nilai rumah dah naik, jual rumah tu dan beli rumah yang lebih murah supaya bagi kelegaan kepada kewangan. Manfaatkan “capital gain” hasil jual rumah dan lebihan duit bulanan untuk jana kekayaan. Landed house di KL/ Selangor ni naik dekat 100% dalam tempoh 5 tahun.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikom wbkth En Zul.

    Loan kereta saya akan selesai dalam bulan Julai tahun depan. Saya bayar RM 600.00/month. Saya memang tak mahu beli kereta baru sebab bog En Zul ini sangat mengesankan jiwa saya terutama dalam pengurusan kewangan. Saya ada dua biji apartment yang sedang disewa sekarang. Walaupun disewa dan mendapat positive cash flow tapi hati saya masih tidak tenteram disebabkan masih berhutang dengan pihak bank. Pada pandangan En Zul, mana lebih baik:

    a. Duit lebihan kereta nanti ditop up kepada kedua-dua loan itu menjadikan bayaran bulanan lebih besar untuk settle hutang lebih awal atau

    b. Saya maintain bayar loan ikut bayaran bulanan yang asal dan adakan satu akaun berasingan duit bayaran kereta tu dan bayar sekaligus bila dah mencukupi

    Kawan saya nasihatkan tak perlu settle loan awal dan ikut saja installment sampai habis tempoh sebab loan biasanya ada insuran yang melindungi ahli keluarga kita dari membayar balik apabila kita sakit atau meninggal. Apa pandangan En Zul.

    Terima Kasih banyak-banyak kerana membantu. Wassalam

    • Wslm Pn. Ain,

      1. Betul yang kawan Pn. Ain bagi tahu tu. Loan rumah (good debt) secara umumnya tak perlu settle awal sebab ia membuatkan kita semakin kaya. Apatah lagi rumah tu menjana positive cash flow. Kalau puan meninggal dunia, rumah tu akan jadi milik waris 100%. Tapi pastikan loan rumah tu dilindungi insuran / takaful. (Jangan confuse dengan insuran kebakaran rumah).

      2. Kalau nak settle awal, guna kaedah (b). Simpan duit dulu lepaskan bayar untuk PENGURANGAN BAKI setiap tahun. Pengurangan baki tu dia akan settle jumlah pokok loan tu.

      Wallahu a’lam.

  • En. Zul

    Saya minta lebih penjelasan. Bagaimana buat untung dengan menyewakan rumah.

    jika merujuk pada rajah Ahmad Baba, dapati Baba untung 150×2 = 300
    bagaimana encik Baba boleh sewa rumah bawah nilai 300 sebulan? bukan kah jika Baba sewa rumah 500 maka dia dapat -200?
    bukan lebih elok Baba tinggal di 1 rumah dan sewakan 1 rumah. matematik dia untung 150 sebulan

    tolong jelaskan, saya kurang faham.

    terima kasih,
    Aimar

    • En. Aimar,

      Dalam illustrasi tu, memang Baba tinggal 1 rumah dan sewakan 1 rumah. Dan Baba dapat positive cash flow sebanyak RM150 sebulan.

      Rumah 1 : Ansuran RM750 (dia tinggal sendiri)
      Rumah 2: Ansuran RM750 (disewakan RM900 = positive cash flow RM150)

      Berbanding dengan Ahmad, Baba ada extra RM900 sebulan daripada sewa dan Baba boleh manfaat duit extra yang dia ada untuk gandakan lagi kekayaan.

  • assalamualaikum..bagaimana membuat agreement rumah sewa yg berkesan “to protect the interest of the owner”. Terima kasih

  • salam En Zulkifli
    Bolehkah saya ingin mendapatkan pndgn En Zul iaitu mengenai rumah saya yg telah habis hutang dgn pihak bank dan saya merancang utk menjual rmh yg diduduki skrg ini (harga pasaran 250k) & pulang ke kg dgn membeli sebidang tanah & mendirikan rumah diatas tanah saya sendiri?
    Saya juga merancang utk menyewakan beberapa pintu dimana hasil sewa kelak akan mendatangkn pendapatan buat saya kelak memandangkan saya tidak mempunyai wang pencen.

    • Wslm Pn. Yenny,

      Bagus perancangan tu puan. Idea yang baik. Jual rumah yang mahal, beli rumah yang lebih murah tapi kita selesa duduk di situ. Dan dapat sewakan lagi untuk dapat pendapatan pasif macam pencen.

  • Salam Tuan,
    Apakah kos yang perlu saya tanggung sekiranya saya membeli rumah jenis apartment? Sebagai contoh kos penyelenggaraan , kos pembuangan sampah dsbgnya. Untuk pengetahuan tuan, saya bercadang membeli rumah apartment untuk dijadikan sewa, oleh sebab itu, kos2 sampingan tersebut perlu saya ambil kira supaya saya dapat membuat pengiraan untuk mendapatkan cash flow yang positive. Terima Kasih tuan

  • As-Salam en.Zul, alhamdulillah syukur saya secara kebetulan terjumpa artikel perkongsian inI. Sy belum mempunyai rumah sendiri dan skrg ini dlm peringkat awal tengah tercari-cari rumah untuk di beli tapi belum pasti lokasi, jenis rumah yg akn d beli. bila ingatkn loan kereta yg msh berbaki 4thn lg, saya budget hanya max loan rm750-900 shj sebln. mohon pendapat en.zul, lokasi rumah, jenis rumah(kalau boleh bg suggestion rumah amat d alukn..:-) utk perancangan investment jangka panjang& sesuai utk sy yg bekerja di area glenmarie. Terima kasih.

    • Wslm Puan,

      Kalau bajet RM750 – RM900, boleh beli medium cost apartment. Maksimumkan tempoh loan supaya dapat rendahkan ansuran bulanan.

      Saya tak boleh spesifik rumah kawasan mana, tapi beberapa cadangan saya; Kalau apartment yang tak ada lift, beli tingkat 1 atau ground floor jer. Cari rumah yang tak mengadap matahari jatuh sebab ia akan menyebabkan rumah tu panas. Dan rumah tu mesti dekat dengan sekolah, public transport. Paling penting, ia mudah disewakan.

      Kalau perlu masa berbulan bulan untuk dapat penyewa, apartment tu tak sesuai untuk dijadikan investment.

      Wallahu a’lam.

  • assalamualaikum dan semoga tn terus diberi kesihatan untuk berkongsi artikal yg baik seperti ini..

    Saya dh baca 106 komen dlm blog tn dan byk ilmu sy pelajari

    Saya dalam dilema untuk jual apartment yg sedang saya duduk sekarang ni di bandar sri damansara..

    Sy ingin pendapat dari tuan wajar atau tidak saya jual apartment tersebut atau tidak..

    Dis 2010 saya berjaya membeli satu apartment kos sederhana di sri damansara dengan harga 120k.. Tingkat 3 tiada lif.. Apartment tersebut ada 4 tingkat sahaja jika dikira yg bawah sekali sebagai ground floor.

    Ogos 2013 jiran rumah sy yg satu tingkat dengan saya telah menjual rumah beliau dengan harga 260k.. Atau dlm bahasa mudahnnya rumah say telah naik harga sehingga 140k dlm masa 2 tahun lebih.

    Dan sy ada check MV untuk floor yg sama dengan agen maximum ada org jual sekarang dgn harga 285k..

    Jadinya saya dengan isteri bercdg untuk menjual rumah sekarNg dengan harga 285k ke 300k.. Dan hasil untung rumah tu sy bercdg nk beli teres 1 tingkat di meru klang dengan harga 240k..

    Untuk makluman tn apartment yg sy duduk sekarang ni berstatus pegangan bebas dan non bumi.. Di meru semua rumah teres berstatus bumi..

    Pd pandangan tuan wajarkah sy menjual aprtment sy dan beli rumah teres tersebut.. Sy takut buat keputusan yg silap.. Terima kasih tn..

    • Wslm Tuan,

      Saya tak pasti samada wajar atau tak. Tapi dari sudut investment, memang boleh jual dan menguntungkan. Selain dari jual, tuan boleh pertimbangkan samada;

      (a) refinance rumah tu kepada RM280k tu dan gunakan duit refinance tu untuk beli rumah di Meru. Rumah tu disewakan. Rumah di Sri Damansara mungkin akan lebih mahal sebab akan ada MRT di Sg. Buloh.

      (b) sewakan jer rumah tu kalau ia boleh bagi positive cashflow yang baik. Gunakan lebihan cash flow tu untuk conver ansuran pinjaman rumah di Meru.

      Selain dari ansuran bulanan bank, kena pertimbangkan juga kos tambahan bila berpindah rumah baru seperti peningkatan kos petrol & toll untuk ke tempat kerja dan masa perjalanan untuk sampai ke tempat kerja.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

    Baru terjumpa pagi ni blog tuan dan baru je habis baca komen2 disini.Saya ni tengah dok berkira2 nak buat refinance rumah dari BSN ke Bank Islam.BSN tu monthly rm400 dan saya sewakan rm400 juga kat student .Rumah di beli thn 2004 dgn harga 70k(tempoh 25 tahun) dan value skrg melebihi 100k(Seri Iskandar Perak,sedang pesat membangun skrg).Baki pinjaman bank ada lagi 55k.Saya ingin dptkan lebihan tunai bila buat refinance nnt utk membuat renovation rumah ke 2 yg saya duduki dan membuat sedikit simpanan.Rumah ke 2 adalah pinjaman perbendaharaan dan berbaki lagi rm92k(tempoh 25 tahun)..Adakah perlu saya buat refinance semula utk renovate rumah atau saya buat simpanan je atau saya byr full settlement kereta dlm30k lagi.Buat refinance rumah ni perlu ke ada duit cash utk byr itu ini urusan lawyer ,bank dsbnya?Maaf saya tak tau sgt pasal ni.

    • Wslm Pn. Lina,

      Terima kasih berziarah ke blog saya. Moga bermanfaat, insyaAllah.

      1. Kalau untuk simpanan, saya rasa lebih baik puan simpan secara tunai jer. Simpan sikit-sikit pendapatan bulanan. Duit tunai ‘selonggok’ yang disimpan macam tu agak berisiko dari kebocoran wang. Melainkan puan tukarkan simpanan tu ke dalam bentuk emas fizikal.

      2. Refinance rumah untuk buat full-settlement pun saya rasa tak berbaloi. Bayarkan loan kereta tu macam biasa sampai habis.

      3. Refinance rumah untuk renovation yang meningkat nilainya, ok. Tapi simpan resit renovation tu. Nanti nak jual, valuer boleh ambil kira renovation tu untuk penilaian.

      4. Kalau puan tukar dari BSN ke Bank Islam, maksudnya kena buat Loan Agreement yang baru. Memang kena ada kos tambahan. Itu puan kena bincang dengan pihak bank.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum Tuan Zulkifli,

    mohon pencerahan.
    1) sy telah membeli rumah low cost secara sub-sale dan agreement S&P telah ditandatgn pd Jul 2013.walaubagaimanapun, urusan kebenaran pindahmilik masih belum selesai di lembaga perumahan & hartanah slgr.

    2)borang permohonan rumah kos rendah sy submit ke LPHS pd bln 10 thn lps.pd masa tersebut sy masih bujang dan pendapatan bulanan masih lg memenuhi syarat.

    3) pd Sept 2013, sy telah menerima penawaran rumah kos rendah oleh LPHS di kawasan lain dgn harga 42K.

    4) adakah sy masih boleh membeli rumah tersebut?

  • Assalamualaikum,
    terima kasih di atas makumat yang amat bermanafaat.
    saya dan suami juga org kelantan, punyai 4 org anak. juga hajat dihati nak buat rumah di kampung bila dekat nak pencen nanti.
    sekarang menyewa di rumah flat taman melati gombak. dah lama teringin nak beli rumah di kl ni. macam mana yer kalo nak beli rumah yang bank lelong. senang ker susah proses nak beli yang bank lelong ni. kami nak beli rumah di kawasan kami menyewa ni. beli dan sewakan. kami akan pindah dan sewa rumah di kawasan dekat dengan opis (kg. pandan) pulak. ok ker kalau buat macam tu. ok ker beli rumah lelong ni.
    terima kasih.

    • Wslm Pn. Mekzaa,

      Rumah lelong kena belajar ‘sepak terajangnya’ dengan orang yang mahir macam Tuan Bri. Banyak perkara kena cek untuk beli rumah lelong. Kena tengok rumahnya dulu, bil-bil yang tertunggak dsb. Saya belum mahir tentang rumah lelong.

  • Salam En Zul.
    Saya nak minta pendapat , sy berminat dgn satu apartment kos rendah di ampang,berdekatan dgn stesen lrt ( jarak 3minit) namun ape yang membuatkan sy masih teragak2 adalah harga di tawarkan adalah rm170K.
    Keluasan rumah lebih kurang dlm 750sqft.
    status leasehold. Berbaloi kah utk sy beli rumah ni?

    • Wslm En. Muzaffar,

      Kena cek berapa market price & berapa sewaan area situ. Lepas tu boleh boleh bajet samada berbaloi ataupun tak. Kalau boleh dapat positive cash flow, insyaAllah ok sangat walaupun rumah kecik. Rule yang biasa digunakan untuk menilai berapakah sewaan mininum sesebuah apartment tu; harga apartment tu kena bahagikan dengan 150. Dalam kes En. Muzaffar, RM170,000 / 150 = RM1,133.

      Jadi kena make sure sewaan apartment tu boleh cecah RM1,133 barulah dianggap berbaloi untuk invesment.

      Wallahu a’lam.

  • Assalam en zul. Mohon bantuan penjelasan:

    1.Biasanya berapakah maksimum peratusan kenaikan harga rumah yang belum terjual oleh pemaju berbanding semasa harga ‘launching’ iaitu masa mula2 ianya dijual. Contoh: Harga yg ditawarkan sebelum rumah siap, RM85,000. Bila siap sehingga ke berapa peratus kenaikan yang boleh dikenakan oleh pemaju?
    2. Adakah bakal pembeli masih layak dipertimbangkan dgn kos S &P percuma jika pembeli2 sebelumnya dapat? Untuk makluman, rumah2 di kawasan tersebut mula diduduki pada April 2013 dan tempoh defects adalah 18 bulan. Rumah yg dicadang untuk dibeli buat masa ini digunakan untuk menyimpan bahan2 lebihan binaan dan kediaman sementara pekerja indon yg membaiki defects rumah2 yang baru dihuni oleh pembeli. Adakah firma guaman yg dilantik oleh pemaju masih meliputi kos S&P pada bulan Disember 2013 kelak?

    Terima kasih.

    • Wslm Pn. Nor,

      1.Pasal kenaikan harga tu bergantung kpd lokasi dan permintaan kepada rumah tu. Kalau permintaan tinggi, memang banyaklah kenaikan. Kenaikan harga hartanah bergantung kepada demand & supply.

      2.Saya tak pasti. Itu kena negotiate dengan pemaju. Selagi boleh negotiate, mintak jer diskaun yang mana boleh

      Wallahu a’lam.

  • Salam..sy berminat hendak membeli dinar dan kepingan emas.boleh saya guna en zul sebagai introducer..kalau sy nak menjadi dealer pb..apa langkah yg sy perlu lakukan dan ape yg sy perlu sediakan..mohon nasihat en zul..

    • Wslm Pn. Ija,

      Boleh letak saya sebagai introducer. Tak ada masalah. Nanti lepas order, puan emailkan Booking Order kepada saya ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu puan follow-up dengan Public Gold bila perlu, insyaAllah.

      Kalau nak jadi dealer, kena buat belian RM20,000 dalam satu resit, automatik jadi dealer. Kalau puan perlukan consulatation lanjut, boleh contact saya pada bila-bila masa, 019-336 8009 (call / sms / wassap). InsyaAllah saya akan guide setakat apa yang saya tahu.

    • Wslm Pn. Ija,

      Boleh letak saya sebagai introducer. Tak ada masalah. Nanti lepas order, puan emailkan Booking Order kepada saya ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu puan follow-up dengan Public Gold bila perlu, insyaAllah.

      Kalau nak jadi dealer, kena buat belian RM20,000 dalam satu resit, automatik jadi dealer. Kalau puan perlukan consulatation lanjut, boleh contact saya pada bila-bila masa, 019-336 8009 (call / sms / wassap). InsyaAllah saya akan guide setakat apa yang saya tahu.

  • Assalamualaikom En Zul seisi keluarga dan semua pembaca.

    Saya baru selesai membaca laman web AKPK bertujuan untuk menambahkan lagi pengetahuan tentang pengurusan kewangan. Saya telah membaca kisah-kisah kejayaan AKPK menstruktur semula hutang-hutang yang kronik dalam masyarakat. Selepas membaca kisah-kisah tersebut saya mengesan satu perkara iaitu apabila sipolan meninggal dunia/ sakit kronik maka warisnya seolah-olah menderita, tersiksa untuk membayar semula hutang perumahan yang dibuat oleh sipolan sehingga terpaksa berjumpa AKPK untuk menstruktur semula perbelanjaan.

    Saya ingin bertanya dengan En Zul, bukankah semasa kita membuat loan tersebut, loan kita telah dilindungi oleh insuran kalau kita mati/sakit kronik maka waris tidak perlu lagi membayar. Bukankah loan tersebut datang dengan pakej insuran/takaful yang dimasukkan sekali dalam jumlah loan tersebut? Situasi yang dilaporkan oleh AKPK tersebut membimbangkan saya kerana saya ada 4 loan rumah yang belum selesai.

    Apa pandangan En Zul?

    • Wslm Pn. Ain,

      Bila beli rumah, pastikan ambil perlindungan Takaful Gadaijanji atas selalu disebut sebagai MRTT. Contohnya yang ditawarkan oleh Takaful Ikhlas (http://www.takaful-ikhlas.com.my/bpp/gadaijanji.asp). Kalau berlaku kematian atau hilang upaya kekal, rumah tu akan jadi milik kita dan ahli waris sebab takaful akan langsaikan hutang.

      Kes yang AKPK yang puan maksudkan, saya rasa si mati tak ambil perlindungan takaful / insuran. Lindugan insuran ni BUKAN AUTOMATIK masa kita beli rumah, tapi kita sendiri kena ambil perlindungan tu. Kalau rumah puan belum ada perlindungan takaful MRTT, puan boleh ambil sekarang.

      Wassalam.

  • Salam En. Zul,

    Tq atas info yang berguna. Saya seronok membaca cerita dan pengalaman dalam blog tuan. Saya ingin pendapat En. Zul.

    Saya ada 1 apartment. Apartment tu bayar bank 546 sebulan. Gaji layak beli 2 unit tapi masa fikir untuk duduk sendiri, jadi beli satu saja. Oleh kerana tempat kerja jauh, saya sewakan rm700/kosong (sewa kosong sebab xda modal beli perabot lagi). Dan Insyaallah tahun depan bulan 3 saya naikkan 1000/ Fully furnished (duit hasil sewa). Saya ada buat penjanjian tapi belum buat mati setem kat LHDN. Macam mana proses buat mati setem nie dan kosnya?

    Kedua, saya nak mohon pindah dalam 2,3 tahun lagi. Saya plan nak buat rumah sendiri di kampung, tanah pemberian org tua. Saya nak buat pinjaman peribadi 100k kat bank rakyat, bulanan RM1,111 sebulan 10 thn. Pendapat En. Zul, berbaloi ke saya buat pinjaman peribadi buat rumah? Apartment tu dah guna loan govt. Ada ke pinjaman buat rumah sendiri dari institusi kewangan dan tempoh bayaran sehingga 20 tahun ke atas?

  • Asalamulaikum tuan..

    blog tuan sungguh bermanfaat kepada saya.. terima kasih banyak2.. terima kasih juga kepada pengkomen2 kerana secara tidak langsung saya dapat belajar.. moga dimurahkan rezeki dan menjadi OKB (orang kaya bertakwa).. tq

  • Salam…

    Sy nak tanya pendapat en zul.. sy dlm proses membeli rumah ke 2 dimeru.. Rumah teres setingkat secondhand keluasan 20×60 dgn harga rm177k… keadaan rumah biasa saje… rumah tu berdekatan pekan meru dan segala kemudahan tersedia seperti Sekolah rendah, menengah, sek agama, pasaraya, kedai dan depan rumah ada sebuah surau.. rumah ke 2 ini sy beli utk buat sewa… tp sy rasa agak ragu dan risau jika keputusan sy membeli rumah itu tidak berbaloi dgn harga dan keluasan.. bulanan sy byar dlm rm800.. dan sewa rm600.. apa pendapat en zul tentang keadaan sy… adakah sy mmpu mendapt keuntungan dgn rumah itu jika sy nak jual akn dtg…

    • Wslm tuan,

      Mungkin tuan boleh tingkatkan pendapatan sewa bulanan dengan cara sewakan bilik yang fully-furnised. Kalau sewa rumah kawasan situ dalam RM600 sebuah, puan boleh tingkatkan sewa bulanan kepada RM1,000 atau lebih. Kalau rumah tu ada 3 bilik, sewakan master bedroom RM400, 2 lagi bilik lain RM300 sebilik.

      Syaratnya, rumah tu mesti fully-furnised. Sebab memang ada permintaan rumah macam tu terutamanya dari kalangan eksekutif muda, atau pasangan yang baru berkahwin. Mereka tak ada kemampuan untuk sewa rumah yang mahal-mahal dan mereka biasanya duduk tak lama. Mereka prefer sewa rumah yang dah siap dengan kelengkapan berbanding mereka kena beli sendiri dengan kos lebih mahal.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum…

    Sy rasa agak menyesal dan sedikit terburu2 setelah membuat 3%pembayaran keatas rumah.sebelum ni sy fikit utk memiliki rumah ke2 ini utk membuat aset utk jangka masa panjang memandang harga rumah teres skrng agak mahal..memandangkan harga ditawarkan bawah rm200k ..tanpa befikir panjang sy bersetuju memiliki rumah tersebut..pada pandangan en zul utk jangka masa 5thn akan dtg mampukah sy mendpt keuntungan berganda kiranya sy ingin menjual rumah tersebut..rumah sy beli di meru klant dan rumah second…apa pandangn en zul dgn keputusan sy utk memiliki rumah berkenaan kerana riso tdk mampu utk memiliki rumah teres yg murah lg akan dtg..adkah betul tindakkan sy…sy juga terfikir utk menjual rumah tersebut setelah 5thn..adakah sy boleh mendapt keuntungan pada masa akan dtg..utk pengetahuan en zul rumah yg sy beli ialah teres setingkat dimeru klang dan berkeluasan 20×60 berharga rm180k..

    • Wslm Pn. Puteri,

      Umumnya, beli rumah tak rugi. Kalau dah beli, teruskan jer lah. Sewakan rumah tu untuk dapatkan pendapatan sementara menunggu kenaikan harga. Saya yakin 5 tahun akan datang rumah tu akan mahal tapi ia bergantung kepada lokasi, lokasi, dan lokasi. Kalau nak tingkatkan lagi keuntungan, boleh sewakan mengikut bilik tapi rumah tu kena fully furnished. Sekarang ni banyak permintaan untuk sewa bilik fully furnished terutamanya bagi mereka yang baru bekerja, pelajar, dan tak plan untuk duduk lama di sesuatu tempat.

      Apapun, sebelum nak sewakan tu, survey dulu permintaan setempat.

      Wallahu a’lam.

  • Salam En. Zul,

    Apa pendapat encik tentang tawaran rumah ini:

    Apartment: Service Apartment Alam Sanjung
    Lokasi: Batu Tiga (belakang PETRON)
    Ask price: 505000
    Loan: 90%
    Dibs: ada
    Discount:
    3% SPA legal fee + 7% bumiputera
    Tiada downpayment sebab loan atas harga 50500
    Size: 980sq ft

    Saya dan suami berpendapatan 8000 sebulan (4k seorang) dan lepas kira2 jumlah liability utk rumah ini ialah 2300 sebulan bila siap pada tahun 2016 (merancang ambik joint loan). Kami merancang utk tinggal di apartment ini sebab dekat dengan tempat kerja (ada ktm dan extended lrt putra subang jaya). Adakah rumah ini berbaloi utk dibeli? kami merancang utk menyewakan rumah ini di masa hadapan (lepas 5-10 tahun).

    • Wslm Pn. Nora,

      Saya tak pasti samada berbaloi atau tak. Ia bergantung startegi puan untuk invest dalam property. Servis apartment ni bebeza dari apartment biasa. Ramai pelabur hartanah lebih suka apartment kos sederhana sebab permintaannya banyak dan konsisten. Dari susut kira-kira, saya prefer bel 3 buah apartment kos sederhana berbanding beli sebuah service apartment berharga RM500,000.

      Wallahu a’lam.

  • assalamualaikum encik zul,

    saya ade satu soalan berkaitan hartanah. adakah keputusan untuk membeli rumah pada penghujung tahun 2013 adalah keputusan yg tepat atau sebalik nye? saya baru berumur 25 tahun, jadi, sya akui mempunyai akal yg sangat cetek berkaitan harta tanah. mintak jasa baik encik zul memperjelaskan ttg isu ini. trima kasih..

    • Wslm Pn. Nurafiqah,

      Kalau beli rumah untuk pelaburan, ada 3 perkara penting yang perlu pertimbangkan iaitu:

      1. Lokasi
      2. Lokasi
      3. Lokasi

      Bila masa terbaik untuk beli rumah sendiri? Bila kita kita akan duduk sesuatu tempat tu at least dalam tempoh 5 tahun.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum Sdr Zul,

    Saya sekarang menyewa apt di bdr Saujana Putra dgn bayaran bulanan rm400.00.Utk pgthuan sdr Zul, saya sudah membeli sebuah rumah low cost di port klang dgn ansuran bulanan bank rm363.00 sejak 2001 akan tetapi rumah tu sudah di sewakan dgn ansuran bulanan rm350.00, saya bercadang ingin memiliki sebuah apt di tempat saya sewa, tetapi saya ada menelefon agen penjual rumah dia mengatakan kalau nak beli rumah area sini pastikan bukan under SUK selangor,mesti bwh pemaju barulah layak beli, jika tidak akan burn deposit 10%…so benarkah saya sebagai pemilik rumah sedia tidak layak untuk membeli rumah ke2 low cost under kerajaan negeri…? tolong jelaskan…terima kasih…

  • Salam,

    Semalam saya dan suami baru melawat beberapa show house di kampung halaman suami (Ipoh).Dan salah satunya sangat menarik hati kami,rumah semi-D yang sangat cantik dan harganya RM238,000.00 (40’x80′). Suami mencadangkan saya untuk membeli rumah tersebut dengan deposit sekitar 20k-30k tidak termasuk diskaun bumi lot.

    Selepas membaca topik daripada saudara, hati saya berbelah bagi sama ada nak membeli rumah tersebut atau membeli rumah apartment untuk invest seperti yang saudara cadangkan kerana saya bimbang dalam tempoh setahun atau dua ni,harga rumah akan semakin tinggi.Saya risau sekiranya saya mengambil atau membeli rumah lain di sekitar ibu kota (tempat kerja sekarang),adakah saya berpeluang membeli rumah idaman di kampung dengan harga yang munasabah?

    Boleh saudara bagi pendapat sebab dalam seminggu lagi suami saya nak membayar booking rumah tersebut…untuk pengetahuan saudara, urusan pembelian hanya boleh guna nama saya sebab suami blacklist..

    Terima Kasih

    • Wslm Pn. Nurul,

      Bab kewangan ni, kena ketepikan emosi. Kewangan adalah matematik, tapi kita selalu kalah kepada emosi. Buat kira-kira dengan teliti. Kalau beli rumah di kampung, tapi puan bekerja di bandar, apa nasib rumah tu nanti. Saya risau ansuran bulanan akan jadi bebanan. Daripada beli rumah yang tak dimanfaatkan, lebih baik beli banyak apartment dan disewakan. InsyaAllah dengan positive cashlflow apartment2 yang puan miliki nanti mampu untuk cover kos pembelian rumah idaman satu hari nanti.

      Saya pun selalu konflik antara kira-kira dengan emosi. Cuma saya fikir, bila kita ada duit, peluang tu sentiasa akan ada, insyaAllah.

      Wallahu a’lam.

  • Salam,
    Saya mencari rumah pertama.. Saya bekerja di PJ dan isteri bekerja di bangsar.. Skrg saya menyewa di puchong dgn kadar rm800 sbulan..
    Dengan harga rumah yg mahal skrg, patutkah sya membeli rumah baru atau rumah second?
    Saya berminat mengikut cara encik, labur utk rumah apartment dlu, and buat rumah di kampung utk bersara..
    Tapi bagaimana nak buat? Saya perlu mencari rumah kos nye berape?

    • Wlsm En. Farizul,

      Kalau ada plan nak duduk sesuatu tempat tu at least selama 5 tahun, dah boleh consider untuk beli rumah. Kalau RM800 sebulan tu, cukup untuk dapat rumah nilainya sekitar RM120,000. Maksudnya tuan memang dah ada kemampuan untuk beli, cuma kena rajin survey rumah. Kalau dapat yang under market value, itu lebih baik sebab boleh adjust untuk jadikan 100% loan. Saya prefer rumah second sebab tempat tu biasanya dah established, dan rumah tu confirm dah siap untuk duduk atau disewakan.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum..
    Blog dan perkongsian yg menarik. Saya berkira2 hendak membeli rumah pertama.
    Rumah second hand yg tlh di renovate rm195k di selatan Malaysia.
    Bila terjumpa blog ni sy jadi ragu2 sama ada nk beli rumah atau sewa.
    Sy juga berjauhan dgn suami. Bercadang mencari kerja di kg sy.
    Pada pendapat tuan bagus sy beli rumah utk duduk atau sewa.
    Beli rumah utk d sewakan tetapi kawasan sy tiada apartment.

    • Wslm Pn. Maria,

      Kalau nak beli rumah, masa sesuai untuk beli bila puan dah ada keputusan duduk sesuatu tempat tu at least 5 tahun. Itu antara nasihat pakar-pakar hartanah. Kalau puan pun tak pasti nak duduk kat mana lagi, mungkin akan berpindah tempat bertugas dsb, lebih baik tangguhkan dulu niat untuk beli. Kalau tak nanti puan akan ‘tersangkut’ dengan rumah.

      Wallahu a’lam.

  • saya nak tanya pendapat tuan, saya dalam perancangan untuk membeli rumah lebih daripada satu, dlm kes saya ni, sebanyak 3 buah di area kajang, rumah apartment kos sederhana rendah, ketiga-tiga rumah berharga RM59K, RM60K, dan RM62K.

    soalan saya ialah:

    Bolehkan sy membeli 3 biji rumah serentak, kalau x silap saya, saya ada terbaca dlm artikel di internet, menyatakan undang-undang di pejabat tanah negeri Selangor, rumah Kos rendah x boleh beli lebih dari 1.Ditakuti deposit yg saya bayar akan burn.

  • Salam cik zul..alhamdulillah dipertemukan dgn blog cik zul
    Saya berasal dari kelantan dan sekarang bertugas di sabah.saya bekerja d estate. kerjaya saya ini menghendaki perpindahan dari satu tempat ke satu tempat dan paling lame bertugas di satu tempat adalah 3 tahun.pada jan 2013 saya telah membuat keputusan membeli bungalow di kg di area bachok kelantan yang berharga 250k dan bayaran ke bank adalh 1300 sebulan.apa yang menjadi masalh kpada sya sekarang adakah pelaburan saya merugikan kerana rumah tersebut tidak disewakan hanya tinggal time balik cuti .sebab utama sya beli rumah tersebut adalah untuk pelaburan hari tua memandangkan pencen bru saya tinggal d kg.jd lpas pencen saya tidak akan dibebani dgn hutang rumah lg.tetapi selepas membaca beberapa blog berkaitan pembelian rumah,saya merasakan kerugian beli rumah tersebut.adakah berbaloi jika saya jualkan saja rumah tersebut.

    • Wslm En. Bakri,

      Kalau saya ditempat En. Bakri, saya akan jual rumah tu. Invest di tempat lain. InsyaAllah akan ada rezeki buat rumah di kampung nanti. Tapi kalau rumah tu boleh disewakan atau dijadikan home stay dengan pendapatan yang berbaloi, dan ada keluarga yang tolong uruskan, maintain jer rumah tu.

      Wallahu a’lam.

      • Jika bungalow 4 bilik n 3 bilik air brapa kadar sewa yg saya boleh kenakan.
        And jika dijual sekarang.
        Adakah ianya akan mendatangkan kerugian coz kna byr lock in period kpda bank..saya dikhabarkan juga untuk.dpat housing loan sekarang adalah susah.adakah ini benar.dan memandangkan harga rumah yg meningkat naik sekarang.ianya akan menyukarkan saya untuk mendapatkan housing loan jika nak beli rumah lain.thank cik

        • En. Bakri,

          Kadar sewa kena tengok tempat. En. Bakri kena survey kadar sewa area rumah tu. Kalau permintaan banyak, mahal lah sewa rumah. Kalau tak ada permintaan, tak kira besar masa saiz rumah pun sewanya tetap murah.

          Memang sekarang ni Bank Negara dah perketatkan syarat pinjaman.

  • salam en zul….
    mnarik jgk blog ni…
    sy ada kemusykilan di sini…..sminggu dua ni sy tgh bercadang nk beli rumah di Seksyen 23, Shah Alam…double storey intermediate (basic unit) harga rumah RM490k (owner mintak)…tapi bila sy tanya jurunilai harga semasa rumah tu cuma RM420k….
    area sek 23 mmg terbaik sbb dkt ngn hgway …sng nk akses mana2 tmpt…kmudhan bayak…mmg xrugi kalo beli…untg jngka pnjang ada….
    sy bercdng nk beli umah tuh sbb dh kmpunan lama nk beli umah area c2….sy cgku n bertugas di seksyen 24…nk pegi keja mmg dkt sgt lh…rumah area c2 siap dlm thun 2008 harga msa 2 lbh krang RM375k x slp sya…nk beli masa tuh x trrmmpu sbb sy baru keja thun 2007…gaji pn blum cukup…kwngan pn blum stabil…
    skang ni gaji bersih sy lbh krang RM3000 sbln…
    tpi bila terbca blog en zul ni sy jadi ragu2…was2 n las2 sy kepningnn…xthu mana 1 btul…
    mmg sy blum ada rumah sndiri lagi… dh 7 thn sy brtgas di seksysn 24…nk tukar klantan pn xtau bila nk dpt…
    rsyanya sy trget akn duduk brtgas di c2 dlm 5 thun lagi…stkt ni pn sy blum ada apa2 aset lgi….skang pn masih mnyewa di seky 17…
    sy ada jgk srvey apartment di kota kemuning..ada apartmn baru naik kt area c2 hrga lbh kurang RM240k…3 blik / 2 blk air…tmpt pn ok jgk bagus jgk kalo nk bagi sewa…long term investment pn ok…
    kalo beli rumah dble sstry tuh lbh kurang bln2 sy kna byar RM2000 jgk lh…aiiiisshhhh…pecah poket amboo…
    jdi bila mmkrkan perihal ini sy xthu nk wt cmne…konfiussss…
    skang nk mntak tlg en zul lh bgi pndpt hk mana molek….
    maaf lh kalo pnjg sgt nk baca …

    • Wslm Cikgu Ruzaimi,

      Pelaburan ni MATEMATIK, tapi kita selalu kalah dengan EMOSI. Rasa suka, berminat, sangat, atau teringin selalu membuatkan kita tak pedulikan kira-kira yang kita buat. Ikut congakan saya, ansuran RM2,000 sebulan tu terlalu besar bagi gaji bersih RM3,000 sebulan. Rumah tu yang Cikgu beli tu mungkin akan dirasakan macam “penjara” disebabkan bebanannya terlalu besar.

      Saya prefer bina kekayaan dalam ruang yang saya boleh bernafas lega. Tak kaya tak apa, tapi duit ada, dan malam tidur lena. Jadi kalau saya di tempat Cikgu, saya akan cari apartment kos sederhana. Beli, dan sewakan. Kalau ada 10 buat apartment pun tak jadi bebanan sebab ansuran bulanan ditanggung oleh penyewa.

      Wallahu a’lam.

      • Trima ksh en zul….alhmdulillh stlh mndgr nasht ini sy rsa lega…
        Sy jga mnyedri kmmpuan kwngn sy….jdi sy tdklh trburu2 dlm hl ini…
        tpi aprtmen yg sy bgthu 2 ok ker…

              • salam en zul…
                aprtmnt di Kota kemuning harga lbih kurang RM230k…kalo sy mmblinya ansuran bulanan kurang2 hmpir RM1200 sbln utk tmpoh 25 thun @ RM1100 (35thn),
                ajen kt aprtmn c2 sewa bulanan antara RM800-900 sbln aje…jdi kt cn cash flow sy akn rugi kerna sy trpksa tmbah tunai sndiri dlm RM300 – 400 sbln….ni blum masuk kos2 lain yg sy sdiri kna byr kan…adakah ini akn mnjadi bbn kepada sy ?…aprtmen ni mungkin sdh boleh diduduki awal 2014 proses skang pn dh 90% nk siap…bila sy call ejen dia kta harga yg dtawrkan itu utk jual thun ni jgk sbb kalo thun dpan owner akn naikkn harga ….adkah ini salh satu taktik ‘kotor’ ejen2 hartanah yg cuba nk ambik ksmpatan….dan supaya sy beli n depa blh untung byk2 ….allahuakbarrr…
                lg 1, aprtmen ni bersebelahan dgn highway kesas…akses ke sh alm , federal hgway pn snag dn prospek utk harga naik 2 agak tinggi jgk lh…mungkin 7 @8 thun akan dtg mmg berbaloi utk dijual…sblum awal2 pmbinaannya kwn sy kta hrganya lbh kurng RM150k aje..tpi bila dh nak siap naik mndddak plak harganya….
                kalo sy rendahkkn lagi tmpoh pnjaman skali pun mungkin itu blum ckup utk mnampung ansuran bulanan yg sy kna byar…..
                jadi yg mana terbaik utk sy ..bgi pndagan cket…
                en zul org klate jgk ko…hehe

                sekian wassalam…

                • Wslm En. Ruzaimi,

                  1. Untuk tinggikan sewa, mungkin boleh sewakan fully-furnished atau sewakan ikut kepala (macam asrama). Memang ada permintaan rumah macam tu.

                  2. Saya tak pasti tentang taktik ejen tu. Tapi mungkin ada betulnya sebab rumah yang dijual mulai 2014 cukai RPGTnya jauh lebih tinggi berbanding jual pada tahun ni.

                  3. Saya tak pasti yang mana terbaik. En. Ruzaimi kena buat kira-kira secara detail, nilaikan permintaan untuk LOKASI tu, baru boleh buat keputusan terbaik.

                  4. Saya orang Klate jugak. 🙂

                  • alhamdulillah…
                    jwpn yg kemah keming dari en zul…
                    kalu ambo ckgu BM ambo v fullmark utk soalan ni…:)
                    bila mdngr nasihat drpd en zul ni kurang2 ada lh ilmu cket2 pasl beli rmh ni…blh la manjadi panduan…ko guano…
                    trimo kash en zul

                    • slm en zul

                      lg 1 ambo nk tya…bla nk bli rumah ni mcm2 jenis ajennya…ada org mlyu n ada org cna jdi yg mana lbih baik dan senang utk urusan kemudian hari…baik dari segi proses karenah dn sbgainya…
                      skia dr sy….

                    • Wslm Ruzaimi,

                      Ejen paling baik ialah yang “mahir lagi amanah”. Macam mana nak cari ejen yang ada ciri “mahir lagi amanah”, itu memang cabaran kita semua. Kalau orang Islam, kalau jenis jaga solat, insyaAllah dia ada sifat “amanah”. Yang lain tu, saya pun tak pasti macam mana nak kenal ejen yang baik. Doa jer lah. Mintak Allah permudahkan urusan kita.

                      Wallahu a’lam.

                • Ni contoh terbaik bahawa realiti harga sekarang tidak sesuai untuk game RENTAL…sub sale boleh dikatakan sgt susah (tapi tak mustahil) untuk dapat return yang sesuai…mungkin beli rumah LELONG ada harapan lagi untuk rental return yang OK…rumah sewa pening untuk dimaintain, cukai taksiran, caj IWK, caj maintenance, penyewa lambat bayar, tak bayar sewa, rumah rosak nak kena repair. Silap2 -ve cashflow huhu…kadang2 lagi berbaloi simpan dalam amanah saham atau tabung haji je

                  • En. Rajab, bagi saya perbezaannya pada ilmu. Ada ada ramai kenalan yang berjaya dengan strategi RENTAL dan boleh uruskan rumah-rumahnya dengan baik. Saya faham masalah-masalah tuan rumah dan Azizi Ali ada dedahkan permasalah biasa ni dalam buku Tuan Rumah Jutawan. Kalau En. Rajab baca buku tu, saya rasa sebahagian besar masalah tuan rumah boleh selesai, insyaAllah.

                    Untuk strategi rental sebenarnya banyak cara boleh buat supaya nilai sewaannya berbaloi dan boleh generate positive cashflow. Cuma artikel saya cuma bagi overview jer. Nak belajar ilmu hartanah kena cari gurunya macam rakan saya http://www.tuanbri.com.

                    Wallahu a’lam.

                  • En. Rajab, bagi saya perbezaannya pada ilmu. Ada ada ramai kenalan yang berjaya dengan strategi RENTAL dan boleh uruskan rumah-rumahnya dengan baik. Saya faham masalah-masalah tuan rumah dan Azizi Ali ada dedahkan permasalah biasa ni dalam buku Tuan Rumah Jutawan. Kalau En. Rajab baca buku tu, saya rasa sebahagian besar masalah tuan rumah boleh selesai, insyaAllah.

                    Untuk strategi rental sebenarnya banyak cara boleh buat supaya nilai sewaannya berbaloi dan boleh generate positive cashflow. Cuma artikel saya cuma bagi overview jer. Nak belajar ilmu hartanah kena cari gurunya macam rakan saya http://www.tuanbri.com.

                    Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum Tuan,

    Mohon pendapat. Saya saya ada sebuah rumah kos rendah yg saya tinggal skrg (habis bayar) dan sebuah rumah bungalow (di Perak) loan RM650 sebulan (masih belum ada penyewa), sewa di kawasan tu dlm RM400. Dlm masa yg sama, saya bercadang nak beli sebuah apartment (under construction – jangka siap pada 2016) di Penang berharga RM250k (loan RM1200 sebulan). Komitment bulanan saya agak ketat kalau ditambah dgn rumah baru. Saya masih bingung dlm membuat keputusan. Developer dah kejar kerana ramai lagi waiting list. Pasangan saya tidak bekerja. Income bersih RM4.2k dgn seorang anak. Apartment ini juga disyaratkan hanya boleh di jual selepas 10 tahun.

    Soalan saya, patutkan saya beli atau budget bulanan tu saya buat saving sahaja?

    Mohon pendapat Tuan untuk membantu saya membuat keputusan

    T.kasih. semoga segala ilmu yg dikongsi itu diberkati.

    • Wslm Puan,

      Kalau rumah tu senang dapat penyewa tak ada masalah. Beli jer rumah tu. Kalau ada rumah yang dapat disewakan dengan baik, ada 10 buah rumah pun tak ada masalah sebab ansuran tu hakikatnya dibayar oleh penyewa. Cuma pastikan setiap rumah yang disewakan tu ada Rental Agreement supaya puan dapat isytiharkan duit sewa tu sebagai sebahagian daripada pendapatan. Ia memudahkan bank buat penilaian bila nak buat loan rumah yang lain, insyaAllah.

      Wallahu a’lam.

      • Assalamualaikum Tuan,

        Syukur alhamdulillah dan Terima kasih di atas panduan. Bolehkan saya rumuskan yg TIADA apa2 yg peliklah walaupun pemaju mensyaratkan apartment tersebut hanya boleh di jual selepas 10 tahun?

        Terima kasih sekali lagi 🙂

          • saya rasa apartment tu dibeli bawah tawaran kerajaan negeri ataupun kerajaan pusat utk golongan terpilih. mcm PRIMA la sy agak. actually if x silap harga tu memang jauh rendah banding harga pasaran sbb tu ada syarat camtu. sbb dia peruntuk rumah tu just utk kita jer bkn utk bt pelaburan. sbb harga hartanah di penang (pulau) melampau2

  • Salam saudara,
    Saya hani dan saya merupakan seorang guru y baru sahaja 3 tahun mengajar..pendapatan bersih sy adalah 3800 sebulan dan saya sudah pun membeli sebidang tanah dgn potongan 900 sebulan.kini sy merancang untuk membeli rumah sendiri secara join loan dgn suami iaitu sebanyak 460k..kira2 potongan sbnyk 1500 sebulan..dan suami sebanyak 1200 sebulan..memandangkn kami dua2 baru tiga tahun bekerja sebagai guru dan gaji kami berdua serupa,adakah merugikan untuk kami membeli rumah pertama itu.. kami berkenan memandangkn kawasannyaby luas di tgh bandar sesuai untuk kami besarkn anak2..mohon pendapat dari saudara

    • Wslm Cikgu,

      Saya rasa telalu awal untuk Cikgu beli rumah bersara. Kalau saya ditempat Cikgu, saya akan manfaatkan duit gaji tu untuk gandakan kekayaan. Dengan nilai RM460k tu, boleh beli at least 3 buah apartment kos sederhana di KL Selangor dan mampu menjana pendapatan sekitar RM1,500 – RM2,500 bersih setiap bulan. Kalau saya ditempat Cikgu, saya akan beli 3 buah rumah apartment kos sederhana. 1 untuk duduk sendiri, lagi 2 buah untuk disewakan.

      Jangan risau takut tak dapat beli rumah impian sebab peluang-peluang yang baik selalunya datang untuk orang yang berduit. Kalau kita ada duit, bila-bila masa boleh beli rumah dsb. Cash is king.

      Wallahu a’lam.

  • Realiti beli rumah untuk sewa tak macam 3-5 tahun dulu. Sekarang nak dapat ROI (gross) 8% pun susah, lelong pun sengit dan banyak kali harga mencecah harga sub-sale. Rumah landed pulak naik 2x ganda sejak 5 tahun dulu, yang guna strategi beli rumah untuk pasif income dulu masih ok, tapi nak beli rumah yang landed sekarang kena buat banyak kiraan sebab kos terlalu tinggi. Tak banyak yang membincangkan pelaburan pebauran tanah , mungkin kerana modal diperlukan lagi banyak berbanding rumah/apartment. Saya sekarang tukar strategi ke arah tanah lot selepas agak ‘kecewa’ dengan ROI untuk rental game dan sub-sale (flip – RPGT huhu).

  • Assalamualaikum En. Zul

    Saya baru kematian suami akibat kemalangan dan beliau telah meninggalkan saya dengan wang tunai sebanyak RM300k. Saya mempunyai pekerjaan tetap dengan gaji bersih sebanyak RM3500 sebulan tanpa apa2 potongan. Saya tidak mempunyai sebarang rumah dan bercadang untuk terus membeli sebuah rumah untuk dijadikan tempat tinggal saya dan anak2 seramai 3 orang kerana bimbang sekiranya kami tidak mempunyai rumah sendiri..buat masa ini saya tinggal di kuaters kerajaan di Putrajaya dengan potongan gaji sebanyak Rm450…

    Setelah membaca artikel yang ditulis oleh en. Zul, saya mula berminat dengan strategi yang saya rasa amat menarik untuk keuntungan dalam jangka masa panjang. Saya harap En.Zul dapat memberikan pandangan atas strategi yang boleh saya lakukan berdasarkan kedudukan kewangan saya sekarang.

    • Wslm Pn. Ima,

      Innalillahi wa’inna ilaihi rooji’uun. Salam takziah dari saya. Moga Allah berikan kesabaran kepada puan sekeluarga.

      1. Kalau saya disituasi puan, saya prefer beli rumah untuk sewakan supaya dapat jana pendapatan pasif demi masa depan anak-anak. Kalau RM300k tu, mungkin boleh beli 3 buah rumah apartment kos sederhana. Kalau tak cukup beli tunai, manfaatkan pinjaman.

      2. Tapi sebelum labur dalam hartanah, saya sangat syorkan laburkan dulu dalam ilmu. Beli buku-buku pelaburan hartanah dan baca blog-blog hartanah. Antara buku yang bagus untuk baca (dan perlu baca kalau nak melabur) ialah:

      (a) Jutawan Hartanah (Azizi Ali)
      (b) Tuan Rumah Jutawan (Azizi Ali)
      (c) Wa Tak Faham (Faizul Ridzuan)
      (d) Pelaburan Hartanah Tanpa Modal (Saufi Karim)

      Puan khatamkan dulu buku-buku tu, lepas tu baru mulakan langkah melabur dalam hartanah. Saya doakan Allah melapangkan rezeki kepada puan dan anak-anak.

      Nasihat saya juga, kalau duit RM300k adalah harta puasaka, pastikan itu diagihkan dulu mengikut faraid sebab dalam harta tu ada hak ahli waris yang lain iaitu anak-anak, ada hak ibu atau bapa suami, dan mungkin juga adik beradik suami kalau puan tak ada anak lelaki dan bapa suami dah meninggal dunia.

      Wallahu a’lam.

  • Fikir nk untung memang baba lg untung…tp ahmad menang dari segi kualiti tempat tinggal…ahmad x payah fikir pasal lif rosak..pasal ruang rumah yg sempit dan mcm2 lg…

    Setiap keputusan ada pro n kontra

  • salam..sy mmg buta bab2 nak beli rumah/tanah ni..skrg bru nak celik..sy nak tnya en zul..gaji bersih sy 4.5k sebulan..lpas tolak duit keta dn lain2 lgi..tggal la 2.5k sebulan..sy masih bujang and brhasrat nak kawin dlm masa 1-2 tahun lgi..so skrg terpikir plak utk ada rumah..lepas bc artikel di atas,nmpak seperti beli rmah apartment lagi untung..so sy nak mntak cdgan en zul, dgn keadaan sy ni yg nak saving utk kawin,pa plan yg terbaik utk sy..

    • Wslm,

      Kalau nak tambah saving, mungkin boleh cari rumah sub-sale yang under market value. Katakanlah pinjaman yang bank boleh bagi RM100,000 tapi rumah yang tuan beli cuma RM80,000. Jadi duit lebihan pinjaman RM20,000 tu nanti boleh digunakan untuk belanjan kahwin.

      Wallahu a’lam.

  • salam en zul..sy nk mntak cdgn la..sy ni mmg agak buta dlm bab2 rumah/tanah ni..skrg gji sy 4.5k sebulan,lepas tolak duit keta dan lain2 tggal la dlm 2.5 k..sy masih bujang dan sekrg tggal dgn family..sy brcadang nak brumah tgga dlm masa 1-2 tahun lgi..lpas baca artikel ni nmpak mnarik utk memilik rumah..so sy nak tny en zul,pa plan terbaik utk sy utk ada rumah dan dlm ms yg sama sy nak saving jugak utk kawin..

    • Wslm,

      Kalau nak tambah saving, mungkin boleh cari rumah sub-sale yang under market value. Katakanlah pinjaman yang bank boleh bagi RM100,000 tapi rumah yang tuan beli cuma RM80,000. Jadi duit lebihan pinjaman RM20,000 tu nanti boleh digunakan untuk belanjan kahwin.

      Wallahu a’lam.

  • Salam
    Saya berminat utk membuat perlaburan hartanah..saya ada mencuba utk membeli rumah apartment kos rendah
    Tetapi pemohonan saya ditolak disebabkan tidak memenihi syarat utk memiliki rumah kos rendah iaitu pendapatan bersih rm2500 kebawah.. utk pengetahuan pihak tuan sekarang sya memyewa rumah rm 600 sebulan. Saya ingin memiliki rumah sediri dengan bulanan bawah rm800..kawasan damansara

  • salam en.zul,

    sy bru mula bekerja n mnyimpan hajat utk membeli rumah di usia muda nie (umur 23thun). dlm masa yg sama sy juga ingin menyimpan sedikit sbgai perbelanjaan kahwin (target 3 tahun akn dtg boleh kawen). apa pendapat en. zul samada beli rumah atau apartment? memandangkan harga rumah semakin hari semakin naik, sy takut 3 tahun akan datang sy x mampu nak beli rumah. sy juga ad bercadang utk membeli apartment utk disewakan tapi ilmu masih cetek dalam bab beli rumah, sewa menyewa suma. sy ad terbaca ttg rumah sub-sale dlm komen diatas. apa itu sub-sale?dimana boleh dapat apartment sederhana bwh 100k? skrg sy tinggal dgn fmly. dlm masa tiga ini sy tidak menetap di rumah sgt sbb sy akn selalu ke luar negara. pendapat en.zul sgt berharga buat sy.

    terima kasih

    • Wslm En. Azizi,

      1. Kalau nak senang, beli rumah apartment. Senang disewakan. Kalau nak kaya, beli rumah landed house sebab kenaikan harga lebih cepat. Tapi modal kena besar, dan kena ada kemampuan bayar rumah kalau tak ada penyewa.

      2. Apartment kos sederhana sekarang ni sekitar RM100k – RM150. Susah nak dapat bawah RM100k sekarang ni. Kalau nak beli, beli rumah apartment yang dekat dengan En Azizi. Pelaburan hartanah ni paling penting lokasi, lokasi, dan lokasi. Kalau lokasi tu banyak permintaan, itu bagus untuk investment.

      3. Sub-sale tu beli rumah dari tangan pemilik individu, bukan beli rumah baru dari pemaju.

      Wallahu a’lam.

  • Salam tuan. Byk info berguna di sini. Tapi bila saya survey new apartment dia area klang valley, semua nya mahal dan di luar kemampuan 🙁 Rata-rata around 350k above yg mgkin installmnt dlm 1800 sebulan for 30 years. Mudahkah untuk dapat sewaan lebih kurang 2300 (350k/150) utk apartment? Ini mnumbulkan ketakutannod saya utk membuat keputusan mbeli atau tidak… Tq

    • Wslm Pn. Huda,

      Kalau nak buat investment, saya perhati paling baik aparment kos sederhana, buka condominium mewah. Masih banyak rumah apartment kos sederhana RM150k ke bawah di KL & Selangor ni. Kalau nak sewa tinggi, sewakan bilik atau jadikan asrama. Atau jadikan rumah tu fully-furnished. Nilai sewa makin lama makin naik sedangkan ansuran rumah tu tetap tak naik-naik. Long term insyaAllah berbaloi.

      Wallahu a’lam.

  • Tuan.. sy tlh membeli rmh teres 2t corner lot di bbbangi berharga 470k dgn joint loan dgn suami. Rmh tsebut siap sthn lps. Slps siap kami pnh ditawarkan dgn harga 1.2j. Walaubagaimanapn kami bcadang tdk mahu mjualnya memandangkn kami berhasrat tinggal lama disitu. Kami jg merasakan value rmh dlm ms 5-10 thn akn naik mdadak disbbkn bdktn komuter,ukm,highway bangi n kjg serta mrt yg bkl siap disamping bdekatan skolah dan pelbagai kemudahan. Adakah tuan merasakn pelaburan kami bbaloi. Tq smoga tuan terus diberikn kesihatan dan ilmu utk perkongsian yg bmanafaat utk smua.

    • Pn. Shida,

      Bagi saya beli rumah tu memang untung. Cuma strategi tu terpulang memgikut matlamat kewangan masing-masing. Rumah landed begitu memang bagus untuk kenaikan nilai (capital gain). Rumah apartment bagus kalau nak generate passive income.

      Wallahu a’lam.

  • Salam.. sy dh terlajak beli rumah sime darby nilai impian corner lot bernilai 566k.. lps dpt diskaun 5% staff dan 10% bumi dpt la harga around 46xk.. lokasinya betul2 tepi nilai 3.. sy plan beli utk invest.. apa pandangan korang? Cmner nk dptkan tenant pd high rental rate? Tq.. wslm

    • Wslm En. Ahmad,

      Landed house bagus untuk capital gain. Untuk sewaan memang agak susah. Tapi mungkin En. Ahmad boleh sewakan mengikut bilik dan rumah tu kena fully-furnished. Memang ada permintaan untuk rumah fully furnished. Kalau rumah kosong, biasanya orang tak nak sewa sebab telalu mahal.

      Wallahu a’lam.

  • Assalamualaikum Tuan,

    Alhamdulillah banyak ilmu saya dapat dari artikel & perkongsian para rakan-rakan.

    Saya bercadang untuk membeli apartment medium cost pada awal tahun ini di PJ. Sebab berdekatan dengan stesen MRT yang sedang dalam pembinaan.

  • assalamualaikum en zul.

    suami ada membeli rumah kos rendah berhrga 35k pda 2008..n kadar pnjaman bnk sebyk 424 selama 10 thun n pinjaman berbaki 34k lg. kadar sewaan rumah tersebut 400 kebwh .

    soalan sy, mcmner kami ingin thu hrga semasa bg rumah tersebut kerana kami ingin menjual rumah tersebut dlm masa y terdekat u d gntikan dengan perlaburan hartanah y lain.. lokasi ok (seklh, klnik, stesn myk dll)..2013 bg rumah full renovation dkwsan tersebut sekitR RM85k kebwh. tp rumah sy hmpir 60% renovation.

  • Assalamualaikum..
    Terima kasih dengan perkongsian ilmu yang bermanfaat…
    Cuma….jika ade lagi kelas hartanah tuan Bri tuu……nak minX tlg2 lah wawar2kan kat cnie ye…hehehe…terima kasih

  • As salam tuan. Bagaimana pula dengan rumah pejabat seperti SOHO, SOFO, SOVO yang semakin banyak dibangunkan oleh developer sekarang ini. Adakah berbaloi untuk pelaburan?

  • Salam en zul
    Sy dan suami sudah membeli rumah teres 2tgkt di puncak alam brhrge 345k..msih dlm pembinaan dijangka siap pertengahan tahun 2014.sy suami isteri bekerja di kl dan skrg tgl di kuarters suami.
    Sy nk mntk pendapat en zul mengenai nilai hartanah di puncak alam.berbaloi ke untuk disewa atau dijual bila harga sudah naik.kamu xrase akn tgl di sana memandangkn jauh dr tmpt keje.

    • Wslm Pn. Maisarah,

      Apa yang saya tahu, Puncak Alam tu kawasan yang pesat membangun. Berpotensi besar untuk masa depan sebab ada kampus UiTM kat situ. Tapi rumah teres tak mudah disewakan sebagaimana rumah apartment. Tapi dari sudut naikan harga memang ok, insyaAllah.

  • Assalammualikum en zul…..

    Bila dh baca hampir keseluruhan cerita dr blog ini,membuatkan sy terfikir……..
    sy seorang guru yang mengajar d sabah berumur 28 tahun…..berasal dr johor……sy ada membeli sebuah apartmnt yg sy duduk skrg nie dgn harga 180k……. nilai harga apartmnt kwsn sy nie skrg mencecah 300k..( sy pn terkejut)…..dlm masa yg sama,sy berkira2 utk membeli rumah teres d johor tuk gov loan…konon nya harga rumah semakin mahal skrg dan lebih mudah tuk saya bila bertukar balik ke johor…….soalan saya

    i.) sekiranya sy bertugas d johor……saya perlu sewa kn apartmnt sy atau jual nya sahaja……bila pikir tuk sewa kn sy risau sbb kami jauh dan x ada org yg boleh tgk2 kn…

    ii) bila beli skrg umah teres d johor dgn anggaran 250k,sy takut terbeban dgn hutang pulak…….

    minta pandangan en zul……sekian terima kasih

    • Wslm Pn. Azura,

      1. Mengikut pakar kewangan Azizi Ali, kita boleh consider beli rumah bila kita pelan nak duduk sesuatu tempat tu untuk tempoh at least 5 tahun.

      2. Bagi saya kalau dah pindah Johor, jual jer rumah di Sabah tu sebab tak sesuai sewakan rumah dari jarak jauh melainkan ada keluarga yang boleh tengok-tengokan.

      3. Kalau saya ditempat puan, saya tak akan beli rumah di Johor lagi melainkan kalau saya dah nak pindah ke Johor. Invest duit tu ditempat lain dulu. Kalau ada duit, peluang-peluang yang baik akan sentiasa ada, insyaAllah.

  • Salam tuan tuan dan puan puan teori tuan Bri itu mulai 2014 semua dah tak valid dan tidak boleh lagi gunapakai. Tuan tuan dan puan puan jgn lagi terpedaya dengan teori dia supaya terperangkap. Dia pa ini buat duit sahaja dgn menganjurkan ceramah, pada halnya ilmu penting tidak diajar.

    • Wslm,

      Saya kenal Tuan Bri. Dia bukan jenis orang menipu. Syarikat beliau digerakkan oleh satu team yang masing-masing ada kepakaran dalam hartanah, bukan beliau gerakkan seorang diri. Saya percaya dengan program dan team beliau.

  • Assalamualaikum En Zulkifli,

    Saya ada beberapa soalan yang saya agak musykil & mahukan pendapat dr pihak Tuan,

    Saya baru berkahwin, dan baru-baru ini kami bercadang mahu berpindah dari rumah sewa yang kami diami sejak 3 bulan kerana kadar sewa yang mahal (RM750.00 sebulan) dan kami bercadang hendak menetap di rumah keluarga suami saya.

    Pada mulanya kami bercadang hendak menyimpan duit sepanjang menumpang di rumah keluarga untuk membeli Landed House, dan apabila membaca blog Tuan, saya terus menukar fikiran saya. Suami saya berpotensi untuk melompat kerja baru dan saya ingin tahu ;

    a) Saya bercadang hendak membeli rumah lelong kerana harganya lebih rendah dari MV. Apa pendapat tuan bagi rumah lelongan bertaraf leasehold? Adakah ia menguntungkan?

    b) Katakan rumah lelong harganya RM90,000. Adakah bank menerima permohonan housing loan sebanyak itu? Saya ada mendengar beberapa bank hanya menyokong pembiayaan RM100k ke atas sahaja. Mohon pendapat tuan.

    c) Rumah lelong dan rumah beli ada risikonya. Jika rumah lelong, takut ada kes pemilik asal tidak mahu berpindah. Tetapi untuk memilik rumah beli,penjual sekarang pun bijak untuk meletakkan harga tinggi dan kadang-kadang tidak setimpal dengan pulangan rumah yang dibeli untuk disewa nanti. Mohon tuan komen.

    d) Pada kadar gaji berapakah melayakkan kita untuk membeli rumah? Ini kerana saya ada komitmen pinjaman koperasi (tinggal lagi 3 tahun) dan pinjaman peribadi (masih berbaki 9tahun) dan jumlah komitmen pinjaman kedua-duanya adalah sebanyak RM800.00.

    Harap tuan dapat memberikan pendapat tuan. Terima kasih!

    • Wslm Pn. Sofahani,

      1. Bagus beli rumah lelong, tapi kena ada ilmu. Dapatkan ilmu dari buku-buku pelaburan hartanah untuk faham sepak terjang rumah lelong.

      2. Itu saya tak pasti sebab saya tak biasa dengan rumah lelong. Mungkin puan boleh rujuk kawan saya di http://www.tuanbri.com untuk berguru tentang rumah lelong.

      3. Itu kita kena survey habis-habis sebelum beli. Untuk dapat rumah yang baik, kena banyak survey dan negotiate habis-habis. Saya syorkan Puan baca buku “Wa Tak Faham” oleh Sdr Faizul Ridzuan bagaimana dia beli dah 23 buah pada umurnya 30 tahun. Belajar cara dia beli rumah.

      4. Tak lebih dari 1/3 gaji. Kalau boleh, ringankan ansuran dengan maksimumkan tempoh pinjaman. Pastikan ansuran tu puan boleh bayar dengan mudah in case rumah tu tak ada penyewa.

      Wallahu a’lam.

  • Salam.

    Saya ada kemusykilan dgn contoh di artikel ni. Katakan lah dgn amount yg sama (RM1500) saya beli 2 apartment dgn harga RM 750 bulanan setiap satu maka saya berpotensi mendapat passive income (mengikut contoh). Tapi di masa akan datang (pencen) utk settle down di rumah landed, saya perlu menjual apartment2 ini bukan? Jadi pada masa tu saya sudah tiada lagi passive income dari apartment ini?

    • Wslm En. Syakir,

      Maksud artikel ni ialah bina kekayaan dulu. Bila dah kaya, kita ada banya pilihan untuk buat rumah macam mana yang kita mahu, dan ditempat mana yang kita suka. Tanggunhkan dulu apa yang dikatakan rumah impian. Jangan terlalu cepat nak settle down sebab ia akan menghadkan kekayaan kita untuk terus berkembang.

      Bagi saya, bila dah settle down, rumah-rumah apartment tu tak perlu jual supaya ia jadi mesin yang boleh jana duit secara berterusan. Bila dah kaya, cari duit lain untuk beli bina rumah impian.

      Wallahu a’lam.

  • Salam,
    Katakan kita ada 5 buah rumah apartment yg disewakan,
    tiba-tiba (contoh) SEMUA penyewa buat hal taknak bayar sampai 2-3 bulan..
    Bukankah nanti kita akan kena bayar installment untuk kelima2 rumah dgn gaji kita yg seciput tu? kalau 1 rumah RM600 x 5 = RM3000 kena cover sendiri..

    Penyewa2 buat hal, duit pun habis sementara tgh sakit hati nak tuntut sewa dari penyewa, silap2 terpaksa guna kredit kad nak bayar installment2 tertunggak..

    Apakah langkah persediaan untuk insiden sebegini?

    • Wslm En. Mohd Noor,

      Itu persoalan ilmu. Saya syorkan nak mulakan apa-apa bidang sekalipun, mulakan dengan ilmu. Kalau nak jadi Tuan Rumah, belajar dulu cara jadi Tuan Rumah Merdeka dari mereka yang berjaya. Antara buku yang bagus ialah “Tuan Rumah Jutawan” tulisan pakar kewangan Azizi Ali.

      Secara ringkasnya, masalah tu kita boleh control. Saya pernah berguru dari Tuan Rumah yang ada lebih 30 buah rumah di KL. Perkara tu semua boleh elakkan bermula dari KITA PILIH penyewa lagi. Hartanah kita nilainya bukan murah, jadi kita kena pilih siapa yang layak sahaja boleh menyewa. Bukan sewakan kepada orang sembarangan. Kena ada agreemement hitam putih dsb.

      Jadi saya syorkan at least En. Mohd Noor baca buku yang saya maksudkan tu. Saya rasa 90% masalah Tuan Rumah boleh selesai dengan ikut panduan dalam buku tu. InsyaAllah.

      Wallahu a’lam.

  • salam Tuan Mohd Zulkifli Shafie

    berbaloi tak beli rumah di kawasan pantai dalam untuk generate income. rumah flat pantai dalam. bilik tido 2 bilik air 1. terima kasih atas jawapan tuan.

  • Salam
    sy beli landed house di cheras.
    byr bulan2 pd bank rm1400 tp sy sewakan tp dpt sewakan pd rm1250 shj.
    kemudiannya saya sewa apartment yg dkt area sama jgk pd rm750.

    sy rasa ok jgk beli landed house unt investment coz kalau jual semula akan lebih berbaloi2 dari apartment. Tu pendpt sy shj lh dan kebetulan area cheras mmg harga menarik.

  • assalamualaikum..tq atas perkongsian ilmu..sgt bmanfaat bg org seperti saya. harap tuan boleh bg pandangan terhadap masalah saya.. kami tinggal di kuarters kerajaan flat seksyen 24. Suami saya mempunyai sebuah landed hse di seksyen 18 shah alam dan disewakan. Alhamdulillah tidak mjadi liabiliti. baru2 ini saya telah membayar 3% utk mmbeli sebuah landed house sub_sale di sek25 shah alam yg berharga 245k. hasrat saya ingin mndapat kualiti hidup dirumah yg lbh selesa berbanding tinggl di flat. Pendapatan saya rm3700 tanpa sebarang potongan hutang. Tp rasa berasa ragu-ragu atas keputusan yg dibuat…rumah tersebut ade penyewa. sewa diantara 800-900 sebulan. kami akan menetap disini sekurang- kurangnya dlm tempoh 10 thn. Adakah rugi saya membeli rumah tersebut? sekiranya tk jd beli, saya perlu cari buyer ganti untuk elakkan deposit 7.5k burn . ataupun beli sahaja rumah tersebut..simpan selama beberapa tahun dan kemudian jual.

    • Wslm Pn. Anne,

      Saya perhati, beli rumah macam mana pun berbaloi di KL / Selangor ni. Walaupun mungkin kita alami negative cash flow, tapi 5 tahun akan datang insyaAllah ianya positif. Janji puan mampu tanggung cash flow negatif tu untuk beberapa tahun.

  • Assalamualaikum tuan
    Sy telah pun membeli rumah di Kajang pd 1 jan 2012. Rumah teres dua tingkt dgn harga rm340k ansuran bulanan rm1560. Kini rumah tu telah sy sewakn pd student dgn harga rm1250. Negative cash flow. Kini sy nk beli satu lg rumah iaitu apartment yg akan fibins di Southville City Bangi. Harganya lps diskaun dlm rm320k dan ansuran rm1444 ditambah dgn rm240 maintenance apartmen tersebut. Berbaloikah untuk disewa jika masih negative cah flow andai sy sewakan dlm harga rm1300-1400 sebln? Sy minat kwsan tu sebab akan ada interchange exit highway PLUS yg akan dibina khas utk kwsan tersebut yg dijangka siap pada 2017.

    • Salam En. Khairul,

      Saya perhati, beli rumah macam mana pun berbaloi di KL / Selangor ni. Walaupun mungkin kita alami negative cash flow, tapi 5 tahun akan datang insyaAllah ianya positif. Janji En. Khairul mampu tanggung cash flow negatif tu untuk beberapa tahun.

      Tentang rumah sewa tu ada beberapa cara untuk tinggikan nilai sewa sekalikan menjadikan cash flow positif. Antaranya:
      (a) Sewakan mengikut bilik
      (b) Sewakan mengikut kepala (jadikan asrama)
      (c) Tambah perabut, jadikan semi-furnished atau fully-furnished

      Tapi sebelum “upgrade” tu, survey dulu keperluan tempat tu.

      Wallahu a’lam.

      • Terima kasih byk tuan. Just nak tanya pendpt tuan. Saya ada satu lg pilihan apartment utk dibeli iaitu di Bandar Kajang. 8min shj berjln kaki ke MRT station yg akn siap pd 2017. Tetapi rumah tu adalah leasehold dan bumi unit. Rumah dua bilik tp harganya lps diskaun rm350k. Sy difahamkn rumah leasehold dan bumi unit ni susah sket nk dijual bbnding freehold dan non bumi unit. Betul ke? Sy kini dlm dilema nk beli di Bangi or di Kajang. Di bangi akan ada interchange highway exit khas untuk kwsan Southville dan bdkstan dgn UKM, UniKL, KPTM bangi dan Bandar Baru Bangi dan apartment tu adalah feeehold dan xda status bumi lot.Kajang pula ada pelbagai kemudahan sbb dh mmbgn dan MRT tp congested kajang ni. Pd pndapat tuan mana satu apartment terbaik utk sy beli utk invest?

        • Betul tu En. Khairil. Freehold dan non-bumi lot lebih mudah dijual.

          Saya tak pasti mana terbaik. En.Khairil kena buat kira-kira terperinci. Senaraikan pro & cons setiap option yang ada dulu sebelum buat keputusan. Kalau lokasi dekat MRT tu memang akan hot i.e. banyak permintaan. Paling teruk pun rumah tu boleh disewakan mudah. Samada sewaan tu berbaloi atau tu, itu persolan penting juga kena ambil kira.

          Wallahu a’lam.

  • salam tuan,
    sy bercadang untuk membeli sebuah suite (1 blk, 1 ruang tamu, 1 tandas, 1 blk study) di icity s.alam yang berharga rm 450k dengan keluasan 566kp dan status tanahnya adalah FREEHOLD.. mengikut pemaju berkenaan, rumah berkenaan akan disewa oleh sebuah syrkt hotel ternama dengan ROI dianggarkan 5%-7% sebulan apabila rumah berkenaan siap. rumah berkenaan dijangka siap pada tahun 2017 (sy hanya perlu membayar interest sahaja pada masa skrg). perjanjian dengan syrkt berkenaan adalah selama 5+5thn dan. untuk pengetahuan tuan, sy bekerja dan menetap di terengganu dan hanya bercadang untuk membeli rumah tersebut sebagai pelaburan dan bercadang untuk menjualnya kembali setelah tempoh sewaan tamat kelak.
    soalan sy, pada pendapat tuan adakah pelaburan jenis ini berbaloi atau mempunyai risiko? untuk pengetahuan tuan juga, sy akan membeli rumah tersebut secara pinjaman bersama dengan isteri melalui pinjaman bank. kami bekerja sebagai penjawat awam dan belum lg mempunyai rumah sendiri tetapi telahpun membeli tanah untuk dibuat rumah secara pinjaman kerajaan..
    harap tuan dapat membantu sy dalam perkara ini..tq

    • Wslm En. Nizam,

      Rumah begitu akan bermasalah bila ekonomi gawat sebab permintaan dia tak banyak macam rumah low cost atau medium cost. Saya perhati ramai property investor suka rumah medium cost dan low cost sebab permintaan sentiasa. Dalam apa keadaan ekonomi sekalipun, permintaan rumah macam tu akan sentiasa ada. Bahkan kalau ekonomi terus, orang yang biasa menyewa kondo mewah pun boleh downgrade ke rumah lebih murah.

      Itu pandangan peribadi saya.

      Wallahu a’lam.

  • Duit yang ada buat beli kereta? And i thought kereta ialah liabiliti. Makin tahun harga kereta makin turun, is it a good advise to spend money on mengumpul kereta banyak2? Dengan harga minyak yang makin naik, tax dan maintenance cost yang tinggi. Sorry, but i dont think that piece of advise is good.

  • salam encik zul..

    saya dah berminat nak membeli rumah apartment berharga rm175k.. rumah second..
    dkt dgn tmpt keje, dkt dgn rumah mak.. harga ikut market value…
    jika saya beli rumah tu, saya boleh mengeluarkan duit kwsp saya untuk bayar 10% betul kan?? tapi jika guna 1 nama, kwsp bini saya xboleh kuar.. ingat duit kwsp bini nak buat modal renovate rumah skit.. tapi kena buat 2 nama..
    rugi x if saya guna 2 nama ? kalau saya nak beli rumah kedua nanti, ada maslah ke??

    • Wslm En. Farizul,

      Had pembiayaan pinjaman 90% hanya 2 buah rumah seorang. Kalau pembelian ni buat atas 2 nama, maksudnya, En. Farizul dan isteri tinggal lagi 2 peluang untuk dapat pembiayaan 90% tu. Kalau nak beli lebih banyak rumah, lebih baik buat 1 nama sahaja.

      Wslm.

      • pada pandangan tuan, Perlukah buat perjanjian melalui peguam lain utk hitam putih, berkaitan rumah tersebut. atau mmg boleh tuntut dimahkamah tnpa penjanjian aka penjanjian mulut je selepas penceraian. Contoh: letak nama isteri, tp suami bayar bulan2.. 5-15 tahun kemudian mereka bercerai.. & rumah tu dah jd milik isteri.. & duit suami confirm burn..

        • Salam En. Zul,

          Bagi saya tak perlu. Bila berkahwin, saya tak fikir kita kena buat “exit plan” untuk perceraian. Kita kena plan kita akan hidup semati sampai bila-bila. Kalau beli atas nama isteri tapi kita yang bayar, bagi saya kita bersedia serahkan rumah tu kepada isteri. Kalau berlaku perceraian, itu hal lepas perceraian. Jangan plan untuk perceraian.

          Wallahu a’lam.

  • Salam
    kalau camni la gayanya
    yg susah makin susah la encik oi..
    org beli rumah nk dduk bukanye nk cari keuntungan
    beli mahal2 pastu sewa plak mahal
    adei.
    igt gaji org malaysia ni byak sgt ke?
    yahudi namanya tu.

    • Wslm En. Don,

      Oh, ye ke macam Yahudi?

      Boleh En. Don terangkan pada saya, apa hukumnya beli rumah? Dan apa pula hukumnya sewakan rumah?

      Bukankah dengan jadi tuan rumah kita boleh bantu orang lain dapat tempat selesa untuk berteduh dengan menyewakan pada harga patut? Bukan semua orang nak beli rumah, bahkan ramai orang duduk sesuatu tempat tu untuk sementara jer. Kalau semua orang beli rumah dan tak sewakan, mana mereka ni nak berteduh?

  • Salam tuan,
    Saya & suami sdg membuat pertimbangan utk membeli rumah di kawasan kuala pilah. Harga rm320k 4 bilik. Kawasan pula berhampiran dgn uitm kampus baru kuala pilah.
    Ramai yg tidak menyokong andai kami membeli di situ atas faktor sy mengajar di kajang & suami di cyberjaya. Nnt dh beli rumah, loan dh potong, akhirnya x duduk jg & menanggung hutang. Umur pn baru 30an masih ada ms membina kerjaya di mn2.

    Kami pula berpendapat,membeli sbg aset krn ms hadapan pasti kami x mampu nk beli rumah sekitar bangi,kajang @ sekitar hulu langat.andai kata kami x duduk pn masih boleh disewakan kpd pelajar @ pensyarah. Kami mmg dlm dilema. Rumah itu mmg menarik hati kami. Tp suami sy benar2 nakkan rumah tu krn dh x sanggup menyewa & teringin nk umah sendiri. Kadar sewa umah skang masih rm550 jer.

    Apa pandangan tuan?

    • Wslm Pn. Anis,

      Kalau rumah tu senang disewakan pada bila-bila masa dan memberikan aliran tunai positif setiap bulan i.e. nilai sewaan lebih besar dari ansuran bulanan, beli jer rumah tu sebab puan tak menanggung bebanan hutang. Penyewa yang “bayarkan”. Tapi kalau rumah tu susah disewakan, kena buat pertimbangan dengan lebih teliti.

      Bila buat loan rumah, maksimumkan tempoh pinjaman supaya dapat minimumkan ansuran bulanan bank. Itu cara nak pastikan rumah tu boleh bagi aliran tunai positif. Makin lama makin untung sebab ansuran bulanan tu “fixed”, tapi nilai sewa tu makin meningkat dari tahun ke tahun.

      Wallahu a’lam.

  • Salam.

    Saya nak minta pendapat dan pandangan saudara.

    Saya telah bekerja sebagai kakitangan awam di kedah selama 3 tahun dan masih belum memiliki rumah. Rumah di kedah adlh rumah sewa. Baru2 ni saya terjumpa iklan apartment berharga 350k di bangi menghala ke nilai (berdekatan dengan rumah ibu bapa saya) yg saya rasa nak beli untuk tujuan investment.
    Adakah betul keputusan saya ni? Minta panfangan saudara.

    • Wslm En. Hafiz,

      Kalau ada kemampuan, memang bagus beli rumah. Kalau bertukar-tukar lokasi bekerja, kena beli rumah yang senang disewakan. Dan bagi saya, rumah tu mesti kawasan dekat dengan keluarga. In case En. Hafiz kerja jauh, at least ada orang tengok-tengokkan.

      Masa umur muda ni bagus beli rumah sewa supaya duit lebihan yang banyak tu selamat dari “kebocoran”.

      Dari sudut harga rumah tu, beli rumah yang ansuran bulanannya ringan untuk di bayar. Pendek kata kalau rumah tu tak ada penyewa sekalipun, En. Hafiz boleh bayar ansurannya.

      Wallahu a’lam.

  • Terima kasih ats pandangan tersebut. Saya masih keliru lg nk beli ke tak sebab takutkan tiada penyewa jika harga sewa antara rm1200-1500. Ikut pada kiraan sy setelah melwt pemaju projek. setelah diskaun.harga rumah rm330k. Loan yg perlu sy bt adlh 90%.bermakna lbh kurg 300k.jadi ansuran bulanan yg perlu ditanggung rm1400.jika masukkan rm300 utk maintenance. Bermakna tiap2 bulan sy perlu tanggung adlh rm 1700. Adakah saya dalam keadaan untung dgn membeli rumah ni? Walaupun penyewa dpt sewa pd hrga rm1200 je setelah rumah siap pd 2017. Minta pandangan.

    • Terima kasih ats pandangan tersebut. Saya masih keliru lg nk beli ke tak sebab takutkan tiada penyewa jika harga sewa antara rm1200-1500. Ikut pada kiraan sy setelah melwt pemaju projek. setelah diskaun.harga rumah rm330k. Loan yg perlu sy bt adlh 90%.bermakna lbh kurg 300k.jadi ansuran bulanan yg perlu ditanggung rm1400.jika masukkan rm300 utk maintenance. Bermakna tiap2 bulan sy perlu tanggung adlh rm 1700. Jika apartment siap 2017 nt, saya hanya dpt sewakan rm1200 dan pd ms sama kena tanggung byr rm1700 bulan2. Adakah saya dalam keadaan untung dgn membeli rumah ni?

  • assalamualaikum
    menarik baca blog ni

    sebanrnya saya baru sign purchase aggrmnt.. untuk sebuah kondominium ( rm256k)
    2 bilik dan fully furnish.

    cadang beli untuk buat investment.. dengan kadar sewa ( Rm800-Rm900) sebulan.
    ansuran rumah rm1242 ( means saya kena bayar rm450)..

    apa pendapat tuan

    • Wslm Pn. Rosidah,

      Terbaiknya beli rumah yang boleh bagi positive cashflow. Kalau buat housing loan untuk invesment, cara terbaik ialah maksimumkan tempoh pinjaman supaya ansuran bulanan lebih rendah dan kita boleh dapat positive cashflow. Ansuran bank tu tetap, tapi nilai sewa makin lama makin meningkat.

      Tapi apapun puan dah beli rumah tu. Mungkin puan terpaksa tanggung negative cashflow untuk beberapa tahun, tapi saya percaya, nilai sewa tu akan naik dan puan dapat generate positive cashflow, insyaAllah.

  • Salam. Saya baru membaca blog tuan.
    Saya ada rumah di Gombak (kini duduk) & kini harga pasaran RM700k (dibeli rm300k baru 3 tahun lepas). Saya masih pening sama ada nak jual sbb sayang tetapi installment bulanann pun ada tunggakkan hampir 2 bulan. Pendapat tuan jika :

    a) Jual dan guna duit lebihan dengan pecahan : RM200k (simpan dlm ASB) + RM50k (naik haji termasuk ibu bapa) + RM150k (deposit rumah apartment)
    b) Jual dan guna pecahan : RM100k (simpan dlm ASB) + RM200k (bina rumah di kg)+RM50k (naik haji) + RM50k (deposit beli apartment) – ni kena balik terus la…
    c) Refinance jer…

    • Wslm En. Ahmad,

      Saya tak pasti apa pilihan terbaik. Ia bergantung kepada perancangan hidup dan matlamat kewangan En. Ahmad. Cuma bagi saya, saya prefer jual rumah tu kalau ianya membebankan dan manfaatkan capital gain untuk gandakan kekayaan dengan beli rumah-rumah sewa yang lain.

      Wallahu a’lam.

  • salam en zul.

    saya dan suami baru sahaja booking landed house di puncak alam yang akan siap dibina pada hujung tahun 2015. rumah tersebut berharga rm462k dan selepas discount berharga rm415800. kami booking dr developer sndiri dgn bayaran sebanyak rm100. developer akan buat 100% utk kami dan kami hanya perlu bayar rm400 lagi masa sign s&p. sekarang ni tgh menunggu loan approve. untuk makluman en zul. gaji bersih kami berdua hanya rm3924. kami nak beli rumah ni pun sebab 0 downpayment selain lawyer pun tak perlu bayar. kami memang tiada langsung duit simpanan untuk bayar 10% untuk beli rumah lain. kami tahu kami telah mengambil risiko dengan membeli rumah tersebut dgn bayaran bulanan sebanyak rm1900 +rm166 insurans.

    kami mengambil keputusan membeli rumah tersebut kerana untuk disewakan kepada student uitm puncak alam memandangkan kampus itu akan menjadi kampus induk tak lama lagi. kemudahan seperti tesco pun telah ada. kami bercadang untuk menjual rumah tersebut dlm masa 6-7 tahun nanti supaya kami dpt membeli rumah lain memandangkan kami tiada duit simpanan untuk byr 10% dan duit lawyer. apa yang kami risau sekarang ni takut loan kami tak lepas memandangkan gaji kami sikit.

    mohon bantuan en zul. adakah tindakan kami ni betul? dan adakah loan kami approve dengan income kami berdua rm3924 untuk loan sebanyak rm415800?

    • Wslm Pn. Zie,

      Saya tak pasti tindakan beli rumah tu betul atau tak. Bagi saya loan tu terlalu banyak dan terlalu membebankan Pn. Zie dan suami. Bila beli rumah untuk disewakan, puan kena buat kira-kira adakah puan mampu bayar ansuran rumah tu in case tak ada penyewa untuk tempoh at least 3 bulan. Kalau puan mampu, insyaAllah sesuai beli rumah tu untuk investment. Kalau tak, nanti rumah tu jadi “penjara” bagi puan suami isteri.

      Wallahy a’lam.

  • Salam en zul, sy ada beli aprtmnt kos rendah di ampang utk rumah ke 2. Sy dh byr deposit 10% pd lawyer. Loan sy tlh diluluskan tp drp pjbt tanah sy x layak sbb sy dh ada aptmnt p’tama kos sederhana. Skrg sy tgh usahakan utk m’dptkan loan dr bank yg bole buat 3rd Party dgn menukarkan nama pembeli iaitu wife sy yg x bekerja. Sy ada tnya pd lawyer tu sekiranya bank x terima 3rd party dlm situasi sy, mcmn dgn duit 10% sy. Dia ckp kena tnggu buyer baru utk aptmnt tu baru sy dpt. Adakah betul proses tu en zul? Mohon pandgn en zul Tq

    • Wslm En. Faisal,

      Saya tak arif pasal urusan rumah kos rendah. Tapi yang saya tahu, orang yang dah ada rumah pertama memang tak layak beli rumah kos rendah. Dan syaratnya juga, pendapatan isi rumah (berkahwin / bujang) tak lebih RM2,500 sebulan. Saya rasa prosesnya dah betul tu. Kalau nak kepastian, En. Faisal rujuk Tuan Bri di http://www.tuanbri.com.

      Wallahu a’lam.

  • Salam sume..
    tq for the info.. but 50% jer..
    sbb na ader pendirian sndri.. btul klu bli apartment lg bgs dr landed house but xsesuai utk persekiran utk ank2 berkembang.. na rimas duk flat or apartment.. mmg bukan taste.. tp terus ternag na ckp..na kahwin muda umur 23thn dh kahwin dan dlm mse yg sama br keje 4bulan dh bli umh flat kt damansara.. for investment.. coz duk dgn mak.. n now second house beli pdbumur 27thn landed house sek20 shah alam..alhamdulillah.. myb nk bli one more landed house coming soon.. sbb loan govt xwt lg.. heheh.. just nk kongsi info.. think big..u can get BIG more.. xkn nk menyewa seumur idup kot.. sama je pusing2 balik.. byr sewa dgn byr kat bank lebih kurg jer..
    Sharing is caring..

    • Wslm Puan,

      Tak ada betul, tak ada salah. Ia bergantung pada matlamat dan strategi masing-masing.

      Macam saya, saya prefer duduk rumah apartment / condo sebab lebih selamat. Risiko pecah rumah sangat rendah berbanding landed house. Nak tinggal anak isteri di rumah pun senang hati. Landed house agak tak selamat area KL Selangor ni especially kalau isteri jadi suri rumah sepenuh masa. Waktu orang pergi kerja, kawasan kejiranan sunyi sepi dan agak berisiko tinggal di rumah. Kecuali rumah landed yang kawasan kejiranannya memang dikawal ketat.

      Wallahu a’lam.

  • assalam tuan zul…

    nak mintak pndpt…

    sy dan suami merupakan kakitangan awam…
    kami bercadang tuk membeli rumah pertama kami….mula2 nya bercadang tuk membeli rumah yang berharga 250k…tapi selepas membaca blog tuan…kami berubah fikirandan bercadang tuk membeli sebuah rumah 2nd fully furnished yg berharga 150k…dan anggaran bayran bulanan dlm rm7++..

    memandangkan kami tinggal berasingan/berjauhan…sy tggl dgn family di melaka dan dia tggl di kuarters kerajaan…maka kami bercadang untuk menyewakan ajer rumah tersebut…rate sewa kawasan tersebut adalah ddlm sekitar Rm300-rm400 untuk rumah kosong…biasanya penyewa terdiri drpd student MMU atau UTEM..n kalaufully furnished mgkn harga sewa hanya rm600 plg tggi…

    tapi tak kisahlah pasal negatif cashflow itu….sbb sy tau kawasan hartanah situ akan menaik tinggi dlm tempoh beberapa tahun akn dtg…masalahnya skrg kami tgh berfikir samada tuk wat loan dgn bank atau government?n seeloknya 2 atau 1 nama tuk rumah harga 150k nie…mohon bg pndpt….

    thanks….

    • Wslm Pn. Alliea,

      Saya syorkan buat satu nama jer sebab setiap nama cuma boleh dapat pembiayaan perumahan 90% terhad kepada dua rumah jer. Kalau buat satu nama, puan dan suami berpeluang dapat pinjaman 90% hingga 4 buah rumah. 2 buah rumah atas nama suami, dan 2 buah lagi atas nama puan. Tapi kalau puan join nama, maksudnya nanti puan suami isteri cuma terhad kepada 2 buah rumah sahaja.

      Pasal negative cashflow tu, saya rasa oleh cover tapi syaratkan puan sewakan rumah tu kepada student mengikut kepala. Jadikan rumah tu sebagai asrama, bukan sewakan sebuah rumah. Strategi macam tu boleh tingkatkan pendapatan sewa, dan yang penting, student pun senang nak sewa. Kalau student tak ada geng untuk menyewa pun, dia boleh sewa rumah tu sebab sewaan mengikut kepala. Itu sekadar cadangan.

      Wallahu a’lam.

  • Salam Tn,
    saya berhasrat nak beli rumah taun ni memandangkan baru berkahwin dan insyallah bln 8 akn menimang cahaya mata yg pertama. ok sy ingat nak beli rumah pertama dgn budget 500-600 sbln. tp sy ada dengar kwn2 bg taw yg ekonomi sekarang tak sesuai utk mmbli rumah malah 2-3 thn dr sekarang ekonomi negara akn lg teruk. masa 2 kerajaan akn naikkn kadar BLR%. so siapa yg beli rumah or yg ada loan ngn bank akn tggung monthly payment lbh tggi dsbbkn knaikan kadar BLR. mohon padangan dr tuan sbb sy bkn org yg mahir dlm bab ekonomi ni.

    • Wslm En. Zulkefli,

      Kalau beli rumah medium cost atau low cost, ia tak terjejas sangat dengan kegawatan ekonomi sebab permintaan sentiasa ada. Rumah tu keperluan asas. Walau gawat macam mana pun ekonomi, orang tetap perlukan tempat tinggal. Untuk pastikan ansuran bank tak terkesan dengan kenaikan BLR, pilih pembiayaan bank yang menawarkan fixed rate (kadar tetap). Ekonomi teruk macam mana sekalipun ansuran tetap sama.

      Wallahu a’lam.

  • Sy b’hasrat utk membeli rmh.ini rmh pertama.stlh mengambilkira Pelbagai faktor,sy mempunyai 2 pilihan.
    Pilihan pertama-apartment di bukit jelutong. Rmh terpakai tp hrga apartment ini agak mahal.ini krn bkt jelutong tmpt elit.dkt dgn tmpt kerja.

    Pilihan kedua-rmh teres jln kebun seksyen 30 shah alam. Rmh besar dan landed.cuma tmpt kurang m’bangun.nak cari rmh landed dgn hrga mampu milik di shah alam,cuma blh dpt dkt seksyen 30.agak jauh dgn tmpt keje dan perlu lalu tol.
    Mohon pendapat en zul

    • Saya syorkan puan tulis atas kertas pro & kontra kedua-dua rumah. Ambil kira sekali kos tol, petrol & masa ke tempat kerja. Bincang dengan suami dan buat keputusan. Saya tak pasti mana pilihan terbaik untuk puan.

  • Salam En.Zul

    Saya berumur 26tahun, mempunyai gaji bersih dalam rm3200 sebulan.. Komitmen saya cuma personal loan rm125 sebulan…. Saya berminat untuk membeli apartment berharga dalam rm60-80k di Bangi untuk tujuan investment….

    Masalah nye saya sekarang, adakah betul timing saya untuk start beli rumah untuk investment sekarang dengan pada yang sama saya sedang saving untuk kahwin pada tahun hadapan….. Jika saya membeli apartment rm80k di Bangi dan membuat rm100k loan… berapakah cash in hand yang saya perlu ada, sebagai contoh saya berminat dengan apartment yang di advertise di Mudah.my berharga 80k ini? Adakah berbaloi dengan situasi saya sekarang?

    • Wslm En. Safuan,

      Kalau beli untuk disewakan, dan sewaannya melebihi ansuran bank, memang berbaloi. Beli rumah yang boleh bagi positive cashflow ni tak menjejaskan simpanan kita sebenarnya (bahkan boleh tambahkan simpanan) sebab ansuran bank tu boleh cover dengan duit sewaan. Seolah-olah penyewa bayarkan ansuran bank untuk kita.

      Kalau nak beli rumah, secara umumnya kena ada cash in hand 15% dari nilai rumah tu untuk bayar deposit, yuran lawyer, S&P dsb. Tapi kalau boleh dapat rumah (sub-sale) bawah market price, boleh dapat extra cash sebenarnya.

      Wallahu a’lam.

      • Jika la, harga rumah tu rm80k, saya mampu dapatkan discount dari owner jadi rm75k saja…. saya buat loan rm100k (disebabkan minimum loan rumah sekarang rm100k)….

        Jadi, dengan “trick” sebegitu, adakah ia mampu cover semua cost 15% tersebut? ataupun sebahagian dari 15% tu?

        3% booking + 7% snp… adakah itu termasuk dalam 15% tersebut?